Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επιτέλους επιστροφή στα παλιά, γνώριμα, αγαπημένα λημέρια. Έχω δοκιμάσει την φωτογράφιση αστροιχνών, την piggyback, την κύριας εστίας. Κανένα είδος αστροφωτογράφισης όμως δε πρόκειται να με συναρπάσει, να με συγκινήσει, όσο το κάνει η παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων βαθέως ουρανού. Είχα πεθυμήσει πολύ όλη αυτή τη διαδικασία, από το στήσιμο του εξοπλισμού, των χαρτών, των σημειώσεων, μέχρι την προσπάθεια εύρεσης του στόχου μέσα από τα αστροάλματα, την αναγνώριση και την θέασή του.

 

Στο θέμα μας. Τη Παρασκευή είχα στήσει Αλεποχώρι και δεν έγινε παρατήρηση αλλά απόπειρα. Πολύ νερό! Το δευτερεύον είχε πάρει πολύ πράμα και τα προσοφθάλμια αρνούνταν να μου δείξουν το παραμικρό με το που πλησίαζα το μάτι μου. Ευτυχώς το Σάββατο στον Κιθαιρώνα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Όποιος θέλει να δει γαλαξία αρκετά αμυδρό, face-on, αλλά και εκτεταμένο και κολλητά με διπλό αστέρι, του έχω τη λύση: NGC2595! Μεγέθους 12.3ν, SB14.3. Έχει έκταση 3.2Χ2.4 και είναι δίπλα σε ένα διπλό που λύνεται εύκολα! Πολύ όμορφος κυρίως λόγω της εκτάσεώς του, που τον κάνει αρκετά πιο δύσκολο από όσο υποδηλώνει το μέγεθός του. O NGC2575, αν και μεγέθους 12.7ν και SB13.4, ήταν πολύ πιο δύσκολος. Όχι εξαιρετικά, αλλά σίγουρα πολύ δύσκολος. Το κοντινότερο άστρο του χάρτη βρίσκεται αρκετά μακριά και έπρεπε να κάνω νοητά σχήματα με αυτό και με ένα παρακείμενο, ώστε να βρεθώ στο σωστό πεδίο και να ξεκινήσω την γνωστή διαδικασία του πήγαιν'-έλα! Όταν ξεκινούμε την μέθοδο της πλάγιας όρασης πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό πεδίο. Η παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να έχουμε, μπορεί να απασχολεί το μυαλό μας αρκετά, ώστε να μη μπορέσουμε να διακρίνουμε τίποτα. Τουλάχιστον εμένα, τυχόν αμφιβολίες περί της σωστής θέσης με αποσυντονίζουν, οπότε ξαναγυρίζω πίσω σε άστρο-αφετηρία και ξαναδοκιμάζω τα νοητά σχήματα.

Είχε περάσει πολλή ώρα και το NGC2392 ( Eskimo nebula ) ανέλαβε να με ξεκουράσει! Υπέρλαμπρο πλανητικό, 9.1v. Με το Nagler 7mm T6 (με το οποίο έγιναν όλες οι παρατηρήσεις) κατέδειξε εμφανή αύξηση λαμπρότητας προς το κέντρο, ενώ αξίζει να αναφέρω την πολύ μικρή ανταπόκριση στο OIII. Πολύ στρογγυλό, δεν διέκρινα χρώμα.

Highlight της βραδιάς: NGC2560! Edge-on μεγέθους 13.3ν, 1.4Χ0.3'. Πάντα μου άρεσαν οι edge-on, ειδικά οι αμυδροί, αλλά αυτός έχει ένα αστέρι να ακουμπά σχεδόν την μια αιχμή του! Απλά δύσκολος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Στο Σμήνος του Καρκίνου γίνεται πανηγύρι. NGC2562, εντάξει αυτός είναι εύκολος! 12.9ν, SB12.3. Απλή πλάγια και μας εμφανίζεται παρέα με τον NGC2563, κιαυτός εύκολος, 12.2ν, SB13.3, το λαμπρότερο μέλος του Σμήνους του Καρκίνου. Οι 2 αυτοί γαλαξίες στο ίδιο πεδίο, το κάνουν πανέμορφο, ειδικά όταν και οι 2 εμφανίζονται με πλάγια!!

 

Λέοντας

Ο UGC6670 βρίσκεται σύμφωνα με την Uranometria ανάμεσα σε 2 αστέρια 10.9 κ 11.7. Οι συνεχείς επιβεβαιώσεις έδειξαν ότι βρίσκεται πιο κοντά στο λαμπρότερο. Το αναφέρω διότι μου αρέσει να επαληθεύω λεπτομέρειες που η Uranometria δεν αναφέρει, αλλά που είναι εμφανείς στις φωτογραφίες του DSS. Ήταν αρκετά δύσκολος, πάλι λόγω έκτασης παρά μεγέθους: 12.9v, SB13.6.

Μεταξύ Κόμης Βερενίκης και Λέοντα, υπάρχει ένα γαλαξιακό σμήνος, πολύ πρόκληση! Πόση ώρα πάλευα τον NGC4000, μεγέθους 14.6ν, SB12.7, αλλά δε μπόρεσα να διακρίνω τίποτα. Ούτε πρόκειται να τον δω ποτέ, διότι βρίσκεται κολλητά με αστέρι μεγέθους 8-9 και η παρουσία αστεριού τόσο κοντά σε αμυδρούς γαλαξίες καθιστά την θέασή τους πάντα πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Τα αστέρια γενικά τραβάνε την προσοχή του ματιού και το εκτρέπουν πολλές φορές από το σωστό σημείο. Είδα όμως τον NGC4005, και αυτός σχεδόν να ακουμπά το ίδιο άστρο, αλλά από την ανατολική μεριά του και όντας πολύ πιο εύκολος, 13.1ν και SB12.8. Αυτόν μάλιστα τον είδα άθελά μου προσπαθώντας να ξεπεράσω για άλλη μια φορά τα συμβατικά όρια του 8ιντσου: NGC3999, 14.8ν, SB12.3! Η περιγραφή του χάρτη προκαλούσε: Almost stellar! Κιόμως: Αυτός ακριβώς ο χαρακτηρισμός του "σχεδόν αστρικού" με παρότρυνε να τον περιλάβω στο πρόγραμμα. Και αυτός ήταν που με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ να τον δω.

 

Μετά από ένα διάλειμμα για μια φωτογράφιση αστροιχνών διάρκειας 40 λεπτών, είπα να συνεχίσω στον Βόρειο Στέφανο, αλλά το χρώμα του ουρανού άρχισε να παίρνει εκείνο το μαγικό ιώδες!

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ωραίος, ωραίος!!!

 

Άντε να ζεσταίνουμε τις μηχανές σιγά-σιγά.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Με σταμάτησε το ξημέρωμα Τάκη. Πολύ το κρύο αλλά το σωστό ντύσιμο, τα μπισκότα σοκολάτας και ο καφές με κράτησαν μια χαρά.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη με το καλό και καλή "χρονιά" (τώρα που φτιάχνει σιγά σιγά ο καιρός). Ψαγμένοι στόχοι όπως πάντα και περιγραφές που σε ταξιδεύουν. Ρεαλιστική παρουσίαση που σε κάνει να νιώθεις ότι είμαστε μαζί την ώρα της παρατήρησης. Εύχομαι να είμαστε καλά να συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοιες παρατηρήσεις και στο μέλλον.
Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς βλέπεις πολύ λίγες περιγραφές παρατηρήσεων εδώ μέσα και χαίρομαι πολύ όταν βλέπω τέτοιες. Πήγαμε κι εμείς την Πέμπτη και την Παρασκευή με αποκορύφωμα το 4ο μέλος του hickson 47 στα 15,9v mag με το 16άρι.

 

 

ΥΓ: Δεν κατάλαβα, είδες τελικά τον NGC 3999; Αν ναι, έχεις ένα πάρα πολύ καλό νούμερο με το 8ιντσο! Καλή συνέχεια και άντε κοπέλια βγείτε στα βουνά, μην κάθεστε στην τηλεόραση! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Μετά από πολλή ώρα, ναι. Τον είδα. Όταν το αντικείμενο είναι bold περιλαμβάνεται στις επιτυχείς θεάσεις.

 

Δε ξέρω ρε παιδιά, αλλά μου αρέσει να εμβαθύνω στην τεχνική της πλάγιας όρασης και νομίζω ότι το θέμα έχει θιγεί πολύ λίγο σε αυτο το φόρουμ. Στα σχεδόν 4 χρόνια που παλεύω στόχους που γενικά δεν δοκιμάζονται καν με τη διάμετρο των 8", έχω παρατηρήσει ότι για την θέαση ενός πολύ δύσκολου αντικειμένου, παίζει ρόλο και το πεδίο. Τα αστέρια 8ου μεγέθους δεν βοηθάνε, ενώ τα πολύ αμυδρά άστρα του πεδίου,βοηθάνε και μάλιστα πολύ! Ο λόγος; Κατά τη σάρωση του πεδίου στον RA άξονα με πλάγια όραση, τα αμυδρά αστέρια "αναγκάζουν" το μάτι να εστιάσει την πλάγια διόπτευσή του στο σωστό σημείο, και έτσι οποιοσδήποτε στόχος είναι μέσα στα όρια του 8", θα φανεί. Και θα φανεί, λόγω της προσπάθειάς μας να δούμε και να εστιάσουμε την πλάγια όραση στα παρακείμενα αμυδρά άστρα. Όταν το πεδίο είναι κατάμαυρο χωρίς το παραμικρό άστρο, τότε ασυνείδητα το μάτι εστιάζει αόριστα και ο στόχος θα φανεί μόνο συμπτωματικά κυρίως αμέσως μετά το πλησίασμα του ματιού στον φακό έπειτα από απομάκρυνσή του για ξεκούραση. Μεγάλη σημασία έχει και η κατά διαστήματα ξεκούραση του ματιού μας, η οποία επιτυγχάνεται με την απομάκρυνσή του από το φακό και την ατένιση σε ένα άστρο (για λίγα δευτερόλεπτα και με τα 2 μάτια ανοιχτά). Σημαντική είναι και η κίνηση που πρέπει να γίνεται στο σώμα μας, από τα πόδια, μέχρι το κεφάλι. Συμβάλλει στην καλή ροή του αίματος και φυσικά στην ξεκούραση. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ηρεμία. Δε πρέπει να μας απασχολεί τίποτα κατά την παρατήρηση, είτε προσωπικό, είτε κάτι που αφορά την εργονομία-άνεση του χώρου μας. Η γλυκόζη, νομίζω, είναι η τροφή του εγκαφάλου μας, σωστά; :) Γιαυτό, έχω δει τουλάχιστον σε μένα ότι τα γλυκά μας κρατούν δυνατούς και με αυξημένη όρεξη για deep sky καταστάσεις!

 

Αυτά τα "κολπάκια" είναι από την δική μου πείρα, δεν τα έχω δει πουθενά γραμμένα, ούτε καν από τους "έμπειρους παρατηρητές". Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την διαδικασία ή την φυσιολογία της πλάγιας όρασης, καλοδεχούμενη.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Η περίοδος κυνηγιού (γαλαξιών) έχει ανοίξει και αυτό το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο από ότι φαίνεται ήταν παραγωγικό για όλους :cheesy:

Δημήτρη τα πλανητικά και ειδικά το eskimo σηκώνουν μεγέθυνση! Είναι εκπληκτικό καμιά φορά τι φαίνεται αν ανέβεις σε υψηλές μεγεθύνσεις. Την επόμενη φορά δοκίμασε και τον 4άρη σου, μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα! :D

Όπως πάντα οι περιγραφές σου είναι στα όρια και - όπως πάντα - ανοίγουν την όρεξη σε όλους!!

Νάσαι καλά και καλές παρατηρήσεις! =D>

Δημοσιεύτηκε
Συγχαρητήρια λοιπόν και επειδή βλέπω πως κυνηγάς τα ζόρικα σου προτείνω τον κατάλογο του hickson ο οποίος περιλαμβάνει καμμιά 100ριά πολύ ενδιαφέρουσες ομαδούλες αμυδρών γαλαξιών και τον κατάλογο των πλανητικών Abell (μόνο γαλαξίες θα βλέπεις; ) :wink: :wink:
Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν εδώ τον κατάλογο για τις ομάδες Hickson. Έχω δει βέβαια μόνο κάποια από τα λαμπρότερα groups με το 12άρι και Nagler 9mm Τ6 μιας και πραγματικά είναι πολύ δύσκολοι στόχοι και πάνω στην προσπάθεια κουραζόμουν και τα παρατούσα... :oops:

 

http://www.biophysik.uni-freiburg.de/Reiner/ATM/pdf/Hickson.pdf

 

Θα ξαναβρεθώ σύντομα σε χωριό με 1050μ υψόμετρο, έξω από τη Λαμία με το 12άρι και θα επιμείνω περισσότερο αυτή τη φορά.. :wink:

Οι στόχοι είναι αληθινή πρόκληση πάντως. Κάποια groups απαιτούν μέχρι και 20 ίντσες για το διαχωρισμό και την παρατήρησή τους! :shock:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Πολύ αποδοτική η βραδιά βλέπω, Δημήτρη! Μπράβο, πάντα τέτοια!

 

Η νύχτα ήταν καλή και το κρύο δεν το κατάλαβα καν μπροστά στην χαρά μου που ξαναβρέθηκα σε καλό ουρανό. Με το που έβαλα το μάτι μου στο προσοφθάλμιο, ένιωσα τη χαρά που νιώθουμε όταν ξανασυναντούμε ένα αγαπημένο πρόσωπο μετά από καιρό. Ήθελα να επιβραδυνθεί η ταχύτητα της γης, και να αργήσει αυτή τη φορά πολύ να ξημερώσει!

Το μόνο "μείον" της βραδιάς, αν μπορώ να το πω έτσι, είναι ότι είχα έρθει παρέα με έναν φίλο που δεν γνώριζε από αστρονομία, κι έτσι έπρεπε να αφήσω αρκετά πίσω το πρόγραμμά μου για να του δείξω πλανήτες και Μessier, και να απαντάω σε απορίες. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, πάντα χαίρομαι να δείχνω σε κόσμο - απλά αυτή τη φορά, επειδή είχα καιρό να παρατηρήσω, αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα στη διάδοση της αγάπης μου για την αστρονομία, και της λαχτάρας μου να βγω να περιπλανηθώ μόνη μου στα μακρινά πεδία :)

 

Δεν συνηθίζω να γράφω ποτέ τις παρατηρήσεις μου, γι αυτό δεν θα επεκταθώ. Αναφέρω επιλεκτικά μερικά carbon stars (SS Vir, V Hya κατακόκκινο, U Hya που έβγαζε μάτι), πολλά Messier (στο Μ46 το πλανητικό NGC2438 αποκάλυπτε το όμορφο σχήμα του και χωρίς φίλτρο), το Eskimo όντως πανέμορφο (ούτε εγώ είδα χρώμα). Μετά, αφού είδα ότι δεν θα έβγαζα το πρόγραμμά μου για Virgo cluster, σκέφτηκα να περιπλανηθώ σε λιγότερο "υποσχόμενες" γωνίες του ουρανού, εκατέρωθεν του γαλαξιακού σμήνους. Αλλά, ως γνωστόν, καμμία γωνία του ουρανού δεν είναι αδιάφορη! Χαζεύοντας λοιπόν τις Antennae στον Κόρακα, περιπλανήθηκα εκεί γύρω - απρόσμενα πανέμορφοι οι γαλαξίες! (τώρα είμαι στη δουλειά, στο σπίτι θα συμβουλευόμουν το logbook :mrgreen: ) Τα ίδια και γύρω από το Σμήνος της Κόμης της Βερενίκης: μετά τον κλασσικό "σταρ" NGC4565, που κόβει την ανάσα όσες φορές κι αν τον δεις, τα πεδία άρχισαν να ξεδιπλώνουν γαλαξίες τον ένα μετά τον άλλο. Αναμενόμενο αυτό. Η έκπληξη ήρθε σαρώνοντας τα πεδία γύρω από τον Porrima: ΝGC4666 εντυπωσιακός, γύρω οι 4697, 4753, και το πανέμορφο πεδίο των 4754 και 4762. Ειδικά ο τελευταίος, γνωστός ως ο "flattest galaxy known", με κόλλησε στο προσοφθάλμιο για πολλή ώρα! Ας μην πω άλλα.

 

Να προσθέσω μόνο ότι βρίσκω την παρατήρηση του Δημήτρη πολύ σωστή, αναφορικά με τα αμυδρά αστέρια στο πεδίο. Είναι μεγάλη βοήθεια, και λειτουργούν με τον τρόπο που περιέγραψε. Κι εγώ έτσι δουλεύω, πολλές φορές ασυναίσθητα. Πολλές φορές είδα να "σχηματίζεται" σιγά σιγά με αυτόν τον τρόπο η εικόνα ενός γαλαξία, παντελώς αόρατου αρχικά.

 

Επίσης, γλυκόζη και πάλι γλυκόζη! Ο εγκέφαλος την χρειάζεται για καύσεις, και η ζάχαρη είναι αυτή που του παρέχει την γλυκόζη πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τροφή, είναι "ένεση" για τον εγκέφαλο. Οι υπόλοιπες τροφές την απελευθερώνουν σε πιο αργό χρόνο. (θυμάμαι, στις Πανελλήνιες οι καθηγητές μας συμβούλευαν να τρώμε σοκολάτα όταν νιώθουμε ότι "κρασάρουμε" από το διάβασμα τις άγριες ώρες της νύχτας).

 

Αυτά προς το παρόν.

Καθαρούς ουρανούς!

Δημοσιεύτηκε
Planetman, στην πραγματικότητα δεν είναι "περιγραφή" - δεν ανέφερα ούτε μεγέθη στόχων, ούτε τι προσοφθάλμια και φίλτρα χρησιμοποίησα. Είναι απλώς μία σύντομη ελλειπέστατη αναφορά κάποιων στόχων, γιατί όπως είπα, δεν γράφω τις παρατηρήσεις μου (θες από συστολή? θες από ένα πνεύμα "μοναχικότητας" που με διακατέχει γιατί συνήθως παρατηρώ μόνη και δεν έχω συνηθίσει να "μοιράζομαι" τις εντυπώσεις μου? δεν ξέρω). Ίσως και να το κατανικήσω με τον καιρό :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Προσπαθεί να σε παρασύρει να του πεις κι άλλα, μέχρι να γίνει κανονική περιγραφή. Μη του πεις, αντιστάσου! :P
Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητή Μάχη έχεις μπει στη μάχη και δεν μας το έχεις πει. Στις μάχες πρέπει να πολεμάμε μαζί. Κι εγώ χάρηκα που διάβασα την περιγραφή σου.

 

Δημήτρη μας συγχωρείς αν βγήκαμε εκτός θέματος.

Δημοσιεύτηκε
Nαι, μάλλον κι εγώ έκανα ατόπημα γράφοντας και τις δικές μου εντυπώσεις, ενώ το θέμα το άνοιξε ο Δημήτρης για να περιγράψει την δική του παρατήρηση. Δεν το σκέφτηκα εξ'αρχής, διάβασα για την ωραία βραδιά στον Κιθαιρώνα και παρασύρθηκα. Δημήτρη, mea culpa.
Δημοσιεύτηκε
Δεν συνηθίζω να γράφω ποτέ τις παρατηρήσεις μου

 

Μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω σε ένα βαθμό, αφού κι εγώ κάπως έτσι αισθανόμουν στην αρχή. Ποιός είμαι εγώ που θα βγώ να γράψω αναφορά παρατήρησης, σεκφτόμουν. Ας είναι καλά ο Θανάσης όμως που με παρακινούσε συνέχεια "Γράψε αυτά που βλέπεις" μου έλεγε συνέχεια.

 

Το έκανα λοιπόν και μπορώ να σου πώ ότι αισθάνομαι υπέροχα αφού νοιώθω ότι οι περιγραφές μου παρακινούν κάποιους να βγούν έξω και να παρατηρήσουν κι αυτοί. Επίσης αυτό με βοήθησε να οργανώνω πολύ καλύτερα τις εξορμήσεις μου, που μέχρι τότε πήγαιναν λίγο πολύ στο "βρόντο" αφού δεν κατέγραφα τίποτε απο όλα αυτά που παρατηρούσα.

 

Κι όπως είχε πεί κι ο δάσκαλος Γιώργος Κορώνης "αν δεν το καταγράψεις δεν το έχεις δεί"

 

Συγχαρητήρια λοιπόν για την πρώτη σου αυτή περιγραφή και περιμένουμε κι άλλες.

 

ΥΓ

Δημήτρη σου το χαλάσαμε λίγο το θέμα, αλλά αισθάνομαι ότι θα βγεί κάτι πολύ καλό εδώ

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, σας ευχαριστώ. Μιας και βλέπω ότι είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για παρατήρηση και δεν υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση, είπα μετά από καιρό να πω κάτι κι εγώ, έστω και λειψό. Μόνο που μου βγήκε τόσο αυθόρμητα, που πήγα και το είπα μέσα σε άλλο θέμα! (δεν έχω μάθει να γράφω στο φόρουμ, και φαίνεται :mrgreen: )

Ο μόνος τρόπος για να το "μαζέψω", είναι να αναγνωρίσω τα εύσημα στον Δημήτρη, και να πω ότι οι παρατηρήσεις του ήταν εκείνες που με παρακίνησαν και μένα να μιλήσω προς τα έξω και να μην τα κρατάω όλα "κλειδωμένα" στο logbook μου. :)

Δημοσιεύτηκε

Διαβαζοντας την περιγραφη του Δημητρη (αλλα και της Μαχης) ομολογω πως μου ανοιξε η ορεξη για τα καλα!

Μολις συνειδητοποιησα πως ο χειμωνας περασε σχεδον απραγος μιας και οι καλες βραδιες ηταν ελαχιστες.

Αν εξαιρεσω τα 3(!) βραδια που βγηκαμε για παρατηρηση κι αυτα οχι για πανω απο 3 ωρες, τα υπολοιπα βραδια

του χειμωνα περασαν με ... "παρατηρησιακη στερηση"!Ευτυχως που υπαρχουν και τα προγραμματα πλανηταριου,

που μας δινουν την ψευδαισθηση της παρατηρησης.. κατι ειναι κι αυτο!

 

Τωρα ομως τελειωσανε τα ψεματα!Απο εδω και στο εξης ο καιρος ανοιγει και η θερμοκρασια σιγα σιγα ανεβαινει!

Σημερα κιολας θα κανω ενα γενικο ελεγχο-συντηρηση στο 10ρακι, ωστε να ειναι σε πληρη ετοιμοτητα.

 

Δημητρη, παντα τετοια!!!Να εισαι καλα και να μας "πριζωνεις" συχνοτερα!!

Καθαρους ουρανους και καλες παρατηρησεις σε ολους!!! :cheesy:

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Κι εγώ ακριβώς με το ίδιο τρόπο σκεφτόμουν. Ποιός είμαι εγώ για να γράφω παρατηρήσεις; Μετά όμως που έβλεπα περιγραφές του Καπετανάκη, του Τάκη, filiatra, Bill, του Θέμη και άλλων φίλων εδώ μέσα, είδα πως είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι αυτά τα μακρινά ταξίδια και σίγουρα παρακινείς και άλλους που πιθανόν να βρίσκονται εκείνη την περίοδο σε αδράνεια να κινητοποιηθούν.

 

Οπότε βουρ στο ψαχνό και περιμένουμε απ' όλους περιγραφές παρατηρήσεων! :D :D :D

Δημοσιεύτηκε

Βουρ...για Παρατηρηση :cheesy: \:D/

 

 

Φοβερη περιγραφη Δημητρη!!

Μπραβο, μας εστειλες στα Αστρα!!

Σε Ευχαριστουμε :mrgreen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντε να φτιαξει λιγο ο καιρος να γραψουμε κι εμεις τιποτα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Εγώ βρέθηκα χθες Μεσσηνία με το Nexstar 6. Δυστυχώς είχε τόσο υγρασία, που και η ατμόσφαιρα ήταν τελείως χάλια και το τηλεσκόπιο γέμισε υγρασία σε χρόνο DT. Mόνο τον κρόνο κατάφερα να διακρίνω και κανα 2 διπλούς αστέρες. Better luck next time.....

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης