Jump to content

Obsession Telescopes "εναντίον" Schmidt-Cassegrain


Προτεινόμενες αναρτήσεις

A lot of observers must like astrophotography - the 8" Schmidt-Cassegrain is a popular telescope.

We offer an alternative: real-time astronomy, actually seeing details with your own eyes.

 

...

 

Many first-time telescope buyers get seduced by slick multi-page ads in magazines that sell small aperture Schmidt-Cassegrain Telescopes (SCT). These mass produced telescopes utilize a folded optical design to save space and money. They all have a large 33%+ central obstruction, small primary mirror and a corrector plate that eats up and distorts light. The result is dim, dull images and a disappointed customer. (Most of our customers are former SCT owners that have seen the light, so to speak!).

 

Τα παραπάνω από το επίσημο site της Obsession...

http://www.obsessiontelescopes.com/think_big/index.php

 

Τα συμπεράσματα δικά σας (θέση δεν παίρνω)!

The sky is not the limit and you never gonna guess what it is...

J. Casablancas

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

χμμ.... ειμαι σιγουρος οτι απο το δικο μου 8" LX90 SCT με το 13αρι Hyperion, η εικονα του M13 ειναι πολυ πιο φωτεινη απο αυτη που παρουσιαζεται στο link που παρεθεσες...

 

Ετσι ειναι το marketing, αν τσιμπησεις... τσιμπησες.

Δεν λεω οτι δεν ειναι αξιολογα τα συγκεκριμενα τηλεσκοπια...

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρνητική διαφήμιση made in the US of A. Ενοχλητικότατη.

Πρόκειται για 2 σχεδιάσεις μη ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές. Κάνουν γενικώς διαφορετικές δουλειές, αν και τα SCT είναι ευρύτερης χρήσης απ' ότι τα Νευτώνια σε στήριξη Dobson.

Τόσο μεταξύ των δικών μου, όσο και παρατηρώντας μέσα από ένα C9.25 και ένα SW12 προσφάτως, μπορώ να πω πως προτιμώ τα νεφελώματα και γαλαξίες των Νευτωνίων, αλλά και τους πλανήτες, τα ανοικτά και σφαιρωτά σμήνη, τους διπλούς αστέρες (ή εν γένει αστέρες) των SCTs.

Τεχνική ποινή για αντιαθλητικό η Obsession. Τι το κάναμε εδώ; Bush vs Dukakis; Cola wars; Reality show;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως το μήνυμα "Think big" ισχύει αφού στην ουσία σου λέει ότι η διάμετρος μετράει. Για deep sky δεν υπάρχει υποκατάστατο της διαμέτρου.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνική ποινή για αντιαθλητικό η Obsession.

 

Αρνητική διαφήμιση από τη μία πλευρά, παραπλανητική από την άλλη όμως.

 

Εξηγούν ρητά ότι οι εικόνες με τα ροζ και πράσινα νεφελώμετα που δείχνουν στα περιοδικά δεν τις δει ποτέ ο αγοραστής στο προσοφθάλμιο, αλλά στην καλύτερη περίπτωση στην οθόνη του υπολογιστή του ή τυπωμένες στο χαρτί -αφού πληρώσει κάποιες χιλιάδες επιπλέον και αφιερώσει ώρες φωτογράφισης και επεξεργασίας;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως το μήνυμα "Think big" ισχύει αφού στην ουσία σου λέει ότι η διάμετρος μετράει. Για deep sky δεν υπάρχει υποκατάστατο της διαμέτρου.

 

Αυτό είναι το θετικό μήνυμα της διαφήμισης για το οποίο δεν υπάρχει ένσταση.

Φυσικά την παραπλανητική διαφήμιση άρχισαν πρώτες οι ομοεθνείς Celestron και Meade εδώ και χρόνια, οι μικροί όμως κατασκευαστές μπορούν να αντιτείνουν την αδιαμφισβήτητη ποιότητα (γιατί 14'', 16'', παλαιότερα 20'' και 25'' SCT προσφέρουν και οι άλλοι).

Το Μ27 το έχω δει με ευθεία όραση από τον Πειραιά με το C6 (το κεντρικό κλεψυδρικό τμήμα). Άλλη μια παραπλάνηση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σιγουρα η διαμετρος ειναι επιθυμητη αλλα δεν ειναι ολοι διαθετημενοι να κουβαλανε σωληνες 1,5 μετρων μεγαλους και δισκινητους και να ποναει η μεση τους , ετσι για να βαλουμε και την αλλη οψη στο παιχνιδι. Και μη βιαστειτε να με κατηγορησεται σαν casegrain lover γιατι εχω και νευτονειο και μου αρεσει εξισου αλλα αλλο το ενα και αλλο το αλλο (για διαφορετικους στοχους ).

 

φιλικα Δημητρης

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hi Stargazer_101,

 

I believe that your question boils down to one question, well, ok, some say it can be debatable.

"One buys the right tool for the job".

As in other fields of interest we are given a large choice of items to purchase. Some expensive and some not, some small and some not, some heavy and some not, and so on. But with telescopes, the larger the aperture, you bet, the bighter the image. Having a large telescope in mediocre skies is not much fun. Especially if one can't transport the instrument to a true dark sky site because it is to big for the vehicle. Of course if a vehicle is in the future plan and one has to simply have that big Dob, get the Dob and use it until the vehicle can be purchased.

I once had a wonderful view of M13 in a 24-inch telescope using a 13mm Nagler eyepiece. The cluster filled the whole 82-degree apparent field of view that the eyepiece offers.

 

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν καταλαβαίνω ρε παιδιά τί πρόβλημα υπάρχει. Δίκιο έχει η Obsession και τα λέει με τον τρόπο της. Διαφήμιση κάνει στα τηλεσκόπιά της, τί περιμένετε; Τόσες και τόσες παραπλανητικές διαφημίσεις ακούμε και βλέπουμε καθημερινά, μακάρι όλες να ήταν τόσο αληθινές όσο της Obsession!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως είναι καλύτερο να αναπτύξεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου και το έργο σου ή το προϊόν σου από το να προσπαθείς να μειώσεις και προσβάλεις τους άλλους ώστε συγκριτικά να φαίνεσαι εσύ καλύτερος, τόσο στις διαπροσωπικές, όσο και στις διανθρώπινες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών. Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Είναι θέμα νοοτροπίας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαφήμιση δεν είναι ούτε παραπλανητική ούτε τίποτα. Την αλήθεια λέει τα συμπαγή σύνθετα κατοπτρικά τηλεσκόπια έχουν πολλά ελλατώματα με σκοπό τη συμπαγή κατασκευή.

Εννοείται πως ένα νευτώνιο είναι καλύτερο από ισης διαμέτρου SC στην απόδοση υποθετωντας καλά οπτικά και στα δύο. Για τηλεσκόπια μαζικής παραγωτής όπως τα SC τα καλά οπτικά είναι αμφίβολα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Obsession είναι κατά τη γνώμη μου η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρία ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων μεγάλης διαμέτρου. Και όταν λέμε τηλεσκόπια μεγάλης διαμέτρου, εννοούμε ΜΟΝΟ νευτώνεια. Δεν γίνεται να έχεις SCT 20" και να είσαι ερασιτέχνης. Τα νευτώνεια τηλεσκόπια κατά τη γνώμη μου είναι μακράν τα καλύτερα σχεδιασμένα τηλεσκόπια για αυτό το σκοπό. Όσο αφορά τη διαφήμιση νομίζω ότι δεν δυσφημίζει κάποια εταιρία.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντάξει τώρα, η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει φαγωμάρα μεταξύ ανταγωνιστών για όμοια ή παρόμοια προϊόντα. Αυτό το επιθετικό υφάκι το έχουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μεταξύ τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και όλος ο ντουνιάς του εμπορίου.

 

Επειδή όμως είμαι (και σκοπεύω να παραμείνω) οπαδός της οπτικής παρατήρησης και η Obsession τυχαίνει να παρέχει ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ εργαλεία για παρατηρήσεις Deep sky από ποιότητα κατασκευής σε όλα τα επίπεδα...θα το παραβλέψω... :mrgreen:

 

Μη σας φανεί καθόλου υπερβολικό αν σας πω ότι τον καλύτερο και πιο σοκαριστικό (jaw dropping!! mind blowing!!) πλανήτη που έχω δει ποτέ στην ζωή μου τον είδα μέσα από ένα Obsession 18" dob...σε μια καλοκαιρινή νύχτα πέρσι, με εξαιρετικό seeing, ήταν ο Δίας και είδα τόσες λεπτομέρειες που το μάτι μου έπαθε "αστροπολιτισμικό" σοκ!! #-o :shock: :shock: Οι πιο καθαρές, super sharp ζώνες με όλα τα μικρά ανάγλυφα μεταξύ τους να διακρίνονται ανετότατα, ένα χρώμα κρύσταλλο, λεπτομέρειες στον δίσκο του πλανήτη που δεν είχα δει με κανένα τηλεσκόπιο και δεν ήξερα καν ότι μπορούν να φανούν!

Κανένα μα κανένα SCT ή διοπτρικό δεν μου έδωσε τέτοια εικόνα (και τυχαίνει να έχω δει από αρκετά και διάφορα) όσο και να φημίζονται ότι είναι το φόρτε τους οι πλανήτες...καλές εικόνες ήταν...όχι όμως τέτοιες που είδα με εκείνο το 18" Obsession...είναι κάτι που το είδα και το έβλεπα για πολλή ώρα, τόσο που ένιωσα πως κατάντησα ενοχλητικός, ως προς τον κάτοχο του τηλεσκοπίου...τέλος πάντων, κλείνω λέγοντας πως, για χιλιοστή φορά, το 22" UC μου έχει πάρει τα μυαλά και τα έχει ρίξει στα κάγκελα! :mrgreen: =P~ =P~

Όσο για την διαφήμιση...είναι επιθετική δε λέω...έτσι είναι όμως και το αμερικάνικο marketing πιστεύω... :-k

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1. A lot of observers must like astrophotography - the 8" Schmidt-Cassegrain is a popular telescope.

We offer an alternative: real-time astronomy, actually seeing details with your own eyes.

"Think big."

 

2. A lot of observers must like star gazing - the 8" (or larger) newtonian is a popular telescope.

We offer an alternative: real-time astronomy, actually getting useful science data with your own telescope.

"Think data. Observe."

 

3. A lot of observers must like star gazing - the 8" (or larger) newtonian is a popular telescope.

We offer an alternative: real-time astronomy, actually capturing images of the live universe with your own telescope.

"Think in color. Unveil the secrets."

 

 

Ποια από τις τρεις διαφημίσεις ΔΕΝ είναι παραπλανητική;

Ποια από τις τρεις διαφημίσεις ΔΕΝ είναι αληθινή;

 

Η πρώτη είναι η υπό συζήτηση διαφήμιση της Obsession.

H δεύτερη θα μπορούσε να είναι διαφήμιση ενός 8" SCT (ή RC) και η τρίτη ενός μικρού καλού διοπτρικού.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ούτε κατά διάνοια δε μπορεί να συναγωνιστούν οι άλλοι δύο το θέαμα που προσφέρει ένα Obsession,

αλλά επίσης ούτε κατά διάνοια μπορεί ένα dob, όσο μεγάλο και να είναι, να κάνει τη δουλειά που μπορεί (και έχει προσφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες) ένα μικρό SCT με ένα CCD. Μιλάμε για τόνους data...

 

Επιπροσθέτως, το impact που έχει ένα Obsession στους ερασιτέχνες και την ερασιτεχνική αστρονομία είναι συγκριτικά μικρό, περιορίζεται στην τυχερή παρέα που θα δεί από το μεγάλο dob "του φίλου μου", ή "του τύπου που συνάντησα στο star party" αλλά το impact που έχει στην κοινότητά μας μια αστροφωτογραφία ενός καλού μικρού διοπτρικού και που δημοσιεύεται στο internet, δεν είναι ΠΑΡΑ πολύ μεγαλύτερο;

 

Ο λόγος που πολλοί ερασιτέχνες αγοράζουν 20" dob είναι ότι κάποτε είδαν (και βλέπουν συνεχώς) υπέροχες αστροφωτογραφίες από τα "μικρά"!

 

Δεν παίρνω θέση, απλά θέλω να τονίσω ότι η όποια διαφήμιση επιδιώκει (θεμιτά) να μας στρέψει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο καθένας κάνει όμως τις επιλογές του. Περί ορέξεως ουδείς λόγος...

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

μικροπρεπειες....νομιζω πως θα επρεπε να σεβαστουν τη φημη τους, και να αναπτυξουν καλυτερα το θεμα...

Περισσοτερο σαν Κινεζοφοβια μου φαινεται....μαλλον πωλουνται περισσοτερα φθηνα/καλα/μεγαλα καταδιοπτρικα απο οσο περιμεναν.... :-k :-k :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το SC είναι τηλεσκόπιο που κάνει όλα από λίγο και τίποτα άριστα "jack of all trades". Ακόμα και ένα τέλειο SC ισοδυναμεί στην καλύτερη με ένα απαρεμπόδιστο τηλεσκόπιο με οπτικά λ/4.

Μεγάλη κεντρική παρεμπόδιση, αργό φωτογραφικά χωρίς προσθήκη μειωτή εστιακού λόγου, εστίαση με μετακίνηση του πρωτεύοντος κατόπτρου που χαλάει εκτός τον άλλων και την διόρθωση των οπτικών αποπλανήσεων που είναι βέλτιση σε μια συγκεκριμένη απόσταση των οπτικών, αργή προσαρμογή στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Γενικώς όπως αναφέρει ο αείμνηστος E. J. Hartung τα τηλεσκόπια cassegrain έχουν όλα τα μειονεκτήματα των κατοπτρικών τηλεσκοπίων χωρίς κανένα από τα πλεονεκτήματά τους. Η συμπαγής κατασκευή φέρνει πολλούς συμβιβασμούς.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάντως από όσα SCT κι αν έχω κοιτάξει, 8", 9.25", 10", κανένα δε προσέγγιζε την εικόνα πλανητών, σμηνών, διπλών που έπαιρνα από το νευτώνειό μου. Και το πώς μπορεί να γίνει σύγκριση ενός τέρατος νευτωνείου με ένα SCT, μόνο η εν λόγω εταιρεία μπορεί να μας το πει. Περισσότερο για κίνηση πανικού μού μοιάζει, παρά για διαφήμιση.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαφήμιση πιθανώς απευθύνεται στην Αμερική όπου το SCT είναι ντόπιο και έχει πιο ανταγωνιστική τιμή. Επίσης έχει δημιουργήσει τη φήμη σαν τηλεσκόπιο που τα κάνει όλα και γι'αυτό το βλέπουν ανταγωνιστικά με τα μεγάλα dob.

 

Σε εμάς, οι υψηλές τιμές των SCT σε σχέση με τα κινέζικα και άλλα νευτώνεια κάνουν το SCT σε μεγάλα μεγέθη να παραμένει σχετικά σπάνιο είδος οπότε και δυσκολευόμαστε να δούμε το λόγο που η εταιρεία προσπαθεί να "χτυπήσει" με τη διαφήμιση το SCT.

 

Πάντως, κι εγώ συμφωνώ εν τέλει ότι είναι λίγο υπερβολική. Για παράδειγμα, το dumbell δεν μπορείς να πεις ότι δε διακρίνεται καλά με 8-ιντσο, κι εγώ το έχω δει καλά ακόμα και με το παλιό 6ιντσο νευτώνειο σε καλές συνθήκες.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι δύσκολο να χτυπήσεις το C8 και το C9.25. Και οι δύο σωλήνες για το διαμέτρημά τους κάνουν τα πάντα καλά, αν και τίποτα άριστα.. Από την άλλη όμως συγκρινώμενα με ένα νευτώνειο f/6 ή f/8 παρατηρησιακά, είναι σαφέστατα κατώτερα. Δεν μπορω να πω το ίδιο για ένα νευτώνειο f/5 ή γρηγορότερο. Τώρα, από που έχει προκύψει ότι τα καταδιοπτρικά είναι καλά για πλανητική, αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ μου... Αν πραγματικά είναι άριστα για πλανητική, δηλαδή άριστα στο πιο απαιτητικό είδος παρατήρησης και φωτογράφησης που υπάρχει, γιατί να υστερούν στο βαθύ ουρανό ή στο σπάσιμο διπλών ή οτιδήποτε άλλο;;

 

Πιστεύω ότι το α και το ω στην επιλογή τύπου τηλεσκοπίου είναι συνάρτηση του τι θέλει να κάνει κανείς και των χρημάτων που διαθέτει. Αν ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για παρατήρηση, η διάμετρος μετράει και ο βέλτιστος λόγος τιμής προς απόδοση ευνοεί τα μεγάλα dob - τα obsession είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς.

 

Φαντάζομαι ότι η διαφήμιση των τελευταίων θέλει να χτυπήσει περισσότερο τα μεγαλύτερα καταδιοπτρικά και ειδικότερα τα C14 που εξακολουθούν να κατασκευάζονται (τόσο τα οπτικά όσο και τα μηχανικά τους μέρη) στις ΗΠΑ και τα οποία - αν δεν κάνω λάθος - είναι φθηνότερα από ένα Obsession αντίστοιχης διαμέτρου.

 

Αν μπορούσαμε να βάζαμε δίπλα-δίπλα ένα C14 και ένα 15άρι Obsession ποιο λέτε να ..."νικούσε" στο προσοφθάλμιο; Το ερώτημα είναι ρητορικό μια και η απάντηση είναι γνωστή: το νευτώνειο θα δώσει ανώτερες εικόνες και στα χαρτιά και στις περισσότερες φορές και πρακτικά. Για πολύ κόσμο όμως ένα μεγάλο καταδιοπτρικό σε μια ισημερινή είναι προτιμότερο. Γιατί; Διότι έχει πολύ μικρότερο όγκο, μεταφέρεται ευκολότερα αλλά και στην περίπτωση μόνιμης εγκατάστασης έχει περισσότερο νόημα σε σχέση με ένα νευτώνειο, δεν έχει σχεδόν καμία ανάγκη συντήρησης, οι καθρέφτες του συνήθως διατηρούνται για μια ζωή, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.

 

Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει με τις ανάγκες του και κάνει τις επιλογές του. Γι αυτό εξάλλου σπάνια μένει κανείς με ένα μονάχα τηλεσκόπιο...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν μεταφέρεται πιο εύκολα ένα C14 από ένα νευτώνειο 14" που είναι truss όπως είναι όλα τα premioum νευτώνια ούτε ειναι τα καλύτερα για πλανητική φωτογράφιση τα SC μάλλον τα χειρότερα είναι ασχέτως αν έχουν βγει και καταπληκτικές φωτογραφίες με αυτά. Εκεί που έχει νόημα η συμπαγής κατασκευή είναι στις 8-10" το πολύ. Τα παραπάνω νευτώνια και ειδικά τα dobsonian είναι πολύ πιο εύκολα στη μεταφορά τους. Η επαλουμίνωση είναι πρόβλημα για την Ελλάδα και όχι για τις προηγμένες χώρες που δεν υπάρχει λόγος αποστολής των κατόπτρων στο εξωτερικό.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο δεν λέμε κάτι διαφορετικό, στο μόνο που διαφωνούμε είναι στη μεταφερσιμότητα: το C14 είναι 25 κιλά και πολύ πιο μαζεμένο από οποιοδήποτε 14άρι dob συναρμολογημένο ή όχι. Το cell μονάχα -άσε τη στήριξη, trusses, κολάρο κλπ - μαζί με το πρωτεύον είναι συνήθως 30+ κιλά και δεν μιλάω για κινέζικα/ταιβανέζικα dob που είναι ακόμα πιο βαριά. Στο ελαφρύτερο 15άρι της Obsession που κυκλοφορεί (UC) το πρωτεύον μόνο είναι 21 κιλά.

Θα μου πεις βέβαια ότι στην περίπτωση του C14 θέλεις και ισημερινή που ζυγίζει αρκετά ακόμα και αν σπάσεις κεφαλή, τρίποδα, αντίβαρα κλπ. Εδώ όμως μπαίνει ο παράγοντας "δυνατότητες" που δεν εξαντλείται στην παρατήρηση και μόνο.

Κουβέντα να κάνουμε.. Μεταξύ των δύο κι εγώ ένα 15άρι UC θα προτιμούσα, αν και μου αρέσουν περισσότερο τα πιο αργά νευτώνεια - νομίζω κι εσύ θα προτιμούσες ένα 14άρι f/6 ας πούμε... Μπορώ όμως να καταλάβω γιατί κάποιος θα προτιμούσε ένα μεγάλο καταδιοπτρικό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μόνο SC που θέλω και έχω είναι 8" από κεί και πάνω νευτώνειο μόνο... Το C14 ούτε σε σταθερό παρατηρητήριο δεν θα το ήθελα. Σε τέτοια περίπτωση θα προτιμούσα ένα 12" νευτώνιο f/7 ισημερινό ας είχα να σκαρφαλώνω σκάλα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά, να κάνω μια ερώτηση με αφορμή την σκάλα...ο κάτοχος ενός 25" Obsession dob f5, που είναι και το μεγαλύτερο και ψηλότερο που φτιάχνουν (αν και δέχονται παραγγελίες και για μεγαλύτερα... :shock: :mrgreen: ) ,

http://obsessiontelescopes.com/telescopes/25/index.php

 

πως το χειρίζεται με τόσο ψηλή σκάλα;;; Πάντα απορία το είχα. Μόνο το f4 μου φαίνεται ευκολότερο και πιο βατό, το f5 όμως;;; Πως αλλάζει στόχους ένας που το έχει;; Ολόκληρη επιχείρηση μου φαίνεται μέσα στα σκοτάδια...

 

Άλλο να έχεις ένα δίσκαλο με κουπαστή (όπως ο Γιώργος με το 20ιντσο - geonik), είναι πιο εύκολο. Όταν όμως το προσοφθάλμιο βρίσκεται στα 3 + περίπου μέτρα ύψος....τι γίνεται εκεί; :-k #-o

 

Έχει κανείς εμπειρία από τέτοιο σκαρφάλωμα;; :D

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης