Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Και αποφασιζω να ριξω μια ματια στην Ακτις, το πλανηταριο Θεσσαλονικης και τον Νομικο:

Καλα ρε παιδια, τι καταστροφη εγινε στις τιμες των dob???!!! :shock: :shock: :shock:

To 8αρι πωλειται 300 ευρω!!!

Το 10αρι 500 ευρω!!!

Το 12αρι 950 ευρω!!!

Για οποιον δε, θελει ενα 12αρι που να μεταφερεται, το Meade truss 1100 ευρω!!!

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Και θυμαμαι που πριν δυο χρονια που αρχισα την αστροπαρατηρηση, η συμβουλη για ξεκινημα ηταν: παρε ενα εξαρι dob.

Tην σημερον ημερα μονο τζαμπα θα επαιρνες κατι τετοιο...

Σιγα - σιγα, η συμβουλη αυτη εγινε στις μερες μας:

Παρε ενα 8αρι dob.

E, λοιπον προτεινω, η συμβουλη αυτη να αλλαξει σε:

Παρε ενα 10αρι dob.

Οχι μονο 60% περισσοτερο φως απο το οχταρι, αλλα και πιο ψηλη θεση τοποθετησης του προσοφθαλμιου, θα περνας περιοσσοτερη ωρα λιγοτερο σκημενος και φυσικα μπαινει και ανετα στο πισω καθισμα του αυτοκινητου.

Και μετα λεμε ακριβη ενασχοληση η αστρονομια....

500 ευρω για 10αρι dob, 20 ευρω για 10x50 κυαλια απο τα lidl, φακους σουπερ των 55-60ευρω απο http://www.agenaastro.com/ , χαρτης pocket sky atlas με 20 ευρω, starry night απο τα γνωστα και ολο το internet μαζι σου...

Να μην ξανακουσω οτι η αστρονομια ειναι ακριβο χομπυ.

Αρκετα.

Αυτες ειναι τιμες, που μεχρι και ενας φοιτητης, μπορει να χτυπισει ανετα.

Φανταζεστε καποιον που ξεκινουσε να ασχοληθει πριν απο 10 χρονια???

Το μονο που εμποδιζει καποιον να ασχοληθει ειναι η ελειψη ενδιαφεροντος και η γενικη ασχετοτητα με οτιδηποτε το επιστητο, η οποια εχει χτυπισει το 80% των συνανθρωπων μας.

Αυτα, παει και τελειωσε.-

Δημοσιεύτηκε
Θα έλεγα κ εγώ πως είναι φθηνά για να ξεκινήσει κανείς.Αλλά μόνο για να ξεκινήσει.Μετά αρχίζουν τα δύσκολα.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Ο φίλος μας νομίζω ξεκίνησε το thread λόγω γενικής αδιαφορίας του κόσμου με το συγκεκριμένο χόμπυ και όχι επειδή τώρα έπεσαν οι τιμές. Οι τιμές έχουν πέσει προ πολλού. Συμφωνώ μαζί σου φίλε Lasko, δυστυχώς η νεολαία πλέον ασχολείται με άλλα πράγματα, καφέδες, clubbing και καφετέρια. Τι να πεις... ](*,)

ΥΓ: Άσχετο αλλά γιατί επιμένετε να σκύβετε πάνω από τα dob; Μια καρεκλίτσα είναι ό, τι πρέπει.

Δημοσιεύτηκε

Έτσι είναι όπως τα λέει ο filiatra. Για να ξεκινήσεις καλό είναι το 8αρι dob και άν θές μετά να να πάρεις πάλι dob μεγαλύτερο, πάλι είναι σχετικά φτηνά, αλλά για όσους θέλουν SCT, διοπτρικά, στηρίξεις με tracking και goto και αστροφωτογράφηση το κόστος ανεβαίνει. Και νομίζω αυτοί είναι οι περισσότεροι, όπως ο υποφαινόμενος.

Σύν το ότι δεν είναι μόνο το τηλεσκόπιο, αλλά και τα αξεσουάρ. Έναν televue barlow x2 να πάρεις και ένα ακόμη προσοφθάλμιο, έχεις φτάσει την τιμή του 8ιντσου dobsonian.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχε πέσει στα χέρια μου ένα περιοδικό με ένα ένθετο κατάλογο τηλεσκοπίων. Επειδή τότε δεν υπήρχε internet το ένθετο αυτό ήταν κάτι το σωτήριο για μένα και ήταν η βασική πηγή πληροφορίας που είχα (και η μοναδική). Το μαγαζί ήταν του Νομικού και είχε τις γνωστές μάρκες των Meade & Celestron. Οι τιμές ήταν απλησίαστες ακόμη και στα 6'' Dob. Δεν συζητάω για go-to (μιλάμε για 4-5 εκατομμύρια δραχμές για ένα Celestron 8'' με go-to πάνω σε φουρκέτα). Επίσης εκείνη την εποχή ήταν διαδεδομένο το 6'' Dob όπως είναι τώρα το 8'' Dob. Τώρα πλέον αυτό έχει αλλάξει. Τι θέλω να πω με αυτό:

Οτι ο κόσμος τείνει να παίρνει τηλεσκόπια μεγαλύτερων ιντσών όσο περνάει ο καιρός. Είναι σαν το νόμο του moore στους υπολογιστές. Σε λίγο καιρό θα λέμε πάρε ένα 16άρι που θα σε απασχολεί για χρόνια. Το θέμα μετά δεν θα είναι οικονομικό αλλά μεταφορικό καθώς θα είναι δύσκολο να μεταφέρεις ένα τέτοιο θηρίο. Επίσης μετά ίσως να αναζητάμε καλύτερης ποιότητας οπτικά κτλ. Δεν ξέρω αλλά εγώ προσωπικά νιώθω πολύ τυχερός που ζω αυτή την εξέλιξη και απολαμβάνω το χόμπι της αστρονομίας. Παλιότερα δεν μπορούσα να το κάνω αυτό.

Δημοσιεύτηκε

Είναι όλα σωστά αυτά...

μπορούμε να πάρουμε και 8άρι Dob και 10άρι Dob... σχετικά εύκολα.

Όμως σε λίγο καιρό... αυτό που θα μας απασχολεί είναι η δυσκολία του να βρίσκουμε σκοτεινούς ουρανούς..

παρά το ότι η ευκολία να αγοράσουμε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο.

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε

Όμως σε λίγο καιρό... αυτό που θα μας απασχολεί είναι η δυσκολία του να βρίσκουμε σκοτεινούς ουρανούς..

παρά το ότι η ευκολία να αγοράσουμε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο.

Σωστό, και σύμφωνα με αυτό μπαίνει ενα δίλημμα. Τι θα προτιμούσε ένας ερασιτέχνης αστρονόμος καλύτερα, σκοτεινότερο ουρανό και λιγότερες ίντσες, ή μεγαλύτερο διαμέτρημα αλλά ουρανό με φωτορύπανση; :-k Εγώ προσωπικά με 1000 επιλέγω το πρώτο, μιας και με εξιτάρει πάρα πολύ η θέα του έναστρου ουρανού και μόνο με το γυμνό μάτι.

Δημοσιεύτηκε

Μονον οι Κινεζοι θα καταφερναν να μας κανουν να τοποθετηθουμε αρνητικα σε ενα 10ιντσο,μονο και μονο επειδη ειναι ογκωδες =D> =D> .

(σαν τον πλουσιο που δεν παιρνει Ρολεξ,γιατι ειναι βαρυ!)

Να'ναι καλα!!!

Δημοσιεύτηκε
Μονον οι Κινεζοι θα καταφερναν να μας κανουν να τοποθετηθουμε αρνητικα σε ενα 10ιντσο,μονο και μονο επειδη ειναι ογκωδες =D> =D> .

(σαν τον πλουσιο που δεν παιρνει Ρολεξ,γιατι ειναι βαρυ!)

Να'ναι καλα!!!

Εκδημοκράτισαν την αγορά.

Όλοι μπορούν να έχουν ένα 8'' ακόμα και η κουτσή Μαρία =D> =D>

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Laskos θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου διότι είμαι φοιτητής και έχω μπει στο hobby και μάλιστα για τα καλά!!! 5 χρόνια πριν να έλεγα να αρχίσω δεν θα μπορούσα λόγο τιμών!!! Πάντως η σημερινή νεολαία δυστυχώς το μόνο ενδιαφέρον για αυτήν είναι να γίνουν EMO, καφέδες,τσιγάρα.....

Πάντως το Sidewalk astronomy θα πρέπει να καθιερωθεί 2 φορές τον χρόνο πιστεύω για να μπορέσουν να δουν από κοντά και να τους κινηθεί το ενδιαφέρον για να έρθουν και άλλοι στο χόμπι!! :P

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ: Άσχετο αλλά γιατί επιμένετε να σκύβετε πάνω από τα dob; Μια καρεκλίτσα είναι ό, τι πρέπει.

Πες τα ρε planetman...οντως με λιγα χρηματα πιστευω μπορεις να ξεκινησεις την αστρονομι...βεβαια κατα την αποψη μου τα μισα απο τα χρηματα που θα δωσει ενας αρχαριος θα πρεπει να ειναι στα βιβλια...

Δημοσιεύτηκε
δηλαδη ρε παιδια αν εγω πουλησω το 8 αρι μου που πηρα το χειμωνα και παρω το 10 αρι ?ποσο λετε να μου παει?ποσο δηλαδη διαφορα?φανταζομαι οτι συμπεριλαμβανονται τα 2 προσοφθαλμια στη τιμη των 500.καλα επαθα πλακα τωρα αλλα ποσο να το δωσω αμα στη αγορα εφτασε τα 300?
Δημοσιεύτηκε
ελα ρε παιδια μη με δουλευετε =P~ αμαρτια δεν ειναι να το δωσω κατω απο 200?καλα θα με κραξουν οι δικοι μου αμα παρω το 10ρι.θα το παρω.
Δημοσιεύτηκε

Δε νομίζω να έχεις εξαντλήσει το 8άρι για να πας στο 10αρι (αν και δε νομιζω να εξαντλείται ευκολα ενα 8αρι τηλεσκόπιο...) Επίσης, πάνω από 200 ευρώ δεν θα πουληθεί και μετά θες τουλάχιστον αλλα τόσα. Καλύτερα, αν όντως ασχολείσαι κλπ, δώσε κάποια λεφτά σε κανα προσοφθάλμιο, καλό χαρτη ή κάτι τέτοιο.

Η γνώμη μου πάντα, εσύ κάνεις ότι θες

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
300 εχει καινουριο, ποσο να το δωσειs? Κανα 200αρη?................παραπανω αν θεs να το δωσειs το περνουν και καινουριο ετσι δεν ειναι? :-k :D
Φιλικα Χρηστοs.
Δημοσιεύτηκε
κοιταξτε δεν εχετε αδικο αν και προτεραοιτητα μου ηταν μια στηριξη απο την αλλη τωρα σκεφτομαι για το 10ρι αν και δεν εχω δει ποτε μεσα απο απο αυτο εχω την εντυπωση οτι υπαρχει μια διαφορα αισθητη η κανω λαθος.οι παραπερα αγορες που εχω κανει ειναι ενα καλο μπαρλοου και ενα φιλτρο νεφελωματων δε νομιζω οτι μπορω να παρω και κατι αλλο αν δε παρω πρωτα ισημ.στηριξη.θα μου πεισ ακομα δεν εχεις δει και τιποτα με το 8ρι σου.εοτι εχω δει ειμαι ευχαριστημενος απλα εχω καποια χρηματα στην ακρη που δε φτανουν για στηριξη αλλα ελεγα να παρω κατι ισως σκεφτομαι και λαθος
Δημοσιεύτηκε

Μην κυνηγάς συνέχεια το μεγαλύτερο. Μετά γιατί 10 άρι και όχι 12άρι; κα μετά; Δεν σταματά ποτέ αυτό το κυνήγι.

Κοίτα να ευχαριστηθείς αυτό που έχεις. Άντε πάρε και τίποτα για βελτίωση.

Εγώ τα 4άρια μου τα ευχαριστήθηκα περισότερο απ'όλα. Όταν μπεις στη διαδικασία του καλλίτερου χάνεις την ευχαρίστηση της χρήσης ότι και νά'χεις, που είναι και το ζητούμενο.

Δημοσιεύτηκε
δικιο εχεις καλλιτερα να κανω υπομονη να μαζεψω και αλλα χρηματα να παρω μια στηριξη .το ελαττωμα μου εινασ η ανυπομονησια μου ...με περιμενει ενα ολοκληρο καλοκαιρι με πολλες ελευθερες νυχτες
Δημοσιεύτηκε

Και εγώ με 8'' είμαι αλλά πιστεύω ότι το τηλεσκόπιο αυτό θα με καλύψει σίγουρα για κάποια χρόνια.

Αργότερα βλέπεις για κάποιες παραπάνω ίντσες.

Αλλά αφού ακόμη δεν το έχεις φτάσει στα όρια του, μην σκέφτεσαι άλλο τηλεσκόπιο αλλά για το πώς θα βελτιώσεις τις παρατηρήσεις σου (βλ. καλά προσοφθάλμια).

Κατά τη γνώμη μου τη στήριξη μπορείς να την καθυστερήσεις λίγο.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε
ναι αλλα ξερεις τι?με το μπαρλοου 2χ που πηρα ειμαι οριακα μου φευγει ηδη και δε προλαβαινω να δω λεπτομερειες και εχω την ιδια εντυπωση αν παρω και το επομενο προσοφθαλμιο.
Δημοσιεύτηκε

Εξαρτάται τις μεγεθύνσεις που θα πάρεις και με ποιά προσοφθάλμια θα χρησιμοποιείς τον barlow.

Το 10mm προσοφθάλμιο που πήρες μαζί με το τηλεσκόπιο, δεν είναι ποιοτικό.

Θα σου έλεγα για αρχή να το αντικαταστήσεις.

10mm+barlow=5mm που σημαίνει 240x μεγέθυνση.

Είναι μεγάλη σχετικά μεγέθυνση γι'αυτό θέλει σταθερό χέρι και εξοικείωση για να κρατήσεις τον στόχο στο πεδίο.

Με τη στήριξη θα μπορείς να ακολουθείς το αντικείμενο,αλλά το ζήτημα είναι να δεις όσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται, με το καλύτερο κοντράστ.

Έτσι κάθε στόχος θα γίνεται πιο απολαυστικός.

Γι'αυτό και σου προτείνω να ξεκινήσεις με προσοφθάλμια.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε
ναι αλλα ξερεις τι?με το μπαρλοου 2χ που πηρα ειμαι οριακα μου φευγει ηδη και δε προλαβαινω να δω λεπτομερειες και εχω την ιδια εντυπωση αν παρω και το επομενο προσοφθαλμιο.

Ποιο το πρόβλημα & μάτια έχεις & χέρια. Το καλύτερο GO TO για παρατήρηση. :D

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης