Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας φίλοι.

 

Ο τίτλος είναι απο το σχετικό άρθρο του τεύχους Μαΐου του S&T το οποίο υπογράφει ο Ken Hewitt-White και αποτέλεσε την βάση για την χθεσινοβραδυνή μας εξόρμηση. Μετά απο πάρα πολύ καιρό λοιπόν ο καιρός ήταν θαυμάσιος κι αποφασίσαμε απο κοινού με τον Θανάση να βγούμε παρ'όλο που ήταν Κυριακή. Ανεβήκαμε λοιπόν μέχρι τα υψώματα της Σελλασίας λίγο έξω απο τη Σπάρτη σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Ο ουρανός αρκούντως σκοτεινός, χωρίς ιδιαίτερο κρύο και με ένα ελαφρύ αεράκι. Όπλο μας το C-11 που είχε να δεί σκοτεινό ουρανό απο τον Οκτώβρη!!!

 

Έχοντας σαν βάση λοιπόν όπως προείπα το ανωτέρω άρθρο πρώτος μας στόχος ήταν ο NGC 5529 (m11.9v - SB 13.3.) στον Βοώτη. Εντοπίστηκε αμέσως με το TV 55 Plossl σαν μια μικρή αχνή γραμμούλα. Στον στόχο αυτό περάσαμε πολλή ώρα δοκιμάζοντας τα νέα μου προσοφθάλμια. Αυξάνοντας σταδιακά τις μεγεθύνσεις εξαιρετική εικόνα μας έδωσε ο 24 Panoptic (ώχ πάλι θα φωνάζει ο Πάνος) αλλά κι ο 13 Τ6. Στην φωτό του άρθρου φαίνονται κι αρκετοί ακόμη αμυδροί γαλαξίες (PGC 50925, 50952, 2046761, 2076843) τους οποίους όμως δεν καταφέραμε να διακρίνουμε.

 

Ώντας πια "ζεστοί" αποφασίσαμε να πάμε στον επόμενο ενδιαφέροντα στόχο του άρθρου, το πολύ ωραίο δίδυμο των NGC 5545 & 5544 (Arp 199). Εντοπίστηκαν κι αυτοί άμεσα με το TV 55 Plossl παρ'ότι είναι πολύ αμυδροί (m15.2 - SB13.7 & m13.4 - SB 13 αντίστοιχα) κι είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ όμορφο θέαμα. Όσοι έχετε μεγάλα τηλεσκόπια μην το αμελήσετε (ακούει η Κρήτη?). Ο δημοσιογράφος ονομάζει αυτό το δίδυμο ώς "the comet" και φαίνεται να είναι ένας πολύ επιτυχημένος τίτλος αφού η ουρά που μοιάζει να σχηματίζει ο 5545 σου δίνει αυτή ακριβώς την εντύπωση. Με περιφεριακή όραση το θέαμα τους ήταν πολύ όμορφο.

 

Επόμενος στόχος στην Κόμη της Βερενίκης το galaxy group Hickson 61 γνωστό και ώς The box. Κι αυτός ο στόχος απο το S&T και τη σειρά άρθρων της Sue French "Deep sky wonders". Στη φωτό του περιοδικού φαίνονται ωραίοι και μεγάλοι αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ μικροί και αμυδροί. Το S&T δίνει μεγέθη απο 12.2-13.4 αλλά αποδείχτηκε ο πιο δύσκολος στόχος της βραδιάς. Ίσα που φαινόταν κάτι με το 55άρι αλλά σιγά-σιγά κι αυξάνοντας λίγο τη μεγέθυνση και χρησιμοποιώντας περιφερειακή όραση μπορούσες να δείς το κουτάκι, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ δύσκολος στόχος.

 

Συνεχίσαμε με άλλο ένα ωραίο δίδυμο NGC 4725 - 4712. Ο πρώτος είναι φωτεινός και όμορφος κι δεύτερος μικρός, αχνός αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολος. Ένα ακόμη ωραίο πεδίο.

 

Πάντα στην Κόμη είπαμε να δοκιμάσουμε και το γκρουπάκι των NGC 4278, 4283, 4286. Αρκετά δύσκολο αλλά πλέον τίποτα δεν μπορούσε να μας ξεφύγει. Πολύ όμορφος στόχος μην τον ξεχάσετε.

 

Απο καιρό ήθελα να δώ το Ring Tail Galaxy - NGC 4038-39 στο Κοράκι. Έτσι στρέψαμε το C-11 εκεί και να αμέσως φάνηκε το πολύ όμορφο αυτό διδυμάκι. Σηκώνει άνετα μεγέθυνση και μπορείς να ξεχωρίσεις πολλές λεπτομέρειες και το ιδιόμορφο σχήμα τους. Σαν Pacman είπε ο Θανάσης.

 

Κάπου εκεί είπαμε να τα μαζέψουμε κι η βραδυά έκλεισε με ένα καταπληκτικό Μ-51 ψηλά στο ζενίθ.

 

Συνολικά μια βραδυά που μας είχε λείψει και που θα τη θυμόμαστε για καιρό.

 

Παρατηρήσεις επί των παρατηρήσεων

- Το C-11 είναι καταπληκτικό τηλεσκόπιο με εξαιρετικά οπτικά.

- Η παρατήρηση έγινε με τη βοήθεια μιας καρέκλας Skywatcher που βοηθά τρομερά στην παρατήρηση. Το ύψος της ρυθμίζεται αμέσως χωρίς βίδες και μπορείς να παρατηρείς με την άνεσή σου και χωρίς να ζορίζεσαι. Must για όλους τους ερατές του deep sky.

- Οι TV Pan 24 & Nagler 13T6 έδωσαν ρέστα αποδεικνύοντας πώς "ότι πληρώνεις παίρνεις". Περισσότερα όμως για τα προσοφθάλμια θα γράψει ο Θανάσης.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακούμε ακούμε. Συγχαρητήρια Τάκη!

 

Την ίδια στιγμή στην Κρήτη 2 τρελοί παρατηρητές φτάνουν στο Σκίνακα στα 1500 μέτρα μετά από αρκετό καιρό απελπιστικής αποχής λόγω περίεργου καιρού και η διαύγεια δεν είναι και η καλύτερη λόγω νοτιά των προηγούμενων ημερών. Στήνουμε το 16άρι και το 12άρι και περιμένουμε να νυχτώσει πλήρως. Σήμερα κρατούσα για 1η φορά το εξαιρετικό όπως αποδείχθηκε βιβλίο "The arp atlas of peculiar galaxies" . Θα γράψω τους καλύτερους στόχους που είδαμε...

 

Ξεκινάμε λοιπόν με τον MCG +7-23-19 ή αλλιώς Mayall's object ή Arp 148. Ο γαλαξίας αυτός είναι στα 14.8mag αλλά φάνηκε σχετικά εύκολα. Διακρινόταν το μακρόστενο τμήμα και αμυδρά κάτι κυκλικό στη μία άκρη του. Εντυπωσιακό! Συνεχίζουμε στο ίδιο βιβλίο και βρίσκουμε γρήγορα τον NGC 4088 ή Arp 18 ο οποίος είναι ένας μεγάλος γαλαξίας στα 10.6mag στον οποίο διακρίνουμε 2 σπείρες και εσωτερική δομή. Πανέμορφος! Arp 27 ο επόμενος, ακούει και στο όνομα NGC 3631 στα 10.4mag σε κάτοψη, φαίνεται αμυδρά η σπειροειδής δομή του αλλά είναι αμυδρός επιφανειακά.

 

Κάναμε λίγο tour με τον M51 στα 200x μεγαλοπρεπής και οι σπείρες κάναν πάρτυ, σκοτεινή περιοχή στον συνοδό. Ο Μ101 να φαίνεται καθαρά η κατεύθυνσή του, η μεγάλη σπείρα πάνω και οι άλλες οι μαζεμένες να πηγάινουν κάτω αριστερά, μου θυμίζει πολύ τη φωτογραφία.

 

Ο UGC 6865 ή Arp 62 είναι ο επόμενος στόχος ο οποίος είναι ένας γαλαξίας σε κόψη στα 13.8mag ο οποίος έχει κυματοειδή μορφή και φάνηκε στο προσοφθάλμιο. Ωραίος! Πάμε τώρα στην ομάδα γαλαξιών Hickson 70 το οποίο περιλαμβάνει 7 γαλαξίες από τους οποίους η Uranometria περιλαμβάνει μόνο τους 3 πιο φωτεινούς, IC 4370, 4371 και MCG +6-31-65. Μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφερα να διακρίνω τους 6 από τους 7. Ο πιο φωτεινός είναι στα 14.2mag και ο πιο αμυδρός λίγο κάτω από 16. To hickson 71 έχει σειρά στον Βοώτη με 4 μέλη, εθεάθησαν όλα, η Uranometria έχει μόνο έναν, τον IC 4381 στα 13,7mag.

 

Περίμενα αρκετή ώρα το περίφημο M57 στο οποίο στα 360x πήρα φλασιές από το κεντρικό αστέρι και με πρόχειρη μέτρηση είδα αστέρι στα περίχωρα 16.6mag. Η δαντέλα εντυπωσιακή με πολλά κομμάτια ορατά και η ώρα πήγε 4. Αρχίσαμε να μαζεύουμε για το σπίτι.

 

mayall.thumb.gif.9717454c0634c58c91425da5d55fd05b.gif

Mayall's object

 

hick70.thumb.gif.6069045e79a8b209057fc9b0657d41c2.gif

Hickson 70

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Συγχαρητήρια για τους στόχους. Το ζεύγος 5545-5544 πρέπει να είναι πολύ όμορφο. Θα το συμπεριλάβω στην επόμενη εξόρμηση. Το C11 νομίζω έδειξε για τα καλά τα δόντια του και απ' ότι βλέπω είναι σε καλά χέρια.

 

Πράγματι κι εμείς εκείνη τη βραδιά κάναμε παρατήρηση. Ο Σκίνακας μετά από 1 χρόνο προσμονής μας περίμενε με ανοιχτές αγκάλες. Το μενού το δικό μας περιελάμβανε ένα χείμαρρο γαλαξιών με κυριότερο το σμήνος στην Κόμη 1656 αλλά και πολλά σμήνη από τον κατάλογο Hickson. Αναμείνατε για εκτενή παρουσίαση.

 

Και πάλι μπράβο παιδιά και ευχαριστούμε για το ταξίδι...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας φίλοι,

 

Μετά από πολύ καιρό καταφέραμε να εξορμήσουμε για μια αποκλειστικά deep sky παρατήρηση. Όπως ήδη έχει αναφέρει ο Τάκης οι συνθήκες ήταν ιδανικές και ο κατασκότεινος ουρανός διαυγέστατος, ότι έπρεπε δηλ. για να τσεκάρουμε τις δυνατότητες του νέου εξοπλισμού του Τάκη (C11, προσοφθάλμια).

 

Ο γαλαξίας ngc 5529 ήταν άμεσα ορατός χωρίς δυσκολία, μέσα από τον Televue 55mm plosl, 2”, σαν μια γραμμούλα χαραγμένη με ξυράφι, εντός πανέμορφου αστρικού πεδίου, ενώ με πλάγια όραση υπήρχε η αίσθηση λαμπερής κεντρικής περιοχής. O TMB 30mm Orthoscopic Super Wide ανταποκρίθηκε τέλεια στην εστίαση δίνοντας εξαιρετική εικόνα των άστρων του πεδίου. Ο γαλαξίας έχασε ελάχιστα σε λαμπρότητα αλλά με πλάγια όραση ήταν άκρως εντυπωσιακός με την κατά μήκος λαμπερή κεντρική του ζώνη να αποκαλύπτεται ξεκάθαρα.

 

Οι λεπτομέρειες που ήταν ορατές με πλάγια όραση μέσα από τον TMB αποκαλύφθηκαν παρατηρώντας ευθεία με τον Televue Panoptic 24mm 1.25” που μας έδωσε την καλύτερη εικόνα στις λεπτομέρειες του γαλαξία τόσο σε ευθεία όσο και σε πλάγια όραση. Η παρατήρηση με τον Siebert 19mm Ultra Wide 2” αποτέλεσε έκπληξη για μένα καθώς ο γαλαξίας περίμενα να έχει χάσει σε λαμπρότητα αλλά αντίθετα παρέμεινε σε ικανοποιητικό επίπεδο η θέαση των λεπτομερειών του σε σχέση με τον Panoptic.

 

Με τον Televue Nagler 13mm 1.25” η μεγέθυνση ήταν αρκετά μεγάλη και ο γαλαξίας είχε χάσει σε λαμπρότητα παρατηρώντας τον ευθεία. Με πλάγια όραση η θέασή του ήταν μοναδική! Εκτός του ότι ήταν ορατές λεπτομέρειες στην στη λαμπερή ζώνη που διασχίζει την κεντρική περιοχή του κατά μήκος η άλω του κάλυπτε περίπου το 1/3 του φαινόμενου πεδίου. Η πλέον απολαυστική θέαση! Με τον Β.Ο / ΤΜΒ 9mm 1.25” η μεγέθυνση ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να έχει χάσει πάρα πολύ σε λαμπρότητα. Η πλάγια όραση αποκάλυπτε όλο το μέγεθός του αλλά χωρίς σημαντικές λεπτομέρειες.

 

 

Ο επόμενος στόχος ήταν το ενδιαφέρον γαλαξιακό ζεύγος Arp199 (ngc 5544-5545). Το σύστημα ήταν σαφές με τον ΤΜΒ 30mm δίνοντας όντως την αίσθηση «comet». Ακόμα πιο καλά με τον Panoptic 24mmμε αισθητή την άλω του 5544, διαμέτρου 1’, και ξεκάθαρα πως πρόκειται για δύο σώματα και όχι για ένα, ενώ με πλάγια ήταν ορατό και το περίπου γωνιώδες σχήμα τους αλλά χωρίς άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.

 

Με τον Televue Nagler 13mm T6 η θέασή τους ήταν εντυπωσιακή! Οι Γαλαξίες ήταν και οι δύο ορατοί (13.4 και 15.2 mag αντίστοιχα) με σαφή διαχωρισμό και ορατούς τους πυρήνες τους! Φυσικά με πλάγια όραση η θέασή τους ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή.

 

 

Το C11 απέδειξε πως τα οπτικά που διαθέτει είναι κορυφαία ενώ από τους προσοφθάλμιους που χρησιμοποιήσαμε διαπιστώσαμε πως τα μεγάλα πεδία τους διευκόλυναν ιδιαίτερα την παρατήρηση και πως ο κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά που ο παρατηρητής μπορεί να τα αξιοποιήσει ανάλογα το παρατηρούμενο σώμα.

 

Η παρατήρηση συνεχίστηκε και έκλεισε όπως ήδη έχει περιγράψει ο Τάκης. Νέα συνάντηση για παρατήρηση έχει ήδη προγραμματιστεί από την ΑΕΣ σε λίγη ώρα από τώρα, αλλά και στον Πάρνωνα το ερχόμενο Π/Σ/Κ όπου εκεί θα δούμε τις πραγματικές δυνατότητες του εξοπλισμού του Τάκη αφού η παρατηρήσεις θα διεξαχθούν σε υψ. 1400m, καιρού επιτρέποντος.

 

 

 

 

 

Φιλικά, Θανάσης

 

NGC5544-5545-SDSS.thumb.jpg.ebbe91fff050efb3bb618af9c7a77048.jpg

Arp 199

 

n5529kelly.thumb.jpg.814efef492a71a62262998a35bd23d26.jpg

ngc5529

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο ρε μάγκες!!! Έτσι, δεν αφήνουμε τίποτα. Τα όρια είναι για πρωινό! Είχα σκοπό να κάνω πρόγραμμα τη Πέμπτη, λόγω έλλειψης διάθεσης, κοινώς βαριόμουν (η σύνταξη προγράμματος παρατήρησης είναι το πιο βαρετό κομμάτι της διαδικασίας!), αλλά διαβάζοντας τέτοιες παρατηρήσεις, θα κάτσω να το φτιάξω τώρα.

 

Θα επανέλθω και με τα λαβράκια του προηγούμενου μήνα. Καλή συνέχεια, τώρα που ανοίγει ο καιρός δε πιανόμαστε!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά μπράβο, το καλοκαίρι αρχίζει καλά και προβλέπεται ακόμα καλύτερο.

Έτσι για να σας πικάρω λίγο, μιας και ο λόγος περί ορίων, πέρα από τον Πάρνωνα, πέρα και από το Σκίνακα, υπάρχει το απόλυτο ελληνικό βουνό... Ένα δεκάρι dob, τι μπορεί να δει από εκεί πάνω άραγε;

Λέτε να μάθουμε σε λίγους μήνες; :D

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπραβο παιδια, πολυ Deep σας βρισκω :mrgreen: =D> =D>

 

Συνεχίστε έτσι!! Αντε να βγαζουμε εξω τα τηλεσκοπία!! <ετοιμαζω κι εγω ενα κειμενάκι απο την χθεσινη βραδια...αλλα θελει ακομα :D >

 

 

 

Βαγγελη ποιο το απόλυτο Ελληνικο βουνο;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγελη ποιο το απόλυτο Ελληνικο βουνο;

Αυτό που έρχεται πρώτο στο νου σου!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά! Ο 55άρης televue στο C11 είναι εξαιρετικός για προσοφθάλμιο-ερευνητής. Έχω τον παλιό γιαπωνέζικο 56άρη Meade και είναι ότι πρέπει για τέτοιες δουλειές!

Νάστε καλά και καλή συνέχεια!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μερικές ακόμη παρατηρήσεις επί του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε :

 

- Στο C11 έχω τοποθετήσει έναν εστιαστή Crayford της Baader με μικρορύθμιση 10:1 που βοηθά τρομερά στην εστίαση, ειδικά με το C11 που δεν έχει mirror lock.

 

- Χρησιμοποιήθηκε διαγώνιο Televue 2" Everbrite με αντάπτορα 1.25'' ACF 2125

 

- Θα συμφωνήσω με τον Ηλία ότι το 55άρι TV Plossl είναι άριστο ώς ερευνητικό προσοφθάλμιο στο C11. Είχα τις αμφιβολίες μου λόγω στενού πεδίου του συνδυασμού αλλά τελικά οι εικόνες που πήρα ήταν εξαιρετικές.

 

- Με εντυπωσίασε η πολύ καλή εικόνα που έδωσαν ο UO 38mm SWA 2" κι ο Siebert Ultra 19mm 2". Ήταν δύο επιλογές που ήθελα πολύ να δώ πως θα συμπεριφέρονταν. Ακόμη θυμάμαι τον Μ51 με τον Siebert. Τρομερή λεπτομέρεια με τις σπείρες να διακρίνονται πεντακάθαρα και εμφανή την σκοτεινή περιοχή στο συνοδό. Που να ήμασταν και σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό!!!

Θεωρώ ότι τουλάχιστον σε τηλεσκόπια με μεγάλο εστιακό λόγο αποτελούν άριστες επιλογές με πολύ καλή σχέση τιμής/απόδοσης.

 

1759811914_katsixtis10-5-10.jpg.63a95626595e977386d00391c74e96c5.jpg

Να προσθέσω και μια φωτό ευγενική προσφορά του master Παναγιώτη Νικολακάκου

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Τάκη. Τον Siebert από που τον πήρες; Από την πηγή;

Με έλκουν πολύ αυτά τα προσοφθάλμια και τα υπόλοιπα οπτικά τους. Θα ήθελα πολύ να δω ένα από κοντά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα, ναί τον Siebert τον αγόρασα απο την πηγή. Ο Harry είναι ωραίος τύπος.

 

Θα τον έχω στις εξόδους στον Πάρνωνα οπότε θα τον δείς εάν και όποτε έρθεις (στην Πανελλήνια;))

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης