MadeInStars Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Ειμαι κατοχος ενος dob 8 κ επειδη ειμαι με τα μαμισια plossl 26 και 10 αποφασησα να αγορασω ενα καινουριο σοβαρο προσοφθαλμιο. Αυτο που θελω ειναι κατι αναμεσα σε 12 - 15 mm (δεν με ενδιαφερουν οι πλανητες τοσο αλλα δεν θα με χαλαγε να τους βλεπω κ με το barlow λογικα ετσι?), το οποιο να χει μεγαλη διαφορα απο τα plossl φυσικα τα οποια απο οσα εχω καταλαβει ουτε προσοφθαλμια δεν λεγοντε :P . Παραθετω καποια μοντελα... Απο ολο το διαβασμα που χω κανει και το ψαξιμο το φαινομενο πεδιο ειναι ο γνωμονας...VIXEN LVW, LANTHANUM 13mm, Ø 31.8mm (VX3896) 65 φαινομενο πεδιο, HYPERION ZOOM 8-24 mm, Ø 50,8mm / Ø31.8mm φαινομενο 68 - 50 (για αυτο διαβασα σε πολλα threads οτι ειναι πολυ καλο και all around για αρχη κ το μονο προβλημα ειναι στις ακρες στις μικρες μεγενθυσεις αν θυμαμαι καλα), HYPERION 13 mm, Ø 31,8mm (BA-2454613 ) φαινομενο 68 (γιατι ομως να μην παρω το zoom ?), CLICK STOP ZOOM DIOPTRX, 8-24mm Ø 31,8mm της televue με φαινομενο 55-40 (γιατι εχει 100 ευρω παραπανω απτο zoom περιπου την στιγμη που το zoom φαινεται καλυτερο? φανταζομαι λογω televue ), ULTIMA LX, 13 mm, Ø 50,8mm/ Ø 31,8mm φαινομενο 70 (αρκετα λεφτα επισης ομως...) και φυσικα NAGLER 13mm, ΤΎΠΟΥ 6, Ø 31,8mm (TVΕΝ6-13.0 ) με φαινομενο 82 και ποιοτητα ΑΑ αλλα με πολυ χρημα επισης. Ως τωρα το hyperion zoom κερδιζει την μαχη για ενα καλό 3ο ( που μαλλον θα γινει 1ο) eyepiece αφου τα plossl απο οσα διαβαζω ειναι υπερβολικα χαμηλης ποιοτητας. Καποιοι που εχετε καποια απο αυτα καποια συμβουλη?
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Ανάλογα με το ποσό που διαθέτεις οι τιμές που βλέπεις στα διάφορα καταστήματα επι το πλείστον αντιπροσωπεύουν και την ποιότητα. Αν θες τη γνώμη μου τα HYPERION και τα LVW είναι πολύ καλά, όσο για τον ζοομ και αυτός καλός αλλά όχι σαν τα απλά. Τώρα για TELEVUE ότι και να είναι απο απλό PLOSSL μέχρι NAGLER είναι ποιότητα δεν το συζητάμε αλλα πολύ ακριβά. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι...
MadeInStars Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Τα plossl της televue οπτικα εχουν διαφορα απο αυτα που εχω ?
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Εγώ θα σου πρότεινα ένα προσοφθάλμιο 13mm για Deep Sky. Με Barlow 2X φυσικά ενδείκνυται για πλανήτες. Θα σου πρότεινα Nagler. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
MadeInStars Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Ελλαδα να φανταστω καπου στα 300 εχει? Επισης ποια διαφορα των radian απο τα nagler?
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Τα plossl της televue οπτικα εχουν διαφορα απο αυτα που εχω ?Πολύ μεγάλη! Κυρίως στο κοντράστ και την ποιότητα εικόνας μέχρι τα άκρα του πεδίου. Τα plossl γενικά είναι εξαιρετικά αν είναι υψηλής ποιότητας όπως τα Tele Vue. Απλά δεν έχουν πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο.Αν θέλεις οπωσδήποτε κάτι με μεγάλο οπτικό πεδίο και πολύ ποιοτικό, οποιαδήποτε αγορά Tele Vue Nagler θα σε ικανοποιήσει απόλυτα, όπως και από τη σειρά LVW της Vixen. Δες και τα Pentax XW, που έχουν οπτικό πεδίο 70° και είναι ίσως ότι καλύτερο υπάρχει στο είδος τους αλλά και με αντίστοιχη τιμή! Πάντως τα Nagler είναι πιό ελαφρά και βολικά. (Τα Radian έχουν φαινόμενο οπτικό πεδίο 60° ενώ τα Nagler 82°. Τα Radian έχουν μεγάλο eye-relief ώστε να είναι δυνατή η χρήση με γυαλιά οράσεως - αν κανείς έχει αστιγματισμό. Τα Nagler έχουν αρκετά μικρότερο και γι αυτό πρέπει να πλησιάσει κανείς πολύ το μάτι στο φακό για να δεί όλο το οπτικό πεδίο, αλλά φυσικά πρόκειται για μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.) "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
MadeInStars Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Οποτε ας κινηθω για nagler αντι για το HYPERION ZOOM 8-24 mm, Ø 50,8mm / Ø31.8mm ? Σκεφτομαι μονο το γεγονως οτι ισως θελω πχ να παρατηρησω κατι με μικροτερη μεγενθυση και αμα απτα ποιοτικα 13 χιλιοστα παω στα 26 plossl μαμισια θα ξενερωσω . Το 13αρι το nagler παντως απο οσα βλεπω δεν πολυ συγκρινεται με τα αλλα...
themis_kart Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2009 Εγώ θα σου πρότεινα για χαμηλή μεγέθυνση το Vixen LVW 22mm το οποίο προσοφθάλμιο είναι τρομερό. Επίσης έχω και το 13mm από την σειρά αυτή και αυτό δεν παίζεται....!!!!Το μόνο που υστερεί του nagler είναι το πεδίο αυτά έχουν 65 μοίρες πεδίο.Καλές αγορές σου εύχομαι. Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Γιάννης Βουζαράς Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Καλησπέρα σε όλους,Χθές έκανα την πρώτη μου παρατήρηση με το καινούργιο μου τηλεσκόπιοCelestron C8-N. Διάβασα στο εγχειρίδιο ότι η μεγέθυνση που δίνει το τηλεσκόπιο με το προσοφθάλμιο που έχει (20mm PLOSSL), είναι 50Χ και θεωρώ ότι μπορεί να δώσει αρκετή περισσότερη. Διάβασα λίγο τη συζήτηση που έχετε για τα προσοφθάλμια και βλέπω ότι προτίνονται διάφορα 13mm,22mm κλπ. Βρήκα eyepieces της Celestron 4mm / 50ο Πεδίο με 50 Ευρώ περίπου. Εφόσον η μεγέθυνση του τηλεσκοπίου είναι Εστιακή απόσταση Τηλεσκοπίου / Εστιακή απόσταση Προσοφθαλμίου δεν είναι καλύτερα να έχει κανείς προσοφθάλμιο με μικρή εστ.απόσταση? Αν όχι ποιά προσοφθάλμια προτίνονται για ποιά χρήση? Τώρα ξεκινάω με τη χρήση του τηλεσκοπίου και θα ήθελα αν μπορούσε κάποιος πιο έμπειρος να μου εξηγήσει λίγο την ιστορία με τα προσοφθάλμια και τις μεγεθύνσεις.Ευχαριστώ πολύ Καλές Παρατηρήσεις σε όλους!
MadeInStars Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Αρχικα εξαρταται απτο τι θα παρατηρεις. Συνηθως για πλανητες χρησιμοποιουν ορθοσκοπικους κ συνηθως απο 2 μεχρι 6-8 πχ. Για νεφελωματα πχ αναλογως του μεγεθους χρησιμοποιουν απο 13-22 στο περιπου απο οσα εχω διαβασει δλδ. Το ιδιο και για ανοιχτα σμηνη. Απτα 22 χιλιοστα κ πανω φανταζομαι πως θα ειναι για μεγαλα νεφη ή για φωτογραφιση. Οι plossl που ανεφερες ειναι κατι πολυ βασικο με μικρο πεδιο κ γενικοτερα οπως θα καταλαβεις κ αν διαβασεις κ αλλα ειναι για την ντουλαπα εκτος αν ειναι της Televue. Μην ξεχνας επισης οτι η μεγεθυνση εχει και καποια ορια. Δεν μπορεις να βαλεις ενα φακο 2 χιλιοστων κ ενα barlow πχ σε ενα 1200αρι dob για παραδειγμα γιατι πολυ απλα δεν θα βλεπεις τιποτα. Ουτε ενα 2αρι σκετο αφου φτανει 600χ κ το οριο ειναι το 400 μετα απο εκει βλεπεις θολουρες. Δες πρωτα καποιους στοχους κ αναλογως τι σαρεσει θα κινηθεις. Μπορεις να παρεις και καποιον Ζoom οπως ο hyperion που θα αναβαθμισει αρκετα αυτο που βλεπεις απτον plossl τωρα. Αυτο που θα πρεπει να ξερεις για τις αγορες σου ειναι κυριως το πεδιο ενος φακου και η ποιοτητα του. Αυτα
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Γιάννη, όταν αυξάνουμε τη μεγέθυνση μικραίνει το οπτικό πεδίο. Συνεπώς μπορεί το σώμα που θέλουμε να παρατηρήσουμε να μη χωράει σ' αυτό. Επιπλέον με τη μεγέθυνση μειώνεται η επιφανειακή φωτεινότητα των εκτεταμένων αντικειμένων όπως είναι οι γαλαξίες και τα νεφελώματα. Η φωτεινότητα όμως των αστεριών δεν μειώνεται με τη μεγέθυνση γιατί είναι σημειακά αντικείμενα στο οπτικό πεδίο. Παράδειγματα:-Θέλεις να παρατηρήσεις τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Σε πολύ διαυγή και σκοτεινό ουρανό, ο γαλαξίας εκτείνεται σχεδόν 3° στον ουρανό με αποτέλεσμα αν θέλεις να τον δεις ολόκληρο να πρέπει να χρησιμοποιήσεις χαμηλή μεγέθυνση, μικρότερη από 40Χ. Επιπλέον, με χαμηλή μεγέθυνση έχεις περισότερες πιθανότητες να ξεχωρίσεις κάποια δομή στο σχήμα του αφού φαίνεται πιό φωτεινός. -Θέλεις να δεις το νεφέλωμα του Ωρίωνα (Μ42) ολόκληρο. Πάλι πρέπει να χρησιμοποιήσεις χαμηλή μεγέθυνση. Αν αναβάσεις πολύ τη μεγέθυνση με τη χρήση μικρού προσοφθάλμιου, ούτε ολόκληρο θα το βλέπεις ούτε εύκολα αφού θα φαίνεται σκοτεινότερο. Όμως η μεγάλη μεγέθυνση θα σου δείξει περισσότερη λεπτομέρεια σε κάποια τμήματά του και επίσης θα αναλύσει πιό ξεκάθαρα το πολύ μικρό τραπέζιο τεσσάρων αστεριών που βρίσκεται στο κέντρο του. Και θα δεις ότι δεν είναι μόνο τέσσερα αλλά έξι.-Ανοιχτά σμήνη. Κάποια χωρούν μόνο σε μικρή μεγέθυνση.-Σφαιρωτά σμήνη. Υπέροχες μπάλες από χιλιάδες αστέρια η κάθε μία που απαιτούν μεσαία προς μεγάλη μεγέθυνση για να "αναλυθούν".-Πλανήτες/Σελήνη. Η μεγαλύτερη μεγέθυνση που "σηκώνει" το τηλεσκόπιό σου θα αναδείξει τις πιό πολλές λεπτομέρειες. Ότι και να διαβάσεις αλλού, να ξέρεις ότι για ένα 8ιντσο νευτώνειο τηλεσκόπιο δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις μεγέθυνση μεγαλύτερη από 230Χ-250Χ γιατί η εικόνα αρχίζει να χάνει σε λεπτομέρεια αντί να κερδίζει. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι πρέπει να έχεις μια γκάμα από προσοφθάλμιους φακούς ώστε ανάλογα με το αντικείμενο που παρατηρείς να επιλέγεις εκείνον που το αναδυκνύει καλύτερα. Η μεγάλη μεγέθυνση δεν είναι πάντα το ζητούμενο. Μιά πολύ καλή ανάλυση για τη μεγέθυνση κάνει ο Al Nagler, ιδρυτής της Tele Vue, εδώ:http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=140 Διαβάζοντας και παρατηρώντας θα καταλάβεις πολύ σύντομα πως επιλέγουμε τη μεγέθυνση. Άλλωστε οι περισσότεροι μπαίνουμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε διάφορες μεγεθύνσεις για κάθε αντικείμενο που παρατηρούμε. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Γιάννης Βουζαράς Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Ευχαριστώ πολύ παιδιά.Άρχισα να μπαίνω στο νόημα...Ο Κρόνος πάντως έστω και μ'αυτό το προσοφθάλμιο ήταν καταπληκτικός Observe and learn
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Αν όχι ποιά προσοφθάλμια προτίνονται για ποιά χρήση?Χρειάζεσαι 1)έναν 24άρι ευρέως πεδίου για ανοιχτά νεφελώματα, Μ31 κλπ όπως σου είπε ο Στέφανος 2) εναν 16αρι ή 17αρι πάλι ευρέως πεδίου για κάπως μικρότερα αντικείμενα από τα προηγούμενα 3)εναν 12 η 9 nagler για σφαιρωτά, γαλαξίες εως 9-10mag, 4)εναν 7mm nagler η παρόμοιο ευρέως πεδίου για αμυδρότερους γαλαξίες και 5) έναν 5mm για πλανήτες και πολύ αμυδρούς γαλαξίες. Επίσης έναν barlow η powermate χ2 η χ2,5 για να επιτυγχάνεις πάρα πολλές ενδιάμεσες και μεγαλύτερες (αν και σπάνια χρησιμοποιούμενες λογω κακού seeing) μεγενθύνσεις.Σιγά σιγά ξεκινάς με έναν 24mm και έναν 9mm και προχωράς σε barlow κλπ.Το σπόρ είναι ακριβό...
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2009 Α ξέχασα να σου πώ για τον zoom 24-8mm που είναι ένα αξιόλογο κομάτι για την αρχή, όπου με έναν barlow μπορείς να επιτύχεις πολλές ενδιάμεσες μεγενθύνσεις, οικονομικώτερα και στη συνέχεια αμα κολήσεις στο σπόρ...
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Απ όσα έχουν δει τα ματάκια μου έχω ξεχωρίσει τους εξής.nagler 26mm,Vixen LVW 22mm, κ nagler 31mm χωρίς να έχω δει αλλά μιας κ έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον 26mm. Vixen LVW 13mm, nagler 11mm κ o καλύτερος όλων pentax ΧW 10mm . Κ για χαμηλότερα Pentax XW 7mm.Καλύτερος απ τον αντίστοιχο nagler. Κ μην ξεχάσω τον Takahashi LE 7.5mm (7.5mm ή 10mm ήταν Στέφανε?) που όμως δεν έχει μεγάλο πεδίο αλλά για πλανητική είναι μανούλα.Το κακό όμως είναι πως κοστίζει υπερδιπλάσια από έναν ορθοσκοπικό.Οπότε..... Προσωπικά έχω τους Vixen 22mm, nagler 11mm κ Pentax 7mm. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Κ για χαμηλότερα Pentax XW 7mm.Καλύτερος απ τον αντίστοιχο nagler. Ωπ! Αυθαδίασες! Τεκμηρίωσε παρακαλώ! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Γιάννης Βουζαράς Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Καλησπέρα και πάλιΕψαξα λίγο την αγορά προσοφθαλμίων και παρατήρησα ότι αυτά στα οποία αναφέρονται οι περισσότεροι και πιο εμπειροι είναι αρκετά ακριβά. Όπως γράφτηκε, το Σπορ είναι ακριβό. Βρήκα μια τσάντα με 6 παρακαλώ προσοφθάλμια και φίλτρα για σελήνη και νεφελώματα της εταιρείας OSG σε τιμή πραγματικά πολύ χαμηλή. Επίσης, στον ίδιο δικτυακό τόπο, βρήκα Barlow 2x και 3χ της εταιρίας RIGEL με 30 ευρώ. Είναι σαφές ότι οι ποιότητα τους θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα αντίστοιχα που προτίνονται, αλλά το ερώτημα μου είναι: θα είναι πραγματικά τόσο χάλια ή για έναν αρχάριο, σαν εμένα δηλαδή, δεν είναι και τόσο κακή αγορά για αρχή και αργότερα θα μπορούσα να παίρνω ένα - ένα από τα καλά? Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.
babgia Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Καλησπέρα και πάλιΕψαξα λίγο την αγορά προσοφθαλμίων και παρατήρησα ότι αυτά στα οποία αναφέρονται οι περισσότεροι και πιο εμπειροι είναι αρκετά ακριβά. Όπως γράφτηκε, το Σπορ είναι ακριβό. Βρήκα μια τσάντα με 6 παρακαλώ προσοφθάλμια και φίλτρα για σελήνη και νεφελώματα της εταιρείας OSG σε τιμή πραγματικά πολύ χαμηλή. Επίσης, στον ίδιο δικτυακό τόπο, βρήκα Barlow 2x και 3χ της εταιρίας RIGEL με 30 ευρώ. Είναι σαφές ότι οι ποιότητα τους θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα αντίστοιχα που προτίνονται, αλλά το ερώτημα μου είναι: θα είναι πραγματικά τόσο χάλια ή για έναν αρχάριο, σαν εμένα δηλαδή, δεν είναι και τόσο κακή αγορά για αρχή και αργότερα θα μπορούσα να παίρνω ένα - ένα από τα καλά? Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Δεν ξέρω το κόστος τους, αλλά εγώ με τον Hyperion 8-24mm έχω βολευτή πάρα πολύ, λένε ότι ο WO 7-21mm είναι καλύτερος. Αλλά για γενικός προσοφθάλμιος εμένα που δεν έχω & μάτι γάτας μου φαίνεται καλός. Προσπάθησα σήμερα να τον δοκιμάσω με SW ED-80, αλλά έπεσα σε συνεφιά. Ελπίζω αύριο να είναι καλύτερα & να δοκιμάσω το νέο τηλ που πήρα μεταχειρισμένο ED-80/600 (SW) σε άριστη εξωτερική κατάσταση προφανώς, ή τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή ώστε να στείλω & τα χρήματα στο άνθρωπο που μου το πούλησε & μου άφησε το περιθώριο χρόνου για να το δοκιμάσω. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Βρήκα μια τσάντα με 6 παρακαλώ προσοφθάλμια και φίλτρα για σελήνη και νεφελώματα της εταιρείας OSG σε τιμή πραγματικά πολύ χαμηλή. Επίσης, στον ίδιο δικτυακό τόπο, βρήκα Barlow 2x και 3χ της εταιρίας RIGEL με 30 ευρώ. Είναι σαφές ότι οι ποιότητα τους θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα αντίστοιχα που προτίνονται, αλλά το ερώτημα μου είναι: θα είναι πραγματικά τόσο χάλια ή για έναν αρχάριο, σαν εμένα δηλαδή, δεν είναι και τόσο κακή αγορά για αρχή και αργότερα θα μπορούσα να παίρνω ένα - ένα από τα καλάΔεν την γνωρίζω την εταιρία. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι κακής ποιότητας και θα πάνε τζάμπα τα χρήματα αφου κάποια στιγμή(σύντομα) θα τα πετάξεις στην μιά άκρη και ούτε που θα τα ξαναπιάσεις.Οτι δίνεις παίρνεις... Ο νόμος αυτός είναι απαράβατος.Πάρε ένα υπερίωνα ζοομ 8-24mm για αρχή με 150-160ευρώ που σίγουρα θα σε ικανοποιήσει για μεγάλο διάστημα (οπως λέει και ο babgia) δοκιμασμένη και εγγυημένη η αξία του . Απο barlow μην πας σε τίποτα λιγότερο απο celestron ultima και πανω γιατί θα το μετανιώσεις .Σιγά- σιγά θα το φτιάξεις το νοικοκοιριό σου
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2009 Κ για χαμηλότερα Pentax XW 7mm.Καλύτερος απ τον αντίστοιχο nagler. Ωπ! Αυθαδίασες! Τεκμηρίωσε παρακαλώ!Εχει καλύτερο κοντράστ flat πεδίο κ καλύτερο εye relief.Η διαφορά τους στο πεδίο μηδαμινή.Στο μόνο που υστερεί είναι ο όγκος. Vixen LVW 13mm, nagler 11mm κ o καλύτερος όλων pentax ΧW 10mm .Εδώ δεν αυθαδίασα καθόλου ε? Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
MadeInStars Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Είναι σαφές ότι οι ποιότητα τους θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα αντίστοιχα που προτίνονται, αλλά το ερώτημα μου είναι: θα είναι πραγματικά τόσο χάλια ή για έναν αρχάριο, σαν εμένα δηλαδή, δεν είναι και τόσο κακή αγορά για αρχή και αργότερα θα μπορούσα να παίρνω ένα - ένα από τα καλά? Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Καλυτερα να παρεις εναν zoom που ειναι αρκετα αξιολογος κ θα σε καλυψει πληρως με την γκαμα των μεγενθυσεων παρα να παρεις ενα βαλιτσακι το οποιο θα σε τυφλωσει. Ειχα το ιδιο διλημα με το βαλιτσακι της celestron με τους plossl και οταν τους ειδα απο κοντα καταλαβα οτι δεν εχει κανενα νοημα. Ιδιαιτερα αυτοι κατω των 12 επρεπε να βαλεις το ματι σου σε μια κουκιδα... Συμβουλη μου και μενα να παρεις εναν zoom και οταν δεις τι σαρεσει παραπανω ξεκινας σιγα-σιγα αφου παρεις (μετα τον zoom) ενα barlow 2x το οποιο θα διορθωσει και τον zoom(διαβασε γιατι ενας barlow διορθωνει τους φακους). Υστερα πας σε κανα 22αρι ι 16αρι αναλογως τι θες. Μην ξεχνας πως τα καλα αξεσουαρ θα σου μεινουν, ενω τα ασχημα οχι... Αν παρεις ενα televue barlow 2x 2-3 nagler και εχεις κ το zoom θα τα χρησιμοποιεις κ στο επομενο τηλεσκοπιο σου αν φυσικα συνεχισεις κ δεν βαρεθεις Κ τελος απο οσα εχω καταλαβει η αξια τους δεν πεφτει με τον χρονο παρα ελαχιστα... ( naglers lvw καποια pentax κτλπ)
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Για αρχή πάρε έναν barlow 2x της Televue και χρησιμοποίησε τα προσοφθάλμια που ήδη έχεις. Όταν θα μπορείς να διαθέσεις κάποια χρήματα για προσοφθάλμια άρχισε από τις χαμηλές μεγεθύνσεις και ανέβαινε προς τα πάνω. Για παράδειγμα, αν θέλεις να μείνεις στο φορμά 1.25", ο 22άρης vixen που αναφέρθηκε παραπάνω είναι εξαιρετική επιλογή και αντικαθιστά πλήρως τον 25άρη plossl. Προχώρα σιγά-σιγά και επένδυσε σε ποιοτικά προσοφθάλμια και αξεσουάρ. Μην πετάξεις χρήματα σε βαλιτσάκια-σετ με 5-6 plossl + χρωματιστά φίλτρα κλπ. Όχι ότι είναι για πέταμα, αλλά γρήγορα θα τα βάλεις στην άκρη..Δημήτρη, ξέρεις τι λέει η κλασική συνταγή: televue για χαμηλές και μέτριες μεγεθύνσεις και pentax για υψηλές
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Θα ήθελα πολύ να δω τι ψάρια πιάνει ο 7 Pentax σε έναν 14άρι γαλαξία! Αλλά πρέπει να περιμένω. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Παιδιά μη λέμε υπερβολές. Ο Nagler και ο Pentax αν έχουν διαφορά στο contrast θα είναι πάααααρα πολύ μικρή. Δε νομίζω να μπορείς να δεις γαλαξίες με τον ένα και με τον άλλο να μη μπορείς. Απλά ο Pentax υπερέχει λόγω eye relief. Προσωπικά προτιμώ να έχω μεγαλύτερο πεδίο παρά eye relief. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
themis_kart Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2009 Καλά εγώ δεν ξέρω τι λέτε αλλά και οι LVW οι δικοί μου μια χαρά πάνε μην τους υποτιμάτε επειδή έχουν 65 μοίρες πεδίο!!!Ο Παναγιώτης το ξέρει καλά από τον Πάρνων!!!Θυμάσαι Παναγιώτη? Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα