Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Η καλη παρατηρηση και το καλο κυνηγι στον ουρανο ειναι ολα τα λεφτα τελικα στο τηλεσκοπιο για μενα. Για να το επιτυχω θελω ευρυ πεδιο αλλα και καλες εικονες.

Το δικο μου 200/1000 με λογο f/5 NEWTON SKYWATCHER ειναι γρηγορο και θα εξοπλιστει με δυνατα προσοφθαλμια.

Για μενα τα TELEVUE θεωρουνται τα καλυτερα για το τηλεσκοπιο μου. Επειδη ομως το μεγαλο πεδιο για μενα επισης αξιζει πολλα λεφτα θα παιξω καθαρα σε ΝΑGLER Ετσι ωστε να χειριζομαι και πολυ λιγοτερο την μικρομετρικη κλιμακα αφου ο στοχος θα φευγει πιο αργα απο το πεδιο μου.

Ξεκινωντας το ψαξιμο με το TELRAD εχω μηδενικη μεγεθυνση ετσι ωστε να βαλω το πεδιο που θελω στην εμβελεια του τηλεσκοπιου.

Ακολουθως μεσα απο το σκοπευτικο 9Χ50 εχω 9 φορες μεγεθυνση του στοχου. Την πρωτη μεγεθυνση. Σε σχεση με τα πεδια η αγορα μου εχει να κανει ως εξης.....

1) ΧΑΜΗΛΟ

Για Ευρυ πεδιο θα αγορασω τον ΝΑGLER 31 με 2 ιντσες καννη. Μεγαλο πεδιο και σε καννη αλλα και στο προσοφθαλμιο. Επιλογη ακριβως στην μεση μεταξυ ενος προσοφθαλμιου 35 και ενος 27.

Με το προσοφθαλμιο αυτο πηγαινω απο τα 9Χ του σκοπευτρου στα 32Χ που ειναι καλη μεγεθυνση εχω καλη αποδοση και εικονα.

2) ΧΑΜΗΛΟ - ΜΕΣΑΙΟ

Εδω η επιλογη μου εχει να κανει με NAGLER 20 o oποιος βρισκεται στο οριο χαμηλων και μεσαιων μεγεθυνσεων. Με καννη 2 ιντσων παραμενω με μεγαλο πεδιο αλλα και 82 μοιρες προσοφθαλμιο.

3) ΜΕΣΑΙΟ - ΥΨΗΛΟ

Εδω η επιλογη μου εχει να κανει με το NAGLER 12 με καννη 1.25 και 2 ιντσων. Ο φακος βρισκεται στο οριο μεταξυ μεσαιων και υψηλων ενω συνεχιζω με πεδιο 82 μοιρων που γουσταρω οσο τιποτα.

4) ΥΨΗΛΟ

Και θα κλεισω τον κυκλο με τον NAGLER 5 με καννη 1.25 διατηρωντας σε ολη την παρατηρηση το πεδιο 82 μοιρων που θελω.

Εχω τον BARLOW 2X 1.25 ιντσες αλλα θα αγορασω και τον 2Χ σε 2 ιντσες η τον POWERMATE 2Χ σε 2 ιντσες.

Ετσι η παρατηρηση θα κυμαινεται στις παρακατω μεγεθυνσεις.

0X (TELRAD)

9Χ (σκοπευτρο)

32Χ (NAGLER 31)

50X (NAGLER 20)

64X (NAGLER 31 + BARLOW 2X)

83X (NAGLER 12)

100X (NAGLER 20 + BARLOW 2X)

166X (NAGLER 12 + BARLOW 2X)

200X (NAGLER 5)

400X (NAGLER 5 + BARLOW 2X) ----- Mεγιστη μεγεθυνση τηλεσκοπιου.

Αυτο θα ειναι το βασικο μου παιχνιδι σε προσοφθαλμια ενω η συλλογη μπορει να ανανεωθει με 1-2 προσοφθαλμια ΤΕLEVUE ακομη σε ελλειπεις θεσεις μεταξυ αυτων ενω υπαρχουν και ηδη δυο PLOSSL της SKYWATCHER.

ΓΝΩΜΕΣ ΔΕΚΤΕΣ.

Δημοσιεύτηκε

Ηδη εχω μαζεψει 1400 ευρω. Λετε κατα τα χριστουγεννα να κανουν και τιποτα καλυτερες προσφορες. Μηπως αξιζει να τα χτυπησω τοτε μαζι με τα φιλτρα νεφελωματων, πλανητων, και σεληνης.

Την διαφορα μεταξυ των μεγεθυνσεων πως τις βλεπετε.

Μηπως χρειαζεται και προσθηκη στις υψηλες μεγεθυνσεις.

Για τον PLOSSL 55 της TELEVUE τι γνωμη εχετε. Αξιζει για ευρυ πεδιο....?????

ΣΩΛΗΝΑ ΜΑΓΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΩΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕΑΦΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΑΣΗ. ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Δημοσιεύτηκε
Εγώ λέω πολλάάάάάάάάάάάάάά λεφτά για λίίίίίγο μεγαλύτερο πεδίο.Δεν λέω άμα η τσέπη σου αντέχει τότε έχεις πάρει ότι καλύτερο υπάρχει.Καλού κακού όμως επειδή τα χρήματα είναι πολλά δοκίμασε σε κάποιο αστροπάρτι μερικούς nagler.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Ένα σετ από Nagler είναι πολύ καλή επένδυση σε άνεση και ποιότητα παρατήρησης με κάθε τηλεσκόπιο. Όμως οι μεγεθύνσεις και η χρήση τους ΔΕΝ είναι όπως τις φανατζόμαστε πριν αποκτήσουμε τους προσοφθάλμιους φακούς. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαλύψεις κατόπιν εορτής ότι:

-θα προτιμούσες να έχεις έναν Nagler 9mm αντί γιά τον 12mm, για κοντινότερο καδράρισμα στα υπέροχα σφαιρωτά σμήνη.

-με τον 31mm πρέπει να τοποθετείς κάθε φορά αντίβαρο στον οπτικό σωλήνα αλλιώς δεν ζυγίζει με τίποτα (αν είναι dobsonian), και να το αφαιρείς μόλις ανεβείς σε μικρότερο φακό. Αυτό μπορεί να το βαρεθείς τόσο στην πράξη που να πάψεις να χρησιμοποιείς ένα φακό που χρυσοπλήρωσες, και να περνάς κατευθείαν στις μεσαίες μεγεθύνσεις.

-χρησιμοποιείς ελάχιστα έως καθόλου τον 20mm γιατί το πεδίο των 31mm και των 12mm σου αρκούν.

-άλλες επιλογές και προτιμήσεις

Δεν υποστηρίζω ότι αυτά θα συμβούν απαραίτητα, αλλά ότι η παρατήρηση δημιουργεί συνήθειες που έχουν να κάνουν με την ευκολία, την απλότητα και την αποτελεματικότητα και βέβαια πάντα ανάλογα με τις προτιμήσεις του παρατηρητή (που τις ανακαλύπτει στην πορεία).

Συνεπώς, μην προβείς σε συνολική αγορά, αλλά προσπάθησε να δοκιμάσεις φακούς άλλων φίλων πρώτα. Αγόρασε τους φακούς σου σταδιακά αφού πρώτα διαπιστώσεις κατά την πραγματική παρατήρηση τι σου λείπει. Έτσι θα είσαι πολύ ευχαριστημένος με το σέτ των φακών που θα αποκτήσεις και θα αξιοποιήσεις πολύ καλύτερα τα χρήματά σου.

Φιλικά, Στέφανος

ΥΓ. Η μεγέθυνση των 400Χ σε ένα 8ιντσο μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί ούτε μιά φορά σε μια σεζόν, λόγω seeing αλλά και λόγω χαμηλού κοντράστ. Αντίθετα μπορεί να επιζητήσεις συχνά τις 240Χ~260Χ σαν μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Κατά την ταπεινή μου άποψη καλό είναι να πάρεις πρώτα έναν Hyperion zoom δοκιμάζεις τις μεγενθύσεις και αργότερα επενδύεις σε καλύτερα προσοφθάλμια στις μεγενθύσεις που θέλεις. Πιστεύω οτι πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στις μεγενθύσεις που βολέυουν εμάς τους ίδιους και αυτό γιατί εγώ για παράδειγμα μπορεί εγώ να προτιμώ 100Χ μεγένθυση στα σφαιρωτά ενώ εσύ να θέλεις μεγαλύτερη. Με τον zoom θα έχεις την ευκαιρία με σχετικά λίγα χρήματα να επιλέξεις. Είναι σαν να αγοράζεις ένα ρούχο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου.
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδες.

Πιστευω οτι μια καλη παρατηρηση ειναι θετικη οταν πηδαμε με μικρα αλματα στο συμπαν. Γιαυτο επελεξα μεγεθυνσεις με μικρη αποσταση αλλα και μεγαλο πεδιο (82 μοιρες). Για να δουλευω και το πλαι του ματιου καλυτερα. Θα επερνα panoptic αλλα η κουρτοτητα στα ακρα του πεδιου θα με ενοχληση γι`αυτο πηγα σε flat πεδιο.

Το θεμα ειναι οι μεγεθυνσεις και κατα ποσο σε βολευουν στην ανιχνευση στοχων.

Mε την EQ5 δεν νομιζω να εχω προβλημα με τον 31. Απο αυτον θα ξεκινησω παντως. Εαν αφησω τον 20αρι θα παω σε 17αρι οποτε αυτοματα αφηνω και τον 12αρι και παω σε 9αρι. Παω δηλαδη ενα κλικ πιο κατω.

Παντως με τον 31 και τον 20 και ενα BARLOW παιρνω μεγεθυνσεις 32 - 50 - 66 - 100 που νομιζω ειναι καλες ενω εχω και καννη 2 ιντσων.

O 31 ποσο ζυγιζει.......??????????

Δημοσιεύτηκε

Mαζευει περισσοτερο φως μεσα και ειναι καλυτερο για παρατηρηση ευρεως και μεσαιου πεδιου.

Προφανως πρεπει να συμπεριφερετε καλυτερα.

Κοιταξα τωρα τις τιμες για τα NAGLER. Το 31 mm ειναι οντως απλησιαστο και με εβαλε σε σκεψη. Θα πρεπει να φτανει κοντα στο 900αρι. Αν ειναι τοσο ακριβο δεν αξιζει τον κοπο.

Μου φαινεται οτι το χαμηλο πεδιο θα μου βγει σε panoptic αγορα τελικα εαν δεν αποφασισω να παρω μικροτερο NAGLER.

Αυτη η κυρτοτητα που παρατηρουν τα παιδια στον PANOPTIC ειναι σε μεγαλο πεδιο στην ακρη του φακου.........?????????

Δημοσιεύτηκε
-με τον 31mm πρέπει να τοποθετείς κάθε φορά αντίβαρο στον οπτικό σωλήνα αλλιώς δεν ζυγίζει με τίποτα (αν είναι dobsonian), και να το αφαιρείς μόλις ανεβείς σε μικρότερο φακό. Αυτό μπορεί να το βαρεθείς τόσο στην πράξη που να πάψεις να χρησιμοποιείς ένα φακό που χρυσοπλήρωσες, και να περνάς κατευθείαν στις μεσαίες μεγεθύνσεις.

-Δεν υποστηρίζω ότι αυτά θα συμβούν απαραίτητα, αλλά ότι η παρατήρηση δημιουργεί συνήθειες που έχουν να κάνουν με την ευκολία, την απλότητα και την αποτελεματικότητα και βέβαια πάντα ανάλογα με τις προτιμήσεις του παρατηρητή (που τις ανακαλύπτει στην πορεία).

=D> =D> =D> Πολύτιμες συμβουλές για να μη φτάσουμε στο σημείο να πουλάμε πανάκριβα προσοφθάλμια κοψοχρονιά(όπως δυστυχώς γίνεται συχνά).Μπράβο Στέφανε =D>

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Με πρόλαβες Δημήτρη! Όλα τα παδιά έδωσαν καλές συμβουλές, αλλά αν ήμουν στη θέση σου φίλε THEO-007 θα έδινα ιδιαίτερο βάρος σε αυτά που λέει ο Στέφανος παραπάνω - ειδικά στο ζήτημα του βάρους.

Έχε υπόψη σου επίσης ότι οι nagler δεν είναι όλοι ίδιοι, η διαφορά στον τύπο δεν είναι μόνο χρονολογική, αλλά υπάρχουν και άλλες επιμέρους διαφορές. Για παράδειγμα, πολλοί προτιμούν τον 13άρη type 6 nagler γιατί όπως όλοι οι nagler αυτού του τύπου είναι μικρός και ελαφρύς.

Όμως αν χρειάζεται να φοράς γυαλιά στην παρατήρηση ή σε ενδιαφέρει να εξισορροπήσεις κάποιο βαρύ προσοφθάλμιο στις αλλαγές σου σε ένα dob και μάλιστα χωρίς τη χρήση μετατροπέα, ίσως βολεύει περισσότερο ο 12άρης type 4 που έχει μεγαλύτερο eye-relief. Καλύτερα είναι επίσης να αφήσεις έξω από τις επιλογές σου τους 17 και 22 type 4 αν τους προορίζεις για χρήση σε σωλήνα με εστιακό λόγο από f/5 ή πιο γρήγορο ή εν πάσει περιπτώσει υπολόγισε και την αγορά ενός paracorr.

Για το pincushion που σε προβληματίζει στους panoptic, ξέχασέ το και προχώρα άφοβα! Στην παρατήρηση δεν θα το καταλάβεις όσο και αν ψάξεις γι αυτό!

Δες επίσης στην επιλογή σου μεταξύ panoptic και nagler, τι πραγματικό πεδίο καλύπτει ο ένας σε σχέση με άλλον. Για παράδειγμα, ένας 27άρης panoptic έχει περίπου το ίδιο TFOV με έναν 22άρη nagler. Μήπως είναι πολύ κοντά σε μεγέθυνση σε σχέση με το σωλήνα που χρησιμοποιείς και τελικά συμφέρει οικονομικά ο pan; Τι γίνεται με το exit pupil; Δες και αυτούς τους παράγοντες πριν προχωρήσεις σε τελικές επιλογές.

Ένα άλλο επίσης αξεσουάρ που ίσως θα έπρεπε να δεις είναι ένας televue equalizer. Ένας μπρούτζινος μετατροπέας από 2" σε 1.25" ο οποίος προσθέτει βάρος όταν περνάς από ένα βαρύ 2ιντσο σε ένα "φτερό" 1.25". Θεωρώ ότι είναι Η λύση τόσο σε dob όσο και σε γερμανικές - αποφεύγεις δυσάρεστες και καμιά φορά επικίνδυνες "βουτιές".

Και τέλος, για όλα τα παραπάνω, δες την περίπτωση του astromart...

Καλές αποφάσεις και καλές αγορές!

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
ωραιες οι συμβουλες σας παιδια.. :cheesy: θελω να ρωτησω ομως κατι σχετικο.σε μεγαλες μεγενθυσεις πιο αποδοτικος ειναι ενας μικρου η μεγαλου πεδιου ιδιων ιντσων προσοφλαμιο ,ανεξαρτητος της ανεσης του προσφερομενου πεδιου :?: κ κατι αλλο εχω τον 6mm ultrawide πεδιου 66 για 400χ,ο αντιστοιχος nagler ανεξατητος πεδιου θα εχει διαφορα στο αποτελεσμα;ρωταω για να ξερω αν εχω καλο εξαρι :-k :-k
αστερακι μου λαμπρο :cheesy: ..
Δημοσιεύτηκε

Καποιος φιλος εβαλε μια διευθυνδη η οποια τεσταρει προσοφθαλμια αλλα δεν μπορω να την βρω.

Μηπως την γνωριζει καποιος.........?????????

Δημοσιεύτηκε

Να δυο πολύ καλές:

http://www.excelsis.com/

http://www.cloudynights.com/category.php?category_id=2

http://www.cloudynights.com/category.php?category_id=1

Μπορείς να διαβάζεις για μήνες!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης