Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εχτές μετά από ένα tour που κάναμε σε όλη την Κρήτη (υπερβάλλω) μέχρι να βρούμε ουρανό χωρίς σύννεφα και χωρίς να φυσάει υπερβολικά, είπαμε να στήσουμε με το Δημήτρη στο οροπέδιο του Στρούμπουλα αρκετά πιο μέσα απ' όπου στήνουμε άλλες φορές. Αυτή τη φορά η παρατήρηση ξεκίνησε στις 23:30 και τελείωσε στις 5:00 το πρωί περίπου. Τα αμυδρότερα αστέρια που βλέπαμε με γυμνό μάτι ήταν γύρω στο 5.5mag.

 

Είχαμε ένα 8" dob skywatcher και ένα 12" dob GSO. Οι στόχοι που θα σας περιγράψω είναι με το 8" και κατά βάση με έναν meade 18mm swa και με έναν nagler 13mm.

 

1oς στόχος ο Μ33 στον οποίο διέκρινες πλέον καθαρά 2 σπείρες, έχω την εντύπωση πως σπείρες είδα και μέσα από τον ερευνητή!!! Έμεινα στην Ανδρομέδα και πήγα στον NGC 891, αυτόν τον πολύ όμορφο γαλαξία σε κόψη. Με το 12" φαινόταν ξεκάθαρα στο κέντρο το σφαιρικό σχήμα του πυρήνα του. Εκεί κοντά βρέθηκε εύκολα ο αρκετά φωτεινός NGC 1023, μοιάζει λίγο στο σχήμα με τον γαλαξία της Ανδρομέδας, 10.4mag.

 

Ο Ωρίωνας ήταν ήδη ψηλά και μας χαμογελούσε. Το Μ42 ήταν εντυπωσιακότατο. Εκεί κοντά το Μ78 εντοπίστηκε εύκολα από τον ερευνητή, ωραίο νεφέλωμα. Ήθελα να βρω οπωσδήποτε το νεφέλωμα της Ροζέτας (NGC 2244). Αφού βρήκα το πεδίο μέσω προσεκτικών αστροαλμάτων, μαζί με το UHC ultrablock φίλτρο την είδα. Αστέρια στο κέντρο και γύρω γύρω μια νεφελώδης δομή, πιο έντονη από την κάτω μεριά.

 

Ο επόμενος στόχος ήταν το σφαιρωτό NGC 2419 στους διδύμους. Αφού βρήκα προσεκτικά το πεδίο, δεν έβλεπα τίποτα. Μετά από πολλή προσοχή πρόσεξα κάτι πολύ αμυδρό, το σφαιρωτό αυτό είναι 10.4mag. Το δυσκολότερο σφαιρωτό που έχω εντοπίσει! Πρόκληση για μένα.

 

Μετά από κάποιες δοκιμές κτλ κτλ η ώρα πέρασε και η μεγάλη άρκτος είχε γυρίσει όρθια! Βρήκα γρήγορα γρήγορα το ωραίο σετάκι Μ81-82 (φαίνονται και τα 2 από τον ερευνητή) Πρόσεξα από τον χάρτη μου ότι γύρω τους είχε μερικούς γαλαξίες. 5 γαλαξίες, τους εντόπισα έναν προς έναν. Από 10.6mag μέχρι 11.8mag. Βρέθηκαν ένας προς ένας μέσα στην κατσαρόλα άλλοι 6 γαλαξίες, από 10.1mag μέχρι και 11.9mag. Ο Μ51 βρέθηκε πολύ εύκολα, φαίνονταν και οι 2 γαλαξίες, παρόλο που ήταν χαμηλά και από τη μεριά της πόλης. Ο Μ101 επίσης, υποψία σπειρών ήταν αισθητή αλλά επίσης από τη μεριά της πόλης.

 

Ήρθε η ώρα του Λέοντα. Μ65-66 εύκολα ορατοί στο ίδιο πεδίο. (9.6 και 10.2 mag). Βρέθηκε ο NGC 3227 11.3mag καθώς και οι NGC 3193-3190 στο ίδιο πεδίο 11.9mag και 12mag στην κεφαλή του Λέοντα.

 

Ο Δημήτρης είχε αγοράσει το Lumicon H-beta φίλτρο αποκλειστικά για το νεφέλωμα του ίππου. Έφαγε αρκετή ώρα για να το εντοπίσει, αλλά επειδή ο επιμένων νικά, τελικά το είδαμε. Είδαμε το νεφέλωμα του ίππου!!! =D> Καταφέραμε και προσέξαμε ότι το άλογο κοιτάει προς τα κάτω. Το επιβεβαιώσαμε από την φωτογραφία που έχει το nightwatch στο πίσω εξώφυλλο. Το άλογο ήταν ορατό και στο 8" πολύ πιο αμυδρά.

 

Περιττό να πω ότι είχε πολύ αέρα και παρόλο που η νύχτα φαινόταν κακή, αποδείχθηκε πολύ παραγωγική. Καλά να περνάτε!!! :lol:

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά όντως η χτεσινή βραδιά ήταν η καλύτερη που έχω δει μέχρι τώρα από άποψη seeing και φωτορύπανσης. Για πρώτη φορά είδαμε ξεκάθαρα τις σπείρες στον Μ33 καθώς και τις ζώνες της Ανδρομέδας. Το Μάνο τον είχε πιάσει αμοκ. Έβρισκε τον ένα στόχο μετά από τον άλλο. Εγώ κινήθηκα ποιό χαλαρά και συγκεκριμένα αφιέρωσα πολύ ώρα στην αναζήτηση του Horsehead. Στην παραπάνω λίστα να προσθέσω επίσης το NGC 2022, ένα πολύ αμυδρό πλανητικό στον Ωρίωνα, με χρήση Nagler 12mm στην εύρεση ο οποίος έδιξε την αξία του =D>. Μάνο τελικά ο επιμένων Νικά. Αναμένουμε την επόμενη φορά.

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους.

Δημοσιεύτηκε
Μάνο και εις ανώτερα!! Ο δικός μου ερευνητής 8X50 βλέπει αστέρια μέχρι 9mag.Καταλαβαίνεις ο 9Χ50 πόσο όμορφα θα συνεργάζεται με τον χάρτη σου των 9mag!!!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ Δημήτρη. Το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι δεν έχω καταφέρει ακόμη να εντοπίσω κάποιο σμήνος γαλαξιών. Προσπάθησα για το stephan's quintet χθες αλλά τίποτα. Ήταν βέβαια χαμηλά. #-o
Δημοσιεύτηκε
με χρήση Nagler 12mm στην εύρεση ο οποίος έδιξε την αξία του

 

Που τον βρήκες τον 12άρη; :-note

 

Σόρυ 13αρης ήταν ε;:cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Μάνο και εις ανώτερα!! Ο δικός μου ερευνητής 8X50 βλέπει αστέρια μέχρι 9mag.Καταλαβαίνεις ο 9Χ50 πόσο όμορφα θα συνεργάζεται με τον χάρτη σου των 9mag!!!!!

 

Για πόσα mag βλέπει ένας ερευνητής εξαρτάται μόνο από την διάμετρο του αντικειμενικού....?

δλδ αν έχεις ερευνητή 10x60 θα βλέπεις πιο πολλά mag?

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε

Παιδια μπραβο!

 

Τετοια επελαση ουτε πολεμος των Αστρων να ηταν!

 

Και γω δεν τα πηγα ασχημα, τα διαβασατε πιστευω.

 

Νομιζω εχθες με τετοιον αερα ολοι μειναμε ευχαριστημενοι...

 

Καλη εβδομαδα φιλοι μου! O:)

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο παιδιά. =D> Αναμένουμε κι άλλες παρατηρήσεις.

 

'Ωστε πήγατε σε οροπέδιο έ? Ελπίζω να μην είναι κοντά στα....Ζωνιανά κι έχουμε άλλα. Ξέρετε τα dob μοιάζουν με...όλμους :mrgreen:

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Έχω και τον αντίστοιχο 9mag αλλά ακόμη δεν τον έχω χρησιμοποιήσει.

Κακώς κάκιστα κ μεγάλη αμαρτία.Να πας να εξομολογηθείς αύριο πρωί πρωί.

Πλάκα πλάκα θα δεις μεγάλη διαφορά με χάρτη που απεικονίζει 9mag αστέρια.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Παναγιώτη εννοείς οτί θα τα εντοπίζεις πολύ ποιό εύκολα ή οτι θα βλέπεις περισσότερα αντικείμενα. Δεν θα μπερδέυεσαι έτσι;
Δημοσιεύτηκε
Παναγιώτη εννοείς οτί θα τα εντοπίζεις πολύ ποιό εύκολα ή οτι θα βλέπεις περισσότερα αντικείμενα. Δεν θα μπερδέυεσαι έτσι;

Θα τα εντοπίζεις ποιο εύκολα τον στόχο.Σκέψου ένα πεδίο με πολλά αστέρια.Δεν σε μπερδεύει που άλλα λέει ο χάρτης κ άλλα βλέπεις στον ερευνητή?Ενώ με 9mag χάρτη σχεδόν ότι βλέπεις στον ερευνητή θα βλέπεις κ σ αυτόν με αποτέλεσμα να πλοηγείσαι ποιο εύκολα.Την έχω πάθει κ εγώ πολλές φορές μιας κ δουλεύω πολύ τους χάρτες του Night sky obsservers guide που απεικονίζουν μέχρι 9 mag αστέρια.Αντίθετα με την ουρανομετρία 9,7mag εκτός του ότι βλέπω τα ίδια αστέρια έχει κ τις αποστάσεις των αστέρων ίσες με τις αποστάσει που έχω στο πεδίο του ερευνητή.

Σε πολλές περιπτώσεις με τους χάρτες απ το Night sky obsservers guide η εύρεση είναι πολύ δύσκολη.Κ μιλάμε για διαφορά μόνο 0,7 mag που έχουν οι δύο χάρτες

Θα μου πεις γιατί δεν πολυχρησιμοποιώ την ουρανομετρία?Απλά γιατί βαριέμαι να αλλάζω σελίδες.Αυτό όμως είναι κάτι που αφορά τις δικές μου προτιμήσεις.Εσένα μπορεί να μην σε ενοχλεί.Δοκίμασε κ βλέπεις.Ακόμη καλύτερα η ουρανομετρία απ τον 9 mag που έχεις

 

Βιβλία όπως Night sky obsservers guide η ουρανομετρία αλλά κ το deep space image catalog (θα αναφερθώ σε αυτό όταν έχω χρόνο) κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να λείπουν από κανένα μας.

Σίγουρα θα υπάρχουν κ αντίστοιχα βιβλία που εγώ όμως δεν γνωρίζω.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Μέχρι τώρα τα αστροάλματα τα κάνω με τα μεγαλύτερα αστέρια που βλέπω στον ερευνητή. Ξέρω εμπειρικά περίπου ποια είναι μέχρι 7mag. Αλλά όντως αν πηγαίνεις ένα προς ένα με τον χάρτη των 9mag, θα είναι καλύτερα. Απλά χρησιμοποιώ τον 7mag επειδή είναι πιο ξεκάθαρος. Ο άλλος έχει ζωγραφισμένο το σχήμα σε όλα τα νεφελώματα και γίνεται της Πόπης στο χάρτη. Αυτός βέβαια περιλαμβάνει και σμήνη γαλαξιών, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνει ο 7mag.

 

Δεν ξέρω αλλά ο 9mag που έχω είναι ψιλομπέρδεμα, με μπερδεύει πολύ. Έχετε καμμιά άλλη ιδέα; Όντως κι εγώ θέλω να αγοράσω κάποια βιβλία-χάρτες αλλά μου τη σπάει που δεν μπορώ να τα δω κάπου από κοντά. ](*,)

Δημοσιεύτηκε
Εγώ βασικά ενδιαφέρομαι για τους χάρτες μου ανφέρεις αλλά όπως λέει και ο Μάνος δεν έχω κάποιο sample για να δω αν τελικά με βολέψει. Επειτα φοβάμαι οτι θα μπερδευτώ. Παναγιώτη μήπως είναι εύκολο να μας δείξεις μια σελίδα από αυτούς τους χάρτες;
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά θα κάνω μία ανάλυση κ για τα τρία βιβλία.Απλά δεν έχω τον χρόνο.Φτιάχνω το σπίτι κ έχω γίνει Βεγγος απ το τρέξιμο.Μέχρι τότε αν googlisete θα βρείτε στις επίσημες σελίδες των βιβλίων αρχεία pdf που δείχνουν τι γράφει το κάθε βιβλίο.

planetman ποιόν χάρτη 9mag έχεις?

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Αυτό το δείγμα βοηθά καθόλου;

 

Τα πολλά αστέρια είναι για να βοηθάνε,όχι για να μπερδεύουν.Μη νομίζετε ότι από τον ερευνητή θα φαίνονται αστέρια 9,7mag που έχει η Uranometria.Χρειάζεται προσεχτική ταύτιση αυτού που βλέπεις απο τον ερευνητή με τον χάρτη.

 

charts_2.pdf

Είναι από το www.willbell.com ,δείγμα από την Uranometria.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
planetman ποιόν χάρτη 9mag έχεις?

 

Αυτόν που αναφέρουν εδώ

 

Έχω εκτυπώσει επίσης και τον 11mag σε Α3. Είναι άπαιχτος, για να καταλάβετε έχει σμήνη γαλαξιών και δείχνει κάθε έναν γαλαξία που και πως είναι. Αλλά αυτός είναι μόνο για μέσα στο σπίτι για μελέτη. Δεν βγαίνει με τίποτα έξω. Έχετε καμμιά ιδέα πως θα τον δέσω αυτόν; Α3 είναι ξαναλέω. :-k

 

Ορίστε και ένα δείγμα από τον 9mag. Αν και αυτό το κομμάτι είναι καθαρό, δεν έχει νεφελώματα. :|

9mag.JPG.e932e3adbc36f8dc07307b0ec5068a15.JPG

Δημοσιεύτηκε

Μη νομίζετε ότι από τον ερευνητή θα φαίνονται αστέρια 9,7mag που έχει η Uranometria.

Κ όμως με την ουρανομετρία ποτέ δεν μπερδεύτηκα.Βλέπω ότι έχει κ ο χάρτης κ μάλιστα με σχεδόν ίσες αποστάσεις.Δεν ξέρω αν ο ερευνητής μου δείχνει 9,7mag αστέρια.Σίγουρα μου δείχνει περισσότερα απο 9 mag που έχει το Night sky obsservers guide.

Μου φαίνεται πως είναι σχεδόν αδύνατον να μπερδευτώ με την ουρανομετρία.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης