B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Έχω το γνωστό Dob 8'' F=1200mm kai f/6 και ψάχνω ένα καλό προσοφθάλμιο για Deep Sky Objects. Έχω καταλήξει στα 13mm γιατί μου δίνει την καλή μεγέθυνση 92x.Ανάμεσα στα 2 που παραθέτω,ποιό θα διαλέγατε?Έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Nagler 13mm T6:Apparent Field of View = 82ºEye Relief = 12mm 290$ Vixen 13mm:Apparent Field of View = 65ºEye Relief = 20mm 230$ Εννοείται ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη! Επίσης: Το William Optics - 7mm Uwan το έχει δοκιμάσει κανένας; Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Nagler 13mm χωρίς σκέψη. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 N13T6 - Άγγελε χωρίς αμφιβολία Έχει περάσει από τα χέρια μου και είναι καταπληκτικός! Τον άλλαξα μονάχα για τον 12T4 που μου καθόταν καλύτερα στο μάτι ...Λάθος ... ορθογραφικό...
planetman Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δεν νομίζω ότι υπάρχει N16T16 αλλά N16T5. Έχει βέβαια πιο σφιχτό eye relief από τους type 6. Αν η διαφορά τιμών μεταξύ των 2 που αντιπαραθέτεις είναι τόσο μικρή, δεν νομίζω ότι θέλει σκέψη πάντως. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Nagler 13T6 238euros http://www.telescope-service.com/televue/eyepieces/eyepieces.html Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δεν νομίζω ό,τι μπορούμε να συγκρίνουμε αυτούς τους 2 προσοφθάλμιους. Είναι σε εντελώς διαφορετική κατηγορία τόσο ποιοτικά όσο και χαρακτηριστικά (82° ο Nagler έναντι 65° του LVW). Πάντως σίγουρα θα άξιζε να δώσεις το κάτι παραπάνω και να πας στον TV 13αρη T6, είναι άλλο επίπεδο και θα σου μείνει για πάντα.
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Αγγελε αν η διαφορά είναι μόνο 60$ πρέπει να προχωρήσεις στην αγορά του Nagler. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 N16T6 - Άγγελε χωρίς αμφιβολία Έχει περάσει από τα χέρια μου και είναι καταπληκτικός! Τον άλλαξα μονάχα για τον 12T4 που μου καθόταν καλύτερα στο μάτι ...Ηλία σκέφτομαι κ εγώ σοβαρά να αλλάξω (όχι άμεσα) τον 11 nagler με έναν 12μμ nagler μόνον κ μόνο για το eye relief.Είναι το μόνο πράγμα που μου την σπάει στους nagler.Ο 12μμ όμως έχει μια χαρά eye relief.Οπτικά όμως πως τα πάει σε σχέση με τα type 6?O 12μμ έχει 6 κ 11mm 7 οπτικά στοιχεία αν δεν κάνω λάθος. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Παναγιώτη απέρριψα τον N12 T4 λόγω όγκου και βάρους οπότε στράφηκα σε 13μμ. Ευχαριστώ τα παιδιά για τις απαντήσεις,και εγώ στο Nagler προσανατολίζομαι.Ίσως τον βρω και φθηνότερα μέσω astromart.Θα το παλέψω πάντως. Για το WO-Uwan στα 7μμ έχει κανείς άποψη; Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Για το WO-Uwan στα 7μμ έχει κανείς άποψη;Τον έχω συγκρίνει στο Megrez 90 APO με τον N7T6 από πολύ σκοτεινό ουρανό και τον βρήκα καταπληκτικό!! Καμία διαφορά. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
themis_kart Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Αγγελε εχω παραγγειλλει τον 13mm και τον 22mm οποτε θα σου πω σε λιγες μερες τι γινετε!!! Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Παναγιώτη, όπως λέει και ο Άγγελος, ο 12άρης είναι λίγο ...θηριάκι - ελαφρύς μεν αλλά έχει τον όγκο του. Σε σχέση με τον 13άρη, έχω την εντύπωση ότι έχει *λίγο* καλύτερο κοντραστ, αλλά μπορεί και να είναι ιδέα μου, έχοντας κατά νου τη διαφορά στον αριθμό των οπτικών στοιχείων. Επίσης, ο 12άρης μου κάθησε καλύτερα στο μάτι, αλλά έχω ακούσει-διαβάσει για *πολλούς* που έχουν προβλήματα black-out με το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο. Γι αυτό το λόγο εξάλλου, από όλη τη σειρά των naglers, ο 12άρης είναι αυτός με τις λιγότερες πωλήσεις. Με τον 12άρη όπως και με τον 17άρη T4 συμβαίνει επίσης το εξής παράδοξο: συγκρινόμενοι με τον 13άρη T6 και τον 16άρη T5 αντίστοιχα στον ίδιο στόχο, έχεις την εντύπωση ότι το πεδίο στους T4 είναι *πολύ* μεγαλύτερο. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω αυτό το παράδοξο που περιγράφεται σε ένα άρθρο στο cloudy nights με τον N16T5 του Kostakis, ενώ το είχα διαπιστώσει παλαιότερα και με τον 13άρη που είχα στην κατοχή μου.Αν τελικά το αποφασίσεις για τον 12άρη, η πρότασή μου είναι να το δοκιμάσεις πριν αγοράσεις. Θα χαρώ πολύ να βρεθούμε σε κάποια συνάντηση μέσω astrovox και να πάρεις μια γεύση από τον δικό μου.Φιλικά,Ηλίας.
planetman Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Κατά τη γνώμη μου το μόνο μειονέκτημα που έχουν οι type6 είναι το λαστιχάκι τους και ο τρόπος που το μάτι κάθεται πάνω. Δεν σου δίνει ωραία αίσθηση σε αυτόν τον τομέα αλλά εγώ επέλεξα αυτούς επειδή είναι ελαφριοί και μικροί (τους έχω βάλει όρθιους στο βαλιτσάκι) και το γεγονός ότι θα δώσουν μικρότερη παραμόρφωση σε ένα γρήγορο τηλεσκόπιο σε σχέση με έναν type 5 και πολύ περισσότερο type 4. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Με τον 12άρη όπως και με τον 17άρη T4 συμβαίνει επίσης το εξής παράδοξο: συγκρινόμενοι με τον 13άρη T6 και τον 16άρη T5 αντίστοιχα στον ίδιο στόχο, έχεις την εντύπωση ότι το πεδίο στους T4 είναι *πολύ* μεγαλύτερο. Προφανώς σου δίνεται αυτή η αίσθηση επειδή οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο eye-relief (άρα με μεγαλύτερη άνεση βλέπεις μεγαλύτερο μέρος του πεδίου) έναντι των 12mm για 13άρη Τ6 & 10mm για 16άρη Τ5. Τον τελευτέο τον διαθέτω, και μπορώ να πω ό,τι αυτό είναι το μοναδικό μειονέκτημα του (κάτι που δεν μπορώ να πω βέβαια ό,τι δεν με ενοχλεί κάπως).
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Οσοι παραπονιέστε για το μικρό eye relief, παρατηρείτε με γυαλιά ή όχι; «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Προσωπικά το eye relief των προσοφθάλμιων αυτών δεν με ενοχλεί καθόλου, όταν βγάζω τα γυαλιά μου. Είναι άριστα προσοφθάλμια και όλη η σειρά Τ6 όπως και ο 16mm είναι πολύ κομψά. Το μοναδικό μειονέκτημα που βρίσκω είναι το κόστος (δικαιολογημένα) αλλά και το ότι φοβάσαι να τους δανείσεις σε κάποιο που δεν ξέρει... Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Αν όλα πάνε καλά, σε μια εβδομάδα θα έχω έναν 13άρι πάντως!! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 αλλά έχω ακούσει-διαβάσει για *πολλούς* που έχουν προβλήματα black-out με το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο. Γι αυτό το λόγο εξάλλου, από όλη τη σειρά των naglers, ο 12άρης είναι αυτός με τις λιγότερες πωλήσεις. Το black-out τι είναι?Με τον 12άρη όπως και με τον 17άρη T4 συμβαίνει επίσης το εξής παράδοξο: συγκρινόμενοι με τον 13άρη T6 και τον 16άρη T5 αντίστοιχα στον ίδιο στόχο, έχεις την εντύπωση ότι το πεδίο στους T4 είναι *πολύ* μεγαλύτερο. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω αυτό το παράδοξο που περιγράφεται σε ένα άρθρο στο cloudy nights με τον N16T5 του Kostakis, ενώ το είχα διαπιστώσει παλαιότερα και με τον 13άρη που είχα στην κατοχή μου.Ο 17mm είναι λογικό να έχει μεγαλύτερο πεδίο απ τον 16mm λόγο χαμηλότερης μεγέθυνσης.Ο 12μμ όμως με τον 13mm δεν μου πάει.Μήπως ο 13μ έχει γεωμετρική παραμόρφωση μαξιλαροειδούς τύπου(pincushion)?Οταν γίνεται αυτό τότε μαζεύει λίγο το πεδίο στα άκρα.Φαντάζομαι στα άκρα θα είναι εξίσου καλοί. Αν τελικά το αποφασίσεις για τον 12άρη, η πρότασή μου είναι να το δοκιμάσεις πριν αγοράσεις. Θα χαρώ πολύ να βρεθούμε σε κάποια συνάντηση μέσω astrovox και να πάρεις μια γεύση από τον δικό μου.Φιλικά,Ηλίας.Με μεγάλη μου χαρά.Πάρνωνα πας φαντάζομαι ε? Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Οσοι παραπονιέστε για το μικρό eye relief, παρατηρείτε με γυαλιά ή όχι;Εγώ όχι,Απλά μου την σπάει να παρατηρώ τόσο κοντά στο γυαλί.Αναγκάζομαι να κουνάω το μάτι για να δώ όλο το πεδίο.Κ για να μην παρεξηγηθώ δεν είναι κ τόσο φοβερό.Ο 11mm είναι ο ποιο χρησιμοποιημένος προσοφθάλμιος μου. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Παναγιώτη, εννοούσα ότι είναι πολύ σημαντική η θέση του ματιού στο προσοφθάλμιο. Αν μετακινηθείς λίγο-ελάχιστα αριστερά ή δεξιά χάνεις μέρος ή και όλο το πεδίο. Προσωπικά θεωρώ ότι θέλει λίγο χρόνο να το συνηθίσεις, άλλοι πάλι δεν έχουν την υπομονή ή και δεν το συνηθίζουν ποτέ. Γι αυτό πρότεινα να δοκιμάσεις πρώτα Για τη σύγκριση του 12-13 και του 16-17, δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το pincushion ή κάτι άλλο, αλλά ίσως με το γεγονός ότι η επάνω επιφάνεια του γυαλιού στους T4 έχει (κατά προσέγγιση) το *τριπλάσιο* εμβαδόν σε σχέση με τους T5 και Τ6. Πάντως είναι κάτι δύσκολο να περιγραφεί ...Από ένα σχετικό άρθρο στο cloudy nights του Tom Trusock: "For immersion - the 12 t4 wins hands down. As a friend of mine put it - it's really hard to believe that these have the same AFOV. The huge curved eye lens of the 12 t4 really hugs your eyeball and adds to the immersive feeling" Μεταφράζω ελεύθερα: " Στον τομέα της 3d αίσθησης ("βύθισης" κατά λέξη) ο 12 τ4 είναι αναμφισβήτητα νικητής [σε σχέση με τον 13μμ Τ6]. Όπως το έθεσε ένας φίλος μου: είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτά τα προσοφθάλμια έχουν το ίδιο φαινόμενο πεδίο. Ο τεράστιος κυρτός φακός του 12μμ t4 πραγματικά αγκαλιάζει το μάτι και προσθέτει σε αυτή την 3d αίσθηση (ή αν προτιμάτε "αίσθηση βύθισης")"Σχετικά με την απόδοση στα άκρα: οι Τ5 και Τ6 συμπεριφέρονται εξαιρετικά στα άκρα ακόμα και με πολύ γρήγορα τηλεσκόπια. Οι Τ4 είναι πιο ευαίσθητοι σε εγγενή "προβλήματα" που παρουσιάζει κάθε οπτικός σωλήνας. Σε ένα γρήγορο νευτώνειο για παράδειγμα η χρήση paracorr προτείνεται σε όλους τους nagler αλλά ειδικά στους t4 κρίνεται απαραίτητη.Τα δυνατά σημεία των τελευταίων είναι το μεγάλο eye-relief και αυτή η αίσθηση 3d που μόνο ο 31 t5 nagler αναπαράγει και βέβαια ο νεότερος ethos Το ζήτημα του κόστους είναι δυστυχώς πολύ σημαντικό ...Φιλικά,Ηλίας.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Αν όλα πάνε καλά, σε μια εβδομάδα θα έχω έναν 13άρι πάντως!!Με το καλό να το δεχθείς Ανδρέα!
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Οσοι παραπονιέστε για το μικρό eye relief, παρατηρείτε με γυαλιά ή όχι; Όχι, εγώ δεν φοράω γυαλιά, απλά επιζητώ συνήθως την άνεση παρατήρησης πρώτα, και η αλήθεια είναι ό,τι έχω καλομάθει κάπως με τους Υπερίωνες.
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Παναγιώτη, εννοούσα ότι είναι πολύ σημαντική η θέση του ματιού στο προσοφθάλμιο. Αν μετακινηθείς λίγο-ελάχιστα αριστερά ή δεξιά χάνεις μέρος ή και όλο το πεδίο. Προσωπικά θεωρώ ότι θέλει λίγο χρόνο να το συνηθίσεις, άλλοι πάλι δεν έχουν την υπομονή ή και δεν το συνηθίζουν ποτέ. Γι αυτό πρότεινα να δοκιμάσεις πρώτα Μήπως εννοείς το Kidney chicken?Αν ναι είναι απ τα χειρότερα μειονεκτήματα (για μένα) ενός προσοφθάλμιου.Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι περισσότερο θετικά παρά αρνητικά.Οπως είπες καλύτερα να δω πριν πάρω. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 eliasg2004 έγραψε:Παναγιώτη, εννοούσα ότι είναι πολύ σημαντική η θέση του ματιού στο προσοφθάλμιο. Αν μετακινηθείς λίγο-ελάχιστα αριστερά ή δεξιά χάνεις μέρος ή και όλο το πεδίο. Προσωπικά θεωρώ ότι θέλει λίγο χρόνο να το συνηθίσεις, άλλοι πάλι δεν έχουν την υπομονή ή και δεν το συνηθίζουν ποτέ. Γι αυτό πρότεινα να δοκιμάσεις πρώτα Smile Μήπως εννοείς το Kidney chicken?Αν ναι είναι απ τα χειρότερα μειονεκτήματα (για μένα) ενός προσοφθάλμιου.Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι περισσότερο θετικά παρά αρνητικά.Οπως είπες καλύτερα να δω πριν πάρω. Kidney bean, ναι είναι το ίδιο πράγμα. Έχεις δίκιο, είναι αρνητικό σε ένα προσοφθάλμιο, γι αυτό το λόγο το "δες πριν .." και αυτό εννοούσα ότι μου "έκατσε καλά στο μάτι" Πολύς κόσμος αποφεύγει τον 12άρη και προτιμά τον 22Τ4 ή 26Τ5 +powermate 2Χ (μόνο σε ισημερινή ή σε αλταζιμουθιακή με σύστημα με αντίβαρα) ή τελικά απλούστερα όπως ο φίλος μας ο Άγγελος, έναν από τους 13 ή 11Τ6.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Πάντως, σε σχέση με το ερώτημα που έθεσε ο Ανδρέας, η επιλογή του 12άρη έγινε για να τον χρησιμοποιήσω με γυαλιά. Στην πράξη δεν χρειάστηκε, αλλά το μεγάλο eye relief είναι τελικά μεγάλη υπόθεση ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα