Jump to content

Φίλτρα ηλίου και λίγος δισταγμός...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

Είμαι ακόμη διστακτικός στο να προχωρήσω στην παρατήρηση του Ήλιου παρόλα αυτά έχω κάποιες απορίες σχετικά με την επιλογή φίλτρου. 

Μεμβράνη Baader Astro Solar ND-5 (60-150€) vs Γυάλινο φίλτρο τύπου Astrozap/Orion/Helios (200-300€)

1) Ποιο έχει καλύτερη αντοχή σε βάθος χρόνου και σε ποιο εντοπίζεται ευκολότερα πιθανή ρωγμή/σκίσιμο/τρύπα κατά τον έλεγχο πριν από κάθε παρατήρηση ?

2) Ποιο είναι ασφαλέστερο για τα μάτια ? Μπλοκάρουν και τα δύο είδη το ίδιο την υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία ?

3) Η μεμβράνη αποδίδει το είδωλο σε λευκό χρώμα ενώ το γυάλινο σε πορτοκαλί-κιτρινωπό. Δίνουν τις ίδιες λεπτομέρειες ?

4) Φίλτρο πλήρης διαμέτρου ή τα λεγόμενα off-axis? (για Dob 12"). Τι διαφορά έχουν τα off-axis τα οποία δεν εκμεταλλεύονται την πλήρη διάμετρο παρά μόνο μειώνουν τον εστιακό λόγο ?

Όπως είπα δεν είμαι σίγουρος αν θα προχωρήσω στην αγορά, με φοβίζει αρκετά η διαδικασία...και εννοείται δεν θέλω να κάνω ιδιοκατασκευή με πιατάκια γλάστρας κτλ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα απαντήσω πρώτα στην 4η ερώτηση: Δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στην ηλιακή παρατήρηση η χρήση όλης της διαμέτρου ενός νευτώνειου 8" και πάνω. Κι αυτό γιατί κατά την ημέρα υπάρχει ένας παράγοντας έντονης αποσταθεροποίησης της ατμόσφαιρας: ο ίδιος ο Ήλιος! Η συνεχής θέρμανση της ατμόσφαιρας από την παρουσία του προκαλεί σχεδόν πάντα κακό seeing. Έτσι, διάμετροι τηλεσκοπίων πάνω από περ. 5”-6" δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για αύξηση της ανάλυσης. Πολύ συχνά δεν αξιοποιείται καν η ανάλυση ενός διοπτρικού ED 120mm. Ακόμη έχω κάπου φυλαγμένα δύο κομμάτια κόντρα πλακέ που προόριζα για την κατασκευή δαχτυλιδιών για 10ιντσο ηλιακό φίλτρο. Δεν το κατασκεύασα ποτέ για το 10ιντσο νευτώνειο μου, αντίθετα έφτιαξα ένα 4ιντσο off-axis φίλτρο με θαυμάσιο αποτέλεσμα. Συνεπώς αρκεί ένα μικρό κομμάτι φύλλου Baader AstroSolar - ελπίζω να πωλείται ακόμη σε διάσταση Α4 και με τιμή κάτω των € 30.

Πριν από πολλά χρόνια, το περιοδικό Sky and Telescope είχε κάνει μια δοκιμή ηλιακών φίλτρων. Ανάμεσα τους ήταν και το Baader AstroSolar το οποίο βγήκε πρώτο σε κοντράστ, λεπτομέρεια και χρωματική ουδετερότητα (λευκό προς ψυχρό). Τα υπόλοιπα φίλτρα ήταν - αν θυμάμαι καλά - κάποια σε μορφή φύλλου και ένα γυάλινο.

Ως προς την ασφάλεια θεωρητικά προτιμότερα είναι τα γυάλινα - ιδίως αν υπάρχει κίνδυνος κάποια μικρά χεράκια να πιέσουν ή να σχίσουν το Astro Solar. Στην πράξη ένα καλοφτιαγμένο φίλτρο με AstroSolar είναι πολύ ελαφρύτερο από ένα γυάλινο και με λίγη προσοχή μπορεί να στηριχθεί πολύ αποτελεσματικά στον οπτικό σωλήνα. Το AstroSolar είναι μονόδρομος για ιδιοκατασκευή, πρέπει όμως να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην μπορεί να φύγει από το τηλεσκόπιο κατά την παρατήρηση ή να ξεκολλήσει από το πλαίσιο του. Αυτά επιτυγχάνονται πολύ εύκολα με λίγη προνοητικότητα στην κατασκευή και χρήση.

Όλα τα ηλιακά φίλτρα πυκνότητας 5.0 διαφημίζονται ως απόλυτα ασφαλή. Η Baader κατασκευάζει και φωτογραφικό φύλλο με πυκνότητα 3.8 - είναι πολύ φωτεινότερο και ακατάλληλο/επικίνδυνο για παρατήρηση απευθείας με το μάτι. Επίσης, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε άλλα υλικά όπως γυαλιά ηλεκτροκόλλησης, καπνισμένα γυαλιά, μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ κλπ. διότι δεν αποκόπτουν τις αόρατες, βλαβερές ακτινοβολίες.

Ο κορυφαίος τρόπος ηλιακής παρατήρησης στο λευκό φως είναι το πρίσμα (wedge) Hersel, αυστηρά μόνο για διοπτρικά τηλεσκόπια. Μπαίνει στη θέση του διαγώνιου και δίνει πολύ καλύτερο κοντράστ, κατά συνέπεια αναδεικνύει μικρολεπτομέρειες που δεν μπορεί να δείξει ένα φίλτρο φύλλου, όπως η κοκκίαση. Πολύ ακριβό και απαιτεί προσεκτική χρήση και στόχευση του ήλιου αλλά αξίζει!

  • Like 1
  • Thanks 2

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; Ο ουρανός δικός μου..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική απάντηση !!

Θα κοιτάξω για off-axis με μεμβράνη Astrosolar της Baader 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης