Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πως Μπορούμε να Προστατέψουμε ένα τηλεσκόπιο Απο την Υγρασία στο 100%

Επιτυνχάνεται αυτό με κάποιο Τρόπο?

Αν το κλείσουμε Αεροστεγος Περνάει μέσα

Τι στο καλό είναι Υγρασία και πόσο Μεγάλος Εχθρος για μας μπρορει να Αποβεί.

Τα ερασσιτεχνικά Αστεροσκοπια δεν έχουν Συνέχεια το σωλήνα στην Στήριξη?

η αν δεν παρατηρείται τον Βγάζεται?

Ένα τηλεσκόπιο απο 1000 ευρώ και πάνω Αξίας ,μπορεί να νομίζεις ότι είναι καλό και δεν έχει ανάγκη, και να την πατήσεις μετα απο καιρό

Υπάρχει ένα Τηλεσκόπιο celestron 11ιντσων εδώ και13 χρόνια εγκαταστημένο και δεν θυμάμαι στην Τελαιυτέα Επίσκεψη μου 2007 αν είχε στοιχεία που να δείχνουν Υγρασία στα Οπτικά.

Πείτε μου αν θέλετε τι πρέπει να κάνω μετα απο μία παρατήρηση που φέρνω την Σωλήνα στο σπίτι και μάλιστα στις 13 του μήνα ο φακός-Κατοπτρο είχε γίνει ένα θολό μη ανακλαστικό κατοπτρο

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με τις ανησυχίες σου και επαυξάνω. Στο θέμα «αποχρωματισμός Nexstar» περιγράφεται η δική μου περιπέτεια με την υγρασία και μάλιστα καλοκαιρινούς μήνες. Τι πρέπει να κάνουμε; Πόση ώρα να αφήνουμε ανοικτό το καπάκι του διορθωτικού φακού. Σε τι θέση να είναι ο σωλήνας; Το διαγώνιο να το βγάζουμε; Το visual back να έχει καπάκι ή όχι; Να το φυλάμε μέσα στο σπίτι (που τον χειμώνα γίνεται φούρνος, ακόμη και μακριά από τα καλοριφέρ) ή σε ένα ντουλάπι στο μπαλκόνι με πολλά silica gel;

Όσο και να έψαξα δεν βρήκα ξεκάθαρες απαντήσεις. #-o

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Όταν ξεστήνω το νευτώνιο τις νύχτες με υγρασία, αυτό που κάνω είναι να το βάζω στο αυτοκίνητο χωρίς καπάκι. Η συμπυκνωμένη υγρασία που έχει μείνει στο κρύο κάτοπτρο, από μόνη της δε κάνει καμία ζημιά. Το πρόβλημα θα υπάρχει αν η υγρασία μείνει στο κάτοπτρο πολλές ώρες με το καπάκι τοποθετημένο, αφού τότε δεν θα υπάρχει διέξοδος από την οποία να εξατμιστεί ξανά στον αέρα.

 

Διαφορετικά υπαρχει κίνδυνος μετατροπής της υγρασίας σε σταγονίδια νερού (υγροποίηση), φαινόμενο που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μόνιμους λεκέδες στο κάτοπτρο, όταν αυτό στεγνώσει.

 

Όταν το τηλεσκόπιο μείνει μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς καπάκι, βρίσκεται ξανά σε ζεστό περιβάλλον και στεγνώνει με φυσικό τρόπο, χωρίς να εισέρχεται πολλή σκόνη στον σωλήνα, αφού το αυτοκίνητο είναι κλειστό περιβάλλον.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Χρήστο και φίλε kkokkolis αν μιλάμε για σωλήνες κλειστού τύπου (Mak/SCT) η χρήση τους δεν νοείται χωρίς κάποιο εξτρά κάλυμμα δρόσου (dew shield Orion, Celestron κλπ) ή κάποια θερμαντική ταινία (Orion dew zapper, Astrozap, kendrick κλπ). Σε άλλη περίπτωση είναι μονάχα θέμα χρόνου το πότε θα σχηματιστεί υγρασία στην διορθωτική πλάκα. Όχι σκέπασμα με σακούλες ή κλείσιμο σε κουτιά απευθείας μετά τη χρήση ακόμα και αν δεν υπάρχει υγρασία στη διορθωτική πλάκα.

Με τη χρήση κάποιου dew shield συνήθως η υγρασία περιορίζεται στο σώμα του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση αν το αφήσεις σε μια γωνιά του σπιτιού σε οριζόντια θέση για λίγες ώρες η υγρασία θα εξαφανιστεί. Αν υπάρχει υγρασία και πάνω στη διορθωτική πλάκα καλό είναι να αφήσεις ανοιχτό το σωλήνα και από εμπρός και από πίσω πάλι σε οριζόντια θέση. Στην περίπτωση που η υγρασία έχει περάσει εμφανώς στο εσωτερικό (απίθανο αν χρησιμοποιείς κάποιο από τα παραπάνω αξεσουάρ) τότε αφήνεις το σωλήνα πάλι ανοιχτό χωρίς καπάκια πάνω στη στήριξή του και με τη διορθωτική πλάκα να βλέπει προς τα κάτω ώστε η υγρασία να εξατμιστεί εντελώς και να μην παγιδευτεί μέσα στο σωλήνα.

Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθούν.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

εγω στο παρελθον, αποφασισα να αφησω ενα 8αρι καταδιοπτρικο στο εξοχικο μου.

Παρα τις καλες συνθηκες υγρασιας, την κουτα αποθηκευσης του τηλεσκοπιου κλπ,

ειχα κανει την εξης πατεντα για να "ξεχειμωνιασει" (επρεπε να την ανεβασω στο μαστροβοξ" :-k ).

Τελος παντων....

Κοβουμε σωληνα <2'' και σε μηκος 5 εκατοστα περιπου.Το γεμιζουμε σακουλακια Silica gell, και αφου το ταπωσουμε στις δυο ακρες (στην εσωτερικη πλευρα ανοιγουμε 2-3 τρυπες) το τοποθετουμε στη θεση που θα εμπαινε το διαγωνιο.

Αυτο εξασφαλιζει την απολυτη προστασια του εσωτερικου του σωληνα για μακροχρονια αποθηκευση.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί eliasg2004 & kostakis, προσωπικά ευχαριστώ πολύ. Αυτό ήθελα, να μου πει κάποιος τι να κάνω. Θα φτιάξω και εγώ αφυραντήρα. Μήπως γνωρίζετε που μπορώ να βρω silica gel στην ελληνική αγορά για να πάρω μισό κιλό (όχι όλα για το SCT φυσικά). Μαζεύω από παπούτσια και δερμάτινα, αλλά δεν είμαι σίγουρος για την κατάστασή τους. Επιπλέον το χαρτί φθείρεται με τον χρόνο και την επαφή από τα δάκτυλα. Έχει η Baader αλλά τα μεταφορικά είναι περισσότερα από το προιόν, οπότε είναι χαζό να παραγγείλω.

Ευχαριστώ

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Silica gel μπορεί να αγοραστεί απο εδώ

 

http://www.abio.gr/index.asp?action=list&cid=47&mid=18,47

 

Silica Gel σακούλα-50γρ (€2,8)

Αλλάζει χρώμα από πορτοκαλί σε άσπρο/πράσινο όταν έχει απορροφήσει όσο υγρασία μπορεί. Επαναφέραται σε φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία και τη πόρτα ανοικτή. Σε ερμητικά κλειστό χώρο χρειάζεται 170γρ-μ3 άλλα εάν υπάρχει πολλά υλικά συσκευασίας τότε η ποσότητα θα αυξηθεί εώς 40%.Οι σακκούλες είναι ραμμένες έτσι που να δεχέται επαναφορά πολλές φορές χωρίς ζημιά.

Δημοσιεύτηκε

Η δική μου εμπειρία από παρατήρηση σε συνθήκες υγρασίας λέει ότι ακόμη και με κάλυμμα δρόσου, η διορθωτική πλάκα δεν θα αργήσει να θολώσει. Ειδικά αν κυνηγάμε στόχους στο ζενίθ το μόνο που θα κερδίσουμε είναι λίγος χρόνος προτού γεμίσουμε νερά.

 

Η καλύτερη άμυνα θεωρώ πως είναι η θερμαντική ταινία σε συνδυασμό με κάλυμμα δρόσου. Προσωπικά χρησιμοποιώ προϊόντα της kendrick κι είμαι αρκετά ευχαριστημένος. H Kendrick έχει βγάλει ένα κάλυμμα δρόσου με ενσωματωμένη θερμαντική ταινία κι αυτό θεωρώ πως είναι καλύτερο σε σχέση με την απλή ταινία αφού έχεις τα πλεονεκτήματα και των δύο τρόπων. Σε συνδυασμό και με έναν καλό controller όπως ο Digifire 7 που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς μέχρι και τέσσερα θερμαντικά στοιχεία και μάλιστα με ρυθμιζόμενη ένταση στο καθένα μπορείς να θεωρείσαι προετοιμασμένος.

 

Η λύση αυτή βέβαια δεν είναι φθηνή αλλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

 

Παραθέτω και τα αντίστοιχα link

http://www.kendrickastro.com/astro/dewcap.html#DigiCap

http://www.kendrickastro.com/astro/dewremover.html#DigiFire7

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Τις βραδιές που έχει υγρασία, καλύπτω τα προσοφθάλμια όσο δεν τα χρησιμοποιώ με τα καπάκια τους και οριζοντιώνω το σωλήνα. Βέβαια ούτε και αυτό με ζώζει πάντα γιατί κάποια στιγμή αργότερα και όσο περνάει η ώρα θα θολώσει κάτι, είτε είναι ερευνητής ή ο telrad, ή χειρότερα το δευτερεύον ή το πρωτεύον. Ένα κολπάκι που έχω βρει και είναι αποτελεσματικό στην περίπτωση του δευτερεύοντος/πρωτεύοντος είναι ότι κλείνω το σωλήνα και αφήνω ανοιχτή τη μικρή τρύπα. Βάζω όρθιο το τηλεσκόπιο και θέτω σε λειτουργία το ανεμιστηράκι του πρωτεύοντος. Σε 5 λεπτά έχει καθαρίσει. Ο αέρας του ανεμιστήρα ανεβαίνει μέσα από το σωλήνα και χτυπάει το δευτερεύον και με αυτό τον τρόπο στεγνώνει. Αυτό βέβαια επαναλαμβάνεται και χάνετε πολύ χρόνος αλλά "ανάγκα και θεοί πείθονται".

 

Πιστεύω ότι οι θερμαντικές ταινίες δεν είναι και τόσο ιδανικές γιατί με τη διαφορά θερμοκρασίας δημιουργούν ανοδικά ρεύματα αέρα, όπως όταν το τηλεσκόπιο δεν έχει κρυώσει. Αυτό αλλοιώνει το είδωλο ιδίως σε μεγάλες μεγεθύνσεις.

 

Συμπέρασμα: Δεν μπορείς να προστατευτείς από την υγρασία, εκτός και αν θυσιάσεις κάποιο μέρος της ποιότητας της εικόνας.

Δημοσιεύτηκε

Τις θερμαντικές ταινίες φαντάζομαι ότι τις ανέφερε για καταδιοπτρικά μόνο.

Άντε και για φωτογραφικό εξοπλισμό-προσοφθάλμια.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης