Jump to content

Βοήθεια παρακαλώ... Αγορά τηλεσκόπιου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκέφτομαι να μπω στα έξοδα για κάποιο τηλεσκόπιο και θα προτιμούσα να είναι ένα ρομποτικό καταδιοπτρικό. Απο τα δυο αυτα μοντελα ποιο μου προτεινετε? Αν εχει καποιος υποψιν του καποιο αντιστοιχο σε τιμη ας μου πει. Πιστεύω ότι η διαφορά του πρώτου με του δεύτερου είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με την πολύ μικρή διαφορά στην τιμή. Έτσι δεν είναι;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

 

Γιάννης

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1074

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1073

 

Υγ. Παρατηρώ αστρικά σμήνη και νεφελώματα κυρίως.

Υγ1. Απο την αλλη στα ιδια λεφτα παιρνω ενα dob 10αρι μου φαινεται. Η διαφορα τεραστια;

Υγ2. Θελω να αποφυγω τα dob λογο βαρους, μεγεθους κτλ

"The sky is your laboratory"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τα δυο τηλεσκοπια που μας δινεις για παρατηρηση νεφελωματων και σμηνων που λες δεν ειναι τα ιδανικα γιατι λογω μικρης διαμετρου δεν θα εχεις την φωτεινοτητα που σου δινουν μεγαλυτερης διαμετρου τηλεσκοπια αλλα δεν θα μπορεις να δεις και αμυδρα αντικειμενα ειναι πιο καταληλα για πλανητες. η τιμης τους εχει να κανει καθαρα με την βαση που εχουν.

 

παντως με 300 και 500 μπορεις να παρεις to 8''αρι και 10αρι dobosn αντιστοιχα και να δεις τον ουρανο με τα αστρα στην κυριολεξια. το μειονεκτημα τους ειναι οτι δεν ειναι autotracking το οποιο σημαινει οτι αν εισαι νεος θα μαθεις τον ουρανο με τον ''δυσκολο'' τροπο.

 

οσον αφορα το βαρος τα σκοπια αυτα σπανε σε δυο κομματια τα οποια μεταφεροντια σχετικα ευκολα και στηνονται μεσα σε 3 λεπτα επισης υπαρχουν και τα truss τηλεσκοπια στα οποια ο σωληνας μαζευει οταν το αποθηκευεις με αποτελεσμα να γλυτωνεις χωρο και βαρος.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή κάποτε ήμουν κι εγώ σε αντίστοιχη θέση θα σου πω την άποψη μου. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσεις του στόχους που θες να παρατηρείς, αν αργότερα θα θέλεις να ασχοληθείς με την αστροφωτογραφια και τέλος αν θα έχεις ένα σημείο παρατήρησης ή θα πρέπει να μετακινείσαι. Αν κι έχω ελάχιστη εμπειρία πιστεύω ότι όλα τα προηγούμενα είναι απαραίτητο να τα έχεις ξεκαθαρίσει για να μπορείς να αποφασίσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι και τι θα χρησιμοποιήσεις.

Σκέψου πάντως και το ενδεχόμενο να αγοράσεις κάτι μεταχειρισμένο. Για παράδειγμα κάποτε ήθελα να αγοράσω ένα ρομποτικό SC8 που κόστιζε περί τα 2000 Ε και τελικά αγόρασα μια βάση HEQ5 Pro, ένα Celestron ED80 και ένα SC8 όπου μαζί με κάτι προσοφθάλμια κόστισαν λιγότερο από 1400 Ε και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Αν και από ότι καταλαβαίνω o προϋπολογισμός σου είναι αρκετά παρακάτω θα πρέπει, πάντα κατά την γνώμη μου, να κάνεις μια συμφέρουσα αγορά κάτι που δεν σημαίνει υποχρεωτικά φτηνή αγορά. Ίσως να πρέπει να περιμένεις μέχρι να μπορείς να διαθέσεις περισσότερα χρήματα. Τέλος όσον αφορά το go-to είναι μια μεγάλη ευκολία που σου παρέχουν οι αντίστοιχες βάσεις αλλά πάντα σύμφωνα με την μικρή μου εμπειρία, τον ουρανό μπορείς να τον μάθεις πολύ καλά ακόμα κι έτσι (με ρομποτικό). Ούτως ή άλλος δεν αξίζει να παρατηρείς στόχους αν δεν ξέρεις να τους αναγνωρίζεις μόνος σου στον ουρανό.

Κλείνοντας σου προτείνω να μην βιαστείς.

 

Καλή επιτυχία

Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία

Seneca the Elder

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το 4SE είναι καλό για πλανήτες, διπλά άστρα, σφαιρωτά σμήνη και φωτεινά πλανητικά νεφελώματα. Με φωτογραφικό τρίποδα και διαγώνιο 45 μοιρών ο σωλήνας είναι πολύ καλός για ισχυρή επίγεια παρατήρηση, ενώ με μειωτή εστιακού λόγου μπαίνουν και τα ανοικτά σμήνη στο μενού. Χρειάζεται προσοφθαλμίους μέχρι 8mm (ακραία 7mm και ιδανικά 24-12mm).

Το 102SLT είναι αντιθέτως ιδανικό για ανοικτά σμήνη και για σκανάρισμα ευρέων πεδίων του ουρανού αλλά και για επίγεια παρατήρηση χαμηλότερων μεγεθύνσεων. Χρειάζεται συχνά Barlow 2x για να αυξήσεις την μεγέθυνση κοντά στα επίπεδα του 4SE, αλλά θα βλέπεις ένα μπλε χρώμα στα φωτεινά αντικείμενα.

Το Goto δεν χρειάζεται στους πλανήτες και την παρατήρηση ευρέων πεδίων. Το 4SE έχει καλύτερη βάση και GOTO. Εγώ θα αγόραζα αυτό και μετά άλλον ένα σωλήνα διοπτρικού (80ED ή 80ST ή 102ST πχ) για να έχω δύο σε ένα.

Τώρα, το 10ρι Dob είναι άλλη ιστορία. Είναι 6.25 φορές φωτεινότερο, θα βλέπεις αντικείμενα 2.5 μεγέθη κάτω, δηλαδή γαλαξίες και νεφελώματα. Ξεχνάς το μπαλκόνι και την επίγεια παρατήρηση, χρειάζεται εκμάθηση πλοήγησης με χάρτη, ακριβότερα προσοφθάλμια για αξιοπρεπή εικόνα, συχνό collimation, παρακολούθηση με το χέρι, χώρος στο σπίτι και το αυτοκίνητο κλπ, αλλά σου ανοίγεται ένας άλλος κόσμος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάβασε και αυτό, ξέχασα να το βάλω στο Astrolists αλλά δεν θα μου ξεφύγει στην επόμενη έκδοση:\

http://www.backyardastronomy.com/Backyard_Astronomy/The_Best_Beginner_Telescopes.html

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατά τη γνώμη μου τα τηλεσκόπια αυτά δεν είναι ιδανικά ούτε για παρατήρηση αλλά ούτε για φωτογράφηση. Με συγχωρείς που είμαι τόσο απόλυτος αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Για παρατήρηση είναι πολύ μικρή η διάμετρος και για φωτογράφιση η στήριξή τους είναι αλταζιμουθιακή (σου κάνει περιστροφή πεδίου), δεν δέχεται οδηγητικό τηλεσκόπιο είναι πολύ ασταθής και πολλά άλλα.

 

Το ότι είναι ρομποτικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορείς να δεις πολλά πράγματα. Το κόστος είναι μεγάλο λόγω των ηλεκτρονικών και το μόνο που προσφέρουν είναι η παρακολούθηση του στόχου και η αυτόματη εύρεσή του. Αν ψάξεις μέσα στο φόρουμ θα δεις ότι πολλοί άλλοι φίλοι ρωτάνε σχετικά με τα ρομποτικά και οι περισσότεροι κάνουν λάθος στο γεγονός ότι νομίζουν ότι θα δουν πολλά πράγματα.

 

Για να κάνεις οπτική παρατήρηση και να ικανοποιείσαι με αυτό που βλέπεις χρειάζεσαι μεγαλύτερη διάμετρο. Και πίστεψέ με, τα dob έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν 3 βασικές ανάγκες: χαμηλό κόστος, εύκολος χειρισμός, πανεύκολη μεταφορά. Το 8" dob δεν είναι καθόλου μεγάλο και κουβαλιέται άνετα στην ταράτσα του σπιτιού σου αν θες να κάνεις μίνι παρατηρήσεις. Και επιπλέον όταν πας σε σκοτεινό ουρανό θα δεις ότι η δεν έχει καμιά σχέση με αυτά τα παιχνιδάκια.

 

Και τέλος το να ψάχνεις στο χάρτη και να βρεις το στόχο χειροκίνητα είναι μια διαδικασία που δεν έχει καμμία σχέση με τον αυτοματοποιημένο τρόπο των ρομποτικών.

 

Κι αν τελειώσουν οι μπαταρίες τι κάνεις; [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε μανουσο

 

εχεις δει απο αυτα τα τηλεσκοπια και τα βγαζεις αχρηστα και παιχνιδακια?

ή τα εχεις?

δεν διαφωνω οτι το 8αρι που προτεινεις θα δειξει πολυ περισσοτερα πραγματα αλλα οχι και αχρηστα ρε φιλε..

εγω εχω το 4αρι 3 χρονια τωρα και με αυτο κολλησα με την αστρονομια..

 

φιλικα, Αρης

celestron nexstar 4se

celestron ultima barlow

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι αν τελειώσουν οι μπαταρίες τι κάνεις; [-X

Ό,τι κάνουν οι Αστροφωτογράφοι.

To Powertank του Aldi μου πρόσφερε 5 παρατηρήσεις (15 ώρες περίπου) πριν δείξει κάτω από 70% και το ξαναγεμίσω. Ποιό μεγάλο πρόβλημα είναι όχι η διάμετρος (υπάρχει και Nexstar 8SE αλλά και CPC1100) αλλά το κόστος και το γεγονός πως στην Celestron δεν λύνονται τα φρένα για να κάνεις χειροκίνητη λειτουργία όποτε θέλεις. Είναι το μόνο πράγμα που μου την σπάει με το Nexstar, αλλά το μετακινώ με τα βελάκια του χειριστηρίου, απλώς παίρνει παραπάνω χρόνο. Η Skywatcher όμως ίσως βρήκε την χρυσή τομή με τα Dob GOTO: Και διάμετρος (8-10-12-14-16) και Autotracking και GOTO και Dual Encoder για να το μετακινείς με το χέρι χωρίς να χάνεται η ευθυγράμμιση και χειροκίνητη λειτουργία αν κατάλαβα καλά και τιμή κατώτερη των LX200 και CPC σε ανάλογες διαμέτρους.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάποτε ήμουν κι εγώ της σχολής "πάρε 8" DOB" τώρα έχω αλλάξει γιατί ντε και καλά να πάρει DOB ο φίλος;

Συμφωνώ ωστόσο πως και τα δύο είναι πολύ μικρά και θα συνιστούσα να πας στο Celestron 6" που έχει βάση ίδια με το 8" και είναι στιβαρό ή άντε στη χειρότερη στο 5". Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις ισημερινό νευτώνιο 6" ή 8" με μοτέρ στην ορθή αναφορά. Έχοντας και 8" Dob και 6" f/8 ισημερινό νευτώνιο λέω πως ναι θα θυσίαζα δυο ίντσες για να πάρω ισημερινό τηλεσκόπιο.

Το Schmidt Cassegrain ωστόσο είναι πολύ πιο φορητό και στήνεται και πιο εύκολα από τα νευτώνια.

Επίσης στην υψοαζιμουθιακή βάση είναι καλό και για επίγεια παρατήρηση.

Αν κολλήσεις στην αστρονομία μπορείς αργότερα να πάρεις 8" ή και 10" dob φτηνά και μεταχειρισμένα τα παίρνεις για ένα κομμάτι ψωμί απο πολλούς που τα πήραν και δεν μπορούν να βρουν τίποτα ή που κατάλαβαν πόσο ογκώδη είναι και θα σου μείνει το 5-6" Celestron ως πιο φορητό και για να μπορείς να βγάζεις και καμιά φωτογραφία (θα χρειαστείς και ισημερινή σφήνα, έτσι κι αλλιώς προτείνω να την πάρεις μαζί με το τηλεσκόπιο και να το στήνεις σαν ισημερινό θα έχεις και καλύτερη παρακολούθηση του ουρανού και καλύτερα GOTO).

 

Και τέλος το να ψάχνεις στο χάρτη και να βρεις το στόχο χειροκίνητα είναι μια διαδικασία που δεν έχει καμμία σχέση με τον αυτοματοποιημένο τρόπο των ρομποτικών.

 

Με αυτό που λέει ο Μανούσος συμφωνώ και γι αυτο προτείνω ισημερινό νευτώνιο χωρίς "GOTO".

 

Κοντολογίς θα διατυπώσω το αξίωμα για την αγορά τηλεσκοπίου γενικής χρήσεως:

 

Διοπτρικό ισημερινό μακρύ τουλάχιστον 4"

Νευτώνιο (ισημερινό ή dob) τουλάχιστον 6"

Καταδιοπτρικό ισημερινό ή υψοαζιμουθιακό "GOTO" τουλάχιστον 5"

 

Μικρότερα θα έπαιρνα μόνο "premium" μάρκες Questar, Takahashi, Vixen κλπ

 

ΥΓ το 102 δεν χρειάζεται GOTO ούτε καν ερευνητή με έναν προσοφθάλμιο 25-30mm είναι ερευνητής του ευατού του :cheesy: και δεν το συνιστώ για πρώτο/μονο τηλεσκόπιο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε μανουσο

 

εχεις δει απο αυτα τα τηλεσκοπια και τα βγαζεις αχρηστα και παιχνιδακια?

ή τα εχεις?

δεν διαφωνω οτι το 8αρι που προτεινεις θα δειξει πολυ περισσοτερα πραγματα αλλα οχι και αχρηστα ρε φιλε..

εγω εχω το 4αρι 3 χρονια τωρα και με αυτο κολλησα με την αστρονομια..

 

φιλικα, Αρης

Δεν θα διαφωνούσα μαζί σου αλλά αν είναι να δώσω 600Ευρώ και να πάρω ένα 4" μόνο και μόνο για να έχω ρομποτική κίνηση, δεν θα τα έδινα. Το να κολλήσεις με την αστρονομία δεν έχει να κάνει πόσες ίντσες έχεις. Το κόλλημα είναι άλλη υπόθεση.

 

Ο φίλος μας θέλει να δώσει λεφτά και να πάρει ένα τηλεσκόπιο που θα κάνει οπτική παρατήρηση. Το 4" ρομποτικό μπορεί να είναι καλό για σένα και να σε φτάνει αλλά για τα λεφτά του σε σχέση με την απόδοση δεν είναι. Και όταν μιλάμε για οπτική παρατήρηση οι ίντσες μετράνε και όχι οι ρομποτικές στηρίξεις.

 

Με το 8" dob θα λαμβάνει 4 φορές περισσότερο φως από το 4" ρομποτικό και με τα μισά λεφτά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα μεταφορικότητα και διαθέσιμο χρόνο σε όλα αυτά. Το 8'' dob (ευτυχής κάτοχος του και εγώ) όσο καλό τηλεσκόπιο και αν είναι (καλά για το value for money δεν το συζητώ, με διαφορά το κορυφαίο) δεν είναι τηλεσκόπιο grab'n'go. Θεωρώ ότι σε ένα σκοτεινό ουρανό ακόμα και με 4'' μπορείς να δεις αρκετά πράγματα. Επίσης το ρομποτικό σου δείχνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο πάρα πολλά (αυτή είναι και η μεγάλη χρησιμότητα που έχουν άλλωστε).

 

Αν κάποιος δεν θέλει να διαθέσει πολύ χρόνο (για να διαβάσει, να μάθει τον ουρανό, να κάτσει στο "χωράφι" και να ψάχνει με τον φακό τους χάρτες κλπ) και έχει εύκολη πρόσβαση σε σκοτεινό ουρανό, ένα τέτοιο τηλεσκόπιο (σαν και αυτά που προτείνει στην αρχή ο φίλος jlask) είναι αρκετό. Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων και.... πώρωσης.

 

 

Υ.Γ. Πάντως το value for money είναι τελείως υποκειμενικό και παίρνει διαφορετικές τιμές για τον καθένα γιατί στην έννοια του value δεν μπαίνουν μόνο μετρήσιμα πράγματα (ίντσες πχ) αλλά και προσωπικές ανάγκες πάσης φύσεως που μπορεί να καλύπτει ένα αγαθό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

costgeorg εγραψε

 

''Επίσης το ρομποτικό σου δείχνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο πάρα πολλά (αυτή είναι και η μεγάλη χρησιμότητα που έχουν άλλωστε).''

 

οπως επισης και η παρακολουθηση του στοχου..

κανει την παρατηρηση πολυ πιο ανετη.

celestron nexstar 4se

celestron ultima barlow

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την παρακολούθηση του στόχου στην δίνει ένα οποιοδήποτε ισημερινό τηλεσκόπιο δεν χρειάζεται να είναι ρομποτικό και η πολική ευθυγράμμιση για οπτική παρατήρηση είναι εύκολη. Επίσης στην δίνουν και αυτά που έχουν το σύστημα autotracking.

Το GOTO δεν είναι καλό για αρχάριους ενδείκνυται να μάθει κανείς τον ουρανό και να μην είναι τυφλός όταν τελειώσουν οι μπαταρίες.

Θα το πω κι ας είναι σκληρό προσωπικά όποιον δεν ξέρει να χρησιμοποιεί χάρτες και να βρίσκει αντικείμενα με τον ερευνητή δεν τον θεωρώ ερασιτέχνη αστρονόμο!

Θεωρώ απαράδεκτο πχ να μην μπορεί να βρει κανείς το Μ13 ή τον γαλαξία της Ανδρομέδας χωρίς τη βοήθεια του GOTO. Δεν μιλάω φυσικά για κάποιον που τώρα ξεκινάει. Αν ξεκινήσει και επαφίεται στο GOTO θα μείνει εκεί πάντα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το GOTO δεν είναι καλό για αρχάριους ενδείκνυται να μάθει κανείς τον ουρανό και να μην είναι τυφλός όταν τελειώσουν οι μπαταρίες.

Θα το πω κι ας είναι σκληρό προσωπικά όποιον δεν ξέρει να χρησιμοποιεί χάρτες και να βρίσκει αντικείμενα με τον ερευνητή δεν τον θεωρώ ερασιτέχνη αστρονόμο!

Θεωρώ απαράδεκτο πχ να μην μπορεί να βρει κανείς το Μ13 ή τον γαλαξία της Ανδρομέδας χωρίς τη βοήθεια του GOTO. Δεν μιλάω φυσικά για κάποιον που τώρα ξεκινάει. Αν ξεκινήσει και επαφίεται στο GOTO θα μείνει εκεί πάντα.

 

+100!!!!!!!!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρε παιδιά, ξαναλέμε τα ίδια εδώ. Το GOTO δεν σου απαγορεύει να μάθεις τον ουρανό αν το θέλεις. Ούτε είναι υποχρεωτικό να θέλεις να θεωρείσαι ερασιτέχνης αστρονόμος. Μπορεί απλά να θέλεις (ή να πρέπει) να διασκεδάσεις για να μην αρρωστήσεις από την πολύ δουλειά. Εγώ πάντως βρίσκω την Ανδρομέδα και το Μ13 και δεν με εμπόδισε το Nexstar (με βοήθησαν βέβαια τα κιάλια και τα μη GOTO τηλεσκόπια). Και προτιμώ τον τίτλο ''αστροπαρατηρητής''. Λίγο είναι; Και πριν πάρω GPS στο αυτοκίνητο 15 χρόνια οδηγούσα με τον χάρτη και την εμπειρία (εντάξει και με τις οδηγίες του Στρατάρχη). Αλλά την ευκολία του GPS την θέλω τώρα και όταν διαπιστώνω πως μου προτείνει βλακείες ξανά χάρτης ή ρωτάω τους περαστικούς. Ό,τι βολεύει, η δουλειά μας να γίνεται. Μετά από τόσα χρόνια στα θρανία, πανεπιστήμια, ειδικότητες, συνέδρια, τόνους βιβλία ανέλιξη θα πρέπει ακόμη να αποδεικνύουμε πως δεν είμαστε βλάκες; Όχι άλλες εξετάσεις, ήμαρτον, ήρθε η ώρα των παιδιών μας να δώσουν πανελλήνιες πιά.

Ο ουρανός ανήκει σε όλους.

Χωρίς παρεξήγηση, έτσι; :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να θέλει κανείς να μάθει τον ουρανό και να προτιμάει το ζάπινγκ αλλά τέτοια νοοτροπία δεν την θέλω στο χώρο και αρνούμαι και να δώσω οποιαδήποτε βοήθεια σε όσους την έχουν. Ας ρωτήσουν το τηλεκοντρόλ τους :mrgreen:
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σεβαστό και σωστότατο. Άλλωστε αυτόν τον ρόλο έχουν τα χειριστήρια, του ψηφιακού βοηθού. Τα επόμενα Synscan είμαι βέβαιος θα μιλάνε κιόλας: "I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that."

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να θέλει κανείς να μάθει τον ουρανό και να προτιμάει το ζάπινγκ αλλά τέτοια νοοτροπία δεν την θέλω στο χώρο και αρνούμαι και να δώσω οποιαδήποτε βοήθεια σε όσους την έχουν. Ας ρωτήσουν το τηλεκοντρόλ τους :mrgreen:

 

και αυτό το γράφει κάποιος που πρόσφατε αγόρασε τηλεσκόπιο με autotracking και τηλεκοντρόλ.Έλεος ποια εδώ μέσα.

Η γνώση και η εμπειρία δεν κάνει κανέναν εδώ μέσα καλύτερο "ερασιτέχνη αστρονόμο" από τον άλλον.

Με την λογική αυτή δεν χρειάζετε ούτε στα μεγάλα τηλεσκόπια να είναι ρομποτικά ας βάλουν καμιά πενηνταριά βόδια να τα σπρώχνουν όπως κάνανε παλιά με τους αλευρόμυλους για να βρούνε τους εξωπλανήτες που ψάχνουν και για autotracking ,.....σανό με το σταγονόμετρο.

Επειδή ζούμε σε μια χώρα που όλοι τα ξέρουν όοοοοοολα δυστυχώς....δεν είναι σίγουρο οτι δίνουν και τι κατάλληλες συμβουλές και προτρέπουν τους άλλους στην σωστή κατεύθυνση.

Και για να τελειώνουμε έγώ έχω το 4se και αφού έκανα λάθος επιλογή με βάση όλα τα παραπάνω....μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ME ΚΑΝΩ DELETE?

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σεβαστό και σωστότατο.

Κώστα, ούτε το ένα είναι ούτε το άλλο.

Για να είναι σεβαστή μία άποψη, θα πρέπει να αποδίδει τον αναλογούντα σεβασμό και στην άλλη, πράγμα που δεν γίνεται και τόσο συχνά πιά.

Όσον αφορά το "σωστότατο" και πάλι θα διαφωνήσω! Διότι (and I quote)

"Ούτε είναι υποχρεωτικό να θέλεις να θεωρείσαι ερασιτέχνης αστρονόμος. Μπορεί απλά να θέλεις (ή να πρέπει) να διασκεδάσεις για να μην αρρωστήσεις από την πολύ δουλειά. "! Το είπες πολύ ωραία για να αυτοαναιρείσαι.

Στην όποια περίπτωση φίλε μου Γιώργο, αν θεωρείς ότι κάποιοι δεν αξίζουν της προσοχής μας επειδή οι απόψεις τους δεν συνάδουν με αυτά που πρεσβεύουμε εμείς, τότε χάσαμε το τραίνο της διάδοσης της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα.

Και φυσικά, δεν νομίζω ότι μπορούμε εσύ, εγώ ή ο ποιοσδήποτε άλλος να πεί ποιός μπορεί και ποιός όχι και υπο ποιές συνθηκες να ονομάζεται (ή έστω να αυτοαποκαλείται) Ερασιτέχνης Αστρονόμος.

Ούτε να τσακωθούμε θέλω, δεν έχω τίποτε να χωρίσω εξ άλλου με κανέναν, θέλω μόνο να θυμήσω, ότι όταν ξεκινήσαμε και εμείς με τα ματια στραβωμένα απο τις προσδοκίες, κάποιοι εδώ μέσα μας πήραν απο το ψηφιακό μας χέρι και μας έδειξαν τον δρόμο χωρίς φωνές, χωρίς περιφρόνηση χωρίς ειρωνία και χωρίς ελιτισμούς. Το λιγότερο που τους χρωστάμε είναι να το συνεχίζουμε.

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σεβαστό και σωστότατο.

Κώστα, ούτε το ένα είναι ούτε το άλλο.

Για να είναι σεβαστή μία άποψη, θα πρέπει να αποδίδει τον αναλογούντα σεβασμό και στην άλλη, πράγμα που δεν γίνεται και τόσο συχνά πιά.

Όσον αφορά το "σωστότατο" και πάλι θα διαφωνήσω! Διότι (and I quote)

"Ούτε είναι υποχρεωτικό να θέλεις να θεωρείσαι ερασιτέχνης αστρονόμος. Μπορεί απλά να θέλεις (ή να πρέπει) να διασκεδάσεις για να μην αρρωστήσεις από την πολύ δουλειά. "! Το είπες πολύ ωραία για να αυτοαναιρείσαι.

Δεν αυτοαναιρούμαι, ή τουλάχιστον δεν το εννοούσα έτσι. Εννοώ σεβαστό σαν άποψη και σωστότατο με την έννοια πως για το Nexstar ζητώ βοήθεια από όσους έχουν και αγαπούν το Nexstar (Cloudy Nights Nexstar Forum), για το δυνάμει Dob από όσους έχουν και αγαπούν ένα Dob (υπάρχουν πολλοί εδώ κατά σύμπτωση :D ) και πάει λέγοντας. Πρέπει και εμείς να μάθουμε να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και στα λεμόνια να αντιπαρατάσουμε πορτοκάλια και μανταρίνια, κουρδιστά και ξεκούρδιστα, όπως μας κάνει γούστο. Ο ουρανός είναι μεγάλος και μας χωράει όλους. :wink:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ας βάλουν καμιά πενηνταριά βόδια να τα σπρώχνουν όπως κάνανε παλιά με τους αλευρόμυλους για να βρούνε τους εξωπλανήτες που ψάχνουν και για autotracking ,.....σανό με το σταγονόμετρο.

 

Εχω πέσει κάτω απο τα γέλια!!!

 

Για να βρούμε μια μέση λύση ένα dob 8" που αργότερα μπορεί να συμπληρωθεί o εξοπλισμος με μια EQ6 μας καλύπτει όλους; :) ΄

 

Ευχαριστώ πολύ πάντως όλους όσους συμμετείχαν στο να με μπερδέψουν λίγο παραπάνω αλλά νομίζω ότι θα καταλήξω στην απο πάνω λύση που έγραψα (με πεισατε ορισμενοι). :)

 

Ευελπιστώ πάντως η κορασίδα που βλέπω στην σελίδα του πλανητάριου θεσσαλονίκης να ποζάρει δίπλα απο το 8" να είναι κοντούλα γιατι αλλιώς δεν την βλέπω καλά την μέση μου όταν παίρνω τους λόφους. :)

 

Υγ. Δεν εχω προβλημα στο να μαθω τον ουρανο. Με κυαλια και χαρτες κανω οτι παρατηρησεις μπορω να κανω με τον εξοπλισμο μου και όσο μου το επιτρέπει η δουλεια μου και η γυναικα μου χεχεχ. Μαρεσει η ελευθερια που μου προσφερουν τα κυαλια, απλά θέλω να κάνω τον ουρανό λίγακι... "μεγαλύτερο".

"The sky is your laboratory"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγκρίνεται από την πλειοψηφία. Αν μπορείς και 10ρι ακόμη καλύτερα, αλλα μόνο μέχρι εκεί που μπορείς, ne plus ultra. Πάνω απ' όλα διασκέδασέ το και ίσως σε μερικούς μήνες θα μπορείς και συ να συγκρούεσαι στο forum τόσο επιδέξια όπως εμείς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

χαχαχα ετσι ειναι αδερφε! Αν και νομιζω οτι θα μου παρει λιγο παραπανω για να αποκτησω και την χαρη αλλα αποσο ξερω τουλαχιστον, απαραιτητη προϋπόθεση για να τα ξεμπερδεψεις ειναι πρωτα να μπερδευτεις οποτε χαιρομαι που με μπερδεψατε χεχεχ
"The sky is your laboratory"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να θέλει κανείς να μάθει τον ουρανό και να προτιμάει το ζάπινγκ αλλά τέτοια νοοτροπία δεν την θέλω στο χώρο και αρνούμαι και να δώσω οποιαδήποτε βοήθεια σε όσους την έχουν. Ας ρωτήσουν το τηλεκοντρόλ τους :mrgreen:

και αυτό το γράφει κάποιος που πρόσφατε αγόρασε τηλεσκόπιο με autotracking και τηλεκοντρόλ.Έλεος ποια εδώ μέσα.

Αν αυτή η πρότασή σου είναι επιχείρημα' date=' να σου πω ότι αυτός ο κάποιος που πρόσφατα αγόρασε τηλεσκόπιο με autotracking και τηλεκοντρόλ, είναι ο γνωστός marathon-man 109/110, αν σου λέει κάτι αυτό.

 

Με την λογική αυτή δεν χρειάζετε ούτε στα μεγάλα τηλεσκόπια να είναι ρομποτικά ας βάλουν καμιά πενηνταριά βόδια να τα σπρώχνουν όπως κάνανε παλιά με τους αλευρόμυλους για να βρούνε τους εξωπλανήτες που ψάχνουν και για autotracking
Ατυχές το παράδειγμα, το καταλαβαίνεις φαντάζομαι.

 

Και επειδή τώρα τελευταία υπάρχει τάση απολογιών για κάθε άποψη που αντιτίθεται στο ρεύμα, πρέπει να πω ότι όλα αυτά τα λέω χωρίς διάθεση παρεξήγησης ή οτιδήποτε άλλο.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν αυτή η πρότασή σου είναι επιχείρημα, να σου πω ότι αυτός ο κάποιος που πρόσφατα αγόρασε τηλεσκόπιο με autotracking και τηλεκοντρόλ, είναι ο γνωστός marathon-man 109/110, αν σου λέει κάτι αυτό.

Δεν μου λέει απολύτως τίποτα γιατί

1)είναι εκτός θέματος οτι έχει 109/110

2)έχει στην κατοχή του όπως γράφει στον εξοπλισμό του ένα ETX-70 με τηλεκοντρόλ και όπως γράφει ο ίδιος "Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να θέλει κανείς να μάθει τον ουρανό και να προτιμάει το ζάπινγκ αλλά τέτοια νοοτροπία δεν την θέλω στο χώρο και αρνούμαι και να δώσω οποιαδήποτε βοήθεια σε όσους την έχουν. Ας ρωτήσουν το τηλεκοντρόλ τους" τότε ποιός ο λόγος που γράφει σε αυτό το πόστ.

Τέλος αν παρεξηγήθηκε το ύφος του λόγου μου ,καλά έκανε ,γιατί όταν κάποιος ζητάει βοήθεια,δεν του γράφουμε σε μήνυμα "δεν σε βοηθάω". =;

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης