Jump to content

Ήρθε η «Ώρα της Γης».


Προτεινόμενες αναρτήσεις

(το ξέρω ότι υπαρχει ήδη παρόμοιο θέμα, αλλά θέλω να τονίζω τα αποτελέσματα που βγάλαμε και να κρίνει ο καθένας τι πραγματικά παίζει.Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα γι αυτό, θα ήθελα να ακουστούν οι σκέψεις και οι απόψεις του καθενός πάνω στο θέμα, καθότι είναι ένα θέμα που έχει δύο όψεις.. και ακόμα περισσότερες προεκτάσεις.)

 

 

Χθες 28 Μαρτίου 2009, τετραμελής ομάδα που αποτελούνταν από τους Αριστείδη Βούλγαρη, Αντώνη Παπαιωάνου, Θάλεια Τραιανού και τον υποφαινόμενο ανέβηκε στο πανόραμα της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην ταράτσα του γνωστού ξενοδοχείου PANORAMA με σκοπό να καταγράψει την αναμενόμενη πτώση της φωτορύπανσης εξαιτίας της "ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ".

 

Αποτελέσματα μας στο youtube:

 

http://www.youtube.com/watch?v=a8TX40Ovfgc&feature=channel_page

.2.JPG.63a75f5fdf42738fb524752dde4f4e58.JPG

.2.JPG.bb24bab8698f6489be70e0ceff9c43e6.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Τηλέμαχε πολή καλή η ιδέα σας να πάτε να φωτογραφήσετε από ψηλά τη Θεσσαλονίκη για να δείτε τη διαφορά όταν θα έσβηναν τα φώτα...

 

Τα σχόλιά μου για τις φωτογραφίες θα είναι για αυτές που παραθέτεις στο blog (της Καλαμαριάς), διότι στις παραπάνω φωτό η μόνη διαφορά είναι στο λευκό τον πύργο!!!

 

1) Προσωπικά δεν βλέπω καμία διαφορά στην πάνω και στην κάτω φωτογραφία! Όσον αφορά την πρώτη ματιά που τους έριξα...

 

2) Με μια πιο προσεκτική παρατήρηση παρατηρώ πως έχουν σβήσει ελάχιστα φώτα και όσον αφορά τη διάχυση του φωτός στον ουρανό παρατηρώ πως κάποιοι προβολείς που φωτίζουν προς τα πάνω κάνους αισθητή τη διαφορά πριν και μετά...

 

Άρα το τελικό σχόλιό μου είναι ότι τη μεγαλύτερη ζημιά στο νυχτερινό ουρανό την κάνουν οι λάμπες μεγάλης έντασης που "κοιτάνε" το άπειρο!!! #-o

Αυτό βέβαια που μου κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έκλεισαν οι υπεύθυνοι το δημοτικό φωτισμό (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος)!!!

 

Αυτά τα λίγα από εμένα!

Φιλικά,

Μιχάλης Μπακώσης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελα βρε Τηλεμαχε...αφου ο Λευκος ο Πυργος εσβησε αρα...ολη η Θεσσαλονικη συμμετειχε στην Ωρα της Γης... :roll:

 

Σχεδον μια απο τα ιδια και εδω Κερκυρα, βεβαια αν εξαιρεσεις το Ιστορικο Κεντρο της Κερκυρας (δλδ την Σπιαναδα τα Φρουρια και τους δρομους γυρω απο το Ιστορικο Κεντρο) πολυ λιγοι εκλεισαν τα φωτα τους, βεβαια δεν ηταν και σαν την Θεσσαλονικη, στον δρομο για την Σπιαναδα δεν εβλεπες τιποτα στον δρομο (αφου δεν πατησα κανεναν πεζο)...αλλα στα προαστια της πολης και γενικα εξω απο την πολη πολυ λιγοι εκλεισαν τα φωτα τους...Δυστυχως :(

 

Παντως απο οτη μου ειπαν η διαφορα της φωτορυπανσης δεν ηταν ιδιαιτερη...

 

 

 

 

Πολυ καλη η σκεψη σου για φωτογραφιση απο ψηλα...

θα ηθελα να το εκανα κι εγω... :roll:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα μαυρα μας τα χαλια ειδαμε φιλε μου.Εγω ειμαι ακριβως απεναντι απο εσενα στο Καλοχωρι και εικονα ητανε απογοητευτικη το λιγοτερο που εχω ναπω.Τραβηξα και βιντεο αλλα δεν υπαρχει λογος να το δει κανενας γιατι δεν εχει και καμια διαφορα.Αυτο που εκανε τρομερη εντυπωση τα φωτα στην Καλαμαρια φενοτανε παραπανω απο καθε αλλη φορα λογω του οτι σβησανε τα φωτα στο Παλατι και ο λοφος ητανε σκοτεινος.Και το αποκορυφωμα τις Ελληνικης "μαεστριας" τα φωτα στον δρομο που ειναι μπροστα απο το σπιτι μου μεσα στο παρκο αναψανε ακριβως στις 20:30.Τα σχολια περιτευουν.

Ακου πρωτη στον κοσμο.....χαχαχαχα!!!!!!

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο για την ιδέα σας αλλά και για την προσπάθεια. Νομίζω πως το βιντεάκι στο youtube είναι χαρακτηριστικό της έστω και μικρής μείωσης της φωτορύπανσης. Και πάλι μπράβο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαλησπέρα προς άπαντες αστροπεφωτισμένους

 

Με μεγάλη μου απογοήτευση, στο Χαλάνδρι όπου και μένω, δεν είδα - όπως άλλωστε ανέμενα -, να σβήνει σχεδόν ούτε ένα φως. Μόνο στο σπίτι μας σβήσαμε ΟΛΑ τα φώτα, όχι σε όλη την πολυκατοικία. Όλοι οι υπόλοιποι τα είχανε ολα αναμμένα (οι δε από κάτω μας, προκλητικότατοι όπως πάντα εδώ και 20 χρόνια, άναψαν και τα φώτα των μπαλκονιών τους!!!!!) και σε σύο μονοκατοικίες τριγύρω στο τετράγωνο. Είναι κλασσική περίπτωση η παροιμιώδης αναισθησία του Έλληνα. Γενικώς, βγαίνοντας στα μπαλκόνια και κοιτάζοντας να δω αν θα υπήρχε έστω και η απειροελαχιστότερη μείωση φωταύγειας, , μετά λύπης, διεπίστωσα ότι δεν υπήρξε η παραμικρή.

Αντί οι δήμοι να κατεβάσουν τους κεντρικούς διακόπτες, τα έγραψαν (όπως συνηθίζεται) εκεί που δεν πιάνει μελάνι (για να μην το πω ωμά και χαρακτηριστώ άσχημα).

Η μέγιστη αναισθησία.......

Δυστυχώς, βγήκα αληθινός......

 

Γιάννης.

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι Δήμοι και οι Κοινότητες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ελληνική «Ώρα της Γης» ειναι τοοοοοοοοοοοοοση πολλη που ειναι να αναρωτιεσαι.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.Πριν απο λιγο εβλεπα το βιντεο που κατεγραψα χθες και ειναι εξοργιστικο 20:30 ακριβως αναβουν φωτα σε παρκο του Δημου.Και το πιο εξοργιστικο στα 30 μετρα που τελειωνει το παρκο ξεκιναει η ζωνη προστασιας τις WWF.Ελεος....θα μας τρελανουν τελειως.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΤΠΤ παιδια !!!! ΕΙδικα θεσσ παραλια δεν ειχαμε ουτε ενα σβηστο φως!!! Κριμα τα μαγαζια θα μπορουσαν να κανουν και κλιμα με τα κερακια!!! Κριμα κ παλι κριμα! :(

Η Γνώση δημιουργήθηκε για να μας ενώνει

Oχι για να μας απομακρύνει.....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλεξανδρούπολη : Δυστυχώς και εδώ περίπου τα ίδια, μπορεί να έκλεισαν αρκετοί τα φώτα των σπιτιών τους, αλλά τα περισσότερα φώτα σε κόμβους, και βασικούς δρόμους (ειδικά εκτός πόλης), έμειναν ανοικτά (για λόγους ασφαλείας).

 

Η παρακάτω φωτογραφία βγήκε από απόσταση 3 χλμ από το κέντρο της πόλης (φυσικά δεν έσβησε ο φάρος). Μπορεί κάποιος να διακρίνει την διαφορά σε ένα σημείο το οποίο αποτελεί την λεγόμενη "στροφή του Εγνατία" ή αλλιώς ο παραλιακός δρόμος της πόλης.

 

Σκοπός του εγχειρήματος δεν ήταν να σβήσουν "τα πάντα" όπως θα θέλαμε ίσως εμείς. Οι σκοποί είναι άλλοι και αναγράφονται από τους οργανωτές.

 

Στην περιοχή που βρισκόμουν έβλεπα (έτσι κι αλλιώς όπως και παλαιότερα) αστέρια μεγέθους 4,7- 5 mag.

090328_earth_hour.jpg.86e4c9f9efd9e265d7909580591b04b0.jpg

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

χα00χα0χα0χα μονο ενα φωτακι εκλεισε??? 0χα00χα0χα0!!! Τι να πεις ρε..... Εμεις με κερια ειμασταν!!!

Η Γνώση δημιουργήθηκε για να μας ενώνει

Oχι για να μας απομακρύνει.....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eγώ ήμουν σχολική εκδρομή στον Βόλο το Σάββατο και βρήκα την ευκαιρία να πάω και στην αστροπαρατήρηση που διοργάνωσε η Ένωση. Ο Δήμος έκλεισε όλα τα φώτα, το ξενοδοχείο που μέναμε επίσης και δυστυχώς ελάχιστες επιχειρήσεις.. Πάντως υπήρξε μια διαφορά στον ουρανό κατά την διάρκεια της Earth Hour, στον Ωρίωνα εμφανίστηκαν 5-6 επιπλέον αστέρια..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε πιάνει απογοήτευση, πραγματικά. Κι είχε πέσει τόση διαφήμιση...

Εγώ τα μοναδικά φώτα που είδα να κλείνουν από το μπαλκόνι μου ήταν... του Λυκαβηττού γύρω στις 8:25 και 4 λεπτά αργότερα άρχισαν να σβήνουν σταδιακά τα φώτα στον Ιερό Βράχο.

Α ψέμματα! Κάποια φώτα είδα να κλείνουν στο κτίριο της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ (δε θυμάμαι πιο κτήριο είναι αυτό), ένα ψηλό κτήριο στην 3η Σεπτεμβρίου.

 

Κάτι απίστευτοι προβολείς που δεν ξέρω που στο καλό είναι ( τους υπολογίζω κάπου προς τα σχολεία της Γκράβας ) και κάτι άλλοι προβολείς (μάλλον γηπέδων), εννοείται πως δούλευαν στο φουλ!

 

Για να δούμε βρε παιδιά, ίσως κάθε χρόνο να είναι καλύτερα τα πράγματα και αυτή η συμβολική κίνηση να γίνει συνείδηση στους πολίτες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να σβήσουν κυρίως οι φωτισμοί των δημοσίων κτιρίων και κάποιες περιοχές που μπορούσαν να σβήσουν "οι δημόσιοι δρόμοι" (όπου ήταν δυνατόν). Αυτό έγινε σε όσους Δήμους συμμετείχαν.

Σε πολλά σπίτια, μαγαζιά εστίασης και ξενοδοχεία υπήρχαν κεριά.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω...

 

Πάνε κάποιοι επαγγελματίες ακτιβιστές να πείσουν τον κόσμο ότι ό μέσος άνθρωπος είναι ίσα κι όμοια με τους πραγματικούς ρυπαντές του πλανήτη, τις βιομηχανίες, και στεναχωριόμαστε που στη χώρα μας η δράση ήταν αστεία; Θυμώνουμε που ο γείτονας στο κάτω σπίτι φωταγώγησε το μπαλκόνι του; Η φωτορύπανση είναι κυρίως πρόβλημα δημόσιου φωτισμού. Καθίσατε ποτέ να μετρήσετε πόσες δημόσιες λάμπες υπάρχουν χωρίς λόγο; Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι η δημόσια λάμπα δεν προστατεύει από το έγκλημα, γιατί όπως ανέφερε κάποτε το Sky & Telescope, η πικρή πείρα της αμερικάνικης ζωής έδειξε πως όταν υπάρχει λάμπα, ο κακοποιός μπορεί να σε δει (και στην Ελλάδα να διαρρήξει το εξοχικό σου χωρίς να τσακιστεί πουθενά στα σκοτάδια); Το έχω ξαναπεί: η βασική αιτία στην Ελλάδα που η φωτορύπανση αυξάνεται ραγδαία είναι η συντονισμένη δράση ΥΠΑΝ και ΔΕΗ ώστε να φυτεύουν λάμπες παντού, για να γίνεται κατανάλωση μπας και μπορέσουν να εξυγιάνουν τη ΔΕΗ που πάει κατά διαόλου. Και φταίνε οι δήμοι και οι κοινότητες που δεν αντιστέκονται σε αυτή την κατάσταση; Να μην τους ψηφίζατε, χώρια που θα τους ξαναψηφίσετε. Δεν αρκεί να λέμε "άστα να πάνε κολλητέ, οι συμπολίτες μας δεν είναι ευαισθητοποιημένοι", γιατί πολύ πιο πριν από αυτό σωστό είναι να αναρωτιώμαστε μήπως εμείς οι ίδιοι είμαστε θύματα εύκολης χειραγώγησης.

 

Αν κανείς πάει και δουλέψει σε εργοστάσιο θα καταλάβει την έκταση του προβλήματος και πόσο γελοίο, μέχρι ύποπτο, είναι να μας ζητάνε να κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας, ή να προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα συνεισφέρουμε κάτι αν βγάζουμε από την πρίζα την τηλεόραση όταν δε βλέπουμε. Με κάτι τέτοια έρχεται φόρος στα καύσιμα υπέρ του περιβάλλοντος και θα λέμε πως είναι αναγκαίο και θετικό μέτρο, λες και όταν αγόρασα αυτοκίνητο μου έδιναν τη δυνατότητα να πάρω το απόλυτα οικολογικό αμάξι και προτίμησα να μολύνω με βενζίνη, ή λες και εγώ πάω στο Κουβέιτ και εξορύσσω πετρέλαιο.

 

Στο διά ταύτα: με κάτι τέτοιες ανοησίες σαν την Ώρα της Μ#%@@@, η καταστροφή έρχεται πιο κοντά. Οι συμβολικές ενέργειες είναι μόνο για να λέμε μετά "α, εγώ το χρέος μου το έκανα". Καιρός για κάτι ουσιαστικό. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, μήπως λοιπόν είναι καιρός να ασχοληθούμε με την πολιτική; Και αν βλέπουμε ότι δε μπορούμε (εμείς οι πολίτες) να συμμετάσχουμε στη λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν εμάς, μήπως να κοιτάξουμε να βρούμε τρόπο να το αλλάξουμε αυτό; Πάντως με τζάμπα ακτιβισμούς δε γίνεται. Έτσι να συνεχίσουμε και σε ογδόντα χρόνια τα εγγόνια μας θα λένε "όταν ο πλανήτης καταστρέφονταν, ο παππούς μου κατέγραφε τη φωτορύπανση".

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάλιστα. Οφείλω να ομολογήσω πως συμφωνώ σε κάποια από αυτά που γράψατε. Μάλλον η οπτική μου γωνία είναι διαφορετική.

Άλλωστε τα έχουμε πει αναλυτικά στο θέμα της φωτορύπανσης.

 

Πλην όμως δεν βλέπω πουθενά να θίγεται το θέμα της ατομικής ευθύνης. Κι εκεί φορτώνω και γίνομαι έξαλλη...

Περιμένετε δηλαδή με ένα μαγικό ραβδάκι, ο δήμαρχος να πάψει να φωταγωγεί με 850 λάμπες ένα χωριό 45 μόνιμων κατοίκων

(ναι βέβαια, ο δήμαρχος που ψηφίσαμε φταίει και το συμβούλιο που παίρνει μίζες για τέτοια έργα, και δεν φέρουν καμμία ευθύνη οι 45 κάτοικοι που θεωρούν "πολιτισμό" να έχουν ένα κατάφωτο χωριό λες και είναι το Ροβανιέμι).

 

Οι λίμνες που υδροδοτούνται οι πόλεις με το μαγικό ραβδάκι που λέγαμε, θα να είναι πάντα γεμάτες,

ανεξαρτήτως της κατανάλωσης που κάνουμε (οχι, οχι εμεις δεν φταίμε που για να πλύνουμε ένα πιάτο αδειάζουμε τη μισή λίμνη του Μαραθώνα).

Εντάξει μωρέ και τι έγινε; Και ν αδειάσουν οι λίμνες, φράγκα έχουμε, θα αγοράζουμε νερό απ΄το εξωτερικό όπως κάνουμε και με το ρεύμα.

Τί είμαστε; Τίποτα τριτοκοσμικοί είμαστε που για να βρούμε πόσιμο νερό περπατάμε 70 χλμ με το μπετόνι στην πλάτη;

 

Υπάρχουν τα μαγικά ραβδάκια για να λυθούν όλα μας τα προβλήματα! θα υπάρξει κι ένα μαγικό ραβδάκι που θα κάνει τον αέρα που αναπνέουμε στα αστικά κέντρα καθαρό (αχ ξέχασα μωρέ, μόνο οι βιομηχανίες στα Οινόφυτα και στην Ελευσίνα φταίνε για τους ρύππους στην ατμόσφαιρα. Καμμία σχέση τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο)

Να κλείσουν λοιπόν οι βιομηχανίες, ν αλλάξουμε για μια ακόμα φορά την πλατεία Ομονοίας και να επαναφέρουμε το συντριβάνι.

 

΄Ετσι θα κατεβαίνουμε για σπα στην Ομόνοια, να παίρνουμε και τον καθαρό μας αέρα!

 

Κι έρχεται η σειρά μου να πω... Δεν πιστεύω όλα αυτά που διαβάζω!

Μια συμβολική κίνηση δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση πως έκανα το χρέος μου. Σημαίνει απλώς πως είμαι εδώ και αντιδρώ και προσπαθώ στο μέτρο που μπορώ για κάτι καλύτερο, γιατί το καλύτερο μας αξίζει.

Δεν διαφωνώ πως το θέμα είναι και πολιτικό. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να χαρακτηρίζουμε τους τζάμπα ακτιβισμούς, μ$%^$#@ς, ας είμαστε πρώτα σε θέση να προτείνουμε άλλους τρόπους κι όχι να διατυπώνουμε απλώς ερωτηματικά για την εύρεση άλλων τρόπων.

Απο ερωτηματικά χορτάσαμε, από πράξεις πάσχουμε...

 

Χαίρομαι που στα ελληνικά σχολειά, από το νηπιαγωγείο ακόμα, καλλιεργούν στα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση, αγωγή και ευθύνη. Γιατί όλοι μας έχουμε κομμάτι ευθύνης, είτε το βλέπουμε είτε εθελοτυφλούμε.

 

Ας μου επιτρέψετε λοιπόν να παραφράσω τα τελευταία σας λόγια και να πω: "Όταν ο πλανήτης καταστρεφόταν, ο παππούς μου γκρίνιαζε για τις πολιτικές ευθύνες".

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και τι να κάνουμε Κατερίνα ο καθένας μας για τις λίμνες; Να μη διψάμε; Για πήγαινε και ρώτησε, μια οποιαδήποτε βιομηχανία στα Οινόφυτα καταναλώνει μέσα σε λίγα λεπτά όσο νερό θα καταναλώσεις εσύ σε όλη σου τη ζωή (παρεπιπτόντως, το νερό στον Ασωπό δεν πίνεται λόγω του χρωμίου που ρίχνουν οι βιομηχανίες). Νομίζεις αν όλοι οι πολίτες κάνουν οικονομία στο νερό (αλήθεια, δεν το ξεκινάνε οι γυναίκες που όλες λούζονται κάθε λίγες ώρες; ) ότι θα επιβραδυνθεί η λειψυδρία; Ο άνθρωπος έχει κάποιες ανάγκες για να ζήσει μια καλή ζωή, με αξιοπρεπή ποιότητα. Φταίει; Είναι κακό; Φταίνε οι Αθηναίοι που τα αμάξια τους καίνε μόνο βενζίνη; Να παίρναν το λεωφορείο μήπως; Γιατί, αυτό τι καίει; Άρωμα; Χώρια που η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αίσχιστη. Έδωσαν πουθενά σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη του κόσμου βιώσιμες επιλογές και οι πολίτες τις αρνήθηκαν; Είναι δυνατό να τους χρεώνουμε το νέφος; Τα αυτοκίνητά τους αυτοί τα κατασκεύασαν; Χώρια που τα αυτοκίνητα ευθύνονται για το 20 - 25 % (περίπου) των εκπομπών CO2. Το υπόλοιπο είναι από τη βιομηχανία.

 

Λοιπόν, μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν από τη στιγμή που ενώ το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, ξεκάθαρο μπροστά στα μάτια όλων, η καταστροφή δεν είναι επερχόμενη αλλά συμβαίνει ήδη, και παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουν στα σχέδιά τους κανένα πλάνο διεθνούς συνεργασίας. Η κλίμακα του προβλήματος είναι τέτοια που όσο κι αν ο καθένας από εμάς κάνει τον ακτιβιστή, όσο κι αν παλέψει, αν τα κράτη δεν κάνουν κάτι οι προσπάθειες αυτές θα πετύχουν το τίποτα. Δεν εξαρτάταται από εμένα (και όποιος νομίζει ότι όταν κλείνει για μια ώρα τα φώτα, οι κυβερνήσεις τον λαμβάνουν υπόψη, είναι αφελής). Αποφάσισαν να αφήσουν τον πλανήτη στην τύχη του. Σε λίγα χρόνια θα έχουν λιώσει οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο. Τι έκανε φέτος η Ρωσία για αυτό; Έστειλε τη σημαία της ώστε να κατοχυρώσει δικαιώματα στις περιοχές όπου, όταν δε θα έχει πάγους, θα μπορεί να εξορύξει πετρέλαιο. Δηλαδή η Ρωσία προετοιμάζεται για το μέλλον. Έχει αποδεχθεί την κατάσταση. Δε θα κάνει τίποτα για αυτή. Φαίνεται ο Πούτιν νομίζει πως η Ρωσία θα ζει σε δικό της πλανήτη και όχι στη Γη. Μιλάμε για μια ασύλληπτη κλίμακα προβλημάτων, η Βραζιλία καίει τον Αμαζόνιο μέσα στην τρελή χαρά, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία κοντεύουν να αδειάσουν τους ωκεανούς από ψάρια, όλες οι χώρες μαζί συνειδητά αρνούνται να μειώσουν τις εκπομπές CO2, τα μισά είδη ζώων ήδη εξαφανίστηκαν, η διοξίνη έχει κατακλύσει τα πάντα. Αν ρωτήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εδώ και χρόνια αντίθετη σε όλα αυτά. Είδε κανείς οι κυβερνήσεις να τους λαμβάνουν υπόψη; Δε θα νιώσω τύψεις και δε δέχομαι να μου το χρεώσουν. Ο πλανήτης δεν έχει μέλλον και θα καταστραφεί. Όσα λαμπάκια και να σβήσουμε, αφού ουσιαστικά μέτρα δε λαμβάνονται, ο πλανήτης θα καταστραφεί. Είναι αναπόφευκτο. Θα γίνει. Για αυτό και προτιμώ να μην ασχολούμαι με το οικολογικό, γιατί είναι κάτι που υφίσταμαι αλλά χωρίς να έχω κανένα έλεγχο πάνω του. Αν εκείνοι που μπορούν να κάνουν κάτι αδυνατούν να κατανοήσουν, λες και αντί για μυαλό κουβαλάνε άχυρα, τι να κάνω;

 

Οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν ότι κάναμε το χρέος μας και ότι αντιδράσαμε. Έστω κι αν αυτό νομίζουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας, άλλοι μπορούν να κρίνουν αλλιώς τα πράγματα. Ίσα ίσα, μπορεί να υπάρχουν δράσεις πιο ουσιαστικές. Σε αυτή την περίπτωση, οι συμβολικές δράσεις, εφόσον από τη φύση τους δεν επιφέρουν απτά αποτελέσματα, έρχονται δεύτερες. Και αν κανείς μένει μόνο σε αυτές, τότε είναι μόνο για να απαλύνει τις τύψεις του ή να ξεγελάσει τον εαυτό του. Μετά μπορεί να πάει στην κάλπη να ψηφίζει τους άχρηστους που ψηφίζει. Θα λέει όμως, "δε φταίω αν αυτοί τα παίρνουν". Ναι, δε φταίνε αυτοί που βγάλαν ξανά και ξανά τον Ψωμιάδη παμψηφή, αυτός που τα λεφτά για εκσυγχρονισμό της χωματερής των Ταγαράδων τα πήγε στην Ελβετία. Αυτός που έβγαλε μόνο το Δημοτικό και δεν ήξερε τι πάει να πει διοξίνη και του πήρε 3 μέρες να καταλάβει και να κλείσει τη χωματερή όταν πήρε φωτιά. Όταν ο καρκίνος θα θερίζει τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη (αλλά και όσους πίνουν βορειοελλαδίτικα γάλατα) να κατηγορούν τον Ψωμιάδη, και όχι τον εαυτό τους που τον ψήφισαν ενώ ήξεραν τι είναι.

 

Τζάμπα ακτιβισμοί της πλάκας και της χειραγώγησης, επιμένω. Αντί για τέτοιες φανφάρες ιδού η πρότασή μου: Πρώτα απ' όλα ενημερωνόμαστε οι ίδιοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν ιδέα για τις πραγματικές παραμέτρους του προβλήματος. Η λειψυδρία δεν είναι πρόβλημα σπατάλης στα σπα, ούτε ευθύνονται τα σπιτικά εντομοκτόνα για το ότι γέμισε από αυτά κάθε γωνία του πλανήτη (ακόμα και στη Σαχάρα βρίσκουν ίχνη). Δεύτερον, ενημερώνουμε τους γύρω μας, όσο μπορούμε περισσότερους. Με ουσιαστικές πληροφορίες και όχι με συμβολικά φυλλαδιάκια ή δεν ξέρω και εγώ τι. Μιλάμε για τα προβλήματα. Υπάρχει σαφής τάση να αποσιωπούμε τα πράγματα. Η Λάρισα δεν έχει νέφος - μίλησε ποτέ κανείς για αυτό (τώρα, αν τα πρωινά από την εξοχή εγώ το βλέπω, σημαίνει κάτι, εφόσον κανείς δεν ασχολείται με αυτό - μάλλον εγώ βλέπω στραβά); Τρίτον, ο καθένας κάνει πρώτο ζήτημα της προσωπικής του πολιτικής ατζέντας το οικολογικό. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία, ούτε οι προκλήσεις των Σκοπιανών, ούτε το ΕΚΑΣ, ούτε το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Παύουμε να ψηφίζουμε άσχετους στα δημόσια αξιώματα, ιδίως στης τοπικής αυτοδιοίκησης. Κομμένοι οι δικηγόροι (πολύ επικίνδυνοι - οι περισσότεροι νομίζουν τα ξέρουν όλα, όταν κατά κανόνα είναι άσχετοι), οι δημοσιογράφοι, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι αθλητές. Αποφεύγουμε τους υποψήφιους των δύο κομμάτων όσο γίνεται. Και κομμένη η ψήφος με ελπίδα το διορισμό. Μπορεί και να βγει κάτι με αυτά, αν και είπαμε, νομίζω πως το παιχνίδι είναι χαμένο. Οπότε και τίποτα να μην κάνουμε, ίσως και να μην είναι κακό. Τελικά, μπορεί πιο σοφό και ώριμο να είναι να κοιτάξει ο καθένας πώς θα επιβιώσει όταν τα πράγματα ασχημήνουν πολύ, πως θα περισώσει από τη δική του ζωή ότι γίνεται, ή έστω να προσαρμοστεί σε μια υποβαθμισμένη ύπαρξη και να μάθει να τα βγάζει πέρα όντας μισοάρρωστος.

 

Υπάρχουν και πιο ακραίες λύσεις. Εδώ δεν το βλέπω να κατρακυλάμε προς τα εκεί, για άλλα μέρη του κόσμου όμως, η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που οι άνθρωποι θα στραφούν στα όπλα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κύριε Νίκο Κατσαμάκα

υποβάλω τα σέβη μου,για την ορθότητα του λόγου σας.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάνε κάποιοι επαγγελματίες ακτιβιστές να πείσουν τον κόσμο ότι ό μέσος άνθρωπος είναι ίσα κι όμοια με τους πραγματικούς ρυπαντές του πλανήτη, τις βιομηχανίες,
Πού το είδες αυτό; Πήρες τέτοιο μήνυμα εσύ από την όλη καμπάνια; Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Ούτε νομίζει ότι με την μια ώρα που έκλεισε τα φώτα, θα αλλάξουν όλα ως διά μαγείας.

 

 

Αν κανείς πάει και δουλέψει σε εργοστάσιο θα καταλάβει την έκταση του προβλήματος και πόσο γελοίο, μέχρι ύποπτο, είναι να μας ζητάνε να κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας, ή να προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα συνεισφέρουμε κάτι αν βγάζουμε από την πρίζα την τηλεόραση όταν δε βλέπουμε.
Ούτε γελοίο είναι, ούτε ύποπτο. Το κρίσιμο ειναι να ευαισθητοποιηθεί ο λαός και κυρίως η νέα γενιά. Δε μιλάω καν για την δική μας γενιά, γιατί την...πήρε και την σήκωσε... Αλλά το σημαντικότερο όφελος για την πρωτοβουλία αυτή ήταν ότι τα μικρά παιδιά πήραν ένα μήνυμα. Και θα τους μείνει για πάντα. Και αυτό μόνο καλό είναι. Και για μένα τουλάχιστον, ελπιδοφόρο.

 

Οι συμβολικές ενέργειες είναι μόνο για να λέμε μετά "α, εγώ το χρέος μου το έκανα".
Και εδώ είσαι τελείως λάθος. Προφανώς βλέπεις το όλο θέμα εντελώς διαφορετικά. Ποιος ανόητος θα σκεφτόταν έτσι; Το πιστεύεις πραγματικά αυτό;

 

Καιρός για κάτι ουσιαστικό. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, μήπως λοιπόν είναι καιρός να ασχοληθούμε με την πολιτική; Και αν βλέπουμε ότι δε μπορούμε (εμείς οι πολίτες) να συμμετάσχουμε στη λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν εμάς, μήπως να κοιτάξουμε να βρούμε τρόπο να το αλλάξουμε αυτό;
Συμφωνώ απόλυτα. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το εξής: Όλα είναι θέμα Παιδείας!!! Και ακριβώς αυτό (εξ)υπηρέτησε αυτή η πρωτοβουλία: Την Παιδεία που πρέπει όλοι εμείς να διδάσκουμε για το περιβάλλον! Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μας πήγαιναν εκδρομή στο δάσος! Ας μην αφορίζουμε λοιπόν τέτοιες προσπάθειες. Για τα παιδιά γίνονται.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλανήτης ΓΗ, S.O.S.

Οι ελπίδες είναι λίγες, οι προσπάθειες ακόμα λιγότερες, και οι πιθανότητες ελάχιστες…

 

Μπορούμε;

 

Ναι!!! όλοι μπορούμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο…

Αρκεί να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας…

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι, πιστέψτε με…

...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτή η μικρή κίνηση που έγινε αν γινόταν πριν 30 χρόνια εδώ στην Ελλάδα ίσως να μην ακούγαμε τίποτα. Όχι ότι φταίμε σαν λαός (την καραμέλα του ότι ο Έλληνας κάνει αυτό και ο Έλληνας κάνει το άλλο την έχω βαρεθεί ποια...), απλά το ίδιο θα συνέβαινε πιστεύω και σε άλλα κράτη. Τι θέλω να πω; Ότι ο κόσμος για να ευαισθητοποιηθεί χρειάζεται παιδεία. Η παιδεία όμως χρειάζεται χρόνο. Το παιδάκι που μεγαλώνει τώρα θα πρέπει να μεγαλώσει με αυτές τις αρχές τόσο από την οικογένειά όσο και από το σχολείο, που σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να έχουμε αυτή την παιδεία τόσο σαν γονείς όσο και σαν δάσκαλοι. Εγώ πιστεύω ότι σε αυτό το θέμα έχουμε ευαισθητοποιηθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν.

 

Χρέος μας είναι από τώρα και στο εξής να μεταδώσουμε αυτή την παιδεία στα παιδιά μας, όχι για να έχουν ένα καλύτερο περιβάλλον μόνο, αλλά να είναι καλύτεροι από εμάς σαν άνθρωποι. Αν το καταφέρουμε αυτό θα έχουμε και καλύτερο περιβάλλον και λιγότερη εγκληματικότητα και όλα αυτά που μας υποβιβάζουν σαν ανθρώπους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαφώς και το ζήτημα είναι πολιτικό, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Επειδή όμως η "συμμετοχή" του μέσου πολίτη στην λήψη αποφάσεων περιορίζεται στην εξάσκηση του "Ύψιστου πολιτειακού του δικαιώματος" και μόνο, η εναλλακτική λύση είναι να δράσουμε "έξω από το σύστημα".

Τώρα βέβαια θα μου πείτε ΠΩΣ;

Καλή ερώτηση! Αφού ή ούτως ή άλλως, η εγγενής δυσπιστία μας απέναντι σε οργανωμένες δράσεις μας κάνει να σκεφτόμαστε περι χειραγώγησης και αποποίησης ευθυνών.

Αφού πολλές φορές, οι προσπάθειες συγκρούονται άμεσα με τα μικροσυμφέροντα των ντόπιων κοινωνιών που φοβούνται το οικονομικό τους μέλλον, προσφέροντας έτσι (έκοντες ή άκοντες) άλλοθι στην απραξία των διοικούντων.

Αφού η αδιαφορία, η έλλειψη παιδείας, η βολή μας, μας κλείνει στα σπίτια μας κατατάσσοντας μας στην κατηγορία του (κατά την Αρχαίο ελληνική έννοια του όρου) "Ιδιώτη".

Αφού το ευκολότερο πράγμα του κόσμου είναι να κατηγορούμε τους "άλλους" για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας

Τότε ΟΧΙ, δεν θα κάνουμε τίποτα. Θα περιμένουμε κάποιους άλλους να κάνουν, έτσι ώστε να ανασηκώσουμε ένα δάχτυλο, δείχνοντας κατηγορηματικά τους "άλλους" που πάντα φταίνε

Και εν τω μεταξύ, βολικά καθισμένοι στον καναπέ θα αναζητάμε τους υπεύθυνους και θα αναρωτιόμαστε "Μα τι κάνουν τέλος πάντων" ενώ γύρω μας θα πάντα θα καταρρέουν, θα παράγουμε σκουπίδια σας τρελοί, θα αφήνουμε τις βρύσες ανοιχτές, θα ανάβουμε τα φώτα και θα αισθανόμαστε ασφαλείς μέσα στην ευδαιμονία ενός τεχνητού «επίπεδου ζωής» το οποίο φοβόμαστε ότι μπορεί να διαταραχτεί , αποποιούμαστε την ατομική ευθύνη και τη συνενοχή μας.

Πολιτικό είπατε το ζήτημα; Βεβαίως και πολιτικό. Αλλά πολιτική δεν είναι χρωματιστές σημαιούλες και λόγοι επισήμων στο κενό βλέμμα φανατισμένων οπαδών. Πολιτική είναι στάση ζωής, και είναι ανεξάρτητη από ιδεολογίες και μικροκομματισμούς.

Και βέβαια το να σβήσεις τις λάμπες για μία ώρα, δεν είναι πράξη ακτιβισμού. Μια προσπάθεια να δείξουμε τα δόντια μας ήταν, και τελικά ήταν το χαμόγελο του φαφούτη. Μία πράξη απόδειξης ενδιαφέροντος ήταν και τελικά εξελίχθηκε σε τηλεοπτικό show. Μια πράξη θυμού απέναντι στην αδιαφορία ενός κράτους (όχι μόνο στην Ελλάδα) έγινε ένα πανηγυράκι που συμμετείχαν και οι κυβερνήσεις επιδεικνύοντας μία όψιμη περιβαλλοντική ανησυχία που ξεχάστηκε την επόμενη ημέρα. Πράσινα άλογα είπαμε……Μάλλον Πράσσειν άλογα που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών……

Δεν πειράζει, ας ιδιωτεύσουμε, ας αδιαφορήσουμε για τα κοινά και ας περιμένουμε από τους εκλεγμένους να κάνουν κάτι…..Μόνο να θυμάστε την περιφρόνηση με την οποία οι Αθηναίοι περιέβαλλαν τους ιδιώτες, και ότι η αγγλική λέξη Idiot (= Ηλίθιος) προέρχεται από την ίδια ρίζα

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Σ.Φ.Α.Κ. συμμετείχε στην Ώρα της Γης με μια μικρή ομάδα στα Χανιά.

Η πτώση της κατανάλωσης στον νομό Χανίων ήταν 10%, στην πόλη της Σητείας 25% και ο μέσος όρος Κρήτης 3%

 

της Γης Χανιά 2009.pdf

Η έκθεση για την Ώρα της Γης από τα Χανιά

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως είχα αναφέρει και σε άλλο παρόμοιο πόστ, παρα την μεγάλη διαφήμιση που είχε η καμπάνια για την Ώρα της Γης, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.Κανονικά θα έπρεπε οι δήμοι που συμμετείχαν να κλείσουν όλα τα φώτα και όχι μόνο τα δημόσια.

Δυστυχώς σε εμάς σχεδόν κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε και πολλοί συνέχιζαν τις δουλειές τους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.Ασυνειδισία να το πω ή είναι λίγο??? :? Παρολά αυτά δεν την κατακρίνω σαν κίνηση.Ήταν μια καλή πρωτοβουλία ώστε όλοι να να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις ή μόνο οι πολίτες για την καταστροφή του περιβάλλοντος.Όλοι έχουν συμβάλλει σ' αυτό.Αν θέλαμε πραγματικά, όλοι μας να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει.Πώς???Ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις, με διαδηλώσεις, πορείες κ.α. Αλλά ποιός έχει την διάθεση να το κάνει αυτό??Κανείς....Γιατί??Γιατί απλά κανείς δεν έχει την κατάλληλη ΠΑΙΔΕΙΑ ώστε να αποκτήσει οικολογική συνείδηση και να καταλάβει την σοβαρότητα αυτής της κατάστασης καθώς και έχει λαθεμένη ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, θεωρώντας ως ανάγκη μόνο την απόκτηση υλικών αγαθών και όχι τόσο την απόκτηση ηθικών αξιών.

Για εμένα είναι θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ, όπως σωστά έχουν αναφέρει ο Μανούσος και ο Alepohori και θα συμφωνήσω μαζί τους και όχι τόσο θέμα των κυβερνήσεων.Ας μην ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις και περιμένουμε καρτερικά απο αυτούς κάποια αλλάγη χωρίς εμείς να κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε αδράνεια.Αυτό μου φαίνεται αρκετά εγωιστικό.Γιατί, εάν δεν μάθουμε όλοι μας να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας, δεν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας για κάθε 10 μέτρα απόσταση, εάν δεν σταματήσουμε να σπατάλαμε αλόγιστα ενέργεια και νερό εάν δεν σταματήσουμε να σκοτώνουμε και αφανίζουμε τα μισά είδη ζώων του πλανήτη για το εμπόριο και το χρήμα,εάν δεν αποκτήσουμε οι ΙΔΙΟΙ οικολογική συνείδηση, ΔΕΝ θα αλλάξει σχεδόν τίποτα.

Κλείνοντας, θα παραθέσω μια δημοσίευση από την Εταιρεία Αστροονομίας και διαστήματος Βόλου σχετικά με την Ώρα της Γης που έγινε:

 

http://www.astronomos.gr/earth2009.html

 

και θα παραθέσω και μια άποψη του κ. ΜΟΥΣΟΚΛΗ ΧΕΙΡΩΝΙΟΥ που πραγματικά μου άρεσε και συμφωνώ απόλυτα:

 

Πλανήτης ΓΗ, S.O.S.

Οι ελπίδες είναι λίγες, οι προσπάθειες ακόμα λιγότερες, και οι πιθανότητες ελάχιστες…

 

Μπορούμε;

 

Ναι!!! όλοι μπορούμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο…

Αρκεί να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας…

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι, πιστέψτε με…

 

=D> =D> =D>

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαρία, να παρατηρήσω σχετικά με την πρότασή σου για τους τρόπους δράσης. Στα 18 μου κι εγώ νόμιζα ότι οι διαδηλώσεις είναι μέσο πίεσης προς τις κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα όμως σπάνια έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Ο λόγος είναι ο ίδιος για τον οποίο δράσεις σαν τη Ώρα της Γης είναι ανώδυνες: γιατί οι συμβολικές ενέργειες δεν έχουν απτά αποτελέσματα. Εδώ και χρόνια μας δισάσκουν, ήδη από τα σχολεία, αυτή την εξυπνάδα, όμως δεν ισχύει. Η σύγχρονη κοινωνία είναι πολύ πιο πρακτική και απτή απ' ότι θέλουμε να πιστεύουμε. Είναι βολικό για κάποιους να μας κάνουν να πιστεύουμε πως η συμβολική μας συμμετοχή έχει ουσία. Μπορούν έτσι να κατευθύνουν σε ακίνδυνες δράσεις την επιθυμία μας για αντίσταση, ή και να τη χειραγωγούν για τους δικούς τους σκοπούς. Επίσης, η πρότασή σου δεν είναι πρακτική. Πώς είναι δυνατό να πείσει κανείς τους κατοίκους της Ελλάδας να διαδηλώσουν μαζικά ενάντια σε κάποιο πρόβλημα όπως η καταστροφή του Αμαζονίου; Βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γης. Όση παιδεία και να έχουν οι Έλληνες δε θα πάνε. Εξάλλου, νομίζεις θα νιώσει τύψεις η Βραζιλία;

 

Δεύτερο για τις διαδηλώσεις, είναι πως παρά τα όσα έχουμε συνηθίσει και παρόλα όσα λένε τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα (π.χ. το έχει πει πρόσφατα ο Τσίπρας), η διαδήλωση δεν είναι δημοκρατικός θεσμός. Αν είναι να μαζικοποιήσουμε τις διαδηλώσεις, πρέπει να ξέρουμε ότι εισάγουμε τη δύναμη του πλήθους στην πολιτική και αυτό ιστορικά βεβαιωμένα φέρνει τη βία ως έγκυρο πολιτικό θεσμό. Αν είχαμε χούντα τότε ναι, μια και στη δικτατορία ο μόνος πολιτικός θεσμός είναι η ίδια η βία. Στη δημοκρατία όμως, η διακυβέρνηση επιχειρείται μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης, ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται με ορθολογικά κριτήρια. Σε ένα τέτοιο πολίτευμα, η βία πρέπει να κρατηθεί έξω από την πολιτική. Για τον ίδιο λόγο η τρομοκρατία τύπου 17 Ν είναι εχθρός της δημοκρατίας και προφανώς αυτοί που τη χρησιμοποιούν κι ας λένε ή νομίζουν αλλιώς (οπότε, πρωτού κανείς προχωρήσει σε κλιμάκωση των ενεργειών του πρέπει να το σκεφτεί καλά). Τώρα θα πει κανείς, είναι ο κοινοβουλευτισμός δημοκρατία; Σοβαρό ερώτημα.

 

Οπότε φτάνω και σε αυτό που λέει ο Δημήτρης Σοφούλης, αλλά επίσης και σε εκείνο της Κατερίνας "...Σημαίνει απλώς πως είμαι εδώ και αντιδρώ και προσπαθώ στο μέτρο που μπορώ για κάτι καλύτερο, γιατί το καλύτερο μας αξίζει".

 

Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν την έννοια του ιδιώτη, είχαν όμως και μία καθ' εαυτώ δημοκρατία. Και όταν η κλίμακα ενός προβλήματος είναι μεγάλη, πρωτού κατηγορήσουμε κάποιον για το αν έκανε ή δεν έκανε τίποτα, να βλέπουμε και τι μέσα είχε στη διάθεσή του για να συνεισφέρει. Είναι σα να κατηγορούμε τους βετεράνους του Βιετνάμ, τους απλούς στρατιώτες, ότι δεν πολέμησαν αρκετά ώστε να κερδηθεί ο πόλεμος. Ο μέσος πολίτης, εγώ, εσύ, όλοι μας, σπάνια έχουμε το πολιτικό ταλέντο του Περικλή, τη ρητορική του Κικέρωνα, την ηγετική ικανότητα του Αλέξανδρου, τη σφαιρική μεγαλοφυία του Καίσαρα. Ακόμα κι αν τα έχει κανείς, θα πρέπει επίσης να διαθέτει και τα μέσα για να εφαρμόσει τις ιδέες του. Δεν υπήρξα ποτέ δικτυωμένος σε κόμματα, δεν είμαι μεγιστάνας, δεν έχω ισχύ. Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Σοφούλη. Αν ήμουν εκλεγμένος πρωθυπουργός, ή αν είχα ένα στρατό δικό μου τότε ας μου έλεγαν "πήρε την εξουσία και δεν έκανε τίποτα" - θα έφταιγα. Χωρίς αμφιβολία δεν κατάφερα τίποτα υπέρ της οικολογίας, ποια μέσα είχα στη διάθεσή μου όμως; Μπορώ να πω κι εγώ το ίδιο για όλους τους άλλους. Τι κατάφεραν; Μόνο έσβησαν τα φώτα για μια ώρα, όταν τους είπε το WWF να το κάνουν. Περί του ότι "αντιδρώ, συμμετέχω και προσπαθώ", δε νομίζω ότι έκανε κανείς μας καπετάνιος στο Rainbow Warrior, ούτε πολέμησε με λαθροκυνηγούς να σώσει τους γορίλες... Οπότε, για όποιον δε νοίαζεται, αν θέλετε πείτε τον ηλίθιο. Λέω πως δε φταίει και σίγουρα μπορεί και ο ίδιος να χρησιμοποιήσει την αγγλική λέξη με το σύγχρονό της νόημα, προσάπτωντάς την σε ανθρώπους που νομίζουν πως πολέμησαν σβήνοντας τις λάμπες για μια ώρα, όταν ο,τιδήποτε κάνουν κάθε μέρα και κάθε στιγμή μολύνει έμμεσα αλλά σαφώς τον πλανήτη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

If you are not part of the solution, you are part of the problem.

 

Σίγουρα μπορούμε ΟΛΟΙ μας να γίνουμε μέρος της λύσης και να προσθέσουμε έστω και το απειροελάχιστο λιθαράκι μας.

 

Όλα έχουν ένα τίμημα. If you cannot do the time, don't do the crime. Καλό λοιπόν είναι να το πάρουμε απόφαση να πληρώσουμε το τίμημα και να προχωρήσουμε, για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Φιλικά

 

Βασίλης

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης