planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Κάτι το οποίο απόλαυσα ιδιαίτερα την τελευταία βραδιά παρατήρησης ήταν ο εντοπισμός κάποιων μικροσκοπικών και σχετικά αμυδρών πλανητικών, μιλάω για κάτω από 5" φαινόμενες διαστάσεις και πάνω από 12mag σε πολύ πλούσια αστρικά πεδία. Συγκεκριμένα στον Αετό υπάρχουν πολλά τέτοια πλανητικά τα οποία βρίσκονται σε τόσο πλούσια αστρικά πεδία που για να βρεις ποιο είναι το πλανητικό είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στ' άχυρα. Φανταστείτε πεδίο γεμάτο με αστέρες μέχρι και 8 mag φωτεινούς κι εσύ να ψάχνεις αστρικό πλανητικό 12 mag. Ο τρόπος που χρησιμοποίησα και ο ευκολότερος πιστεύω ήταν ο εξής: Πήγαινα στο πεδίο με τον ερευνητή και κοιτούσα από προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης για να είμαι σίγουρος πως είναι μέσα στο πεδίο. Φυσικά ούτε κατα διάνοια δεν βλέπεις ποιο είναι το πλανητικό. Περνάς το φίλτρο οξυγόνου μπροστά από το μάτι σου, όλα τα αστεράκια χάνουν 1-1,5 mag εκτός από 1 το οποίο μένει σταθερό. Είναι όμως τόσα πολλά που πρέπει να το κάνεις αρκετές φορές για να το εντοπίσεις. Όσο πιο αμυδρό είναι το πλανητικό τόσο πιο δύσκολη είναι η διαδικασία. Στο τέλος βέβαια βρίσκεις ποιο είναι και όντως είναι πολύ καλά κρυμμένο μέσα σε ένα τόσο πλούσιο αστρικό πεδίο, σαν να σε προκαλεί να το ψάξεις και να το βρεις. Δεν έχω τώρα μπροστά μου τις σημειώσεις για να σας πω παραδείγματα τέτοιων πλανητικών αλλά σίγουρα είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ. Πείτε μου τις δικιές σας εμπειρίες... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Οταν κοιτάζουμε ένα τέτοιο πλανητικό με ευθεία όραση πολύ απλά χάνεται.Εγώ λοιπόν κοιτάζω εκεί που νομίζω πως είναι με 150Χ κ όταν το αστεράκι που έχω βάλει στο μάτι χαθεί τότε ανεβάζω μεγέθυνση.Αφού επιβεβαιώσω βάζω κ το OIII.Το πλανητικό αναδεικνύεται κ τ αστέρια όπως είπες χάνονται.Είναι πολύ ωραία διαδικασία.Ειδικά όταν είναι σε πεδίο με πολλά αστέρια μαζί δυσκολεύουν τα πράγματα.Γι αυτό η ευθυγράμμιση του ερευνητή να γίνεται σε πολύ υψηλή μεγέθυνση, ώστε να είσαι 100% σίγουρος πως είσαι στο σωστό πεδίο. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Προχτές έκανα κι εγώ τέτοιες δοκιμές με το OIII αλλά γενικά ρε παιδιά δεν μου "κάθεται" το να κρατάω από πάνω από το προσοφθάλμιο το φίλτρο. Δεν βλέπω καλά όλο το πεδίο και εκνευρίζομαι. Πάντως το δικό μου ρεκόρ σε πλανητικά είναι 6'' με την κλασσική μέθοδο της σάρωσης χωρίς - και με φίλτρο. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Είδα κι εγώ χθες το βράδυ στον Πάρνωνα δύο πολύ αμυδρά πλανητικά, τα ΡΚ 3-14.1 και το Ι.4776 στον Τοξότη. Δεν έχω δει ακόμα διαστάσεις και φωτεινότητα αλλά σίγουρα για μένα ήταν μια πολύ καλή πρόκληση! Θα ακολουθήσει thread για τις υπόλοιπες παρατηρήσεις του σαββατοκύριακου....!
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Προχτές έκανα κι εγώ τέτοιες δοκιμές με το OIII αλλά γενικά ρε παιδιά δεν μου "κάθεται" το να κρατάω από πάνω από το προσοφθάλμιο το φίλτρο. Δεν βλέπω καλά όλο το πεδίο και εκνευρίζομαι. Πάντως το δικό μου ρεκόρ σε πλανητικά είναι 6'' με την κλασσική μέθοδο της σάρωσης χωρίς - και με φίλτρο. Καλύτερα να έχεις δύο (αν όχι ίδια) περίπου ίδια σε mm προσοφθάλμια.Στο ένα έχεις το φίλτρο.Ετσι η αλλαγή γίνεται εύκολα. εχει δοκιμάσει κανείς αυτό?Οταν κοιτάζουμε ένα τέτοιο πλανητικό με ευθεία όραση πολύ απλά χάνεται. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2008 Μάνο, όταν λες ΄προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης' πόσο εννοείς; Διότι τα αστρικά πλανητικά, εκείνα δηλαδή με διάμετρο 5" ή 4", είναι αδύνατον να εντοπιστούν με μεγέθυνση μικρότερη των 120-130Χ.'Ενα πολύ βασικό πράγμα για τον εντοπισμό αστρικών πλανητικών είναι η ακριβέστατη ευθυγράμμιση του ερευνητή 8Χ50 με τον οπτικό άξονα, πολύ περισσότερο αν στον χάρτη φαίνονται σε τελείως άδειο από αστέρια πεδίο. Τότε, ο 8Χ50 είναι το μόνο μέσο το οποίο μπορεί, με καλή σκόπευση, να μας οδηγήσει στο σωστό πεδίο με τα γειτονικά αστέρια που θα φαίνονται από αυτόν. Αν το πλανητικό είναι κοντά σε αστέρι που υπάρχει στον χάρτη, τότε μπορούμε να πάμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στο σωστό πεδίο, με αντίστοιχα αστροάλματα από προσοφθάλμιο, αλλάζοντάς το σταδιακά με άλλο μεγαλύτερης μεγέθυνσης. Επίσης είναι σημαντικό κάθε φορά που αλλάζουμε προσοφθάλμιο να προσπαθούμε να γνωρίζουμε την θέση του κοντινότερου αστεριού στο πλανητικό, έστω και να χρειαστεί να μετακινηθούμε λίγο. Όταν φτάσουμε στις 170Χ θα έλεγα να μην αυξήσουμε άλλο, αλλά να αρχίσουμε δοκιμές με το ΟΙΙΙ σε καθένα από τα αστέρια που θα υπάρχουν στο πεδίο μας. Παιδιά, σε τέτοιους δύσκολους στόχους, δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο βοηθά η ισημερινή. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2008 Όταν λέω προσοφθάλμιο χαμηλής εννοώ γύρω στα 70x. Και γιατί πλανητικά μικρότερα των 5" δεν μπορούν να εντοπιστούν με χαμηλή μεγέθυνση; Επειδή τα βλέπεις αστρικά; Προσωπικά εγώ τα βλέπω αστρικά και στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Δυσκολεύομαι να διακρίνω δίσκο σε τόσο μικρές διαστάσεις. Φαίνονται όμως ακόμα και με χαμηλή μεγέθυνση με τον τρόπο που είπα με το φίλτρο οξυγόνου.Εννοείται πως ευθυγραμμίζεις ακριβώς τον ερευνητή. Εντόπισα αρκετά τέτοια πλανητικά έως και 13.5 mag. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα