Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά σε όλους.

Το τελευταίο διάστημα έχω αναπτύξει ένα ενδιαφέρον για την ερασιτεχνική αστρονομία. Μου φαίνεται λογικό το πρώτο μου βήμα να είναι η αγορά ενός τηλεσκοπίου και ενός βιβλίου που θα με εισάγει στον κόσμο της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

Θέλω να κάνω μια οικονομική, σχετικά, επένδυση αν αυτό είναι εφικτό. με ενδιαφέρει να μπορώ να μεταφέρω το τηλεσκόπιο καθώς μένω Αθήνα και δεν θα καταφέρω να δω πολλά πράγματα.

Είδα ότι το Dob 8" το Πλανητάριο Θεσ/νίκης θα το φέρει τέλη Νοεμβρίου. Αν και το κόστος ειναι ιδανικό μοιάζει να είναι δύσκολο στην μεταφορά. Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για το:

Skywatcher 130/900 EQ2 (

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=517 )

Αξίζει να προχωρήσω σε αυτήν την αγορά?

Σας ευχαριστώ όλους,

Στέλιος

Δημοσιεύτηκε
Καλως ηρθες.Οσον αφορα το dob 8'' εγω ως αρχαρια προκειται να το αγορασω.Ειναι πολυ καλο :!: :!: :!:

...ΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΜΠΑΝΤA...

Walt Whitman

Δημοσιεύτηκε

Καλώς σας βρήκα!

Πρόδρομε, τα έχω ήδη δει τα σχετικά threads. Έψαχνα για γνώμες για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο από άτομα που το έχουν ή το έχουν δουλέψει.

Έλενα, το dob 8" θα το έχεις κάπου σταθερό ή σκοπέυεις να το μετακινείς?

Έχω έναν φίλο μου που το έχει και αναγκάζεται να αγοράσει τρίποδο για να μπορεί να το βγάζει και έξω από το σπίτι.

Δημοσιεύτηκε

Τι το κάνει το τρίποδο???

Μια χαρά μετακινείται το Dob 8'' και σε 1 λεπτό έχει στηθεί και είναι έτοιμο για παρατήρηση.Ούτε μεγάλο βάρος έχει, και στα χέρια σηκώνεται πολύ εύκολα.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

Όπως την είδα την βάση δεν νομίζω ότι μπορείς να το στήσεις σε οποιοδήποε τύπο εδάφους.

Το έχεις το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο? Το έχεις πάρει μαζί σου σε π.χ. βουνό?

Δημοσιεύτηκε

Το ίδιο έχω και εγώ και δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα σε βουνό.

Εύκολα στήνεται ακόμη και σε έδαφος με μικρή (έως μεγάλη) κλίση.Όλες οι Dobsonian βάσεις έτσι είναι, και όλοι τρέχουν στα βουνά με αυτές.

Για να αγοράσει τρίποδα ο φίλος σου, πρέπει να δώσει γύρω στα 700 ευρώ το ελάχιστο.Από εκεί ξεκινούν οι ισημερινές στηρίξεις.

ΥΓ. Καλώς ήρθες!

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

'Αγγελε, όντως 700 ευρώ είναι το κόστος για ένα τέτοιο τρίποδο. Θα προσπαθήσω να τον κάνω έστω να το δοκιμάσει πρώτα με την δική του βάσ πριν προχωρήσει σε τέτοια αγορά.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιεύτηκε

Για βιβλίο θα σου πρότεινα να αγοράσεις το NightWatch.(Αν μένεις κοντά σε Βύρωνα-Παγκράτι-Καισαριανή μπορώ να σου το δανείσω.)

Και αν έχεις αυτοκίνητο, να μην σκέφτεσαι το πώς θα μεταφερθεί το Dob 8'' γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Προσωπικά μου αρέσουν πολύ οι Dobson βάσεις γιατί είναι απλές,εύκολες και γρήγορες στο στήσιμο.Και συνήθως μπορείς να αποκτήσεις και περισσότερες ίντσες διαμέτρου απ'ότι ένα τηλεσκόπιο σε ισημερινή στήριξη ("τρίποδο").

Όμως περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...

Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, να δοκιμάσεις το τηλεσκόπιο του φίλου σου και νομίζω ότι θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε
Με το τρίποδο είναι ποιο ασταθές το τηλεσκόπιο, ιδιαίτερα αν είσαι σε ανώμαλο έδαφος. Και για να το στήσεις θα πρέπει να κονταίνεις και να μακραίνεις τα πόδια. Η βάση Dob είναι ποιο σταθερή. Επίσης είναι και ποιο μεταφέρσιμο από το να κουβαλάς ξεχωριστά τρίποδο, κεφαλή και αντίβαρα. Εγώ πάντως που κάνω μόνο στο βουνό παρατήρηση δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και στήνω - ξεστήνω πάααρα πολύ γρήγορα. Το μόνο κακό της συγκεκριμένης βάσης είναι ότι δεν έχει παρακολούθηση, πράγμα που χρειάζεται μόνο στη φωτογράφηση κατά τη γνώμη μου.
Δημοσιεύτηκε
Φίλε steliosm εχω μολις αγορασα ένα dob 10" το οποίο δεν μου δημιουρχει και ιδιαίτερο πρόβλημα στην μετακίνηση,βεβαια ακόμα είναι αρχη για να μπορω να σου πω με βεβαιοτητα κάτι αλλα πιστεύω οτι δεν θα εχεις πρόβλημα με την φορητοτητα του. Π.χ σήμερα το βράδι εχουμε κανονίσει να το μεταφέρω στην ταραστα ενος φιλου στον 3ο (δεν εχει ασανσερ #-o ).
Δημοσιεύτηκε
Γιάννη, το dob 8" το αγόρασες από το εξωτερικό? Το astronomy.gr αναφέρει ότι θα έχει διαθέσιμα αυτά τα τηλεσκόπια τέλη Νοέμβρη. Είναι και ο λόγος που κοιτάζω μήπως αγοράσω το Omni 150 τελικά.
Δημοσιεύτηκε
Με το τρίποδο είναι ποιο ασταθές το τηλεσκόπιο, ιδιαίτερα αν είσαι σε ανώμαλο έδαφος. Και για να το στήσεις θα πρέπει να κονταίνεις και να μακραίνεις τα πόδια. Η βάση Dob είναι ποιο σταθερή. Επίσης είναι και ποιο μεταφέρσιμο από το να κουβαλάς ξεχωριστά τρίποδο, κεφαλή και αντίβαρα. Εγώ πάντως που κάνω μόνο στο βουνό παρατήρηση δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και στήνω - ξεστήνω πάααρα πολύ γρήγορα. Το μόνο κακό της συγκεκριμένης βάσης είναι ότι δεν έχει παρακολούθηση, πράγμα που χρειάζεται μόνο στη φωτογράφηση κατά τη γνώμη μου.

Θα διαφωνήσω με το φίλο Μανούσο και θα πω και τα πλεονεκτήματα της άλλης πλευράς..

Το τηλεσκόπιο δεν είναι πιο ασταθές το τηλεσκόπιο, ίσα ίσα μπορείς να στήσεις και σε κεκλιμένο επίπεδο ρυθμίζοντας το ύψος των ποδιών σε αντίθεση με το dob που αν έχει κατηφόρα θα είσαι μονίμως στραβά. Επίσης θέλω να πω για την οδηγηση, δεν είμαι της άποψης ότι χρειάζεται μόνο στη φωτογράφηση, θα έλεγα ότι είναι απαιραίτητη και στην παρατήρηση η τουλάχιστον βοηθάει, διότι σε μεγάλες μεγενθύσεις το είδωλο βγαίνει απο το πεδίο σε δευτερόλεπτα και οποιαδήποτε διόρθωση με το χέρι το κρατάει μεν στο πεδίο το κουνάει δε σε μεγάλο βαθμό ώστε να χάνονται πολλές λεπτομέρειες. Το θετικό που βλέπω εγώ είναι στο πόσο γρήγορα μπορείς να το στήσεις αλλα και πάλι, είναι ο καθένας τι θέλει απο το τηλεσκόπιο του.

Προσωπικά δεν θα προτιμούσα το dob κι ας στήνω περισσότερη ώρα, κερδίζω αργότερα..

Δημοσιεύτηκε

Εσύ στήνεις σε κατηφόρα ή ανηφόρα; Για ανώμαλο έδαφος είπα.

Είναι κοινώς γνωστό ότι οι ισημερινές (με τρίποδο) είναι λιγότερο μεταφέρσιμες. Επίσης είναι γνωστό ότι οι ισημερινές ενδείκνυνται για αστροφωτογράφηση. Αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Δεν θα σταθώ πολύ σε αυτά. Όσο αφορά τη σταθερότητα, για δοκίμασε να φορτώσεις ένα τηλεσκόπιο πάνω από 8 ίντσες σε ισημερινή και να κάνεις παρατήρηση και θα καταλάβεις την αξία της Dob στη σταθερότητα. Για την παρακολούθηση, τι να την κάνω αν το προσοφθάλμιο είναι χαμηλά και θα πρέπει να σπάσω το λαιμό μου ή θα πρέπει να ανέβω σε καρέκλα για να το φτάσω. Μπορείς να παρατηρείς ένα στόχο για 30 λεπτά σε αυτές τις στάσεις; Με τη Dob και μια καρεκλίτσα (καθιστός και όχι όρθιος) απολαμβάνεις παρατήρηση. Οι μεγάλες μεγεθύνσεις τις περισσότερες φορές δεν υπερβαίνουν τα 200-220Χ (με εξαίρεση το καλό seeing), οπότε δεν θεωρώ απαραίτητη την παρακολούθηση. Οπότε η ισημερινή δε βοηθάει στην παρατήρηση, ίσα ίσα που την κάνει χειρότερη. Υπήρξα κάτοχος ισημερινής και κατέληξα να είμαι Dobas μιας και μου αρέσει περισσότερο η παρατήρηση από την αστροφωτογράφηση.

Δημοσιεύτηκε
Εσύ στήνεις σε κατηφόρα ή ανηφόρα; Για ανώμαλο έδαφος είπα.

Είναι κοινώς γνωστό ότι οι ισημερινές (με τρίποδο) είναι λιγότερο μεταφέρσιμες. Επίσης είναι γνωστό ότι οι ισημερινές ενδείκνυνται για αστροφωτογράφηση. Αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Δεν θα σταθώ πολύ σε αυτά. Όσο αφορά τη σταθερότητα, για δοκίμασε να φορτώσεις ένα τηλεσκόπιο πάνω από 8 ίντσες σε ισημερινή και να κάνεις παρατήρηση και θα καταλάβεις την αξία της Dob στη σταθερότητα. Για την παρακολούθηση, τι να την κάνω αν το προσοφθάλμιο είναι χαμηλά και θα πρέπει να σπάσω το λαιμό μου ή θα πρέπει να ανέβω σε καρέκλα για να το φτάσω. Μπορείς να παρατηρείς ένα στόχο για 30 λεπτά σε αυτές τις στάσεις; Με τη Dob και μια καρεκλίτσα (καθιστός και όχι όρθιος) απολαμβάνεις παρατήρηση. Οι μεγάλες μεγεθύνσεις τις περισσότερες φορές δεν υπερβαίνουν τα 200-220Χ (με εξαίρεση το καλό seeing), οπότε δεν θεωρώ απαραίτητη την παρακολούθηση. Οπότε η ισημερινή δε βοηθάει στην παρατήρηση, ίσα ίσα που την κάνει χειρότερη. Υπήρξα κάτοχος ισημερινής και κατέληξα να είμαι Dobas μιας και μου αρέσει περισσότερο η παρατήρηση από την αστροφωτογράφηση.

Ε ναι στο ανώμαλο έδαφος ακόμα χειρότερα..αν η μία πλευρά είναι πιο υπερυψωμένη απο την άλλη η έχει λακούβες π.χ. τότε πως στήνεις το dob?

Κουνιέται συνέχεια. Και γιατί όχι, έχει τύχει να στήσω και σε μικρής κλίσης ανηφόρα.. Αυτό για τη θέση παρατήρησης δεν το κατάλαβα, απο τη στιγμή που μου μιλάς για πολλές ίντσες θα μου μιλάς και για d.s.o. άρα παρατηρείς στο ζενίθ, πως κάθεσαι και παρατηρείς με το τηλεσκόπιο να κοιτάει ζενίθ? Δεν νομίζω ότι γίνεται να κάτσεις και να παρατηρήσεις..αυτό γίνεται μονο αν παρατηρείς στις 30 μοίρες π.χ. και κάτω, όπου κανείς δεν παρατηρεί d.s.o..

Επιπλέον στην ισημερινή, το τηλεσκόπιο μπορεί να περιστραφεί μέσα στα δαχτυλίδια και ο εστιαστής να γυρίσει όπου σε βολέυει. Για τη σταθερότητα στις πολλές ίντσες θα συμφωνήσω εν μέρει αλλά όταν μιλάμε για πραγματικά πολλές ίντσες, και σε καμία περίπτωση πάνω απο 8. (ένα φιλαράκι έχει 12ιντσο σε EQ6 και είναι βράχος). Προσωπικά πάντως ότι και στις 220 μεγενθύσεις το είδωλο φέυγει γρήγορα και η διόρθωση δεν βοηθάει ικανοποιητικά.

Και εγώ έχω δουλέψει αρκετά dobson και έτσι μου φάνηκε η όλη εμπειρία.

Αυτό που λες για την αστροφωτογράφηση, εντάξει νομίζω ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα που μπορεί να σ αρέσουν και τα δύο και ή μόνο το ένα.

Επιπλέον θέλω να πώ ένα παράπονο μου γενικό σχετικά με την αντιμετώπιση των dob και των ισημερινών εδω στο άστροβοξ.

Δεν μ αρέσει που προτείνεται από πολλά μέλη ως μοναδική η επιλογή του dob για τηλεσκόπιο αρχαρίου. Δέχομαι φυσικά ότι με 300 ευρώ παίρνεις τηλεσκόπιο με πολλές δυνατότητες αλλά νομίζω ότι πρέπει απο την αρχή να προβάλλονται και οι ισημερινές με τα πλεονεκτήματα τους κλπ κλπ καθώς και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιος με μια ισημερινή ίσως όχι την κορυφαία αλλά κάποια που θα τον διδάξει πολύ περισσότερη αστρονομία απο την απλή κίνηση του dob. ΔΕΝ θέλω να τα υποβαθμίσω αλλά πολλές φορές η απλότητα και η ευκολία μπορεί να παρασύρει κάποιον που ήθελε να κάνει κάτι άλλο στο να πάρει ένα dob και ίσως να μείνει εκεί.. Δεν είπα όλοι να πάρουν EQ6 αλλά υπάρχουν ισημερινές φθηνές οι οποίες δίνουν πολλές δυνατότητες πραγματικά, χωρίς πολύ περισσότερα λεφτά. Επιπλέον έχω παρατηρήσει ότι άτομα που ξεκινάνε με dob δυσκολεύονται αρκετά να μάθουν την ισημερινή σε αντίθεση με τους ισημεράδες οι οποίοι έχουν πλεονεκτήματα και γνώσεις όσο αναφορά την κίνηση του ουρανού κλπ.

Αυτά εν ολίγοις, καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του.

Δημοσιεύτηκε
Ε ναι στο ανώμαλο έδαφος ακόμα χειρότερα..αν η μία πλευρά είναι πιο υπερυψωμένη απο την άλλη η έχει λακούβες π.χ. τότε πως στήνεις το dob? Κουνιέται συνέχεια.
Εγώ πάντως ποτέ δεν είχα πρόβλημα αστάθειας οπουδήποτε κι αν έστηνα με το Dob.

Αυτό για τη θέση παρατήρησης δεν το κατάλαβα, απο τη στιγμή που μου μιλάς για πολλές ίντσες θα μου μιλάς και για d.s.o. άρα παρατηρείς στο ζενίθ, πως κάθεσαι και παρατηρείς με το τηλεσκόπιο να κοιτάει ζενίθ? Δεν νομίζω ότι γίνεται να κάτσεις και να παρατηρήσεις..αυτό γίνεται μονο αν παρατηρείς στις 30 μοίρες π.χ. και κάτω, όπου κανείς δεν παρατηρεί d.s.o..
Κι όμως γίνεται. Με μια ρυθμιζόμενη καθ' ύψος καρέκλα.

Επιπλέον στην ισημερινή, το τηλεσκόπιο μπορεί να περιστραφεί μέσα στα δαχτυλίδια και ο εστιαστής να γυρίσει όπου σε βολέυει.
Βρε Τηλέμαχε και κάθε φορά που θα πηγαίνεις και σε ένα στόχο θα γυρίζεις το σωλήνα; Ε δεν είναι και τόσο βολικό αυτό.

ένα φιλαράκι έχει 12ιντσο σε EQ6 και είναι βράχος
Ποιο σταθερή από την Dob βάση σε αυτές τις ίντσες αποκλείεται να είναι. Άσε που θα πρέπει να ανεβαίνεις σε καρέκλα για να κοιτάς από το προσοφθάλμιο.

Δεν μ αρέσει που προτείνεται από πολλά μέλη ως μοναδική η επιλογή του dob για τηλεσκόπιο αρχαρίου. Δέχομαι φυσικά ότι με 300 ευρώ παίρνεις τηλεσκόπιο με πολλές δυνατότητες αλλά νομίζω ότι πρέπει απο την αρχή να προβάλλονται και οι ισημερινές με τα πλεονεκτήματα τους κλπ κλπ καθώς και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιος με μια ισημερινή ίσως όχι την κορυφαία αλλά κάποια που θα τον διδάξει πολύ περισσότερη αστρονομία απο την απλή κίνηση του dob. ΔΕΝ θέλω να τα υποβαθμίσω αλλά πολλές φορές η απλότητα και η ευκολία μπορεί να παρασύρει κάποιον που ήθελε να κάνει κάτι άλλο στο να πάρει ένα dob και ίσως να μείνει εκεί.. Δεν είπα όλοι να πάρουν EQ6 αλλά υπάρχουν ισημερινές φθηνές οι οποίες δίνουν πολλές δυνατότητες πραγματικά, χωρίς πολύ περισσότερα λεφτά. Επιπλέον έχω παρατηρήσει ότι άτομα που ξεκινάνε με dob δυσκολεύονται αρκετά να μάθουν την ισημερινή σε αντίθεση με τους ισημεράδες οι οποίοι έχουν πλεονεκτήματα και γνώσεις όσο αναφορά την κίνηση του ουρανού κλπ.
Για να ξεκινήσει κάποιος με μια ισημερινή θα πρέπει να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη από την αρχή και να πάρει κάτι καλό που θα του μείνει και όχι να ψάχνει να το πουλήσει μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Ξεκινώντας με Dob μπορεί αν θέλει αργότερα να αναβαθμίσει σε ισημερινή, αν και μόνο αν, θέλει να ασχοληθεί με αστροφωτογράφηση. Οι φθηνές ισημερινές το μόνο που προσφέρουν είναι μια στοιχειώδη παρακολούθηση χωρίς ιδιαίτερη σταθερότητα για αστροφωτογράφηση αξιώσεων. Άντε να κάνεις καμιά πλανητική με το ζόρι. Δεν νομίζω ότι η ισημερινή διδάσκει παραπάνω αστρονομία από την Dob. Σε εισάγει στη διαδικασία της ευθυγράμμισης αλλά αυτό είναι μια διαδικασία για αστροφωτογράφηση που είναι ένας κλάδος της αστρονομίας και όχι όλη η αστρονομία. Τον ουρανό τον μαθαίνεις με την συστηματική παρατήρηση άσχετα αν έχεις τηλεσκόπιο ή όχι.

Δεν υποβαθμίζει κανείς τις ισημερινές στηρίξεις, ούτε λέμε ότι το Dob είναι καλύτερο. Απλά λέμε ότι είναι φτιαγμένες για άλλο σκοπό. Όπως οι ισημερινές είναι για αστροφωτογράφηση έτσι και οι Dob είναι για παρατήρηση. Αυτό οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε στον αρχάριο που θέλει να ασχοληθεί με το χόμπι και να τον βοηθήσουμε να κάνει σωστές επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Η σωστή ακολουθία κατά τη γνώμη μου είναι πρώτα κάνε παρατήρηση και μετά αστροφωτογράφηση.

Δημοσιεύτηκε
Όπως οι ισημερινές είναι για αστροφωτογράφηση έτσι και οι Dob είναι για παρατήρηση.

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το καθένα υπερτερεί εκεί που το άλλο όχι. Όσον αφορά πχ το θέμα της παρατήρησης, λαμβάνοντας υπόψιν την άνεση, το Dob βγαίνει νικητής και με διαφορά. Αυτό όμως μέχρι ενός σημείου. Όταν κυμαίνεσαι σε μεγεθύνσεις πάνω των 250Χ, το "σπρώξιμο" κάποια στιγμή καταντάει πολύ κουραστικό και σε τέτοιες περιπτώσεις θα εκτιμούσε δεόντως κάποιος το tracking που προσφέρουν οι ισημερινές. Απο την άλλη, την ευκολία στησίματος που παρέχει η Dob δεν είναι κάτι το αμελητέο, και σε περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεση του ή είναι κουρασμένος, παίζει σίγουρα καταλυτικό ρόλο. Για αστροφωτογράφηση όμως, ούτε λόγος. Αυτό πάντως που προσωπικά θεωρώ πολύ χρήσιμο και βολικό στις ισημερινές, είναι οι μικρομετρικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις με το χειριστήριο, όπου σε άλλες περιπτώσεις με το Dob δεν μπορείς να κάνεις πλήρως αποτελεσματικά αφού η παραμικρή δόνηση επιφέρει σεισμό 7 ρίχτερ ! #-o

ένα φιλαράκι έχει 12ιντσο σε EQ6 και είναι βράχος
Ποιο σταθερή από την Dob βάση σε αυτές τις ίντσες αποκλείεται να είναι.

Θα συμφωνήσω απόλυτα.

Επιπλέον στην ισημερινή, το τηλεσκόπιο μπορεί να περιστραφεί μέσα στα δαχτυλίδια και ο εστιαστής να γυρίσει όπου σε βολέυει.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαλάσεις τη πολική ευθυγράμμιση που έχεις κάνει έτσι.

Πάντως και εγώ έχω ψιλοβαρεθεί κάπως το ίδιο τροπάριο με το "πάρε Dob για αρχή". Όντας φανατικός Dobσονάς παλαιότερα, τώρα αντιλαμβάνομαι ό,τι υπάρχουν και άλλες λύσεις, πόσο μάλλον όταν κάποιος δεν καλύπτεται με τη Dob. :)

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1476

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=533

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1291

Δημοσιεύτηκε

Για να ενημερώσω το thread προχώρησα στην αγορα του Celestron Omni XLT 150:

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1291

ενώ ο φίλος μου με το 8' dob αγόρασε την παρακάτω βάση:

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1376

Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης