Jump to content

Αφιέρωμα στους Έλληνες αστρο-κατασκευαστές: Pegasus Astro


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

logo.png

 

 

Ο Άγγελος Κεχαγιάς και ο Βαγγέλης Σουγλάκος είναι η «Pegasus Astro». Καταξιωμένοι αστροφωτογράφοι βαθέως ουρανού που αναζήτησαν πρακτικές λύσεις με κατασκευές στις ιδιαιτερότητες του χόμπι, πλέον προσφέρουν τις πρωτοποριακές τους ιδέες σε όλο τον κόσμο. Γνωρίστε καλύτερα τους ίδιους και τις κατασκευές τους από το μίνι αφιέρωμα του AstroVox.

 

 

Vaggelis_Aggelos.jpg

 

Πείτε μας δυο λόγια για εσάς καθώς και για την ενασχόλησή σας με την αστρονομία και την αστροφωτογραφία

 

Ξεκινήσαμε περίπου το 2007-2008 σαν παρατηρητές (με ένα προσοφθάλμιο και ένα 8’’ καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο). Μετά από λίγους μήνες μας τράβηξε η αστροφωτογραφία και η μαγεία της. Θυμόμαστε ακόμα την πρώτη εικόνα του γαλαξία/νεφελώματος που που κατέβαινε σιγά σιγά στην οθόνη του υπολογιστή. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα ξέραμε ακριβώς τι έπρεπε να κάνουμε! Και οι δύο αρχίσαμε δυναμικά την ενασχόλησή μας με την αστροφωτογραφία. Κάθε φωτογράφιση μας ήταν μια νύχτα πολλών δυσκολιών και μελέτης /συζήτησης στο forum και στο διαδίκτυο ώστε να κατανοήσουμε κυρίως τα τεχνικά (οπτικά / μηχανικά ) προβλήματα που προέκυπταν (η επίπτωση τους εμφανιζόταν καθαρά στις φωτογραφίες μας). Η διάδοση των εμπειριών μας μέσα από το Astrovox μας βοηθούσε καθημερινά ώστε να τελειοποιήσουμε την αστροφωτογράφιση.

 

 

Πώς προέκυψε η εντατική ενασχόλησή σας με τις αστρονομικές κατασκευές;

 

Με αφορμή τις προσωπικές μας ανάγκες ως αστροφωτογράφοι και τα διάφορα προβλήματα που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε στο πεδίο, ξεκινήσαμε τις πρώτες ερασιτεχνικές ιδιοκατασκευές. Αυτά τα προβλήματα είχαν να κάνουν είτε με την συνδεσμολογία των διαφόρων συσκευών με τον υπολογιστή και το τηλεσκόπιο είτε με την τροφοδοσία αυτών. Οι κατασκευές αυτές εξελίσσονταν με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα φίλοι ερασιτέχνες αστρονόμοι να μας ζητούν να κατασκευάσουμε κάτι αντίστοιχο και για εκείνους. Στην αρχή οι κατασκευές γίνονταν εξ’ ολοκλήρου στο χέρι (από τις τρύπες, το κυρίως κύκλωμα και μέχρι το αυτοκόλλητο) γι’ αυτό και απαιτούσαν αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση τους. Φυσικά δεν υπήρχε ομοιογένεια μιας και κάθε συσκευή διέφερε αρκετά από την άλλη. Σιγά σιγά προσπαθώντας να ελαττώσουμε τον χρόνο παραγωγής κάθε συσκευής συνεργαστήκαμε με ανθρώπους από το εξωτερικό και έτσι έφτασαν οι κατασκευές μας σε σημείο να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα εργοστασιακό προϊόν της αγοράς.

 

 

Ποια από τις κατασκευές σας θεωρείτε την πιο πρωτότυπη ή την πιο σημαντική και γιατί;

 

To Intelli Powerbox είναι σίγουρα η πιο πρωτότυπη κατασκευή για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Είναι μια κατασκευή που μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα όλες τις συσκευές του ερασιτέχνη αστρονόμου. Δίνει απλά ένα τέλος σε όλους αυτούς τους διάφορους μετασχηματιστές που μέχρι πρότινος έπρεπε να έχει στην βαλίτσα του. Οι πρώτες εκδόσεις του Powerbox ήταν αναλογικές και απλά παρείχαν διάφορες εξόδους για την τροφοδοσία συσκευών.

 

 

pbox1.jpg

 

pbox2.jpg

 

pbox3.jpg

 

 

 

Πλέον το Powerbox είναι πλήρως ψηφιακό με απομακρυσμένη διαχείριση των εξόδων και ανάγνωση μετρήσεων / παρακολούθηση γραφημάτων για το ρεύμα και τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον. Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει αντίστοιχη συσκευή, με παρόμοιες δυνατότητες, στο χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

 

pboxfinal.jpg

 

 

 

Ποια είναι η διαδικασία και πόσος κόπος απαιτείται για να ετοιμαστεί μια τέτοια κατασκευή;

 

H όλη διαδικασία ξεκινά με την αναζήτηση των αναγκών ενός αστροφωτογράφου και στην συνέχεια με τον σχεδιασμό του προϊόντος σε όλα τα επίπεδα (εσωτερικό κύκλωμα , εξωτερική τελική μορφή). Για να φτιάξεις ένα καλό προϊόν, πλήρως εργοστασιακό, πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο αλλά και χρήματα για την έρευνα και την υλοποίηση του. H ανάπτυξη και η παραγωγή ενός προϊόντος περνάει από αρκετές φάσεις:

 

α) Πρέπει να οριστικοποιήσεις την ιδέα σου και τις δυνατότητες που θα παρέχει η συσκευή. (σίγουρα αυτές αναπροσαρμόζονται κατά την διάρκεια της κατασκευής διότι προκύπτουν προβλήματα υλοποίησης και λογικής).

 

β) Μετά πρέπει να κατασκευάσεις το “πρωτότυπο” και να κάνεις την ανάπτυξη του λογισμικού για τη συσκευή (firmware ή πρόγραμμα ελέγχου από τον υπολογιστή). Το σημείο αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο ώστε να διορθωθούν τυχών προβλήματα και να γίνουν οι απαραίτητες ενδελεχής δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες για να λειτουργήσει σωστά η συσκευή.

 

γ) Το πιο σημαντικό είναι να βρεις τους κατάλληλους προμηθευτές ώστε να συγκεντρώσεις τα υλικά για κάθε συσκευή. Από τις ηλεκτρονικές πλακέτες, τα καλώδια μέχρι τα κουτάκια και τις “laser cut” τρύπες καθώς και τις αδιάβροχες ετικέτες. Η αναμονή στην ετοιμασία των υλικών βάση των προδιαγραφών μας είναι αρκετά μεγάλη αφού πρώτον όπως αναφέραμε έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεύτερον κατά την παραλαβή τους διαπιστώνονται προβλήματα όπως: τρύπες που μπορεί να μην ταιριάζουν καλά, λάθη στις ηλεκτρονικές πλακέτες , ταίριασμα υλικών με τις ανάλογες αποστάσεις.

 

δ) Παραγωγή του προϊόντος και δοκιμές για τουλάχιστον 1 μήνα στα μηχανικά/ηλεκτρονικά μέρη και το λογισμικό. Σίγουρα χρειάζεται να κατασκευαστεί το ανάλογο απόθεμα και κάθε τελική συσκευή να περάσει ποιοτικό έλεγχο για την άρτια λειτουργία της.

 

ε) Συγγραφή οδηγιών χρήσης & σελίδων παρουσίασης στην ιστοσελίδα μας.

 

στ) Διάθεση στο κοινό

 

Συχνά βλέπουμε στην αγορά αστρονομικά αξεσουάρ σε υπερβολικά υψηλές τιμές. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας και ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

 

Σε όλα τα παραπάνω που αναφέραμε. Σίγουρα κάποιος πρέπει να υπολογίσει όχι μόνο το κόστος των υλικών , αλλά και το κόστος ανάπτυξης, χρόνου, παγίων εξόδων και προσωπικού.

 

Η αγορά της ερασιτεχνικής αστρονομίας είναι μικρή σε σύγκριση με άλλες αγορές (π.χ φωτογραφία) και γι αυτό και οι τιμές είναι αρκετά υψηλές.

 

Αυτό που μας απογοητεύει όμως είναι πως πολλά αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα είναι ακριβά για τις δυνατότητες τους και την ποιότητα τους. Ένα σημαντικό στοιχείο που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι στην αγορά χρησιμοποιούνται πολύ φτηνά υλικά (φτηνά πλαστικά, παλιά ηλεκτρονικά) για να μειωθεί το κόστος κατασκευής. Όμως η τελική τιμή πώλησης στην αγορά παραμένει πολύ υψηλή! Επίσης έχουμε διαπιστώσει βάση εμπειρίας πως τα περισσότερα λογισμικά που διατίθενται είναι πολύ βασικά χωρίς ελέγχους ,με αρκετές δυσλειτουργίες, που δεν αναβαθμίζονται σχεδόν ποτέ.

 

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι κατασκευαστές, τις περισσότερες φορές δεν ανήκουν καν στο χώρο της αστρονομίας/φωτογραφίας για να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του χρήστη . Ο ποιοτικός έλεγχος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και τυχών διορθώσεις (με το αζημίωτο) γίνονται αφού επισημανθούν από τους χρήστες που τα έχουν ήδη αγοράσει και έχουν χάσει νύχτες δοκιμών.

 

Η Pegasus Astro έχει ως βασικό στόχο την παροχή ποιοτικών υλικών που αντέχουν στο χρόνο και τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος . Γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές στις κατασκευές μας από εμάς τους ίδιους για αρκετό καιρό πριν γίνει το προϊόν διαθέσιμο στον πελάτη. Έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως έχουμε εκμηδενίσει όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

 

 

Από την εμπειρία σας, σε ποιο τμήμα του εξοπλισμού θα συμβουλεύατε κάποιον να επενδύσει περισσότερο και πώς μπορεί να αποφύγει αχρείαστα έξοδα;

 

Η ερώτηση καταλήγει σε πολλαπλές απαντήσεις. Μια καλή στήριξη δίχως μηχανικά ελαττώματα είναι ένα βασικό κομμάτι στην ακριβή παρακολούθηση των ουράνιων αντικειμένων . Ένα τηλεσκόπιο με καλά οπτικά αλλά και μηχανικά μέρη επίσης είναι σημαντικό κομμάτι στον εξοπλισμό μας. Ποιος επιθυμεί άλλωστε ένα όργανο με χρωματικό σφάλμα ή είδωλα με παραμόρφωση; Η κάμερα μας και αυτή θα πρέπει να “παντρεύεται” σωστά με το τηλεσκόπιο μας και να προσφέρει υψηλή ευαισθησία, χαμηλό θόρυβο αλλά και χαμηλή ψύξη. Η εμπειρία μας μετά από διάθεση αρκετών χρημάτων σε φθηνό αλλά και ακριβό εξοπλισμό απέδειξε ότι τελικά το σημαντικότερο είναι να έχεις στεγασμένο τον εξοπλισμό σου (όποιος και να είναι αυτός). Ίσως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ώστε να ευχαριστηθείς (αυτή είναι και η ουσία )αυτό το τόσο απαιτητικό και πολύπλοκο hobby. Τι και αν έχεις ένα ακριβό σύστημα αν δεν έχεις την όρεξη καθημερινά να το στήσεις επειδή ξέρεις ότι η συναρμολόγηση του απαιτεί αρκετό χρόνο. Αφού τελικά καταφέρεις να τα κάνεις να λειτουργήσουν όλα ξαφνικά τα σύννεφα θα σε παραπέμψουν ξανά πίσω στο σπίτι και η απογοήτευση θα είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο σου.

 

 

avatar.gif

 

 

Η αποφυγή των αχρείαστων εξόδων πλέον είναι γεγονός. Το Astrovox έχει βοηθήσει σε αυτό μιας και όταν κάποιος νέος αναζητά βοήθεια στην επιλογή εξοπλισμού αυτή υπάρχει άφθονη από τους εμπειρότερους στον χώρο. Η δημιουργία της ομάδας αστροφωτογραφίας της AVAT (AstroVox Astrophotography Team)με οδηγούς και εγχειρίδια αγοράς κατάλληλου εξοπλισμού έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή λανθασμένων αγορών. Δυστυχώς όμως όλοι πέφτουμε θύματα και επιλέγουμε ακατάλληλο εξοπλισμό και αυτό γιατί κοιτάμε να αγοράζουμε φθηνά όργανα και περιφερειακά τα οποία τελικά θα μας στοιχίσουν διπλάσια με αναβαθμίσεις και βελτιώσεις ή τελικά θα μας εξαναγκάσουν να προχωρήσουμε σε διαφορετική αγορά για να λύσουμε το πρόβλημα μας. Έτσι το φθηνό θα μας βγει πιο ακριβό από το ακριβό που δεν επιλέξαμε εξ αρχής. Φυσικά και εδώ δεν ισχύει πάντα το “ότι πληρώνεις παίρνεις”.

 

 

 

 

Σε μια επιτυχημένη αστροφωτογραφία, πόσο θα λέγατε ότι συμμετέχει η ικανότητα του φωτογράφου και πόσο η ποιότητα του εξοπλισμού; Πόσο σημαντικά είναι κάποια αξεσουάρ όπως οι κατασκευές σας;

 

Ένα μεγάλο λάθος των ερασιτεχνών αστροφωτογράφων που ξεκινούν το hobby είναι η ιδέα που έχουν για τον “high end” εξοπλισμό.

Βλέποντας δηλαδή κάποιον πιο έμπειρο στο χώρο να χρησιμοποιεί ακριβό εξοπλισμό θα σπεύσει και εκείνος να αγοράσει αντίστοιχο. Φυσικά θα ακολουθήσει απογοήτευση και μια απορία “γιατί εκείνος έχει καλά αποτελέσματα και όχι κι εγώ” χωρίς να βάζει την εμπειρία, την μεθοδολογία αλλά και το μεράκι στην μέση. Σίγουρα ένας καλός εξοπλισμός παίζει μεγάλο ρόλο αλλά η εμπειρία τα λάθη και ο πειραματισμός επάνω στο αντικείμενο κάνει την διαφορά από ένα μέτριο αποτέλεσμα σε ένα πολύ καλό! Η γνώμη μας βάση της εμπειρίας μας είναι πως ο μάστορας κάνει τα εργαλεία και όχι αυτά αυτόν.

 

Πολλές κατασκευές διευκολύνουν την διαδικασία και γλυτώνουν χρόνο και κόπο. Π.χ ένας ηλεκτρονικός εστιαστής (Pegasus Dual Motor focus controller) είναι πολύ σημαντικός για ακριβής και απομακρυσμένη / αυτόματη εστίαση. Κατασκευές όπως dew heaters βοηθούν ώστε να μην πάει η νύχτα χαμένη λόγω υγρασίας. Μια μπαταρία που δέχεται απευθείας ρεύμα από σταθερή συνεχή πηγή μας προσφέρει πολύωρα timelapse (DSLR Buddy). Από την στιγμή που βρίσκεσαι στο βουνό έτοιμος να αστροφωτογραφίσεις δεν θες τίποτα να πάει στραβά. Άρα πρέπει να έχεις ήδη προνοήσει ,να προβάρεις τον εξοπλισμό σου και να έχεις λύσει κάθε είδους πρόβλημα καιρό πριν.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας αστρονομικά σχέδια;

 

Θέλουμε να επεκτείνουμε τις ηλεκτρονικές κατασκευές μας και να υλοποιήσουμε κάποιες δικές μας πρωτοποριακές ιδέες κατασκευών, για την ερασιτεχνική παρατηρησιακή αστρονομία / αστροφωτογραφία. Θα ασχοληθούμε ενεργά με πλήρεις αυτοματοποιήσεις θόλων, για τον ερασιτέχνη αστρονόμο, και τηλεσκοπίων. Ουσιαστικά έχουμε επικεντρωθεί σε ότι ηλεκτρονικό εξάρτημα μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση του ερασιτέχνη παρατηρητή/αστροφωτογράφου. Σίγουρα θέλουμε πρώτα να εδραιώσουμε τα προϊόντα μας συνάπτοντας σχέσεις με προμηθευτές ώστε να γίνουν γνωστά εκτός Ελλάδας και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με μεγάλα αστρονομικά καταστήματα σε Ευρώπη και Αμερική.

 

 

Πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας καθώς και να αποκτήσει τις κατασκευές σας;

 

Από το site μας http://pegasusastro.com όπου μπορεί να διαβάσει αναλυτική περιγραφή και να δει φωτογραφίες των προϊόντων μας. Μπορεί να γραφτεί και στην σελίδα μας στο Facebook ( http://facebook.com/pegasusastro ) ώστε να ενημερώνεται για νέα προϊόντα και αναβαθμίσεις για τα ήδη υπάρχοντα. Υπάρχει και το email μας info@pegasusastro.com για οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια.

 

 

 

 

 

Τα προϊόντα της Pegasus Astro

 

 

1-dualmotorfocus.jpg

 

Dual Motor Focus Controller

 

Ελέγχει βηματικά (stepper) αλλά και απλά (DC) μοτερ. Μπορεί να δουλέψει είτε απομακρυσμένα από PC (είναι πλήρως συμβατό με ASCOM6) είτε χειροκίνητα με τον περιστροφικό ποτενσιόμετρο που βρίσκεται στο πάνω μέρος του controller. Η πρωτοποριακή δυνατότητα του είναι πως το ποτενσιόμετρο / encoder εξομοιώνει την χειρολοβή του εστιαστή (ατέρμονη κίνηση δεξιά-αριστερά ενώ πατώντας το μέσα γυρίζει σε βήμα 1/10.) Διαθέτει εξωτερικό αισθητήρα θερμοκρασίας περιβάλλοντος για να ρυθμίζει την εστίαση με τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Παρέχεται επίσης και ανεξάρτητο software εάν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της Ascom. Στο πλήρες πακέτο διατίθεται βηματικό μοτέρ με universal εξαρτήματα για την τοποθέτηση του στον εστιαστή του τηλεσκοπίου.

 

 

 

 

 

2-dslrbuddy.jpg

 

DSLR Buddy

 

Τροφοδοτεί με σταθερό ρεύμα την DSLR κάμερα (Canon/Nikon) με την χρήση μια εναλλακτικής (dummy) μπαταρίας (ανάλογα για κάθε DSLR μοντέλο) που συνδέεται επάνω στο DSLR Buddy. Ακόμα διαθέτει ρυθμιζόμενη έξοδο “Dew Heater” για την προστασία του φακού της DSLR από την υγρασία.

 

 

 

 

 

 

3-eqdirect.jpg

 

EQDirect

 

Συνδέει τις Synta/Skywatcher συμβατές βάσεις με το PC, μέσω USB, χρησιμοποιώντας το EQASCOM. Η συσκευή υποστηρίζει όλους τους τύπους βάσεων (EQ5/HEQ5/EQ6/NEQ6/AZEQ6/AZEQ5/EQ8)με την αλλαγή του αποσπώμενου καλωδίου . Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματωθεί Bluetooth ώστε η σύνδεση με τον υπολογιστή να είναι απομακρυσμένη.

 

 

 

 

 

 

4-intelliflat.jpg

 

Intelli Flat

 

Ρυθμίζει τη φωτεινότητα του flatbox είτε απομακρυσμένα μέσω PC είτε μέσω του ποτενσιομέτρου που βρίσκεται στο επάνω μέρος της συσκευής. H μεγάλη πρωτοτυπία της σχεδίασης είναι πως δεν απαιτούνται οδηγοί εγκατάστασης και εξωτερική πηγή τροφοδοσίας Η συσκευή αναγνωρίζεται αμέσως από τα λειτουργικό σύστημα και ελέγχεται από το παρεχόμενο λογισμικό στο οποίο μπορούν να αποθηκευτούν / επανακτηθούν ρυθμίσεις για τα φίλτρα σε σχέση με την φωτεινότητα του flatbox.

 

 

 

 

 

 

5-intellipowerbox.jpg

 

Intelli Power Box

 

Η κατασκευή για την οποία είμαστε περήφανοι! Ικανή να παρέχει ρεύμα σε όλες τις συσκευές που θα χρειαστεί να τροφοδοτήσει ο ερασιτέχνης αστρονόμος. Παρέχει τέσσερις (4) ελεγχόμενες εξόδους των 12V DC. Δύο (2) ελεγχόμενες εξόδους PWM για χρήση dew heaters και άλλη μία ελεγχόμενη έξοδο για το flatbox. Διαθέτει ακόμα έξοδο 5V για την τροφοδοσία του USB Hub ενώ παρέχει και έξοδο για τροφοδοσία της DSLR Camera. Η συνολική ισχύς που μπορεί να υποστηρίξει είναι 350W.

Ο χρήστης συνδέεται απομακρυσμένα και ασύρματα μέσω τεχνολογίας Bluetooth. Οι ελεγχόμενες έξοδοι ρυθμίζονται από το παρεχόμενο λογισμικό στο PC. Το σημαντικό χαρακτηριστικό της συσκευής είναι πως ο χρήστης μπορεί να πάρει μετρήσεις για τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, σημείο δρόσου) καθώς και για την τάση, ένταση ρεύματος αλλά και συνολική ισχύ που καταναλώνει. Οι έξοδοι των Dew Heaters μπορούν να ρυθμιστούν αυτόματα, ανάλογα με την υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα τη χρονική στιγμή της λειτουργίας του. Γραφήματα με άξονα το χρόνο παρέχονται για όλες τις μετρήσεις. Με την προσθήκη της μονάδας GPS ο χρήστης μπορεί να λάβει πληροφορίες για την ώρα/ημερομηνία, γεωγραφικές συντεταγμένες καθώς και το υψόμετρο. Επίσης είναι υπό κατασκευή και Αndroid εφαρμογή για την διαχείρισή του μέσω κινητών συσκευών.

 

 

 

 

 

 

6-intellidewheater.jpg

 

Intelli Dew Heater (υπό κατασκευή)

 

Η συσκευή παρέχει 3 ανεξάρτητες εξόδους (4 εξόδους για heaters η μία είναι διπλή) για έλεγχο των Dew Heaters. Διαθέτει κόκκινη OLED οθόνη για την απεικόνιση όλων των ρυθμίσεων ισχύος καθώς και των μετρήσεων του περιβάλλοντος (Παρέχεται με εξωτερικό αισθητήρα θερμοκρασίας / υγρασίας /

σημείου δρόσου). Η λειτουργία του είναι πλήρως ψηφιακή.

 

 

 

 

 

 

7-magmeter.jpg

 

Magmeter (υπό κατασκευή)

 

Το λεγόμενο SQM σε καλύτερη έκδοση. Μετράει την ποιότητα του ουρανού και απεικονίζει τα αποτελέσματα, μέσω της κόκκινης OLED οθόνης του, σε 3 κλίμακες. MPSAS ( sky brightness–mags/arcsec²) , NELM (visual mag) και Bortle Scale. Διαθέτει 30 μοίρες φακό, IR Cut φίλτρο καθώς και εσωτερικό αισθητήρα υψόμετρου & θερμοκρασίας περιβάλλοντος Οι ενδείξεις παρέχονται φυσικά στην οθόνη.

 

 

 

 

 

 

8-dewheaters.jpg

 

Dew Heaters

 

Κατασκευάζουμε αξιόπιστα dew heaters από 2’’ έως 12’’.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο σε δύο καλούς φίλους για τον επαγγελματισμό τους και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν.

Τους ευχομαι τα καλύτερα και να συνεχίσουν,το έχουμε ανάγκη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή επιτυχία.

Έχετε ανταπόκριση από το εξωτερικό;

Το Cloudy Nights είναι γεμάτο αδηφάγους καταναλωτές αστρονομικού εξοπλισμού. Έχετε εγγραφεί ως Vendors; Με ένα καλό review (όχι από εσάς φυσικά αλλά από κάποιο άλλο αξιόλογο μέλος) θα απογειωθείτε.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

 

Μπράβο Άγγελε! Μπράβο Bαγγέλη!

 

Σαν χρήστης των συγκεκριμένων προϊόντων, μπορώ να πω μετα βεβαιότητας, πως δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα αντίστοιχα της αγοράς! Μάλλον τα τελευταία έχουν να ζηλέψουν από τα πρώτα (και αυτό δεν είναι υπερβολή), αλλά δε το ξέρουν ακόμα!

 

Φροντίστε να το καταλάβουν σύντομα και ολόψυχα σας εύχομαι να σαρώσετε γιατί το αξίζετε!!!!

 

Άγγελε, άντε τελείωνετε με το Magmeter!! Θέλω το πρώτο κομμάτι! :lol:

Keep your friends close, and your enemies closer...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ολόψυχα κι από εμένα καλή επιτυχία.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και πολλά συγχαρητήρια.

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτό το ξεκίνημά σας και αν το συγκρίνω με τις αστροφωτογραφίες σας είμαι σίγουρος πως θα σκίσετε.

 

Φιλικά

Στάθης

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα μπράβο και από εμένα και εύχομαι η ενασχόληση σας με την αστροφωτογραφία και τις κατασκευές να έχει διάρκεια στο χρόνο!

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπραβο σας παιδια και απο εμενα. Και μιας και εχω στην κατοχη μου εδω και 2 χρονια σχεδον ολα τα παρελκομενα ( της προηγουμενης γενιας βεβαια) ειμαι απολυτα ικανοποιημενος με την αξιοπιστια τους.=D>

 

Επισης μπραβο που ειστε παντα προθυμοι να βοηθατε σε ολα τα θεματα της αστροφωτογραφιας, απο ληψη μεχρι επεξεργασια. Να'στε καλα και να συνεχισετε ετσι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο επαγγελματισμός, οι πρωτοποριακές ιδέες αλλά και οι έξυπνες, απλές και πρακτικές λύσεις είναι συστατικά επιτυχίας.

 

Εύχομαι καλό ξεκίνημα και είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει επιτυχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8

 

1089626400_27_1_EUR_3_default.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν βρείτε χρόνο, φτιάξτε και τη νέα γενιά Telrad με 4-2-0.5 και μέγεθος/λειτουργείες Rigel και βάση SW Finder Dovetail και θα με θυμόσαστε όταν θα πίνετε Μαργαρίτες στην πισίνα σας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια παίδες!!!! Να είστε δυνατοί, γεμάτοι έμπνευση, όρεξη και τυχεροί!!! :D

Καλή συνέχεια, περιμένουμε και άλλα ωραά Ελληνικά Αστρο-καλούδια!! =D> :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα! Αν χρειαστείτε συμβουλές ή άποψη για Internet marketing και προώθηση, στείλτε ένα πμ. Εύχομαι καλή συνέχεια.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καλή συνέχεια και από εμένα με νεα καινοτόμα προϊοντα στον χώρο μας. Εγώ πάντως έχω άχτι ένα usb hub με power box ώστε να περιορίσω την πλεξούδα που έχω στην καμερα ή ακομα καλύτερα μια dual saddle η οποία θα έχει ενσωματωμένο usb hub και βύσματα για τροφοδοσία του εξοπλισμού.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλά συγχαρητήρια για το εγχείρημα. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με μεράκι για δουλειά.

 

Μπράβο, συνεχίστε έτσι...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης