Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Τα τηλεσκόπια με goto μπορουν να φανούν πολύ χρήσιμα για παρατήρηση μεσα από τη περιοχές με φωτορύπανση, όπως οι πόλεις, όπου δεν μπορείς να κάνεις star hopping επειδή φαίνονται λίγα άστρα.Έτσι το goto είναι πολύ χρήσιμο για να βρίσκεις στόχους μέσα από τη πόλη.

Αυτό που είναι ακατάληπτο σχετικά με το σύμπαν είναι ότι θα έπρεπε να είναι πέρα για πέρα

καταληπτό

Albert Einstein :!:

Δημοσιεύτηκε
φυσικά γιατι αλλιώς δεν γινεται να βρει το στοχο του.

Αυτό που είναι ακατάληπτο σχετικά με το σύμπαν είναι ότι θα έπρεπε να είναι πέρα για πέρα

καταληπτό

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε Νικο.Εξαρταται το πεδιο μας.Δηλαδη εαν κανουμε ενα goto και κοιταμε μεσα απο ενα προσοφθαλμιο 25mm τοτε η ολη διαδικασια ειναι παρα πολυ απλη (το alignment) .Εαν ομως "κοιταμε" μεσα απο ενα ccd και ειδικα απο ενα ccd με μικρο πεδιο τοτε το goto πολλες φορες μπορει να ειναι μια διαδικασια αρκετα περιπλοκη.Αρκετες φορες μαλιστα ισως χρειαζομαστε και παραπανω αστερια για align απο ενα κλασσικο 3 star align.Επισης η λειτουργεια pae μπορει να μας βοηθησει πολυ εαν δεν εχουμε καποιο προγραμμα που να αναλαβει να προσθεσει αστερια στο align μας και κατ επεκταση να μας δωσει καλυτερο goto.

Φιλικα Στελιος

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε
Τα τηλεσκόπια με goto μπορουν να φανούν πολύ χρήσιμα για παρατήρηση μεσα από τη περιοχές με φωτορύπανση, όπως οι πόλεις, όπου δεν μπορείς να κάνεις star hopping επειδή φαίνονται λίγα άστρα.Έτσι το goto είναι πολύ χρήσιμο για να βρίσκεις στόχους μέσα από τη πόλη.

Ισχύει, αλλά μην είσαι απόλυτος. Από Σεπόλια βλέπεις άνετα αστέρια 2.5-3ου μεγέθουςμε γυμνό μάτι και 4ου-4.5 τις πιο καθαρές νύκτες, οπότε μπορείς άνετα να το πας με το μάτι

Σόρυ, αλλά είμαι της γνώμης (ειδικά αν κάνεις μόνο παρατήρηση) ότι η αναζήτηση είναι το 70% της όλης φάσης-χαράς, οπότε το go-to την κατααστρέφει εν μέρει. =; =; =;

Για τον ίδιο λόγο όταν οδηγώ αμάξι που είναι αυτόματο-σειριακό, πάντα το γυρνάω στο σειριακό :cheesy: :cheesy: :cheesy: (κ φυσικά μακριά το cruise control από εμένα! :-note :-note O:) )

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ μαζί σου οτι η αναζητηση είναι το 70% της όλης φάσης-χαράς.Αλλά αν παρατηρείς μεσα από τη πόλη δεν μπορείς να αναζητήσεις εύκολα χειροκίνητα.Φυσικά το καλύτερο ειναι να πας σε μια περιοχή χωρις φωτορύπανση αλλά πολλες φορες δεν μπορείς να μετακινεισαι τοσο συχνα οσο θέλεις.Ετσι το goto ειναι χρησιμο για παρατήρηση από τη πόλη.

Canopus,το goto ειναι χρησιμο στη πόλη μονο για παρατήρηση.Αν ήθελα να βγάλω καλές φωτογραφίες με CCD θα προτιμούσα μια σκοτεινή περιοχή, χωρις φωτορύπανση.

καταληπτό

Δημοσιεύτηκε
Πάντως αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι αν παρατηρήσεις ένα αντικείμενο μέσα από την πόλη και το ίδιο σε πολύ σκοτεινό ουρανό είναι σαν να βλέπεις ένα 10% από το θέμα. Τόσο από τα φώτα όσο και από την μη-προσαρμογή του ματιού σε συνθήκες σκότους. Και αυτό για μένα είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Το Α και το Ω σε μια παρατήρηση είναι ο σκοτεινός ουρανός. Μιλάμε για Deep Sky αντικείμενα πάντα.
Δημοσιεύτηκε
Δεν γίνεται να παρατηρησεις Deep Sky αντικείμενα μέσα από τη πόλη. Θα φαινονται αχνα, αν φαινονται :( Απλά μεσω goto τηλεσκόπια μπορεις να παρατηρήσεις λαμπρα νεφελώματα (όπως αυτό του Ωρίωνα) :)

καταληπτό

Δημοσιεύτηκε
Πάντως αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι αν παρατηρήσεις ένα αντικείμενο μέσα από την πόλη και το ίδιο σε πολύ σκοτεινό ουρανό είναι σαν να βλέπεις ένα 10% από το θέμα. Τόσο από τα φώτα όσο και από την μη-προσαρμογή του ματιού σε συνθήκες σκότους. Και αυτό για μένα είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Το Α και το Ω σε μια παρατήρηση είναι ο σκοτεινός ουρανός. Μιλάμε για Deep Sky αντικείμενα πάντα.

Δημήτρη δοκίμασε νά "κουκουλωθής" με ένα μαύρο πανί σάν τούς παλιούς

φωτογράφους βοηθάει στό

<Τόσο από τα φώτα όσο και από την μη-προσαρμογή του ματιού σε συνθήκες σκότους.>

Εγώ αυτό κάνω :) :)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη δοκίμασε νά "κουκουλωθής" με ένα μαύρο πανί σάν τούς παλιούς φωτογράφους βοηθάει στό <Τόσο από τα φώτα όσο και από την μη-προσαρμογή του ματιού σε συνθήκες σκότους.>

Εγώ αυτό κάνω :) :)

Καλή η ιδέα σου, αλλά προτιμώ να πηγαίνω σε σκοτεινό ουρανό. Άλλωστε αν με δουν στο σπίτι μου να φοράω ένα τέτοιο πανί θα με κοροϊδεύουν και με το δίκιο τους.
Δεν γίνεται να παρατηρησεις Deep Sky αντικείμενα μέσα από τη πόλη. Θα φαινονται αχνα, αν φαινονται. Απλά μεσω goto τηλεσκόπια μπορεις να παρατηρήσεις λαμπρα νεφελώματα (όπως αυτό του Ωρίωνα)
Go-to για να βρεις Ωρίωνα; Έλα ρε παιδιά, αυτό το go-to έχει κάνει όποιον το έχει να χάνει το ποιο ωραίο κομμάτι της παρατήρησης: την εύρεση του αντικειμένου. Συγνώμη που το λέω αλλά αυτό το go-to έχω αρχίσει να το αντιπαθώ.
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε Μανουσο ισως εχεις αρχισει να το αντιπαθεις επειδη ξερεις πλεον τον ουρανο.Δεν μπορει να μιλαμε σοβαρα οτι ενας αρχαριος στο ξεκινημα του δεν εχει το goto σαν το απολυτο μεσο ωστε να μην δυσκολευθει. Τοσο ισως ωστε να απογοητευθει και να τα παρατησει.Ξερω περιπτωσεις.Μην μιλαμε με βαση την τωρινη μας εμπειρια και το τι γνωριζει ο καθενας μας.Η αρχη για εναν νεο ειναι πολυ δυσκολη περαν απο τα βασικα. (Σεληνη πχ).

Απο εκει και περα στην αστροφωτογραφηση τι θα πουμε ? Οτι δεν χρειαζομαστε goto ? Ουτε κατα διανοια.Και αν δεν χρειαζεται ειναι για καποιες "καραμπινατες" περιπτωσεις οπως ο Οριωνας π.χ. Το blue snowball που στο καλο θα το εβρισκα χωρις goto ? Στην μοναδα του χρονου παντα.Αν ειναι να το εβρισκα σε χ ωρες με αλλες μεθοδους τοτε δεν εχει αστροφωτογραφηση.Γιατι απλα στην αστροφωτογραφηση βαθεως ουρανου ο χρονος ειναι παντα εναντιον μας.Οσο πιο ταχυτατα και γρηγορα ολο το setup βρισκεται σε θεση να αρχισει την ληψη τοσο το καλυτερο για τον αστροφωτογραφο.

Καταληγω λοιπον οτι το goto ειναι ενα εξαιρετικα χρησιμο εργαλειο και για τους αρχαριους αλλα και για τους ποιο εμπειρους.

Φιλικα Στελιος.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε

Επειδή κατέχω και dob αλλά και ισημερινή στήριξη με GOTO θα σας πω τα εξής:

1) Ο σκοτεινός ουρανός είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ για ό, τι κι αν κάνεις.

2) Για παρατήρηση πάντα χρησιμοποιώ την dob με το χάρτη στο τραπεζάκι και τον κόκκινο φακό και βρίσκω μόνος μου τους στόχους μου. Όπως ειπώθηκε, το 70% της χαράς είναι στην αναζήτηση του στόχου.

3) Για φωτογράφηση χρησιμοποιώ το GOTO με επιβεβαίωση όμως πάντα από τον ερευνητή ότι με πήγε σωστά και ότι το καδράρισμα είναι καλό.

4) Ακόμα και ο Ωρίωνας είναι άθλιος μέσα από την πόλη. Η πόλη είναι μόνο για πλανήτες και μερικά λαμπρά ανοιχτά σμήνη.

5) Κι εγώ αρχάριος ξεκίνησα, δεν ήξερα ΚΑΝΕΝΑΝ αστερισμό πριν από έναν χρόνο. Κι όμως πήγα σε σκοτεινό ουρανό με χάρτη και με κόκκινο φακό, επειδή μου άρεσε πολύ βρήκα τον δρόμο μου πολύ εύκολα. Όλα θέμα θέλησης είναι. :-$ :-$ :-$ :-$

Δημοσιεύτηκε
Go-to για να βρεις Ωρίωνα; Έλα ρε παιδιά, αυτό το go-to έχει κάνει όποιον το έχει να χάνει το ποιο ωραίο κομμάτι της παρατήρησης: την εύρεση του αντικειμένου. Συγνώμη που το λέω αλλά αυτό το go-to έχω αρχίσει να το αντιπαθώ.

Συμφωνώ απολύτως! =D> Μάλιστα γίνομαι και πιο αυστηρός, ότι έχεις βρει με goto είναι σαν να μην το έχεις δει και για μένα δεν νοείται να θεωρεί εαυτόν κάποιος ερασιτέχνη αστρονόμο αν δεν μπορεί να βρει αντικείμενα με το χάρτη και τον ερευνητή! (Δεν τον συγχέω με τον αρχάριο που δεν ξέρει αλλά θέλει και προσπαθεί να μάθει την "τέχνη" των αστροαλμάτων).

Στέλιο ε όχι και που θα έβρισκες το blue snowball, από τα πλέον εύκολα αντικείμενα είναι για ανεύρεση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Εγω παλι εχω το τηλεσκοπιο μερικους μηνες και ακομα manual δουλευω και ας εχω παρει και goto δεν μου εκανε την αισθηση ακομα να το εγκαταστησω ( εχει αλλο γουστο με τους χαρτες, αλλα οταν αρχισω να φωτογραφιζω θα το βαλω κανονικα σε λειτουργια )

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Ενταξει ειπαμε να κανουμε παρατηρηση manual αλλα μη το χοντρενουμε κιολας, εσει οταν φωτογραφιζεις το κανεις manual;

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε
Το νεφέλωμα του Ωρίωνα το ανέφερα επειδή είναι λαμπρό νεφέλωμα και εύκολο να παρατηρηθεί από τη πόλη με τηλεσκόπιο.Φυσικά και δε χρειάζεσαι goto για να το βρεις.Και εγώ συμφωνώ ότι το goto σου στερεί τη χαρά της αναζήτησης, απλά το πρότεινα σαν λύση παρατήρησης μέσα απο τις πόλεις που έχουν εντονη φωτορύπανση.

καταληπτό

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητe φιλε giorgosgr.To snowball φυσικα το αναφερω σαν παραδειγμα.

Το ζήτημα είναι οτι μπερδευεις δυο εντελως ασχετα και διαφορετικα πραγματα.

Την αστροφωτογραφηση και την αστροπαρατηρηση.Αν και εχουν το ιδιο αντικειμενο ακριβως, τον μεγακοσμο που μας περιβαλει.Οι τεχνικες του ενος με τις τεχνικες του αλλου διαφερουν παρα πολυ.Ας δουμε μια τυπικη μου νυχτα (και πιστευω και αλλων που ασχολουνται με την αστροφωτογραφηση) οπου θα φωτογραφισω ενα αντικειμενο του βαθεως ουρανου.

1)Στησιμο τριποδα

2)στησιμο κεφαλης (και πολικη ευθυγραμιση...)

3)τοποθετηση φωτογραφικου τηλεσκοπιου

4)τοποθετηση οδηγητικου τηλεσκοπιου

5)προσαρμογη κυριας καμερας

6)προσαρμογη καμερας οδηγησης

7)ζυγισμα εξοπλισμου

8)προχειρη εστιαση και στα δυο οργανα

9)συνδεση laptop με τις καμερες

10)ενεργοποιηση της κεφαλης

11)συνδεση της κεφαλης με αστρονομικα προγραμματα

12)alignment μεσα απο το πεδιο τou ccd που θα φωτογραφισει

13)εντοπισμος στοχου / goto

14)αρχικες ληψεις για προσδιορισμο της εκθεσης και για την σωστη τοποθετηση του στοχου μου στο κανδρο

15)ανιχνευση οδηγητικου αστερα

16)ακριβης εστιαση οδηγητικου αστερα

17)εναρξη αυτοματης οδηγησης

18)ακριβεστατη (οσο το δυνατον) εστιαση του φωτογραφικου τηλεσκοπιου

19)εναρξη ληψης φωτογραφιων

20)1-3 ωρες περιπου (τοσο εχω αντεξει ) συλλογη frames

21)τελος διαδικασιας και ξεστησιμο ολου του εξοπλισμου

Αυτα κανω για να αστροφωτογραφησω.Τωρα εν μεσω ολων αυτων εσυ μου λες να βγαλω χαρτες ??? Σιγουρα κατι αλλο θες να πεις.

Και αυτο δεν ειναι παρα η αστροπαρατηρηση και η χαρα του να εντοπιζεις στοχους μονος σου.Κατι με το οποιο συμφωνω μαζι σου.Και παλι συμφωνω οτι αυτο για προχωρημενους και εμπειρους.Ισως στην περιπτωση που ο νεος εχει καποιον παλαιοτερο διπλα του για να τον καθοδηγησει στα πρωτα του βηματα και να του μαθει και παλι αυτη η μεθοδος να ειναι η καλυτερη.Αλλα μεχρι εκει.Για καποιον που αρχιζει μονος του (παντα θα υπαρχουν εξαιρεσεις) το goto ειναι ενα πολυτιμο εργαλειο.Για την αστροφωτογραφηση δε, δεν το συζηταω καν.Επαναλαμβανω σε καποιους πολυ γνωστους του στοχους ισως ο αστροφωτογραφος να μην το χρειαζεται.Τα τηλεσκοπια ολα ειναι καταπληκτικα οργανα που εχουν την ιδιοτητα να προσφερουν στον κατοχο τους μοναδικες στιγμες και χαρες τεραστιες.Γιατι πρεπει καποια (και τα παρελκομενα τους ) με το ζορι να ειναι καλυτερα απο τα αλλα ??? Γιατι τα dob (π.χ.) πρεπει να ειναι η κορυφη και ενα ρομποτικο (παλι π.χ.) να ειναι για "πεταμα" ? Πως γινεται να μην βλεπουν καποιοι (αυτην την κοντρα την παρακολουθω 3 χρονια τωρα) οτι το καθε ενα εχει τις χαρες του.

Εκτιμω βαθυτατα ολα τα τηλεσκοπια.Τα λατρευω σαν οργανα και τα θεωρω ικανα να μας προσφερουν πολυ μεγαλες συγκινησεις.Θεωρω εντελως λαθος την "κοντρα" που υπαρχει στον χωρο μας μεταξυ των "αντιπαλων" πλευρων.

Κλεινωντας λεω οτι το goto ειναι πολυτιμο και οτι σιγουρα στο μελλον οταν τα οικονομικα μου βοηθησουν θα παρω και ενα dob χωρις δευτερη σκεψη.

YΓ. PLANETMAN ΟΙ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ :-$ :-$ :-$ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ?

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε
Όταν κάνεις όλη αυτή την ταλαιπωρία για να ετοιμαστείς να αστροφωτογραφήσεις τότε δεν λέει τίποτα να ψάξεις και μερικά λεπτά με τον προσοφθάλμιο για να βρεις το στόχο σου. Ναι όσα έχω φωτογραφήσει (δεν είναι και πολλά φυσικά, προτιμώ να παρατηρώ) τα εντοπίζω με τον παραδοσιακό τρόπο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Εγω στην Αθηνα παρατηρω (καλα....τον εαυτο μου κοροιδευω εδω που τα λεμε :mrgreen: ) μονο με το LX 200(οτι φαινεται τελος παντων, μια που με παει ακριβως στον στοχο, και με λιγη υπομονη, κατι ψιλοβλεπω).

Χωρις ρομποτικο, με τα διοπτρικα μου,μονο τα πολυ ευδιακριτα.

Αντιθετα, φετος στο εξοχικο μου στην Ανδρο, αγοραζοντας ενα μεταχειρισμενο 10'' Ντομπ, μου δοθηκε η ευκαιρια να ξαναθυμηθω τα αστροαλματα, και πολυ το ευχαριστηθηκα!!!

(μονο ενα βραδυ,γιατι με ταραξε ο αερας και η Σεληνη).

Γενικα, οπου υπαρχει φωτορυπανση, το ρομποτικο δεν υποκαθισταται κατα τη γνωμη μου. :-k

Δημοσιεύτηκε
δυστυχως μονο για κανενα σφαιρωτο, κανα διπλο αστερα, καποιο πλουσιο σμηνος, και ελαχιστα νεφελωματα κοντα στο ζενιθ(και φυσικα πλανητες,Σεληνη).
Δημοσιεύτηκε

Και εγώ πιστεύω ότι το GOTO μπορεί να σου βρεί το στόχο που ίσως δυσκολεύεσαι να βρεις αλλά και πάλι δεν θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα με το αν είσαι κάπου εκτός πόλης σε πιο καθαρό ουρανό. Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν μπορεί να σε σώσει κανένα φίλτρο, δεν το κατέχω δεν το έχω ψάξει αν και θα ήθελα να μάθω..

Πλεόν σαν παλίος DOBάκιας (διότι έβγαλα τις στηρίξεις από τον οπτικό σωλήνα και έκανα την βάση συρταρίερα :) ) έχω να πω ότι για αστροπαρατήρηση ένα DOB ένας telrad και ένας αστροχάρτης είναι αυτά που χρειάζεσαι ενώ αν θέλεις να ασχοληθείς με την αστροφωτογραφία με εργαλεία μόνο τα παραπάνω τότε πας γυμνός στα αγγούρια.

Δημοσιεύτηκε

δυστυχως δεν εχουμε ολοι αυτοκινητο για να παμε βολτες με το τηλεσκόπιο. Ψαχνω κι εγω κατι φορητο που θα μπορουσα εστω να ταξιδεψω εστω με κτελ η κατι άλλο να παω σε σκοτεινο ουρανο. Εχω ενα dob 8" δυστυχως δεν μεταφέρεται με τη καμια χωρις αυτοκίνητο.

Εχει παραγινει το κακο με τη φωτορυπανση, έχετε καμια ιδεα τι θα μπορουσα να κανω να παρω κατι πολυ φορητο ή κατι σε goto να μου κανει τη ζωη ευκολη

--

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης