Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2011 Είναι κάτι που όσοι έχετε dobsonian θα σας αρέσει πολύ...φυσικά η νόηση είναι γνωστή εδώ και καιρό, δεν ανακάλυψαν αυτοί εδώ που θα αναφέρουμε τον τροχό! ΟΜΩΣ νομίζω αφού ξεκοκκάλισα το site τους ότι είναι μια αρκετά αξιόπιστη λύση. Γενικά πρόκειται για μια ισημερινή πλατφόρμα (ή έτσι θέλουν να την λένε αυτοί...το συζητάμε αυτό.. ) στην οποία καβαλάει πάνω το dobsonian και κάνει tracking χωρίς το γνωστό συνεχόμενο σπρώξιμο για να ακολουθούμε το στόχο. ΧΩΡΙΣ Goto όμως έτσι; ΜΟΝΟ tracking δίνει! Έχω την εντύπωση όμως ότι είναι ένα πολύ μα πολύ καλό tracking...Τροφοδοτείται από μια μικρή 9V μπαταρία και αυτοί ισχυρίζονται ότι διαρκεί 20-30 ώρες η ζωή της με ένα 12" τηλεσκόπιο φορτωμένο. Ρίξτε μια ματιά σε τηλεσκόπια που τα έχουν ανεβάσει σε αυτή την ιστορία...http://www.equatorial-platforms-uk.co.uk/home/scopes-on-platforms Δείτε την σε λειτουργία με τον Δία και τους δορυφόρους του στο πεδίο και εδώ με την Σελήνη στο πεδίο με 300x Να πω εδώ πως βγαίνουν για συγκεκριμένα γεωγραφικά πλάτη και οι Νότιες (που λογικά θα συμπεριλαμβάνανε και εμάς!) λειτουργούν ΜΟΝΟ έως και την Βόρεια Ελλάδα και μέχρι τις 40 μοίρες Βόρειο...οπότε τι κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι στα 39, 38, 36, 37 κλπ;;; Τους έστειλα λοιπόν ένα email ρωτώντας τους αν σχεδιάζουν να βγάλουν για Νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη (είπα ότι η Ελλάδα εκτείνεται μέχρι και 34 μοίρες Βόρειο, στο νησί της Γαύδου νότια της Κρήτης, για παράδειγμα) και κοιτάξτε τι μου απάντησαν. Hi Tassos, We have not offered a lower latitude model yet through the web site, as we are a small company and things take time to develop to a full production model.We began with just the 52degree model for the UK and have only recently begun to offer the 45 degree model too.However ...............We built a custom platform earlier this year for an astronomer in Spain, engineered at 38 degrees North.This platform is therefore user adjustable between 33 degrees North and 42 degrees North. This would fit exactly what you are asking for. We can build one of these for you, and the cost will be £510.00 ( same as the 45 degree platform ) and shipping to Greece by courier is about £35 + insurance £25 ( we only charge you the Shipping and insurance costs which we have to pay the courier ). Build time will be about 4 weeks from recieving your paid order. Do you think there is a serious market in Greece for a 38 degree platform ?? Should we be offering this 38 degree option through the web site ?? Would we need a paragraph on the home page in Greek, or even a whole web page like we have in French and German ? ? Best Regards David BillingtonManaging Director Όπως είδατε δεν είναι και φθηνό πράγμα, μιλάμε για 510 Λίρες Αγγλίας + μεταφορικά μικρά βέβαια και πιστεύω ακράδαντα ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να το πάρουμε όλοι εμείς με τα SkyWatcher μιας και στην ίδια τιμή ΥΠΟΘΕΤΩ πως μπορούμε να πάρουμε πια την βάση που δίνει το Πλανητάριο που εκτός του tracking δίνει ΚΑΙ το Goto!!! Απλώς είναι μια ωραία λύση για: 1. Κατόχους από άλλες μάρκες τηλεσκοπίων εκτός SW2. Όσους θέλουν ΜΟΝΟ tracking και όχι goto3. Τους κατόχους ΜΕΓΑΛΩΝ dobsonian, παίρνει πάνω και μεγαλύτερο από 16" dobsonian!! Το XL μοντέλο της βάσης τους... ΕΠΙΣΗΣ θα ήθελα να μου πείτε τι θα θέλατε ή πιστεύετε ότι είναι σωστό να του απαντήσω στις ερωτήσεις που μου κάνει και έχω βάλει με έντονα γράμματα παραπάνω... Μελετήστε και το site, έχει και πολλά video με επίδειξη λειτουργίας είναι εντυπωσιακά!Φαίνεται κάτι αξιόπιστο, έχω αυτή την αίσθηση...ΑΝΥΨΩΝΕΙ το τηλεσκόπιο όχι πιο πολύ από 11 εκατοστά... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Εχω κ εγώ πλατφόρμα κ την συνιστώ ανεπιφύλακτα.Ειδικά αυτή που έχω είναι πολύ καλή.Κάνει reset πολύ εύκολα.Αυτό είναι κ το κυριότερο για μένα.Το μόνο μειονέκτημα είναι οι αυξημένοι κραδασμοί.Αλλά είναι κάτι που δε μ ενοχλει γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται ν ακουμπάω το τηλεσκόπιο.Επίσης μπορεί κάποιος να την φτιάξει πολύ εύκολα αν πιάνουν τα χέρια του κ να γλυτώσει αρκετά χρήματα.Μια πολύ ωραία παρουσίαση έχει κάνει ο Μανούσος εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7488 Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Καλά, μόνο η Ελλάδα έχει 38 μοίρες πλάτος; Τι τον χαλάει να βάλει στη γραμμή μια κατασκευή από 33 μέχρι 42 μοίρες... Αφού ο ίδιος λέει ότι ήδη έχει φτιάξει μία τέτοια. Όσο για το τελευταίο, μάλλον είναι υπερβολή. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Καλά, μόνο η Ελλάδα έχει 38 μοίρες πλάτος; Τι τον χαλάει να βάλει στη γραμμή μια κατασκευή από 33 μέχρι 42 μοίρες... Αφού ο ίδιος λέει ότι ήδη έχει φτιάξει μία τέτοια. Όσο για το τελευταίο, μάλλον είναι υπερβολή. Αυτό αναρωτιόμουνα και εγώ, για αυτό του έστειλα email και τον ρωτούσα. Για το τελευταίο εννοείς με την ελληνική έκδοση του site; Είναι περίεργο και αυτό...δηλαδή αν αρχίσουν ξαφνικά να αγοράζουν οι Σουηδοί πλατφόρμες θα πρέπει να φτιάξει και Σουηδική έκδοση του site;; Παναγιώτη εσύ ποια έχεις και από που την πήρες; Αυτή εδώ λέει ότι κάνει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για reset.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
roryt Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Με προλαβε ο Παναγιωτης, οι πλατφορμα του ειναι αυτη : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5766 . Κριμα που ο Brian τοτε με την οικονομικη κριση αναγκαστηκε και εκλεισε, εφιαχνε καλες πλατφορμες.Υποψην, δεν ειναι "equatorial", ειναι πραγματικές ισημερινες. Ισημερινη δεν σημαινει ντε και καλα γερμανικου τυπου ή πηρουνι, ισημερινη ειναι οτιδηποτε κουναει το τηλεσκοπιο με τετοιο τροπο ωστε να παρακολουθει την κινηση των αστεριων με αξονα παραλληλο με τον αξονα περιστροφης της γης. Αυτες οι πλατφορμες ειναι κανονικες ισημερινες, απλα κανουν την κινηση στην περιφερεια του νοητου κωνου. (Οι κραδασμοι Παναγιωτη ισως μπορουν να μειωθουν αν μπορεις να βγαλεις το κατω μερος του ντοπς και βαλεις το πανω μερος της πλατφορμας να παιζει αυτον το ρολο -εχεις και μεγαλο ντοπς, με το 8ρι ητανε αμελητεοι)
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Το κόστος είναι λογικό; Πως σας φαίνεται; Δεν είναι και λίγο αλλά ούτε και πολύ..πάντως υπάρχουν κι άλλοι στο Internet που φτιάχνουν τέτοιες και δεν είναι ιδέα καινούργια.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Τάσσο η ιδέα δεν είναι καινούρια όπως λες. Μετά από εκτεταμένη χρήση της δικιάς μου κατασκευής μπορώ να σου πω ότι γενικότερα αν έχεις όρεξη να κουβαλάς τότε οκ. Εγώ την έχω παρατήσει να σου πω την αλήθεια γιατί βαριέμαι να την κουβαλαώ στο βουνό. Είναι μεγάλη σε μέγεθος και δύσκολη στη μεταφορά. Αν έχεις εργαλεία και μεράκι μπορείς να φτιάξεις κι εσύ μια με το μισό κόστος. (http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7488&postdays=0&postorder=asc&start=59). Όσο αφορά τις έτοιμες μου φαίνονται ψηλοακριβές. Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε μια άλλη αναλλακτική λύση πιο μινιμαλιστική http://www.telescopes.com/telescope-accessories/mount-accessories/jimsmobilejmitnttrainntrackformeadelightbridgetelescope.cfm για ας το πούμε πρόχειρο tracking. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημήτρη δυστυχώς ούτε τέτοια εργαλεία έχω, ούτε τον χώρο για να φτιάξω τέτοια κατασκευή, ούτε είμαι και πολύ καλός σε τέτοιες mastrovoxιές! Οπότε ψάχνω τις έτοιμες λύσεις. Ναι, δεν είναι φθηνό πράγμα, εμένα με το SW δε με συμφέρει μάλλον γιατί μπορεί τόσο να κάνει και η λύση της SW που θα έχει ΚΑΙ goto...οπότε...απλά το έβγαλα στον αέρα να δω τις εντυπώσεις και τον υπολοίπων που δεν έχουν SW και μπορεί να τους ενδιέφερε...πάντως σίγουρα σου προσθέτει στο ήδη αρκετό κουβάλημα που έχει από μόνο του το τηλεσκόπιο και όλα τα τσουμπλέκια-συμπράγκαλα που θέλει μαζί...άσε που δεν ξέρεις αν θα χωράει στο αυτοκίνητο μαζί με όοολα τα υπόλοιπα... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Η ιδέα της πλατφόρμας πράγματι δεν είναι καινούργια και κατά την προσωπική μου άποψη είναι ξεπερασμένη. Η σχέση κόστους προς απόδοση της έτοιμης, είναι κακή. Εφ' όσον κάποιος θέλει απλό tracking στο τελεσκόπιό του υπάρχουν καλύτερες λύσεις. - Αν είναι νευτώνειος σωλήνας μέχρι 10 ίντσες, μπορεί να τον ανεβάσει σε μια ισημερινή με μοτέρ ορθής αναφοράς και απόκλισης (χωρίς goto). Μικρότερο κόστος από την συγκεκριμένη πλατφόρμα, ασύγκριτα πλεονεκτήματα. - Μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο απλές και σύγχρονες λύσεις όπως μοτέρ οδήγησης. Το βάρος που προσθέτουν είναι ελάχιστο. Το κόστος ξεκινά από λιγότερο αυτού που σου είπαν και φτάνει έως ελαφρά υψηλότερο. Η λύση που αναφέρει ο Μανούσος είναι στις 300 λίρες Αγγλίας. - Υπάρχει η λύση με μοτέρ οδήγησης της Dob-Driver II και της BBAstroDesigns. Η πρώτη με κόστος που ξεκινάει από 100 λίρες Αγγλίας περισσότερες από την πλατφόρμα προσφέρει μια αξιόπιστη λύση που την χρησιμοποιούν πολλοί ντομπσονάδες και με μεγάλα τηλεσκόπια. Καμία σχέση η ευκολία και δυνατότητες που προσφέρουν σε σχέση με την πλατφόρμα. Κάποια από αυτά δεν χρειάζονται καμία μετατροπή στο dob για να δουλέψουν. Απλά βιδώνουν στην βάση. http://www.tech2000astronomy.com/dobdriver/ http://www.bbastrodesigns.com/BBAstroDesigns.html Δεν θα πήγαινα σε πλατφόρμα γιατί: Χρειάζεται reset κάθε 50 λεπτά - 1 ώρα. Είναι εξτρά βάρος. Ζυγίζουν 10-12 κιλά και μπορεί να φτάσουν τα 25 για μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Πιάνουν χώρο στην μεταφορά. Προσθέτουν ύψος, που σε κάποια μεγαλύτερα dob είναι πρόβλημα. Κάποιοι παραπονούνται για κραδασμούς. Έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί μετά από καιρό τις παράτησαν γιατί τις βαρέθηκαν. Παρ' όλα τα μειονεκτήματα, θα μπορούσε κάποιος να πάει σε πλατφόρμα αν θα ήταν μεγάλη η χαρά του να την κατασκευάσει μόνος και να του κοστίσει και λιγότερο. Με ενδιέφερε και εμένα το θέμα παλαιότερα και όταν το έψαξα, το άφησα και ανέβασα το 8άρι σε ισημερινή στήριξη. Στο θέμα που ρωτάς τι να απαντήσεις, δεν ξέρω αν θα είχε επιτυχία η πλατφόρμα στην Ελλάδα, εφ' όσον υπάρχουν και αυτά τα συγκριτικά δεδομένα αλλά και για τα τηλεσκόπια που μέχρι τώρα δουλεύουμε περισσότερο εδώ. Τα SW όπως είπες έχουν την δική τους βάση. Το να προσφέρει μετάφραση στα Ελληνικά ή Σουηδικά δεν είναι κόστος. Εαν το θέλει μπορεί να το κάνει. Εφ' όσον υπάρχει το site στημένο, το κόστος είναι μόνο για την μετάφραση 1 σελίδας, δηλαδή περίπου 30 ευρώ. Από την άλλη αξίζει συγχαρητήρια το ότι κάποιος που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα του στην Ευρώπη σκέφτεται και την κατασκευή ελληνικής σελίδας. Δεν μας έχουν συνηθίσει. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Κωσταντίνε γενικά δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζεις γιατί παίζει ρόλο κ το τηλεσκόπιο που έχει κανείς.Το orion optics μου δεν έχει μεγάλη βάση είναι ελαφρύ κ στιβαρό.Οπότε η πλατφόρμα δεν έχει μεγάλο βάρος, σηκώνεται με το ένα χέρι, δεν έχει μεγάλο μέγεθος, κ κάνω reset πολύ εύκολα χάρη σε κάποιες έξυπνες λύσεις του κατασκευαστή.Παρόλα αυτά τα μοτέρ φαντάζουν ως καλύτερη λύση ιδιαίτερα για το κινέζικα 12" dob.Γιατί κ ψηλά είναι οπότε θα σηκωθούν ψηλότερα κ πολύ πλατιά βάση έχουν οπότε η πλατφόρμα θα πρέπει να γίνει μεγάλη κ ογκώδεις, κ δεν είναι τόσο στιβαρά που σημαίνει πως θα έχουν περισσότερους κραδασμούς.Θα συνιστούσα πλατφόρμα μόνο ως ιδιοκατασκευή (Οι κραδασμοι Παναγιωτη ισως μπορουν να μειωθουν αν μπορεις να βγαλεις το κατω μερος του ντοπς και βαλεις το πανω μερος της πλατφορμας να παιζει αυτον το ρολο -εχεις και μεγαλο ντοπς, με το 8ρι ητανε αμελητεοι)Γιάννη δεν έχω κάνει τίποτε για το θέμα γιατί απλά έχω λίγους κραδασμούς.Δεν είναι κ τίποτε φοβερό. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Παναγιώτη δεν ήθελα να φανούν άσχημα ή να μειώσω κάποιους που χρησιμοποιούν ήδη πλατφόρμα.Έγραψα μόνο την άποψή μου μετά από αρκετό ψάξιμο που είχα κάνει. Κάποια στιγμή μάλιστα συζητήσαμε με τον Γιάννη για την πλατφόρμα του. Με προβλημάτισες όμως και ξαναδιαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο βλέπω ότι ελάχιστα θα μπορούσα να αλλάξω από τα ουσιαστικά, ώστε να δείχνει πιο όμορφη η χρήση της. Αν προσέξεις, σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Η πλατφόρμα θέλει reset, έχεις κραδασμούς. Δεν νομίζω να διαφωνείς στο ότι προσθέτει ύψος που σε κάποια τηλεσκόπια είναι πρόβλημα και είναι ένα εξτρά κομμάτι που πρέπει να κουβαλάς. Επίσης συμφωνούμε στο ότι τα μοτέρ φαντάζουν καλύτερη λύση. Η μόνη διαφορά που ίσως έχουμε τελικά είναι στο βάρος, που από ότι κατάλαβα η δικιά σου είναι κάτω από 10 κιλά; Γι αυτή που μιλάμε πάντως στο Αγγλικό site δεν νομίζω να είναι τόσο ελαφριά. Και αν αυτή είναι η μόνη διαφορά τα υπόλοιπα παραμένουν σαν μειονεκτήματα. Επί τη ευκαιρία, επειδή δεν ήξερα ότι έχεις πλατφόρμα, εσένα τουλάχιστον σε έχει βολέψει ώστε να την χρησιμοποιείς στις παρατηρήσεις σου; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2011 Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε.Απλά η ένστασή μου είναι πως τα όποια μειονεκτήματα έχει η πλατφόρμα είναι επιδερμικά κ μπορεί άνετα κάποιος να τα ανεχτεί.Αρκεί επαναλαμβάνω να την φτιάξει μόνος του γιατί με τα χρήματα που κοστίζει καλύτερα να δώσει κάτι παραπάνω κ να πάρει όπως πολύ σωστά είπες μοτέρ. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
roryt Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Εεε, να παρεμβω; Κατ'εμε δυο ειναι οι λογοι που θα προτιμουσε κανεις πλατφορμα σε σχεση με μοτερ: απλοτητα (απλα βαλτην στο βορα, βαλε πανω το ντοπς και ανοιξε το μοτερ) σε σχεση με διαδικασιες alignment που οποια μοτερ θα χρειαστουν, ισημερινη σε αντιθεση με alt-az , αυτο εχει να κανει με τις -οποιες- δυνατοτητες φωτογραφησης (αν και ο Bartels ισχυριζεται οτι δεν εχει σημασια, τα μεγαλα με εκθεσεις δευτερολεπτων και/ή derotators βγαζουν πραγμα και σε alt-az)
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Τι είναι το Reset βρε παιδιά; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Mich Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Για όσους έχουν όρεξη να την κατασκευάσουν μόνοι τους : http://www.reinervogel.net/Plattform/Bauplan_e.html Orion Amateur Observatory LangadasGSO-ASTROTECH 16,Meade LXD 55 S/N 8,S/W ED 100, William Optics Zenith StarED 70/420,Guide Scope :Meade 70/600,TS Guide Finder 9x60,Celestron SkyMaster 15x70,Bresser 10x50,
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Τι είναι το Reset βρε παιδιά;Οπως ολισθαίνει το πάνω μέρος της πλατφόρμας κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος της διαδρομής της κ πρέπει να την ξαναβάλεις απ την αρχή.Εμένα έχει ένα σύστημα που το κάνεις πολύ εύκολα με το τηλεσκόπιο επάνω.Το ίδιο κ η πλατφόρμα που μας παράθεσε ο Τάσος.Κάποιες (κυρίως χειροποίητες) δεν έχουν αυτό το σύστημα κ πρέπει να βγάλεις το τηλεσκόπιο να ξαναβάλεις την πάνω πλάκα στην αρχή της διαδρομής της κ ξανά το τηλεσκόπιο πάνω.Αστα να πάνε δηλαδή. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2011 Κώστα δες και αυτό το video για την πλατφόρμα που έδειξα στην αρχή και το reset. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Κατάλαβα τώρα, σας ευχαριστώ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Εγώ απ την άλλη δεν κατάλαβα πως κάνει restart ρε Τάσο η συγκεκριμένη πλατφόρμα.Νομίζω πως έχει το απλό σύστημα που χρειάζεται να βγάλεις το τηλεσκόπιο απ την πλατφόρμα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Πριν φτάσει κανείς να πάει σε ισημερινή πλατφόρμα, ας περάσει κανείς από το στάδιο να ρυθμίσει και να βελτιώσει την ομαλότητα της κίνησης του dob. Είναι συχνό φαινόμενο κάποια dob να μην κινούνται όσο ομαλά όσο θα μπορούσαν, είτε λόγω μη επαρκούς κατασκευής είτε λόγω μικρορυθμίσεων. Η βελτίωση της κίνησης του dob κάνει την ισημερινή πλατφόρμα λιγότερο απαραίτητη και την ακολούθηση αντικειμένων πιο εύκολη. Παρεμπιπτόντως, επειδή είδα σε κάποιο από τα link να αναφέρεται η αύξηση του ύψους ως μειονέκτημα, μάλλον το αντίθετο ισχύει. Τα μικρά και μεσαία dob μάλλον θέλουν ψήλωμα και οι μερικοί πόντοι της πλατφόρμας μειώνουν το σκύψιμο. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Παρεμπιπτόντως, επειδή είδα σε κάποιο από τα link να αναφέρεται η αύξηση του ύψους ως μειονέκτημα, μάλλον το αντίθετο ισχύει. Τα μικρά και μεσαία dob μάλλον θέλουν ψήλωμα και οι μερικοί πόντοι της πλατφόρμας μειώνουν το σκύψιμο. Προσθέτουν ύψος, που σε κάποια μεγαλύτερα dob είναι πρόβλημα. Μάλλον αυτό εννοείς Ανδρέα. Το έγραψα πολύ προσεκτικά. Αναφέρομαι σε μεγαλύτερα dob. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Όχι δε λέω αυτό, εσύ το έγραψες σωστά Κώστα. Τώρα επειδή με έβαλες σε περιέργεια έψαξα και το βρήκα. Στο πρώτο link που δίνει ο Τάσος λέει στο FAQ: How much will it raise the eyepiece by ? The platform has been very carefully designed to be as low profile as possible only raising the base of the Dobsonian mount ( ie the eyepiece ) by about 4.5-5 inches.You can reduce this even furthur by removing the 3 feet from your telescope base board and placing the telescope ground board directly on the platform table. Το οποίο εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει το ύψωμα του τηλεσκοπίου ως μειονέκτημα κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα περισσότερα dob των αναγνωστών εδώ μέσα. Για ελάχιστους που έχουν τόσο μεγάλα dob ίσως είναι μειονέκτημα αλλά οι περισσότεροι μάλλον θέλουν ένα ψηλωματάκι. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Ανδρέα εγώ το γύρισα σε καθιστή παρατήρηση πια...ύστερα από την αγορά αυτής της καταπληκτικής καρεκλίτσας www.buyastrostuff.com/store/Metal-astro-chair-frame-page.htmείδα ότι η άνεση δεν συγκρίνεται...οπότε μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ότι το ανεβάζει γύρω στους 10 πόντους μπορεί και όχι όμως...αν δεν το δοκιμάσω δεν θα μάθω... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2011 Ναι το ψηλωματάκι στα χαμηλά Dob χρειάζεται. Και εμένα με βολεύει καθιστός, ακόμη και με ισημερινή και έτσι η αγορά της καρέκλας αυτής πιο κάτω, έχει βγάλει τα λεφτά της προ πολλού. Την έχει ξαναφέρει το LIDL μερικές φορές. Και πολύ καλή τιμή. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=77866&sid=7e28aa40251c99f99c426d8f5b2905a3 Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2011 Εγώ απ την άλλη δεν κατάλαβα πως κάνει restart ρε Τάσο η συγκεκριμένη πλατφόρμα.Νομίζω πως έχει το απλό σύστημα που χρειάζεται να βγάλεις το τηλεσκόπιο απ την πλατφόρμα. Παναγιώτη δεν το κατάλαβα ούτε και εγώ όσο και να έψαξα...αν είναι έτσι..κλάφτα!!...θα του στείλω mail του κυρίου Billington και θα τον ρωτήσω... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα