Αστρονομος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Εννοώ αυτοσχέδια ηλιακά φίλτρα όπως γυαλιά οξυγονοκόλλησης, ή πολλά γυαλιά ηλίου μαζί τα οποία στα στοιχεία τους αναγράφουν ότι εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλα παρόμοια.
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Παρακολουθω με ενδιαφερον την κουβεντα για την επερχομενη μερικη εκλειψη.Θα ηθελα να επισημανω στους μικρους παρατηρητες να διαγραψουν παν τελως απο την σκεψη τα αυτοσχεδια πειραματα για τα ματια τους. Ο ηλιος δεν συγχωρει.Ποιος ειπε οτι τα γυαλια οξυγονοκολισης και ηλεκτροκολησης κανουν;;;Προφανος οι μικροι αστροφιλοι εχουν καταλαβει κατι λαθος. Οι εκλεκτοι φιλοι,Αδρεας,Κωστας,εχουν επισημανει επακριβως το τι χρειαζεται και πως,για μια σωστη και απολαυστικη εμπειρια που αφορα το Αστρο μας. Δυστυχος η τραγικη οικονομικη κριση που διακατεχει την χωρα ειναι κινητρο διαφθορας και της σωστης σκεψης,δεν χρειαζεται να θυσιαζουμε και το υπερτατο αγαθο υγειας.Ευχαριστω.
Erisian Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 ΑstroGeo στo βιβλίο Έκλειψη για όλους του Σίμου Οικονομίδη εκδόσεις Πλανητάριο Θεσσαλονίκης αναφέρεται στην σελίδα 38: To τζάμι Νο 14 της μάσκας ηλεκροκόλλησης είναι ένα ασφαλές μέσο για την παρατήρηση του Ηλίου. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα ειδών συγκόλλησης, εργαλείων κτλ. Πρεπει να σημειωθεί ότι επειδή το τζάμι της ηλεκτροκόλλησης δεν κατασκευάζεται με σκοπό την ηλιακή παρατήρηση η οπτική ποιότητα του γυαλιού είναι χαμηλή. Ετσι ο χρήστης δεν μπορεί να προσδοκά από αυτην την μέθοδο την καλύτερη δυνατή εικόνα του φαινομένου. Βέβαια στο βιβλίο υπάρχει μια εικόνα όπου το τζάμι ηλεκτροκόλλησης δείχνει να χρησιμοποιείται με απευθείας όραση χωρίς την χρήση τηλεσκοπίου. Νομίζω απο αυτό το βιβλίο είδαν κάποιοι φίλοι μας οτι είναι ασφαλές για χρήση. Προσωπικά το έχω χρησιμοποιήσει σε τηλεσκόπιο μόνο για φωτογράφιση κηλίδων. www.star-surfing.com
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Μανο ειναι προφανες οτι ο κυριος Οικονομιδης, αλλα και πολλοι ακομα,ουτε εχουν πιασει οξυγονα,συρμα,ηλεκτροκοληση,αλλα ουτε εχουν κανει το επαγγελμα,για να κατανοησουντις συνεπειες.Περα τουτον ο καθενας μπορει να δωσει 0,90€ και να απολαυση το Αστρο μας.Και επειδη η τεχνολογια ευτυχως προχωρα,και οι του επαγγελματος δεν τα δουλευουν,αλλα και εμειςεχουμε τα καταλληλα φιλτρα για αυτον τον σκοπο.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Τα γυαλιά της Baader κοστίζουν μόλις 3 ευρώ, δεν υπάρχει θέμα οικονομίας. http://www.planitario.gr/astrosolar-eclipse-viewers-gualia-parathrhshs-hliou-2099.html Εγώ έχω κάνει ηλεκτροσυγκόλληση, παραδόξως. Ο θείος μου που μου έδειξε επέμενε να κρατώ το "σκάφανδρο" όταν το δοκίμαζα, κάτι που δεν έκανε πάντοτε ο ίδιος (επαγγελματίας) με αποτέλεσμα μακροχρόνια προβλήματα με τα μάτια, κερατοεπιπεφυκίτιδες και άλλα. BTW, όταν κάνετε ηλεκτροσυγκόλληση μην ακουμπάτε μαγνήτη ή μαγνητικές συσκευές (ηλεκτρονικές μνήμες, κάρτες κλπ) επάνω στη συσκευή, θα απομαγνητιστούν τελείως. Μερικά πράγματα τα μαθαίνεις με τον άσχημο τρόπο, δυστυχώς. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Erisian Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Γιώργο θα συμφωνήσω καθώς έχω παρατηρήσει ότι οι ηλεκτροσυγγολητές υποφέρουν συνέχεια από τα μάτια τους ειδικά μετά από χρήση σύρματος αργκόν, τυγχάνει να δουλεύω σε βαριά βιομηχανία και συναναστρέφομαι μαζί τους. Παραθέτω την φωτογραφία για το ερώτημα που έκανα το πρωί. Εχει παρατηρήσει κανείς να δημιουργούνται μικρες καφετι "φουσκάλες" στο φίλτρο μετά απο παρατήρηση; Μοιάζει κυριολεκτικα σαν κάψιμο. Έχει τυχει σε κανέναν; Απο την εσωτερική πλευρά δεν έχει φανεί κάποια αλλοίωση και ουτε δείχνει να επηρεάζεται το είδωλο. Μήπως όμως δεν ειναι ασφαλές και μπορεί στην πορεία να μου βγάλει τα μάτια; www.star-surfing.com
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2015 Μανο απο την φωτο βλεπω ενα μεγαλο λαθος. Δεν το εχεις "μποσικο" το φιλτρο οποτε ολη η θερμοτηταεισροης δεν εχει εκτροπη εκτονωσεις. Νομιζω οτι ο Κωστας το περιεγραψε και πιο πανω,οπως και ο Ανδρεας εχει δωσει ενα καλο λινκ.Κωστα η αναφορα των 0,90€ ειναι για τα γυαλια ηλεκτροσυγκολητων που καποτε αγοραζαν.
Erisian Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Γιώργο, έτσι το παρέλαβα από το Πλανητάριο θεσαλλονίκης. Ευτυχώς έχω spare ενα φύλλο Α4 και θα το αλλάξω για καλό και για κακό. www.star-surfing.com
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Πριν χρόνια ένα φύλλο Α4,έχω φτιάξει τα φίλτρα κατά αυτόν τον τρόπο (φωτο) χωρίς πρόβλημα, και εννοείται ότι ελέγχονται πριν την παρατήρηση.
marakes Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Είναι ασφαλές να παρατηρήσει κανείς --και ειδικά παιδιά-- για πολλή ώρα συνεχόμενα; 10 λεπτά π.χ.; Φυσικά εννοούμε πάντα με τα ειδικά γυαλιά ή με το ειδικό φίλτρο στο τηλεσκόπιο. I am floating in a most peculiar wayAnd the stars look very different todayHere am I sitting in a tin can far above the world
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Στις οδηγίες κατασκευαστών φίλτρων, αλλά και σε βιβλία, θα δεις συχνά τη συμβουλή να γίνεται η παρατήρηση με διαλείμματα κάθε μερικά λεπτά. Για παράδειγμα το Baader Astrosolar αναφέρει "in any case, it is advisable to interrupt solar observation occasionally and look at other objects". Η δική μου κατανόηση είναι πως αυτό συνιστά ένα προληπτικό μέτρο και για αποφυγή της καταπόνησης των ματιών. Σε κάθε περίπτωση, η ηλιακή έκλειψη εξελίσσεται στη μερική φάση αρκετά αργά ώστε να μην είναι απαραίτητο να παρατηρεί κανείς χωρίς διάλειμμα. Κάντε τακτικά διαλείμματα και θα είστε μια χαρά! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Αν παρατηρείς πολλή ώρα μια φωτεινή πηγή, ακόμη και μέτριας ή χαμηλής εντάσεως, παράγεται μετείκασμα, δηλαδή βλέπεις το αρνητικό της (συμπληρωματικό χρώμα) ακόμη και όταν κοιτάζεις κάτι άλλο ή έχεις τα μάτια κλειστά. Όταν κοιτάξεις τον ήλιο (ή laser, ή λαμπτήρα προβολέα κλπ) έστω και στιγμιαία χωρίς φίλτρο το μετείκασμα είναι έντονο και κρατά αρκετές ώρες, δυνητικά μπορεί να γίνει και σκότωμα, δηλαδή μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή.Από το φάσμα των ηλιακών ακτινοβολιών οι υπεριώδεις είναι εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες μεταβολές στον αμφιβληστροειδή (κάποιες είναι θανατηφόρες, όπως το μελάνωμα, ενώ άλλες οδηγούν σε τύφλωση, όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδος και ο καταρράκτης) και άμεσες στους υπόλοιπους ιστούς (φωτοκερατοεπιπεφυκίτιδα) και οι υπέρυθρες μεταφέρουν θερμότητα, δηλαδή ενέργεια η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και τους ιστούς, αφυδατώνουν και ψήνουν το μάτι με άλλα λόγια. Ωστόσο η εικόνα μέσα από το φίλτρο είναι πολύ σκοτεινότερη από τις ανακλάσεις του περιβάλλοντος μιας ηλιόλουστης ημέρας, οι οποίες είναι βεβαιωμένα βλαβερές όταν οι επιφάνειες έχουν μεγάλη albedo (δηλαδή στο χιόνι). Ούτως ή άλλως όμως θα πρέπει κάποιος να μην είναι προσηλωμένος στον προσοφθάλμιο αλλά να θυμάται να ελέγχει και την κατάσταση του φίλτρου, αν λόγου χάρη το έχει μετακινήσει ο άνεμος. Τέλος (και αυτό ίσως δεν ισχύει για σένα Μαρία αλλά για κάποιους από εμάς έχει αρχίσει να ισχύει) θα πρέπει να κινούμαστε πότε- πότε για να μην πιάνονται οι μύες και να εξασφαλίζεται η αιματική ροή. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Παιδιά ελέγξτε την κατάσταση των φίλτρων σας, ειδικά εκείνων που τα έχετε καιρό. Εγώ είχα ένα για αρκετά χρόνια που το προσάρμοζα στο Bresser και πριν 1.5 περίπου χρόνο το χρησιμοποίησα για μια μερική έκλειψη Ηλίου και μου δημιούργησε μια μόνιμη (πολύ μικρή ευτυχώς, αλλά αντιληπτή) κηλίδα στο δεξί μάτι. Φωτοέγκαυμα διέγνωσε ο οφθαλμίατρος. Προφανώς το φίλτρο είχε υποστεί μη ορατή φθορά. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους φίλους που πήγαν στα νησιά Φερόε! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημητρη προσωπικα εχω σταματησει να τα δουλευω αυτου του ειδους τα φιλτρα,και τα τελευταια χρονια,παρατηρω η φωτογραφιζω με Herschel prisma.Καλο που αναφερεις την ατυχη στιγμη σου για να κατανοησουμε συνεπειες.
bellatrix Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Καλησπέρα σε όλους! Λοιπόν, μπορώ να χρησιμοποιήσω το ηλιακό φίλτρο που αγόρασα το 2009 αλλά το χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το 2012 (διάβαση αφροδίτης)? Είναι η μεμβράνη της Baader..! Ευχαριστώ!
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2015 Μπορείς, κατόπιν ελέγχου φυσικά. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2015 Να είστε 1000% σίγουροι ότι το φίλτρο που θα προστατεύσει την υγεία σας και τα μάτια σας είναι άψογο! Δεν πρέπει έχει μικρές τρύπες ή μικρές μαύρες κηλίδες. Για μερικά ευρώ δεν παίζουμε με την ασφάλεια μας, καλύτερα να μην δούμε καθόλου την έκλειψη! Κατά άλλα προσοχή ακόμα και με τα φίλτρα, ειδικά με τις χειροτεχνίες κτλ. και μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση κανένα τηλεσκόπιο, μπορεί κάποιος ανίδεος να αφαιρέσει το φίλτρο ή μπορεί ακόμα και ο αέρας! Ας θυμηθούμε και το καμένο σπίτι στην Αριζόνα τότε με την διάβαση της Αφροδίτης. http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/06/07/did-a-telescope-start-a-house-fire-in-arizona/ httpwww.sigma-astro.co.uk Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
simos_ikonomidis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2015 Μανο ειναι προφανες οτι ο κυριος Οικονομιδης, αλλα και πολλοι ακομα,ουτε εχουν πιασει οξυγονα,συρμα,ηλεκτροκοληση,αλλα ουτε εχουν κανει το επαγγελμα,για να κατανοησουντις συνεπειες.Περα τουτον ο καθενας μπορει να δωσει 0,90€ και να απολαυση το Αστρο μας.Και επειδη η τεχνολογια ευτυχως προχωρα,και οι του επαγγελματος δεν τα δουλευουν,αλλα και εμειςεχουμε τα καταλληλα φιλτρα για αυτον τον σκοπο. Αγαπητέ AstroGEO, καλησπέρα. Δεν θα σας παραπέμψω στο NightWatch ή στο Backyard Astronomer’s Guide (σ. 152 και 177 αντίστοιχα), όπου ο Terence Dickinson προτείνει το τζάμι ηλεκτροκόλλησης Νο14 ως ασφαλές μέσο παρατήρησης του Ήλιου. Μπορεί να κάνει λάθος. Ούτε θα σταθώ στο γεγονός ότι το Amazon πουλάει τζάμια ηλεκτροκόλλησης Νο14 ως προϊόντα θέασης του Ήλιου και της έκλειψης (http://www.amazon.com/Welders-Glass-Solar-Eclipse-Viewer-Pleasing/dp/B007O10Z80). Έμποροι είναι. Θα σας παραπέμψω στη NASA: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEhelp/safety2.html και στον B. Ralph Chou, MSc, OD, Associate Professor, School of Optometry, University of Waterloo, ο οποίος επίσης βεβαιώνει το ίδιο. Εκεί, στο κάτω μέρος της σελίδας, θα βρείτε παραπομπές στη βιβλιογραφία, την οποία μπορείτε να αναζητήσετε και να μελετήσετε, όπως έκανα κι εγώ όταν έγραφα το «Έκλειψη για Όλους». Δεν γνωρίζω, πάντως, πόσοι από αυτούς του συγγραφείς και επιστήμονες έχουν πιάσει οξυγόνο, σύρμα, ηλεκτροκόλληση και έχουν κάνει το επάγγελμα. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι απαραίτητο να ασκήσει κανείς το επάγγελμα του ηλεκτροκολλητή, για να φτάσει σε ένα επιστημονικά αποδεκτό συμπέρασμα. Υποθέτω ότι η συνήθης μέθοδος είναι να υποβληθεί το τζάμι σε ένα φωτομετρικό τεστ, ώστε να μετρηθεί η διαπερατότητά του ή, αν προτιμάτε, η οπτική πυκνότητά του (που είναι το λογαριθμικό αντίστροφο της διαπερατότητας). Κατόπιν, δια της συγκρίσεως αυτής της οπτικής πυκνότητας με την οπτική πυκνότητα των ειδικών γυαλιών παρατήρησης του Ήλιου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κρίνεται αν το τζάμι Νο14 είναι ασφαλές για την παρατήρηση του Ήλιου. Εσείς, όμως, αν έχω αντιληφθεί σωστά, υπονοείτε κάτι άλλο: ότι οι τεχνίτες που έχουν ασχοληθεί επί χρόνια με την ηλεκτροκόλληση έχουν, ενδεχομένως προβλήματα στα μάτια, ακόμα και αν φορούσαν πάντα τη μάσκα. Δεν το γνωρίζω, αλλά πολύ πιθανό να έχετε δίκιο. Ξέρετε, όμως, ακόμα και με τα ειδικά γυαλιά αν κοιτάξετε τον Ήλιο συνολικά εκατοντάδες ώρες, δεν αποκλείεται να έχετε τα ίδια προβλήματα. Η οπτική πυκνότητα 5 (σημαίνει ότι περνάει το 1/100.000 της έντασης του φωτός) που έχει τεθεί ως επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας, αναφέρεται στη σύντομη έκθεση, όχι στη διαρκή ή χρόνια. Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω. Συμφωνώ, βέβαια, μαζί σας απόλυτα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τραβιέται κανείς με τζάμια ηλεκτροκόλλησης, όταν υπάρχουν φθηνά και βολικά γυαλιά ειδικά για την παρατήρηση του Ήλιου. Ο λόγος που στο βιβλίο μου έγινε η αναφορά στο τζάμι Νο14 είναι καθαρά ενημερωτικής φύσεως. Φιλικά,Σίμος Οικονομίδης
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2015 Κύριε Οικονομίδη με τίμα ιδιαιτέρος η εγγραφή σας στο φόρουμ προς συζήτηση που αφορά ένα όμορφο θέαμα με εμπλοκή δύο ουράνιων σωμάτων.Η αναφορά του ονοματος σας με άπολυτο σεβασμό εχει να κάνει με, προς απάντηση προηγούμενου νήματος με παραπομπή στο βιβλίο σας χωρίς να υπονοείται τίποτα παραπάνω απο αυτό.Σαφώς δεν είμαι σε αντιπαραθεση ουτε ως προς εξαίρετους συγγραφείς, οσο και προς επιστημονικούς φορείς.Εαν διαβάσατε τις εγγραφές μου,αυτό που επισημένο είναι η ασφαλής παρατήρηση του Αστρο μας, που μικροί Αστρόφιλοι κατεδειξαν απαρχαιομένους τρόπους την στιγμή που η τεχνολογία μας εχει δώσει φίλτρα ως προς την ενέργεια αυτής και μόνο αυτής,και μάλιστα όπως αναφέρατε σε αρκετά χαμηλές τιμές.Βέβαια αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις,και δεν πειραματηστείς δεν θα δείς.Ευχομαι σε όλους τους φίλους καλή παρατήρηση. Με τα τιμηςΓιωργος. Υ.Γ. Παράθεση φωτογραφικού υλικού επί της πράξης.
simos_ikonomidis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2015 Αγαπητέ AstroGEO, Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Είναι φανερό ότι έχουμε κοινό στόχο: τη χαρά της Αστρονομίας, πάντα με ασφάλεια. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε αυτό εδώ το φόρουμ οι παλαιότεροι επισημαίνετε εμφατικά στους νεότερους τους κινδύνους από μια παρατήρηση του Ήλιου με ακατάλληλα μέσα. Αυτός είναι, νομίζω, ένας από τους πιο σοβαρούς ρόλους μιας υγιούς αστρονομικής κοινότητας. Να είστε καλά.Εύχομαι καλές παρατηρήσεις! Φιλικά,Σίμος Οικονομίδης
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2015 Κύριε Οικονομιδη, είναι μεγάλη χαρά να ομιλώ (εγγραφω) με εξαίρετους ανθρώπους, μέσα από οποιοδήποτε βήμα, που συμβάλλουν στα μεγιστα διάδοσης και μαθητείας που αφορά την κοινή μας αγάπη προς τον εναστρο ουρανό. Ευελπιστώ και εκ του προσωπικού γνωριμίας. Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και στους Αστροφιλους όμορφες παρατηρήσεις. Με τιμή Γιώργος.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2015 http://www.astronomos.gr/archives/5458 Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2015 Νομίζω ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για παρατήρηση ηλιακών εκλείψεων και γενικότερα του Ήλιου είναι με προβολή. Αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα στο τηλεσκόπιο μας (3 εκατοστά είναι αρκετό) και προσαρμόζουμε ένα λευκό χαρτί πίσω από το προσοφθάλμιο. Το έχω κάνει άπειρες φορές σε εκλείψεις, διαβάσεις και είναι απόλυτα ασφαλές. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2015 Δημήτρη, θα συμφωνήσω μαζί σου. Είναι μία ασφαλείς λύση που ουσιαστικά είναι ένας προβολέας (Projector) μαζικής παρατήρησης. Εκτός συνόρων παίζει αρκετά, ιδίως σε αστροπαρτυ. Και με νέο προϊόν στην αγορά μάλιστα από Ιταλία μεριά.
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2015 Συνημμένο μπορείτε να βρείτε το επίσημο πληροφοριακό υλικό (PDF) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την έκλειψη Ηλίου της 20ής Μαρτίου. Επιμέλεια κειμένου: Άρης Μυλωνάς, Βασίλης Χαρμανδάρηςeclipse_details.pdf «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα