Jump to content

DOBSONIAN 8 για αρχάριο.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά,

 

Σκέφτομαι να αγοράσω τηλεσκόπιο για πρώτη φορά και λέω να ξεκινήσω με το DOBSONIAN 8

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657

 

Τα χρήματα που θέλω να διαθέσω είναι γύρω στα 300 ευρώ, μιας και είμαι αρχάριος και δεν θα 'θελα από τώρα να πάρω κάτι πιο ακριβό. Η ερώτηση μου έχει να κάνει με το εάν το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι κατάλληλο για μένα (ξέρω ότι η απάντηση σε αυτό είναι πολύ σχετική). Με τα ίδια χρήματα μπορώ να πάρω κάτι καλύτερο? Επίσης τι άλλα extra θα ήταν καλό να πάρω (άσχετα με το πιο τηλεσκόπιο τελικά θα αποκτήσω), εννοώ φίλτρα, προσοφθάλμια κλπ (όχι άμεσα αλλά στο μέλλον).

 

Να σημειώσω ότι μένω Αθήνα, στο κέντρο σχεδόν (Αμπελόκηπους) και λόγω δουλειάς και τα σχετικά το μεγαλύτερο διάστημα θα το χρησιμοποιώ από το σπίτι μου, οπότε θα ήθελα το όποιο τηλεσκόπιο μου προτείνετε (ή extras) να έχει τη καλύτερη δυνατή συμπεριφορά σε σχέση με τη φωτορύπανση (τώρα θα μου πείτε με 300 ευρώ σιγά μην σου ψήσει και καφέ αλλά λέμε).

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε πολυ απο εμας εχουμε αυτο το τηλεσκοπιο και ειναι παρα πολυ καλο .καλο για ηλια κο συστημα ,αλλα και για βαθυ διαστημα επειτα ειναι φτηνο στα 300 ευρω και πολυ τιμιο θα ελεγα για την τιμη του βεβαια ενα τετιο οργανο θελει και τα καταληλληλα προσοφθαλμια για ναξεδιπλοση τησ αρετες του .ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΤΙΝΩ .WELCOME TO THE CLUB

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΕΙ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου από Αθήνα μην περιμένεις να δεις πολλά πράγματα.Για να μην πω τίποτα από Deep Sky.Μπορείς να δεις πλανήτες,μερικά ανοιχτά σμήνη και να "σπάσεις" μερικούς διπλούς.

Με λίγα λόγια το τηλεσκόπιο θα είναι τυφλό για τις δυνατότητες του.

Αγόρασα το τηλεσκόπιο αυτό πριν μερικούς μήνες,και μόνο όταν βγήκα σε σχετικά σκοτεινό ουρανό κατάλαβα την αξία του.

Στο μπαλκόνι/ταράτσα μου έχω βγει 5 φορές,και αυτό γιατί μου κόβεται η όρεξη...και εγώ σχετικά κέντρο μένω (Βύρωνα).

 

Αν δεν θα βγαίνεις καθόλου σε σκοτεινό ουρανό,καλύτερα να αφήσεις το Dobsonian και να πας σε κάποιο με goto γιατί με χειροκίνητη βάση...άστα.

Έτσι όμως το κόστος ανεβαίνει αρκετά!

 

Υ.Γ. Τσέκαρε αν θες το βιβλίο Nightwatch.Θα μάθεις πολλά για τύπους τηλεσκοπίων και αξεσουάρ.

Από Παπασωτηρίου ή Πλανητάριο.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Το δεύτερο τηλεσκόπιο το οποίο σκέφτομαι είναι το Sky Scout Scope 90mm

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1441

 

το οποίο είναι διοπτρικό αλλά με διάμετρο 90mm. Και επειδή όπως είπα δεν έχω εμπειρία φοβάμαι ότι μήπως με την μικρή διάμετρο και μένοντας στο κέντρο της Αθήνας δεν έχω τη δυνατότητα να δω και πολλά πράγματα (σε σχέση πάντα με το DOBSONIAN8 ).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Σοβαρή Deep Sky παρατήρηση μέσα από την πόλη δεν μπορείς να κάνεις ούτε με go-to ούτε με Dob, όσες ίντσες και να έχεις. Εκτός και αν θέλεις να παρατηρείς μόνο πλανήτες και Σελήνη. Θα πρέπει να πηγαίνεις σε σκοτεινό ουρανό. Δεν σημαίνει ότι το go-to θα σου επιτρέψει να δεις περισσότερα από ένα Dob. Όσο για το δεύτερο τηλεσκόπιο που λες ΜΗΝ πάρεις.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τις τελευταίες 2 μέρες έχω διαβάσει πολλές σελίδες του φόρουμ και όσο πιο πολύ διαβάζω τόσο περισσότερο μπερδεύομαι :D . Όταν πρωτοδιάβασα κάποια άρθρα για τα τηλεσκόπια είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα ξεκινούσα με κάποιο διοπτρικό, όμως με μια έρευνα που έκανα είδα ότι για να πάρεις κάποιο αξιόλογο έπρεπε να βάλεις και "αξιόλογα" χρήματα (σίγουρα πάνω από 300 ευρώ).

 

Έτσι κατέληξα στο Dob 8'' και λόγω κόστους αλλά και λόγω των κριτικών που διάβασα στο forum. Απλώς ως αρχάριος προβληματίζομαι για θέματα όπως ευθυγράμμιση (αυτό με τρομάζει κάπως :? ), παρατηρητικότητα, ευελιξία, προσοφθάλμια κλπ. Κατανοώ πως κάποια από αυτά θα ξεκαθαρίσουν με τον καιρό αλλά το ερώτημα είναι τώρα τι κάνουμε.

 

Anyway μάλλον θα καταλήξω στο Dob 8'' για αρχή και βλέπουμε. Αλλά θα ήθελα κάποια διευκρίνηση: πόσο συχνά θα χρειαστεί να το ευθυγραμμίζω και σχετικά με την σκόνη (λόγω κέντρου δυστυχώς υπάρχει πολύ) κάθε πόσο θα πρέπει να το καθαρίζω (είναι εύκολη η διαδικασία?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πόσο συχνά θα χρειαστεί να το ευθυγραμμίζω και σχετικά με την σκόνη (λόγω κέντρου δυστυχώς υπάρχει πολύ) κάθε πόσο θα πρέπει να το καθαρίζω (είναι εύκολη η διαδικασία?

 

Μην αγχώνεσαι με αυτά. Το καθάρισμα του κατόπτρου είναι κάτι που κάνεις 1 φορά το χρόνο και να δούμε. Ευθυγράμμιση κάνεις ανάλογα με τη χρήση αλλά αν πηγαίνεις συχνά συνήθως κάνεις 1 κάθε μήνα. Για τα χρήματά του είναι το καλύτερο που μπορείς να πάρεις. Τώρα για το αν θα το βάλεις στην ντουλάπα σου αυτό δεν θα είναι λόγω μεγέθους αλλά λόγω διάθεσης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mια σημείωση

90mm (διοπτρικό) και 200mm (dob) μέσα απο αθήνα, είναι σχεδόν το ίδιο, δεν θα ευχαριστηθείς τίποτα..

το πλεονέκτημα του dob, είναι οτι αν τύχει και πας σε κάποιο σκοτεινό μέρος, θα δεις φοβερά πράγματα που το 90mm τα βλέπει μόνο στον ύπνο του..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου καταρχήν καλώς ήρθες.

Κι εγώ θα σου πρότεινα να αγοράσεις το dob8''.

Με αυτό θα δεις σίγουρα πολύ περισσότερα πράγματα.

Απο Αθήνα μην περιμένεις να δεις γαλαξίες και νεφελώματα.

Ή μάλλον τα μόνα πράγματα που μπορείς να δεις απο..Αμπελόκηπους (κι εγω σ' αυτή τη γειτονιά μένω) είναι το νεφέλωμα του Ωρίωνα (χειμώνα) λιγο απο γαλαξία της Ανδρομέδας και κανα ανοιχτό σμήνος..άντε και κανα σφαιρωτό όπως το Μ13. Αν πας όμως σε σκοτεινό ουρανό θα εκτιμήσεις πολύ τις 8 ίντσες πίστεψέ με. Θα νομίζεις ότι έχεις άλλο τηλεσκόπιο. Για αξεσουάρ προσοφθάλμιους κτλπ θα σου πρότεινα έναν καλό barlow (εγω έχω της Televue) και επίσης αν σε βγάζουν τα οικονομικά σου έναν Hyperion zoom 8-24mm της Baader. Με αυτά θα καλύψεις για αρκετό καιρό τις ανυσηχίες σου. Αργότερα όπως θα καταλάβεις μια καλή ισημερινή στήριξη και η δυνατότητα για αστροφωτογραφία θα σε οδηγήσουν μοιραία σε άλλα μονοπάτια αν το hobby σε κερδίσει..

 

Υποθετικά πάντα.....και εντελώς πληροφοριακά :-k

Αν θες να δεις πολλά απο αυτά που ονειρεύεσαι στον έναστρο ουρανό...της Αθήνας παίρνεις μια CCD κάμερα γύρω στα 1300 € όπως αυτή εδώ http://www.aktistar.com/ (Starshoot pro) και μια καλή ισημερινή με Go To. Όλο το πακετάκι θα σου παει κανα διχίλιαρο με τριχίλιαρο αλλά θα μπορείς να φωτογραφίζεις και να βλέπεις πράγματα που δια γυμνού οφθαλμού τουλάχιστον απο Αθήνα θα ήταν αδύνατο να δεις..

 

Για την ώρα σου προτείνω να αρκεστείς στα λίγα, και με τον καιρό άν σου αρέσει..το άθλημα και διαθέτεις και φράγκα.. :cheesy: τότε πάρε ότι σε ικανοποιεί. Σαν συμβουλή πάντως μην βιαστείς ποτέ να τα σπρώξεις.

Μάθε πρώτα, διάβασε και τα τηλεσκόπια οι βάσεις και οι αστρονομικές κάμερες θα σε περιμένουν.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα, και να μην σε μπέρδεψα.

 

Φιλικά

Κώστας

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ όλους παιδιά για τις απαντήσεις. Τελικά λέω να το αγοράσω το dob 8'' και έχετε δίκιο, θα το πάρω σιγά σιγά το όλο θέμα μέχρι να καταλάβω και εγώ τι μου γίνεται και αν δω ότι όντως είναι κάτι που μ' αρέσει τότε να βάλω και το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

 

Άντε θα βρω και καμιά δικαιολογία να κάνω καμιά εκδρομή στην εξοχή τα Σ/Κ's!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Draco, με καλυψες σε ολα.

 

Αντε γιατι βαριεμαι να γραφω σημερα.....! :mrgreen:

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υποθετικά πάντα.....και εντελώς πληροφοριακά :-k

Αν θες να δεις πολλά απο αυτά που ονειρεύεσαι στον έναστρο ουρανό...της Αθήνας παίρνεις μια CCD κάμερα γύρω στα 1300 € όπως αυτή εδώ http://www.aktistar.com/ (Starshoot pro) και μια καλή ισημερινή με Go To.

 

Και παραθετω για να δειτε διαφορα τιμης απο Αμερικη!!!!

 

StarShoot Pro Deep Space CCD Color Imaging Camera

Orion

StarShoot Pro Deep Space CCD Color Imaging Camera [OR-52084]

The Orion StarShoot Pro Deep Space CCD Color Imaging Camera offers high-resolution 6.1-megapixel CCD color imaging. Sony 1.8" format (23.4mm x 15.6mm) CCD chip features 3032 x 2016 pixel array. Thermoelectric cooling plus rear fan dramatically minimize thermal noise for smoother images. Orion StarShoot Pro Deep Space CCD Color Imaging Camera 16-bit dynamic range yields better image depth than all but the priciest DSLRs. Over four times more pixels than like-priced astro cams; <1/3 the price of other 6MP astro cams. The StarShoot Camera is expected to ship early July. Preorder your camera with a 10% deposit. Call toll free 1-800-483-6287 or contact internetsales@optcorp.com.

More info... New Item Pre Order Item Free Shipping

Our Price: $1,299.95

 

Που ισουται με 843 Ευρω!!!!! καλα ποσοι ειναι οι φοροι ρε παιδια απο Αμερικη? Η μιση αξια? Ντροπη και ελεος με την Ελλαδα!

 

Ή μηπως φταιει ΠΑΛΙ το πετρελαιο?????? :^o :^o :^o :^o :^o

 

 

ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ! (Δεν υπαρχει καμια εμπαθεια με το εν λογω καταστημα, το σημειωνω για να μην παρεξηθηθω).

11753-L.jpg.a44201ffb1f8fffce0160383bade07ec.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η γνωστή πονεμένη ιστορία φίλε Γιώργο με τις διαφορές τιμών... #-o #-o

Ας μην το σχολιάσω καλύτερα γιατί θα βγούμε off topic.

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ελλάδα δεν είναι για επιστήμη , είναι για φιλοσοφίες και ξάπλα...

Γι' αυτό είναι ακριβά.

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκίνα με το dob 8" και μην το φοβάσαι.. Δεν είναι και πολλά τα λεφτά εδώ που τα λέμε για να κάνεις μια καλή αρχή με το πρώτο σου τηλεσκόπιο...Οι περισσότεροι εδώ μέσα με dob 8" ξεκινήσαμε...

Από εκεί και πέρα αυτό που θα σου συμβούλευα, καθ' ότι όπως λές τώρα ξεκινάς, είναι να πάρεις και να διαβάσεις οποιοδήποτε βιβλίο αστρονομίας σου πέσει στα χέρια...Όσο πιο πολλά διαβάσεις τόσο καλύτερα γιατί έτσι και θα μάθεις πολλά και θα τα απομνημονεύσεις καλύτερα...Το "Night Watch" και το "The monthly sky guide" είναι κάποια από αυτά για να μπείς στον θαυμαστό κόσμο του σύμπαντος και για να μάθεις τα βασικά ώστε με την πρώτη σου παρατήρηση να μπορείς να κατατοπιστείς ανάμεσα στα χιλιάδες αστέρια και όχι μόνο, του ουρανίου θόλου...

Πίστεψε με ότι με την θεωρία θα ενθουσιαστείς περισσότερο και μαζί με την παρατήρηση θα συνειδητοποιήσεις γρήγορα, ότι η Αστρονομία είναι μια επιστήμη όπου αν σε κερδίσει δεν σε αφήνει εύκολα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν παιδιά το πήρα!!! Dobsonian 8'' και τα μυαλά στα κάγκελα!

 

Έχω κάποιες ερωτήσεις:

1ον Όταν βάζω ένα προσοφθάλμιο πόσο πρέπει να σφίγγω? Να το σγίγγω και με τις δύο βίδες που έχει ή μόνο με τη μία?

2ον: Νομίζω ότι όσο και να εστιάσω σε ένα άστρο (πχ στον Vega που είναι το φωτεινότερο που μπορω να δω από την πολυκατοικία που είμαι) δεν μπορώ να το δω "κρυστάλινο". Έχει να κάνει με την ευθυγράμμιση των κατόπτρων ή έχω υπερβολικές απαιτήσεις? (όταν λέω "κρυστάλινο¨δεν εννοώ να μην τρέμει αλλά να μην είναι έστω και λίγο θαμπό, όπως νομίζω ότι είναι).

3ον: Ακόμα δεν έχω προσπαθήσει να το ευθυγραμμίσω γιατί δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό. Να πάρω κάποιο laser collimator ή ένα απλό προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης? Με ποιο είναι πιο εύκολη η εθυγράμμιση?

4ον: Ποια είναι η κοντινότερη απόσταση από Αθήνα που μπορώ να εκδράμω ώστε να δω και τίποτα της προκοπής (πέρα από τον αστεριμσό της Λύρα και τους γειτονικούς της που βλέπω μέχρι τώρα?).

 

Πάντως για 300 ευρώ που κόστισε η ποιότητα του φαίνεται να είναι πολύ καλή, και ως κατασκευή αλλά και ως παρατήρηση.

 

Υ.Γ. Τις δυο μέρες που το έχω είδα και δύο διάττοντες αστέρες. Συμβαίνει συχνά αυτό, γιατί άλλο να τους βλέπεις με γυμνό μάτι και άλλο ξαφνικά εκεί που έχεις εστιάσει σε ένα αστέρι να βλέπεις το πεφταστέρι να διασχίζει το ουράνο (κορυφή =D> =D> )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν παιδιά το πήρα!!! Dobsonian 8'' και τα μυαλά στα κάγκελα!

 

Έχω κάποιες ερωτήσεις:

1ον Όταν βάζω ένα προσοφθάλμιο πόσο πρέπει να σφίγγω? Να το σγίγγω και με τις δύο βίδες που έχει ή μόνο με τη μία?

Αρκετά ώστε να μη φύγει από τη θέση του, αλλά δεν χρειάζεται να κλωτσήσουν οι βόλτες στις βίδες. Σφίγγε & στις δύο αλλά normal.

 

2ον: Νομίζω ότι όσο και να εστιάσω σε ένα άστρο (πχ στον Vega που είναι το φωτεινότερο που μπορω να δω από την πολυκατοικία που είμαι) δεν μπορώ να το δω "κρυστάλινο". Έχει να κάνει με την ευθυγράμμιση των κατόπτρων ή έχω υπερβολικές απαιτήσεις? (όταν λέω "κρυστάλινο¨δεν εννοώ να μην τρέμει αλλά να μην είναι έστω και λίγο θαμπό, όπως νομίζω ότι είναι).

Βγές πρώτα σε σκοτεινό ουρανό, από Αθήνα ακόμη δεν μπορείς να κρίνεις τι βλέπεις.

3ον: Ακόμα δεν έχω προσπαθήσει να το ευθυγραμμίσω γιατί δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό. Να πάρω κάποιο laser collimator ή ένα απλό προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης? Με ποιο είναι πιο εύκολη η εθυγράμμιση?

Μη πειράξει τίποτα ακόμα είναι πολύ νωρίς

4ον: Ποια είναι η κοντινότερη απόσταση από Αθήνα που μπορώ να εκδράμω ώστε να δω και τίποτα της προκοπής (πέρα από τον αστεριμσό της Λύρα και τους γειτονικούς της που βλέπω μέχρι τώρα?).

Συνήθως μαζεύοντε εδώ.

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7845&postdays=0&postorder=asc&start=240

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1. Όσο χρειάζεται για να μην πέσει :) Αν και με ντομπσόνιαν δεν είναι εύκολο να πέσει ο προσοφθάλμιος δεν παίρνει περίεργες κλίσεις ο σωλήνας.

2. Μπορεί να έχει να κάνει με κακές ατμοσφαιρικές συνθήκες ειδικά τώρα το καλοκαίρι που το βράδυ οι ταράτσες βγάζουν όση θερμότητα μάζεψαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί και με κακή ευθυγράμμιση να την τσεκάρεις.

3. Τίποτα από αυτά να μην πάρεις! Ένα κουτάκι από φιλμ με κομένο τον πάτο του μια τρύπα στο καπάκι και ασημόχαρτο κολημένο από μέσα αρκεί!

4. Εξαρτάται από το που θέλεις να κοιτάξεις, προς την κατεύθυνση της Αθήνας και εκατό χιλιόμετρα ίσως είναι λίγα! Από την κεντρική Εύβοια ας πούμε 100 χιλιόμετρα μακριά ένας τεράστιος φωτεινός θόλος νοτιοανατολικά ξεπλένει τεράστιο κομμάτι του ουρανού. Προς τις άλλες κατευθύνσεις βλέπεις καλά. Δυστυχώς οι γκλαμουράτοι "βλαχοδήμαρχοι" με τα "έργα" άχρηστου φωτισμού και σπατάλης ενέργειας κάνουν ακόμα και μικρά χωριά εστίες σοβαρής φωτορύπανσης.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

3ον: Ακόμα δεν έχω προσπαθήσει να το ευθυγραμμίσω γιατί δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό. Να πάρω κάποιο laser collimator ή ένα απλό προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης? Με ποιο είναι πιο εύκολη η εθυγράμμιση?

 

εχει αναρτηθει!

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261

scooby doobi dooo!!!!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης