Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας, το καλοκαίρι που μας πέρασε αγόρασα και εγώ το γνωστό τηλεσκόπιο dob skywatcher 8" έχοντας κάνει αρκετές καλές παρατηρήσεις με τα προσοφθάλμια που έχει πιστεύω πως ήρθε η ώρα να αγοράσω κάτι καλύτερο. Θα ήθελα την συμβουλή σας για την αγορά ενός αντικειμενικά καλού προσοφθάλμιου αλλά σε σχετικά προσιτή τιμή (100 - 150 ευρώ) για καλή παρατήρηση των πλανητών κτλ. Επίσης η αγορά ενός Barlow σε συνδυασμό με έναν φακό μεγαλύτερου οπτικού πεδίου (πχ 20mm, 25mm) θα μου δώσει εικόνες με μεγαλύτερο οπτικό πεδίο απ' ότι ο αντίστοιχος 10mm ή ο Barlow μειώνει και αυτός το οπτικό πεδίο;
Δημοσιεύτηκε
Άραγε ποιός εκ των 5-6-7mm ortho είναι αποδοτικότερος για το 8αρι?

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Για 1200mm ο 6άρης σου δίνει 200Χ που είναι πολύ καλή μεγέθυνση για το 8". Τη μεγέθυνση αυτή μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις τις περισσότερες βραδιές ακόμη και με μέτριο seeing. Το είδωλο θα είναι αρκετά οξύ και δεν θα σου στρετσάρει.
Δημοσιεύτηκε
ο ορθοσκοπικος των 7mm ειναι αχρηστος για τηλεσκοπιο 8" f/6. Οσο καθαρο ειδωλο και να δινει, παντα θα θες μεγαλυτερη μεγεθυνση απο τις 170Χ στους πλανητες. Οι ορθοσκοπικοι ειναι χρησιμοι οταν δινουν μεγαλες μεγεθυνσεις ωστε να αναδειξουν λεπτομερειες στους πλανητες. Αν θες σωνει και ντε 170Χ , τοτε πας σε κατι αλλο που θα σου δινει και μεγαλυτερο πεδιο.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Μάλιστα. Πάμε για τον 5άρη λοιπόν. Κρίμα, θα "καεί" το μαμίσιο 10άρι (barlowed) της SW :^o

:lol:

ώπα τώρα το είδα αυτό.

Για 1200mm ο 6άρης σου δίνει 200Χ που είναι πολύ καλή μεγέθυνση για το 8". Τη μεγέθυνση αυτή μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις τις περισσότερες βραδιές ακόμη και με μέτριο seeing. Το είδωλο θα είναι αρκετά οξύ και δεν θα σου στρετσάρει.

λες να σωθεί το 10άρι τελικά? :mrgreen:

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Με τον ορθοσκοπικό φακό θα μπορώ να παρατηρώ εξίσου καλά κάποια βασικά νεφελώματα όπως πχ. του Ωρίωνα ή τον γαλαξία της Ανδρομέδας; ή για αυτά θα χρειαζόμουν άλλου είδους φακό; Επίσης αν συνδύαζα κάποιον φακό μικρότερης μεγέθυνσης με Barlow θα είχα καλύτερα αποτελέσματα; Όσο για το seeing από εκεί που παρατηρώ είναι σχεδόν τέλειο και δεν είχα πολλά προβλήματα.
Δημοσιεύτηκε
dob skywatcher 8" έχοντας κάνει αρκετές καλές παρατηρήσεις με τα προσοφθάλμια που έχει πιστεύω πως ήρθε η ώρα να αγοράσω κάτι καλύτερο.

Nα πω και εγω την αποψη μου?

Καταρχας με τα προσοφθαλμια που εχει το τηλε δεν εχεις δει τιποτα ακομα.

Ειναι τα ποιο χαλια προσοφθαλμια που μπορει να βρεις.

Γιαυτο, επειδη δεν εχεις δει ποτε σου απο καλα προσοφθαλμια, δεν μπορω να σου προτεινω το πρωτο προσοφθαλμιο που θα αγορασεις να ειναι ειδικο προσοφθαλμιο-ορθοσκοπικο.

Οι ορθοσκοπικοι, το μονο που κανουν καλα ειναι να δειχνουν καλα τους πλανητες.

Αντιθετα θα σου προτεινα μια σειρα καλων και εντυπωσιακων προσοφθαλμιων που ολοκληρη η σειρα, 6 προσοφθαλμια κοστιζει μονο 266 ευρω:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10539

Δημοσιεύτηκε
Γιατί ρε παιδιά δεν μπορούμε να δούμε τίποτα εκτός από πλανήτες με ορθοσκοπικό?Ισα ίσα που έχουν καλύτερο κοντράστ από άλλες σχεδιάσεις με περισσότερο γυαλί.Αν κάποιος μπορεί να βολευτεί με το μικρό πεδίο κ το eye relief τότε δεν βλέπω τον λόγο.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Μάλιστα. Πάμε για τον 5άρη λοιπόν. Κρίμα, θα "καεί" το μαμίσιο 10άρι (barlowed) της SW :^o

:lol:

λες να σωθεί το 10άρι τελικά? :mrgreen:

Έχω μια πρόταση για το μαμίσιο 10άρι. Το παίρνεις, το βάζεις πάνω σε ένα γερό τραπέζι, μετά παίρνεις ένα σφυρί και το κοπανάς με όλη σου τη δύναμη, προσέχοντας μη σε πάρουν τα σκάγια :lol: :lol: :lol:

Στο θέμα μας τώρα. Ωραίοι οι Ortho, χαμηλή τιμή, όμως τραγικό το πεδίο των 40 μοιρών #-o χειρότερο και από plossl. Βέβαια έχεις άλλη ποιότητα εικόνας. Νομίζω ότι αξίζουν τα λεφτά τους.

Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν θα έπαιρνα Ortho άλλα θα μάζευα για κάτι καλύτερο. Προσωπική άποψη πάντα.

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε

Αφού άκουσα και τις απόψεις σας λέω να πάρω για πρώτο φακό έναν από τούς παρακάτω:

LANTHANUM 6mm της VIXEN

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1308

ή

HYPERION 8 mm ή 5mm της Baader Planetarium

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=987

Τι λέτε για αυτούς από πλευράς ποιότητας; Ποιόν από αυτούς θα μου προτείνατε;

Αργότερα λέω να αγοράσω και έναν καλό Barlow αλλά πρώτα θέλω να έχω έναν σχετικά καλό φακό.

Δημοσιεύτηκε
Αφού άκουσα και τις απόψεις σας λέω να πάρω για πρώτο φακό έναν από τούς παρακάτω:

LANTHANUM 6mm της VIXEN

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1308

ή

HYPERION 8 mm ή 5mm της Baader Planetarium

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=987

Τι λέτε για αυτούς από πλευράς ποιότητας; Ποιόν από αυτούς θα μου προτείνατε;

Αργότερα λέω να αγοράσω και έναν καλό Barlow αλλά πρώτα θέλω να έχω έναν σχετικά καλό φακό.

Οι Vixen ΝLV και oι Hyperion δεν συνιστώνται ιδιαίτερα [-( Δεν είναι και χάλια αλλά υπάρχουν και καλύτερες επιλογές.

Εφόσον θες να κινηθείς γύρω στα 100 Ευρώ νομίζω ότι είναι καλύτερα να κατευθυνθείς προς Baader Ortho.

Εφόσον μπορείς να δώσεις γύρω στα 150 Ευρώ εξαιρετική περίπτωση είναι οι Vixen LVW (γύρω στα 160 - 175E). Όσους δεν έχει το Πλανητάριο μπορείς να τους βρεις στην ΑΚΤΙΣ (http://www.aktistar.com/)

Επίσης πολύ οικονομική αλλά και αξιοπρεπής επιλογή είναι τα zoom προσοφθάλμια. Ο Vixen LV-Zoom 8-24mm είναι καλός (ΑΚΤΙΣ 129Ε). Ο Celestron Zoom 8-24mm έχω ακούσει ότι είναι ίδιος με τον Vixen αλλά φθηνότερος (http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1302). Ακόμα καλύτερος ο Hyperion Zoom 8-24 mm (ΑΚΤΙΣ και http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1252)

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε
Ο ορθοσκοπικός σε αυτές τις μεγεθύνσεις δίνει πολύ μικρό πεδίο και θα σε ζορίσει κάπως για Deep Sky. Για πλανήτες είναι καλός. Η λύση που σου προτείνουν τα παιδιά για τους zoom είναι πολύ καλή, ιδίως αν συνδυάσεις το zoom μαζί με τον Barlow.
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Τώρα προσανατολίζομαι στην αγορά ενός καλού ζουμ φακού και αργότερα ενός Barlow για να τα συνδυάσω.
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Τώρα προσανατολίζομαι στην αγορά ενός καλού ζουμ φακού και αργότερα ενός Barlow για να τα συνδυάσω.

Όντως αυτή ίσως είναι η καλύτερη λύση για αρχή. Ρίξε μια ματιά σε αυτό το εξαιρετικό συγκριτικό για zoom προσοφθάλμια http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7308 =D> =D> =D>

Υπενθυμίζω ότι: Celestron = Vixen = Televue όμως έχε υπ'όψην σου ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στη τιμή.

Για το budget σου (100-150) μάλλον είσαι ανάμεσα σε Celestron και Hyperion Zoom :wink:

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε

παιδια να ρωτησω και εγω κατι.................

γιατι οι περισσοτεροι προτεινετε τον hyperion και οχι τον WO zoom που και καλυτερες κριτικες εχει και πολυ μικρη διαφορα στην τιμη??

παιζει κατι που δεν το ξερω?

Δημοσιεύτηκε
Celestron = Televue

Βαρύ αυτό :lol:

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Μάλλον εννοεί για τον zoom 8-24 της Vixen που κυκλοφορεί με το λογότυπο πολλών εταιρειών (της Televue σίγουρα, πιθανώς και της Celestron). Προφανώς ως γενικό σχόλιο δε στέκει.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Celestron = Televue

Βαρύ αυτό :lol:

Προφανώς στον zoom αναφέρομαι που είναι o ίδιος ο Vixen.

Και πραγματικά απαράδεκτη η Televue που πουλάει το ίδιο zoom προσοφθάλμιο (της Vixen) με την υπερδιπλάσια τιμή από τη ίδια τη Vixen και την Celestron. Πραγματικά απαράδεκτο.

Οι τιμές της Televue είναι γενικώς ολίγον απαράδεκτες. Αλλά άμα γίνεσαι φίρμα... αυτά συμβαίνουν.

παιδια να ρωτησω και εγω κατι.................

γιατι οι περισσοτεροι προτεινετε τον hyperion και οχι τον WO zoom που και καλυτερες κριτικες εχει και πολυ μικρη διαφορα στην τιμη??

παιζει κατι που δεν το ξερω?

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ο WO zoom 7,5-22,5 είναι ένα εξαιρετικό προσοφθάλμιο. Από τις δοκιμές φαίνεται ότι είναι δίπλα δίπλα με τον Hyperion Zoom, όμως η διαφορά στην τιμή δεν είναι μικρή. Τα 50Ε για τιμές της τάξης των 1000Ε είναι αμελητέα διαφορά όμως για τιμές της τάξης των 150-200Ε είναι σημαντική διαφορά.

Γιατί να δώσω 215 αντί για 165 αφού θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα;;; Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο WO είναι κακή αγορά. Κάθε άλλο. Όταν όμως έχει το value of money πρώτο λόγο τότε η πλάστιγα γέρνει προς Hyperion Zoom.

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε
Και πραγματικά απαράδεκτη η Televue που πουλάει το ίδιο zoom προσοφθάλμιο (της Vixen) με την υπερδιπλάσια τιμή από τη ίδια τη Vixen και την Celestron. Πραγματικά απαράδεκτο.

Οι τιμές της Televue είναι γενικώς ολίγον απαράδεκτες. Αλλά άμα γίνεσαι φίρμα... αυτά συμβαίνουν.

Οντως είναι άσχημο για το ίδιο προϊόν να υπάρχει διαφορά τιμής 100+ ευρώ μόνο για το λογότυπο. Ωστόσο η δύναμη του brand name είναι ισχυρή και γύρω από αυτό κινείται μεγάλο μέρος της οικονομίας. Γι'αυτό πάντα πρέπει να ψάχνουμε πριν της αγορές και πέρα από τη φίρμα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Γιατί να δώσω 215 αντί για 165 αφού θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα;;;

Έχεις δηλαδή διαπιστώσει ιδίοις όμασι ότι δίνουν "το ίδιο αποτέλεσμα"?

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Οντως είναι άσχημο για το ίδιο προϊόν να υπάρχει διαφορά τιμής 100+ ευρώ μόνο για το λογότυπο. Ωστόσο η δύναμη του brand name είναι ισχυρή και γύρω από αυτό κινείται μεγάλο μέρος της οικονομίας. Γι'αυτό πάντα πρέπει να ψάχνουμε πριν της αγορές και πέρα από τη φίρμα.

Ακριβώς. Αυτή την δύναμη της "μάρκας" την δίνει ο ανενημέρωτος καταναλωτής που ταυτίζει μια μάρκα με ένα επίπεδο ποιότητας στηριζόμενος κυρίως στη φήμη. Σίγουρα αυτή η φήμη χτίστηκε πάνω σε κάτι πραγματικό, σίγουρα η Televue (στην περίπτωση μας) έχει και εξαιρετικής ποιότητας προιόντα όμως έχει και υπερτιμημένα (και σε ποιότητα και σε τιμή) προιόντα που υπολείπονται του ανταγωνισμού.

Όταν μια εταιρία αποκτήσει πια αυτό το καλό όνομα, το εκμεταλλεύεται εις βάρος του καταναλωτή και εκείνος πολλές φορές σαν το πρόβατο πέφτει στην παγίδα. Να έχουμε στο νου μας ότι το ακριβότερο δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο.

Γι'αυτό μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στις αγορές μας και να τιμούμε όσους μας φέρονται με σεβασμό και να "τιμωρούμε" όσους κάνουν το αντίθετο. Αυτή είναι η άποψη μου και τη δυσαρέσκεια μου δεν την κρύβω :( .

Γιατί να δώσω 215 αντί για 165 αφού θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα;;;

Έχεις δηλαδή διαπιστώσει ιδίοις όμασι ότι δίνουν "το ίδιο αποτέλεσμα"?

Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να δοκιμάσω ο ίδιος τον WO. Προφανώς η άποψη μου στηρίζεται σε δοκιμαστικά που έχω διαβάσει. Όταν βέβαια λέω το "ίδιο αποτέλεσμα" εννοώ αποτέλεσμα ίδιου επιπέδου.

Οι συγκεκριμένοι zoom (Ηyperion και WO) θεωρούνται οι καλύτεροι και όχι τυχαία. Όπως είναι φυσικό, ο ένας υπερτερεί και μειονεκτεί από τον άλλο σε κάποιες λεπτομέρειες, όμως το συμπέρασμα που έχω αποκομίσει είναι ότι η γενική απόδοση/χαρακτηριστικά τους κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

ametop3a.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης