Jump to content

Ξεκινώντας!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά μίλησα με το Πλανητάριο και θα πάω τον σωλήνα αύριο, από εκεί.

Ο κ.Παναγιώτης ήταν πάντως καθησυχαστικότατος και ψιλο-ηρέμησα, τώρα.

 

Νομίζω όμως, πως τέτοια φρίκη...ούτε στις πανελλήνιες! Πραγματικά ! :-#

 

ΥΓ: Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και καθοδήγηση σας!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολα να πανε καλα. Επι ευκαιριας ας σου κανουν και μια ευθυγραμμιση :mrgreen:

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόλις γύρισα από το Πλανητάριο.

 

Ο κ.Μυλωνάς έβγαλε ολόκληρο το κάτοπτρο για το δει κι η "γνωμάτευση" ήταν η εξής:

Μετά τη χύτευση του κατόπτρου δεν εφαρμόστηκαν οι απαραίτητες θερμοκρασιακές συνθήκες με αποτέλεσμα το κάτοπτρο να "σκάσει". Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως το κάτοπτρο είχε πολύ μεγάλο πάχος, γύρω στα 8cm! To ράγισμα ίσως δεν δημιουργούσε ποτέ οπτικό πρόβλημα...παρόλα αυτά ένα ράγισμα είναι...ράγισμα (και μεγάλο μάλιστα φτάνοντας μέχρι τη μέση περίπου-ως προς το πάχος του κατόπτρου).

 

Δεν ξέρω πόσο θα περιμένω, από τη στιγμή όμως που θα αντικατασταθεί... είναι το λιγότερο!

 

ΥΓ: Ένα υπερ-θετικότατο feedback για το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, και τον επαγγελματισμό τους! =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ατυχία αλλά τουλάχιστον έβγαλες άκρη και θα το πληρώσεις μόνο με λίγη καθυστέρηση. Αυτά είναι από τα πλεονεκτήματα του να αγοράζεις σε τοπικά καταστήματα, σε περίπτωση προβλήματος η εξυπηρέτηση είναι πιο άμεση. Εντύπωση μου κάνει πάντως πως δεν το συνέλαβε κάποιο σύστημα ποιοτικού ελέγχου στα κινέζικα εργοστάσια από τη στιγμή που το κάτοπτρο το είχε εξαρχής το πρόβλημα. Σε κάνει να αμφιβάλεις αν και πόσο κάνουν ποιοτικό έλεγχο...
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό είναι σίγουρο ότι προκαλεί αμφιβολίες , αλλά μιας και το συζητήσαμε με τον κ.Μυλωνά, μπορεί ακόμη και έλεγχος να έγινε...επειδή δεν επηρεάζει οπτικά να το τοποθετήσανε εν γνώση τους. Ποιος ξέρει...

 

:-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάσο, ευτυχής η έκβαση παρόλη την αρχική ατυχία. Άντε, καλώς να τον δεχθείς ξανά τον νέο σωλήνα για άλλη μια φορά. Το νήμα σου ονομάζεται αυτόματα "Ξαναξεκινώντας" :mrgreen:

 

Τώρα για το αν το έβαλαν έτσι οι Κινέζοι σκοπίμως, ή έγινε στην μεταφορά από το εργοστάσιο...δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όπως και να'χει, ξέχνα το δυσάρεστο συμβάν και προχώρα με τον αρχικό σου ενθουσιασμό, όταν με το καλό παραλάβεις τον νέο σωλήνα. :cheesy:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Δεν έχω ποστάρει (εδώ) από τότε που ξανα-παρέλαβα το τηλεσκόπιο γιατί, δυστυχώς ο καιρός δεν επέτρεψε εξόρμηση σε σκοτεινό ουρανό για...φωτεινές εντυπώσεις.. παρόλα αυτά μιας και έβγαλα εχτές το τηλεσκόπιο (ταράτσα απ' το Νέο Ηράκλειο) και δοκίμασα λεπτομερώς όλα τα παρελκόμενα...αποφάσισα να γράψω τις εντυπώσεις μου για αυτά. Εξάλλου γι' αυτά τα παρελκόμενα δημιούργησα το θέμα.

 

Telrad+TS 9x50 RACI: Η διαδικασία εύρεσης και στόχευσης είναι πλέον τόσο απλή που πραγματικά

γλιτώνει χρόνο, και κάνει την στόχευση παιχνίδι. Η εμπειρία μου με τον απλό μανίσιο ερευνητή κουκκίδας του celestron skymaster που είχα, ήταν τόσο επίπονη που πραγματικά τώρα απολαμβάνω την ευχέρεια που δίνει ο παραπάνω συνδυασμός.

 

Explore Scientific 8.8 82°: Δυστυχώς δεν έχω βάλει ακόμη το φωτοχιτώνιο (θα το έχω μέσα στην εβδομάδα) κι ο αστικός ουρανός "είναι που είναι"... κάνοντας το contrast αρκετά χαμηλό. Όπως και να'χει.. Το M5 και το wild duck cluster είναι πραγματικά απόλαυση μέσα από το ευρύ πεδίο του φακού. Παρατηρείς... και χάνεσαι...

 

Περί πλανητών: Η πρώτη μου "επαφή" με τον Κρόνο έγινε πριν από μερικές βδομάδες.

Είχε αέρα και το seeing δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Εχτές, η αλήθεια είναι πως είχε πολύ καλύτερο seeing και και οριακά έβαλα και τον barlow στον ES 8.8. Το Cassini ήταν ορατό αλλά αλλά και δεν μπορούσα να διακρίνω ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Αντιλαμβάνομαι ότι χωρίς καλό seeing..δεν γίνετε τίποτα, αλλά η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν την αγορά ενός ακόμη προσοφθάλμιου.

 

Δεν ξέρω αν είναι καλή κίνηση, και αν θα μου δώσει καλύτερο αποτέλεσμα και γι'αυτό θα ήθελα τη γνώμη σας:

 

http://www.astromarket.org/koopjes/tmb-optical-5mm-planetary-ii---60-3064

 

Το θέμα είναι όπως είπα αν θα μου δώσει καλύτερο είδωλο στην πλανητική από τον ES8.8, είτε με barlow είτε χωρίς.

 

ΥΓ: Πραγματικά ανυπομονώ για σκοτεινό ουρανό. Πραγματικά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο 5άρης θα σου δίνει μεγέθυνση αρκετά υψηλή που θα απαιτεί αντίστοιχα και το seeing να είναι εξίσου καλό. Προσωπικά θα πήγαινα στα 6-7 χιλιοστά σαν επόμενο προσοφθάλμιο για πλανητική υψηλής μεγέθυνσης, θα έβρισκε πραγματική χρήση πιο συχνά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ στα 6mm (Delos) διάλεξα τον πλανητικό μου, αφού διαπίστωσα πως ο ES82 4.7mm ήταν υπερβολικός τις περισσότερες φορές.

Οι TMB είναι αρκετά καλοί, αλλά δες τα πμ σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Έχοντας κάνει ήδη δύο εξορμήσεις σε σκοτεινό ουρανό, μπορώ να πω ότι το τηλεσκόπιο με έχει αφήσει πραγματικά ευχαριστημένο.

 

Άσχετο άλλα άξιο αναφοράς-μιας και δεν το περίμενα καθόλου... είναι ο χώρος που πιάνει στο αυτοκίνητο (Ford Focus): Για την εξόρμηση του Αυγούστου στον Πάρνωνα, με όλο τον εξοπλισμό (από καρεκλάκια,τραπέζι μέχρι σκηνές, φαγητό κτλ) και προφανώς το τηλεσκόπιο χωρέσαμε άνετα 3 άτομα.Περίμενα πως δεν θα χωρούσε τρίτος.

 

Για το "πλανητικό παράπονο" που είχα αναφέρει κατάφερα να πάρω έναν BGO 6mm ο οποίος μου έχει δώσει πραγματικά πανέμορφες εικόνες του Κρόνου. Δυστυχώς δεν είναι για κάθε φορά, λόγω seeing, αλλά με κάλυψε!

 

To καινούριο ζήτημα που προέκυψε και με έκανε να ξαναποστάρω εδώ, στο σημείο 0, προέκυψε μετά από λίγη σκέψη μετά την τελευταία εξόρμηση. Και τα δύο θέματα αφορούν την οργάνωση της παρατήρησης:

 

1) Βιβλία με Highlights αστερισμών, περιγραφές και πληροφορίες για τα αντικείμενα.

Έχοντας δει αυτά που θεωρούσα εγώ highlights είχα ξεμείνει από ιδέες για το τι θα δω.

Ναι άνοιξα το χάρτη είδα ότι υπάρχει σε κάποιο αστερισμό που βρισκόταν ψηλά at the moment, αλλά κάτι μου έλειπε. Ψάχνοντας στο forum βρήκα αναφορές για τα βιβλία Night Sky Observer's Guide αλλά και τα "Celestial Handbook" του Robert Burnham. Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου προτείνει η κάποιο εναλλακτικό΄ή να μου πει ποιο αξίζει να πάρω από τα παραπάνω.

 

2) Schedule παρατήρησης. Είναι κάτι που δεν έχω κάνει καθόλου πετυχημένα. Βρήκα αναφορές για software που σου κάνει τη ζωή εύκολη στο παραπάνω θέμα. Βρήκα τα AstroPlanner, SkyTools 3 αλλά και τα δύο κοστίζουν και γενικά δεν έχω ιδέα ποιο είναι καλύτερο και ποιο θα με βοηθήσει στην οργάνωση!

 

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Adomingo εδώ και αρκετό καιρό χρησιμοποιώ αυτην την σελίδα http://www.ar-dec.net/vsa/ στην οποία μπορώ να ταξινομήσω τα περισσότερα αντικείμενα σε κάθε αστερισμό ανάλογα με το κριτήριο που θέλω (φαιν.μέγεθος,τύπο αντικειμένου,διαστάσεις κτλπ).Εάν έχω καταλήξει μετά απο αρκετές παρατηρήσεις στην τοποθεσία που παρατηρώ κάποιο οριακό μέγεθος,τότε επιλέγω τους στόχους από την σελίδα αυτή μέχρι και το οριακό μου μέγεθος.Στην συνέχεια τους κυνηγάω με όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς χάρτες!Μάλιστα πρόσφατα άρχισα να δουλεύω το C2A με το οποίο έχω φτιάξει πολύ καλούς χάρτες!Και έχει και αρκετά φίλτρα για να αποκλείεις αντικείμενα (φίλτρο για μέγιστο φαιν μεγ ,διαστάσεις κτλπ)

 

Τώρα σχετικά με βιβλία, έχω διαβάσει το Hidden Treasures και το The Secret Deep του Stephen J.O'Meara.Πολύ καλά βιβλία που αναλύουν αρκετούς στόχους,έχει συμβουλές για την παρατήρηση τους,κάποιο σκίτσο του αντικειμένου και έναν μικρό χάρτη.Στην αρχή δε κάθε νέου αντικειμένου υπάρχει φωτογραφία,και τα βασικά στοιχεία του.

 

Ελπίζω να βοήθησα :mrgreen:

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο θα σου πρότεινα να αγοράσεις το The Night Sky Observer's Guide. Το χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια τώρα και πραγματικά το θεωρώ ώς μια από τις καλύτερες αγορές μου. Παρέχει πληθώρα στόχων όλων των ειδών και κάτι πολύ σημαντικό για μένα, είναι κατηγοριοποιημένο ανά αστερισμό. Θα μάθεις πάρα πολλά από αυτό το βιβλίο. Για σένα με το 12" το θεωρώ ώς εκ των ων ουκ άνευ.

Μπορείς να το προμηθευθείς από www.willbell.com

 

Επίσης όλη η σειρά των βιβλίων του O'Meara είναι καλά και παρέχουν πάρα πολλές πληροφορίες για τους περίπου 100 στόχους που έχει το καθένα.

 

Όσον αφορά την προεταοιμασία της παρατήρησης εγώ χρησιμοποιούσα το astroplanner το οποίο το θεωρώ εξαιρετικό πρόγραμμα. Τώρα τελευταία όμως απλά ανοίγω το NSOG επιλέγω ένα αστερισμό και ρίχνομαι στο κυνήγι.

 

Για πιο δύσκολους στόχους όταν μαζέψεις λίγο εμπειρία, μπορείς να δείς και τις εκδόσεις των faint fuzzies για τα πλανητικά Abell και τα γαλαξιακά σμήνη Hickson και το Arp atlas of peculiar galaxies.

 

Ξεκίνα όμως με το NSOG και τα υπόλοιπα θα έρθουν μετά.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλέον μόνο Observer Pro για προγραμματισμό και SkySafari για πληροφορίες και φωτογραφίες (αλλά και GOTO). Και λίγο Astromist, Starwalk, Redshift. Όλα για iOS.

Από χαρτί, το συνοδό βιβλίο του Michael Vlasov.

Έχουν όλα το πλεονέκτημα της φορητότητας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ψηφίζω κι εγώ το NSOG. Είναι πολύ καλός οδηγός με φωτογραφίες, σκίτσα και περιγραφές από αναφορές ερασιτεχνών. Είναι 2 τόμοι για το Βόρειο ημισφαίριο ενώ ταξινομεί τα αντικείμενα ανά αστερισμό. Εκτός από τα deep sky αντικείμενα περιέχει επιλεγμένους μεταβλητούς και διπλούς αστέρες. Γενικά είναι ένα βιβλίο που σε βάζει μέσα στο "παιχνίδι".
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο, το NSOG είναι ένα αριστούργημα!

 

Αξίζει πραγματικά, οι περιγραφές και η ομαδοποίηση ανά αστερισμό πολύτιμες. Έχω τους 2 τόμους για το Βόρειο ημισφαίριο (υπάρχει και νέος 3ος, για το Νότιο μόνο), όποτε θες να κανονίσουμε να τους δεις και από κοντά.. :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης