Jump to content

Πως σχεδιάζετε τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις σας;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από την ανάγνωση του θέματος εδώ ενδιαφέρομαι να μάθω συνήθως πως - και εάν- σχεδιάζετε την περίοδο των παρατηρήσεών σας.

 

Ποιος είναι ο προσωπικός σας τρόπος;

 

Θα μπορούσε να απαντήσετε και σαν δημοψήφισμα: :D

  • - δεν σχεδιάζω, μου αρέσει να παρατηρώ τυχαία
    - χρησιμοποιώ το Tour Mode από το GO-TO τηλεσκόπιο μου
    - έχω λίστα με αγαπημένα αντικείμενα
    - κοιτώ αντικείμενα που είναι γραμμένα σε περιοδικά και forum
    - χρησιμοποιώ προτάσεις από software σχεδιασμού παρατηρήσεων
    - χρησιμοποιώ δικό μου τρόπο σχεδίασης
    - άλλο

 

Πάντως, εάν σχεδιάζετε τις παρατηρήσεις σας, θα ήθελα να μάθω τον προσωπικό σας τρόπο.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν ξέρω τι ώρα περίπου θα πάμε. Οπότε ξεκινάω από έναν αστερισμό ο οποίος είναι ψηλά εκείνη την ώρα και προσπαθώ να τον ξεψαχνίσω, τουλάχιστον έτσι με βολεύει με την Uranometria. Βάζω π.χ. 10 αντικείμενα σε έναν αστερισμό, υπολογίζω δηλαδή ότι θα μου φάει περίπου 1 ώρα. Οπότε μετά θα είναι άλλος αστερισμός σε βολική θέση, οπότε πάω σε αυτόν και ούτω κάθ'εξής.

 

Γενικά μου αρέσει να βάζω διάφορων ειδών στόχους, γαλαξίες, πλανητικά, σφαιρωτά κτλ και όχι μόνο ένα είδος αντικειμένων γιατί καταντάει κουραστικό. Επίσης, κοιτάζω τα highlights του κάθε αστερισμού αλλά μου αρέσει να βάζω και μερικούς στόχους πρόκληση. Κάποιοι βέβαια highlights στόχοι είναι στόχοι κάθε εξόρμησης π.χ. Μ42, Μ51 κτλ.

 

Τους στόχους τους βλέπω είτε από το night sky observer's guide, είτε τις προτείνει το sky & telescope, είτε έχω δει φωτογραφίες από το ίντερνετ και μου έχουν τραβήξει την προσοχή (παράδειγμα εδώ θα πω τον NGC 4762 ο οποίος όπως διάβασα είναι the flattest galaxy we know, τον οποίο και είδα). Αλλιώς κοιτάζω τους χάρτες της Uranometria και βλέπω σε ένα κομμάτι του ουρανού ποιους λαμπρούς στόχους έχει και τους σημειώνω.

 

 

Αυτά...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν πρόκειται για οργανωμένη παρατήρηση, επιλέγω έναν ή δύο "καλούς" αστερισμούς και τους σαρώνω! Μελετάω από πριν τα αντικέιμενα NGC , Μ, διπλούς αστέρες κλπ, και τους βρίσκω (χωρίς goto). Έτσι μαθένω σχετικά καλά που βρίσκονται (κρύβονται), τα αντικείμενα στον κάθε αστερισμό. Όταν βρώ αυτά που μπορώ να δώ, στρέφω το τηλ. σε άλλα!

Όταν με πιάνει το ΣΣΠ (Σύνδρομο Στέρησης Παρατήρησης) λόγω καιρού ή άλλων λόγων, τότε βγάζω το τηλ. στο μπαλκόνι και βλέπω στην τύχη και χωρής οργάνωση (χάρτες, φακούς κλπ.), ότι μου έρθει στο μυαλό, που μπορώ να το δώ, έτσι για να "ηρεμίσω".

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω ποτε δεν σχεδιάζω, εκτός απο κάτι που κρατάω στο μυαλό μου να δω την επόμενη φορα που θα παρατηρήσω...

 

Συνήθως προσανατολίζομαι απο εναν γνωστό αστερισμό, πχ Κασσιόπη και μετα βρίσκω τους άλλους....

 

Απόδειξη του μη σχεδιασμού μου η παρακάτω

Στην εξαήμερη της τρίτης λυκείου πήγα πριν μια εβδομάδα είχα μαζί μου τα Celestron 25x100 με ενα τρίποδο,και χωρις να εχω καμια ιδεα για τον ουρανό εκείνη την ώρα και τι πεδίο είχα, με μια παρεα πηγαμε καπου μακριά απο το ξενοδοχειο, κατα τις 5 την νυχτα με συντροφια οινοπνεύματος και είδαμε πολλά ωραία πράγματα... Πήγαμε στην Καστοριά, οπότε φωτορύπναση γιοκ... Τουλαχιστον σε σχεση με την Αθήνα, πολυυυυ καλύτερα εκει...

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μέχρι και στην τελευταία παρατήρηση που έκανα έβγαζα το πρόγραμμά μου χρησιμοποιώντας ένα επιπεδόσφαιρο. Έβλεπα κάθε ώρα ποιοι αστερισμοί περνούσαν από το ζενίθ και έγραφα τα αντικείμενα που θα ήθελα να δω από τον κάθε ένα χρησιμοποιώντας το Night Sky Observer's Guide. Ξεκινούσα από τα Νότια και πήγαινα προς τα Βόρεια. Όμως καταντούσε κουραστικό γιατί έπρεπε συνεχώς να μετακινώ το τηλεσκόπιο και την καρέκλα.

 

Τώρα εστιάζω σε ένα αστερισμό και παρατηρώ όλα τα αντικείμενα μέχρι ένα ορισμένο mag πχ μέχρι 10. Την επόμενη φορά που θα ξαναπάω σε αυτό τον αστερισμό θα παρατηρήσω αντικείμενα από 10 mag και πάνω. Έτσι με αυτό τον τρόπο δεν αφήνω τίποτα να μου ξεφύγει (δηλαδή να ξεφύγει από τις δυνατότητές μου). Επίσης δεν λείπουν και οι προκλήσεις που βάζω. Δηλαδή ένα - δύο στόχους πολύ αμυδρούς ή πολύ μικρούς στα όρια του τηλεσκοπίου. Γενικά η Σελήνη και οι πλανήτες δεν είναι του γούστου μου και συνήθως τους παρατηρώ στο τέλος κάθε παρατήρησης ή όταν θέλω να κάνω ένα διάλειμμα από το Star Hopping.

 

Επίσης κατά την παρατήρηση προσπαθώ σε κάθε στόχο να αφιερώσω ένα χρονικό διάστημα παρατηρώντας το και απορροφώντας όσο περισσότερη λεπτομέρεια μπορώ. Έπειτα κάνω ένα σκιτσάκι με το αντικείμενο και γράφω κάποια σχόλια πχ, σπείρες αριστερά, έντονος πυρήνας και ελλειψοειδή άλως, χρήση ΟΙΙΙ (για νεφελώματα) κτλ. Το καλύτερο είναι μετά πηγαίνοντας σπίτι να βλέπω τους στόχους που έχω ζωγραφίσει να είναι όπως στις φωτογραφίες. Η ικανοποίησή μου είναι απερίγραπτη. Νιώθω ότι οι κόποι μου ανταμείβονται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν βρεθω σε πραγματικο σκοτεινο ουρανο,βλεπω οτι μπορω σε καποιους αστερισμους.Αν ο ουρανος ειναι μετριος,τα αξιοθεατα της βραδυας.

Περισσοτερο με ενδιαφερει να συνειδητοποιω τι ειναι αυτο που παρατηρω,παρα να διακρινω καποιο αμυδρο ιχνος φωτος.

Αρα διαβαζω χαρτες για τους αστερισμους και τα αντικειμενα τους.

Εκτος αν υπαρχει κατι εκτακτο(πχ κομητης),οποτε επικεντρωνομαι εκει.. :D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ παραπέμπω σε αυτά που λέω εδώ

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7279&highlight=nsog

 

Οι φόρμες παρατήρησης ανά αστερισμό είναι πάντα προσβάσιμες στο γραφείο μου και όποτε διαβάζω για κάποιο αντικείμενο, επιτόπου το σημειώνω στην αντίστιχη λίστα του αστερισμού που ανήκει. Όταν βγω για παρατήρηση, παίρνω μαζί μου μόνο τις λίστες των αστερισμών που πρόκειται να μελετήσω.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάλι με άξονα το Night sky observer's guide - παλαιότερα το τρίτομο του Burnham - τον sky atlas 2000 και το companion, καταστρώνω ένα γενικό πλάνο των αστερισμών που θα επισκεφτώ και τα αντικείμενα που θέλω οπωσδήποτε να παρατηρήσω. Από εκεί και πέρα, το βράδυ κάθε προγραμματισμένη παρατήρηση και κάθε (προβλεπόμενη) παρέκκλιση από τη λίστα καταχωρείται στο logbook, ενώ μερικές φορές κάνω κάποιο πρόχειρο σχέδιο - μουτζούρα για να είμαι πιο ακριβής - αυτού που παρατήρησα. Αν υπάρχει περιθώριο χρόνου, η βραδιά τελειώνει με τη DSLR και κάποιο στόχο τον οποίο έχω διαλέξει εκ των προτέρων ή με κάποια επιλογή της στιγμής.

Παλαιότερα είχα επίσης δοκιμάσει το Deepsky 2000 στην έκδοση 2003, το οποίο κάνει ομολογουμένως καταπληκτική δουλειά στον προγραμματισμό των παρατηρήσεων και στην τήρηση logbook. Όμως, καλώς ή κακώς δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ laptop στο πεδίο, ενώ από ότι θυμάμαι τότε υπήρχε πρόβλημα με την εισαγωγή των ελληνικών. Γενικά, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να σημειώσω κάτι με το μολύβι στο logbook πολλές φορές με αποσπά από την παρατήρηση, πόσο μάλλον η πληκτρολόγηση και η χρήση του touchpad .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικά, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να σημειώσω κάτι με το μολύβι στο logbook πολλές φορές με αποσπά από την παρατήρηση, πόσο μάλλον η πληκτρολόγηση και η χρήση του touchpad .

Κ εγώ το ίδιοπ πρόβλημα είχα.Πιστεύω πως το έλυσα (δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη) με την αγορά ψηφιακού δημοσιογραφικού μαγνητόφωνου.Ενα κουμπάκι είναι.Παρατηρείς το πατάς κ μιλάς.

 

Εδώ αναφέρω κ πως φτιάχνω πρόγραμμα.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=75905&highlight=deep+space+image+catalog#75905

Η επιλογή των στόχων μπορεί να γίνει είτε χωρίζοντας τον ουρανό σε ώρες είτε ξεψαχνίζοντας έναν αστερισμό.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε,

Αν και δεν ήθελα να αποκαλύψω τα μυστικά μου :mrgreen:

μετά το πμ που έλαβα είπα να εκθέσω και εγώ τον τρόπο

που μου αρέσει να παρατηρώ.

Μιάς και δεν θεωρούμαι ερασιτέχνης αστρονόμος λόγω

της χρήσης go to φτιάχνω τις παρακάτω λίστες μόνο για να

σκοτώνω τον χρόνο μου.

Αρχίζοντας από το περίφημο excel παρατήρησης των αστερισμών,pdf 1

χρησιμοποιώ τη Βίβλο των παρουσιάσεων του

Master Night Observer Guide Δημήτρη Μπαλάση pdf 2

που στις παρουσιάσεις του στην ΕΑΕ μπορεί να σε κάνει να τρέξεις και να στήσεις τηλεσκόπιο

για να δείς το υπέροχο διπλό στον Κύκνο!!

Οι παρουσιάσεις του βρίσκονται

http://www.astronomia.org.gr/const.php

Από το excel Astrovox DSO List αλλαγμένο στα μέτρα μου για τα NGC

& Messier. pdf 3

Επέλεξα την Κασσιόπη αφού είχα κάνει τη δουλειά, δυστυχώς όμως

άργησε η αγορά του τηλεσκοπίου.

Ελπίζω να έχω καλύψει το ερώτημά σου :cheesy:

 

Φιλικά,

Γιάννης

1_yiannis_ef_ocs_prog.pdf

2_cas_by_DimBalassis.pdf

3_yiannis_ef_ocs_prog.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνήθως δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, απλώς ανάλογα τί ώρα είναι συμβουλεύομαι το stellarium ή το starry night για τί αντικείμενα είναι στον ουρανό. Κατόπιν τα παρατηρώ και μετά ασχολούμαι και με την φωτογράφησή τους. Η μέθοδος του να παρατηρείς αντικείμενα σε ένα αστερισμό είναι ενδιαφέρουσα αλλά θέλει σκοτεινό ουρανό αλλιώς βλέπεις λίγα. Γι αυτό και βλέπω αυτά που μπορείς να δείς εκείνη τη στιγμή απο τα τμήματα του ουρανού που βλέπω.

 

Εάν βρεθώ σε σκοτεινό σημείο και με όλον τον ουρανό ελεύθερο τότε κοιτάζω να δώ ακόμη πιό πολλά, αλλά και θέλω να ασχοληθώ και με αυτά που είναι σε κάθε αστερισμό.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαν τελευταία ωραία τρέλλα να προσθέσω την παρατήρηση

των αστέρων άνθρακα

(σε αυτό φταίει ο Δούβρης με μόνο δύο κουβέντες) :shock:

Πάλι στην Κασσιόπη οι επεμβάσεις μου με Illustrator & Photoshop

στους χάρτες της AAVSO για τα carbon stars.

To μικρό μου mac θα ανατιναχτεί σε λίγο :-note

 

 

Καλό Πάσχα σε όλους,

Γιάννης

 

Υ.Γ. Σταματάω εδώ γιατί δεν είμαι σίγουρος αν θέλω να γίνω εξωγήινος!

9_W_Cas_15-7-1.pdf

10_W_Cas_7-1.pdf

11_W_Cas_3,5-1.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παναγιώτη, το θυμάμαι αυτό που είχες πει για το μαγνητόφωνο και θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα. Αν μη τι άλλο σε λυτρώνει από το να ανάβεις φακό, "που έβαλα το στυλό", "που είναι το logbook" κλπ...

Το έχω κι εγώ στα υπόψη για το κοντινό μέλλον :D

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως αν το πάρεις απόφαση να αγοράσεις μαγνητόφωνο, να προσέξεις να μπορεί να συνδεθεί με pc.Μερικά δεν συνδέονται.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη κάτι έχεις κάνει στα αρχεία και τα βλέπει ο browser ως xls.... Για κοίταξέ το....

 

EDIT: Άκυρο... Μάλλον δικό μου είναι το πρόβλημα.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους! :D

 

Πρόγραμμα συγκεκριμένο παρατήρησης δεν έχω, συνήθως επιλέγω γνωστούς στόχους όπως πλανήτες, Ανδρομέδα, Σελήνη αν υπάρχει, Ωρίωνα αν φαίνεται, και λόγω έλλειψης μοτέρ με pocket sky atlas (μιας και επιτέλους τον αγόρασα) γυρίζω το τήλε σε ότι βρίσκω!

 

Επίσης, υπάρχει πάντα βοήθεια από άλλα μέλη καθώς και προτάσεις για στόχους. Έτσι μέχρι το ξημέρωμα καμιά εικοσαριά από αυτούς έχουν παρελάσει από το τήλε..

 

Σε λίγο με τα μοτέρ η ποικιλία στόχων θα είναι μεγαλύτερη και αργότερα θα μπω και εγώ στο χώρο της αστροφωτογραφίας... :D

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς το παρόν, λόγω πολύ περιορισμένου αριθμού παρατηρήσεων (καταραμένη Αθήνα) το πρόγραμμα αναλώνεται σε highlights, τους πιο γνωστούς στόχους... Ομολογώ πως η οργάνωση δεν είναι το forte μου!... :oops:

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κατάρτιση μιας λίστας με τα αντικείμενα προς παρατήρηση είναι απαραίτητη.

Αρχίζοντας από τα πιο δύσκολα για αρχή που δεν υπάρχει κούραση και στη συνέχεια ακολουθούν αυτά που έχω δει πολλές φορές και που μια ακόμη παρατήρησή τους μου προσφέρει ξεκούραση και ευχαρίστηση.

Κατά σειρά προτεραιότητας διπλοί, σμήνη, νεφελώματα, γαλαξίες.

Για την παρατήρηση των μεταβλητών αφιερώνεται ειδική και μοναχική παρατήρηση.

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη ξέχασα το υστερόγραφο.

 

Υ.Γ.1 Καλός ο προγραμματισμός αρκεί να τηρείται. Εγώ προσωπικά δεν καταφέρνω να τον τηρήσω.

Υ.Γ.2 Η καλύτερη τοποθέτηση από τις προηγούμενες μου φαίνεται αυτή του ammonite!! O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνήθως κοιτάζω ποιοί αστερισμοί είναι κοντά στο ζενίθ και κατόπιν προσπαθώ να εξαντλήσω τα αντικείμενα κάθε αστερισμού όπως τα βλέπω στις αναλυτικές λίστες του (από το βιβλίο "Observing the Constellations" του John Sanford, 1989). Επιπλέον, εξετάζω τα αστρικά πεδία στον Sky Atlas 2000.0 και αναζητώ στο τηλεσκόπιο τα αντικείμενα που περιέχει. Με το 10ιντσο σε σκοτεινό ουρανό, ελάχιστα είναι τα αντικείμενα που δεν θα φανούν. Για κάθε αντικείμενο δοκιμάζω τουλάχιστον δύο μεγεθύνσεις ώστε να το δω όσο καλύτερα γίνεται και αφιερώνω ικανό χρόνο. Είναι γνωστό ότι όσο περνάει η ώρα παρατηρώντας ένα αντικείμενο, αποκαλύπτονται λεπτομέρειες που αρχικά το μάτι μπορεί να μην αντιλαμβάνεται (ισχύει σε μεγάλο βαθμό και - ή μάλλον ιδίως - για τους πλανήτες).

Πάντως ποτέ δεν κάνω γραπτό πρόγραμμα εκ των προτέρων, ακολουθώ τη διάθεσή μου απόλυτα. Στον Πάρνωνα, οποιαδήποτε απόπειρα για πρόγραμμα ...πάει περίπατο γιατί είναι έντονη η αλληλεπίδραση με τους συμπαρατηρητές αλλά και συχνά τα πηγαδάκια με τους φίλους που συνήθως έχω πολύ καιρό να δώ.

Εκείνο που θα ήθελα να κάνω αλλά μέχρι στιγμής δεν το έκανα είναι η τήρηση ενός ημερολογίου με καταγραφή των παρατηρούμενων αντικειμένων και κωδικοποιημένες εντυπώσεις. Επιλέον, οι «θεματικές βραδιές» είναι χρήσιμες γιατί αποκτά κανείς εμπειρία στην αναζήτηση και παρατήρηση αντικειμένων, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά και από αυτή την περιεκτική παρουσίαση της άποψης του Στέφανου, θα ήθελα να καταθέσω ή να συμπληρώσω ότι:

 

Θεωρώ ότι η κατάρτιση προγράμματος παρατήρησης είναι ωφέλιμη, τουλάχιστον για τον αρχάριο ερασιτέχνη. Η προεργασία στο σπίτι βοηθά στην καλύτερη απομνημόνευση της θέσης, του είδους και του ονόματος των αντικειμένων. Με τα ανάλογα βοηθήματα (βιβλία, χάρτες κλπ) ο ερασιτέχνης παίρνει εκ των προτέρων μια πρώτη ιδέα για το τί μπορεί να δει την δεδομένη νύχτα, να πληροφορηθεί τα πιο σπουδαία αντικείμενα και κυρίως να μάθει και να σημειώσει στη λίστα του τα κύρια χαρακτηριστικά κάποιων από αυτά, που δεν πρέπει να παραλείψει να εντοπίσει και να επιβεβαιώσει, για παράδειγμα, μια dark lane, ή την ύπαρξη σπειρών σε έναν γαλαξία, ένα νοητό σχέδιο ή κάποια μεμονωμένα άστρα μέσα σε ένα αστρικό σμήνος, τα συγκεκριμένα χρώματα σε ένα πολλαπλό αστρικό σύστημα, το ορατό άστρο ενός πλανητικού νεφελώματος. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, αλλά και άλλες γενικότερες, που καλύπτουν την ταυτότητα του αντικειμένου (λ.χ. μέγεθος, απόσταση) – το έχω ξαναπεί – είναι σαν να περιηγείσαι έναν αρχαιολογικό χώρο χωρίς οδηγό ή ξεναγό. Και όπως συμβαίνει στις επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων, έτσι και στις αστρονομικές παρατηρήσεις, ο χρόνος για να μελετήσεις το κάθε αντικείμενο επί τόπου, κατά την διάρκειά τους, είναι λιγοστός.

 

Γιαυτό – τουλάχιστον ο αρχάριος ερασιτέχνης – οφείλει να πηγαίνει προετοιμασμένος για παρατήρηση, όσο γίνεται καλύτερα από πριν, για να κερδίζει τον χρόνο του, την νύχτα της παρατήρησης. Τώρα, αν και κατά πόσο θα τηρηθεί το κάθε πρόγραμμα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που για μένα αποτελεί δευτερεύον ζήτημα.

 

Γιαυτό προτείνω (προς αρχαρίους): Αγοράστε ένα επιπεδόσφαιρο και δείτε για την ημέρα της παρατήρησης, ποιοί αστερισμοί μεσουρανούν από την έναρξη του αστρονομικού σκότους, ή τη δύση της Σελήνης, έως την ώρα που θα περατώσετε την παρατήρηση, ή θα περατωθεί το αστρονομικό σκότος, ή θα ανατείλει η Σελήνη. Επικεντρωθείτε αρχικά στους αστερισμούς αυτούς και μετά στους υπόλοιπους ορατούς, έως τον ορίζοντα, και συγκροτείστε την λίστα τους (επικεφαλίδες) με σειρά παρέλευσης από το ζενίθ ή από το υψηλότερο σημείο της τροχιάς τους (για τους χαμηλότερους αστερισμούς), αναγράφοντας δίπλα και την αντίστοιχη ώρα (συνήθως ολόκληρες ώρες ή δίωρα). Έτσι έχετε έναν πρώτο «μπούσουλα» για το τί μπορείτε να δείτε ανα δεδομένη ώρα, και πού να σταθείτε περισσότερο σύμφωνα και με τα αμέσως παρακάτω: Σε κάθε αστερισμό σημειώστε τα πιο αξιοσημείωτα αντικείμενα κατά σειρά σπουδαιότητας και επιγραμματικά αναφέρατε δίπλα τους πρόχειρα στοιχεία εντοπισμού (λ.χ Β/Δ του α αστέρα, για να τα εντοπίζετε ευκολότερα πάνω στο χάρτη την ώρα της παρατήρησης), και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ή εντυπώσεις άλλων, που έχετε διαβάσει. Πιο δίπλα, αφήστε χώρο για τις δικές σας σημειώσεις για εντοπισμό, επιβεβαιώσεις και γενικότερες εντυπώσεις. Αν είστε πιο συστηματικοί, μπορείτε να εμπλουτίσετε την παραπάνω πρόχειρη λίστα καταρτίζοντας πιο άρτιους και λεπτομερείς πίνακες. Επίσης, καλό θα ήταν στην αρχή τους να αναφέρονται και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ο χρόνος παρατήρησης, ο τόπος, οι καιρικές συνθήκες κλπ., για μελλοντική αναζήτηση, σύγκριση και χρήση.

 

 

Τώρα, για τους πιο προχωρημένους, όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται γνωστά, ή και περιττά. Είναι γεγονός ότι, από κάποιο σημείο και μετά, όσο προχωρά η εμπειρία και η γνώση του ουρανού, τα προγράμματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, ή και… καταργούνται!

 

Προσωπικά, τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ κι εγώ το «The Night Sky Observer’s Guide» (Vol 1 &2), το οποίο είναι κατάλληλο για τηλεσκόπια από 8 ίντσες και πάνω. Από εκεί αντλώ στόχους, ανάλογα με ποιόν αστερισμό επιθυμώ να δω στα γρήγορα, ή να… «γδύσω» αργά! :cheesy:

 

Τελευταίο που έχω να πω είναι ότι, το παν στην αστρονομική παρατήρηση είναι να αντλείς ευχαρίστηση και να κερδίζεις την ηρεμία σου. Και όταν λέω ηρεμία, εννοώ πραγματική ηρεμία, σε αρμονία με την φύση τριγύρω σου και τον σιωπηλό ουρανό από πάνω σου. Έχει τύχει να δω ερασιτέχνες (πέραν από τον εαυτό μου παλαιότερα), που μου φαίνονταν «ήρεμοι» σαν την πάπια στο νερό: Εξωτερικά χαλαροί, αλλά μέσα τους, δουλεύοντας σαν τις ατμομηχανές (όπως η πάπια κινεί συνεχώς - αλλά αθέατα - τα πόδια της κάτω από το νερό), πασχίζοντας να καταφέρουν αυτό ή αυτά που είχαν σκεφτεί με το μυαλό τους. Αν κάτι λοιπόν από τα δύο (ευχαρίστηση και πραγματική ηρεμία) δεν παράγεται, απαιτείται επανεξέταση της όλης διαδικασίας, όσον αφορά την παρατήρηση. Τα προγράμματα σε αυτό το επίπεδο μπορεί να βοηθούν, μπορεί όμως και να καταδικάζουν με την χρήση τους. Το σημείο ισορροπίας είναι υποκειμενικό και αποτελεί ζήτημα προς εύρεση με διαφορετικά δεδομένα και διαφορετική λύση για τον κάθε ερασιτέχνη.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε,

 

Συνήθως όταν πρόκειται ν’ ανέβω στο βουνό για παρατήρηση προσπαθώ με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία ότι θα παρατηρήσω κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες οπότε κάνω ανάλογο σχεδιασμό.

 

Θα επιλέξω κάποια μικρή περιοχή του ουρανού (κάποιον αστερισμό) πάνω στον χάρτη και με κάθε λεπτομέρεια θα καταγράψω ότι μπορεί να δει το τηλεσκόπιο μου. Τα πάντα. Ότι μπορεί να παρατηρηθεί π.χ διπλοί και πολλαπλοί Αστέρες, μεταβλητοί Αστέρες, Αστέρες άνθρακα, Αστρικά σμήνη, Γαλαξίες, Νεφελώματα κ.τ.λ ότι υπάρχει και είναι μέσα στις δυνατότητες του τηλεσκοπίου θα καταγραφεί μαζί με κάθε διαθέσιμη σχετική πληροφορία και σε αρκετές περιπτώσεις (αν υπάρχουν πολλά προς παρατήρηση αντικείμενα) θα σχεδιάσω ακόμα και το σταρ χοπινγκ που θα κάνω έτσι ώστε να υπάρχει μια λογική σειρά στην παρατήρηση τους αλλά και για εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου παρατήρησης.

 

Αυτού του είδους η προετοιμασία απαιτεί κάποιες φορές αρκετό χρόνο που εγώ μάλλον δε διαθέτω πολύ συχνά. Οπότε συμβαίνει το εξής: Για παράδειγμα μπορεί να ασχοληθώ πολλές φορές από λίγα λεπτά την κάθε φορά, ας πούμε τον χειμώνα, για κάτι που θα κάνω το καλοκαίρι. Έτσι πάντα έχω κάποια προγράμματα έτοιμα να με περιμένουν.

 

Η λογική μου για το σχεδιασμό μιας παρατήρησης είναι πως αφού έτσι κι αλλιώς θα πάω σε παρατήρηση για παράδειγμα κάποιου Γαλαξία γιατί να αφήνω, ας πούμε , απαρατήρητους κάποιους διπλούς Aστέρες ή κάποια άλλα αντικείμενα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα του ή γενικά στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτόν, εφόσον μπορώ να τα παρατηρήσω και μάλιστα πολύ εύκολα;

Θεωρώ αδιανόητο, ας πούμε για παράδειγμα, να επισκεφθώ το σφαιρωτό σμήνος Μ-13 στον αστερισμό του Ηρακλή και να μην παρατηρήσω έναν μικρό λαμπερό και πολύ εύκολο στον εντοπισμό Γαλαξία, τον ngc 6207, που είναι δίπλα του μισή μοίρα απόσταση.

Αυτά εντελώς περιληπτικά όσον αφορά τις γενικές παρατηρήσεις που σχεδιάζω πάντα με τη βοήθεια ποιοτικών χαρτών.

 

Υπάρχουν και πάρα πολλές πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις που αφορούν μεταβλητούς Αστέρες, επιπροσθήσεις Αστεροειδών κ.α. Η φύση των παρατηρήσεων αυτών είναι τέτοια που τις περισσότερες φορές δε σου αφήνει περιθώρια να κάνεις κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της εξόρμησης. Και αυτές τις παρατηρήσεις τις σχεδιάζω όσο μπορώ νωρίτερα και με κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα την κατάλληλη στιγμή εάν φυσικά οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

 

Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία μιας παρατήρησης είναι το πλέον σημαντικό κεφάλαιο για κάθε ερασιτέχνη αστρονόμο, αδύνατο να αναλυθεί μέσα σε λίγες γραμμές.

 

 

 

Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης