Jump to content

Άλλος ένας πρωτάρης θέλει την άποψη σας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους,

 

ασχολούμε με την αστροπαρατήρηση 1-2 χρόνια. Στην αρχή μόνο με ένα βιβλίο και έναν χάρτη του ουρανού και στην συνέχεια αγόρασα ένα ζευγάρι κυάλια της Vixen.

 

Ο κυκλος με τα κυάλια έχει κλείσει για εμένα πια, οπότε θέλω να προχωρήσω στο επόμενο βήμα, που ειναι η αγορά τηλεσκοπίου.

 

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου γύρω από την επικείμενη αγορά και να μου πείτε σε τι συμφωνείτε και κυρίως σε τι διαφωνείτε.

 

Αρχίζουμε λοιπόν:

 

Είμαι της άποψης ότι δεν είμαι πλούσιος για να αγοράζω φτηνιάρικα πράγματα τα οποία σε λίγο καιρό θα θέλω να αντικαταστήσω. Από την άλλη δεν είμαι πλούσιος για να αγοράσω και το καλύτερο πράγμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Οπότε ψάχνω κάτι ποιοτικό το οποίο θα με καλύψει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να με ξεπαραδιάσει όμως.

 

Μιας και δεν έχω καταλήξει στο είδος της παρατήρησης που με ενδιαφέρει περισσότερο, θα ήθελα το τηλεσκόπιο να μπορεί να τα κάνει όλα (σε ένα βαθμό φυσικά). Αν μπορώ να προδιαγράψω κάτι για το μέλλον, εκτιμώ ότι

  • 1. η παρατήρηση θα μου αρέσει περισσότερο από ότι η φωτογράφιση
    2. τα αντικείμενα βαθέως ουρανού θα μου τραβήξουν για περισσότερο καιρό το ενδιαφέρον σε σχέση με την παρατήρηση πλανητών.

 

Ο τόπος παρατήρησης θα είναι κυρίως ένα εξοχικό που υπάρχει σε έναν οικισμό μεταξύ Αρκίτσας και Αγ.Κωνσταντίνου. Στο πιο ψηλό σημείο του οικισμού και απαλαγμένο από τα φώτα του δρόμου κλπ, υπάρχει η δεξαμενή του οικισμού η οποία φαίνεται ιδανική για αυτή την δουλειά. Φυσικά όμως η παρατήρηση θα γίνετε και από την ταράτσα της πολυκατοικίας στα μελίσσια που μένω και βεβαίως κάποιες φορές έχω σκοπό να έρθω στον κιθαιρώνα.

 

Η φορητότητα τώρα, είναι και αυτή ένα σημαντικό κριτήριο μιας και έχω ένα μικρών διαστάσεων αυτοκίνητο αλλά και ο χώρος στο σπίτι δεν επιτρέπει την φύλαξη μεγάλων τηλεσκοπίων.

 

Η επίγεια παρατήρηση επίσης δεν με ενδιαφέρει. Αλλά και να με ενδιέφερε, έχω τα vixen.

 

Από τα παραπάνω, πιστεύω ότι ένα τηλεσκόπιο SC 6 ή 8 ιντσών φαντάζει ιδανικό. Οι 8 ίντσες ειναι καλύτερες από τις 6, αλλά και ακριβότερες. Τες πα θα δω. Ισως προκύψει κανενα μεταχειρισμένο αν και δεν ειμαι fun της μεταχειρισμένης αγοράς.

 

 

Στήριξη τώρα:

Για εμένα τα 2/3 της χαράς είναι να εντοπίσω τον στόχο παρά να τον παρατηρήσω. Αρα τα goto αποκλείονται.

Σκεφτόμουν για καμία Αλταζιμουθιακή Στήριξη η οποία είναι πιο απλή στην χρήση και πιο οικονομική σε γενικές γραμμές. Καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να κάνω συνέχεια διορθώσεις με το χέρι όταν ανεβαίνει το zoom αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό.

Δεν έχω πέσει όμως σε καμία Αλταζιμουθιακή Στήριξη η οποία να μπορεί να σηκώσει ένα τηλεσκόπιο 5-7 κιλών και να μην κοστίζει περισσότερο από το ίδιο το τηλεσκόπιο.

 

Αυτά τα ολίγα.

 

Περιμένω με ανυπομονησία τις απόψεις σας και κυρίως τις ενστάσεις σας.

 

Καλημέρα

 

Κώστας Καραγιάννης.

Όλα τελειώνουνε και ολα περνάνε

Ιδέες, βασίλισσες

κακογερνάνε

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καλως ορισες στο κοσμο της ερασιτεχνικης αστρονομιας.

 

με βαση τα στανταρ που θετεις ολα αυτα σε καλυπτει ανετα το skywatcher dob 8'' http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657 με εξτρα αγορα ενα ερευνητη telrad http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=875 για να μπορεις να βρισκεις τους στοχους μονος σου με την βοηθεια δωρεαν χαρτων που μπορεις να βρεις σε αυτο το φορουμ. τα προσοφθαλμια με τα οποια ερχεται ειναι αρκετα καλα και θα σε κρατησουν για αρκετο καιρο αν δεν μπορεις να αγορασεις κανα δυο καλα προσοφθαλμια, στο δικο μου που το εχω κοντα τρια χρονια εχω ακομα τα αρχικ απροσοθφαλμια και με ικανοποιουν μια χαρα οι εικονες (βεβαια το εχω γυριση στην αστροφωτογραφια πια).

 

παντως μπορεις να κοιταξεις και για μεταχειρισμενο εξοπλισμο μιας και η ποιοτητα του εξοπλισμου που πωλειται ειναι σχεδον καινοργια αφου ο καθενας μας προσεχει τον εξοπλισμο σαν τα ματια του και θα εξοικονομησεις και μερικα παραπανω ευρω.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχε υπόψη και μια χειροκίνητη ισημερινή.

Διάβασε την άποψή μου: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8644&highlight=%F3%F4%E5%F1%E5%FC%F4%F5%F0%F9%ED

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν ξεπεράσουμε την προφανή λύση ενός 8-10'' Dobson και επιμείνουμε στην διακριτική γοητεία ενός SCT θα προτιμούσα την υψαζιμουθιακή μόνο εφ'όσον διαθέτει GOTO. Σε άλλη περίπτωση καλύτερα να πάρεις μια ισημερινή με μοτέρ στον ένα άξονα. Αυτό επειδή οι υψαζιμουθιακές μπορούν μεν να παρακολουθήσουν χειροκίνητα, αλλά οι αναλογικά μεγάλες μεγεθύνσεις των SCT θα σε αναγκάσουν να έχεις τα χέρια συνεχώς στα χειριστήρια (διόρθωση αζιμουθίου, διόρθωση ύψους και μετά πάλι διόρθωση αζιμουθίου, διόρθωση ύψους και μετά πάλι διόρθωση αζιμουθίου, διόρθωση ύψους και μετά πάλι....). Ενώ με την ισημερινή,αφού ευθυγραμμίσεις πολικά και φέρεις τον στόχο στο κέντρο θα μπορείς να παρατηρείς άνετα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο πραγματικά χάνεται η μαγεία της παρατήρησης διότι απλά δεν παρατηρείς, είναι πάρα μα πάρα πολύ κουραστική η συγκεκριμένη βάση.
Κων/νος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

 

Απαντήσεις οι οποίες μου δημιούργησαν και άλλα ερωτήματα και συγχωρέστε με αν έχουν ήδη απαντηθεί στο παρελθόν και απλά δεν έπεσα πάνω τους.

 

Αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους ένα 8άρι dob είναι η προφανής επιλογή (πολλές και φτηνές ιντσες). Ομως με φρέναρε η επιλογή των συγκεκριμένων τηλεσκοπίων διότι:

  • 1. πραγματικά δεν υπάρχει χώρος για να αποθηκευτούν μέσα στο σπίτι. Εναλλακτικά και με πολύ κόπο μπορώ να εξασφαλίσω εναν χώρο στην αποθήκη, όμως δεν γνωρίζω αν η υγρασία που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους μπορεί να καταστρέψει το τηλεσκόπιο.
    2. το αυτοκίνητο ειναι μικρό και 3πορτο, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα χωρέσει μιας και δεν έχω παιδιά ακόμα.
    3. η dob βάση υποθέτω ότι πρέπει να εδράζει σε απόλυτα οριζόντιο έδαφος, σωστά? Στην ταράτσα της πολυκατοικίας ειναι οκ, όμως στον τόπο όπου θα γίνετε κυρίως η παρατήρηση ο δρόμος έχει σημαντική κλίση. Ισως με μία σκάλα να μπορούσα να ανέβω πάνω στην δεξαμενή όπου ειναι επίπεδη, αλλά τα πράγματα γίνονται επικύνδινα όταν το βράδυ πρέπει να ανέβεις ή κατέβεις μίας σκάλα κουβαλώντας και ένα τετοιο κτηνάκι. Ενώ μία βάση υψαζιμουθιακή ή ισημερινή, θεωριτικά τουλάχιστον, μπορεί να προσαρμοστεί σε έδαφος όχι επίπεδο.

 

Τόσο σε μία βάση dob, όσο και σε μια υψαζιμουθιακή, πρέπει να διορθώνεις τον προσανατολισμό του τηλεσκοπίου για να παραμένει ορατό τον αντικείμενο παρατήρησης. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνετε η διόρθωση αυτή. Στο stelarium zoomάρω τόσο, όσο να αρχίζω να διακρίνω το σχήμα του Κρόνου (δακτυλίδη και δορυφόροι). Σε αυτό το zoom σε ένα λεπτό έχει χαθεί από την οθόνη μου ο κρόνος. Καπως έτσι ειναι και στην πραγματικότητα?

 

Πoλύ ενδιαφέρον το θέμα που είχες ανοίξει alepohori. Με μπέρδεψες όμως γιατί μου λες το εξής "Έχε υπόψη και μια χειροκίνητη ισημερινή". Λέγοντας χειροκίνητη εννοείς χωρίς μοτέρ? Αν ναι, τότε δεν χάνετε το ουσιαστικότερο πλεονέκτημα αυτής της στήριξης?

 

έτσι για να έχω και μια εκτίμηση, ένας με λίγη εμπερία πόση ώρα χρειάζεται να σετάρει ένα τηλεσκόπιο πάνω σε μία ισημερινή στήριξη (θεωρούμε οτι το αμάξι ειναι δίπλα στο σημειο παρατήρησης).

Όλα τελειώνουνε και ολα περνάνε

Ιδέες, βασίλισσες

κακογερνάνε

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως όρισες στο φόρουμ φίλε μας!

 

Γιατί διαχωρίζεις το "βάση dob" από το βάση υψαζιμουθιακή; η στήριξη/βάση dob ΕΙΝΑΙ υψαζιμουθιακή!!

:D Εκτός αν μιλάς για υψαζιμουθιακή με πηρούνι σε ένα SCT..άλλο εκείνη!

 

Πήγαινε από κοντά στο Πλανητάριο στην Αθήνα φίλε μου, ΔΕΣ τα τηλεσκόπια από κοντά, τα μεν και τα δε, γιατί αν δεν τα δεις, ΔΕΝ μπορείς να κρίνεις τα μεγέθη!

Θεωρώ πως ένα 10" ή 8" dob χωράει άνετα στο πίσω κάθισμά σου, 1,2m σωλήνες είναι, εκτός αν έχεις πραγματικά πολυ μικρό αυτοκίνητο!! Είναι καλή επιλογή το νευτώνειο με στήριξη dobsonian, μην ξεχνάς ότι αργότερα τα βάζεις και σε ισημερινή στήριξη τα τηλεσκόπια αυτά.

 

Η βάση του dob γενικά πρέπει να είναι σε έδαφος με όχι πολύ μεγάλη κλίση, όχι όμως ότι θα χρειαστείς αλφάδι για να βάλεις κάτω τη βάση!! Έχω παρατηρήσει με το 12" (που είναι και πιο ογκώδες και πιο βαρύ) και σε ελαφριά κλίση και ήταν μια χαρά. Ελαφριά όμως έτσι; Σε μεγάλες κλίσεις κανένα όργανο δεν πρέπει να στήνεται για ευνόητους λόγους ασφαλείας! :roll:

 

Για τη φύλαξη στο σπίτι, μη φανταστείς ότι πιάνουν πια και τόσο τρελό χώρο. Εγώ με το 12αρι το οποίο στέκεται όρθιο και καμαρωτό, η βάση του κάτω, με διάμετρο 65cm είναι όλος ο χώρος που πιάνει! Στα 10" και 8" η βάση έχει ακόμη μικρότερη διάμετρο, ο σωλήνας δεν σε απασχολεί γιατί στέκεται καθ'ύψος!

 

Η συχνότητα με την οποία κινείς τον σωλήνα ώστε να βρεθεί ξανά μέσα στο πεδίο σου π.χ. ο πλανήτης, εξαρτάται από το πόσο μεγάλη μεγέθυνση έχεις εκείνη τη στιγμή. Ναι, κάπως έτσι όπως με το stellarium γίνεται όχι όμως τόσο γρήγορα, νομίζω πως το πρόγραμμα υπερβάλλει λίγο. Αυτό θα το δεις στην πράξη αν βρεθείς σε ένα αστροπάρτυ ΠΡΙΝ αγοράσεις οτιδήποτε!!

 

Για τις ισημερινές θα απαντήσουν άλλοι που τις χρησιμοποιούν. Εσύ αυτό που χρειάζεσαι πρωτίστως, είναι να βρεθείς σε μια εξόρμηση για να τα δεις από κοντά όλα αυτά στην πράξη.

Μην αμελήσεις να πας στο Πλανητάριο, όπου υπάρχουν άνθρωποι με έγκυρες γνώσεις για να σου πούνε και δείξουνε και πολλά από τα τηλεσκόπια..μπροστά σου!! Πάρε ιδέα για τα μεγέθη, πολύ σημαντικό!!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οπως ειπε και ο τασος αν η κλιση δεν ειναι μεγαλη δεν εχεις προβλημα στις υψοαζιμουθιακες βασεις. στον κιθαιρωνα που στηνουν τα τηλεσκοπια για παρατηρηση και φωτογραφιση εχει μικρη κλιση το εδαφος αλλα δεν εχει κανενας προβλημα, απλα εχε υποψη οτι το εδαφος θα περπει να ειναι ομαλο ωστε να μην παιζει η βαση.

 

για το στησιμο της ισημερινης σε σχεση με μια dob η διαφορα ειναι η μερα την νυχτα. το dob στηνεται σε λιγοτερο απο 5 λεπτα μιας και σπαει σε δυο κομματια ενω η ισημερινη, αναλογα με το μοντελο και το τηλεσκοπιο αλλα και για τον σκοπο που προοριζεται, μπορει να σου παρει απο 10 λεπτα μεχρι και μιση ωρα. στην δικη μου heq5 pro που εχω οταν την στηνω για φωτογραφιση θελω μιση ωρα το λιγοτερο για αλφαδιασμα, πολικη ευθυγραμμιση, ζυγισμα και ευθυγραμμιση 3 αστερων πρωτου ξενικησω την φωτογραφιση. για την παρατηρηση ομως θελω μολις 15 λεπτα. μιας και χρειαζομαι μονο τα προσοφθαλμια ενα καλο ζυγισμα και μια αξιοπρεπη πολικη ευθυγραμμιση. α και τελος αναλογα με το μοντελο της βασης μπορει να χρειαστεις και τροφοδοσια απο μια 12βολτη μπαταρια

 

για την μεταφορα του εξοπλισμου το μεγαλυτερο σου θεμα ειναι το μηκος του σωληνα αλλα και η διαμετρος του σωληνα να χωραει να περασει απο την πορτα στο πισω καθισμα. ενναλακτικα τα περνας απο το πορτ μπαγκαζ αφου ριξεις την πλατη του πισω καθισματος

 

για την χειροκινητη ισημερινη εαν κανεις καλη πολικη ευθυγραμμιση τοτε θα χρειαζεται να κανεις διορθωση μονο στον αξονα της ορθης αναφορας και οχι και στους δυο αξονες οπως στην βαση dob και παλι ομως το ποσο θα κανεις τις διορθωσεις εξαρταται απο την μεγεθυνση που εχεις την συγκεκριμενη στιγμη. ομως τιποτα δεν αντικαθιστα μια ισημερινηβαση με μοτερ ειτε απλη ειτε ρομποτικη/goto.

 

επισης εχε υποψη οτι εαν βαλεις μακρυ νευτωνειο σωληνα στην ισημερινη βαση πολυ πιθανον να χρειαστεις και μια σκαλα για να φτανεις τον εστιαστη οταν ο σωληνας ειναι σε παραξενη γωνια ή να περιστρεψεις ελαφρα των σωληνα σε σημειο που να μπορεις να φτασεις να δεις απο το σκοπιο με κινδυνο να χαλασεις το ζυγισμα ή ακομα και να χασεις και τον στοχο σου. αυτο βεβαια μπορεις να το αντιμετωπισεις με την κατασκευη wilcox rings http://www.andysshotglass.com/wilcox_rotating_rings.html .στην dob βαση ομως μπορει να χρειαστει να φτιαξεις μια βαση ωστε να σηκωσεις το σκοπιο με την βαση του ωστε να μην παθεις κανενα λουμπακγο ή αυχενικο απο το πολυ σκυψιμο

 

το τι ειδους βαση θα παρεις θα εξαρτηθει απο τα λεφτα που μπορεις να διαθεσεις, τον σκοπο χρησης του τηλεσκοπιου, το ιδιο το τηλεσκοπιο (ισημερινη σε κοντους σωληνες, διοπτρικα/καταδιοπτρικα, dob σε μεγαλης διαμετρου/μηκους νευτωνεια κατα την αποψη μου) αλλα και τελος αναλογα με τα γουστα σου. αν σου γυαλιζει και σε βολευει η ισημερινη και αφου εχεις δει στην πραξη πως δουλευει παρε ισημερινη

 

πηγαινε σε μια εξορμηση στον κιθαιρωνα και δες τα τηλεσκοπια απο κοντα ωστε να μην το μετανιωσεις αργοτερα

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...για την χειροκινητη ισημερινη εαν κανεις καλη πολικη ευθυγραμμιση τοτε θα χρειαζεται να κανεις διορθωση μονο στον αξονα της ορθης αναφορας και οχι και στους δυο αξονες

 

σωστός, δεν θα το σκεφτόμουν με τίποτα από μόνος μου, υποθέτω γιατι δεν έχω αντιληφθεί στο 100% πως λειτουργούν αυτές οι στηρίξεις.

 

...στην dob βαση ομως μπορει να χρειαστει να φτιαξεις μια βαση ωστε να σηκωσεις το σκοπιο με την βαση του ωστε να μην παθεις κανενα λουμπακγο ή αυχενικο απο το πολυ σκυψιμο

ελα μου ντε. Τα έβλεπα και τα ξανάβλεπα και απορούσα πως δεν πιάνεται ο αυχένας με τον ερευνητή και η μέση με την παρατήρηση. Όπως φαίνεται δεν ήταν η ιδέα μου.

 

..πηγαινε σε μια εξορμηση στον κιθαιρωνα και δες τα τηλεσκοπια απο κοντα ωστε να μην το μετανιωσεις αργοτερα

 

ρε παιδιά να έρθω και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα έχουν την καλή διάθεση να μου δείξουν 2 πράγματα, και εγώ το ίδιο θα έκανα. Σκέφτομαι όμως και τον άλλον που θα οδηγήσει 1-1,5 ώρα για να πάει να παρατηρήσει με την ησυχία του, και θα σκάσω εγώ με ένα τσουβάλι ερωτήσεις.

Όλα τελειώνουνε και ολα περνάνε

Ιδέες, βασίλισσες

κακογερνάνε

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ρε παιδιά να έρθω και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα έχουν την καλή διάθεση να μου δείξουν 2 πράγματα, και εγώ το ίδιο θα έκανα. Σκέφτομαι όμως και τον άλλον που θα οδηγήσει 1-1,5 ώρα για να πάει να παρατηρήσει με την ησυχία του, και θα σκάσω εγώ με ένα τσουβάλι ερωτήσεις.

 

Ευτυχισμένο είναι το παιδί που μοιράζεται τα παιχνίδια του φίλε μας. Όταν σου δείχνουν λοιπόν, δες χωρίς αναστολές, δίνεις την ευκαιρία σε κάποιον να αισθανθεί υπερήφανος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

έχεις ένα δίκιο. Και εγώ αισθάνομαι ωραία όταν δείχνω σε έναν νέο συνάδελφο. Αλλά οταν έχω δουλειά θα προτειμούσα να μην το έκανα.

 

Στον κιθαιρώνα λοιπόν. Κάποια στιγμή βρήκα se ενα θέμα το σημείο παρατήρησης

 

παραμένει αυτό?

 

http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Leoforos+Eleftheriou+Venizelou%2F%CE%9B%CE%B5%CF%89%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85&daddr=38.16936,23.33669+to:Unknown+road&hl=en&geocode=FVqlRAIdwsFrAQ%3BFRBrRgId8hZkASlzhqaxiVSgFDFw9kjZLL0AEw%3BFRBqRgIdcjpjAQ&mra=dpe&mrsp=1&sz=12&via=1&sll=38.147248,23.365173&sspn=0.203578,0.308647&ie=UTF8&ll=38.152917,23.313332&spn=0.203563,0.308647&t=h&z=12

Όλα τελειώνουνε και ολα περνάνε

Ιδέες, βασίλισσες

κακογερνάνε

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε αυτή τη σελίδα θα βρεις αναλυτικές οδηγίες από τον Κο Δημήτρη (sevax) Δεν γίνεται να κάνεις λάθος!! :D :cheesy:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9984&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E5%EE%FC%F1%EC%E7%F3%E7+%CA%E9%E8%E1%E9%F1%FE%ED%E1&start=165

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πoλύ ενδιαφέρον το θέμα που είχες ανοίξει alepohori. Με μπέρδεψες όμως γιατί μου λες το εξής "Έχε υπόψη και μια χειροκίνητη ισημερινή". Λέγοντας χειροκίνητη εννοείς χωρίς μοτέρ? Αν ναι, τότε δεν χάνετε το ουσιαστικότερο πλεονέκτημα αυτής της στήριξης?
Εγώ δε χρησιμοποιώ μοτέρ στην ισημερινή μου για 2 λόγους, ένας από τους οποίους είναι η απλότητα. Ακόμα κι έτσι όμως, πάλι είναι πιο βολικό να περιστρέφεις ένα μικρό χειριστήριο με το χέρι κάθε λίγο από το να μετακινείς τον σωλήνα υψοαζιμουθιακά. Γι' αυτό δε θεωρώ ότι χάνεται το πλεονέκτημα της παρακολούθησης.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα και απο εμενα φιλε.Εσυ συγκιτικα με εμενα εχεις ενα πολυ πιο σημαντικο πλεονεκτημα καθως ειχες ασχοληθει και στο παρελθον με τα κιαλια.Το μονο που θελω να πω ειναι στο σημειο που λες οτι ζουμαρεις και μετα απο ενα λεπτο χανεται (προφανως απο καποια αποτομη κινηση-η απο την ιδια κινηση των πλανητων)οτι δεν ειναι απολυτα ετσι.Φυσικα η μηδαμινη εμπειρια μου δεν θα επρεπε να εκφραζει καθολου αποψη επι του θεματος αλλα σαν πρωταρης και εγω το XT8" το βρηκα μια χαρα για τα λεφτα π εδωσα.Με εχει καλυψει πληρως.Και απο θεμα χωρου (αν το θεσεις καθ υψος δεν πιανει καθολου χωρο) και απο θεμα επιδοσης.Ωστοσο ειμαι ακομα στην αρχη και δεν ειναι τοσο ευκολο να βγαλω συμπερασμα.Ειναι λιιγο βαρυ αν πας να το κουβαλησεις μαζι με την βαση,αλλα το να την βγαλεις και να κουβαλησεις ξεχωριστα σωληνα και βαση ειναι κατα πολυ πιο ευκολο.

Ελπιζω να βοηθησα :)

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης