Jump to content

Φακοί Κεφαλής LED


PapGeo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φακοί Κεφαλής LED: Ένα χρήσιμο βοήθημα

 

 

Φίλοι μου γεια σας.

 

Οι φακοί τεχνολογίας led έχουν πια κατακλείσει το εμπόριο, και δικαίως, αφού αποδίδουν ικανοποιητικά σε ένταση φωτός, ενώ παράλληλα διαθέτουν εξαιρετική αυτονομία, σε σχέση με τους αντίστοιχους με τους κλασσικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει ευρέως φακοί κεφαλής led, που είναι πολύ πρακτικοί για κάθε είδους δραστηριότητα, επειδή αφήνουν τα χέρια του χρήστη ελεύθερα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποια μοντέλα που διαθέτουν κόκκινο led φωτισμό. Εύλογα διερωτάται κανείς, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους ερασιτέχνες αστρονόμους κατά τις νυχτερινές εξορμήσεις τους.

 

Μια γρήγορη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα ήταν, ναι, αλλά όχι με τον τρόπο που ίσως νομίσατε, όσοι από εσάς δεν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο φακό. Κι αυτό γιατί οι κόκκινοι φακοί κεφαλής led, όπως ήδη ειπώθηκε, έχουν κατασκευαστεί για γενική και όχι για αστρονομική χρήση. Το φως τους, παρότι κόκκινο, είναι ισχυρότερο από αυτό που χρησιμοποιούμε κατά τις παρατηρήσεις μας, για να διαβάζουμε τους χάρτες και τα βιβλία μας, ή για να επιλέγουμε τα προσοφθάλμιά μας. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο εξής: Αν τύχει να φθάσουμε στον τόπο της παρατήρησης με καθυστέρηση και η παρατήρηση έχει ήδη ξεκινήσει, θα πρέπει να βγάλουμε και να στήσουμε τον εξοπλισμό μας δημιουργώντας όσο γίνεται λιγότερη αναστάτωση στους διπλανούς μας, που ήδη παρατηρούν. Τότε ένας κόκκινος φακός κεφαλής led, στραμμένος προς τα κάτω, κυριολεκτικά μας «λύνει τα χέρια», αφού μας επιτρέπει να λειτουργούμε ελεύθερα φωτίζοντας τον χώρο μας με επαρκή κόκκινο φωτισμό. Ο φωτισμός αυτός είναι ιδανικός και για να ψάχνουμε αντικείμενα που έπεσαν στο έδαφος, λχ μέσα στα χόρτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι τυχαίνει να πέσει κάτω και τότε μια ήρεμη και απολαυστική βραδιά μετατρέπεται σε βασανιστική κι εκνευριστική, μέχρι να εντοπίσουμε το αντικείμενο που έπεσε. Την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία αποκτά η χρήση αυτού του φακού κατά το τέλος της παρατήρησης, όταν κουρασμένοι μαζεύουμε τον εξοπλισμό μας. Τότε, το μόνο που θέλουμε είναι να «τελειώνουμε» για να φύγουμε, γιαυτό τα χέρια μας πρέπει να είναι ελεύθερα και να κινούνται γρήγορα. Αν μάλιστα τύχει να μαζεύουν τον εξοπλισμό τους και όλοι οι υπόλοιποι ερασιτέχνες την ίδια ώρα, τότε, αντί για κόκκινο φως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ισχυρότερη δέσμη λευκού φωτός του φακού μας και να λειτουργήσουμε ακόμα καλύτερα.

 

Αυτά έχοντας συγκεντρώσει από την εμπειρία μου, σκέφτηκα, αφενός, να τα μοιραστώ μαζί σας, αφετέρου, να σας παρουσιάσω τους παρακάτω δύο φακούς κεφαλής που διαθέτω, υπό μορφή σύντομου συγκριτικού test. Πρόκειται για έναν καινούργιο, της Duracell, που απέκτησα πρόσφατα, αναζητώντας έναν φακό κεφαλής για μόνιμη τοποθέτηση στο αυτοκίνητό μου, και έναν σχετικά παλιό, της Energizer, που αγόρασα πέρυσι. Τον Energizer, τον χρησιμοποιώ κατά τις παρατηρήσεις μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση, την οικονομία και την αντοχή του. Ας πάμε όμως να τους δούμε από κοντά.

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Και οι δύο φακοί έχουν λίγο – πολύ την ίδια αρχιτεκτονική στην κατασκευή τους. Αποτελούνται από ένα σταθερό τμήμα που πάνω του δένει η κορδέλα της κεφαλής, ενώ υπάρχει κι ένα άλλο, αυτό που φέρει τις λάμπες τύπου led και που κινείται, από την οριζόντια κλειστή θέση, προς τα κάτω. Ο Duracell διαθέτει τρία ισοδύναμα led λευκού φωτός, ενώ, κάτω από αυτά, βρίσκονται δύο αισθητά μικρότερα κόκκινου φωτός. Ο Energizer διαθέτει δύο ισοδύναμα led λευκού φωτός και, μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένα ελαφρά μικρότερο κόκκινου φωτός. Και οι δύο λειτουργούν με ένα κουμπί – επιλογέα, που βρίσκεται στην κορυφή της κάθε μονάδας. Στις παρακάτω φωτογραφίες εικονίζονται ο Duracell αριστερά και ο Energizer δεξιά:

 

 

papgeoled1.jpg

 

 

 

papgeoled2.jpg

 

 

papgeoled3.jpg

 

 

 

 

Και οι δύο φακοί δέχονται τρεις (3) μπαταρίες τύπου ΑΑΑ:

 

 

papgeoled4.jpg

 

 

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΦΑΚΩΝ – ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 

Εκτός από την παραπάνω διαφοροποίηση αναφορικά με τον αριθμό των φωτιστικών led του κάθε φακού, παρατηρήθηκαν οι παρακάτω ουσιώδεις διαφοροποιήσεις:

 

- Το κουμπί / επιλογέας του Duracell λειτουργεί κυκλικά με συνεχόμενα πατήματα προς τα μέσα με την εξής σειρά: Δυνατό λευκό φως > λιγότερο δυνατό λευκό φως > κόκκινο φως > stop. Αυτή η σειρά λειτουργίας σίγουρα προβληματίζει, όσον αφορά την πρακτικότητά του κατά την διάρκεια της νυχτερινής παρατήρησης, γιατί, για να ανάψουμε τα κόκκινα φωτιστικά led, θα πρέπει, αφενός, να πατήσουμε το κουμπί του φακού τρεις συνεχόμενες φορές, αφετέρου, να περάσουμε έστω στιγμιαία από δύο σκάλες λευκού φωτός προκειμένου να βρεθούμε στην επιθυμητή τρίτη, και άρα, να διακινδυνεύουμε με το λευκό φως να χάσουμε την προσαρμογή των ματιών μας στο σκοτάδι. Σε αντίθεση με τον Duracell, ο Energizer διαθέτει δύο ανεξάρτητες θέσεις, μια για το λευκό φως και μια για το κόκκινο. Ο επιλογέας του, από τη θέση «0» που βρίσκεται, σύρεται, είτε αριστερά για να βρεθεί σε λειτουργία κόκκινου led, είτε δεξιά για να βρεθεί σε λειτουργία λευκού φωτός. Έτσι, ο χρήστης επιλέγει εύκολα και γρήγορα το είδος του φωτισμού που χρειάζεται.

 

- Ο Duracell ανοιγοκλείνει το κινούμενο τμήμα του σε τρεις σκάλες και σε εύρος περίπου 90ο, ενώ ο Energizer ανοιγοκλείνει ομοιόμορφα και στρωτά σε οποιοδήποτε άνοιγμα επιθυμούμε και σε εύρος σχεδόν 180ο.

 

- Ο Duracell έχει τον χώρο των μπαταριών τοποθετημένο στο τμήμα που ανοιγοκλείνει, ενώ ο Energizer έχει τον αντίστοιχο χώρο στο σταθερό του τμήμα, εκείνο που δένει με την κορδέλα της κεφαλής. Γενικά, ο Energizer είναι πιο «μαζεμένος» και πιο φιλικός στη χρήση φακός.

 

- Ο Duracell διαθέτει ευχερές σύστημα εισόδου στο χώρο των μπαταριών, σε αντίθεση με τον Energizer που κλείνει ερμητικά και σφικτά, και για να ανοίξει απαιτήθηκε να τοποθετηθεί κατσαβίδι με λεπτή κεφαλή στην ειδική για τον σκοπό αυτό εσοχή που υπάρχει στο πλαϊνό τοίχωμα του φακού.

 

ΔΟΚΙΜΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

 

Ως προς τον λευκό φωτισμό, ο Duracell αποδίδει καλά, ρίχνοντας μια γενικά ομοιόμορφη δέσμη φωτός. Οι πλέον απαιτητικοί ίσως παρατηρήσουν μια ανεπαίσθητη διαφοροποίηση στην ένταση του φωτός προς το κέντρο της δέσμης, που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα προβληματίσει κατά την χρήση του. Η ύπαρξη δύο επιπέδων έντασης πιθανόν να φανεί χρήσιμη σε κάποιους. Ο Energizer, από την άλλη, παρά το γεγονός ότι έχει ένα επίπεδο έντασης και ένα λιγότερο φωτιστικό led, αποδίδει ελαφρώς δυνατότερη δέσμη φωτός από τον Duracell, ενώ, παράλληλα, αποδίδει ελαφρώς και πιο ομοιόμορφη.

 

Ως προς τον κόκκινο φωτισμό, ο Duracell αποδίδει μια σχετικά συγκεντρωτική και δυνατότερη δέσμη από έναν μέσο αστρονομικό φακό και αρκετά ομοιόμορφη. Από την άλλη, ο Energizer είναι ακόμη πιο δυνατός, διαχέοντας μια ευρύτερη και αρκετά ομοιόμορφη δέσμη φωτός. Στην παρακάτω φωτογραφία εμφανίζονται οι δέσμες, σε απόσταση περίπου 45 cm από τις πηγές τους, αριστερά ενός τυπικού – κινέζικου αστρονομικού φακού με δύο led σε αυξημένη ένταση, στο κέντρο αυτή του Duracell και δεξιά του Energizer.

 

 

papgeoled5.jpg

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Και οι δύο φακοί είναι καλής ποιότητας κατασκευής, ανάλογης των ονομάτων που φέρουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν απροβλημάτιστα σε επίπεδο γενικής χρήσης. Όσον αφορά όμως την χρησιμότητά τους στην ερασιτεχνική αστρονομία, οι επιλογές που έχουν ενσωματωθεί στον φακό της Energizer είναι προτιμότερες. Παρέχει ανεξάρτητες επιλογές λευκού και κόκκινου φωτός, ενώ η δέσμη του κόκκινου led έχει μεγαλύτερη ένταση και εύρος, είναι δηλαδή λειτουργικότερη για τον σκοπό που προορίζεται, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του συγκριτικού. Γιαυτό και ο Energizer θα παραμείνει στο βαλιτσάκι με τα αστρονομικά αξεσουάρ μου, ως ένα χρήσιμο βοήθημα των παρατηρήσεών μου, ενώ ο Duracell, ήδη βρήκε μια βολική θέση μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • Απαντήσεις 64
 • Created
 • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 • kkokkolis

  14

 • Τάσος Βράτολης

  8

 • PapGeo

  5

 • kookoo_gr

  3

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο! Πολύ αναλυτική, χρήσιμη παρουσίαση. Νομίζω πως διάλεξα!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πήρα πριν καμία εβδομάδα το Energizer και είναι πολύ καλό και χρήσιμο για την ερασιτεχνική αστρονομία!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγω εχω τον Energizer, βεβαια ειναι λιγο "επικινδυνο" μερικες φορες μπερδευτικα και αναψα τα ασπρα LED και στραβωθηκα.

Κατα τα αλλα πολυ βοηθητικοι οι φακοι κεφαλης, και αμα ειναι και με LED κρατανε και πολυ οι μπαταριες (ο Energizer παει 50 ωρες νομιζω)

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω τον Energizer εδώ και μήνες και επαυξάνω. Τον πήρα από ένα Supermarket για να αντικαταστήσω έναν No name (που ήταν μάλιστα ακριβότερος) με λευκά led βαμμένα από μένα με μικρή επιτυχία.

Αυτό που δεν συνειδητοποίησα είναι πως το φως του είναι πολύ έντονο για αστρονομική χρήση, καθώς δεν έχω παρατηρήσει ακόμη από απόλυτο σκοτάδι. Ποιός φακός είναι αρκετά ασθενικός ώστε να είναι χρήσιμος σε αυτή την περίπτωση;

Α! Και συγχαρητήρια για το συγκριτικό! Έχεις το modus σίγουρα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που δεν συνειδητοποίησα είναι πως το φως του είναι πολύ έντονο για αστρονομική χρήση, καθώς δεν έχω παρατηρήσει ακόμη από απόλυτο σκοτάδι. Ποιός φακός είναι αρκετά ασθενικός ώστε να είναι χρήσιμος σε αυτή την περίπτωση;

 

http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=109&class1=5&class2=501

Δεν τον βρήκα στη σελίδα των μαγαζιών μας αλλά σίγουρα τον έχουν.Καμιά 15αριά ευρώ.

Σχοινάκι για να τον κρεμάς στο λαιμό σου, πλαστικός για να μην παγώνεις όταν τον κρατάς με το στόμα, ροοστάτης για την ένταση του φωτός κ μεγάααααααλη αυτονομία.

Εγώ του έχω βάλει κ ένα μονό φύλο από χαρτοπετσέτα μέσα απ το γυαλάκι του ώστε να διαχέεται καλύτερα το φως του.

Στην φώτο που έχει παραθέσει ο PapGeo είναι ο αριστερός.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι το ξέρω πως τον έχουν όλα τα μαγαζια σε αυτή την τιμή.Απλά στα site τους δεν τον βρήκα.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κυριοι χρησιμοποιω τον Energizer 2 χρονια τωρα και εχω παρατηρησει οτι ο κυκλος ζωης τους ειναι κοντα στον χρονο.απλος μετα πεφτει αποτομα η αποδοση τους και δεν εχει να κανει με την μπαταρια.εχω αλλαξη ιδη 2 φακους και ειμαι στον τριτο..

ευχαριστω

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι ακριβώς άλλαξες; Όλον τον φακό ή μόνο τα LED;

Δεν είναι και κάτι ακριβό ώστε να πειράζει, αλλά ποιός ξέρει αν θα υπάρχει μετά από 1-2 χρόνια.

Μήπως η πτώση της απόδοσης τελικά εξυπηρετεί στο να μην σε τυφλώνει;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τα led μπορεις να τα ντιμαρεις. ψαξε στον γουγλη για κυκλωματα για λεντακια. επισης ενας καλος φακος ασπρου και κοκκινου χρωματος ειναι εδω. http://alpamayopro.gr/products/item.php?ItemID=639

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. :)

 

κυριοι χρησιμοποιω τον Energizer 2 χρονια τωρα και εχω παρατηρησει οτι ο κυκλος ζωης τους ειναι κοντα στον χρονο.απλος μετα πεφτει αποτομα η αποδοση τους και δεν εχει να κανει με την μπαταρια.εχω αλλαξη ιδη 2 φακους και ειμαι στον τριτο..

ευχαριστω

Εντυπωσιακό! Διαθέτω αρκετούς φακούς led, αλλά κανείς δεν έχει χάσει την απόδοσή του. Ο energizer δεν έχει ακόμα κλείσει χρόνο, αλλά, για τρεις περίπου μήνες, είχε «επιταχθεί» από τον γιό μου, ο οποίος τον χρησιμοποιούσε τακτικά στα παιχνίδια του. Πέρασε όλα τα test αντοχής στα παιδικά του χέρια κι επιβίωσε, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να του αλλάξω μπαταρίες! Το τελευταίο το έπραξα μόνο για τις ανάγκες του παρόντος review και μετά τοποθέτησα πάλι τις παλιές. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι φακοί κοστίζουν γύρω στα 12-15 ευρώ. Οπότε, το κόστος αντικατάστασής τους είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

 

Ενδιαφέρουσα πρόταση κι ο φακός της Petzl, ο οποίος έχει δύο θέσεις off, την κάθε μια στα άκρα της κλίμακας επιλογών, ώστε να μην χρειάζεται να περνά κανείς από το λευκό φως για να φθάνει στο κόκκινο. Βέβαια, λόγω του μικρού του όγκου παίρνει 2 μπαταρίες τύπου «παστίλιας» CR 2032 Lithium.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια τον Energizer απο που τον αγοραζω :)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια τον Energizer απο που τον αγοραζω :)

Εγω τον πηρα απο Praktiker αλλα το εχω δει σε πολλα σουπερμαρκετ στα ραφια/σταντ με τις μπαταριες

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωστα αλλαξα τον φακο και οχι τα led εξαλλου 10 ευρω εχει ενας καινουριος.Αλλα πραγματικα μου εκανε εντυπωση οτι και οι 2 αρχισαν να χανουν φωτηνοτητα λιγο πανω απο χρονο πρωτα τα τα 2 ακριανα και μετα το κοκινο μεσαιο σε βαθμο απελπιστικο.βεβαιως του χρησιμοποιουσα και

για ψαρεμα οπου ετρωγε και της αλμυρες του. :?

Αν θυμαμε καλλα γραφει καπου στην συσκευασια του οτι δε θα χρειαστει να αλλαξετε ποτε μπαταριες...

δικιο εχουν τελικα..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια τον Energizer απο που τον αγοραζω :)

Δημήτρη, τον είχα δει πριν 2 εβδομάδες στα Carrefour της Λ.Αθηνών (Καβάλας).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

PapGeo, Peri, Σας ευχαριστω \:D/ =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hello!!

 

Μια πιο ακριβή πρόταση αλλά από εταιρεία με παράδοση σε αξιόπιστους φακούς! Petzl 3+lite

 

http://www.petzl.com/us/outdoor/signal-and-elite-0

 

πχ http://www.pathfindershop.gr/modules.php?name=Products&file=product&sid=464&mode=&order=0&thold=0

 

Μικροσκοπικός, πανάλαφρος με κόκκινο και λευκό φως (οπότε μπορείτε να μαζέψετε και να στήσετε πιο άνετα αν έχετε την άνεση να χρησιμοποιήσετε λευκός φως και μετά γυρνάτε στο κόκκινο με μία κίνηση), και μεγάλης διάρκειας μπαταρία.

 

Γ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 μήνες αργότερα...

:arrow: Ενημέρωση της 26-6-2010:

 

Όπως αναφέρει ο Άγγελος Κεχαγιάς, η Energizer προχώρησε στην έκδοση νέου φακού κεφαλής, που διαθέτει αποκλειστικά και μόνο LED λευκού φωτός: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12352&highlight= Γιαυτό, όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τον energizer της παρούσας δοκιμής, καλό είναι να έχουν υπόψη τους τo παραπάνω γεγονός.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:arrow: Ενημέρωση της 26-6-2010:

 

Όπως αναφέρει ο Άγγελος Κεχαγιάς, η Energizer προχώρησε στην έκδοση νέου φακού κεφαλής, που διαθέτει αποκλειστικά και μόνο LED λευκού φωτός: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12352&highlight= Γιαυτό, όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τον energizer της παρούσας δοκιμής, καλό είναι να έχουν υπόψη τους τo παραπάνω γεγονός.

 

Φιλικά

 

PapGeo

 

Μόλις αγόρασα αυτό http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.912274 απο το ομόνυμο κατάστημα τώρα το κραταω και έχει 1 κόκκινο led οχι μονο λευκα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 έτος αργότερα...

Έχοντας τον Energizer που αναφέρεται στο συγκριτικό για αρκετές πια εξορμήσεις, όλες σε σκοτεινό ουρανό, μπορώ να φτάσω στα εξής συμπεράσματα από τη χρήση του:

 

1. Καταρχήν, μιλάμε για υβριδικό φακό (2 λευκά led, 1 κόκκινο) και στη λειτουργία του ως λευκός είναι καταπληκτικός, κανένα παράπονο εκεί.

2. Σαν κόκκινος φακός όμως, αυτό το ένα και μοναδικό κόκκινο led που έχει είναι εκτυφλωτικά ΙΣΧΥΡΟ για χρήση με χάρτες και δυστυχώς αποτυγχάνει στο να διατηρήσει την νυχτερινή όραση σωστά. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένας άνθρωπος που να τον πλησίασα με αυτόν αναμμένο ή να τον έστρεψα (γιατί ρυθμίζεται η κλίση του φακού) προς τα πάνω τους και να μην άκουσα τα εξής:

 

"Πώπω! Σβήσε είσαι πολύ εκτυφλωτικός!"

"Ποιος είσαι εσύ με τόσο δυνατό κόκκινο;" Σβήσε, σβήσε!!"

"Μα πως διατηρείς όραση με τόσο έντονο κόκκινο;;" #-o

 

Είχαν όλοι δίκιο. Δική μου εμπειρία; Όποτε τον έριχνα πάνω σε οποιοδήποτε λευκό τυπωμένο χάρτη (Sky atlas 2000.0, Uranometria κλπ.) μετά έβλεπα αστράκια!! Γρήγορα σχετικά ξανασυνήθιζα...αλλά δεν είναι βιολί αυτό. Οπότε;;; Ξαναείχα πάνω μου ΔΕΥΤΕΡΟ φακό χειρός με ρυθμιζόμενη ένταση από ποτενσιόμετρο, όπως του Πλανηταρίου με το κορδόνι...δηλαδή ο Energizer ανάβει πια ΜΟΝΟ όταν στήνω/ξεστήνω εξοπλισμό στο σκοτάδι γιατί τελικά ΜΟΝΟ για αυτό είναι και μην γελιέστε παιδιά...ΔΕΝ διατηρεί σωστά την νυχτερινή όραση!!! ](*,)

Με άλλα λόγια ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΩ για άλλη μια φορά αυτό που αναφέρει ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου (PapGeo) στην αρχή του συγκριτικού, για την ισχύ του φακού.

 

Ερώτηση κρίσεως...ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ κατασκευαστής δεν έχει βγάλει τον παρακάτω φακό;

 

1. Να είναι κεφαλής ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ!

2. Να έχει LED εννοείται, μόνο κόκκινα, ΔΕΝ θέλουμε λευκά! Στον energizer είναι δόσεις που ξεχνιέσαι να το πας αριστερά τον διακόπτη, τον πας δεξιά, ανάβει το λευκό και... ΚΛΑΦΤΑ! #-o

Στα χώνουν και οι γύρω γύρω δύστυχοι!

3. το πιο σημαντικό: να έχει 3-4 διαβαθμίσεις του ΚΟΚΚΙΝΟΥ!!! Για διάβασμα χαρτών, για στήσιμο ξεστήσιμο, για πολύ extreme αντικείμενα όπου η όραση πρέπει να μείνει στα καλύτερά της κλπ.

 

Μα κανένας κατασκευαστής ρε παιδιά δεν έχει κάτι σχεδιασμένο ειδικά για το χόμπυ μας;;;

Αν δεν είναι κεφαλής, για μένα ο φακός είναι ΑΧΡΗΣΤΟΣ!! Οι διαβαθμίσεις του κόκκινου τόσο δύσκολο είναι να τις υλοποιήσουν; :-s

 

Γνώμες και προβληματισμοί παρακαλώ...

O:)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν βάλουμε επιπλέον κόκκινο φίλτρο στον Energizer; Τόσο στο ερυθρό, όσο και στα λευκά LED!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρίξε μια ματιά εδώ Τάσο

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3460_Skywatcher-LED-Redlight---dimmable-flashlight.html

γιατί δεν σου κάνει του πλανηταρίου με την ρυθμιζόμενη ένταση;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
 • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης