Jump to content

Παρακαλώ βοηθήστε με οσο πιο γρήγορα γινεται...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρατήρω αρκετο καιρο τον ουρανο με κυαλια και τον τελευταιο χρονο σκεφτομουν να παρω και ενα τηλεσκοπιο αλλα λογω εξετασεων ειπα να το αναβαλω για του χρονου...

Σημερα ομως ο Πατερας μου θελησε να μου κανει μια ευχαριστη εκπληξη αγοραζοντας μου το πρωτο μου τηλεσκοπιο το Sky-Watcher 130/900 EQ2 ! Το προβλημα ειναι οτι το ειδε σε ενα μεγαλο βιβλιοπωλειο και το αγορασε χωρις να εχει κανει καποια ερευνα αγορας... Εγω εχοντας ψαξει το θεμα ηθελα να αγορασω μολις τελειωσω τις εξετασεις το Sky-Watcher dob 8''.

Επειδη δεν διαφερουν τοσο σε τιμη θα ηθελα την γνωμη σας αν αξιζει να το αλλαξω...

Το προβλημα ειναι οτι επειδη το βιβλιοπωλειο προμηθευεται μονο αυτο το τηλεσκοπιο απο το Πλανηταριο θα ειναι δυσκολη η αλλαγη... Εγω απο την πλευρα μου μιλησα με τον υπευθυνο του καταστηματος για το αν γινεται αλλαγη με το SkyWatcher dob 8'' η dob 10''(το 10'' το ειπα γιατι δυσκολα θα μπουν στον κοπο αλλαγης με ενα τηλεσκοπιο που ειναι φθηνοτερο απο το αρχικο ακομα και αν πληρωσω τη διαφορα και επιπλεον εχω μαζεψει χρηματα για να καλυψω την διαφορα μεταξυ dob 8''k dob 10'') και μου ειπε πως θα επικοινωνησει μαζι μου αυριο!

Παρακαλω θελω την αποψη σας πανω στο θεμα οπως επισης τη γνωμη σας αν το dob8 με dob10 εχουν τεραστια διαφορα και αν το 10'' κανει για εναν αρχαρειο με τηλεσκοπιο σαν εμενα...

Ευχαριστω για το χρονο σας :D !

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ήρθες στην παρατηρισιακή αστρονομία.

Το τηλεσκόπιο που ήδη έχεις έχει ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα μαγάλο μειωνέκτημα.

Το πλεονέκτημα είναι οτι έχει ισημερινή στήριξη.

Αυτός ο τύπος στήρηξης θα σε μυείσει στη λογική της ουράνιας σφαίρας και κυρίως των ουρανογραφικών συντεταγμένων.

Απο την άλλη τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ "λίγα".

Δηλ. έχει πολύ μικρή διάμετρο (ιδίως σε σχέση με το DOB) και η στίρηξή του είμαι υποτυπώδης...

 

Η γνώμη μου είναι να προτιμήσεις το Dob λόγω κυρίως μεγαλύτερης διαμέτρου γιατί σε πρώτη φάση, στην παρατήρηση θα σου αποκαλύψει απείρως περισότερα απο το 130μμ.

 

Τώρα όσον αφορά τη διάμετρο:

Σίγουρα οι 10' είναι προτιμότερες απο τις 8' αλλα στην περίπτωση που αποφασίσεις να ασχοληθείς με την αστροφωτογραφία, θα πρέπει να αγοράσεις μια σοβαρή ισημερινή στήριξη.

Όσο μεγαλύτερο (άρα και βαρύτερο) το τηλεσκόπιο τόσο στιβαρότερη (άρα και ακριβότερη) πρέπει να είναι η στίρηξη.

 

Τελικά θα σου προτείνω το DOB10' και όταν το "ξεζουμίσεις " στην παρατήριση και τυχών αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη φωτογραφία θα επενδύσεις σε μια πολύ καλή στήριξη...

 

Ελπ'ιζω να βοήθησα!!! :cheesy:

The Truth Is Out There... 8-[ 8-[ 8-[
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς πιο συχνά". Αυτό θα το διαβάσεις πολλές φορές σε αστρονομικά βιβλία. Και από την λίγη πείρα μου μπορώ να πω πως είναι μεγάλη αλήθεια.

Όλοι μας θέλουμε την μεγαλύτερη διάμετρο που μπορούμε να έχουμε με ένα δεδομένο κόστος, αλλά αυτό εις βάρος της φορητότητας και της ευχρηστίας. Υπήρξα κάτοχος ενός 10" dob το οποίο τελικά επώλησα μετά από λίγους μήνες και ελάχιστη χρήση επειδή λυπόμουν να το βλέπω "παρκαρισμένο". Αν είσαι σίγουρος πως το θέμα της μεταφοράς δεν θα σε δυσκολέψει, σίγουρα το dob από το μικρό νευτώνειο.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν έχεις πρόβλημα μεταφοράς σου συνηστώ το dob 10", οι δυνατότητες του είναι φοβερά καλύτερες σε σχέση με μικρότερα π.χ. 6 ιτσών καθώς τυγχάνει να έχω συγκρίνει το dob 10" με ενα 6" πανω σε ισημερινή. Και φυσικά είναι κατάλληλο για αρχάριο...αρκκεί να αγοράσεις κι κάποιο βιβλίο να μάθεις αστερισμούς κ.τ.λ.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ο όγκος.

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω οι ίντζες θα σου δείξουν παραπάνω πράμτα απο ένα με μικρότερη δίαμετρο.Το 10" θα σου πω και εγώ. Το 8" εχω εγώ αλλά αν έπερνα σήμερα τηλεσκόπιο το 10" θα έπερνα!!!! :mrgreen:

 

Καλώς ήρθε στην ερασιτεχνική αστρονομία Νίκο, καλές παρατηρήσεις και καθαρούς ουρανούς!!!

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω πολυ! :cheesy:

Το nightwatch το εχω διαβασει οποτε τα βασικα θελω να πιστευω πως τα ξερω. Αυτο που με προβληματιζει μεταξυ 8''-10'' ειναι αν η διαφορα αποδοσης δικαιολογει την χρηματικη διαφορα μεταξυ τους.Οσο αφορα το μεγεθος δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα καθως τις περισοτερες φορες θα παρατηρω απο την ταρατσα τοu σπιτιου μου...

Περιμενω πως και πως το αυριανο τηλεφωνημα του πωλητη και θελω να πιστευω πως θα ειναι εφικτο να το αλλαξω με καποιο απο dob 8''-dob 10''.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε nick, όπως είπε και ο Παναγιώτης, τα πράγματα είναι δύσκολα μέσα από πόλη για τηλεσκόπια μεγάλης διαμέτρου! Καθώς ναι μεν μαζεύουν πιο πολύ αστρικό φως, αλλά ταυτοχρόνως μαζεύουν και το φως της πόλης, και είναι πολύ, και αυτό που θα βλέπεις από το προσοφθάλμιο δε θα είναι και ότι καλύτερο. Οι μεγάλες διάμετροι θέλουν ΠΟΛΥ σκοτεινό ουρανό! Αλλά όπως λες τις περισσότερες φορές θα παρατηρείς από την πόλη, άρα ίσως να παρατηρήσεις και στην εξοχή. Οπότε θα αποζημιωθείς, έστω και αν κάνεις μια παρατήρηση το χρόνο!

Ότι και να πάρεις πάντως σου εύχωμε καλές παρατηρήσεις και καθαρούς ουρανούς!

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο, καλώς ήλθες στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας και στην παρέα μας!

 

Οι περισσότερες ίντσες «διψάνε» περισσότερο για σκοτεινό ουρανό. Εκεί εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Εκεί επίσης «παίζεται» το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού παρατηρησιακά. Μέσα από την πόλη και, γενικά, μέσα από κάθε μέρος με φωτορύπανση, θα είσαι πολύ περιορισμένος. Μόνο πλανητική παρατήρηση θα μπορείς να απολαύσεις, καθώς επίσης να διαχωρίσεις με το τηλεσκόπιό σου κάποιους φωτεινούς διπλούς και πολλαπλούς αστέρες, όσους βέβαια θα μπορείς να εντοπίσεις μέσα από την φωτορύπανση. Όσα από τα υπόλοιπα αντικείμενα (deep sky objects, δηλαδή αστρικά σμήνη, νεφελώματα και γαλαξίες) καταφέρεις επίσης και με μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίσεις, θα τα βλέπεις «ξεπλυμένα» και δεν θα έχουν καμία σχέση με την εικόνα που θα λάβεις παρατηρώντας κάτω από σκοτεινό ουρανό.

 

Αν σύμφωνα με τα παραπάνω οι δυνατότητές σου εξαντλούνται στην ταράτσα του σπιτιού σου, τότε θα μπορούσες κάλλιστα να επιλέξεις τις 8 ίντσες, οι οποίες είναι και βολικότερες στη μεταφορά, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω από αυτό με αυτοκίνητο, αν χρειαστεί ευκαιριακά να στήσεις το τηλεσκόπιό σου σε σκοτεινό ουρανό.

 

Αν νομίζεις ότι θα μπορείς να παρατηρείς τακτικότερα από σκοτεινό ουρανό, επέλεξε τις 10 ίντσες. Μεταφέρονται όμως δυσκολότερα και πιάνουν αρκετό χώρο στο αυτοκίνητο - το πόσο, καλό είναι να το ερευνήσεις πριν προχωρήσεις σε αγορά.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο, καλώς ήλθες κι από εμένα! Αν τελικά μπορέσεις να κάνεις την αλλαγή και το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα, πήγαινε κατευθείαν για τις 10". Η βάση είναι λίγα εκατοστά φαρδύτερη από το 8ιντσο, ενώ ο 10άρης σωλήνας (f/4.7) έχει ακριβώς το ίδιο μήκος με τον 8ιντσο (f/6) και είναι 5 πόντους φαρδύτερος. Η διαφορά βάρους είναι αμελητέα. Δες και την περίπτωση του flextube, όπου διπλωμένος ο 10ιντσος σωλήνας είναι γύρω στους 75 πόντους ύψος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω, μονάχα όταν βρεθείς σε σκοτεινό ουρανό θα μπορέσεις πραγματικά να αξιοποιήσεις ότι πάρεις.

Καλή συνέχεια!

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου καλώς όρισες στην ερασιτεχνική αστρονομία. Ό,τι τηλεσκόπιο και να πάρεις να ξέρεις ότι δεν έχει καμιά σχέση ο ουρανός της πόλης με τον ουρανό του βουνού. Τώρα για τηλεσκόπιο πάρε καλύτερα το 10'' Dob. Έχεις να δεις πάρα πολλά αντικείμενα με αυτό.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είμαι απίστευτα χαρούμενος σημερα καθως με ενημερωσαν πως την αλλη εβδομαδα θα εχω το dob 10''!!! :cheesy:

Σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια... =D>

Οσον αφορα την παραταρηση να διευκρινησω πως φετος θα περιοστω στην ταρατσα (θα προσπαθησω να παω ομως και σε κανα βουνο μολις μαθω να το χειριζομαι...)γιατι εχω τις πανελλαδικες και απο του χρονου θα ειμαι πιο ελευθερος να πηγαινω οσες εξορμησεις θελω!

Το μονο που μενει τωρα ειναι να ψαξω αν χρειαζομαι καποια επιπροσθετα προσοφθαλμια η ενα φακο barlow... Θα κοιταξω αν υπαρχει καποια παρομοια δημοσιευση πανω στο θεμα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Uranometria σου προτείνω, αλλά πάνω απ'όλα προέχει η εκμάθηση των αστερισμών. Είναι το αλφάβητο της παρατήρησης.

 

Καλωσήλθες!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Uranometria σου προτείνω, αλλά πάνω απ'όλα προέχει η εκμάθηση των αστερισμών. Είναι το αλφάβητο της παρατήρησης.

 

Καλωσήλθες!

 

τον συγκεκριμενο τον εχει στο πλανηταριο? Παντως απο τον παπασωτηριου πρεπει να τον παραγγειλω...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλή η Uranometria αλλά νομίζω πως είναι υπερβολή για κάποιον αρχάριο. Είναι και πανάκριβος χάρτης. Μπορείς να ξεκινήσεις με τον sky & telescope pocket sky atlas. Τον έχει το πλανητάριο στα 25€ ή αν έχεις πιστωτική κάρτα μπορείς να τον παραγγείλεις από εδώ με τα μισά λεφτά.

 

 

Την Uranometria έχει νόημα να την πάρεις όταν εξοικειωθείς αρκετά με τον σκοτεινό ουρανό και όταν θα είσαι άτοιμος για πιο σοβαρές παρατηρήσεις εκτός Αθηνών.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο, υπερβολή για έναν αρχάριο θεωρώ το 10ιντσο. Άπαξ όμως και το επιλέξει, πιστεύω ότι η Uranometria είναι πολύ προτιμότερη.

Εναλλακτικά υπάρχει και ο SkyAtlas.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καθόλου υπερβολή δεν είναι το 10ιντσο. Το παίρνει τώρα και έχει να ασχολείται για χρόνια. Ο σωλήνας αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αστροφωτογράφηση οριακά πάνω στην εq6 αργότερα. Είναι πολύ καλός σωλήνας και γρήγορο όργανο.

 

Η Uranometria μέσα από την Αθήνα για έναν αρχάριο δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά, άσε που συνολικά κοστίζει και γύρω στα 160€. Ξεκινάει λοιπόν με έναν μικρότερο χάρτη και μαθαίνοντας βλέπει τι του χρειάζεται. Έτσι κι αλλιώς ένας μικρός χάρτης είναι πάντα χρήσιμος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης