Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το Σ/Κ που μας πέρασε ήταν τελικά ένα από τα πιο επιτυχημένα (για εμένα) από πλευράς παρατηρήσεων.

 

Παρ’όλο που ο αέρας δεν με άφησε την Παρασκευή να απολαύσω τον ουρανό του Πάρνωνα όπως θα ήθελα (λόγω αέρα το seeing ήταν κακό) το Σάββατο βελτιώθηκε αρκετά κι αυτό μου επέτρεψε μια «επιδρομή» στα αγαπημένα μου πλανητικά.

 

Κι όχι μόνο βεβαίως!! Θεάθησαν και αρκετοί γαλαξίες μαζί με ανοικτά και σφαιρωτά σμήνη τόσο που η EQ6 πήρε φωτιά κι η μπαταρία τα’παιξε!! Μια μπαταρία κάθε βράδυ ήθελε η άτιμη.

 

Εξοπλισμός ήταν το 10άρι LXD55 πάνω στην EQ6. Προσοφθάλμια τα Panoptic 24, UO wide angle 15mm & 11mm και ένα καινούριο ΤΑΚ LE 5mm. Απο φίλτρα χρησιμοποίησα τα Lumicon UHC & Meade O-III.

 

Το Σάββατο λοιπόν η παρατήρηση ξεκίνησε με τα κλασικά highlights Μ8, Μ17, Μ24, Μ10, Μ12, Μ14, Μ19, Μ107 έτσι για να μας φτιάξει η διάθεση αφού το seeing ήταν πλέον ικανοποιητικό και συνεχίστηκε με το NGC 6309 πλανητικό mag 11.5 στον Οφιούχο, το οποίο αποκαλύφθηκε εύκολα κι επιβεβαίωσε το όνομα Box nebula αφού το σχήμα του έφερνε προς το τετράγωνο κι έδινε μια ελαφριά πρασινωπή απόχρωση. Αντιδρούσε καλά σε μεγάλες μεγεθύνσεις κι η καλύτερη εικόνα ήρθε με το TAK LE 5mm. Συνεχίζοντας πέρασα στο NGC 6369 γνωστό και σαν Little Ghost Nebula, πλανητικό m11.4. Με το TAK LE 5mm, φίλτρο Ο-ΙΙΙ και περιφερειακή όραση μου φανέρωσε αρκετά πράγματα από τη δομή του όπως το δαχτυλιδάκι με τα χαρακτηριστικό κενό ανάμεσα σε αυτό και τον κεντρικό αστέρα. Πολύ όμορφο σαν θέαμα. Σηκώνει μεγέθυνση, αντιδρά καλά στα φίλτρα κι αν πετύχετε καλό ουρανό μη το χάσετε.

 

Περνώντας στον Κύκνο πρώτος στόχο το NGC 6888 Crescent nebula. Πολύ όμορφο σαν θέαμα με το χαρακτηριστικό του σχήμα, αντιδρούσε πολύ καλά στο UHC δείχνοντας καθαρά τη δομή του και με αρκετή λεπτομέρεια στο «συννεφάκι» του. Είχα καιρό να το δώ και μου έφτιαξε κυριολεκτικά τη διάθεση, αφού έμεινα να το κοιτώ για αρκετή ώρα ρουφώντας όσες λεπτομέρειες μπορούσα. Καλύτερη εικόνα με τον UO 15mm & UHC.

 

Συνέχισα με το NGC 6894 πλανητικό m12.3 το οποίο φάνηκε αμέσως με το UO 15mm αντιδρώντας πολύ καλά στα φίλτρα. Το δαχτυλιδάκι του φαινόταν πεντακάθαρα αλλά όχι και το κεντρικό αστέρι. Καλύτερη εικόνα με το 15mm.

 

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με το PK93-2.1 ή Minkowski 1-79 πλανητικό mag13.2 και διαμέτρου 32" Με το TAK LE 5mm & UHC φάνηκε αρκετά καθαρά το ιδιόρρυθμο σχήμα του σαν ένα γερμένο &.

 

Περνώντας όμως στον Κηφέα ήταν που ήρθαν τα καλύτερα αφού κυριολεκτικά τον ξετίναξα.

 

Ξεκίνησα με ένα πολύ όμορφο ζευγάρι. Ανοικτό σμήνος NGC 6939 & γαλαξίας NGC 6946 στο ίδιο πεδίο του 24άρη Panoptic. Το σμηνάκι πολύ ωραίο ενώ κι ο γαλαξίας ήταν πολύ φωτεινός και φαινόταν καλύτερα όταν ήταν στα άκρα του πεδίου. Στην φωτό του βιβλίου φαίνονται καθαρά σπείρες αλλά εγώ το μόνο που μπορούσα να δώ ήταν μια χαρακτηριστική και φωτεινή θολούρα με υποψία σπειρών η οποία λάμπρυνε πολύ στο κέντρο της. Ωραίο θέαμα για χαμηλές μεγεθύνσεις.

Το κυνήγι συνεχίστηκε με το NGC 7076 (Abell 75) πλανητικό m13.2 και διαμέτρου 57" το οποίο με δυσκόλεψε αρκετά αλλά με υπομονή και προσπάθεια φάνηκε το αχνό και συμπαγές συννεφάκι του που άγγιζε ένα πολύ αμυδρό αστέρι στα δυτικά του. Καλύτερη εικόνα με το TAK LE 5mm χωρίς φίλτρο.

 

Η συνέχεια με έφερε στα

 

NGC 7139 πλανητικό μεγέθους 13,3 και διαμέτρου 78".

Αποκαλύφθηκε με τον 15mm και Ο-ΙΙΙ και η καλύτερη εικόνα ήρθε με τον 11άρη και Ο-ΙΙΙ. Μεγάλο, αχνό και συμπαγές συννεφάκι.

 

ΡΚ 103+01 πλανητικό m13.5 και διαμέτρου 41".

Σήκωνε άνετα μεγέθυνση και με το 5mm & UHC φάνηκε καθαρά ο όγκος του.

 

NGC 7354 πλανητικό m12.2 και διαμέτρου 20΄

Ξεχωριστό με τα δύο αστέρια μέσα στο συννεφάκι. Θεωρώ ότι ήταν ο πιο όμορφος στόχος της βραδιάς. Σήκωνε μεγέθυνση κι αντιδρούσε πολύ καλά στα φίλτρα κι ειδικά στο UHC.

 

IC 1454 (Abell 67) πλανητικό m13.8 και διαμέτρου 33"

Φάνηκε εύκολα με τον 15άρη και το Ο-ΙΙΙ. Με το TAK 5mm, O-III και περιφερειακή όραση φαινόταν ένα αστεράκι στη μια πλευρά του.

 

Η βραδιά εξελισσόταν καλά και η κορύφωσή της ήρθε με το

ΡΚ 116+8.1 πλανητικό m14.2!!! και διαμέτρου 40"

Παραδόξως δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολος στόχος κι αποκαλύφθηκε σχετικά εύκολα με τον 11άρη & το Ο-ΙΙΙ. Καθαρό σχήμα στρογγυλού πλανητικού δίπλα σε ένα αστεράκι.

 

Μετά από αυτό είπαμε να δούμε και κανένα εύκολο και πήγαμε στο NGC 40. Πολύ όμορφο θέαμα αντιδρούσε πολύ καλά στα φίλτρα και σήκωνε άνετα μεγέθυνση. Με το 5mm, O-III & αρκετή υπομονή φάνηκε καθαρά το οβάλ σχήμα με το αστεράκι του στο κέντρο.

 

Η πολύ ωραία αυτή βραδυά έκλεισε με το PK 104-29.1 (Jones-1) ένα πολύ μεγάλο (332") πλανητικό στον Πήγασο. Απαίτησε υπομονή και φάνηκε με τον 15άρη & UHC θυμίζοντας στον Θανάση τον γνωστό μας...pacman!!!

 

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Θανάση και τον Δημήτρη (alepohori) για τη βοήθειά τους στην παρατήρηση, καθώς και τα μεγάλα πειραχτήρια Γιάννη και Αντώνη που βοήθησαν να περάσει ευχάριστα η νύχτα.

 

Να είστε καλά παιδιά.

 

Άντε να τα ξαναπούμε στο τέλος του μήνα που θα έχω (Θεού θέλοντος) και τον 8άρη Ethos.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Χέ,χέ,χέ. Πράγματι είχατε πολύ γέλιο, "κουφάνατε" τόν Καπετανάκη,

καί Θανάση μέ τά ΜΕΓΕΘΗ που "βλέπατε" :cheesy:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Τάκη, πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα. Κάποια από αυτά τα έχω δει κι εγώ αν και θυμάμαι πως μέχρι 13,9m πλανητικό έχω πάει με το 8ιντσο. Πρέπει να κάνετε τρομερό 3διμο παρατήρησης με τον Δημήτρη και τον Θανάση...
Δημοσιεύτηκε
Βλέπω σαρώσατε πάλι. Τάκη έχω προσέξει κι εγώ σε μερικούς στόχους που είναι ποιο αμυδροί από άλλους, να φαίνονται ευκολότερα. Τι να πεις. Καλή συνέχεια να έχετε παιδιά και πάντα τέτοιες συγκινήσεις.
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ παιδιά.

 

Μάνο όντως κάνουμε καλό 3δυμο παρατηρήσεων με το Θανάση και το Δημήτρη. Να προσθέσω εδώ ότι για μένα είναι και θέμα ψυχολογίας.

Το Σάββατο που όλα ήταν καλύτερα - το seeing, το τηλεσκόπιο που είχα κολιμάρει σωστά, ο...ύπνος που είχα ρίξει- με βοήθησαν να δώσω ότι καλύτερο είχα.

 

Βέβαια είμαι ασυγχώρητος, γιατί επάνω στη βιασύνη μου να γράψω την αναφορά παρατήρησης, ξέχασα :oops: την...assistant guardian ΚΑΤΕΡΙΝΑ

 

Mea culpa. Τι να κάνω βρε παιδιά, ένα μυαλό είναι αυτό, χειμώνα καλοκαίρι.

 

Κατερίνα θα τα ξαναπούμε στο τέλος του μήνα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Τάκη, πάντα τέτοιες παρατηρήσεις! =D> Τελικά η καλή παρέα είναι το Α και το Ω για απολαυστικές παρατηρήσεις. Πάντως για πολλές αντοχές κατά την παρατήρηση, συνιστώ καφέ και μπισκότα! Η ζάχαρη είναι βασική τροφή για τον εγκέφαλο!

 

Για καλή όραση δε γνωρίζω, αλλά όταν ήμουν μικρός, έπεσα κατά λάθος σε ζωμό καρότου :-({|= :-({|= :-({|=

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Τελικά η καλή παρέα είναι το Α και το Ω για απολαυστικές παρατηρήσεις.

 

Τελικά η τριάδα πάει να γίνει ο καλύτερος αριθμός για καλή παρατήρηση!! Βλέπε παρατήρηση Ιουλίου! ;)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Μμμμμμμ, μάλλον πρέπει να βρούμε κι εμείς έναν 3ο για να γίνουμε καλύτεροι. Το 3 είναι ο χρυσός αριθμός; Κανείς εθελοντής; Στείλτε πμ για να σας πω που θα στείλετε βιογραφικά. Προϋπηρεσία με τους Δημήτρη, Θανάση και Τάκη θα συνεκτιμηθεί :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε

Τάκη, για μια ακόμα φορά έκανες εξαιρετική δουλειά. Προσωπικά πιστεύω πως ήταν η καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση που έχεις κάνει.

 

Οι περισσότεροι απο τους στόχους που παρατήρησες είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και χρειαζόταν σίγουρα πολύ υπομονή για να τα καταφέρεις.

 

Τα πλανητικά στον Κηφέα ήταν το ένα καλύτερο απο το άλλο. Στην κυριολεξία πλανητικά για όλα τα γούστα. Εξαιρετική περίπτωση πεδίου παρατήρησης για οποιονδήποτε θέλει να αποκτήσει εμπειρία στην παρατήρηση δύσκολων πλανητικών.

 

Η παρατηρητικότητα σου πάνω σε αμυδρότατους στόχους είναι χαρακτηριστική και αποδυκνύει περίτρανα ότι σε δύσκολους deep sky στόχους, πολλές φορές, δε βλέπουμε απλά ένα συνεφάκι αλλά μπορούμε να αναγνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες όπως το σχήμα τους, φωτεινότερες περιοχές στην επιφάνεια τους κ.α

 

 

Συγχαρητήρια για την ωραιότατη περιγραφή, εν αναμονή της επόμενης!!!!

 

 

 

 

 

Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Τάκη, η αλήθεια είναι πως είχα εκτυπώσει αυτή σου την παρουσίαση. (τελευταία ψάχνω κι εγώ ιδέες) Είχα σημειώσει τα 10 αυτά πλανητικά, 2 στον κύκνο και 8 στον κηφέα. Να σου πω την αλήθεια δεν είχα πολλές προσδοκίες, οι στόχοι είναι δύσκολοι. Εχτές όμως είχαμε μια πολύ καλή βραδιά και παραδόξως κατάφερα και είδα και τους 10 στόχους με το 8ιντσο. Το Jones 1 αποδείχτηκε ευκολότερο απ' ό,τι περίμενα, αν και φάνηκε μόνο με το ΟΙΙΙ και χαμηλή μεγέθυνση.

 

Καλή συνέχεια... =D> =D>

Δημοσιεύτηκε

Αυτά τα 8ιντσα θα μας τρελλάνουν τελικά!!!! :cheesy:

 

Μπράβο σου Μάνο που κατάφερες και τα είδες. Πρέπει να ομολογήσω ότι με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι πήρες ιδέες απο την παρουσίασή μου.

 

Δυστυχώς εγώ σήμερα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορώ να ανέβω Πάρνωνα. ](*,) ](*,)

 

Αύριο όμως πιστεύω να τα καταφέρω. [-o<

 

Θέλω να δοκιμάσω το νέο Ethos.

 

Και πάλι μπράβο για την επιτυχημένη παρατήρηση.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης