Jump to content

Aρχάριος - Παρατήρηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας,

 

Είμαι αρχάριος στην παρατηρησιακή αστρονομία και έπειτα από καιρό αρχίζω σιγά σιγά να ασχολούμαι με την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Έχω ένα ζευγάρι παλιά κυάλια 7χ50 και θα προμηθευτώ καλύτερα σε λίγο διάστημα.

Έχω μερικές απορίες όμως για την παρατήρηση.

Όσον αφορά τους αστερισμούς,κασσιόπη,μεγάλη άρκτος κτλ μπορώ και τους αναγνωρίζω.Επιχέιρησα να παρατηρήσω μερικα Messier και NGC αντικείμενα.Ο αστερισμός που ήταν πιο ορατός και καθαρός ήταν η κασσιόπη,οπότε πήγα να κοιτάξω τα NGC869 ,884 663 που είναι κοντά στην κασσιόπη,σύμφωνα με το βιβλιό nightwatch.Λοιπόν,είδα σίγουρα κάποιο σμήνος αστέρων αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποιό ήταν.Και εδώ είναι το ερώτημά μου.Για να βρω κάποιο αντικείμενο στην ουσία στηρίζομαι αποκλειστικά σε λεπτομερείς χάρτες(όχι στο nightwatch που έχει λίγα πράματα?)και στην εμπειρία ?Δηλ πώς θα ξέρω αν αυτό που παρατήρησα είναι το NGC869 ή το NGC663?Βρήκα στο δίκτυο εικόνες με αυτά τα αντικείμενα αλλά δυσκολέυομαι πολύ να αναγνωρίσω το τί ήταν αυτό που είδα.Πιστεύω να έγινα κατανοητός.

 

Ευχαριστώ πολύ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσήλθες φίλε!

Η αναγνώριση αυτού που παρατηρείς, δεν γίνεται με οπτική σύγκριση με διάφορες φωτογραφίες. Διαφορετικά βλέπουν τα μάτια σου και διαφορετικά μια κάμερα. Η αναγνώριση γίνεται μέσω του δρόμου που ακολούθησες με τα κυάλια σου στον ουρανό, για να φτάσεις στο στόχο σου. Αν δηλαδή ακολούθησες πιστά κάποια διαδρομή από αστέρια σύμφωνα με τον χάρτη σου και εφόσον ο χάρτης σου σε οδηγεί σε κάποιο στόχο, τότε αυτό που βλέπεις δε μπορεί παρά να είναι αυτό που ψάχνεις.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα

 

Ευχαριστώ για τις υποδείξεις.Το πρόβλημα είναι όμως πως οι χάρτες δείχνουν πάρα πολλά αστέρια τα οποία μέσα στην πόλη δεν μπορείς να τα δεις.Οπότε πας στο περίπου αλλά αυτό το περίπου με προβληματίζει!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι όντως τα λίγα αστέρια που φαίνονται στην πόλη σε κάνουν να μην είσαι σίγουρος για το αν το μονοπάτι που ακολούθησες είναι αυτό. Πρέπει να πας σε σκοτεινότερο ουρανό για να μπορείς να βλέπεις περισσότερα αστέρια. Πάντως το πρόβλημα δεν είναι λόγω εμπειρίας αλλά λόγω φωτορύπανσης.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα ανοιχτά σμήνη μπορεί να είναι πολύ περίεργα στην απομόνωση μέσα από την πόλη, καθώς ακόμα και με αστροάλματα να πάς, μπορεί να σε μπερδέψουνε πολύ, ανάλογα με το πόσο "πυκνο-αστερωμένη" είναι η περιοχή που ψάχνεις... και από την Κασσιόπη περνάει και ο Γαλαξίας.

 

Ο μόνος τρόπος που κατάφερα να δώ μερικα ανοιχτά σμήνη (σαν αρχάριος που είμαι) μέσα από την Αθήνα, είναι να βρώ φωτογραφίες και να κάνω ένα μικρό διάγραμμα σε χαρτί με τα πιο φωτεινά αστέρια του σχηματισμού, και ψάχνω για αυτά. Προς το παρόν έχω επιβεβαιώσει ότι έχω δει μόνο 2.

 

Θα σου πρότεινα μέχρι να εξοικιωθείς με τους χάρτες και τα αστροάλματα και να μπορέσεις να πας σε σκοτεινό ουρανό, να κυνηγήσεις πιο καθαρούς στόχους όπως είναι οι πλανήτες ή ακόμα και κάποιους μεγαλύτερους σχηματισμούς όπως πχ το νεφέλωμα στον Ορίωνα που φαίνεται ακόμα και με γυμνό μάτι ή γαλαξίας της Ανδρομέδας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις υποδείξεις σας παιδιά.Θα το προσπαθήσω.

 

Αφού είσαι Θεσσαλονίκη δες και εδώ: www.ofa.gr

Σε περιμένουμε..

Το έχω υπόψη αλλά λόγω χρόνου δεν ξέρω αν τα καταφέρω.

 

Ευχαριστώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης