Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Την Παρασκευή 13 του μήνα στήσαμε δίπλα στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα στα 1750 μέτρα υψόμετρο. Η διαύγεια σήμερα δεν ήταν καλή αλλά το seeing πάρα πολύ καλό. Δε φυσούσε καθόλου, εξαιρετικά σπάνιο σε ένα τέτοιο μέρος.

Ένας στόχος που είχα σημείωσει να δω ήταν το πλανητικό Pease 1 το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον πυρήνα του σφαιρωτού M15. H Uranometria λέει πως είναι 15.5v mag και 1" διάμετρο. Είχα εκτυπώσει την 98 σελίδα του οδηγού για τα σφαιρωτά του Alvin Huey ο οποίος περιγράφει ακριβώς πώς ακριβώς να βρεις αυτό το εξωτικό αντικείμενο.

Ξεκινάω λοιπόν και βρίσκω αρχικά το M15. Έχω πάνω μια μεγέθυνση της τάξης του 133x. Φέρνω τη φωτογραφία που έχω εκτυπώσει κοντά στο προσοφθάλμιο. Ο τύπος λέει πως πρέπει να ξεκινήσω εντοπίζοντας ένα τραπέζιο αστεριών από το οποίο θα συνεχίσω με αστροάλματα μέχρι τον στόχο μου. Καταρχήν στρίβω τον χάρτη έτσι ώστε η κατεύθυνση αυτού που βλέπω στο προσοφθάλμιο να είναι ίδια με τη φωτογραφία. Αφού το κάνω αυτό, προσπαθώ να εντοπίσω το τραπέζιο αυτό. Τίποτα. Ανεβάζω μεγέθυνση. Φτάνω τα 257x ώσπου επιτέλους διακρίνω πολύ κοντά στον πυρήνα και κάτω αριστερά το πολυπόθητο τραπέζιο. Τόσο κοντά ήταν; σκέφτομαι. Βάζω πάνω τον 5mm nagler στα 360x.

To επόμενο βήμα είναι να συνεχίσω τα αστροάλματα. Όπως βλέπετε και στη φώτο και για να μην μακρυγορώ, προχωρώντας βρήκα ακριβώς το σημείο στο οποίο πρέπει να βρίσκεται το Pease 1. Η μεγέθυνση όμως είναι πολύ μικρή. Βάζω ακόμη έναν barlow 2x και φτάνω τα 720x! Τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκαθαριστά, πασχίζω όμως να κουνάω το σωλήνα για να κρατάω το πεδίο μέσα. Κοιτάζω προσεκτικά και αριστερά από ένα αστεράκι, σαν να βλέπω ένα άλλο πιο αμυδρό το οποίο σαν να φαίνεται ελαφρά αφεστιασμένο, ακριβώς στο σημείο το οποίο πρέπει να βρίσκεται το πλανητικό μας. Λες λέω; Κάνω μετά το κόλπο με το φίλτρο οξυγόνου. Το περνάω μπροστά από το μάτι μου μερικές φορές και ΒΌΙΛΑ! Ενώ όλα τα αστεράκια του πεδίου εξαφανίζονται, στο σημείο αυτό που έβλεπα το αφεστιασμένο αστέρι μένει σταθερό. Κάτι λοιπόν εκεί μένει σταθερό ενώ όλα τα υπόλοιπα ανεξαιρέτως σβήνουν. Αυτό δείχνει πως το πλανητικό μας είναι εκεί, το εντοπίσαμε!

Απ' ό,τι διάβασα, υπάρχουν μόνο 4 πλανητικά που σχετίζονται με σφαιρωτά σμήνη και αυτό είναι το πιο εύκολο. Αντίστοιχο είναι ένα άλλο πλανητικό μέσα στο Μ22, αλλά πολύ δυσκολότερο. Ίσως το επιχειρήσω κάποια στιγμή.

:D :D :D :D :D :D :D :D

pease1.thumb.JPG.0ede91d3250509332e66f2574a14c1cd.JPG

Pease 1

Δημοσιεύτηκε

Άφωνος! :shock: :shock: :shock:

Δεν ήξερα καν για πλανητικά σε σφαιρωτά! Ποιά είναι άραγε η ελάχιστη διάμετρος για να παρατηρηθεί; Δεν περιμένω πολλά πράγματα αλλά θα κάνω μια απόπειρα στην επόμενη έξοδο...

Ευχαριστούμε που μοιράστηκες την εμπειρία σου!

Νάσαι καλά και καλή συνέχεια!

Δημοσιεύτηκε

Με την 1η ανάγνωση, δεν αντιλήφθηκα, τι είπε ο Μάνος. Νόμισα ότι το πλανητικό ήταν κοντά στο Μ15. Στη δεύτερη συνειδητοποίησα το μέγεθος της δυσκολίας του στόχου. :shock: :shock: Τι υπέροχη εμπειρία ήταν αυτή που έζησες, Μάνο! Νά'σαι καλά που μας τη διηγήθηκες. Ήταν λίγο σαν να ήμαστε μαζί σου κι εμείς. \:D/

Καλή συνέχεια

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Μπραβο Μανο!!!!

:mrgreen: :mrgreen: Keep Watching

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Μάνο διαβάζοντας την περιγραφή σου εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι περισσότερο δυσκολεύτηκες στην εύρεση του σωστού πεδίου, παρά στη θέαση του στόχου σου. Πράγματι, πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο να μετακινήσεις το 16άρι σε τόσο τεράστια μεγέθυνση. Μπορώ να καταλάβω ότι, ειδικά με dob, λίγο αν ξεφύγεις από το πεδίο από μια μικρή απρόσεκτη κίνηση ή μικρό πήδημα της στήριξης, μπορείς πολύ εύκολα να χαθείς και να ξαναξεκινήσεις από την αρχή την διαδικασία. Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθυνση!

Καταρχήν στρίβω τον χάρτη έτσι ώστε η κατεύθυνση αυτού που βλέπω στο προσοφθάλμιο να είναι ίδια με τη φωτογραφία.
Πόσο δύσκολο ήταν αυτό; Ένα σφαιρωτό είναι αρκετά συμμετρικό ώστε να μας δυσκολεύει λίγο στον προσανατολισμό.

Καλή συνέχεια! Θέτεις νέα όρια στο 16άρι, ειδικά στα πλανητικά!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, εδώ είναι μερικές αναφορές θέασης του συγκεκριμένου αντικειμένου. Νομίζω υπάρχει μόνο μία αναφορά με minimum 10 ίντσες όπως αναφέρουν και στο cloudynights.

Δημήτρη, η δυσκολία τέτοιων στόχων εκ φύσεως είναι η εύρεσή τους και όχι η θέασή τους. Σχετικά με τον προσανατολισμό του χάρτη, όπως έχω ξαναπεί, ένα κόλπο με το dobsonian είναι να το αφήσεις ακίνητο και η κατεύθυνση κατά την οποία μετακινούνται τα αστέρια στο προσοφθάλμιο, προς τα εκεί είναι η δύση.

Δημοσιεύτηκε
Εγώ το προσπάθησα τη δεύτερη νύχτα σε μεγέθυνση 450Χ αλλά δεν μου εστίαζε καθόλου. Με δυσκολία έβλεπα το τραπέζιο με το οποίο ξεκινάς. Θέλει άριστο seeing για να μπορείς να εστιάσεις σε τέτοιες μεγεθύνσεις και να μπορείς να κάνεις star-hopping. Πάντως είναι από τους στόχους που αξίζει να προσπαθήσει κανείς.
Δημοσιεύτηκε
Σχετικά με τον προσανατολισμό του χάρτη, όπως έχω ξαναπεί, ένα κόλπο με το dobsonian είναι να το αφήσεις ακίνητο και η κατεύθυνση κατά την οποία μετακινούνται τα αστέρια στο προσοφθάλμιο, προς τα εκεί είναι η δύση.
Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα αστροάλματα από προσοφθάλμιο για δύσκολους στόχους, προυποθέτουν προσανατολισμό των τεσσάρων σημείων (Β,Ν,Α,Δ), είτε έχουμε ισημερινή, είτε όχι.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Αυτά είναι όταν έχεις τέτοιο εργαλείο θέλει και καλούς στόχους!!!!!

Πολύ δυνατή προσπάθεια και παρατήρηση!!! Άντε και με άλλους τέτοιους στόχους... =D> =D>

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

:shock: μιλαμε για πολυ deep sky...

Μπραβο!!!!! Ο στοχος ειναι πολυ δυσκολος και απαιτει υπομονη...

Ευχαριστουμε που το μοιραστηκες μαζι μας, αφου για μερικους απο εμας τετοιοι στοχοι ειναι εφικτοι μονο στα ονειρα μας...(που να φτασει το 130mm σε μεγενθυση x360........)

Καλη συνεχεια και στα επομενα δυσευρετα πλανητικα σε σφαιρωτα!!

\:D/ :cheesy:

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης