Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Αν ειναι το μερακι σου, κατα την γνωμη μου προχωρα.Ενα τηλεσκοπιο των 5000ευρω δεν ειναι ακριβο, ολα εξαρτωνται απο την οικονομικη σου κατασταση. Αν εισαι ανετη...
daniela Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 δημοσιος υπαλληλος και ανετη....λιγο δυσκολο αλλα οκ απτο υστερημα για το χομπι!!!τα παντα απαιτουν θυσιες
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Σωστο κατα την γνωμη μου...Απλα συζητα με εναν που εχει τεραστιο τηλεσκοπιο, σαν τον geonik.Μην βρεθεις με ενα τηλεσκοπιο που θα χρησημοποιησεις ελαχιστα...
daniela Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 αυτο ειναι το θεμα...και αν τελικα ενα τοσο μεγαλο τηλεσκοπιο κανει τη δουλεια που ολοι ακουμε....!!
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Μην ντραπεις να επικοινωνησεις με τον geonik.Εξαλλου γιαυτο ειναι μελος σε ενα δημοσιο φορουμ σαν το astrovox.Θα χαρει φανταζομαι να σε κατατοπισει...
daniela Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 ηδη εστειλα ενα πμ και περιμενω ανυπομονα να διαβασω την αποψη του....
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Να σε καλωσορίσω και γω με τη σειρά μου daniela. Διαβάζω τις απόψεις σου για το μεγάλο τηλέσκοπιο και υποθέτω ότι μάλλον είσαι επυρεασμένη-ενθουσιασμένη απο αυτά που έχεις διαβάσει.. Ντάξει καλές οι ίντσες αλλα υπάρχουν και όρια ανάλογα με το τι θέλει να κάνει ο καθένας, απο που θα παρατηρεί κλπ κλπ.. Πρώτον, απο τη στιγμή που μιλάμε για τόσες ίντσες, είμαστε ΜΟΝΟ σε στήριξη DOB άρα ξεχνάμε τη φωτογράφηση, και τώρα και για πάντα με αυτό το τηλεσκόπιο. Επιπλέον μάλλον θα ξέρεις ότι δεν θα μπορείς να κάνεις παρατήρηση μόνη, δεδομένου ότι μάλλον θα χρειάζεται άτομα ένα τέτοιο τηλεσκόπιο για να βγει μέχρι την αυλή... Δεύτερον, είναι το θέμα του ουρανού, καλά τα λες εξοχικό, αλλά εξοχικό απο εξοχικό έχει διαφορά.. Εκτός κι αν έχεις εξοχικό στο Άγιο Όρος ή στα 2600 στον Όλυμπο.. Θέλω να σου επισημάνω κάποια σημεία δηλαδή που πιστεύω ότι πρέπει να τα σκεφτείς καλά πριν κάνεις ένα τέτοιο έξοδο.. Αν είσαι σε μέτριο ουρανό, ότι κάνει το 20ιντσο θα κάνει και το 10 ιντσο χοντρικά.. Δεν θέλω να σε αποτρέψω αλλά ψάξτο κάλα!!!
geonik Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Καλησπέρα DanielaΣίγουρα όπως θα φαντάζεσαι το να περάσεις από ένα τηλεσκόπιο 8” σε ένα 20” και ακόμη περισσότερο 25” η διαφορά στην παρατήρηση είναι πολύ μεγάλη, τα αντικείμενα που συνήθιζες να τα βλέπεις σαν αδιόρατες θολούρες αποκτούν δομή και λεπτομέρειες, οι γαλαξίες περισσότερες σπείρες, μπορείς να βάλεις περισσότερες μεγενθύσεις τα γνωστά σφαιρωτά πιάνουν όλο το πεδίο με πλήρη διαχωρισμό, τα νεφελώματα αποκτούν λεπτομέρειες και περιοχές και η παρατήρηση είναι πιο απολαυστική τα φωτεινά αντικείμενα μοιάζουν περισσότερο με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχεις δει , και βέβαια αλλάζει το εύρος και οι στόχοι που παρατηρείς.Αυτό για τα θετικά και τώρα έρχονται τα δύσκολα ..20” και προπάντων 25” πρόκειται για μεγάλα τηλεσκόπια άλλο να τα βλέπεις σε φωτογραφία και άλλο να είσαι απο κοντά, πρώτα από όλα όπως βέβαια με όλα τα τηλεσκόπια αλά με αυτά ακόμη περισσότερο για να αποδώσουν θέλουν πολύ σκοτεινούς ουρανούς και άμεσα μπαίνει το θέμα της μεταφοράς , πίστεψέ με δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία.Διάβασα ότι το θες κάπου μόνιμα δεν ξέρω πως το φαντάζεσαι αυτό το μόνιμα κάπως πρέπει να βγαίνει έξω και να στήνεται…Τώρα ερχόμαστε στο πραγματικό μειονέκτημα εγώ στο δικό μου τηλεσκόπιο 20” F4.5έχω καταφέρει να έχω το προσοφθάλμιο στα 2,25 m από το έδαφος , το μάτι μου είναι στο 1,75m περίπου αυτό σημαίνει ότι χρειάζομαι τρία περίπου σκαλοπάτια για να μπορώ να παρατηρώ . Με 25” πρέπει να προσθέσεις ακόμη 60 εκατοστά δηλαδή περίπου 4 σκαλοπάτια επιπλέον τώρα υπολόγισε το ύψος σου ανέβα σε μια σκάλα 7-8 σκαλοπάτια και φαντάσου πως θα είσαι όταν παρατηρείς από ένα 25” τηλεσκόπιο μέσα στην νύκτα.Παρ’ όλα αυτά εάν μπορείς να τα αντέξεις πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο και τα χρήματα. Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Εκτός άν μιλάμε για ένα 20ιντσο ultra portable f4 οπου εκεί τα πράγματα γίνονται πιό απλά, αλλά φυσικά θα θέλει paraccor και θα έχει και κάποια κόμη και είναι και ακριβότερο από ένα αντίστοιχο μή ultra portable τηλεσκόπιο. starrynights.blog
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Hi Daniela, I just noticed this thread amd thought that I'd throw in my two cents worth too. Yes, purchasing a large Dob will completely alter your view point on observing the dim fuzzies-galaxies, nebula, globular clusters, planetary nebule, etc. Yes, and the moon too. I took a look at the moon through a 29-inch Dob and got blinded in my left eye. Of course it was temporay. I have looked at NGC4564 and M13 through a 24-inch using a 13mm Nagler (82-degree apparant field of view) eyepiece and M13 completely filled the field of view. The field of view was also covered with the galaxy NGC4564. That particular instrument had a 6-inch secondary and the primary was a conical shaped mirror. I noticed that you reside in Ioannina. There used to be a 24-inch telescope located up there in the 70's. It was manufactured by Astro Mechanics of Austin, Texas. The university used it and I wonder if it is still located there and in operation. If they have a public night, you might be able to view an object or two through the instrument just in order to get an idea of what a larger instrument has to offer. One other piece of advice is this. If you purchase a great instrument, try to also get great eyepieces to go with it. I know that eyepieces can be realtively expensive, but in the long run they are well worth the extra expense and the eyepieces stay with you as life long companions. My 13mm Nagler has been with me for 25 years now-great eyepiece. Actually, to let you in on a secret, I have way to many eyepieces. Most are not even being manufactured anymore. Here is a great site of a large Dob manufacurer. I am sure that you are aware of this outfit. Anyhow, what I wanted to do was advise you to explore this site as it has a lot of info on these large Dobs and will give you some positive and negative pointers as to choosing a unit. Their web site is at http://www.obsessiontelescopes.com/index.html and is well laid out with info. Having a large scope is great, but, if you can't use it as often you would like to, it might be better to get something slightly more manageable that you can use all the time and that will allow you to advance your pleasure of observing the night skies. Anyhow good luck on ultimately getting one of these beasties. If you plan on taking it out to a dark sky site, that naturally opens up another can of worms logistically speaking. Hope my input has been of some help to you. Clear Skies (which is what we live for) -Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
planetman Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Ώπα ώπα κοπελιά, σιγά! Θέλεις να πάρεις 20ιντσο; Είσαι σίγουρη; Πολύ καλές οι ίντσες αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Έχεις δει από κοντά ένα τέτοιο θηρίο; Θα μπορείς να το πηγαίνεις σε κατασκότεινο ουρανό; Θα έχεις την υπομονή να το στήνεις και να το ξεστήνεις στα σκοτεινά; Έχεις υπόψην σου την επίδραση της ατμόσφαιρας και της φωτορύπανσης σε τόσο μεγάλο κάτοπτρο; Δεν μας είπες όμως, είπες πως έχεις ασχοληθεί 2 χρόνια με το 8ιντσο. Το έχεις εξαντλήσει; Έχεις δει πολλά αντικείμενα; Γιατί θέλεις να αναβαθμιστείς; Πάντως αν το αγοράσεις το θηρίο, τότε πρέπει να σου πω πως είμαι ελεύθερος... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Αγαπητή daniela,Χαίρομαι πάρα πολύ που είσαι τόσο πωρωμένη (είμαι κι εγώ). Προσωπικά αυτή η σκέψη με έχει βασανίσει εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή, το ποιο θα είναι το επόμενό μου τηλεσκόπιο (έχω ήδη ένα τηλεσκόπιο 12"). Επειδή κι εγώ είμαι του παρατηρησιακού και όχι του φωτογραφικού θα ήθελα αν μπορούσα να έπαιρνα όσο μεγαλύτερη διάμετρο μπορούσα. Η θέα μέσα από ένα 20" ή 25" σίγουρα δεν θα μοιάζει με κάτι που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. ΌΜΩΣ για να γίνει αυτό θα πρέπει το θηρίο αυτό να βρίσκεται σε ουρανό πάνω από 6 mag τουλάχιστο. Τι σημαίνει αυτό; Το μέρος που θα βρίσκεται το τηλεσκόπιο θα πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένο από φώτα, έστω κι αν αυτά βρίσκονται σε κάποια απόσταση. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και το seeing σε τέτοια μεγέθη. Αν λοιπόν το τηλεσκόπιο θα είναι κάπου σταθερά, θα πρέπει να εξετάσεις και να αξιολογήσεις τον ουρανό του σημείου αυτού. Πρέπει επίσης να έχεις υπόψη σου ότι το μέρος αυτό μπορεί να είναι σκοτεινό τώρα, αλλά μετά από 5 χρόνια μπορεί να είναι ακατάλληλο. Δηλαδή μπορεί να έχουν χτιστεί νέα κτήρια και η φωτορύπανση να έχει χτυπήσει το μέρος αυτό. Εδώ τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Θα πρέπει δηλαδή να έχεις υπόψη σου ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να μεταφέρεις αυτό το θηρίο. Για να το κάνεις αυτό πολύ πιθανό να χρειαστείς τη βοήθεια δεύτερου ατόμου για να μπορείς να το μεταφέρεις . Σκέψου ότι θα επενδύσεις σε αυτό πολλά χρήματα και είναι κρίμα να μην μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο μέλλον. Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις ένα τέτοιο τηλεσκόπιο, αν μπορούσες να το μεταφέρεις και να το στήνεις μόνη σου. Αλλιώς μπορεί στο μέλλον να έχεις πρόβλημα και είναι κρίμα για ένα τέτοιο τηλεσκόπιο να συμβεί αυτό. Δυστυχώς σε αυτά τα μεγέθη το μεγάλο πρόβλημα είναι η μεταφορά. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
aristotelis Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Αγαπητη Daniela γεια και απο μενα!!!Η ουσια δεν ειναι το μεγεθος αλλα πως το χρησιμοποιεις... Για παραδειγμα. εχω ενα dob8'' και γω, πολυ ωραιο, μου δινει ομορφες εικονες που τις θυμαμαι για πολυ καιρο!!! με τη μεταφορα εχω ενα θεμα, μενω αθηνα, κοντα στο κεντρο, μικρο αυτοκινητο... Δε θα ελεγα πως το εχω χαρει και πολυ... Επισης εχω και ενα DS2130 της meade, μικρο μεν αλλα οποτε εχει καλο καιρο, η ταρατσα θα ειμαι η καπου εξω...Δεν ειναι το ιδιο βεβαια αλλα πιστεψε με με το μικρο 5'' εχω δει περισσοτερα πραγματα.. βλεπεις, δεν υπαρχει ασανσερ, δουλευω πολλες ωρες την ημερα το σκεφτομαι το 8''.. το χαιρομαι στο εξοχικο βεβαια..Αν δεν εχεις προβλημα με τη μεταφορα και τα σχετικα ( στησιμο, σκοτεινο ουρανο) τοτε παρε οτι μεγαλυτερο βρεις!!!!! (γυναικες...., ολλα μεγαλα τα θελετε.!! )
daniela Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση στο προβλημα μου παιδια.....Τηλεμαχε θεωρω οτι οντως εχω επηρεαστει αρκετα απο οτι εχω διαβασει...οσα βεβαια διαβαζουμε κατα καιρους ειναι πολυ εντυπωσιακα!!!με τη φωτογραφηση δεν ασχοληθηκα ποτε και θεωρω οτι δεν χρειαζεται ακομη.... εκει που σκεφτομαι να στησω τη νεα μου αποκτηση ειναι αρκετα ψηλα και με ελαχιστη φωτορυπανση οπως κρινω βεβαια... Geonik ηθελα να σε ρωτησω.....μονος το κατασκευασες αυτο το θηριο??τα οπτικα κ τα λοιπα απο που??Τα πλεονεκτειματα που περιγραφεις ειναι πολυ εντυπωσιακα....!!εχεις αυξησει την περιεργεια μου και την ανυπομονησια μου!!!Αυτο βεβαια που αναφερεις για το υψος του τηλεσκοπειου ειναι τραγικο!!αν χρειαζεσαι και σκαλα περα απο το καροτσακι για να το μεταφερεις ειναι οντως προβλημα.... πολυ κουραστικο Planetman θεωρω οτι στα 2 χρονια κατοχης του 8" εχω δει αρκετα πραγματα (αν σκεφτεις οτι καθε βραδυ καιρου επιτρεποντος ειμαι στο τηλεσκοπιο μ),πιστευω πως εχω καλυψει αρκετες απο τις δυνατοτητες του αλλα παντα υπαρχει η διψα για κατι παραπανω....βεβαια με τους πλανητες ειμαι αρκετα ευχαριστημενη αλλα απο νεφελωματα γαλαξιες κτλ θεωρω οτι ενα μεγαλυτερο τηλεσκοπιο μπορει να μου δωσει κι αλλα.....!!Δυστυχως ομως λογω δουλειας κ κουρασης ειναι δυσκολο να απομακρυνομαι συχνα απο την πολη και να απολαυσω ενα καθαρο κ σκοτεινο ουρανο!!
daniela Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Αριστοτελη....στην παρουσα φαση θεωρω οτι το μεγεθος και η γνωση προσφαιρουν απολαυση....αν και θεωρω πως δεν ειναι αποκλειστικα "θελω" των γυναικων μονο.....χεχε!
planetman Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δηλαδή μέχρι πόσα mag αντικείμενο έχεις δει με το 8ιντσο; Νομίζω ότι βιάζεσαι πάντως... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
jimkopa Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Καλως ήρθες Daniela Ψηλα πόσο ψηλα 1000, 1200 μετρα παραπάνω ? Αν δεν εχεις ετοιμο Χώρο ...θες αρκετα χρήματα ...μαζι με το τηλεσκοπιο θες κανα 10 χιλιαρικα ..ειναι πολυ μεγαλο για να στεγαστει ..μεταφορες και τετοια αλλα ξεχασε τα. θες αστεροσκοπιο ... Παντως μακαρι να τα καταφερεις και να πραγματοποιήσεις την επιθυμια σου ..και καμια φορα να μας καλέσεις «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
geonik Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 DanielaΛεπτομέρειες από την κατασκευή μπορείς να δεις εδώ επιλέγοντας τις αντοίστοιχες ενότητες.Το οπτικά τα έχω παραγγέλλει από USA o Πρωτεύων είναι Pegasus Optics και ο δευτερεύων Antares Optics.Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα παρελκόμενα όπως εστιαστής, finderDigital settings Circle κ.α που έχουν αγοραστεί από διάφορες πηγές Όσον αφορά στο ύψος και την σκάλα, είναι απαραίτητο αξεσουάρ εγώ βολεύομαιΜε αυτήν που βλέπεις στην φωτογραφία, μια καταπληκτική σκάλα με φαρδιά σκαλοπάτια Και ψηλή κουπαστή έτσι ώστε να αισθάνεσαι ασφάλεια. Μη βιαστείς πολύ ψαξτο λίγο, μην κουτσουρεύεις τις επιθυμίες σου αλά μην υπερβάλεις και πολυ ίσως 25" είναι υπερβολικά μεγάλο όμως 18" - 20" είναι μια χαρά, υπάρχουν ειδικές πολύ ελαφριές κατασκευές, έχεις δεί αυτό ?Ίσως θα ήταν χρήσιμο πριν αγοράσεις να κατεβείς και να παρευρεθείς σε κάποια από τις εξορμήσεις μας, και να πάρεις μια ιδέα από κοντά υπάρχουν 10", 12", 15", 18", 20" να δείς και να αποφασίσεις καλύτερα.Σε κάθε περίπτωση μην σκέπτεσαι πολύ φτηνές λύσεις γιατί μπορεί να απογοητευτείς από τα οπτικά και την λειτουργία. Τηλεσκόπιο 20" στον Πάρνωνα Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 www.dobsonians.co.uk Μία από τις καλύτερες λύσεις νομίζω για εμάς στην Ευρώπη. Κοίτα τα ultra portable του. Ένα 18ιντσο UC π.χ είνα πολύ καλό και δεν νομίζω να χρειαστείς σκάλα, ίσως 1-2 σκαλοπατάκια για το zenith. Planetman: Δεν νομίζω ότι παίζει τόσο ρόλο πόσα mag έχει δεί κανείς με ένα 8ίντσο τη στιγμή που είναι απλώς αμυδρές θολούρες με υποψία σε πλάγια όραση και κάποιοι δεν βρίσκουν και πολύ ενδιαφέρον στο να τα βλέπουν, ενώ με ένα 18ιντσο τα φωτεινά αντικείμενα π.χ messier μεταμορφώνονται σε φαντασμαγορικά, ιδίως οι γαλαξίες και τα σμήνη και τα αμυδρά του 8ιντσου φαίνονται με απευθείας όραση. Άν έχει δηλαδή κανείς τα λεφτά δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην αγοράσει ένα μεγάλο τηλεσκόπιο. starrynights.blog
geonik Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Μία από τις καλύτερες λύσεις νομίζω για εμάς στην Ευρώπη. Κοίτα τα ultra portable του. Ένα 18ιντσο UC π.χ είνα πολύ καλό και δεν νομίζω να χρειαστείς σκάλα, ίσως 1-2 σκαλοπατάκια για το zenith. Έριξα μια γρήγορη ματιά και έχω να σημειώσω ότι Δεν είδα πουθενά ποιος είναι ο κατασκευαστής των οπτικών που είναι και το πιο κρίσιμο. Το High Quality - British Made δεν μου λέει τίποτα επίσης 1 inch πάχος για 20" είναι λεπτό κατά την γνώμη μου και επίσης για τηνποιότητα του καθρέπτη 1/6 η 1/10 pv από μόνο του δεν μου λέει τίποτα. Απο κατασκευή φαίνονται συμπαθητικά, φαντάζομαι το ultra portal να είναι από αλουμίνιο αν και δεν το αναφέρει..Σε κάθε περίπτωση για τον καθρέπτη ζητάμε εκ των προτέρων ποιές είναι οι ελάχιστα εγγυημένες μετρήσεις για τα παρακάτω:Peak to valley error , RMS και Strehl ratio και ζητάμε αυτό να αποδεικνύεται με interferometer report αν είναι δυνατόν,διαβάστε εδώ την περιπέτεια που πέρασα εγώ με ένα αποχρωματικό Williams Optics για να καταλάβετε τι παίζει.. Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Τα γραφει μεσα στην ιστοσελιδα του ολα αυτα που λες geonik...Δεν κοιταξες καλα...
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Ναί, επιπλέον μπορεί να βάλει και ότι καθρέφτη θές εσύ εφόσον εσύ τον πληρώνεις. Π.χ μπορεί να βάλει και orion optics καθρέφτη μέσα ή να πάει αυτόν που έχει για hilux επιστρώσεις. Το καλό με τον Lukeherst είναι ότι μπορείς να του πείς πώς θές να γίνει η κατασκευή, βέβαια άν αλλάξουν πολά πράγματα αυτό σημαίνει και μεγαλύτερο χρόνο αναμονής και περισσότερα λεφτά κλπ. Αλλά σε αντίθεση με τα obssesion και starmaster που είναι στάνταρ αυτός σου κάνει αλλαγές άμα θές. Επίσης έχει πάρει πολύ καλές κριτικές και στο cloudynights τον έχουνε πολύ σε εκτίμηση. Έτσι όπως πουλάει τα τηλεσκόπιά του πάντως είναι μια χαρά. Όταν μιλάμε για 18 και 20 ίντσες εκεί δεν νομίζω να κολλάει κανείς τόσο στο πόσα λ είναι ο καθρέφτης, πάντως οι στάνταρ που έχει είναι ποιοτικοί και προσεχτικά φτιαγμένοι για να αποδίδουν καλά και στα μικρά f. starrynights.blog
geonik Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Τα γραφει μεσα στην ιστοσελιδα του ολα αυτα που λες geonik... Δεν κοιταξες καλα...Πράγματι δεν κοίταξα καλά ,αλά τώρα που ξανακοίταξα πάλι δεν τα βρήκα Άν θές πές μου που να τα βρώ... Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
daniela Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 πολυ ωραια τα λετε ρε παιδια....αν ειχα μεχρι στιγμης 1-2 παραμετρους τις κανατε εκατομμυρια!! ειλικρινα με κανετε κ νιωθω λες και πηρα σημερα το τηλεσκοπιο μου.....πω πω αγχωθηκα.... παντως geonik αυτο που μου εδειξες το ειδα κ εγω το εκρινα ως μια πολυ καλη επιλογη
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Πράγματι δεν κοίταξα καλά ,αλά τώρα που ξανακοίταξα πάλι δεν τα βρήκαμμ... ναι geonik καποιο δικιο εχεις...Πληροφοριες για τους καθρεφτες εχει σκορπιες εδω:http://www.dobsonians.co.uk/accessories.htmlhttp://www.dobsonians.co.uk/Options.htmlhttp://www.dobsonians.co.uk/News%20Page.html παντως geonik αυτο που μου εδειξες το ειδα κ εγω το εκρινα ως μια πολυ καλη επιλογηΑν ενοεις το obssesion 18uc ξεχνα το γιατι βγαινει εκτος των χρηματων που δινεις. Κανει περιπου 5500ευρω χωρις μεταφορικα απο αμερικη και χωρις τελωνειο καμια 25% της τιμης του τηλε +τα μεταφορικα...Γιαυτο λεμε για τον μπαρμπα τον Lukehurst...Φτιαχνει και αυτος παρομοια ultracompact και απο Αγγλια τα μεταφορικα θα ειναι πιο φθηνα και δεν υπαρχει και τελωνειο 25%.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα