Jump to content

Αετός: H χαρά των νεφελωμάτων!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το διήμερο στον Πάρνωνα προσφερόταν για σεμινάριο: O ορισμός του κάκιστου seeing, "παρατηρείν", σύμφωνα με τον Τάκη! Αυτό δε μας εμπόδισε να δούμε πολλά και ωραία αντιεκίμενα, άλλα εύκολα, άλλα δύσκολα.

Στην αρχή αφιέρωσα πολλή ώρα για τον εντοπισμό του IC δίπλα στο M57. Δεν τα κατάφερα. Τον είχα στο πεδίο, αλλά δε κατάφερα να τον διακρίνω. Μια άλλη φορά ίσως.

Σειρά είχε ο IC4617, δίπλα στο Μ13. Εδώ δε χρησιμοποίησα αναλυτικό χάρτη. Και αυτό γιατί βρίσκεται ακριβώς στην ορθή γωνία ορθογωνίου τριγώνου με το NGC6207 και ένα λαμπρό αστέρι. Τον είδα πολύ δύσκολα με πλάγια όραση και κίνηση του σωλήνα και το επιβεβαίωσα με το 20" τέρας που βρισκόταν δίπλα μου! Η Uranometria δεν αναφέρει μέγεθος. Κύριε planetman, νομίζω ότι τον έχετε δει και εσείς, κάνω λάθος;

Και πάμε στον Αετό. Όποιος έχει δει τα σκοτεινά B143 και B142, θα καταλαβαίνει γιατί τα θαύμαζα περίπου 20 λεπτά με το 35mm. Πρόκειται για σκοτεινά 6ου βαθμού, τεράστια σε έκταση, εξαιρετικά μαύρα, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι και τα 2 μαζί σχηματίζουν τον αριθμό "3"!! Καταπληκτικά αντικείμενα! Και μάλιστα, βόρεια του Β143 υπάρχει και ένα υπέροχο διπλό αστέρι, κόκκινο-κυανόλευκο!! Δε ξέρω αν είναι πραγματικό διπλό, αλλά η Uranometria το έχει με το σύμβολο του διπλού! Την επόμενη νύχτα διαπίστωσα ότι τα 2 σκοτεινά φαίνονται και με κυάλια! Βρίσκονται δίπλα στον γ Αετού! Δοκιμάστε τα!

Το NGC6804 είναι αρκετά εύκολο πλανητικό, μεγέθους 12 και διαμέτρου 66". Βάλτε όση μεγέθυνση θέλετε. Είναι τόσο λαμπρό, που με το UHC μάλλον φαίνεται καλύτερα. Ένα πάρα πολύ αμυδρό αστέρι βρίσκεται στην βόρεια άκρη του.

Β335. Φτωχό φόντο, ώστε να αναδειχτεί καλύτερα, αλλά πολύ μαύρο, 6ου βαθμού, ώστε να κάνει εντύπωση, έτσι κι'αλλιώς! Και πολύ μικρό, 6Χ6', με Radian 18mm.

Το Β330 ήταν αρκετά μεγάλο, 30Χ30', με πλούσιο φόντο και αρκετά μαύρο, 4ου βαθμού. Εδώ ήταν εμφανής η σταδιακή αύξηση της πυκνότητας, όσο προχωρούσαμε προς το κέντρο του, φυσικά με χαμηλή μεγέθυνση, λόγω μεγέθους. Επίσης πρόσεξα ότι με προσεκτική ματιά και πέρασμα του πεδίου από πάνω του, δίνει την αίσθηση τρισδιάστατης εικόνας, μάλλον λόγω της βαθμιαίας αύξησης της πυκνότητας από έξω προς τα μέσα.

LDN673. Και αυτό "μαύρη μαυρίλα πλάκωσε". 6 βαθμού, πολύ πλούσιο φόντο, αρκετά μεγάλο, σε χαμηλή μεγέθυνση. Ακανόνονιστο, ασύμμετρο σχήμα. Πολύ όμορφο.

NGC6803. Η περιγραφή της Uranometria προκαλούσε: "Almost stellar". 10"διάμετρος και μέγεθος, αρκετά λαμπρό, 11,4. Πράγματι, είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πλανητικό σχεδόν αστρικό, αλλά τόσο λαμπρό. Να νομίζεις ότι με μεγάλη μεγέθυνση θα δεις δισκάκι, αλλά να παραμένει σχεδόν σημείο! ΟΙΙΙ με Pentax 10mm.

Kαι τώρα τα "δύσκολα". PN G45,4-2,7. Και μόνο να το βρει κανείς χειροκίνητα είναι πρόκληση. Πάντως δεν είναι πολύ μικρό, 14", αλλά αρκετά αμυδρό, 12,7. Εκείνο που το δυσκολέυει είναι η χαμηλή ανταπόκριση στο ΟΙΙΙ. Δύσκολα το ξεχώρισα από παρακείμενο αστεράκι, το οποίο φαινόταν πιο έντονο από το πλανητικό, αλλά με το πέρασμα του ΟΙΙΙ πάνω από το Pentax 10mm, είχαμε εξίσωση των λαμπροτήτων! Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό...

Το PN G52,2-4,0 είναι το δεύτερο μικρότερο πλανητικό που βλέπω. Διάμετρος 5"!! Μέγεθος 12,9. Σχετικά εύκολος ο εντοπισμός, αλλά με το ΟΙΙΙ απλά δεν σβήνει, όπως τα διπλανά αστέρια. Είναι το μόνο που φαίνεται, αλλά δεν δυναμώνει.

Και τελειώνουμε με το απόλυτο!!!! Νέo όριο για τα πλανητικά: PN G51,9-3,8. Δύσκολο πλανητικό από κάθε άποψη. Δύσκολος εντοπισμός: Στον χάρτη φαίνεται το πλανητικό μέσα στο....λευκό του χαρτιού. Το πλησιέστερο αστέρι του χάρτη απέχει σχεδόν μισή μοίρα. Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι είναι πολύ μικρό, 12mm, αλλά και το μέγεθός του, 14mag! Και σαν μην έφταναν αυτά, η ανταπόκριση στο ΟΙΙΙ ήταν ελάχιστη. Με το πέρασμα του OIII πάνω από τον Pentax 10mm δεν είδα ΣΧΕΔΌΝ καμία διαφορά. Χρειάστηκε να αποστηθίσω την λαμπρότητα όπως φαινόταν χωρίς το φίλτρο και να την συγκρίνω με αυτή που φαινόταν με βιδωμένο φίλτρο. Η σύγκριση έγινε με παρακείμενο αστέρι. Το συνιστώ σε αυτούς που τους αρέσουν τα δύσκολα!

Προσπάθησα και το G1 στην Ανδρομέδα. Βρήκα το πεδίο, αλλά με ορθοσκοπικό 4mm δε μπόρεσα να διακρίνω τίποτα περισσότερο από μια θαμπάδα. :roll:

 

Καλές διακοπές σε όλους!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία περιγραφή Δημήτρη. Κι εγώ έχω περάσει από πολλά από αυτά, απλά τώρα δεν θυμάμαι ακριβή νούμερα.

 

Σχετικά με τον IC4617, τον είχα δει σίγουρα με το 12άρι αλλά με το 8άρι δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω πως τον είδα. Πρέπει να είναι στα 15.2mag περίπου... Πολύ οριακές καταστάσεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Του αρέσουν τα δύσκολα του Δημήτρη.

 

Αυτό το παιδί (όπως κι ο Θανάσης) πρέπει να έχουν βιονικά μάτια :shock:

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη για άλλη μια φορά απόλαυσα την φοβερή παρουσίασή σου. Πολλοί καλοί στόχοι και αρκετά δύσκολοι ακόμη και με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Το G1 το είχα δει κι εγώ από το δικό μου αλλά το ίδιο, μια θαμπάδα. Τον αμυδρό γαλαξία κοντά στο Μ13 κατάφερα και τον είδα προχτές μετά από 3η απόπειρα. Τις προηγούμενες φορές δεν ήμουν και τόσο σίγουρος. Πρέπει να ξέρεις ακριβώς που βρίσκεται για να μπορέσεις να τον διακρίνεις και πρέπει να είσαι και πολύ καλό ουρανό.

Μπράβο και πάλι μπράβο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη η περιγραφή σου στα σκοτεινά νεφελώματα δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη!

 

Πάντα ήταν και παραμένουν σε υψηλή προτεραιότητα και για εμένα σχεδόν σε κάθε παρατήρηση. Ιδιαίτερα αυτά που συνδυάζονται στο ίδιο πεδίο και με άλλους ενδιαφέροντες στόχους.

 

Συγχρητήρια για το σύνολο της παρατήρησης/ περιγραφής που κάθε φορά φαίνεται να σε κερδίζει και πιο πολύ!!!

 

 

 

 

 

Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D> =D> =D> =D> =D>

Μπραβο Δημητρη :cheesy:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλλη μια φορα θα κατητηγορησω το πτυχιο...

 

 

Δημητρη εχεις γινει serial hunter τελος!!

 

 

Πολυ αντιπροσωπευτικη η περιγραφη σου!

 

Ιανος και Τακις63 χαιρετισματα πολλα!

 

Ειδατε εχω να σας δω ολους εδω μεσα τοσο καιρο και εχω αφησει το τηλεσκοπιο να μοστραρει στο σαλονι....

 

Ντροπη...

 

Σας χαιρετω!

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Νίκο.

 

Μην στενοχωριέσαι. Το πτυχίο πάνω απ'όλα τώρα.

 

Έχεις καιρό για το τηλεσκόπιο.

 

Κάποια στιγμή θα τα πούμε κι απο κοντά.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Νίκο!

 

Ελπίζω να βρεις λίγο χρόνο και να καταφέρεις να έρθεις στο βουνό τέλος του μήνα.

 

Πολλούς χαιρετισμούς!!!

 

 

 

 

Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης