Altinakis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Πολυ μεγαλες μεγενθυνσεις ρε μεγαλε!! Τις σηκωνει το τηλεσκοπιο σου??? 12.5"?? ηταν καθαρο το ειδωλο στον φακο σου ή θολουτσικο? Ο barlow τι μαρκα ειναι? Εγω παιδια δεν ξερω τι λετε αλλα θα παρω εναν Hyperion Ζοομ 8-24mm και ας μην κανει για πλανητικη... Καλα τοσο χαλια θα ειναι ? Εγω πιστευω οτι θα ειναι απειρως (!) καλυτερο απο τα plossl της Skywatcher... Τι λες? Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Με το Barlow ο Αρις ηταν Ασπρος και δεν μπορουσα να διακρυνω με τιποτα στην επιφανια (λογικο με τοσο Ζοομ) με τον 3.μμ μονο του ειχε μια μικρη θαμπαδα αλλα μπορουσα να διακρινω λεπτομεριες. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
magasgiorgos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Εγω χθες κατα τις 22:00 που εριξα την πρωτη μου ματια σ'αυτον τον υπεροχο πλανητη διεκρυνα εναν εντονο πορτοκαλι δισκο κατα τα 90% γεματο. Παντως το θεαμα ηταν "Θεικο". Ελπιζω με το 6 αρι να διακρινοτναι περισσοτερα. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΗ
Efstathios Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Όσοι θέλετε να κάνετε καλή παρατήρηση πλανητών να προσανατολίζεστε και για binoviewer. Διότι βλέπεις περισσότερη λεπτομέρεια και με τα 2 μάτια απο ότι με ένα και σε μικρότερες μεγεθύνσεις ακόμα. Αντί για έναν ορθοσκοπικό καλό π.χ, ένα binoviewer με 2 προσοφθάλμια πάνω θα σας δείξει περισσότερη λεπτομέρεια και φυσικά η παρατήρηση θα είναι πιό ξεκούραστη και με τα 2 μάτια. Altinakis άν προσανατολίζεσαι πιό πολύ σε deep sky και θές κάτι οικονομικό που να κάνει και για πλανητική, τότε ναί, το hyperion zoom είναι καλό. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη σε πλανήτη, αλλά επειδή γενικά έχει καλό contrast θα είναι καλό. Και εννοείται με barlow για πιό μεγάλες μεγεθύνσεις. starrynights.blog
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Όσοι θέλετε να κάνετε καλή παρατήρηση πλανητών να προσανατολίζεστε και για binoviewer. Κ σε ξέσκισμα της τσέπης. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
dimpap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Όσοι θέλετε να κάνετε καλή παρατήρηση πλανητών να προσανατολίζεστε και για binoviewer. Κ σε ξέσκισμα της τσέπης. Ή με τα ίδια σχεδόν χρήματα, ίσως και λιγότερα ένα 6''/f8 ή ή ακόμα καλύτερα ένα 8''/f8 και έναν ορθοσκοπικό και τότε θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό και θα σας μείνει και το τηλεσκόπιο Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Εγώ πάντως είδα τον Άρη με το mak-cas 4" που έχω με τον hyperion 5, δηλαδή 260 μεγεθύνσεις, πριν από μερικές μέρες με ΤΕΛΕΙΟ seeing από την ταράτσα μου, έβλεπα difraction rings στον Σείριο και στον bellatrix που δοκίμασα (δείγμα καλού seeing), και έβλεπα τον πλανήτη με τον ένα πόλο και τη μεγάλη "θάλασσα", ξέρεται αυτά τις γκριζομπλε επιφάνειες... !!!Έμεινα με το 4" !!! Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
PapGeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2007 Παναγιώτη, αυτά τα diffraction rings, ή αλλιώς airy disks είναι για όλα τα λεφτά – δεν χορταίνω να τα βλέπω κι εγώ με το ETX μου. Προσωπικά, δεν έχω δει τον Άρη ακόμα, αλλά σκοπεύω τον επόμενο μήνα να τον κυνηγήσω ανελέητα. Ήδη ο πλανήτης έχει αρχίσει να αυξάνει σε διάμετρο και γύρω στις 18 του Δεκέμβρη θα είναι στις καλύτερές του για παρατήρηση. Μακάρι να επαναληφθούν οι ένδοξες μέρες του 2005, όταν με το binoviewer μου, όχι μόνο διέκρινα λεπτομέρειες στην επιφάνειά του, αλλά αναγνώριζα και τις περιοχές του. Για να δούμε τι θα δούμε… PapGeo
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Παιδιά, ο Άρης σήμερα είναι στην κοντινότερη απόσταση στη Γη για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Οπότε μην χάσετε την ευκαιρία. Πάντως πριν 2 εβδομάδες περίπου που η ατμόσφαιρα ήταν βράχος, τον είδα στα 400x και ήταν μαγευτικός. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Προχθές που είχε ένα άνοιγμα ο ουρανός προσπάθησα με barlow 3x και χρησιμοποιώντας τα δύο προσοφθάλμια του SW Dob 8'' και δεν μπόρεσα να διακρίνω κάτι..... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
koyote Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δυστυχως ομως σημερα τα συννεφα δεσποζουν στον ουρανο Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
aristhdis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 καλημερα σε ολουςκοιταξα και εγω εχτες τον αρη για πρωτη φορα και η αληθεια ειναι οτι απογοητευτικα λιγακι...πολυ μικρος για να δω λεπτομερειες πανω του...μεχρι τις 260 τραβηξα τις μεγενθυνσεις χωρις να τις σηκωνει το τηλεσκοπιο μου αλλα τιποτα... ( 4'' mak )στις πιο λιγες ηταν πολυ μικρος ,,,,στις μεγαλυτερες δυσκολο το focus...ισως να εφταιγε και η ατμοσφαιρα δεν ξερω..θα προσπαθησω παλι παντως...
aristhdis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 καλημερα σε ολουςκοιταξα και εγω εχτες τον αρη για πρωτη φορα και η αληθεια ειναι οτι απογοητευτικα λιγακι...πολυ μικρος για να δω λεπτομερειες πανω του...μεχρι τις 260 τραβηξα τις μεγενθυνσεις χωρις να τις σηκωνει το τηλεσκοπιο μου αλλα τιποτα... ( 4'' mak )στις πιο λιγες ηταν πολυ μικρος ,,,,στις μεγαλυτερες δυσκολο το focus...ισως να εφταιγε και η ατμοσφαιρα δεν ξερω..θα προσπαθησω παλι παντως...
PapGeo Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 καλημερα σε ολουςκοιταξα και εγω εχτες τον αρη για πρωτη φορα και η αληθεια ειναι οτι απογοητευτικα λιγακι...πολυ μικρος για να δω λεπτομερειες πανω του...μεχρι τις 260 τραβηξα τις μεγενθυνσεις χωρις να τις σηκωνει το τηλεσκοπιο μου αλλα τιποτα... ( 4'' mak )στις πιο λιγες ηταν πολυ μικρος ,,,,στις μεγαλυτερες δυσκολο το focus...ισως να εφταιγε και η ατμοσφαιρα δεν ξερω..θα προσπαθησω παλι παντως...Το να δεις λεπτομέρειες στον Άρη με μικρό τηλεσκόπιο είναι πολύ δύσκολο, ένας μικρός άθλος, όχι όμως και ακατόρθωτο, αν το seeing είναι καλό και το Mak-Cas τηλεσκόπιό σου είναι θερμικά εξισορροπημένο με το περιβάλλον - του οποίου Mak-Cas ο κλειστός σωλήνας παίρνει ώρα για να το επιτύχει. Τον παρατηρούσα κι εγώ χθες βράδυ (σήμερα πρωί καλύτερα) από την Αθήνα, με το 10ιντσο dob μου, από τις 1:30πμ έως τις 4:00πμ. Αφού έβγαλα τηλεσκόπιο / προσοφθάλμια στο μπαλκόνι ήδη από τις 7μμ, έφυγα για μια κοινωνική υποχρέωση που είχα. Στις 1:30 που επέστρεψα, το τηλεσκόπιο ήταν απόλυτα θερμικά εξισορροπημένο και πανέτοιμο για χρήση. Φόρεσα την στολή εργασίας μου (τα χιονοδρομικά μου), έλεγξα την ευθυγράμμιση των οπτικών μου (ισχύει για dob) και τοποθέτησα το πρώτο ζευγάρι προσοφθαλμίων στο binoviewer μου. Ήδη από τις 101x και παρά το μικρό είδωλο του πλανήτη, διακρίνονταν γενικά οι σκοτεινές περιοχές έναντι των φωτεινών. Οι καλύτερες εικόνες που έλαβα ήταν με ζεύγη προσοφθαλμίων στις 170x και, κάποιες στιγμές, στις 225x, όταν πρόσκαιρα η ατμόσφαιρα έτυχε να σταθεροποιείται κάπως περισσότερο. Ολοκλήρωσα την παρατήρηση, όπως είπα, γύρω στις 4:00, λίγη ώρα δηλαδή αφότου είχε ήδη «ανατείλει» από τον ορίζοντα της επιφάνειας του πλανήτη η μεγάλη του ατραξιόν, η Syrtis Major, και αφού είχα «κλέψει» αρκετές όμορφες εικόνες και από τον Κρόνο, ο οποίος είχε πια ανέβει αισθητά στον ουρανό, μαζί με τον αστερισμό του Λέοντα. Γενικά, θα ήθελα να πω κι εγώ ότι, όποιος ενδιαφέρεται για πλανητική (τουλάχιστον) παρατήρηση και πιθανότατα τα πάει καλά με οπτικά όργανα όπως τα κιάλια, καλό θα ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει ένα binoviewer (διοφθάλμιο). Ακόμα και κάποιο από τα πιο οικονομικά, μπορεί να του προσφέρει πολλά, ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσκολους στόχους, όπως ο Άρης. Φιλικά PapGeo
Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Εγώ πάλι έχω να κάνω παρατήρηση από το καλοκαίρι Μια σχολή διάβασμα την άλλη έχει συννεφιά και έτσι έχω να κάνω παρατήρηση μήνες....Αν όλα πάνε καλά λέω να ανέβω στην ταράτσα με ένα φίλο μου απόψε Να ρωτήσω όμως κάτι.Τα diffraction rings τι ακριβώς είναι
Alexander Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2007 [Να ρωτήσω όμως κάτι.Τα diffraction rings τι ακριβώς είναι Τα diffraction rings -αν δεν κάνω λάθος- είναι κάποια "δακτυλίδια" που βλέπεις στο εντελώς μη εστιασμένο είδωλο ενός αστέρα, αν είναι καλό το seeing ,για να τεστάρεις το collimation(αν έχεις κατοπτρικό τηλεσκόπιο). Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2007 Να ρωτήσω όμως κάτι.Τα diffraction rings τι ακριβώς είναι Είναι τα δακτυλίδια που πλαισιώνουν το είδωλο ενός άστρου,σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση και καλό seeing. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2007 ...Να ρωτήσω όμως κάτι.Τα diffraction rings τι ακριβώς είναι Οι δακτύλιοι περίθλασης (diffraction rings) οφείλονται στη φύση του φωτός και συγκεκριμένα στο φαινόμενο της περίθλασης. Εξ αιτίας αυτού το είδωλο ενός αστεριού στο τηλεσκόπιο δεν είναι ποτέ απόλυτο σημείο αλλά ένας πολύ μικρός φωτεινός δίσκος που περιβάλεται από αρκετούς φωτεινούς δακτυλίους που γίνονται όλο και πιό αμυδροί από τον εσωτερικό προς τους εξωτερικούς. Γι αυτό συνήθως είναι ορατοί μόνο οι πρώτοι δύο-τρείς το πολύ. Όσο πιό μεγάλο είναι το τηλεσκόπιο, τόσο πιο μικροί είναι οι δακτύλιοι και ο φωτεινός δίσκος στο κέντρο, τείνοτας να φαίνονται σαν πραγματικό σημείο σε συνήθεις μεγεθύνσεις. Στα μικρά τηλεσκόπια (μέχρι 5" περίπου) είναι εύκολο να δει κανείς τα παραπάνω απλά αυξάνοντας πολύ τη μεγέθυνση και εφόσον το seeing το επιτρέπει. Στα μεγαλύτερα τηλεσκόπια, οι δακτύλιοι και ο δίσκος του ειδώλου γίνονται τόσο μικρά και φωτεινά που χάνονται στη διαταραχή του seeing. Η αύξηση της μεγέθυνσης δεν μπορεί πια να τα αναδείξει και στη θέση τους φαίνεται μιά θολή μπαλίτσα - συνέπεια του seeing. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Alexander Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Σχετικά με την παρατήρηση του Άρη: Χτες αφού έκανα το πρώτο μου collimation , και άφησα κάποιες ώρες το τηλεσκόπιο(dob 10) έξω στο μπαλκόνι , είδα τον άρη με το προσοφθάλμιο 10mm του dob + barlow 3x άρα 360x αρκετά καθαρά Μπορούσα να διακρίνω καθαρά αυτη τη μαυρη μακρόστενη περιοχή λιγο πιο μακριά από το κέντρο του πλανήτη (δεν ξέρω τα ονόματα των περιοχών του Αρη) και με περισσότερη δυσκολία τον πόλο.Ακόμη δεξιά κιαριστερά έβλεπα (όχι καθαρά) κάποιους χρωμματισμούς π.χ. μπλέ και πορτοκαλί. Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
koyote Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Τι ατυχια ειναι αυτη!! Μολις αγορασα τον barlow και θελω να τον δοκιμασω στον αρη ο καιρος ειναι συνεχεια συννεφιασμενος Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 2 εβδομάδες πριν την αντίθεση, την ημέρα που είχα την καλύτερη εικόνα του Άρη στα 400x όπου η ατμόσφαιρα ήταν βράχος (δεν νομίζω να τον ξαναδω ποτέ έτσι) είχα την εντύπωση πως έβλεπα 2ο πόλο. Μάλιστα το ανέφερα στον Δημήτρη τον συμπαρατηρητή μου ο οποίος δεν με πίστευε. Βρήκα σήμερα ένα σκίτσο στο cloudynights το οποίο αποδεικνύει ότι όντως είδα 2ο πόλο ακριβώς στο σημείο που δείχνει το σκίτσο. Η εικόνα που είχα δει λοιπόν είναι περίπου αυτό που φαίνεται στο σκίτσο. Οι 8 ίντσες έφτασαν στα όριά τους. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Μάνο τελικά έχεις καλύτερη διακριτική ικανότητα από εμένα Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Mανο με τι προσοφθάλμιο λέγινε η παρατήρηση? Σπύρος
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2007 Μάνο τελικά έχεις καλύτερη διακριτική ικανότητα από εμένα Μπααααα... Mανο με τι προσοφθάλμιο έγινε η παρατήρηση? vixen short barlow 2x + skywatcher 6mm long eye relief ultrawide. (Κοινώς με φτηνό εξοπλισμό) ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2007 Παιδια,(χρονια πολλα),η χρηση των ορθοσκοπικων δεν αποτελει πανακεια στις μεγαλες μεγενθυνσεις.Απλως ,σε οριακες καταστασεις,βλεπεις την διαφορα,ιδιαιτερα στο κοντραστ.Χρησιμοποιω (φανατικα) τη σειρα των UO HD orthos σε εστιακες αποστασεις 5-6-7-9-12,5-18μμ και ομολογω πως οταν το τηλεσκοπιο φθανει στα ορια του,θα προτιμησω την ευκρινεια του ορθοσκοπικου,απο την ανεση ενος μικρου Ναγκλερ.Παντως ο πιο καθοριστικος παραγοντας για την πλανητικη παρατηρηση,ειναι φυσικα οι ατμοσφαιρικες συνθηκες.Θα συμφωνησω επισης για την χρηση του binoviewer σε Σεληνη-πλανητες.Ενα πολυ καλο σετ (WO) κοστιζει γυρω στα 250 καινουργιο,ενω μπορει να αγοραστει πολυ φθηνοτερα σαν μεταχειρισμενο.Εγω πλεον,εχω παντα ετοιμο το binoviewer,και συχνα αλλαζω τροπο θεασης ,αναλογα με το αντικειμενο που παρατηρω.Για το θεμα του Μπαρλοου,θα προτιμουσα σκετα προσοφθαλμια με λιγες επιφανειες,παρα τη χρηση του Χ2, ή τη χρηση ζουμ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα