alepohori Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 06:51 PM Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 06:51 PM Γεια στο φόρουμ! Θέλω τη γνώμη σας για προσοφθάλμιο γύρω στα 24mm (1.25") για SCT 8" f/10. Τα προσοφθάλμια που έχω τώρα, είναι αυτά που έχω εδώ και 19 χρόνια με το 8άρι νευτώνειο: Nagler 7, Nagler 11, Konig 12, Radian 18, Ultima 35 + 2 orthos. Υπάρχει ταβάνι στο budget, ας ακούσω πρώτα τις προτάσεις σας και βλέπουμε. Σίγουρα αποκλείω το Panoptic 24 με 540 ευρώ! Θενκς Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:13 PM Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:13 PM (επεξεργάστηκε) Το άμεσο ποιο αξιοπρεπές και οικονομικό 24 mm που κάθεστε επάξια δίπλα στον panoptic 24 είναι το es 24mm 68° (μιας και είναι πολύ καλή αντιγραφή του ) ,πιστεύω όμως ότι στο sct θα καθόταν πολυ καλά και ένας Υπεριωνας της baader μιας και δεν έχει εκεί θέματα με σφαιρικές εκτροπές στα άκρα όπως στα γρήγορα τηλεσκόπια αλλά είναι κομμάτι ποιο ακριβός . Και το 24 mm uff της APM ακούγετε καλό αλλά νομίζω είναι κάτω από 68° κάπου μεταξύ 63-65° αλλά με καλύτερα διορθωμένο πεδίο πολύ άνετο eye relief Το επεξεργάστηκε Σάββατο στις 10:29 AM ο τσιαγκας προδρομος 1 Καθαρούς ουρανούς
tryf_math Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:16 PM Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:16 PM (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα ..συμφωνώ για τον explore scientific 24mm 68° και αν θέλεις ακόμα μεγαλύτερο πεδίο υπάρχει και ο explore scientific 24mm 82° 2" κοντά στα 290 ευρώ Edit : Τώρα είδα ότι γράφεις 1.25 οπότε άκυρος ο δεύτερος Το επεξεργάστηκε Παρασκευή στις 07:17 PM ο tryf_math 1
relos Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:21 PM Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:21 PM Καλησπέρα! Και η δική μου πρόταση μου είναι ο APM UFF24mm. Έχει 65 μοίρες πεδίο, πολύ άνετος φακός λόγω μεγάλου eye relief και μεγάλου φακού στο επάνω μέρος. Δεν ξέρω που έχεις ορίσει το ταβάνι στο budget σου, αλλά με τιμή κοντά στα 200€ είναι value for money. Φυσικά υπάρχει κοντά στα ίδια χρήματα και ο explore scientific 24mm με 68 μοίρες πεδίο , ένας φακός κλασικός πλέον που δεν χρειάζεται νομίζω συστάσεις. Η προτίμηση μου όμως στον APM είναι λόγω άνεσης. Και οι 2 είναι φακοί που δεν θα σε απογοητεύσουν. Δεν χρειάζεται πιστεύω να δώσεις παραπάνω χρήματα. Εκτός φυσικά αν θέλεις να κρατήσεις χαμηλότερα το budget, κάτι απόλυτα κατανοητό. 1
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:36 PM Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 07:36 PM (επεξεργάστηκε) Βλέπω τώρα σε ενα xel κατάλογο που κατέβασα φέτος από cloudy night Ο ΑPM uff τον δίνει 24,7mm σχεδόν 25 δηλαδή και πεδίο 64° παρόλα αυτά όμως τα 29 mm eye relief ο μεγάλος φακός και το flat πεδίο κάνουν την παρατήρηση πολύ ευχάριστη Σε τιμές είναι σχεδων ίδιο και ο Hyperion και ο es και ο uff . Ο Υπερίωνας σκαλωνει σε μικρά F κάτω από F6 καμπυλώνει πολύ το πεδίο και περιορίζει την χρήση του σε συγκεκριμενα τηλεσκοπια Συνεπώς ο es 24 & apm 24 είναι οι δύο καλύτερες επιλογές Το επεξεργάστηκε Παρασκευή στις 07:40 PM ο τσιαγκας προδρομος 1 Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 08:58 PM Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 08:58 PM Να βαλω στο παιχνιδι και αυτό? https://planitario.gr/gr/plossl-25mm-o-31-8mm.html Χάνεις λίγο πεδίο, αλλά κερδίζεις σε οξύτητα και εργονομία (βάρος) 1
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 04:27 AM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 04:27 AM 7 hours ago, vagkaf said: Να βαλω στο παιχνιδι και αυτό? https://planitario.gr/gr/plossl-25mm-o-31-8mm.html Χάνεις λίγο πεδίο, αλλά κερδίζεις σε οξύτητα και εργονομία (βάρος) Ε δε το λες και λίγο , είναι 30% στενότερο πεδίο και σε συνδιασμό με το stc που το θέλει θα τον περιορίσει σημαντικά σε πεδίο 1 Καθαρούς ουρανούς
Erisian Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 04:55 AM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 04:55 AM (επεξεργάστηκε) Αν και ο λιγότερο έμπειρος παρατηρητής θα τολμήσω να προτείνω και τον william optics Swan series 25mm 2" 72 μοίρες. Είναι τίμιo προσοφθάλμιο που στο f10 θα δουλεύει like a charm τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στο C9.25 μου. Το επεξεργάστηκε Σάββατο στις 04:56 AM ο Erisian 1 www.star-surfing.com
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 05:41 AM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 05:41 AM Όσα προαναφέρθηκαν, στα 1.25" οι επιλογές είναι περιορισμένες. Να πω πως και ο ES έχει βαρελοειδή παραμόρφωση που την αντιλαμβάνομαι στην ημερήσια παρατήρηση (καμπύλωση του ορίζοντα) αλλά όχι σε αστρονομική. Μου άρεσε λίγο παραπάνω από τον Hyperion 24 που τον έδωσα στην κόρη μου. Από όσους φακούς έχω στην εστιακή αυτή, ιδανικό θεωρώ τον Televue 22mm T4, αλλά είναι 2". 1 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 01:47 PM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 01:47 PM 9 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Ε δε το λες και λίγο , είναι 30% στενότερο πεδίο και σε συνδιασμό με το stc που το θέλει θα τον περιορίσει σημαντικά σε πεδίο 30 από τους 82° 2ιντσους Από τους λοιπούς που αναφέρατε πάνω APM και ES η διαφορά είναι 14 και 18
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 02:40 PM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 02:40 PM (επεξεργάστηκε) 54 minutes ago, vagkaf said: 30 από τους 82° 2ιντσους Από τους λοιπούς που αναφέρατε πάνω APM και ES η διαφορά είναι 14 και 18 Για ποσοστό % οπτικού πεδίου αναφέρομαι όχι την διαφορά των μοιρών πχ Εάν οι 68° είναι 100% το 50° Χ ; 50/68•100 = 73,5 δηλαδή το tv plösll 25mm 50° έχει 26,5% λιγότερο afov σε σχέση με το es 24mm 68° . Εκτός αν το αντιλαμβάνομαι λάθος και είναι λάθος η προσέγγιση μου Το επεξεργάστηκε Σάββατο στις 02:42 PM ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 03:27 PM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 03:27 PM 46 minutes ago, τσιαγκας προδρομος said: Για ποσοστό % οπτικού πεδίου αναφέρομαι όχι την διαφορά των μοιρών πχ Εάν οι 68° είναι 100% το 50° Χ ; 50/68•100 = 73,5 δηλαδή το tv plösll 25mm 50° έχει 26,5% λιγότερο afov σε σχέση με το es 24mm 68° . Εκτός αν το αντιλαμβάνομαι λάθος και είναι λάθος η προσέγγιση μου Δικό μου λάθος, εκ παραδρομής και ταχύτητας νόμισα ότι το % ήταν °
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 10:24 AM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 10:24 AM (επεξεργάστηκε) 20 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Για ποσοστό % οπτικού πεδίου αναφέρομαι όχι την διαφορά των μοιρών πχ Εάν οι 68° είναι 100% το 50° Χ ; 50/68•100 = 73,5 δηλαδή το tv plösll 25mm 50° έχει 26,5% λιγότερο afov σε σχέση με το es 24mm 68° . Εκτός αν το αντιλαμβάνομαι λάθος και είναι λάθος η προσέγγιση μου Ε=πr^2 E1/E2=r1^2/r2^2=34*34/25*25=1156/625=1.85 Σχεδόν διπλάσιο εμβαδόν έχει. Μήκος: 1ης τάξεως Εμβαδό: 2ης τάξεως Όγκος: 3ης τάξεως Άρα έχουμε 36% μεγαλύτερη διάμετρο (68/50=1.36) αλλά 85% μεγαλύτερο εμβαδό. (η μονάδα ισούται με 100%, το γωνιακό μήκος μετατρέπεται σε ευθύγραμμο στην ίδια απόσταση, εδώ στο άπειρο). Το πρώτο έχει σημασία για τη διάβαση και την παρακολούθηση. Το δεύτερο για το καδράρισμα. Αλλιώς πρέπει να πεις τα 50 είναι το 100%, τα 18 (68-50) x; και x=36% Λογικό, αφού 18 είναι περίπου το 1/3 (33.333) του 50. Δηλαδή το Μ68=Μ50+36% και Ε68=Ε50+85%. Πρακτικός τρόπος. Πολλαπλασιάζεις εστιακή επί AFOV και διαιρείς μεταξύ τους. Παράδειγμα: ES100 20mm και TV Nagler T4 22mm 100*20/82*22=2000/1804=~1.11. Ο ES έχει 11% μεγαλύτερο πεδίο από τον Nagler. Αν γνωρίζω την εστιακή, γνωρίζω και πόσο είναι αυτό: TFOV=AFOV/m Όπου m= μεγέθυνση. Το επεξεργάστηκε Κυριακή στις 10:44 AM ο kkokkolis 3 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 12:07 PM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 12:07 PM (επεξεργάστηκε) Μπορούμε όμως να το μπλέξουμε κι άλλο. Το χρήσιμο TFOV διαφέρει από το θεωρητικό TFOV. Ένα Plössl 25mm 50° δίνει καθαρή εικόνα σε όλο το πεδίο. Ένα 25mm 70° μπορεί να δίνει καθαρή εικόνα μόνο στο κέντρο (50°) και τα υπόλοιπα να είναι θολά ή παραμορφωμένα. Βέβαια αυτό είναι κυρίως για γρηγορα τηλεσκόπια και όχι sct. Όσο μεγαλύτερο το AFOV, τόσο πιο απαιτητικό είναι το οπτικό σύστημα. Σε ευρυγώνια εμφανίζονται περισσότερα σφάλματα αν δεν είναι καλά διορθωμένα Συνεπώς το χρήσιμο καδράρισμα μπορεί τελικά να είναι λιγότερο απ’ όσο φαίνεται στο χαρτί. Το επεξεργάστηκε Κυριακή στις 12:09 PM ο vagkaf 1
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 12:15 PM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 12:15 PM Ναι. Υπάρχουν όμως και οι Ethos. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 01:57 PM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 01:57 PM (επεξεργάστηκε) Σε κάθε περίπτωση παρά τη τέλια του απόδοση σε όλο το πεδίο των 50° ( televue γαρ ) δεν νομίζω πως θα μπορούσε να συγκριθεί σε άνεση παρατήρησης με ένα es 24mm 68° μιας και οι περισσότεροι στο CN το αναφέρουν ως τουλάχιστον 85-90% panoptic 24mm ... To εστιακό μήκος του 8" sct του συναδέλφου είναι 2000mm. Aς δούμε και τα Tfov βάση του field stop που δίνουν οι κατασκευαστές , TV Plössl 25mm 50° field stop 21,2mm 21,2*57,3/2000= 0,607 μοίρες πραγματικό πεδίο ουρανού. ΕS 24mm 68° field stop 27,2mm 27,2*57,3/2000=0,779 μοίρες πραγματικού πεδίου ουρανού Ο άλλος υπολογισμός afov / magnification ανεβάζει την διαφορά καθώς δίνει : 0,62 Tfov για TV plössl 25 0,82Tfov για es 24 68° . Επι της ουσίας ο φακός Televe plössl 25mm 50° σε καμία περίπτωση δεν είναι κακός φακός απεναντίας έχει οξύτητα και πολύ καλό contrast έχει σχεδόν ίδια τιμή στην Ελλάδα με τον ES24mm 68° και μικρότερο πεδίο τόσο που δεν το λες και μη υπολογίσιμο Από την άλλη υπάρχουν όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω ο ΑPM 24mm 65° με φλατ πεδίο από ακρη σε άκρη με ελάχιστα μικρότερο πεδίο από τον es 24mm68° και φυσικά ο hyperion 24mm (καλός για sct) Προσωπικά όταν ήμουν σε αυτό το δίλημμα και το 2017 και τώρα προτίμησα και αγόρασα τον ΕS24mm 68° ο οποίος δουλεύει πολύ καλά και σε γρήγορα τηλεσκόπια και έχει δοκιμαστεί και αγαπηθεί από πολλούς για αρκετά χρόνια τώρα Το επεξεργάστηκε χθες στις 01:17 AM ο τσιαγκας προδρομος 2 Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:24 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:24 PM (επεξεργάστηκε) On 18/5/2025 at 3:15 ΜΜ, kkokkolis said: Ναι. Υπάρχουν όμως και οι Ethos. Προς ολους της συζήτησης... Είδατε τις αγγελίες? Το σκέφτεστε ακόμη? 😅 Το επεξεργάστηκε χθες στις 01:25 PM ο vagkaf
kkokkolis Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:27 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:27 PM 1 minute ago, vagkaf said: Προς ολους της συζήτησης... Είδατε τις αγγελίες? Το σκέφτεστε ακόμη? 😅 Έχω τον ES100 20mm, είμαι καλυμμένος. Άλλος. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:35 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:35 PM (επεξεργάστηκε) 18 minutes ago, kkokkolis said: Έχω τον ES100 20mm, είμαι καλυμμένος. Άλλος. Παρομοίως στις μεγάλες εστιάκες. Τον είχα πάρει μεταχειρισμένο σε κατασταση καινούργιου 300 ευρώ τον 20mm. Σας είχα ρωτήσει κιόλας την γνώμη σας πριν τον πάρω λόγω του ότι τον είχατε και τελικά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής. Η αλήθεια είναι ότι στο dob χρησιμοποιώ περισσότερο τον 30mm και στο ED80 τον 20mm (30x μεγέθυνση - 3,3° πεδίο) Η τιμή του Ethos πάντως είναι εξαιρετική (καινούργιος έχει 1200 ευρώ νομίζω) Το επεξεργάστηκε χθες στις 01:47 PM ο vagkaf 2
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:26 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:26 PM 2 hours ago, vagkaf said: Η τιμή του Ethos πάντως είναι εξαιρετική (καινούργιος έχει 1200 ευρώ νομίζω Ακομη και έτσι τραβάει νεφρά 😂😂😂😂 Καθαρούς ουρανούς
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:38 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:38 PM (επεξεργάστηκε) 14 hours ago, vagkaf said: Η αλήθεια είναι ότι στο dob χρησιμοποιώ περισσότερο τον 30mm και στο ED80 τον 20mm (30x μεγέθυνση - 3,3° πεδίο) Ο 30/82 δίνει περισσότερο πραγματικό πεδίο αλλά ποιος από τους δύο αναδεικνύει περισσότερο πεδίο με την πρώτη ματιά (Χωρίς να κουνήσεις μάτι ή κεφάλι ) και ποιος έχει καλύτερα διορθωμένα άκρα; Είναι λίγο ποιο βαρύς ο 30 /82 αλλά ποιο συμπαγής με ποιο χαμηλό κέντρο βάρους Το επεξεργάστηκε 14 ώρες πριν ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε 10 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 10 ώρες πριν 15 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Ο 30/82 δίνει περισσότερο πραγματικό πεδίο αλλά ποιος από τους δύο αναδεικνύει περισσότερο πεδίο με την πρώτη ματιά (Χωρίς να κουνήσεις μάτι ή κεφάλι ) και ποιος έχει καλύτερα διορθωμένα άκρα; Είναι λίγο ποιο βαρύς ο 30 /82 αλλά ποιο συμπαγής με ποιο χαμηλό κέντρο βάρους Το έχω ξαναπεί σε άλλα νήματα. Συγκρίνοντας 3 ήδη φακών 82°, 92° και 100° ο καλύτερος όλων σε αυτό το θέμα που λες είναι ο 92°. Στο πεδίο του, αν και 8° μικρότερο από τον 100°, γίνεται άμεση πρόσληψη χωρίς να στρίβεις το κεφάλι και για αυτό το λόγο φαντάζει και "μεγαλύτερο" από αυτό των 100°. Δεν έχει προς στιγμήν αντίπαλο. Αν μου έβαζες να διαλέξω Ethos 17mm και ES 92° 17mm με κλειστά μάτια θα επέλεγα των ES και θα γλίτωνα και πολλά χρήματα. Είναι επίσης σύμφωνα με μεγάλη μερίδα κατοχων Ethos, Nagler και 92° ταυτόχρονα σε stargazerslounge και cloudynights τα καλύτερα διορθωμένα προσοφθάλμια της ES. Μακάρι να βγαλουν και σε άλλες εστιακές. Θα θυσιαζα μετά χαράς π.χ. το 20mm 100° για ένα αντίστοιχο των 92° πληρώνοντας τη διαφορά. 1
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Μακάρι να αναπτύξουν την σειρά αυτήν , αν και δεν νομίζω ,αν ήταν θα το είχαν κάνει Ίδη, πιθανών ο περιορισμός σε μόνο 2 φακούς είναι απλά μια τακτική του τμήματος πωλήσεων . Ο 30/82 τι καμπυλότητα βγάζει στα άκρα αναλογικά σαν τα υπόλοιπα της ίδιας σειράς ; Λιγότερο, περισσότερο; Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν 2 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Μακάρι να αναπτύξουν την σειρά αυτήν , αν και δεν νομίζω ,αν ήταν θα το είχαν κάνει Ίδη, πιθανών ο περιορισμός σε μόνο 2 φακούς είναι απλά μια τακτική του τμήματος πωλήσεων . Ο 30/82 τι καμπυλότητα βγάζει στα άκρα αναλογικά σαν τα υπόλοιπα της ίδιας σειράς ; Λιγότερο, περισσότερο; Δεν έχω άλλον στις 82°, ούτε τον έχω συγκρίνει με κάποιον αντίστοιχο για να εκφέρω άποψη. Αλλά γενικά είμαι ευχαριστημένος. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα