iapetus Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Καλησπέρα σε όλους. Πριν από ένα μήνα περίπου γράφτηκα στο AstroVox και έκανα την πρώτη δημοσίευση ρωτώντας για το τηλεσκόπιο της De Agostini. Τότε πολύ ευγενικά με απέτρεψαν δύο φίλοι ο Dimpap και ιδιαίτερα ο Στέφανος Σοφολόγης. Τους ευχαριστώ πολύ γιατί στάθηκαν αφορμή να αρχίσω ένα τρελό ψάξιμο. Διάβασα το Nιghtwatch, κατέβασα προγράμματα, διάβασα απόψεις για διάφορα τηλεσκόπια και γενικά προσπαθώ να μπω σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Και τώρα η ώρα της αλήθειας! Μπορώ σε πρώτη φάση να διαθέσω 600 -700 ευρώ. Και βρίσκομε ανάμεσα σε τρεις επιλογές SkyWatcher Dobsonian 8": Συγκεντρώνει τις καλύτερες κριτικές, με βάση την τιμή του, ειδικά για έναν αρχάριο σαν και μένα. Έλα όμως που έχω τρέλα με την φωτογραφία. (300 ευρώ)SkyWatcher 200/1000 EQ5: Δύσκολο για έναν αρχάριο. Όμως τελικά τι είναι προτιμότερο; Να πάρω το Dob 8 ώστε να μάθω και αργότερα να πάρω ένα δεύτερο τηλεσκόπιο για να δοκιμάσω την τρέλα μου με τη φωτογραφία (δύο τηλεσκόπια θα με δείρει η γυναίκα μου) ή να μπω κατευθείαν στα βαθειά και να το παλέψω με την ισημερινή. (670 ευρώ)Celestron NexStar 130 SLT Ρομποτικό: Ακούγεται καλό αλλά δεν μπορώ να το αξιολογήσω και ειδικά σε σχέση με τα άλλα δύο. 650 ευρώΆντε βρε παιδιά βοηθήστε με μην κάνω καμιά πατάτα!!!
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Γνώμη μου πάρε πρώτα το Skywatcher Dob 8'' και αργότερα παίρνεις μια βάση και το φορτώνεις πάνω. Δεν χρειάζεται να πάρεις επιπλέον τηλεσκόπιο. H γνώμη μου είναι να εξοικιωθείς λίγο με την παρατήρηση (πάρε χάρτες και κάνα δυο προσοφθάλμια όλα με 700Ευρώ περίπου) και αργότερα αν θέλεις να ασχοληθείς με φωτογράφηση παίρνεις τη βάση και τα υπολοιπα αξεσουαρ που θα χρειαστείς. Αν τα πάρεις μαζεμένα θα σου στοιχίσουν παραπάνω από 700 Ευρώ και θα ψιλοπελαγώσεις. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Αν χρησιμοποιησεις το dobsonian για φωτογραφηση Deepsky πιθανοτατα να χρειαστεις αλλο εστιαστη . Γνωμη μου ειναι να μη πας κατω απο την HEQ5 .Ισως να περιμενες λιγο ακομη για να ξοδευψεις περισσοτερα χρηματα για ισημερινη . Αν παρεις dobsonian με αυτα τα χρηματα μπορεις να παρεις και 10" . Το 130 SLT δε ξερω κατα ποσο ειναι χρησιμο . Ναι μεν ειναι ρομποτικο ,και σου βρισκει Deepsky στοχους , ομως η διαμετρος του ειναι μικρη .Δεν εννοω οτι δε θα δεις καλα τα Deepsky αλλα οτι θα μπορουσες για αυτο το σκοπο να εκμεταλλευετεις το ποσο που διαθετεις καλυτερα , αγοραζοντας καποιο μεγαλυτερο dobsonian . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
iapetus Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Σίγουρα δεν πρέπει να είναι τυχαίο που το Dob 8 θεωρείται σχεδόν από όλους σας η πρώτη επιλογή ειδικά για έναν αρχάριο. Παρεμπιπτόντως η προσφορά του πλανητάριου για το dob 8 (299 ευρώ) πρέπει να έληξε σήμερα. Άρα πάμε στο dob 10. Αυτό όμως δεν είναι λίγο δύσκολο στη μετακίνηση; Σαν κανόνι είναι, 40 kg πράμα! Και άντε ας το παραβλέψουμε. Με τον ανάλογο αντάπτορα και μία Nikon D70s θα πάρω τουλάχιστον καμιά φωτογραφία έτσι για να μου φύγει η πρώτη τρέλα, ή η στήριξη dob είναι τελείως απαγορευτική για οποιαδήποτε φωτογράφηση;Από την άλλη το next star 130 SLT φαντάζει ποιο εύχρηστο τουλάχιστον στην μεταφορά. Βλέπεται είμαι σε πόλη και συχνά θα χρειάζεται να μετακινούμε για παρατηρήσεις. Η φωτοσυλλεκτική του όμως ικανότητα (345x) και τα οπτικά του πόσο καλά είναι; Από την άλλη η ρομποτική του ικανότητα δεν διευκολύνει έναν αρχάριο; Και πόσο πιο πολύ προσιτή είναι η φωτογράφηση με αυτό το τηλεσκόπιο και την Nikon D70s; Τέλος να ρωτήσω η αλταζιμουθιακή στήριξη με μοτέρ και ο ερευνητής κόκκινης κουκίδας (Star Pointer) θεωρείται κατώτερος από μία ισημερινή και έναν ερευνητή 9 x 50.Δεν θέλω να φαντάζεσθε πως με 600 – 700 ευρώ θέλω να αγοράσω το Hubble, απλά δεν γνωρίζω και δεν θέλω να βασιστώ μόνο στην γνώμη κάποιου ενημερωμένου ή όχι πωλητή.
iapetus Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2007 Ας απαντήσει κάποιος βρε παιδία!!!!! Θα μου πείτε, "σε τι να πρωτοαπαντήσουμε ορέ νέε;" Τι να πω, απαντήστε σε ότι νομίζεται. Κέρδος θα είναι.
draculas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Εγω στην θέση σου θα έπαιρνα ενα dob, 8άρι ή 10άρι. θα μάθαινα απο πρώτο χέρι τι "παίζει" με το τηλεσκόπιο αυτό, και τον ουρανο, θα τράβαγα (άνετα) φωτογραφίες την Σελήνη, και κανα λαμπερό πλανήτη, (βλέπε Κρόνο - Δια).Και όταν πίστευα οτι είμαι έτοιμος, θα του έπαιρνα και μια EQ-5, για να τραβάω φωτογραφίες τα πάντα! Για την μεταφορά, εφ'όσον διαθέτεις αυτοκίνητο με πίσω καθίσματα (το Smart π.χ. δεν πιάνεται..) δεν εχεις κανένα πρόβλημα είτε κουβαλάς 10άρι, είτε το NexStar 130.. Τέλος μην ξεχνάς, οτι μπορεί το NexStar 130, είναι λίγο "μαζεμένο" σε σχέση με ενα 10άρι dob αλλα έχει την μισή διάμετρο, κάτι που σημαίνει μικρότερη μεγέθυνση, και το σημαντικότερο μικρότερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα, αρα και μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης για να βγάλεις μια φωτογραφία deep sky!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Φίλε Iapetus Σε πρώτη φάση εγώ θα ξέχναγα την φωτογραφια. Ξεκινάς πρακτικά απο το μηδέν, και νομίζω ότι θα πρέπει σε πρώτη φάση να ορίσεις τη σχέση σου με το σπόρ πρίν μπείς στα βαθιά νερά.Θα σου πώ μόνο ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο ένα καλό τηλεσκόπιο, μία καλή στήριξη και μια καλή μηχανή. Προυποθέτει χρόνο, πολύ διάβασμα, πολύ δουλειά μετα τη λήψη και ένα είδος αφοσίωσης που θα πρέπει να δείς πρώτα άν είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις. Αναμφισβήτητα θα σου προσφέρει χαρές, αλλα σίγουρα θα σου προσφέρει απλόχερα και πολλές απογοητεύσεις, όπως διαπίστωσα προσωπικά. Επίσης, σε πρώτη φάση, θα απεύφευγα τα ρομποτικά. Κυρίως γιατί αναγκαστικά θα σου μειώσουν τις ιντσες διαμέτρου στα ίδια χρήματα και ο φόβος να απογοητευτείς απο το αποτέλεσμα ποτ θα παίρνεις μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο μέλλον. Χωρίς να θέλω να πώ πως είναι μονόδρομος, η λύση του dob ίσως και να είναι η πιό πρόσφορη, καθώς με λίγα λεφτα (σχετικά πάντα) θα δοκιμάσεις αν σου αρέσει, και με τα υπόλοιπα θα πάρεις και κανένα προσοφθάλμιο της προκοπής. Η λογική απάντηση είναι "πάρε ιντσες" να ευχαριστηθείς και μετά βλέπεις Φιλικά Δημήτρης
iapetus Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Ευχαριστώ πολύ παιδιά!!!!! Νομίζω πως με πείσατε. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που όλοι με συμβουλεύετε το ίδιο πράγμα. Τελικά με βλέπω να καταλήγω στο dob 10. Πάντως σίγουρα την πρώτη φωτογραφία της σελήνης θα την αφιερώσω σε όλους εσάς. Αν την πάρω βέβαια. ΥΓ: Α και μην ξεχνάτε. Οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία είναι θερμά ευπρόσδεκτη. Και πάλι ευχαριστώ πολύ.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Με 700Ευρώ μπορείς να πάρεις το 12'' της GSO από Astroshop (Γερμανία). Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δεν είναι ανάγκη μιας κ έχει λήξει η προσφορά των 300 ευρώ να πας σώνει κ καλά σε 10''(αν κ καλύτερα).Μπορείς να προσανατολιστείς κ άλλη μάρκα όπως η GSO (το 8'' 360 ευρώ) που είναι στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με την Skywatcher.Μπορείς να βρείς εδώ σε διάφορες τιμές κ με διαφορετικό εξοπλισμό.http://www.aktistar.com/http://www.astronomy.gr/ Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
iapetus Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Αν δεν είχα και εσάς τι θα έκανα; Αλλά μια που μολάμε για εξοπλισμό, ποιά είναι η γνώμη σας για το ΚIΤ προσοφθάλμιων και φίλτρων 31,8mm της Celestron (Βαλιτσάκι) που έχει το πλανητάριο (250 ευρώ); Πέντε προσοφθάλμια τύπου Plossl 1,25", σχεδιασμού 4 στοιχείων με φαινόμενο πεδίο 52° (4mm, 6mm, 9mm, 15mm και 32mm). Μεγεθυντής φακός Barlow 2X, 1,25".Εξι χρωματιστά φίλτρα (σελήνης & πλανητών) που προσαρμόζονται σε προσοφθάλμια 1,25" τύπου Kodak Wratten: #12 (Βαθύ Κίτρινο), #21 (Πορτοκαλί), #25 (Κόκκινο), #56 (Ανοιχτό Κίτρινο), #58 (Πράσινο) και #80Α (Ανοιχτό Μπλε). Φίλτρο Σελήνης 1,25" (neutral density).Θήκη μεταφοράς από αλουμίνιο. Αξίζει άραγε τον κόπο;Και πάλι ευχαριστώ!!!
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Υπ' όψην πως μερικά dob μπορεί να μην εστιάζουν στην κύρια εστία με dslr...Πάντως το 10" dpb μπορείς να το βάλεις μετά στην EQ6 αν θες. Μη τρελένεστε, οι ισημερινές δεν είναι τόσο δύσκολες, εγώ με ισημερινή ξεκίνησα, απλά είναι ποιο μπελαλίδικη... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
astrovox Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Αλλά μια που μολάμε για εξοπλισμό, ποιά είναι η γνώμη σας για το ΚIΤ προσοφθάλμιων και φίλτρων 31,8mm της Celestron (Βαλιτσάκι) που έχει το πλανητάριο (250 ευρώ); Προσοφθάλμια καλύτερα λίγα και καλά (και δυστυχώς και ακριβά) παρά ολόκληρα σετ από μέτρια. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Αλλά μια που μολάμε για εξοπλισμό, ποιά είναι η γνώμη σας για το ΚIΤ προσοφθάλμιων και φίλτρων 31,8mm της Celestron (Βαλιτσάκι) που έχει το πλανητάριο (250 ευρώ); Εγώ θα έπαιρνα σκέτο το βαλιτσάκι. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Πέντε προσοφθάλμια τύπου Plossl 1,25", σχεδιασμού 4 στοιχείων με φαινόμενο πεδίο 52° (4mm, 6mm, 9mm, 15mm και 32mm). Μεγεθυντής φακός Barlow 2X, 1,25".Εξι χρωματιστά φίλτρα (σελήνης & πλανητών) που προσαρμόζονται σε προσοφθάλμια 1,25" τύπου Kodak Wratten: #12 (Βαθύ Κίτρινο), #21 (Πορτοκαλί), #25 (Κόκκινο), #56 (Ανοιχτό Κίτρινο), #58 (Πράσινο) και #80Α (Ανοιχτό Μπλε). Φίλτρο Σελήνης 1,25" (neutral density).Θήκη μεταφοράς από αλουμίνιο. Αξίζει άραγε τον κόπο;Και πάλι ευχαριστώ!!! Μακριά.Ξουτ ξουτ. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 SkyWatcher 200/1000 EQ5: Δύσκολο για έναν αρχάριο. Όμως τελικά τι είναι προτιμότερο; Να πάρω το Dob 8 ώστε να μάθω και αργότερα να πάρω ένα δεύτερο τηλεσκόπιο για να δοκιμάσω την τρέλα μου με τη φωτογραφία (δύο τηλεσκόπια θα με δείρει η γυναίκα μου) ή να μπω κατευθείαν στα βαθειά και να το παλέψω με την ισημερινή. (670 ευρώ) Eιμαι κατοχος του 200/1000 εδω και 4 μηνες. Η βαση ειναι ευκολη στον χειρισμο. Προσωπικα δεν εχω απολυτως κανενα προβλημα. Ειναι θεμα συνηθειας.
iapetus Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Υπ' όψην πως μερικά dob μπορεί να μην εστιάζουν στην κύρια εστία με dslr... Αμάν και πάνω που ήμουν έτοιμος για SWdob 10. Έχει γούστο να μην του αρέσει η μικρή και μοσχοχαϊδεμένη μου ND70s;
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2007 Κ να μην εστιάζει με μία μικρή πατέντα φτιάχνει το πράγμα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Εγώ σε αντίθεση με τους προλαλήσαντες , δεν θα σου πω τα ίδια πράγματα. Εφόσον σ'αρέσει η φωτογραφία (το τονίζεις απο την αρχή, αυτό είναι πολύ σπουδαίο), δεν θα σε οφελήσει να πας σε Dob.Αντιθέτως, θα σε γλιτώσει απο χρόνο και κυρίως χρήμα, στο να πας στο Skywatcher 200/1000 EQ5 που είπες κατευθείαν.Αυτό είναι ενα σύνολο που συνδυάζει τόσο την παρατήρηση (έστω και όχι τόσο απλά όσο ενα Dob) όσο και την αστροφωτογράφηση.Επιπλέον δεν θα έχεις δυσάρεστες ιστορίες αργότερα με το να βάλεις το Dob σε ισημερινή (πρόβλημα εστίασης,ζυγίσματος κ.α).Έτσι, θα μπορείς να ασχοληθείς άμεσα με την φωτογράφηση που τόσο λες οτι σου αρέσει, χωρίς περιορισμούς (οι οποίοι είναι μεγάλοι με ένα Dob).Τέλος, για το βαλιτσάκι της Celestron, δεν αξίζει σε καμία περίπτωση να σπαταλήσεις τα χρήματα σου εκεί.Αν δεν θέλεις να ξοδέψεις μια περιουσία σε προσοφθάλμια για αρχή, ένας Zoom για κάποιο διάστημα θα σε κρατήσει πιστεύω ευχαριστημένο.Welcome, btw !
iapetus Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Σίγουρα οι γνώμες όλων σας έχουν για μένα την δική τους μοναδική αξία γιατί βασίζονται στην προσωπική εμπειρία στη γνώση και κυρίως στην μεγάλη αγάπη για την αστρονομία. Για αυτό και σας ευχαριστώ!!! Πέρα όμως από όλα αυτά σίγουρα υπήρξε για τον κάθε ένα κάποιος ιδιαίτερος λόγος που τον έφερε σε επαφή με αυτήν. Για μένα αφορμή στάθηκε η αγάπη μου για την φωτογραφία. Πολλές νύχτες έμεινα ξάγρυπνος για να πετύχω μία φωτογραφία στο πρώτο φως της μέρας, σκαρφάλωσα σε βράχια, σε καμπαναριά, ξάπλωσα στο χώμα, μπήκα στην θάλασσα με την μηχανή κ.α. Για μένα η αστρονομία πέρα από την αναζήτηση και την παρατήρηση είναι μία φωτογραφική πρόκληση. Εφόσον σ'αρέσει η φωτογραφία (το τονίζεις απο την αρχή, αυτό είναι πολύ σπουδαίο), δεν θα σε οφελήσει να πας σε Dob.Αντιθέτως, θα σε γλιτώσει απο χρόνο και κυρίως χρήμα, στο να πας στο Skywatcher 200/1000 EQ5 που είπες κατευθείαν.Αυτό είναι ενα σύνολο που συνδυάζει τόσο την παρατήρηση όσο και την αστροφωτογράφηση. Επιπλέον δεν θα έχεις δυσάρεστες ιστορίες αργότερα με το να βάλεις το Dob σε ισημερινή (πρόβλημα εστίασης,ζυγίσματος κ.α).Έτσι, θα μπορείς να ασχοληθείς άμεσα με την φωτογράφηση που τόσο λες οτι σου αρέσει, χωρίς περιορισμούς (οι οποίοι είναι μεγάλοι με ένα Dob). Ίσως να χεις δίκιο...
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Για μένα αφορμή στάθηκε η αγάπη μου για την φωτογραφία. Πολλές νύχτες έμεινα ξάγρυπνος για να πετύχω μία φωτογραφία στο πρώτο φως της μέρας, σκαρφάλωσα σε βράχια, σε καμπαναριά, ξάπλωσα στο χώμα, μπήκα στην θάλασσα με την μηχανή κ.α. Για μένα η αστρονομία πέρα από την αναζήτηση και την παρατήρηση είναι μία φωτογραφική πρόκληση. Τότε, go ahead. Εφόσον η φωτογράφηση σε γεμίζει τόσο πολύ, δεν μπορείς να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο.
sw1jgw Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Επειδη και εγω ειμαι αρχάριος.. οπως σε ολα τα hobby που κανω... πιστευω οτι το καλυτερο ειναι να αρχισεις με κατι που θα σε βοηθησει να εμβαθυνεις. Τι εννοω με αυτο. ΟΧΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ !!! εγω αυτο θα ακολουθησω για τον εαυτο μου στην επικειμενη αγορα που θα κανω. Δηλαδη θα παρω κατι που θα με βοηθησει να μαθω να προσανατολιζομαι στον ουρανο.... δεν νομιζω οτι εχει νοημα να καθεσε να πινεις καφε... να πατας ενα κουμπι και να βλεπεις αυτο που θελεις. καλυτερα να μαθεις να διαβαζεις χαρτες να ψαχνεις τα προγραμματα κτλ. δηλαδη ουσιαστικα να δουλεψεις πανω στο Hobby. αυτο πιστευω ειναι και το νοημα του να κανεις Hobby, δηλαδη να βελτιωσεις τον εαυτο σου περνωντας παραλληλα καλα.Συγκριτικα τηρουμενων των αναλογιων το να αγορασεις ενα απολυτα GOTΟ συστημα που θα σε αφησει στην ημιμαθεια πιστευω ... ειναι δηλαδη σαν να εισαι ψαρας ερασιτεχνης. ποιος ειναι ο αποτερος σκοπος σου να φας απλα ψαρια? η να μπεις στη διαδικασια? ειναι δηλαδη σαν να μην εβγαλες ψαρια και γυριζοντας σπιτι περασες απτην αγορα και πηρες 3 κιλα τσιπουρες για να πεις οτι τις εκανες εσυ. Εγω προς το παρον διαβαζω. ψαχνω στο ΝΕΤ κτλ και οταν ειμαι καπως πιο σιγουρος και λιγοτερο αμφιταλαντευομενος θα προχωρησω σε αγορα.[/img] http://sw1jgw.50webs.net/
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Για μένα αφορμή στάθηκε η αγάπη μου για την φωτογραφία. Πολλές νύχτες έμεινα ξάγρυπνος για να πετύχω μία φωτογραφία στο πρώτο φως της μέρας, σκαρφάλωσα σε βράχια, σε καμπαναριά, ξάπλωσα στο χώμα, μπήκα στην θάλασσα με την μηχανή κ.α. Για μένα η αστρονομία πέρα από την αναζήτηση και την παρατήρηση είναι μία φωτογραφική πρόκληση. Μην πάρεις DOB!!! Επειδη και εγω ειμαι αρχάριος.. οπως σε ολα τα hobby που κανω... πιστευω οτι το καλυτερο ειναι να αρχισεις με κατι που θα σε βοηθησει να εμβαθυνεις. Τι εννοω με αυτο. ΟΧΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ !!! εγω αυτο θα ακολουθησω για τον εαυτο μου στην επικειμενη αγορα που θα κανω. Δηλαδη θα παρω κατι που θα με βοηθησει να μαθω να προσανατολιζομαι στον ουρανο.... δεν νομιζω οτι εχει νοημα να καθεσε να πινεις καφε... να πατας ενα κουμπι και να βλεπεις αυτο που θελεις. καλυτερα να μαθεις να διαβαζεις χαρτες να ψαχνεις τα προγραμματα κτλ. δηλαδη ουσιαστικα να δουλεψεις πανω στο Hobby. αυτο πιστευω ειναι και το νοημα του να κανεις Hobby, δηλαδη να βελτιωσεις τον εαυτο σου περνωντας παραλληλα καλα.Συγκριτικα τηρουμενων των αναλογιων το να αγορασεις ενα απολυτα GOTΟ συστημα που θα σε αφησει στην ημιμαθεια πιστευω ... ειναι δηλαδη σαν να εισαι ψαρας ερασιτεχνης. ποιος ειναι ο αποτερος σκοπος σου να φας απλα ψαρια? η να μπεις στη διαδικασια? ειναι δηλαδη σαν να μην εβγαλες ψαρια και γυριζοντας σπιτι περασες απτην αγορα και πηρες 3 κιλα τσιπουρες για να πεις οτι τις εκανες εσυ. Εγω προς το παρον διαβαζω. ψαχνω στο ΝΕΤ κτλ και οταν ειμαι καπως πιο σιγουρος και λιγοτερο αμφιταλαντευομενος θα προχωρησω σε αγορα. Τα λες τόσο μα τόσο σωστά!!! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Για μένα η αστρονομία πέρα από την αναζήτηση και την παρατήρηση είναι μία φωτογραφική πρόκληση. Τότε φίλε μου ξέχνα το dob αλλά ξέχνα κ τα άλλα δύο τηλεσκόπια που αναφέρεις.Το ότι το ένα έχει ισημερινή δεν το κάνει αυτόματα κ καλό για αστροφωτογράφηση.Αρχισε το διάβασμα για να βγάλεις καλύτερα συμπεράσματα.Μην ξξεχνάς πως οι καλύτεροι φωτογράφοι έχουν διοπτρικό πάνω σε πολύ καλές στηρίξεις κ με πολύ καλές ψυχόμενες ccd.Μιλάμε για πολλά χρήματα.Εκτός κ αν θέλεις απλά να ξεκινήσεις κ να μάθεις βγάζοντας κάποιες καλές φωτογραφίες μέχρι να έρθει η ώρα να τα σκάσεις γερά.Οπότε προχώρα στο ισημερινό χωρίς δεύτερη κουβέντα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος δρόμος. Από όλα μαθαίνεις. Σίγουρα για σωστή φωτό χρειάζεσαι μια καλή στήριξη (και όπως παλαιότερα μου είχε πει κάποιος το τηλεσκόπιο όπως όλα τα πράγματα το χτίζεις από κάτω προς τα επάνω). Το κόστος είναι το πρώτο θέμα. Και μιλώντας για κόστος, δεν πας κατευθείαν σε high end καταστάσεις αλλά βήμα βήμα. Τώρα αν δεν έχεις πρόβλημα κόστους do it..... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα