Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πολύ χρήσιμες οι απόψεις όλων σας, υπερπολύτιμες για κάθε αρχάριο νομίζω :D

υπαρχουν θηκες μεταφορας με 150 με 200€

πχ

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p179_Tragetasche-fuer-Geraete-bis-10--Oeffnung---1300mm-Brennweite.html

μπαινει και στην πλατη...............(μακρια απο διαδηλωσεις ομως) :cheesy:

Μια τέτοια θήκη διευκολύνει αρκετά την κατάσταση. Είδα οτι έχει και στο Πλανητάριο την ίδια. Το κουφό είναι οτι για σωλήνες 8'' κοστίζει 98Ε

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1262

ενώ για 10'' φτάνει τα 189Ε :shock: :shock: :shock:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1257

Έλεος τόση διαφορά για 50mm ](*,) Άλλο ένα συν για το 8άρι.

Το άλλο ζήτημα είναι οτί με μια τέτοια θήκη μοιαζει κανείς λίγο με τον Οβελίξ :cheesy: :cheesy: :cheesy:

guy_bag.jpg Obelix1.png

Πέρα από την πλάκα, πραγματικά δεν νομίζω οτι το 10άρι αξίζει τα 200 + 100 της θήκης = 300 ευρώ παραπάνω από το 8άρι. Συν το έξτρα βάρος. Μάλλον προσανατολίζομαι στο 8άρι και αφού περάσει ο καιρός και το ξεζουμίσω :mrgreen: θα μαζέψω λεφτά και θα πάω για 12''++ truss ή καμιά ισημερινή για να ανεβάσω πάνω το 8άρι. :wink:

ametop3a.jpg
  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Αρκετα ενδιαφερον εξελιχθηκε το Θεμα...

Στεφανε ωραιο το παραδειγμα με την λαμπα, σκεψου οτι το ιδιο (περιπου) ισχυει με το 20" και 12" :shock: < θελω 20ιτσο :roll: >

Αντωνη νομιζω οτι η θηκη ειναι το τελευταιο πραγμα που χρειαζεσαι, καλυτερα αυτα τα λεφτα να δωσεις να παρεις κανενα προσοφθαλμιο ή καλυτερο τηλεσκοπιο.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα για όσους αρχάριους είναι σε φάση να αγοράσουν τηλεσκόπιο. Φίλε Βοώτη πάντως εγώ από όσα έχω διαβάσει και μου έχουν πει άλλα παιδιά, θα πάω για 8" Dob λίαν συντόμως. Μάλλον δεν είναι τυχαία η επιλογή του μεγαλύτερου ποσοστού αρχάριων που το επιλέγουν.
Δημοσιεύτηκε

Αν έχετε τα χρήματα, πηγαίντε για το 10''.

Αλλιώς σύντομα θα αναρωτιέστε γιατί δεν το κάνατε.

Η διαφορά στον όγκο και στην ευκολία μεταφοράς είναι πολύ μικρή.

Οπότε κυνηγήστε τις 2 παραπάνω ίντσες.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

Αντωνη νομιζω οτι η θηκη ειναι το τελευταιο πραγμα που χρειαζεσαι, καλυτερα αυτα τα λεφτα να δωσεις να παρεις κανενα προσοφθαλμιο ή καλυτερο τηλεσκοπιο.

Φίλε Βασίλη καταλαβαίνω τι εννοείς. Όμως να πω την αλήθεια δεν μου πάει η καρδιά να έχω γυμνό το σωλήνα ούτε για απόσταση σπίτι-αυτοκίνητο ούτε και εντός αυτοκινήτου κατα τη διάρκεια της μετακίνησης.

Άσε που έχω σκοπό να το πάρω στην Παρο και να περάσει από τρένο για Αθήνα, άγνωστο μέσο για Πειραιά και πλοίο για Πάρο.

Αυτό θα έχει ενδιαφέρον :lol: . Η Οδύσσεια ενός Dobsonian :mrgreen: Μήπως να το ξανασκεφτώ το θέμα ;;;

Αν έχετε τα χρήματα, πηγαίντε για το 10''.

Αλλιώς σύντομα θα αναρωτιέστε γιατί δεν το κάνατε.

Η διαφορά στον όγκο και στην ευκολία μεταφοράς είναι πολύ μικρή.

Οπότε κυνηγήστε τις 2 παραπάνω ίντσες.

Δεν ξέρω αν αξίζουν οι 2 ίντσες την διαφορά χρημάτων :-k. Με αυτά που θα γλιτώσεις από το 8άρι μπορείς να παρεις έναν Hyperion Zoom και κανά laser collimator ή κανά καλό telrad για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη :wink:

Τέλος πάντων από ότι μου είχαν πει στο Πλανητάριο μαζί με τα 8άρια θα έλθουν και λίγα 10άρια έπομένως μάλλον θα είναι απόφαση τελευταίας στιγμής.

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε

να κάνω και εγώ την ερώτηση μου σαν αρχάριος.

με ένα 8άρι ή 10άρι τηλεσκόπιο θα βλέπω λεπτομέρεια πχ στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ή θα βλέπω ένα συνεφάκι απλά πιο φωτεινό σε σχέση με τα ταπεινά μου vixen 9x63 κιάλια;

Δημοσιεύτηκε
να κάνω και εγώ την ερώτηση μου σαν αρχάριος.

με ένα 8άρι ή 10άρι τηλεσκόπιο θα βλέπω λεπτομέρεια πχ στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ή θα βλέπω ένα συνεφάκι απλά πιο φωτεινό σε σχέση με τα ταπεινά μου vixen 9x63 κιάλια;

Καλησπερα Ηλια,

Οχι μονο θα βλεπεις λεπτομεριες στο Μ42 \:D/ αλλα κατι παραπανω!!! Θα βλεπεις και λιγο χρωματακι αν εχεις καλο ουρανο!!

Και βεβαια θα βλεπεις αρκετες λεπτομεριες και σε αλλα αντικειμενα...

αλλα το Α και το Ω ειναι ο ουρανος για να δεις αρκετη λεπτομερια!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Πιθανοτερο ειναι οτι ειναι η ιδεα σου. Χρωμα θα δεις με 14 ιντσες και πανω σε τοσο φωτεινα νεφελωματα κατω απο εξαιρετικες καιρικες συνθηκες και με τρελα οπτικα!

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν απαιτείται μεγάλη διάμετρος για να δει κανείς λίγο πρασινωπό χρώμα στο Μ42. Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλο exit pupil (κόρη εξόδου) ώστε το αντικείμενο να αποκτήσει μεγάλη επιφανειακή λαμπρότητα. Ως γνωστόν, η επιφανειακή λαμπρότητα εξαρτάται από το exit pupil μόνο κι όχι από τη διάμετρο.Αν κατεβάσει κανείς τη μεγέθυνση αρκετά, ώστε ο λόγος διάμετρος (mm) προς μεγέθυνση (= exit pupil) να ανεβεί σε τιμές κοντά στο 6 ή 7, επιτυγχάνει τη μέγιστη επιφανειακή λαμπρότητα που μπορεί να παραχθεί με ένα τηλεσκόπιο (ή κυάλι). Και επειδή το αντικείμενο είναι αρκετά εκτετεμένο, αν οι συνθήκες είναι καλές (μεγάλη διαύγεια, μικρή φωτορύπανση) τότε είναι πολύ πιθανό να δει το πρασινόγκριζο χρώμα του νεφελώματος.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Να πω κι εγώ την άποψή μου ως κάτοχος του 8ιντσου.

Αδερφέ Βοώτη, πρώτα απ' όλα ξέχνα τη θήκη.

Μην την υπολογίζεις στα έξοδα.

Με τα χρήματα της θήκης (αν τα έχεις εξτρά) πάρε ένα προσοφθάλμιο ευρέως πεδίου, ένα barlow, άντε και κανένα απλό φίλτρο.

Όταν χρειαστεί να το μετακινήσεις θα το σπάσεις σε 2 κομματάκια (βάση+σωλήνας ή σε 5: 4 κομμάτια τη βάση+σωλήνα) θα το βάλεις στο ωραίο σου αυτοκίνητο και ....έφυγες.

Μη φαντάζεσαι ότι θα το φορτώνεις στην πλάτη. Ο σωλήνας ...πάει στο καλό. Η βάση?

Λοιπόν, για να καταλάβεις λίγο τις διαστάσεις θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος.

Στο Seat Ibiza(2002) που έχω ο 8ιντσος σωλήνας κάθεται ...just ξαπλωτός στο πίσω κάθισμα. Δηλαδή και από τα δυο του άκρα μαζί περισσεύουν 6-8 πόντοι max.

Η βάση (δε τη "λύνω") μπαίνει ξαπλωτή στο πορτπαγάζ και περισσεύει χώρος για κάτι σακίδια.

Το dob έχει μετακινηθεί βέβαια με επιτυχία (μη ρωτήσετε πως) σε fiat panda φουλ στις βαλίτσες και με 4 επιβάτες :lol:

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Επειδή τα skywatcher αγνοούνται ακόμα #-o και μου την έδωσε λιγο η κάτάσταση :evil: πέρασα χθες από την Aktis και γυρισα σπίτι μαζί με ένα GS880-10" Dobsonian της GSO \:D/ \:D/ \:D/

http://www.gs-telescope.com/content.asp?id=115

Tο συναρμολόγησα χθες το βράδυ μόνος μου χωρίς instruction manual 8) , ευθυγράμισα σήμερα τον ερευνητή και λίγο το πρωτεύον και είμαι έτοιμος \:D/

Καιρού θέλοντος και ουρανού επιτρέποντος, το βράδυ την έχω στημένη στον Κρονο και ότι άλλο προκύψει :mrgreen:

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε

Hi,

Well I may be the odd person here, but, to me inches, feet, yards, miles, etc. make perfect sense to me. For example, 1/16-inch is 0.0625-inches, and other stuff like that. Even reading temperatures in Fahrenheit makes sense to me. Oh well dudes.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε
Επειδή τα skywatcher αγνοούνται ακόμα #-o και μου την έδωσε λιγο η κάτάσταση :evil: πέρασα χθες από την Aktis και γυρισα σπίτι μαζί με ένα GS880-10" Dobsonian της GSO \:D/ \:D/ \:D/

Tο συναρμολόγησα χθες το βράδυ μόνος μου χωρίς instruction manual 8) , ευθυγράμισα σήμερα τον ερευνητή και λίγο το πρωτεύον και είμαι έτοιμος \:D/

Καιρού θέλοντος και ουρανού επιτρέποντος, το βράδυ την έχω στημένη στον Κρονο και ότι άλλο προκύψει :mrgreen:

Πάρα πολύ καλό και βελτιωμένο μοντέλο. Παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίζεις το ζύγισμα και το πόσο σφιχτό θα είναι η κίνηση στο Alt. Επίσης έχει εστιαστή με 1:10 που βοηθάει πολύ στην εστίαση "δύσκολων" αντικειμένων.

Δεν μπορώ να το καταλάβω πάντως. Αφού υπάρχουν και τα GSO τα οποία είναι το ίδιο (και ίσως και καλύτερο) πράγμα γιατί ο κόσμος δεν τα προτιμάει; [-(

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Αντωνη...Καλοροζικο το νεο αποκτημα!! =D>

Ελπιζω να σου χαρισει ομορφες στιγμες και μαγικες βραδιες !!

Καθαρους ουρανους να εχεις!!!

<και ελεγα και γω γιατι εχουμε συννεφιες καλοκαιριατικα>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Κοιμησου το απογευμα. Ξυπνα κατα τις 9 και φιαξε καφε(δες). Αρχισε απο νωρίς. Θα δυσκολευτεις στην αρχη, για αυτο κανε εξασκηση σε ευκολους στοχους. Τον Κρονο (περα απο το οτι ειναι λιγο δυσκολος για αρχη) δεν βλέπω να τον προλαβαινεις αν δεν εχεις εμπειρια και το οργανο δεν εχει ηδη κρυωσει. Ακομη και ο Πολικός καλος ειναι, αλλα μπορεις να δοκιμασεις και διπλους αστερες (και αν σου κατσει και εισαι τυχερος κανενα Μ13). Μην απογοητευτεις αν δεν μπορεσεις ομως, στην αρχη ολα ειναι καινουργια και δυσκολα. Αρκει να εξασκηθεις στην χρηση και να δωσεις περιθωριο στο οργανο να κρυωσει για να μην "βραζει". Και αφου θα εχεις παρει το κολαι, περιμενε να παει καπου 2:30 η ώρα (κοιτα το σε κανενα προγραμμα) και στοχευσε τον ΔΙΑ (αν και θα ειναι λιγο χαμηλα). Θα ειναι ενας ποιο ευκολος και ικανοποιητικος στοχος για αρχη απο τον Κρονο.
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια :D

Άρχισε να μαζεύει σύννεφα στη Θεσσαλονίκη ](*,) Η γκαντεμιά του πρωτάρη θα ξαναχτυπήσει μου φαίνεται #-o

Πάρα πολύ καλό και βελτιωμένο μοντέλο. Παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίζεις το ζύγισμα και το πόσο σφιχτό θα είναι η κίνηση στο Alt. Επίσης έχει εστιαστή με 1:10 που βοηθάει πολύ στην εστίαση "δύσκολων" αντικειμένων.

Όντως μου έχει κάνει πολύ θετική εντύπωση η όλη κατασκευή. Εκτός απο τα δύο φρένα που έχει για την ρύθμιση της κίνησης στην κάθετο, υπάρχει παρομοίως και δυνατότητα ρύθμισης της κίνησης στην οριζόντιο από την βάση =D>

+ τον εστιαστή ακριβείας 1:10 =D>

+ ανεμιστήρα για το πρωτεύον =D>

+ μαζί με το 9mm (fully multicoated) και ένα 30mm 2'' \:D/ και έναν 2'' extension tube ο οποίος λίγο που τον περιεργάστηκα μου φαίνεται οτι θα κάνει την διαφορά.

Δεν μπορώ να το καταλάβω πάντως. Αφού υπάρχουν και τα GSO τα οποία είναι το ίδιο (και ίσως και καλύτερο) πράγμα γιατί ο κόσμος δεν τα προτιμάει; [-(

Η αλήθεια είναι οτι και εγώ είχα πέσει θύμα της εσφαλμένης εντύπωσης οτι τα skywatcher είναι καλύτερα αλλά ευτυχώς το έψαξα το πράγμα και εδώ στο forum και κάθε άλλο παρά χαμένος βγήκα \:D/ Όντως νομίζω οτι η GSO αξίζει περισσότερη από την προσοχή των ερασιτεχνών αστρονόμων. Δεν νομίζω οτι έχει να ζηλέψει τίποτα από τον άμεσο ανταγωνισμό :wink:

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω είναι θέμα marketing.

Αν τα GSO είχαν την ίδια διαφήμιση με τα Sky-Watcher ή

τα πουλούσε το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης το οποίο έχει

πολύ καλή δομή και ξέρει να προωθεί τα προϊόντα του τότε

σίγουρα τα GSO θα πουλούσαν...

Δημοσιεύτηκε
Μέχρι πριν λίγο καιρό τα gso υπολείπονταν σε εξοπλισμό (ένα προσοφθάλμιο) κ ήταν ακριβότερα (30 ευρώ).Τώρα πια πιστεύω πως η πλάστιγγα γέρνει καθαρά υπέρ της.Τα τηλεσκόπια της φαίνονται αν όχι καλύτερα σίγουρα πληρέστερα απ τα sky watcher.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα παιδιά :D

Είχα, λοιπόν, χθες μια ιδέα. Στο 10αρι GSO που έχω ο εστιαστής βγάζει έξοδο 2''. Για να βάλω προσοφθάλμιο 1,25'' έχει έναν αντάπτορα που μπαίνει στην 2'' υποδοχή και βγάζει έξοδο 1,25''. Καλά ως εδώ. Σκέφτηκα λοιπόν το εξής. Γίνεται να πάρω ένα big barlow και να τον χρησιμοποιώ για 2'' και να βάζω πάνω του τον αντάπτορα και έτσι να βολεύει και για 1,25'' ειδών προσοφθάλμια :?: :?: :?: Αυτό είναι εφικτό ή όχι :?: Μπορώ να κάνω το ίδιο και με 2'' φίλτρα :?:

Θέλω να εκμεταλευθώ όσο το δυνατόν περισσότερο τις 2 ίντσες για να έχω ακόμη περισσότερο φως και να γλιτώσω βέβαια και κάποια χρήματα.

Υπάρχει όμως σεβαστη διαφορά ανάμεσα σε ένα προσοφθάλμιο ίδιας μεγέθυνσης 1,25'' και 2'':?: :?: :?: Παίρνει όντως το 2'' περισσότερο φως :?:

"Πόσο σημαντικές είναι οι ίντσες τελικά" και στα προσοφθάλμια :?:

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε
Παίρνει όντως το 2'' περισσότερο φως :?:

"Πόσο σημαντικές είναι οι ίντσες τελικά" και στα προσοφθάλμια :?:

Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στην φωτεινότητα των αντικειμένων που βλέπεις

εάν χρησιμοποιήσεις 2" προσοφθάλμιο....

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
εαν δεν υπαρχει διαφορα στη φωτεινοτητα, τοτε ποια ειναι η διαφορα μεταξυ 1,25" και 2" ???

Σε μεγάλα εστιακά μήκη όπου πρέπει να πάρης μεγάλο πεδίο απο το,

εστιακό επίπεδο στον προσοφθάλμιο , είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσεις φακούς μεγάλης διαμέτρου,

όπου οι παραμορφώσεις είναι λιγότερες οι καμπυλότητες επίσης λιγότερες και εκεί υπάρχει η διαφορά ανάμεσα στις 2" και 1,25".

Σε καμία όμως περίπτωση δεν έχεις μεγαλύτερη φωτεινότητα αν και πολύ κόσμος αυτό πιστεύει.

Όμως για να γίνει κατανοητό γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια, πρέπει πρώτα κανείς να κατανοήσει,

πώς σχηματίζεται το iluminated field στο εστιακό επίπεδο, και πώς στην συνέχεια ο προσοφθάλμιος,

μετασχηματίζει μέρος, ή όλο απο αυτό το πεδίο, ανάλογα με το εστικό του μήκος,

σε φωτεινή δέσμη κατάλληλη για το ανθρώπινο μάτι.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Μάλιστα :-k Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, τα 2'' χρησιμοποιούνται συνήθως στις χαμηλές μεγεθυνσεις.

Όμως τι γίνεται στις υψηλότερες ;;. Για να το κάνω πιο λιανα. Υπάρχουν κάποιοι προσοφθάλμιοι που παρέχουν την δυνατότητα σύνδεσης εκτός από την 1,25'' και με την 2'' (π.χ. Hyperion Zoom 8-24, Celestron Ultima LX) Σε αυτή την περίπτωση αν έχουμε τον Zoom ή κάποιο Ultima στα 12mm ή στα 8mm, ποια υποδοχή είναι προτιμότερη;;;

Δηλαδή 12mm/8mm σε 2'' ή 12mm/8mm σε 1,25'' :?: :?: :?: Κάποια διαφορά δεν πρέπει να υπάρχει λογικά :?:

ametop3a.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης