Jump to content

Κιαλια Bresser 10x50 ξανα στο Lidl!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ναι, το είδα ότι ανοιγοκλείνουν και το έχω στο 'στενότερο'.

 

 

Πράγματι, όταν τα κρατάω μακρύτερα δεν ζαλίζομαι καθόλου, ούτε προκαλείται πονοκέφαλος.

Όμως, τότε βλέπω τον έναν κύκλο από τον οποίο έβλεπα να γίνεται σαν '8', αν και δεν είναι τόσο ενοχλητικό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πήρα και εγώ δεύτερο ζευγάρι σήμερα...απο τα lidl στην Μοναστηρίου(Θεσσαλονίκη).Είχε αρκετά κομμάτια πριν κάνα 2ωρο και απο τα Bresser και απο τα Roctrail!!!(Μάλλον τους έμειναν απο τον Δεκέμβρη).Πάντως όποιος έχει πρόβλημα τα αλλάζουν χωρίς πολλά-πολλά...γιατί έχουν και 5 χρόνια εγγύηση :D

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν πλησιάζω τα μάτια μου πολύ, βλέπω 'μαύρο' γύρω γύρω, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω.

 

Το έπαθα κι εγώ. Μετά κατάλαβα ότι η λύση ήταν

απλά στήριξε λίγο τα καλύμματα με το νούμερο 7 που γράφει το manual και το οπτικό σου πεδίο θα διορθωθεί

 

Ουσιαστικά, έχουν καλό eye-relief 16mm άλλα αν πως πολύ κοντά είναι περίεργο και κάνει τα μαύρα κλπ. Τα πλαστικά προεκτάματα των προσοφθαλμίων τα έχεις μαζεμένα αν φοράς γυαλιά, αλλίως τα "ξεβιδώνεις" για να μακρύνουν ώστε να μην πηγαίνει πολύ κοντά το μάτι και βλέπεις τις μαυρίλες. Αυτό το κάνεις και στα 2 προφανώς (εκτός αν φοράς μονώκλ (sp?) :P ). Η ρύθμιση για το focus του δεξιού ματιού (όπως στα περισσότερα κιάλια) είναι στα δεξιά και είναι η οδοντωτή ροδέλα.

 

Σημείωση: αν δεν κάνω λάθος, αυτή η πατέντα με το βίδωμα-ξεβίδωμα για το eye-relief υπάρχει και σε προσοφθάλμια για τηλεσκόπια.

 

Σημαντικό! Αν δεν έχει πολλά σύννεφα στη δύση, μπορείτε να δοκιμάσετε τα κιάλια σας να δείτε το φεγγάρι 1μοίρα περίπου κάτω δεξιά από τον Ερμή (μην μπερδεύεστε με τα Αμερικάνικα site astronomy.com κλπ. που το δείχνουν πάνω από τον Ερμή, αυτό θα είναι σε 8 ώρες όταν δύσει ο Ήλιος στους Αμερικάνους που είναι πιο πίσω από εμάς :P )

 

Καλή τύχη

 

Υ.Γ.1 Τα πήρα κι εγώ, αν δεν το καταλάβατε :P πολύ ωραία, και δεν χρειάζεσαι τρίποδα (έχει υποδοχή για αντάπτορα). Βέβαια, η μεγέθυνση 10 είναι στο όριο. Αν τα χέρια σου τρέμουν πολύ θα χρειαστείς. Επίσης, έχει field of view 114m στα 1000m που υπολόγισα περίπου ότι είναι 6.5 μοίρες.

 

Υ.Γ.2 Έχω την εντύπωση ότι έχουν "κόρη εξόδου" 5 μοίρες (50 δια 10) που είναι μια χαρά, γιατί στους περισσότερους ανθρώπους οι κόρες δεν ανοίγουν αρκετά ώστε να φτάσουν 7 (όπως γίνεται με τα 7x50 κιάλια που έχουν κόρη εξόδου 7 μοίρες) και λόγω ηλικίας και ίσως γιατί δεν αντέχουν 15 λεπτά να μην ανάψουν κανένα φως και επίσης, σπάνια είναι σε αρκετά καλό σκοτάδι. Πιστεύω είναι καλύτερα αυτά τα κιάλια από εκείνο το παλιό ζευγάρι 7x50 που σας έστειλαν από την Αυστραλία οι συγγενείς σας και το οποίο θέλει ΠΟΛΥ collimation.

 

Υ.Γ.3 Για να τεστάρετε ότι είναι εντάξει (χοντρικά) πρέπει να τα απομακρύνεται από τα μάτια σας και να βάλετε τα κιάλια να κοιτάνε προς κάποια ευθεία (για να δείτε αν είναι οκ), κατά προτίμηση με μπόλικο contrast από τον ένα μέρος της ευθείας στο άλλο (για να μπορείτε να το ξεχωρίσετε μέσα στο μικρό προσοφθάλμιο που βρίσκεται μακριά από τα μάτια σας), όπως μια ταράτσα ενός άσπρου σπιτιού κόντρα στον μπλε ουρανό. Αν και οι δυο εικόνες είναι στην ίδια ευθεία είναι μια χαρά. Αν είναι η μια πιο πάνω από την άλλη, για λίγο δεν πειράζει. Αν η μια είναι υπό γωνία και η άλλη ίσια έχετε πρόβλημα. Αν βρω link με φωτογραφίες/οδηγίες θα το βάλω.

EDIT:

 

Υ.Γ.4 Έχουν κάποιο χρωματικό σφάλμα, αλλά δεν πειράζει, για τέτοια τιμή δεν έχει σημασία. Θα δοκιμάσω κι απόψε, καιρού επιτρέποντος σε αστέρια και θα σας πω, αν και έχω ήδη αποφασίσει ότι μου αρέσουν.

 

Υ.Γ.5 και τελευταίο (υπόσχομαι), έχω και τα Celestron UpClose 20x50 και δεν τα χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ γιατί θέλουν τρίποδο και έχουν μικρό field of view κλπ. κλπ.

 

Υ.Γ.6 ΧΑ! Ο αντάπτορας για τα κιάλια (που συνδέει τον τρίποδα για φωτογραφική μηχανή με τα κιάλια) συνδέεται και στην υποδοχή για piggyback φωτογραφία και γενικά σε όποια βίδα φτιαγμένη για να μπει φωτογραφική μηχανή. Απλά το ενημερώνω... Εντάξει, τέλος! :P

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:lol: :lol:

 

εγώ μόνο serious δεν είμαι. Μέχρι να καταλάβω το άρθρο με τον έλεγχω ευθυγράμμισης θα ξημερώσει και θα έχω χάσει τα άστρα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μέχρι να καταλάβω το άρθρο με τον έλεγχω ευθυγράμμισης θα ξημερώσει και θα έχω χάσει τα άστρα!

 

Μην φοβάσαι εκεί θα είναι και αυριο και μεθαύριο...και παραμεθαυριο .....και αντι....με....ριο... :-#

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:lol:

 

μόλις είδα έναν ήλιο πορτοκαλί να δύει....

δεν μου αρέσει να γίνεται πορτοκαλί ο ήλιος αλλά ήταν ωραίο, ένιωθα πως λίγο ακόμα και θα μπορούσα να τον αρπάξω...

 

 

είδα και τη σελήνη, μια λεπτή γραμμούλα αλλά την έχασα γρήγορα...

η αφροδύτη όμως έμεινε εκεί να τη θαυμάσω...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικα δεν θυσιασα την πρωινη φυσικη ΙΙ και παλι τα βρηκα!

 

Βρηκα και ζευγαρι με τελεια ευθυγραμμιση, και οι προσοφθαλμιοι που βιδωνουν και ξεβιδωνουν ειναι πολυ βολικοι γιατι σου επιτρεπουν να εχεις πολλες διαφορετικες αποστασεις σε αντιθεση με τους αλλους που διπλωνουν.

 

Παρ'ολα αυτα βρηκα ενα προβλημα(ισως και οχι στην τελικη), το οποιο φανταζομαι ειναι ετσι απο κατασκευης:

Αμα εχεις μυωπια οταν κανεις μακρινο focus (αυτο που θες για αστροπαρατηρηση δηλαδη) δεν μπορεις να παρεις βελτιστη εικονα γιατι δεν εχει περιθωριο για περαιτερω focus , οποτε αναγκαστικά πρεπει να παρακολουθεις με τα γυαλια. Δεν ειναι τοσο μεγαλο προβλημα, αλλα εγω προσωπικα το βρισκω πιο ξεκουραστο χωρις τα γυαλια 8) .

 

Απο την αλλη ειναι πιο πρακτικο να παρακολουθεις με γυαλια, αμα εχεις μυωπια, γιατι δεν χρειαζεται να τα βαζεις και να τα βγαζεις συνεχως.

 

Αυτα! :-note

 

Καθαρους Ουρανους!(Σιγα μην μας κανει την χαρη βεβαια! Πηραμε τοσοι μαζι καινουργιο εξοπλισμο και θα κανει καλο καιρο? Πριτς! [-X )

 

ΥΓ Ο Νομικος μας δουλευει ψιλο γαζί τελικα...

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλή συννεφιά, μόνο ο Ρίγκελ φαίνεται :frown:

Επίσης και ένα ζουζούνι που βρέθηκε μπροστά μου σε μεγέθυνση :evil:

 

Peri, σε μένα συμβαίνει το αντίθετο συμβαίνει. Χωρίς γυαλιά βλέπω βέλτιστα, ενώ με γυαλιά όχι.

Κακό αυτό γιατί συνήθως φοράω φακούς οπότε δεν θα βλέπω τόσο καθαρά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Peri, σε μένα συμβαίνει το αντίθετο συμβαίνει. Χωρίς γυαλιά βλέπω βέλτιστα, ενώ με γυαλιά όχι.

 

Ναι, ε? Ειμαι πολυ γκαβος ομως(5 βαθμοι :shock: )!

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με ή χωρίς γυαλιά, τα κιάλια πρέπει να εστιάζουν σωστά. Μάλιστα, με τα κιάλια η εστίαση είναι τελειότερη αυτής που έχεις μόνο με τα γυαλιά σου, καθώς υπάρχουν δύο συμπληρωματικοί μηχανισμοί εστίασης (φακός ματιού & εστιαστής στα κιάλια). Εξαιρείται ο αστιγματισμός φυσικά, όπου οι ειδικοί διορθωτικοί φακοί είναι απαραίτητοι. Εγώ με τα γιαλιά μου δεν βλέπω τέλεια τα αστέρια, ίσως χρειάζομαι νέα συνταγή. Ενώ με τηλεσκόπιο ή κιάλια εκστασιάζομαι. Νομίζω πως η αγάπη για την αστρονομία των διοπτροφόρων, σε ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην αγάπη και τον θαυμασμό μας για τα οπτικά, τα οποία διορθώνουν ως δια μαγείας αυτή μας την αναπηρία. Ενώ τα βλέπω όλα θαμπά, μέσα από τα οπτικά μου μπορώ να δω τους δακτυλίους του Κρόνου, τους κρατήρες της Σελήνης, ακόμη και υπερπόντιους γαλαξίες και αυτό είναι ένα θαύμα, τεχνολογικό ή μυστηριώδες, αλλά πάντοτε θαύμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ίσως τεχνολογικό, ίσως μυστηριώδες...

Κάποιες στιγμές λέω ευτυχώς που ζω σε εποχή όπου τόσο εύκολα, η θολή όραση διορθώνεται.

Η όραση από μόνη της είναι μυστηριώδης.

Είναι ώρες που κοιτάζω, απλά κοιτάζω, είτε αυτό είναι άστρο είτε όχι, και μου φαίνεται τόσο παράξενο...

Και με τη βοήθεια της φαντασίας, η όραση μπορεί να κάνει μαγικά...

Τα μάτια από μόνα τους δεν μπορούν να καταλάβουν το βάθος του ουρανού τη νύχτα.

Είναι σαν να κοιτάζουν ένα επίπεδο στρώμα με λάμψεις που ισαπέχουν από εμάς...

Αν φανταστείς όμως το βάθος και τη διαφορά τις απόστασης των αντικειμένων, τότε ζεις στιγμές μαγικές, ειδικά άμα τις μοιράζεσαι...

 

Και είναι πιο ωραίο να μοιράζεσαι το ίδιο ζευγάρι κιάλια, από το να έχει ο καθένας το δικό του...

Είναι τόσο όμορφο να δείχνεις κάτι σε έναν άνθρωπο δίπλα σου και εσύ να τον κοιτάς με ανυπομονησία μέχρι να εντοπίσει το άστρο που είδες εσύ πριν...

 

(Ξέφυγα από το θέμα τελείως)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

όταν κάνεις μακρινό focus (αυτό που θες για αστροπαρατήρηση δηλαδή) δεν μπορείς να πάρεις βέλτιστη εικόνα γιατί δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω focus

 

Και σε τηλεσκόπιο και σε κιάλια που έχω δοκιμάσει ποτέ δεν κάνω τέρμα focus (ας πούμε προς το άπειρο), αλλά κάπου στη μέση. Το λογικό θα ήταν (ειδικά στα κιάλια που έχουν fixed προσοφθάλμια) να κάνεις τέρμα από τη μια μεριά, αλλά δεν το έχει πετύχει ούτε στα παλιά (20ετίας) ούτε σε αυτά τα κιάλια. Στο τηλεσκόπιο προφανώς δεν έχω κάποιο προσοφθάλμιο που κάνει focus στην άκρη (ευτυχώς).

Μήπως εννοείς ότι αυτό έχει για κάποιο λόγω να κάνει με τη μυωπία;

 

Σημειωτέον πως υπάρχουν ειδικά (αυτό μάλλον σημαίνει και ακριβά) προσοφθάλμια (για τα τηλεσκόπια) που διορθώνουν και τον αστιγματισμό, αλλά δεν το έχω ψάξει αρκετά ώστε να πω αν αξίζει.

 

Υ.Γ.1 Είδα και τον Ερμή και την Σελήνη και έκανα και report στο http://www.crescentmoonwatch.org . Κατά τις 20.20 το είδα πρώτα με το τηλεσκόπιο. Ο Ερμής είχε εμφανή φάση με τουλάχιστον 100x μεγέθυνση, και ήταν περίπου κατά 1/3 φωτισμένος. Εγώ τα καταχώρησα σαν Cirrus clouds (http://www.google.com/search?q=cirrus+clouds), γιατί έτσι μου φάνηκαν, αλλά πρέπει να διαβάσω λίγο μετεωρολογία να ξέρουμε πως λέγονται αυτά τα ρημάδια που δεν μας αφήνουν να αστροπαρατηρούμε.

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαλιστα, τζαμπα η χαρα για την τελεια ευθυγραμμιση... Μαλλον με βλεπω να τα επιστρεφω...

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς να τα επιστρέψεις και να πάρεις ένα άλλο ζευγάρι εάν αυτό είναι ελαττωματικό ή τα χρήματά σου πίσω. Μαζί με την απόδειξη πάντα.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προβλημα ελυθη! ξεβιδωσα τον προβληματικο προσοφθαλμιο(Ο αλλος ειναι ρυθμιζομενος), του εβαλα ενα συρματακι μπροστα απο τα κρυσταλλα ωστε να μετακινηθουν λιγο προς τα πισω και τωρα ειναι αετοματικα τα κιαλια, περασαν και το star test οποτε ολα καλα!

Χοχο \:D/

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πήρα κι εγώ!! Όπως είχα προβλέψει, ο πάγκος του lidl της Ηγουμενίτσας ήταν γεμάτος στις 12μισή! \:D/

 

Έχω και ένα ζευγάρι της celestron 10x50 που έκανε 50 ευρώ και δεν έχω σημειώσει κάποια ιδιαίτερη διαφορά! Και το twist-up του προσοφθάλμιου είναι πολύ βολικό στην παρατήτηση!!

 

Από οπτικής απόψεως δεν ξέρω ακριβώς πως τα πάει αλλά πιστεύω πως για την τιμή τους είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και τα αξίζουν τα ευρώπουλα και με το παραπάνω!

 

ΥΓ. Από τη μία χαίρομαι που δεν έχω μυωπία και δεν χρειάζομαι γυαλιά και τέτοιες ιστορίες σε ότι αφορά την όραση μου. Αλλά από την άλλη νιώθω μια μικρή πίκρα και μια ζήλια.. Όπως και να το κάνουμε η μυωπία είναι τζάμπα μαστούρα βρε αδερφέ!! :lol: :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ τα δικά μου τα γύρισα πίσω.Ναι μεν την ημέρα έδειχναν εντάξει αλλά τη νύχτα με ζάλιζαν.Εννοείται πως έκανα ξεχωριστή εστίαση σε κάθε προσοφθάλμιο αλλά το πρόβλημα παρέμενε.Επίσης παρατήρησα πως η εστίαση από την κεντρική ρόδα γινόταν στο τέλος, σχεδόν, της διαδρομής, εν αντιθέσει με τα άλλα τα περυσινά.Για του λόγου το αληθές φορτώθηκα και τα δυο ζευγάρια στο λαιμό (σαν κάτι Ιάπωνες τουρίστες) 8) και βγήκα έξω στη νύχτα.

Οντως τα παλιά (Bresser κι αυτά) έδειχναν τον ουρανό καμπάνα ενώ τα καινούργια παρ'ότι εστίαζαν καλά τα δειχναν διπλά.Το κακό είναι πως στο Lidl είχαν μείνει 5-6 ακόμη αλλά είχαν το ίδιο πρόβλημα...

Φιλικά Νίκος

Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα τα βρήκα και εγώ στα LIDL Ν.Ηρακλείτσας (Καβάλα) οπου έχουν μείνει 3-4 ακόμη.

Σε λίγο βγαίνω να τα δοκιμάσω. \:D/

Astronomy compels the soul to look upwards and leads us from this world to another.

Plato

 

http://http://nightskyastro.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

λοιπον παιδια

 

βρηκα σημερα λιγο χρονο να ασχοληθω με τα lidl κιαλια

 

λοιπον

 

οταν κοιταω μια οροζοντια γραμμη , ο αριστερος φακος την δειχνει κατηφορικη προς τα δεξια και ο δεξιος ανηφορικη...........

 

τι κανω εκει , να προσπαθησω ευθυγραμμιση?

 

 

και δευτερο

 

οταν κανω focus

προς τη μια μερια υπαρχει αρκετο περιθωριο ενω προς την αλλη δεν εχει καθολου

ισα ισα που τα καταφερνω καθε φορα.

 

εκει τι να κανω??

 

αμα τα ανοιξω υπαρχει περιπτωση να καταφερω τιποτα?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

λοιπον παιδια

 

βρηκα σημερα λιγο χρονο να ασχοληθω με τα lidl κιαλια

 

λοιπον

 

οταν κοιταω μια οροζοντια γραμμη , ο αριστερος φακος την δειχνει κατηφορικη προς τα δεξια και ο δεξιος ανηφορικη...........

 

τι κανω εκει , να προσπαθησω ευθυγραμμιση?

 

 

και δευτερο

 

οταν κανω focus

προς τη μια μερια υπαρχει αρκετο περιθωριο ενω προς την αλλη δεν εχει καθολου

ισα ισα που τα καταφερνω καθε φορα.

 

εκει τι να κανω??

 

αμα τα ανοιξω υπαρχει περιπτωση να καταφερω τιποτα?

Μου κάνει εντύπωση, καθώς και τα 2 ζευγάρια που πήρα ήταν άψογα.

Είσαι σίγουρος πως τα κρατάς ακριβώς οριζόντια;

Ίσως είναι καλύτερα να τα πας πίσω. Ευθυγράμμιση δεν έχω επιχειρήσει ποτέ. Αν την κάνεις να κάνεις μικρές αλλαγές και να ελέγχεις συχνά το αποτέλεσμά τους.

Έχω ανοίξει κιάλια, τα οποία δεν χρειαζόταν να τα ξανακλείσω. Αν έπρεπε να γίνει αυτό θα ήταν δύσκολο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να λερώσεις τα πρίσματα με δακτυλιές και σκόνη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης