Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2010 Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είχαμε την ευκαιρία να γραπώσουμε τα τηλεσκόπια για άλλη μια φορά. Και λέω να γραπώσουμε διότι εδώ και 2 περίπου μήνες οι βραδιές ήταν εντελώς ακατάλληλες. Η αγωνία αυτή τη φορά ήταν περισσότερο στο γεγονός το ότι ήρθε στα χέρια μου ο πολυαναμενώμενος Panoptic 35mm και ήθελα να δω τι ψάρια πιάνει. Με exit pupil 7 ήθελα πάρα πολύ να φτάσω το τηλεσκόπιο στα όριά του, ιδιαίτερα σε εκτεταμένα νεφελώματα. Οι στόχοι παρακάτω είναι ένα μίγμα και ένα υποσύνολο από ενδιαφέροντες στόχους που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Οι πρώτη δοκιμή ήταν στις Πλειάδες. Με εντυπωσίασε σε πρώτη φάση το πεδίο του, περίπου 1,5 μοίρα. Το σμήνος χώρεσε ένετα μέσα και τα νεφελώματα ανάκλασης σε κάθε αστέρι ήταν ορατά. Ιδιαίτερα στη Μερόπη το νεφέλωμα φαινόταν να εξέχει από τη μια πλευρά του αστέρα όπως στις φωτογραφίες.Επόμενος στόχος ο γαλαξίας της Ανδρομέδας. Το πεδίο χωρούσε άνετα τους 2 συνοδούς και καθώς ματακινούσα το τηλεσκόπιο προς τα άκρα του γαλαξία, η άλως φαινόταν να τελειώνει σε ένα οβαλ σχήμα και από τις 2 πλευρές. Έβλεπα ξεκάθαρα τα όρια του γαλαξία. Πριν με τον 24αρη δεν μπορούσα να τα διακρίνω τόσο εύκολα. Οι σκοτεινές περιοχές φαινόταν πιο ξακάθαρα τώρα παρά με οποιοδήποτε άλλο προσοφθάλμιο. Μετά από λίγο δοκιμάζω το North America (NGC 7000). Το νεφέλωμα αυτό δεν μου άρεσε και πολύ λόγω του πολύ μεγάλου πεδίου που απαιτεί και το είχα δει 1-2 φορές μόνο. Δοκιμάζοντας με τον 35αρη και ΟΙΙΙ το θέαμα με συνεπείρε. Φαινόταν πεντακάθαρα και φωτεινά ΟΛΟ το σχήμα του. Η έκπληξη όμως δεν ήταν αυτή, αλλά η θέαση του Pelican Nebula (IC 6070). Δεν κατάφερα να δω όλο το νεφέλωμα αλλά τουλάχιστον έπιασα τη πιο φωτεινή περιοχή του. Το σχήμα του μέσα από το προσοφθάλμιο έμοιαζε με το pacman. Μετά το σύντομο ζέσταμα, είπα να δοκιμάσω την τύχη μου με το πλανητικό Abell 2 (PK 122-4.1) στην Κασσιόπεια. Το πλανητικό είναι σχετικά μεγάλο, 33" και αμυδρό 14,1mag. Εντοπίζω το πεδίο και δοκιμάζω πρώτα να το δω με τον 24 πρώτα. Ο 24αρης μου δίνει 4,8 exit pupil. Βάζω ΟΙΙΙ και δοκιμάζω να δω αν φαίνεται κάτι. Τακτικοί ελέγχοι μέσα από τον ερευνητή αλλά και το προσοφθάλμιο τελικά επιβεβαιώνουν το πεδίο. Το νεφέλωμα όμως δεν φαινόταν. Ίσως μια υποψία αλλά όχι τόσο σίγουρο. Δοκιμάζω τον 35αρη και βλέπω ως εκ θαυμάτος να εμφανίζεται το νεφέλωμα, αμυδρά να έχει τέλειο στρογγυλό σχήμα και κοντά του να εφάπτεται ένα αστέρι. Όπως ακριβώς δείχνει και η φωτογραφία του DSS. Από αυτή τη στιγμή και μετά κατάλαβα ότι το exit pupil πλέον είναι ο κανόνας για τόσο αμυδρά και συγχρόνως εκτεταμένα αντικείμενα. Επόμενος στόχος το εξαιρετικά δύσκολο νεφέλωμα Sh2-188 (PK 128-4.1) στην Κασσιόπεια. Το νεφέλωμα αυτό είναι τεράστιο, 9'. Ο 35αρης σε συνδιασμό με το τηλεσκόπιο και το μάτι μου ήταν στα όριά τους. Μετά από ώρα και αφού επιβεβαίωσα πολλές φορές το πεδίο, φάνηκε εξαιρετικά αμυδρό, μικρό με διάχυτη δομή. Εννοείται με ΟΙΙΙ. Λόγω της μικρής μεγέθυνσης μου φάνηκε στρογγυλό το σχήμα του ενώ οι φωτογραφίες μαρτυρούν το σχήμα ημισελήνου. Η ικανοποίησή μου για το προσοφθάλμιο ήταν γεγονός. Είχα αρχίσει να το ευχαριστιέμαι. Ήθελα να δω κι άλλους στόχους μεγάλους και δύσκολους. Είχα πορωθεί. Το πρόγραμμα είχε μετά το γκρουπ γαλαξιών NGC 68 στην Ανδρομέδα. Το γκρουπ περιέχει 16 γαλαξίες. Αλλάζουμε προσοφθάλμιο και πάμε αυτή τη φορά στο άλλο άκρο της μέγιστης ωφέλιμης μεγέθυνσης με exit pupil 1,4 (214Χ). Και λέω μέγιστη ωφέλιμη γιατί παρατηρώντας με μεγαλύτερες μεγεθύνσεις δεν μπορώ να διακρίνω πιο αμυδρά αντικείμενα. Γενικά έχω προσέξει ότι το exit pupil για αμυδρούς γαλαξίες μικρούς σε μέγεθος ένα exit pupil περίπου στο 1,4 είναι το ιδανικό. Από κει κει πάνω δεν ωφελεί. Ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσει έχω προσέξει ότι το 1,4 είναι καλύτερο από μικρότερο. Στο σμήνος αφιέρωσα περίπου 30 λεπτά και κατάφερα να διακρίνω 8 γαλαξίες συμπεριλαμβανομένου και ενός MAC. Οι γαλαξίες απλά φάνηκαν και δεν διέκρινα καμμια λεπτομέρεια πάνω τους:NGC 68 12,9m 13sbNGC 67 14,2m 11,5sbNGC 70 (Arp113) 13,5m 13,9sbNGC 71 13,2m 13,1sbNGC 69 14,8m 12,3sbNGC 72 13,5m 13,2sbNGC 74 14,8m 13,1sbMAC 0018+3003 -- -- Το επόμενο group είναι το NGC 1129 στον Περσέα με 7 γαλαξίες περίπου:NGC 1129 12,4m 14,4sbNGC 1130 15,1m 12,9sb (αυτό ήταν το ρεκορ της βραδιάς με τον γαλαξία να εμφανίζεται δίπλα σε ένα αμυδρό αστέρι όπως ακριβώς στη φωτογραφία του DSS).NGC 1131 14,6m 12,5sbIC 265 14,6m 13,9sbMCG +7-7-8 14,1m 13,4sbPGC 10962 -- --MAC 0254+4136 -- -- Συνεχίζοντας με γαλαξίες άνοιξα τον αγαπημένο μου κατάλογο με τα σμήνη Hickson. Hickson 1 Ανδρομέδα. Φάνηκαν οι a-b μαζί σαν ένα σώμα και ο c δύσκολαHickson 2 Ιχθείες. Φάνηκε ο a να έχει μακρόστενο σχήμα και δίπλα του ο b σχετικά εύκολα.Hickson 7 Κήτος. Πολύ φωτεινό σμήνος με εμφανή και φωτεινά και τα 4 μέλη του. Πολύ όμορφος στόχος για κυνηγούς σμηνών. Πολύ όμορφες και οι 2 βραδιές, το ευχαριστηθήκαμε. Καλή Σελήνη σε όλους. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2010 Ωραία παρουσίαση Δημήτρη!!Με έβαλες σε σκέψεις για το εξής: σκεφτόμουνα να αποκτήσω έναν φακό στα 30mm για ακριβώς τον ίδιο σκοπό, σμήνη όπως οι Πλειάδες, απλωμένους γαλαξίες όπως η Ανδρομέδα, το Νorth America κλπ. Τελικά οι 50 μεγεθύνσεις είναι πολλές για αυτούς τους στόχους, έτσι δεν είναι; Εννοώ ότι η αρχική μου σκέψη να πάω στα 30mm (μιας και έχω ήδη τον Panoptic 24mm) ήταν μάλλον ατυχής, από αυτά που λες. Δηλαδή δεν ήθελα να ξεπεράσω και το όριο των 7mm του exit pupil (για αυτό και σκέφτηκα τον 30mm Vixen NLVW) αλλά δεν θα κατάφερνα από ότι φαίνεται να έβλεπα τους στόχους που ανέφερες ολόκληρους...με βλέπω να μαζεύω χρήματα για Panoptic 35mm και τις 42x του..συμφωνείς; Τουλάχιστον για τα 12άρια dob, νομίζω πως έτσι είναι αν θες να δεις ολόκληρους τους στόχους που ανέφερες. Αλήθεια, με την κόμη στα άκρα του πεδίου πως τα πήγε; Αμελητέα ή ανεκτή; «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Ζουμερές παρατηρήσεις Δημήτρη! Και ωραίες περιγραφές. Τάσο, αν ξεπεράσεις το exit-pupil των 7mm (ή όσο διαστέλονται οι κόρες των ματιών σου, π.χ. 6,5mm), τότε θα έχεις μεν χαμηλή μεγέθυνση και μεγάλο πεδίο, αλλά δεν θα χρησιμοποιείς ολόκληρη την επιφάνεια του πρωτεύοντος κατόπτρου των 12 ιντσών. Το φως που προέρχεται από την περιφέρεια του κατόπτρου θα χάνεται έξω από την κόρη του ματιού. Και ενώ για τα εκτεταμένα αντικείμενα θα έχεις ήδη τη μέγιστη επιφανειακή λαμπρότητα (οπότε δεν απασχολεί γι αυτά η απώλεια φωτός), για τα άστρα θα χάνεις φωτεινότητα. Η λύση είναι αντί με έναν 35άρη Panoptic να υπερβείς ενδεχομένως τα 7mm exit-pupil , να διατηρήσεις το πεδίο που θέλεις με έναν Nagler 31mm. Δηλ. πάλι έξοδα! "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Ωραίος ο Δημήτρης, εγώ δεν είχα ακόμη την ευκαιρία να καταγράψω τους στόχους μου. Πάντως παιδιά να ξέρετε πως το exit pupil όντως παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρατήρηση. Καλό είναι να έχουμε ένα προσοφθάλμιο το οποίο να μας δίνει το μέγιστο που μπορεί να συλλάβουν τα μάτια μας. Τάσο, θα σου πρότεινα να μετρούσες το μέγιστο άνοιγμά σου και αντίστοιχα να πορευτείς. Αν ανοίγουν στο 7 ή και παραπάνω, πάρε τον 35άρη. Εμένα προσωπικά αυτό που δε μου αρέσει στους panoptic και οφείλω να το αναφέρω είναι το γεγονός πως πρέπει να βάλεις το μάτι σου ακριβώς στο κέντρο για να έχεις σωστή εικόνα, αλλιώς τα αστέρια φαίνονται μακρόστενα, δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό το πρόβλημα.ΥΓ: Πάντως ετοιμάζω κι εγώ ένα προσοφθάλμιο για maximum exit pupil. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Ωραία παρουσίαση Δημήτρη!!Με έβαλες σε σκέψεις για το εξής: σκεφτόμουνα να αποκτήσω έναν φακό στα 30mm για ακριβώς τον ίδιο σκοπό, σμήνη όπως οι Πλειάδες, απλωμένους γαλαξίες όπως η Ανδρομέδα, το Νorth America κλπ. Τελικά οι 50 μεγεθύνσεις είναι πολλές για αυτούς τους στόχους, έτσι δεν είναι; Εννοώ ότι η αρχική μου σκέψη να πάω στα 30mm (μιας και έχω ήδη τον Panoptic 24mm) ήταν μάλλον ατυχής, από αυτά που λες. Δηλαδή δεν ήθελα να ξεπεράσω και το όριο των 7mm του exit pupil (για αυτό και σκέφτηκα τον 30mm Vixen NLVW) αλλά δεν θα κατάφερνα από ότι φαίνεται να έβλεπα τους στόχους που ανέφερες ολόκληρους...με βλέπω να μαζεύω χρήματα για Panoptic 35mm και τις 42x του..συμφωνείς; Τουλάχιστον για τα 12άρια dob, νομίζω πως έτσι είναι αν θες να δεις ολόκληρους τους στόχους που ανέφερες. Αλήθεια, με την κόμη στα άκρα του πεδίου πως τα πήγε; Αμελητέα ή ανεκτή;Τάσο κι εγώ τις ίδιες σκέψεις έκανα σχετικά με το όριο του exit pupil και η σκέψη μου ήταν κι εμένα ο LVW. Μετρώντας όμως το eye pupil του ματιού μου είδα ότι με παίρνει να πάω για 7mm. Αν το eye pupil σου είναι 7mm πάρτον χωρίς δισταγμό. Υπάρχει κόμη στα άκρα αλλά δεν ενοχλεί καθόλου. Απλά αυτό που λέει ο Μάνος ότι πρέπει να βάλεις το μάτι σου ακριβώς στο κέντρο μπορεί να σε ενοχλήσει στην αρχή. Οι εικόνες όμως είναι τόσο καλές που πιστεύω δεν θα σε απασχολεί μετά αυτό. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Υπάρχει κόμη στα άκρα αλλά δεν ενοχλεί καθόλου. Απλά αυτό που λέει ο Μάνος ότι πρέπει να βάλεις το μάτι σου ακριβώς στο κέντρο μπορεί να σε ενοχλήσει στην αρχή. Οι εικόνες όμως είναι τόσο καλές που πιστεύω δεν θα σε απασχολεί μετά αυτό. Κόμη στα άκρα σε TV; Μα πως είναι ποτέ δυνατόν; Συγνώμη Μανούσο, δεν αφορά εσένα, αλλά έχω δεχτεί τόση διαφήμιση, υπερβολή, πλύση εγκεφάλου και ειρωνεία εξ αιτίας των TV που όταν αξιόπιστοι παρατηρητές κάνουν αντικειμενικότερες κρίσεις θέλω να το επισημάνω. Και μέχρι να πάρω και εγώ μερικά TV αναρωτιόμουν: αφού τα TV δεν έχουν κόμη, γιατί πουλάει το Paracor ο θείος Al; Για τους άλλους; Και η Baader γιατί στην προώθηση του MPCC το δείχνει καρφωμένο σε έναν T4; Τέλος πάντων.Συγνώμη για το εκτός θέματος και μεγειά τον φακό, είναι απ' ότι καταλαβαίνω σε καλά χέρια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Κώστα, διόρθωση στη διόρθωση :Οι televue, οι pentax και όλα τα καλά προσοφθάλμια είναι 100% διορθωμένα, δηλαδή δεν εισάγουν δικά τους προβλήματα στο είδωλο που φτάνει στο μάτι μας. Κομη, αστιγματισμός, χρωματική εκτροπή, pincushion και άλλες οπτικές παραμορφώσεις εχουν εξαλειφθεί ή ή τουλάχιστον βρίσκονται σε ανεκτά επίπεδα. Η λέξη "διορθωμένοι" δεν σημαίνει ότι διορθώνουν την κόμη ή οποιαδήποτε άλλο πρόβλημα σε κάθε τηλεσκόπιο με το οποίο τους χρησιμοποιείς. Αυτό είναι ένας μύθος ο οποίος για κάποιο λόγο συνεχίζει να διαδίδεται. Τότε τι είναι αυτό που βλέπει ο Δημήτρης; Φυσικά και είναι κόμη αλλά προέρχεται από το παραβολικό πρωτεύον του τηλεσκοπίου του. Βάλε έναν 38άρη SWA στη θέση του panoptic και θα δεις περίπου ένα μείγμα κόμης, αστιγματισμού και δεν ξέρω τι άλλο. Πρόσθεσε στην εξίσωση έναν paracorr: τώρα με τον panoptic το πεδίο είναι τέλειο από άκρη σε άκρη. Στον 38αρη είναι ακόμα χάλια, αλλά αν υποθέσουμε ότι έχεις ρυθμίσει τον paracorr στη βέλτιστη απόσταση, αυτή τη φορά βλέπεις μόνο αστιγματισμό (χωρίς κόμη)..
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Ναι Ηλία, το έχω καταλάβει πια, θυμάμαι και την απάντησή σου αυτή από έτους. Γι αυτό μιλώ για υπερβολές, οι οποίες μας μπερδεύουν για πολύ καιρό. Το τόσο το κάνουμε ΤΟΣΟ και τούμπαλιν. Τι να κάνεις; Errare humanum est.Ξανά ήμαρτον Δημήτρη για την νηματοπειρατεία. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δεν χάλασε το θέμα. Άλλωστε έχει διπλή σημασία. Πάντως κι εγώ πιστεύω ότι η TV είναι κάπως υπερεκτιμημένη. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα προσοφθάλμια που δεν είναι TV και αποδίδουν το ίδιο ή και ίσως καλύτερα από αυτά. Η επιλογή μου δεν ήταν λόγω ονόματος αλλά λόγω χιλιοστών εστιακής η οποία θα μου έδινε 7 exit pupil (δεν ξέρω να υπάρχει άλλο προσοφθάλμιο στα 35mm). Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Ο 31 Τ5 καθως και ο 17 Τ4 πχ , ενω αποδιδουν αψογα στο 120αρι f 7,5 διοπτρικο μου, εχουν ατελειες στις ακρες του πεδιου στο κοντο 80αρι διοπτρικο, οπως και στο 10'' f 5 Ντομπ μου.Οι ατελειες ομως ειναι μηδαμινες σε σχεση με αυτες που αναδεικνυονται οταν χρησιμοποιω (μαλλον χρησιμοποιουσα) φθηνοτερα προσοφθαλμια.Οσο για την υπερεκτιμηση των tele-vue, θα συμφωνησω μεχρι καποιο σημειο,γιατι στην ουσια οι ατελειες στην περιφερεια ηταν παρουσες μονο οταν "επιθεωρουσα" την συμπεριφορα των προσοφθαλμιων.Ομολογουμενως, σε απλη παρατηρηση, οταν διατηρουσα την προσοχη μου στο κεντρο του πεδιου, ποτε δεν με προβληματισε το τι γινεται στα ακρα, ακομα και με χρηση plossl.Σε περιπτωσεις ομως που ενα ανοικτο ή ενα σφαιρωτο σχεδον καλυπτε το πεδιο, οι ατελειες αναγκαστικά γινονταν μερος του θεαματος (ιδιαιτερα στο Ντομπ).Γενικως δεν μετανιωνω για την επενδυση στους tele-vue, αλλα σας διαβεβαιωνω, πως θα μπορουσα να ζησω μια χαρα και χωρις αυτους (οχι...δεν τους χαριζω )
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Συγνώμη και από μένα τότε αν επαναλήφθηκα.. Δημήτρη έχεις δίκιο.. οι εναλλακτικές σου μετά τους panoptic θα ήταν στα 30_και_κάτι μμ αλλά στις 82 AFOV (nagler, axiom, es) και βέβαια σε διαφορετικό κόστος...Καλορίζικος λοιπόν και πάντα καλές παρατηρήσεις!!! (τι καλές δηλαδή... τις καλύτερες έχετε εσείς στην Κρήτη! )
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Ευχαριστούμε Δημήτρη που μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου μαζί μας. Πολύ θα 'θελα και γω στο μέλλον να μπορέσω να δω σμήνη γαλαξιών όπως αυτά που παρατήρησες! Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δεν χάλασε το θέμα. Άλλωστε έχει διπλή σημασία. Πάντως κι εγώ πιστεύω ότι η TV είναι κάπως υπερεκτιμημένη. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα προσοφθάλμια που δεν είναι TV και αποδίδουν το ίδιο ή και ίσως καλύτερα από αυτά. Η επιλογή μου δεν ήταν λόγω ονόματος αλλά λόγω χιλιοστών εστιακής η οποία θα μου έδινε 7 exit pupil (δεν ξέρω να υπάρχει άλλο προσοφθάλμιο στα 35mm). Δημήτρη πράγματι. Δεν υπάρχει στα 35mm άλλος φακός όσο και να έψαξα.Θα μας έκανε φαντάζομαι, αν υπήρχε και στα 34mm ή και στα 33mm. Δεν είναι τυχαίο που τον Panoptic αυτόν τον αποκαλούν ως "Poor man's alternative to the 31mm Nagler Τ5" Όσον αφορά το exit pupil θα το μετρήσω το συντομότερο με το κλειδί allen όπως περιγράφει μέσα στο φοβερό βιβλίο Astronomy Hacks. Υπάρχει και άλλος τρόπος; Αναρωτιέμαι.. Σε κάποια κομμάτια είναι υπερτιμημένη η TV, ναι, αλλά όχι σε όλα...θα συμφωνήσω με τον Κώστα (KOSTAKIS). «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δεν χάλασε το θέμα. Άλλωστε έχει διπλή σημασία. Πάντως κι εγώ πιστεύω ότι η TV είναι κάπως υπερεκτιμημένη. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα προσοφθάλμια που δεν είναι TV και αποδίδουν το ίδιο ή και ίσως καλύτερα από αυτά. Η επιλογή μου δεν ήταν λόγω ονόματος αλλά λόγω χιλιοστών εστιακής η οποία θα μου έδινε 7 exit pupil (δεν ξέρω να υπάρχει άλλο προσοφθάλμιο στα 35mm).Το παλιό καλό Celestron Ultima 35mm. 49AFOV. Μικρό, αλλά εμένα δε με ενοχλεί καθόλου. Πολλές φορές έχω πει να το πουλήσω, αλλά δε το αποφασίζω. Είναι καταπληκτικό προσοφθάλμιο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
koukanto Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Τασο για χαρα Εχει η Meade QX wide angle series 4000 36mm Εστιακο μηκος 36 / Μεγεθος κυλινδρου 2"Φαινομενικο πεδιο οπτικο 70ο / Αριθμος στοιχειων 5 και σε λογικη τιμη Φιλικα Αντωνης ΚουκουλαςΜελος EAE
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Το οτι κάποιο άτομο με υποτιθέμενη μέγιστη μυδρίαση 7mm τοποθετώντας προσοφθάλμιο 35mm σε f/5 τηλεσκόπιο θα πετύχει ταύτιση της κόρης εξόδου με την κόρη εισόδου προυποθέτει ακριβέστατη ευθυγράμμιση των δύο κύκλων (όπως λέει και ο Δημήτρης για τον Panoptic του). Οι ανοχή κίνησης είναι μηδενική, ωστόσο ο φυσιολογικός τρόμος της δυναμικής ισορροπίας των μυών του αυχένα δίνει παλίνδρομη κίνηση πλάτους 0.5mm άρα το 1mm της κόρης εξόδου πάει χαμένο. Κάτι που δεν ισχύει με τα κιάλια ή φακούς πολύ μικρής ανακουφιστικής απόστασης, όπου το μάτι σφηνώνεται στο παρέκταμα και ακινητοποιείται. Κανένα όμως προσοφθάλμιο μεγάλου εστιακού μήκους δεν έχει μικρό eye relief.Σκεπτόμενος αυτά θα πήγαινα για 5-6mm exit pupil, όπως με ένα περίπου 30mm UWA (προς το παρόν 31mm SWA Hyperion Aspheric που υπάρχει και 36mm), όπου, πέραν του 31mm Nagler υπάρχει και το 28mm William Optics (ή Nirvana) ή το 30mm Explore Scientific ή Meade UWA ή Celestron Axiom, ή ακόμη και το Owl 30mm, έστω και για δοκιμή ή προσωρινά. Αλλά Τάσο, αν δεν πάρεις τον Terminagler δεν νομίζω να ικανοποιηθείς, αν σε έχω διαβάσει σωστά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Όσον αφορά το exit pupil θα το μετρήσω το συντομότερο με το κλειδί allen όπως περιγράφει μέσα στο φοβερό βιβλίο Astronomy Hacks. Υπάρχει και άλλος τρόπος; Αναρωτιέμαι..Υπάρχει. Θα το εφαρμόσω απόψε Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Κώστα θα λάτρευα να έχω τον Terminagler ( !!!) αλλά νομίζω πως θέλω κάτω από 45 μεγεθύνσεις για να χωρέσω τόσο απλωμένους στόχους στο πεδίο μου..Πρόσφατα τέσταρα την 50x μεγέθυνση με τον Panoptic 24mm (68 AFOV) σε 10" dob φίλου και ΔΕΝ χώραγαν κάποια από αυτά που λέει ο Δημήτρης ολόκληρα... Νομίζω πως ακόμη και με τις 82 AFOV και 48x δεν θα χωράνε...δεν νομίζω.. Μετά πάλι..μιλάμε για πολλά ευρώπουλα στον 31mm terminagler... Ο 35mm δίνει 42x και με τον Δημήτρη έχουμε 12" με 1500mm εστιακή και οι δύο. Για να είδε ολόκληρους αυτούς τους στόχους λοιπόν...σημαίνει πως θα τους δω και εγώ. Κατάλαβες που έχω τους ενδοιασμούς μου; Ότι θα πάρω έναν 30mm και δεν θα μπορέσω να μπάσω σε όλο το πεδίο αυτό που θα κοιτάω, λόγω μεγαλύτερης μεγέθυνσης. Ίσως τελικά αξίζει να "χάσω" και λίγο φως για να χωρέσω μια Ανδρομέδα και ένα North America μονομιάς...αν το σκέφτομαι λάθος ας με διορθώσει κάποιος ρε παίδες...Σήμερα θα επιχειρήσω και την μέτρηση exit pupil... Πυρετός φωτός και γυαλιού! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2010 Τάσο, για να μην παρεξηγηθώ, η Ανδρομέδα και το North America δεν χωρούσαν στο πεδίο, αλλά είναι πολύ πιο φωτεινά σε σχέση με τον 24αρη και αυτό σου επιτρέπει να διακρίνεις τα αμυδρά όριά τους. Εννοείται ότι το πεδίο είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον 24αρη. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2010 Το οτι κάποιο άτομο με υποτιθέμενη μέγιστη μυδρίαση 7mm τοποθετώντας προσοφθάλμιο 35mm σε f/5 τηλεσκόπιο θα πετύχει ταύτιση της κόρης εξόδου με την κόρη εισόδου προυποθέτει ακριβέστατη ευθυγράμμιση των δύο κύκλων (όπως λέει και ο Δημήτρης για τον Panoptic του). Οι ανοχή κίνησης είναι μηδενική, ωστόσο ο φυσιολογικός τρόμος της δυναμικής ισορροπίας των μυών του αυχένα δίνει παλίνδρομη κίνηση πλάτους 0.5mm άρα το 1mm της κόρης εξόδου πάει χαμένο. Κάτι που δεν ισχύει με τα κιάλια ή φακούς πολύ μικρής ανακουφιστικής απόστασης, όπου το μάτι σφηνώνεται στο παρέκταμα και ακινητοποιείται. Κανένα όμως προσοφθάλμιο μεγάλου εστιακού μήκους δεν έχει μικρό eye relief.H μέση χαμηλή μεσοπική κορική διάμετρος με το κορόμετρο Colvard είναι 4.8±1.0mm και με τον αυτοδιαθλαστή Nidek 4.8±0.9mm.Σε απόλυτη σκοτοψία (όχι κόκκινο φως) βάλτε άλλο 1mm σε νεαρά άτομα.Scotopic measurement of normal pupil size with the Colvard pupillometer and the Nidek auto-refractor, Sanjay Mantrya, Somnath Banerjeea, Shehzad Naroob, Sunil Shahab, Contact Lens and Anterior Eye, 28-2, 53-53, June 2005 Ο στοχασμός πάνω στα θέματα αυτά με έκανε να καταλάβω πως η άγνοια της φυσιολογίας του οφθαλμού μπορεί να μας οδηγήσει εύκολα σε εσφαλμένα συμπεράσματα, όσο και η άγνοια των ψυχολογικών φαινομένων. Πραγματικά νιώθω την ανάγκη να συμμετείχε ένας οφθαλμίατρος στην συζήτηση αυτή: μπορεί να πήρα ένα στρογγυλό 9 στην Οφθαλμολογία, αλλά αυτό συνέβη προ 20ετίας! Ωστόσο, αφού τελειώσω με 3 ενεργά έργα που έχω αναλάβει μέχρι τα Χριστούγεννα, φιλοδοξώ να φρεσκάρω την οφθαλμολογία μου και να προσφέρω εδώ μια δημοσίευση όπου θα συγκεντρωθούν στοιχεία φυσιολογίας της όρασης. Μάλιστα έχω ήδη αρχίσει αλλά ακόμη βρίσκομαι στο νηπιαγωγείο της οφθαλμολογίας. Ωστόσο ήδη γνωρίζω πως η κόρη εισόδου είναι κάπως μικρότερη από το διαμέτρημα του οφθαλμού, δηλαδή την διάμετρο της κόρης, λόγω διάθλασης στον κερατοειδή χιτώνα. Επίσης, προσπαθώντας να αγοράσουμε τέλεια διαμορφωμένα οπτικά θα πρέπει να καταλάβουμε πως και η διαμόρφωση του φακού και του σκληρού μας μπορεί να προκαλεί οπτικές παραμορφώσεις που ίσως νομίζουμε πως προέρχονται από το τηλεσκόπιο και το προσοφθάλμιο.Για να εξηγηθώ, δεδομένης μιας εστιακής απόστασης του ανθρώπινου οφθαλμού περίπου 16.7mm το μάτι λειτουργεί ως σύστημα f/4 αν και μπορεί να κυμαίνεται από f/8.35 σε πλήρη φωτοψία με κόρη 2mm, έως 2.1 σε ακραία σκοτοψία με κόρη εισόδου 8mm. Στα 5mm έχουμε f/3.34, στα 6mm f/2.78 και στα 7mm f/2.39. Οι μύωπες έχουμε λίγο αργότερο σύστημα και οι υπερμετρίωπες λίγο ταχύτερο.Τι σημαίνει αυτό; Εφ’ όσον δεν μπορούμε να αλλάζουμε οφθαλμικό φακό όπως κάνουμε με το προσοφθάλμιο και αν ο δικός σας δεν κατασκευάστηκε από την Zeiss (ο δικός μου είναι σίγουρα κινέζικος, ή ακόμη χειρότερα, ελληνικός), όσο μεγαλώνουμε την κόρη μας μπορεί (δεν το έχω διασταυρώσει ακόμη, υπόθεση μελέτης είναι) να επιδεινώνουμε την εικόνα προκαλώντας αστιγματισμό στα άκρα, ο οποίος δεν προέρχεται από τον υάλινο φακό ή το κάτοπτρο του εξοπλισμού, αλλά από τον βιολογικό μας φακό! Παιδιά, όταν κάνετε το μάτι σας f/2.4 ή και f/2.8, έχετε συνειδητοποιήσει πόσο τέλειο θα πρέπει να είναι το μάτι σας για να έχετε καλή εικόνα; Φυσικά φωτεινότερη εικόνα θα έχετε ούτως ή άλλως, αφού με την μυδρίαση και το φαινόμενο Purkinje, η αντίθεση του οφθαλμού ανεβαίνει από το 100:1 στο 1000000:1. Μιλώ μόνο για την ποιότητα, πχ τα περιφερικά άστρα ενός σφαιρωτού σμήνους. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2010 ...όσο μεγαλώνουμε την κόρη μας μπορεί (δεν το έχω διασταυρώσει ακόμη, υπόθεση μελέτης είναι) να επιδεινώνουμε την εικόνα προκαλώντας αστιγματισμό στα άκρα, ο οποίος δεν προέρχεται από τον υάλινο φακό ή το κάτοπτρο του εξοπλισμού, αλλά από τον βιολογικό μας φακό! ... Ακριβώς αυτό συμβαίνει και μάλιστα είναι αισθητό ακόμα και με βαθμούς αστιγματισμού μικρότερους από 1. Το φαινόμενο προκαλεί ενίοτε μια ασυναίσθητη τάση αποφυγής των μεγάλων φακών μας κατά την παρατήρηση ή το γρήγορο πέρασμα σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις (μικρότερα exit-pupil). Βέβαια, αν βρισκόμαστε σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό και κυνηγάμε πολύ αμυδρά εκτεταμένα αντικείμενα (νεφελώματα), συνειδητά επιλέγουμε τη χαμηλότερη διαθέσιμη μεγέθυνση, θυσιάζοντας λίγη από την οξύτητα της εικόνας. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα