Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φτιάχνετε πλάνο παρατηρήσεων; Κάνετε καταγραφή των παρατηρήσεών σας; Έχετε φτιάξει κάποιο τετράδιο παρατηρήσεων; Αν ναι, πως το έχετε σχεδιάσει και τι στοιχεία βάζετε κάθε φορά; Έχετε κάποιο standard format, ή διαφορετικό για τα διάφορα είδη παρατήρησης (DSO, planets, double stars κτλ);

Ας μοιραστούμε ιδέες και εμπειρίες πάνω σε αυτό το θέμα...

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε

Καμιά φορά γράφω μια λίστα με αντικείμενα σ ένα τετράδιο. Δίπλα απο κάθε ένα γράφω σχόλια για τον εντοπισμό του, ή στοιχεία που μπορεί να μου χρειαστούν. (Μεταξύ μας, τις περισσότερες φοές βαριέμαι κια δεν γράφω τίποτα), Σημειώνεις επίσης το όργανο που χρησιμοποιείς, και μαρκάρεις τα αντεικείμενα που κατάφερες να δεις. Αν δεν βαριέσαι, σχολιάζεις κιόλας... Επίσης, μπορείς να έχεις ένα blog, όπως έκανα εγώ (χτες το άρχισα :cheesy: )!

http://astronomical-itineraries.blogspot.gr/

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Συνήθως γράφω μερικά σχόλια σε ένα τετράδιο για κάθε αντικείμενο που παρατηρώ,και επειτα γράφω μια πιο ολοκληρωμένη αναφορά εδώ πέρα.
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Εκτός εξορμήσεων δεν φιάχνω πλάνο παρατήρησης αλλά κρατώ πάντα σημειώσεις. Σε αυτές περιγράφω τις προσπάθειες ανέυρεσης αντικειμένων πετυχημένες ή και αποτυχημένες.

Στην περίπτωση που το αντικείμενο βρεθεί σκιτσάρω αυτό που βλέπω στο προσοφθάλμιο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε
Εγώ προσωπικά γράφω τους στόχους που θέλω να παρατηρήσω σε ένα τετράδιο και εκτυπώνω και χάρτη από το ίντερνετ άμα χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης το μόνο που σημειώνω είναι αν βρήκα το στόχο ή όχι, τον τόπο παρατήρησης ώρες κλπ., αλλά το βρίσκω λίγο κουραστικό μέσα στην νύχτα στο απόλυτο σκοτάδι να κρατάς σημειώσεις. Καμιά φορά άμα έχω διάθεση και όρεξη σχεδιάζω πρόχειρα τα αντικείμενα ή τους στόχους που βρήκα.

Sky Watcher 60/700

Skywatcher Dobsonian 10''''

Δημοσιεύτηκε

Εγώ αν έχω χρόνο, φτιάχνω ένα πρόγραμμα από πριν του τι θα παρατηρήσω. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης σημειώνω εντυπώσεις από το στόχο για το πώς φάνηκε. Προσπαθώ να περιγράψω το στόχο με βάση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα αν είναι γαλαξίας γράφω:

"Μεγάλος, μακρόστενος, σχετικά αμυδρός, σε κλίση, με αστρικό πυρήνα και διάχυτη άλω. Με πλάγια όραση διέκρινα μια αριστερόστροφη σπείρα".

Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορείς να γράφεις για να σε βοηθήσουν να περιγράψεις τον κάθε στόχο και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κλίμακες. Για παράδειγμα όσο αφορά τη λαμπρότητα οι κλίμακες που χρησιμοποιώ εγώ είναι: Φωτεινός, σχετικά φωτεινός, σχετικά αμυδρός, αμυδρός, πολύ αμυδρός, εξαιρετικά αμυδρός. Περιγράφω το μέγεθος αν είναι μεγάλος ή μικρός, το σχήμα του αν είναι στρογγυλό ή μακρόστενο, την κλίση του αν είναι σε κάτοψη, κόψη ή σε κλίση, χαρακτηριστικά του πυρήνα αν είναι διάχυτος ή αστρικός και τέλος αν μπορώ να διακρίνω κάποια λεπτομέρεια (πχ σπείρες).

Αν δεν είμαι σίγουρος ότι είδα το στόχο κάνω ένα πρόχειρο σκίτσο με το πεδίο και μετά το συγκρίνω από φωτογραφίες του DSS αν όντως το αντικείμενο ήταν εκεί ή όχι.

Αν πρόκειται για κάποιο πολύ αμυδρό αντικείμενο απλά σημειώσω ότι το είδα. Στο τέλος όταν πάω σπίτι περνάω της περιγραφές σε ένα excel που έχω φτιάξει για να τις έχω ηλεκτρονικά. Μετά από καιρό όταν θα έχεις περάσει πολλά αντικείμενα μπορείς να ψάξεις από τις δικές σου σημειώσεις για αντικείμενα που έχεις δει και είναι εντυπωσιακά αλλά δεν τα θυμάσαι και γενικότερα βλέπεις σε ποια εποχή παρατήρησες το κάθε τι αλλά και αν έχει βελτιωθεί από τότε η αντίληψή σου αν ξαναδείς κάποιο στόχο που είχες δει παλαιότερα.

Δημοσιεύτηκε
Φτιάχνετε πλάνο παρατηρήσεων; Κάνετε καταγραφή των παρατηρήσεών σας; Έχετε φτιάξει κάποιο τετράδιο παρατηρήσεων; Αν ναι, πως το έχετε σχεδιάσει και τι στοιχεία βάζετε κάθε φορά; Έχετε κάποιο standard format, ή διαφορετικό για τα διάφορα είδη παρατήρησης (DSO, planets, double stars κτλ);

Ας μοιραστούμε ιδέες και εμπειρίες πάνω σε αυτό το θέμα...

Σχετικά με το πλάνο παρατηρήσεων, αντίστοιχες συζητήσεις είχαν γίνει εδώ που αφορούν τον σχεδιασμό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=83171#83171

και εδώ για το πρόγραμμα σχεδιασμού παρατηρήσεων Deep Sky http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=94975#94975

Ρίξε μια ματιά έχουν αρκετές πληροφορίες που πιστεύω θα βοηθήσουν.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης