Jump to content

terrain_inconnu

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    57
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από terrain_inconnu

  1. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιος να τραβήξει την φωτογραφία του HIP 44575 (HD 77877) όπως ακριβώς την θέλεις, μπορείς στην ανάγκη να χρησιμοποιήσεις το Simbad για να εξάγεις μια λήψη DSS σαν αυτή που επισυνάπτω, με ή χωρίς σταυρόνημα (είναι περίπου 6x2 deg αλλά μπορείς να αλλάξεις το πεδίο σε ότι σε βολεύει).
  2. Το στάδιο αυτό περιγράφει τα βήματα που απαιτούνται για να ευθυγραμμιστεί ο εστιαστής από την αρχή. Δεν είναι κάτι που υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται να σε απασχολεί (εκτός αν σκοπεύεις να αλλάξεις εστιαστή ή ο υφιστάμενος έχει μετακινηθεί από την θέση του μετά από χτύπημα κτλ). Στην περίπτωση που δεν θέλεις να διαθέσεις προς το παρόν επιπλέον χρήματα για εργαλεία ευθυγράμμισης (cheshire, concenter, laser): Αν μαζί με το τηλεσκόπιο παρέλαβες και το ονομαζόμενο collimation cap της Skywatcher (βλ. εικόνα παρακάτω), τότε μπορείς πολύ εύκολα να ελέγξεις και να διορθώσεις την ευθυγράμμιση με ικανοποιητική ακρίβεια (οδηγίες εδώ: https://inter-static.skywatcher.com/upfiles/en_download_caty01424817556.pdf). Ως ύστατη λύση μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα collimation cap μόνος σου με διάφορους τρόπους (π.χ. https://mnemovorous.wordpress.com/2009/02/21/diy-newtonian-collimation-tool/). O τελικός έλεγχος ευθυγράμμισης γίνεται με την επίσης πολύ εύκολη μέθοδο του αφεστιασμένου άστρου (star test collimation). Αν χρειαστείς κάποια διευκρίνηση για τα παραπάνω στείλε μου προσωπικό μήνυμα για να το δούμε πιο αναλυτικά.
  3. Στα περισσότερα σημεία, στην ουσία σχεδόν σε όλα, συμφωνούμε, δεν τίθεται δηλαδή θέμα άγονης αντιπαράθεσης. Στο μόνο που πραγματικά διαφωνούμε είναι αν η οπτική/μηχανική ανωτερότητα του classic 6" dob είναι τόσο μεγάλη όσο αφήνεις να εννοηθεί και αν αυτή αντισταθμίζει καθολικά την μειωμένη φορητότητα. Εσύ λες ξεκάθαρα ναι. Εγώ από την άλλη λέω "ίσως ναι, ίσως όχι, εξαρτάται". Ο λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δυνατότητες που προσφέρει η αυξημένη φορητότητα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες οπτικές/μηχανικές αδυναμίες. Δεν βλέπω πρόβλημα σε αυτό. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.
  4. Αν καταλαβαίνω σωστά δεν έχεις ιδία εμπειρία με τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια για να συγκρίνεις τις αποδόσεις τους στο πεδίο. Προσωπικά σε μια τέτοια περίπτωση θα ήμουν πολύ πιο επιφυλακτικός στο να εκφράσω τόσο ισχυρές απόψεις περί οπτικής και μηχανικής υπεροχής. Αναμφισβήτητα υπάρχει διαφορά, αλλά σε σχέση με το τι βλέπει κανείς στο προσφθάλμιο η διαφορά είναι μεν μετρήσιμη αλλά μάλλον μικρή (εικάζω της τάξης του 10%-15% υπό ιδανικές παρατηρησιακές συνθήκες). Αντιθέτως, η διαφορά στην φορητότητα είναι τόσο εμφανής που δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το ένα είναι καλύτερη επιλογή από το άλλο. Προφανώς αν κάποιος χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο την πλειοψηφία του χρόνου από σταθερό σημείο (π.χ. ταράτσα με δώμα) ή είναι δοσμένος στην αστροεξόρμηση με αυτοκίνητο επί τούτου δεν έχει κανένα λόγο να συμβιβαστεί με τις παραξενιές του heritage.
  5. Δεν διαφωνώ. Επειδή φαντάζομαι πως έχεις παρατηρήσει και με τα δύο τηλεσκόπια σε πραγματικές συνθήκες, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δώσεις μια εικόνα για το πόσο ανώτερο είναι το κλασικό 6άρι από το heritage (πχ σε %)? Κυρίως με ενδιαφέρει η οπτική απόδοση, αυτό δηλαδή που βλέπεις στο προσοθφάλμιο δεδομένου ότι η φωτοσυλλεκτική ικανότητα είναι η ίδια.
  6. Επειδή πολλές φορές στην πορεία μιας συζήτησης τείνουμε να ξεχάσουμε το αρχικό ζητούμενο, θυμίζω ότι ο Βασίλης έθεσε ένα πολύ καλά ορισμένο πρόβλημα με τρεις βασικές παραμέτρους: θέλει να μεγιστοποιήσει την διάμετρο και την φορητότητα αλλά με κόστος που δεν ξεπερνά τα 400€. Επομένως όταν προτείνουμε λύσεις είναι χρήσιμο να ελέγχουμε κατά πόσο αυτές κινούνται εντός των περιορισμών που έχουν τεθεί. Είναι προφανές πως το κλασικό 6άρι κλειστού σωλήνα αποτελεί σωστή επιλογή μόνο εφόσον γίνουν υποχωρήσεις σε δύο βασικές παραμέτρους (φορητότητα και κόστος). Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτών των υποχωρήσεων αναλύθηκαν ήδη σε προηγούμενα μηνύματα και είναι απολύτως αναμενόμενο ο καθένας να αξιολογεί την κατάσταση διαφορετικά. Αν και υπέρμαχος του Heritage 150P θα κλείσω με ένα μειονέκτημα του που σπανίως αναφέρεται: λόγω της ανοιχτής κατασκευής του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για ηλιακή παρατήρηση. Προσωπικά είναι το μόνο μου παράπονο από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.
  7. Βασίλη, θα επιμείνω σε μια θετική προσέγγιση των πραγμάτων. Χιλιάδες παρατηρητές έκαναν τα πρώτα τους γεμάτα ενθουσιασμό βήματα με κιάλια και τηλεσκόπια πολύ υποδεέστερα από το Heritage και άνοιξαν με επιτυχία το δικό τους παράθυρο στο σύμπαν. Αν βρεις δανεικά κιάλια ξεκίνα με αυτά. Σε συνδυασμό με ένα τρίποδο/μονόποδο ή ακόμα και αυτοσχέδιες λύσεις στήριξης αποτελούν μια εξαιρετική εισαγωγή στην παρατηρησιακή αστρονομία. Αν πάλι ένα από τα 130P/150P σου κάνει από άποψης φορητότητας/αποθήκευσης και μπορείς να διαθέσεις το αντίστοιχο ποσό, αγορασέ το (καινούργιο ή μεταχειρισμένο). Προτίμησε το dob 6άρι κλειστού σωλήνα αν καταφέρεις να λύσεις την εξίσωση μετακίνησης/αποθήκευσης του.
  8. Θα έλεγα πως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι ακριβώς το αντίθετο. Αντί να μπεις στην διαδικασία να ξοδέψεις ακόμα περισσότερα χρήματα για να καλύψεις τις υποτιθέμενες μέγιστες ανάγκες σου (που δεν ξέρεις ποιες είναι), είναι προτιμότερο να ξοδέψεις λιγότερα χρήματα και να κάνεις μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Πέρα από όσα αναφέρθηκαν στα προηγούμενα μηνύματα, μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις και με ένα ζευγάρι κιάλια τα οποία θα σου δώσουν άμεση πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό αστρονομικών στόχων όλων των ειδών (ενδεχομένως να υπάρχει ήδη ένα ζευγάρι στο οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον το οποίο μπορείς να δανειστείς).
  9. Όσα περιγράφει ο Δημήτρης περιέχουν μεν μια δόση αλήθειας αλλά δεν αποτελούν πραγματικό εμπόδιο κατά την παρατήρηση. Ναι, ο εστιαστής δεν είναι ιδανικός αλλά είναι σίγουρα επαρκής (ιδίως μετά την εφαρμογή ταινίας PTFE). Το ίδιο με το φωτοχιτώνιο (που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στο τηλεσκόπιο). Σχετικά με την θέση θέασης, ή τοποθετείς το τηλεσκόπιο πάνω σε τραπεζάκι και παρατηρείς όρθιος, ή το τοποθετείς απευθείας στο πάτωμα/έδαφος και κάθεσαι δίπλα του σε ένα χαμηλό σκαμπό (κατά την γνώμη μου πολύ πιο βολικό). Οσο δε για την ευθυγράμμιση (collimation), είναι εύκολη διαδικασία και παρότι το τηλεσκόπιο είναι πτυσσόμενο γίνεται με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Τα πραγματικά εμπόδια που θα έχεις να αντιμετωπίσεις είναι 100% εξωγενή: φωτορύπανση, διαύγεια ατμόσφαιρας, ατμοσφαιρική τύρβη (seeing) και άνεμος. Σε συνδυασμό αυτοί οι τέσσερεις παράγοντες θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των παρατηρήσεων σου. Τα υπόλοιπα που συζητάμε πιο πάνω είναι απλά λεπτομέρειες που δεν αλλάζουν την εξίσωση. Αν σε ενδιαφέρει μπορούμε να κανονίσουμε μια μέρα να δεις από κοντά το Heritage 150P ώστε να αποκτήσεις μια σαφή εικόνα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Φυσικά αν υπάρχει και κάποιος άλλος από το forum που ενδιαφέρεται είναι επίσης ευπρόσδεκτος.
  10. Σαφέστατα το 6αρι dob κλειστού σωλήνα υπερτερεί ως τηλεσκόπιο του Heritage 150P (καλύτερος εστιαστής, πιο βολική θέση παρατήρησης, δεν χρειάζεται φωτοχιτώνιο κ.ο.κ.). Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε διάφορα νήματα και δεν νομίζω ότι κάποιος διαφωνεί σε αυτό. Ξεχνάς όμως ότι για αρκετούς παρατηρητές το κυρίως ζητούμενο είναι η φορητότητα. Π.χ. για κάποιον σαν και εμένα που ταξιδεύω συνεχώς ως οικογένεια με 2 μικρά παιδιά δεν έχω την πολυτέλεια να φορτώσω στο αυτοκίνητο το 6αρι κλειστού σωλήνα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που κουβαλάμε (όποιος έχει παιδιά ξέρει) για αυτό και επέλεξα το κατά πολύ μικρότερο Heritage (που και αυτό ίσα ίσα χωράει). Με λίγα λόγια, το ότι το κλειστού τύπου είναι ανώτερο δεν μου προσφέρει κάτι από την στιγμή που δεν μπορώ να το πάρω μαζί μου. Το ίδιο ισχύει και όσους δεν έχουν πολύ χώρο στο σπίτι τους. Το αναδιπλούμενο τηλεσκόπιο αποθηκεύεται χωρίς καμία δυσκολία σε μια ντουλάπα ή ακόμα και κάτω από ένα γραφείο. Εν ολίγοις, το Heritage είναι ένα τηλεσκόπιο που σχεδιάστηκε με σκοπό να ισορροπίσει την ανάγκη για φορητότητα και οπτική απόδοση. Προφανώς κάνει συμβιβασμούς για να το πετύχει αυτό αλλά οι συστηματικά καλές κριτικές που λαμβάνει σε διεθνές επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια δικαιώνουν αυτή την επιλογή. Αντιθέτως, για όποιον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μεταφοράς ή αποθήκευσης ένα τηλεσκόπιο κλειστού σωλήνα είναι καλύτερη λύση.
  11. Γειά σου Γιώργο, Η βελτίωση αφορά το τύλιγμα ταινίας PTFE (γνωστή και ως teflon) σφιχτά γύρω από το σπείρωμα για να μειωθεί ο τζόγος του εστιαστή. Λεπτομέρειες στο video που ακολουθεί:
  12. Ενημέρωσε όταν με το καλό παραλάβεις αν χρειαστείς πληροφορίες για το αρχικό σετάρισμα και τον έλεγχο ευθυγράμμισης. Να πω επίσης κάτι (που ενδεχομένως να το γνωρίζεις ήδη) σε σχέση με τα κάτοπτρα του τηλεσκοπίου: δεν τα ακουμπάμε με το χέρι, ούτε τα σκουπίζουμε με πανάκια ή ότιδήποτε άλλο (ομολογώ ότι εγώ στην πολύ αρχή δεν το ήξερα και ευτυχώς δεν μπήκα στον πειρασμό να κάνω κάτι τέτοιο τότε). Αν χρειαστούν καθάρισμα αυτό θα είναι μετά από αρκετά χρόνια και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία (η οποία είναι σχετικά απλή). Για το φωτοχιτώνιο (το οποίο δεν υπάρχει έτοιμο στην αγορά) μπορώ να σου στείλω το πατρόν για να φτιάξεις ένα αντίστοιχο δικό σου.
  13. Ναι βέβαια, ο οπτικός σωλήνας του Heritage 150P μπορεί να τοποθετηθεί σε ισημερινή στήριξη. Yπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό, ο καθένας με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί (στο 7:58): Για τον δεύτερο (πιο περίπλοκο) τρόπο η διαδικασία έχει ως εξής: αφαιρείς την ράβδο με την οποία κουμπώνει ο οπτικός σωλήνας στην dobsonian βάση, ανοίγεις το τηλεσκόπιο στο πλήρες ανάπτυγμα, περνάς δύο δακτύλιους συγκράτησης (tube rings) με ράβδο και στερεώνεις στην ισημερινή στήριξη. Το πλεονέκτημα είναι ότι έτσι μπορείς να περιστρέφεις το τηλεσκόπιο αν χρειαστεί (χαλαρώνοντας λίγο τους δακτύλιους) ώστε το προσοφθάλμιο να βρίσκεται σε μια βολική για το μάτι θέση παρατήρησης. Το μειονέκτημα είναι ότι στο τέλος της παρατήρησης θα πρέπει να αφαιρέσεις τους δακτύλιους ώστε να μπορέσεις να κλείσεις το τηλεσκόπιο. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά, έχει δηλαδή μια επιπλέον διαδικασία στο να στηθεί/ξεστηθεί το όλο setup (αλλά δεν είναι κάτι δραματικό). Φυσικά ο οπτικός σωλήνας του Heritage μπορεί να συνδυαστεί και με αλταζιμουθιακές στηρίξεις όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες:
  14. Γειά σου Βασίλη, Όπως πολύ σωστά αναφέρεις τα Skywatcher Heritage 130P και 150P είναι εύχρηστα, μεταφέρονται και αποθηκεύονται πολύ εύκολα και όντως αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να ξεκινήσεις την οπτική παρατήρηση (σελήνης, πλανητών, αστρικών σμηνών, νεφελωμάτων και γαλαξιών). Προσωπικά έχω το 150P το οποίο πραγματικά έχω καταευχαριστηθεί σε όλων των ειδών στόχων (και σε σκοτεινούς ουρανούς αλλά και από την Αθήνα). Αν τελικά αποφασίσεις να πάρεις ένα από τα δύο αυτά τηλεσκόπια, θα χρειαστεί να κάνεις δύο πολύ εύκολες βελτιώσεις: θα φτιάξεις ένα φωτοχιτώνιο για το ανοιχτό τμήμα του οπτικού σωλήνα και θα προσθέσεις λίγη ταινία teflon στον εστιαστή (όταν έρθει η ώρα μπορώ να σου δώσω αναλυτικές οδηγίες). Στην πορεία υπολόγισε πως ανεξάρτητα από την επιλογή τηλεσκοπίου θα θελήσεις να αγοράσεις και έναν φακό barlow 2x που θα διπλασιάσει τις μεγενθύνσεις που έχεις στην διάθεσή σου. Μιχάλης
  15. Δοκίμασε να επικοινωνήσεις με τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη, καθηγητή του ΕΜΠ, που αν και προέρχεται από τις γεωεπιστήμες έχει πολύ ενεργό δράση στον τομέα της Αστροβιολογίας. Θα σου στείλω λεπτομέρειες με προσωπικό μήνυμα.
  16. Στο Coursera υπάρχουν οι εξής κύκλοι εισαγωγικών μαθημάτων Αστροβιολογίας: University of Arizona: https://www.coursera.org/learn/astrobiology-exploring-other-worlds University of Edinburgh: https://www.coursera.org/learn/astrobiology Princeton University: https://www.coursera.org/learn/life-on-other-planets Η εγγραφή και παρακολούθηση είναι δωρεάν (εκτός αν θέλεις να πάρεις το αντίστοιχο certificate). Σε κάθε περίπτωση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποκτήσεις μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο (υπό την προϋπόθεση ότι η αγγλική γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο). Σχετικά με το μεταπτυχιακό, το εξωτερικό αποτελεί επιλογή ή όχι;
  17. Από τους κλάδους φυσικής και μαθηματικών σίγουρα ναι, από μηχανολογία θα έλεγα ότι υπό προϋποθέσεις επίσης ναι. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν γνωρίζω τις πρακτικές των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά στο εξωτερικό το να μεταπηδήσεις από τον ένα κλάδο στον άλλο είναι πολύ πιο εύκολο και συνηθισμένο. Νομίζω όμως πως το μεταπτυχιακό δεν χρειάζεται να σε απασχολεί τόσο πολύ αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ πιο σημαντικό να επιλέξεις μια σχολή που ταιριάζει με το ποιος είσαι, τα ενδιαφέροντά σου και τις κλίσεις σου. Επίσης πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το περιβάλλον της κάθε σχολής, το βάρος που δίνει στο διδακτικό κομμάτι και την επαφή με τους φοιτητές και φυσικά το πόσο ενεργή είναι σε επιστημονικό επίπεδο. Αν όλα πάνε καλά και βρεθείς σε μια τέτοια σχολή, τότε η απόφαση με την πραγματικά μεγάλη βαρύτητα είναι αν μετά τις σπουδές σου θα θελήσεις να κάνεις διδακτορικό σε κάποιον τομέα (πρωτότυπη έρευνα δηλαδή). Αλλά αυτό είναι κάτι που ως απόφαση τοποθετείται προς το τέλος των βασικών σπουδών, οπότε επίσης δεν χρειάζεται να σε απασχολεί από τώρα. Τέλος να προσθέσω και το εξής: ασχέτως γνωστικού αντικειμένου, η φοιτητική ζωή είναι μια μεγάλη χρονική περίοδος με πολύ ελεύθερο χρόνο, άπλετη όρεξη και θετική ενέργεια που θα σου δώσει πολλά για να θυμάσαι και να πορευτείς στο μέλλον.
  18. terrain_inconnu

    Αγορά Τηλεσκόπιου

    Αν βρήκες το Truss 130mm μεταχειρισμένο σε καλή τιμή, προχώρα και αγόρασέ το (αφού το ελέγξεις πρώτα βέβαια). Είναι ένα απροσδόκητα ικανό τηλεσκόπιο και θα το ευχαριστηθείς όπως χιλιάδες άλλοι που έκαναν τα πρώτα τους βήματα με αυτό.
  19. terrain_inconnu

    Αγορά Τηλεσκόπιου

    Η ενδεδειγμένη (και πολλαπλώς δοκιμασμένη) all around λύση για τα λεφτά που θέλεις να δώσεις είναι κατοπτρικό τηλεσκόπιο σε βάση Dobsonian (συνδυασμός ευκολίας χειρισμού, οπτικής απόδοσης και κόστους). Για τα Bresser δεν γνωρίζω οπότε δεν έχω άποψη. Σχετικά με το φωτοχιτώνιο: δεν υπάρχει έτοιμο στην αγορά, πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου. Κάτι σημαντικό που ξέχασα να αναφέρω πριν: για τα Truss 130mm και 150mm θα χρειαστείς και κάποιο τραπεζάκι για να τα τοποθετήσεις πάνω του ώστε να παρατηρείς όρθιος. Βέβαια μπορείς και να τα έχεις στο έδαφος/πάτωμα και να είσαι καθιστός σε χαμηλό σκαμπό. Εγώ το δικό μου το λειτουργώ και με τους δύο τρόπους χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Για το classic φαντάζομαι πως ισχύει κάτι αντίστοιχο αναλόγως της γωνίας θέασης και το ύψος του παρατηρητή.
  20. terrain_inconnu

    Αγορά Τηλεσκόπιου

    Νομίζω με τα Dobsonian είσαι στη σωστή κατεύθυνση. Ώς κάτοχος ενός Truss 150mm ιδού μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή: 1. Aν οι παρατηρήσεις γίνονται κυρίως από το σπίτι (μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος) και έχεις χώρο για το Classic (π.χ. αποθήκη κοντά στο σημείο παρατήρησης), πάρε το Skyliner 150mm Classic. Αν δεν έχεις αποθηκευτικό χώρο κοντά στο σημείο παρατήρησης και δεν θέλεις να ανεβοκατεβάζεις 17 κιλά κάθε τρεις και λίγο, πάρε το Truss που μεταφέρεται εύκολα και το οποίο κλειστό πιάνει ελάχιστο χώρο. 2. Αν για τις παρατηρήσεις σου θα μεταφέρεις το τηλεσκόπιο με το αυτοκίνητο, πάρε το Skyliner 150mm Classic (θα βάλεις τον σωλήνα στο πίσω κάθισμα και την βάση στο πορτ μπαγκάζ). Αν θέλεις να παίρνεις το τηλεσκόπιο στις διακοπές μαζί με βαλίτσες, οικογένεια κτλ, πάρε το Truss (τσέκαρε τις διαστάσεις και βεβαιώσου ότι χωράει στο αυτοκίνητό σου). Εν ολίγοις: το Skyliner 150mm Classic υπερτερεί σε απόδοση, το Truss 150mm είναι μια χρυσή τομή ανάμεσα σε φορητότητα και απόδοση, και το Truss 130mm υπερτερεί σε φορητότητα. Η βασική λοιπόν ερώτηση είναι από που και πόσο συχνά θα παρατηρείς και τι σημαίνει αυτό από πρακτικής άποψης (βάλε-βγάλε, στήσε-ξεστήσε κτλ). Για το Truss θα χρειαστεί να φτιάξεις και ένα φωτοχιτώνιο (αν θέλεις μπορώ να σου στείλω το πατρόν για το 150mm καθώς και οδηγίες για το πως να βελτιώσεις τον εστιατή). Επίσης, ασχέτως επιλογής τηλεσκοπίου και εφόσων σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση (πχ Δίας, Κρόνος, Άρης) καθώς και η Σελήνη, πολύ πιθανόν να θελήσεις να αποκτήσεις και έναν φακό Βarlow 2x (ώστε να δεις λεπτομέρειες τύπου Cassini Division, Great Red Spot, κρατήρες και όρη Σελήνης), οπότε υπολόγισέ το στο budget.
  21. terrain_inconnu

    Καλιμπράρισμα κατόπτρων

    Άψογα. Δεν είναι καθόλου μικρό επίτευγμα να πετύχεις μια old school ευθυγράμμιση χωρίς κανένα από τα σύγχρονα εργαλεία. Επί της ευκαιρίας, το star test αποτελεί μια πολύ ισχυρή διαγνωστική μέθοδο για κάθε είδους προβλήματα. Η παρακάτω ενδεικτική εικόνα είναι από το βιβλίο "Star Testing Astronomical Telescopes: A Manual for Optical Evaluation and Adjustment" του Harold Richard Suiter.
  22. terrain_inconnu

    Καλιμπράρισμα κατόπτρων

    Το star test δεν ελέγχει την ευθυγράμμιση του πρωτεύον, ελέγχει την ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου σου συνολικά. Οπότε αν το star test είναι τέλειο τότε το τηλεσκόπιό σου είναι ευθυγραμμισμένο. Ενδεχομένως να μην ακολούθησες πιστά την όλη διαδικασία που περιγράφει βήμα βήμα ο Gary Seronik (ιδίως το σημείο 3 ξεφεύγει σε πολλούς και το ότι θέλει επανάληψη των βημάτων με μικρότερο defocus κάθε φορά). Επίσης, η θολούρα μπορεί να οφείλεται και στην επίδραση της ατμόσφαιρας (πχ αν το seeing ήταν μέτριο, αν ο Κρόνος δεν ήταν ψηλά στον ουρανό εκείνη την στιγμή κτλ). Σε κάθε περίπτωση χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία (concenter, cheshire, laser κτλ) είναι δύσκολο να ευθυγραμμίσεις απολύτως σωστά τα δύο κάτοπτρα. Με το μάτι μόνο κατά προσέγγιση θα μπορέσεις να κεντράρεις το δευτερεύον κάτω από τον εστιαστή και σε θέση που να εμφανίζεται ως κύκλος. Θέλει trial & error.
  23. terrain_inconnu

    Καλιμπράρισμα κατόπτρων

    Υπό αυτές τις συνθήκες η ευθυγράμμιση δεν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Αν είσαι διατεθειμένος να λύσεις το πρόβλημα μια και καλή θα πρέπει να προσθέσεις μόνος σου το κεντρικό σημάδι στο πρωτεύον (υπάρχουν σχετικές οδηγίες και βίντεο στο διαδίκτυο). Σε συνδυασμό με ένα collimation cap θα μπορέσεις ενδεχομένως να ευθυγραμμίσεις σε αποδεκτό επίπεδο για ένα f/7 τηλεσκόπιο. Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με όλα αυτά η μόνη λύση που έχεις είναι να ευθυγραμμίσεις μέσω ενός star test, π.χ. με τον πολικό αστέρα που βολεύει μιας και παραμένει σταθερός στη θέση του. Δες εδώ για μια πρώτη εισαγωγή στο θέμα https://garyseronik.com/no-tools-telescope-collimation/ Με βάση τα παραπάνω μπορείς να δοκιμάσεις την εξής (εν μέρει κατά προσέγγιση) διαδικασία ευθυγράμμισης χωρίς τη χρήση collimation cap και χωρίς σημάδεμα του πρωτεύον: 1. βεβαιώσου ότι το δευτερεύον βρίσκεται κεντραρισμένο κάτω από τον εστιαστή και εμφανίζεται ως κύκλος 2. ρύθμισε αν χρειάζεται το tilt του δευτερεύον ώστε να φαίνεται ολόκληρο το πρωτεύον με τα τρία κλιπ του 3. ρύθμισε το πρωτεύον με την βοήθεια ενός star test χρησιμοποιώντας την μέγιστη μεγένθυση που έχεις στην διάθεσή σου
  24. terrain_inconnu

    Καλιμπράρισμα κατόπτρων

    Για την ευθυγράμμιση χρησιμοποιείς μόνο το collimation cap ή έχεις και κάποιο cheshire, concenter;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης