giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2012 Ο πίνακας είναι πολύ συντηρητικός, θα έλεγα λανθασμένος!Με το C8 έχω δει τον Πλούτωνα από τον Πάρνωνα (13.9 τότε), με το 6" έχω δει 13.1-13.2 μέσα από την Καλαμάτα (οριακό μέγεθος με γυμνό μάτι 4.5-5). Θα έλεγα πως σε σκοτεινό ουρανό ένα 12" δείχνει άνετα 15 μέγεθος και ένα 8" άνετα 14 μέγεθος. Έμπειροι παρατηρητές σε καλές συνθήκες ίσως μπορούν να δουν και σχεδόν ένα μέγεθος παραπάνω!Από την πόλη αφαιρέστε 2-3 μεγέθη αναλόγως φωτορύπανσης. Για να το τεστάρει κανείς ας κατεβάσει χάρτες της AAVSO που έχουν ακριβή μεγέθη στα άστρα σύγκρισης των μεταβλητών αστέρων και να μην βασίζεται στα διάφορα προγράμματα που δεν είναι ακριβή τα μεγέθη που έχουν στους αστέρες πολλές φορές! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2012 Άρα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι σε μέτρια ή αρκετά φωτορυπασμένο ουρανό και για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, μια επιλογή αντικειμένων από 10mag και κάτω είναι ασφαλής και για ένα αρχάριο. Ή από 9 και κάτω; ** Δηλαδή δεν με ενδιαφέρει το οριακό μέγεθος αλλά αυτό που άνετα διακρίνεται.. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2012 Αν πρόκειται για αστέρια υπολόγιζε τα 10 (ίσως και παραπάνω, η Νέα Μάκρη δεν είναι Πειραιάς, μάλλον πρέπει να υπολογιστείς ως suburban, με 12 και 11), αλλά αν πρόκειται για άλλα αντικείμενα, εκτεταμένα μάλιστα, υπολόγισε τα 9. Αυτό επειδή συνήθως αναφέρεται η συνολική τους λαμπρότητα και αυτή είναι μεγαλύτερη από την λαμπρότητα ανά μονάδα επιφανείας, την σημειακή. Όσο μεγαλύτερο το αντικείμενο τόσο μεγαλύτερη η σημασία της διαφοράς μεταξύ των δύο.Δηλαδή, αν ένας γαλαξίας είναι Mag 9 έχει την συνολική λαμπρότητα ενός ισοδύναμου αστέρα. Αλλά κάθε σημείο του έχει σημαντικά χαμηλότερη λαμπρότητα. Σε ένα μικρό πλανητικό η διαφορά δεν είναι τόσο έκδηλη.Σκέψου το νεφέλωμα του Ωρίωνα, Μ42. Είναι Mag 4. Ωστόσο μπορείς να δεις μέσα σε αυτό τα άστρα του Τραπεζίου, τα φωτεινότερα εκ των οποίων είναι 6.5-10.3 Mag. Αυτό συμβαίνει επειδή 4 είναι το φως όλου του νεφελώματος. Σε κάθε σημείο του όμως η λαμπρότητα είναι χαμηλότερη από εκείνη των άστρων που περιλαμβάνει. Ας πούμε πως το φως "ξεχειλώνει" όπως μεγαλώνει το αντικείμενο, όπως τσιτώνοντας ένα μπαλόνι το χρώμα του ξεθωριάζει. Όλο το χρώμα είναι εκεί, όταν αφαιρέσεις την τάση από το μπαλόνι θα το δείς, απλώς μεγαλώνοντας την επιφάνεια, επειδή το χρώμα είναι σταθερό, μειώνεται ο λόγος χρώματος/ μονάδα επιφάνειας. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2012 Αυτές οι πανελλήνιες... Καλή επιτυχία σε όλους τους εξεταζόμενους!Άντε να πάμε και εμείς διακοπές να χαζέψουμε κανένα γαλαξίδιο
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2012 Ούφ τέλος. Καιρός για καμία σοβαρή παρατήρηση.Καιρός για καμία εξόρμηση
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2012 Καλή επιτυχία Γρηγόρη και σε όλους το ίδιο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2012 Ρε παιδιά αυτό το νεφέλωμα που περιβάλλει το γάμμα του κύκνου το έχει δει κανείς;Ουσιαστικά είναι 2 μέρη,το IC 1311 και το IC 1318.Πρόσφατα βρέθηκα σε περιοχή έξω απο την αθήνα,και προσπάθησα να το εντοπίσω αλλά μάταια.Φυσικά είχα και το γεμάτο φεγγάρι αλλά το έχει δει κανείς;Αν ναί με τι οπτικά και υπό τι συνθήκες;
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2012 Ρε παιδιά αυτό το νεφέλωμα που περιβάλλει το γάμμα του κύκνου το έχει δει κανείς;Ουσιαστικά είναι 2 μέρη,το IC 1311 και το IC 1318.Πρόσφατα βρέθηκα σε περιοχή έξω απο την αθήνα,και προσπάθησα να το εντοπίσω αλλά μάταια.Φυσικά είχα και το γεμάτο φεγγάρι αλλά το έχει δει κανείς;Αν ναί με τι οπτικά και υπό τι συνθήκες; Είχα επιχειρήσει παλαιότερα να δω την περιοχή γύρω από το γ-Κύκνου. Με χαμηλή μεγέθυνση περίπου στα 62Χ (Panoptic 24) και UHC είχα καταφέρει να εντοπίσω το πιο φωτεινό κομμάτι του IC 1318 (1318b), αλλά απ'ότι γράφω στις σημειώσεις μου φάνηκε αμυδρά ενώ το πεδίο ήταν δύσκολο στο να το εντοπίσεις λόγω του γαλαξία. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2012 Ρε παιδιά αυτό το νεφέλωμα που περιβάλλει το γάμμα του κύκνου το έχει δει κανείς;Ουσιαστικά είναι 2 μέρη,το IC 1311 και το IC 1318.Πρόσφατα βρέθηκα σε περιοχή έξω απο την αθήνα,και προσπάθησα να το εντοπίσω αλλά μάταια.Φυσικά είχα και το γεμάτο φεγγάρι αλλά το έχει δει κανείς;Αν ναί με τι οπτικά και υπό τι συνθήκες; Τα περισσότερα DSO's αναζητούν μεγαλύτερη μεγέθυνση. Αλλά υπάρχουν επίσης και πάρα πολλά που μας ικανοποιούν περισσότερο μέσα από κιάλια, παρά μέσα από μεγάλα τηλεσκόπια. Αυτή εδώ είναι μια τέτοια περίπτωση. Πρακτικά είναι δύσκολο ή αδύνατον να δούμε το νεφέλωμα αυτό με τηλεσκόπιο 12 ιντσών ή ακόμη χειρότερα με 16άρι. Οι λόγοι είναι ότι το συγκεκριμένο diffuse emission nebula IC1318, είναι χαμηλής επιφανειακής λαμπρότητας και επίσης εκτείνεται αρκετά, για 2,5 μοίρες. Έτσι δεν μπορούμε να δούμε με τηλεσκόπιο τις άκρες του ώστε να το ξεχωρίσουμε από το υπόβαθρο. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να το δούμε, είναι με κιάλια. Μπορούμε με κιάλια 20Χ. Όμως με καλά κιάλια 10Χ που δεν έχουν εσωτερικές αντανακλάσεις, είναι ακόμη καλύτερα. Τοποθέτησε τον γ-Κύκνου στο κέντρο του πεδίου σου και κράτησε ένα φίλτρο για νεφελώματα στο χέρι σου. Σκεπάζοντας τον ένα αντικειμενικό φακό (όχι κλείνοντας το μάτι) πέρνα το φίλτρο μπροστά από το άλλο μάτι σου μέχρι να εμφανιστεί. Αν τα κιάλια σου έχουν υποδοχή για να βιδώσει το φίλτρο η διαδικασία είναι ποιό εύκολη, αφού μόλις βρεις με το ένα μάτι τον γάμμα, σκεπάζεις απλά αυτόν τον αντικειμενικό και παρατηρείς μόνο μέσα από το φίλτρο. Όταν τελικά δεις το νεφέλωμα, τότε πιθανόν ξεσκεπάζοντας τον φακό που δεν έχει φίλτρο, να μπορείς να διακρίνεις για λίγο, ακόμη ποιο καλά τις άκρες του και με τα δύο μάτια. Τo κοντράστ αυξάνεται στιγμιαία όπως και η οξύτητα λόγω της παρατήρησης με τα δύο μάτια και η εικόνα γίνεται πιο αισθητή. Το έχω δει από ουρανό 5,7mag με τα TS 10Χ50 ΜΧ αλλά ιδανικά ήταν από σκοτεινότερο ουρανό πάνω από 6mag μέσα από τα 10.5Χ70. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκριση.Ομολογώ ότι δεν μου πέρασε απο το μυαλό η εκδοχή με τα κυάλια,πόσο μάλλον ότι όσο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο τόσο το χειρότερο -για το νεφέλωμα αυτό. Για τα Sharpless αντικέιμενα τι γνώμη έχετε?Υπάρχουν κάποια "highlights" ή όλα θεωρούνται "δύσκολα" αντικείμενα-ακριβώς επειδή είναι νεφελώματα-;
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Καλησπέρα φίλοι αστρόφιλοι!Η σημερινή βραδιά παρατήρησης ήταν απολαυστική!Aς ξεκινήσουμε: 15/6/2012 Οφιούχος NGC 6572:Πλανητικό νεφέλωμα.Αν και το έχω ξανα παρατηρήσει είχε περάσει αρκετός καιρός απο τότε οπότε σκέφτηκα να του ρίξω μια ματιά.Κεντράρω το 72 του οφιουχου και ξεκινάω να κατεβαίνω.Σε λίγο...ΜΠΑΜ! Το νεφέλωμα στο προσοφθάλμιο!Είχε ένα έντονο πράσινο-μπλε χρώμα που το έκανε να ξεχωρίζει πάρα πολύ εύκολα απο το υπόβαθρο!Η ικανοποίηση μεγάλη και το θέαμα εκπληκτικό!Το φίλτρο UHC-s βοήθησε,αλλα και χωρίς αυτό το νεφέλωμα ήταν αξιομνημόνευτο και αξιοθαύμαστο!Το απόλαυσα περισσότερο στα 10mm με τον zoom όπου μπορούσα να το παρατηρώ και με ευθεία όραση. NGC 6633:Κοιτάζω τον χάρτη,και βλέπω αυτό το ανοικτό σμήνος.Βλέπω ότι πρόκειται για ένα μικρό σμήνος αν κρίνω απο το μέγεθος του κύκλου με το οποίο συμβολίζονται τα ανοικτά σμήνη στον χάρτη.Βλέπω ότι ο πιο εύκολος δρόμος είναι να πάω μέσω θ-(serpens cauda) και απο εκεί αφού εντοπίσω το IC 4756 να εντοπίσω και το NGC 6633.Έτσι και έγινε.Ξεκινώ να ανεβαίνω σκεπτόμενος ότι θα είναι ένα μικρό σμήνος, αλλά με το που εμφανίζεται αυτό το σμήνος η πρώτη αντίδραση ήταν ένα "Ποοοοοοοο!".Πραγματικά το σμήνος αυτό ηταν θεαματικό!Απο τα λίγα ανοικτά που με εντυπωσίασαν τόσο. ΙC 4665:Άλλο ένα ανοικτό σμήνος στον οφιούχο.Πολυ εύκολο στον εντοπισμό και αρκετά όμορφο θα έλεγα.Αξίζει να το κοιτάξει κανείς.Απο το β' αν ξεκινήσει κανείς μετά αν κινηθεί λίγο προς τα αριστερα θα το βρει χωρις ιδιαιτερη δυσκολία. Cr 350:Ένα ακόμα ανοικτό σμήνος.Εύκολο,και μεγάλο. Αποτυχημένες προσπάθειες στον αστερισμό αυτόν: NGC 6309 (Box nebula):Δεν κατάφερα να το εντοπίσω.NGC 6426:Σφαιρωτό κοντά στο γPK 38+12.1:Πλανητικό. Aλήθεια,τι σκεφτόμουν; Ασχολήθηκα και με τον αστερισμό του αετού ,κυρίως για τα πλανητικά του χωρίς ομως να καταφέρω α δω κανένα. OυράIC 4756: Εδώ πραγματικά μου ήρθε να κάνω τον σταυρό μου!Θεαματικότατο ανοικτό σμήνος.Ο σχηματισμός των αστέρων σου έδινε την εντύπωση πως ήταν ένα πρόσωπο.Προτείνω να το κυνηγήσετε!Εύκολο αλλα πολλά υποσχόμενο! Αποτυχημένες προσπάθειες εδώ: vdB 123. Είπα να το δοκιμάσω. Sh2-64. Δεεεν... ΑετόςΟπως προανέφερα ο αστερισμός αυτός ήταν σκέτη αποτυχία.Ότι προσπάθησα να δω,δεν τα κατάφερα.Με μια μικρή εξαίρεση: V aql. Έπεσα τυχαία πάνω σε αυτόν τον αστέρα άνθρακα.Κατακόκκινος.Κυνηγούσα το (αποτυχημένο) NGC 6751 όταν κάτι εντονα κόκκινο μπήκε στον φακό μου.Σταμάτησα λίγο και το χάζεψα.Μια χαζή ιδέα πέρασε απο το μυαλό μου:να του βάλω φίλτρο.Προς έκπληξη μου ο αστέρας έγινε ακόμα πιο κόκκινος.Όμορφο θέαμα. Αποτυχημένες προσπάθειες:Όλα τα πλανητικά που προσπάθησα στέφθηκαν με αποτυχία:ΝGC 6803NGC 6804 (Triple Cave)NGC 6790NGC 6781NGC 6751 Toξότης.Πάρα πολύ ενδιαφέρον αστερισμός.Βρίθει απο σφαιρωτά, πλανητικά,και νεφελώματα (ανάκλασης/εκπομπης).Δυστυχώς δεν έχω τον κατάλληλο ουρανό για να απολαύσω τους θησαυρούς του.Οπότε αρκέστηκα σε κανα 2 αντικείμενα τα οποία θεώρησα έυκολα. Μ22 Ενα ωραίο και μεγάλο σφαιρωτό.Το απόλαυσα στα 8mm στα οποία φτάνει ο ζοομ και μπορούσε κανείς να δει καθαρότερα πλεον το σφαιρωτό. NGC 6644 To μυστήριο της βραδιάς.Βάζω ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό σε αυτό το πλανητικό καθώς δεν έχω ιδέα αν όντως το παρατήρησα. Εντόπισα κάτι το οποίο έκανε μια αμυδρη εμφάνιση καθώς ανέβαζα την μεγέθυνση και με την βοήθεια του φίλτρου γινόταν λιιιγο καλύτερα αντιληπτό.Μπορεί να ήταν και η ιδέα μου... ΛύραΉθελα να δοκιμάσω τον αστερισμό αυτόν καθώς μεσουρανούσε,με αποτέλεσμα να έχω ενα πολύ καλό υποβαθρο.Κοιτάζω χάρτη και εντοπίζω: Steph 1 Oυσιαστικά πρόκειτα για ενα μικρό ωραίο σμήνος το οποίο περιέχει τα δ1,δ2. NGC 6791 : Το απόλυτο χάος.Δεν ήξερα που ξεκίναγε και που τελείωνε ΚύκνοςJust spacewalking,όταν έπεσα στο NGC 6800.Ωραίο. Αυτά για σήμερα καλοί μου αστρόφιλοι.Δεν άντεξα άλλο άπραγος.Φυσικά ούτε ταράτσα άντεξα καθώς δέχθηκα πολιορκία απο μυριάδες κουνούπια.Οι αποτυχημένες προσπάθειες ευελπιστώ στις επόμενες παρατηρήσεις να γίνουν επιτυχημένες.Θα είναι τα πρώτα σε προτεραιότητα αντικείμενα.Κλασικά όταν τα μάζεψα ενιωθα αυτήν την ικανοποίηση που πιστεύω μόνο εμείς οι ερασιτέχνες την νιώθουμε.
giorgos83 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Παρατηρεις απο Πειραια και ειδες ολα αυτα;!! Ευγε Απο την δικια μου ταρατσα δεν μπορω να δω ουτε τα μισα με τα κωλοφωτα που υπαρχουν γυρω γυρω..!!! Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Παρατηρεις απο Πειραια και ειδες ολα αυτα;!! Ευγε Απο την δικια μου ταρατσα δεν μπορω να δω ουτε τα μισα με τα κωλοφωτα που υπαρχουν γυρω γυρω..!!! Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.Ναι από τον Πειραιά παρατηρώ,Κοκκινιά για να είμαι πιο συγκεκριμένος.Δεν είναι τίποτα,πραγματικά.Αν δεις,τα περισσότερα είναι ανοικτά σμήνη τα οποία βρίσκονται από παντού.Εγώ είμαι και τυχερός καθώς χθες ούτε ένας γείτονας δεν άναψε τα φώτα
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2012 Kαλησπέρα σε όλους.Η σημερινή παρατήρηση στεφθηκε με επιτυχία.Πιστεύω θα σας φανεί ενδιαφέρον η σημερινή αναφορά καθώς το "μενού" περιέχει αρκετά σφαιρωτά σμήνη τόσο στον τοξότη όσο και στον σκορπιό.Ας τα πάρουμε ένα-ένα. 19/6/2012 Σκορπιός ΝGC 6641: Σφαιρωτό σμήνος στον σκορπιό.Η πρώτη σκέψη μου με το που είδα αρχικά αυτό το σμήνος στον χάρτη ήταν ότι είναι απίθανο να το δω.Αλλά δεν είχα τίποτα να χάσω.Και δικαιώθηκα.Είναι ένα εξαιρετικά εύκολο σμήνος,εάν εντοπίσετε το G.Είναι μέσα στο ίδιο πεδίο με τον αστέρα,και φαίνεται αμυδρα ο 'πυρήνας" του σμήνος-το κεντρικό δηλαδή τμήμα.Δεν ήταν μεγάλο σμήνος, και για αυτό απαιτούσε μεγάλη μεγέθυνση.Θα επρεπε να είχα φακό γύρω στα 5-6mm.Να πω επίσης πως ο σκορπιός εκείνη την ώρα ήταν ακόμα πολύ χαμηλά στον ορίζοντα,πόσο μάλλον αυτός ο αστέρας.Και μόνο που άλλαζε 4 χρώματα αρκούσε για να σε αποθαρύνει.Παρόλα αυτά το σμήνος ήταν απολαυστικό,και φυσικά το ηθικό ανεβαίνει με το που έχεις 1 αντικειμένο στην 1η προσπάθεια. Το 6641 αποτέλεσε το κίνητρο σήμερα. Μ7 :Ανοικτό σμήνος.Όλοι το έχετε δει και το έχετε θαυμάσει.Εντυπωσιακότατο. Μ6: Ανοικτό.Επίσης εντυπωσιακό. Ας περάσουμε στον τοξότη. Τοξότης ΝGC 6638 : Σφαιρωτό σμήνος στον Τοξότη. Ξεκινώντας απο τον Kaus Borealis εντοπίζω τα 2 άστρα αριστερά του,όπως φαίνονται στον χάρτη μου.Ο χάρτης κάνει λόγο για ένα 2πλό και ένα κανονικό.Ωστόσο εγώ διπλό δεν μπορούσα να δω.Προσπαθώ την πρώτη φορά κάπως επιπόλαια και με βιασυνη .Αποτυχία.Ξανά την δεύτερη .Πάλι αποτυχία.Ξανακοιτάζω τον χάρτη,βλέπω πως πρέπει να πάω προς τα κάτω.Πράττω έτσι.Ανεβάζω μεγέθυνση και πολύ προσεκτικά ξεκινώντας απο τον αστέρα αριστερα του kaus borealis κατεβαίνω.Σιγα-σιγα-σιγα και να το!!Φαινόταν αμυδρά ο "πυρήνας" του σμήνους με πλάγια όραση.Ευκολότερα αντιληπτό στα ~11mm.Κράτησα και το αστρικό πεδίο ώστε να επιβεβαιώσω αφού τελειώσω την παρατήρηση. ΝGC 6522: Σφαιρωτό σμήνος στον Τοξότη.Κοιτάζω τον χάρτη και ψάχνω κάποιο σφαιρωτό στο οποίο ίσως να έχω πιθανότητες.Αμέσως εντοπίζω το ζευγάρι 6528-6522,ακριβώς πάνω απο το γ.Δεν χάνω χρόνο,κεντράρω το γ,και ξεκινάω να ανηφορίζω.Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αντιλαμβάνομαι το σμήνος.Δεν κατάφερα να δω τον σύντροφο του,το 6528.Το 6522 βρίσκεται δίπλα σε έναν σχηματισμό αστέρων που θυμίζει βέλος ή τρίγωνο στο οποίο λείπει η βάση.Θυμίζει πολύ αυτό: <.Το σφαιρωτό βρισκόταν αριστερά αυτού του σχηματισμού όπως κοιτάμε τον φακό.Εύκολη θέαση με πλάγια όραση.Καλύτερα αντιληπτό στα 12mm. NGC 6524 :Σφαιρωτό στον Τοξότη.Κοιτάζω πάλι τον χάρτη όντας χαρούμενος από τις κατα συρροή επιτυχίες μου.Εντοπίζω γρήγορα στον χάρτη έναν σχηματισμό αστέρων που περιλαμβάνει τον 24 και ακόμα πιο γρήγορα τον βρίσκω και στον φακό.Για να επιβεβαιώσω ότι βρίσκομαι στο σωστό σχηματισμό,δίπλα του βρισκόταν το μεγαλιώδες σμήνος Μ22.Ανεβάζω μεγέθυνση και ανεβαίνω προσεκτικά.Με πολύ προσοχή και με πλάγια όραση σαρώνω όλο το πεδίο.Σε λίγο το σφαιρωτό βρίσκεται μπροστά μου.Πολύ αμυδρός ο "πυρήνας" του σμήνος.Overall:δύσκολο.Απαιτούσε μεγάλη μεγέθυνση,μεγαλύτερες απο αυτές που είχα εγώ. NGC 6540:Σφαιρωτό σμήνος στον Τοξότη.Αρχικά να πω πως πρόκειται για ένα εύκολο σμήνος.Εντοπίζω εναν φωτεινό αστέρα πάνω από το γ του τοξότη (κοντά του βρίσκεται το σκοτεινό νεφέλωμα Β90) και στην συνέχεια με αστροάλματα βρίσκομαι σε μια σειρά απο 3 φωτεινούς αστέρες.Σύμφωνα με τον χάρτη το σφαιρωτό βρίσκεται δεξιά από αυτήν την σειρά αστέρων.Το σμήνος δεν άργησε να φανεί.Και εδώ ΕΞΕΠΛΑΓΕΙΝ.Το σφαιρωτό αυτό φαίνεται σαν ένα πολύ μικρό ανοικτό σμήνος.Διαπερνάται απο 4 φωτεινούς αστέρες.Ελάχιστα αμυδρό και εύκολα αντιληπτό.Πραγματική απόλαυση αυτό το σμήνος.Σημείωση:Το stellarium το δίνει ως ανοικτό σμήνος 15ου φαινόμενου μεγέθους,ενώ ο pocket ως σφαιρωτό. Περνάμε στον Οφιούχο.Άρχισε να φυσάει και το seeing άρχισε να χαλάει. Οφιούχος NGC 6293: Σφαιρωτό σμήνος στον Οφιούχο.Ευκολάκι αυτό.Το βρίσκει κανείς με σχετική ευκολία.Απο το θ του οφιούχου εντοπίζουμε στον ουρανό το 36.Ο χάρτης το δίνει ως διπλό,πράγμα που δεν είδα (δεν έχω εστιακές μικρότερες των 8mm).Σε αυτό το σημείο να πω πως προσπάθησα όλα τα σφαιρωτά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Είχα κουραστεί και είχε αρχίσει να φυσάει πολύ συν του ότι ο γείτονας δεν ελεγε να σβήσει το φως του.Αφού κεντράρω λοιπόν το 36 βλέπω πως το 6293 βρίσκεται προς τα δεξιά.Ανεβάζω μεγέθυνση και προχωράω σιγά σιγά.Πλάγια όραση και σάρωμα ολόκληρου του πεδιου καθώς κινούμαι.Ε δεν άργησα να το βρω.Με ευθεία όραση φαίνεται ο "πυρήνας' ενώ με πλάγια φαινόταν λίγη περισσότερη λεπτομέρεια (σαφώς). Αυτά για σήμερα φίλοι μου.Η παρατήρηση έγινε απο Κοκκινιά με ένα κοινό 8άρι.
akisn Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Μπορείτε να μου πείτε κάποια εύκολα DSOs για να δοκιμάσω με το νέο μου τηλεσκόπιο; Sky Watcher 60/700 Skywatcher Dobsonian 10''''
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Καλημέρα σε όλους.Το 3ημερο που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε σκοτεινούς ουρανούς.Συγκεκριμένα παρατήρησα απο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.Είναι μία σύντομη αναφορά καθώς δεν είχα οπτικό πεδίο όπως επίσης ο καιρός δεν μου έκανε την χάρη ( συννεφιές... ).Ωστόσο είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο αυτήν την παρατήρηση διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους 1ους μου γαλαξίες . 24/6/2012 Κασσιόπη NGC 278: Γαλαξίας στην Κασσιόπη.Πρόκειται για ένα όμορφο αντικείμενο με φαινόμενο μέγεθος 11,5.Βρίσκεται κάτω απο το "Ο" της κασσιόπης και εντοπίζεται σχετικά εύκολα.Η πλάγια όραση ήταν κάτι το απαραίτητο.Σε χαμηλές μεγεθύνσεις μπορείς να αντιληφθείς τον πυρήνα του εύκολα.Στα 8mm (χ150) μπορούσες πλέον να διακρίνεις το σχήμα του το οποίο ήταν σφαιρικό.Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που το εντόπισα νόμιζα ότι έβλεπα κάποιου είδους νεφέλωμα-λόγω σχήματος.Εάν βρεθείτε σε σκοτεινό ουρανό,δοκιμάστε το.Εύκολο και ωραίο. Ε μετά λίγο free spacewalking ανάμεσα στα πλούσια ανοικτά σμήνη του αστερισμού . Ανδρομέδα IC 239: Γαλαξίας στην Ανδρομέδα.Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν γαλαξία με χαμηλό SB στα 14,1 και με ένα φαινόμενο μέγεθος της τάξεως του 11.Όμορφος γαλαξίας, φάνηκε ο πυρήνας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία,ενώ με έντονη "χρήση" της πλάγιας όρασης μπορούσε κανείς να διακρίνει και μεγαλύτερα τμήματα του.Είναι σπειροειδής γαλαξίας.Τις σπείρες όμως δεν κατάφερα να τις δω. NGC 752: Τρομερό ανοικτό σμήνος.Ιδιαίτερα μεγάλο.Προτείνω ανεπιφύλακτα. Αυτααα..
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Μπορείτε να μου πείτε κάποια εύκολα DSOs για να δοκιμάσω με το νέο μου τηλεσκόπιο;Καλημέρα άκη.Μπορείς να κοιτάξεις τις προηγούμενες σελίδες του παρόντος θέματος.Ολα τα αντικείμενα που θα διαβάσεις έγιναν απο περιοχή κοντά στον Πειραιά,με 8άρι τηλεσκόπιο.Διάβασε τις αναφορές μου για να γνωρίζεις με τι έχεις να κάνεις.
akisn Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Μπορείτε να μου πείτε κάποια εύκολα DSOs για να δοκιμάσω με το νέο μου τηλεσκόπιο;Καλημέρα άκη.Μπορείς να κοιτάξεις τις προηγούμενες σελίδες του παρόντος θέματος.Ολα τα αντικείμενα που θα διαβάσεις έγιναν απο περιοχή κοντά στον Πειραιά,με 8άρι τηλεσκόπιο.Διάβασε τις αναφορές μου για να γνωρίζεις με τι έχεις να κάνεις. Όλα αυτά που έχεις γράψει έχουν γίνει από την πόλη; Sky Watcher 60/700 Skywatcher Dobsonian 10''''
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Μπορείτε να μου πείτε κάποια εύκολα DSOs για να δοκιμάσω με το νέο μου τηλεσκόπιο;Καλημέρα άκη.Μπορείς να κοιτάξεις τις προηγούμενες σελίδες του παρόντος θέματος.Ολα τα αντικείμενα που θα διαβάσεις έγιναν απο περιοχή κοντά στον Πειραιά,με 8άρι τηλεσκόπιο.Διάβασε τις αναφορές μου για να γνωρίζεις με τι έχεις να κάνεις. Όλα αυτά που έχεις γράψει έχουν γίνει από την πόλη;Τα περισσότερα από αυτά ναι,έχουν γίνει απο την πόλη.Εαν διαβάσεις τις αναφορές κάθε φορά επισημαίνω την περιοχή παρατήρησης.
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Αρχικά φίλε άκη,για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή,προτείνω να δοκιμάσεις τα αντικείμενα Messier.Δεν γνωρίζω απο που παρατηρείς ,μπορώ όμως να σου πω πως επροκειτο για εύκολα αντικείμενα (πέραν του Little Dumbbell που μέσα απο πόλη είναι πραγματική πρόκληση).Δοκίμασε τον αστερισμό του σκορπιού και του Τοξότη.Θα εκπλαγείς απο αυτά που θα δεις.Εάν έχεις όρεξη περίμενε μέχρι τις 3-4 να ανέβει η κασσιόπη ώστε να δεις τα ανοικτά σμήνη της.Θα χρειαστείς φυσικά χάρτες,αλλά το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τους αστερισμούς.Κατέβασε το στελλάριουμ ώστε να μπορείς να προσανατολίζεσαι.
akisn Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2012 Παρατηρώ κυρίως από την πόλη μου τα Τρίκαλα που είναι γύρω στο 4-5 στην κλίμακα της φωτορύπανσης. Εκτύπωσα από το stellarium δύο χάρτες για να βρω το Μ3, Μ53 και Μ29, διότι ο μόνος χάρτης που έχω ακόμα είναι ο Monthly Sκy Guide. Ευελπιστώ να πάρω σύντομα τον Pocket Sky Atlas.. Sky Watcher 60/700 Skywatcher Dobsonian 10''''
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2012 Καλημέρα σε όλους.Το 3ημερο που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε σκοτεινούς ουρανούς.Συγκεκριμένα παρατήρησα απο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.Είναι μία σύντομη αναφορά καθώς δεν είχα οπτικό πεδίο όπως επίσης ο καιρός δεν μου έκανε την χάρη ( συννεφιές... ).Ωστόσο είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο αυτήν την παρατήρηση διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους 1ους μου γαλαξίες . 24/6/2012 Κασσιόπη NGC 278: Γαλαξίας στην Κασσιόπη.Πρόκειται για ένα όμορφο αντικείμενο με φαινόμενο μέγεθος 11,5.Βρίσκεται κάτω απο το "Ο" της κασσιόπης και εντοπίζεται σχετικά εύκολα.Η πλάγια όραση ήταν κάτι το απαραίτητο.Σε χαμηλές μεγεθύνσεις μπορείς να αντιληφθείς τον πυρήνα του εύκολα.Στα 8mm (χ150) μπορούσες πλέον να διακρίνεις το σχήμα του το οποίο ήταν σφαιρικό.Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που το εντόπισα νόμιζα ότι έβλεπα κάποιου είδους νεφέλωμα-λόγω σχήματος.Εάν βρεθείτε σε σκοτεινό ουρανό,δοκιμάστε το.Εύκολο και ωραίο. Ε μετά λίγο free spacewalking ανάμεσα στα πλούσια ανοικτά σμήνη του αστερισμού . Ανδρομέδα IC 239: Γαλαξίας στην Ανδρομέδα.Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν γαλαξία με χαμηλό SB στα 14,1 και με ένα φαινόμενο μέγεθος της τάξεως του 11.Όμορφος γαλαξίας, φάνηκε ο πυρήνας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία,ενώ με έντονη "χρήση" της πλάγιας όρασης μπορούσε κανείς να διακρίνει και μεγαλύτερα τμήματα του.Είναι σπειροειδής γαλαξίας.Τις σπείρες όμως δεν κατάφερα να τις δω. NGC 752: Τρομερό ανοικτό σμήνος.Ιδιαίτερα μεγάλο.Προτείνω ανεπιφύλακτα. Αυτααα.. Κάτι που ήθελα να ρωτήσω -κάνω quote γιατί με τα προηγούμενα ποστ δεν θα το εβλεπα κανείς-.Ο NGC 1003 που βρίσκεται πιο δίπλα απο τον IC 239 είναι δύσκολος γαλαξίας;Τον έχει παρατηρήσει κανείς;
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2012 **Πάρνωνας-6η ΠΕΕΑ 20-22 Ιουλίου 2012** Εμπειρία ο Πάρνωνας...Το πόσα αντικείμενα είδα δεν λέγεται...Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τοσο θεοσκότεινο ουρανό.Περιμένα να μην μπορέσω να προσανατολιστώ αλλά κάθε άλλο,δεν 'χάθηκα'. Επειδή όπως ανέφερα τα αντικειμένα που παρατήρησα ήταν πολλά δεν θα γράφω νουβέλες ολόκληρες για κάθε αντικείμενο παρά μόνο σε αυτά από τα οποία εντυπωσιάστηκα.. Λοιπόν. Canes Venatici NGC 4244 (C 26) :Γαλαξίας με mag 10,4 και sb 14,2.Εντυπωσιακός γαλαξίας,μεγάλος σε διαστάσεις (συγκρινόμενο με άλλους που είδα) και μακρόστενος. NGC 4369: Γαλαξίας με mag 11.5 και sb 12.9.Δύσκολος στην θέαση,πολύ αμυδρός, αλλά εντωπίζεται εύκολα καθώς δεν απέχει πολύ από το 6. NGC 4534: Mικρός σε διαστάσεις και λίγο αμυδρός (συγκρινόμενο πάντα με άλλους). ΝGC 5005 (C 29):Εύκολος γαλαξίας,με έντονο πυρήνα. NGC 5033: Ένας επίσης εύκολος γαλαξίας. Hickson 69 (NGC 5353-5354-5350-5355-5358):Eντυπωσιακό θέαμα!Κατάφερα να δώ τους 50,53,54.Ο 5353 ήταν ο πιο ορατός από όσο έχω σημειώσει ενώ οι 5350-5354 ήταν πιο αμυδροί. NGC 5371: Λίγο πιο πάνω από το Hickson 69 βρίσκεται αυτός ο γαλαξίας.Μεγάλος και αμυδρός. Arp 269 (NGC 4490-4485): Δύο διαδραστικοί γαλαξίες ακριβώς κάτω από τον Chara. NGC 4618-4625: Eύκολοι γαλαξίες στον εντοπισμό,καθώς βρίσκονται κοντά στο 9. Ο 18 ήταν πιο λαμπρός από τον 25. M51(Whirpool Galaxy)-NGC 5195: Ωραίο θέαμα. M63 (Sunflower galaxy):Όμορφος. NGC 4449 ( C 21): Ιδιαίτερα λαμπρός,πολύ έντονος γαλαξίας,και εύκολος στον εντοπισμό.Ο pocket sky atlas ΔΕΝ έχει συμπεριλάβει έναν γαλαξία στον διπλό αστέρα κοντά στο 4449,με αποτέλεσμα να ψαχνόμουν μέσα στη νύχτα να δω ποιος γαλαξίας είναι αυτός... NGC 4460: Ο γαλαξίας στο διπλό αστέρι κοντά στο C 21.Aμυδρός . Δράκοντας NGC 5985-5982: Δύο γαλαξίες στον δράκοντα.Ο 82 είχε έντονο πυρήνα,ενώ ο 85 φαινόταν ολόκληρος,και το ίδιο φωτεινός σε όλη την έκταση του.Δεν ξεχώρισα δηλαδή κάποιον πιο έντονο πυρήνα. ΝGC 5965-5963: Aμυδροί γαλαξίες. NGC 5907:Μακρόστενος γαλαξίας με έντονο πυρήνα, NGC 5879: Αμυδρός γαλαξίας αλλα εύκολος στον εντοπισμό. NGC 5866:Ιδιαίτερα λαμπρός γαλαξίας που "βγάζει μάτι".Ξεχωρίζει εύκολα από το υπόβαθρο και είναι και εύκολος στον εντοπισμό απο μια τριάδα αστέρων.Βρίσκειται ανάμεσα σε αμυδρά αστέρια. ΝGC 6015:Αμυδρός. NGC 6503:Λαμπρός γαλαξίας ,μακρόστενος και κατακόρυφος.Δεν ξεχώρισα πυρήνα,ήταν το ίδιο φωτεινός σε όλη την έκταση.Όμορφο θέαμα... NGC 6643 Μεγάλη Άρκτος NGC 5389- 5376:ΑΜΥΔΡΟΤΑΤΟΙ γαλαξίες. NGC 5322:Μικρός σε διαστάσεις γαλαξίας ,με έντονο πυρήνα. NGC 5204:Μεγάλος και αμυδρότατος γαλαξίας NGC 4036-NGC 4041 NGC 3945 NGC 3756-3738:ΠΟΛΥ αμυδροί γαλαξίες.Ο 38 είχε τον πιο έντονο πυρήνα. NGC 3729-3718:Aμυδροί γαλαξίες.Ο 29 είχε μακρόστενο σχήμα ενώ ο 18 ήταν πιο ακανόνιστος σε σχήμα,δεν μπορούσα να πω τι σχήμα είχε... Μικρή Άρκτος NGC 6217:Aμυδρός γαλαξίας. Τοξότης ΝGC 6723:Ιδιαίτερα φωτεινό σφαιρωτό σμήνος. NGC 6818 (Little Gem):Πολύ εύκολο πλανητικό,ξεχώριζε από το υπόβαθρο χωρίς δυσκολία. ΝGC 6822 (Barnard's Galaxy-C 57).Εξαιρετικά δύσκολος γαλαξίας.Ο πιο δύσκολος θα έλεγα.Αμυδρότατος,τεράστιος και παρατηρήσιμος με πλάγια όραση και μόνο. Δελφίνι NGC 6934 (C 47):Σφαιρωτό στο Δελφίνι ΝGC 7006 (C 42): Σφαιρωτό στο Δελφίνι. Κόμη της Βερενίκης Μ64:Πολύ λαμπρός γαλαξίας,με έντονο πυρήνα,και με σφαιρικό σχήμα.Εύκολος στον εντοπισμό. Μ53:Σφαιρωτό.Ευδιακριτο. NGC 4747: Γαλαξίας με έντονο πυρήνα,ενώ η περαιτέρω δομή (άλως) αχνοφαίνεται.Από κάτω υπάρχει ένας σχηματισμός αστέρων αστέρων που θυμίζει βέλος και το οποίο δείχνει προς στα δεξιά όπως κοιτάμε στον φακό. NGC 4889-4874: Πολύ αμυδροί και οι δύο γαλαξίες. NGC 4565 (C38): Eύκολος στον εντοπισμό γαλαξίας.Όμορφος,μακρόστενος με σχετικά έντονο πυρήνα. NGC 4494:Εύκολος over all.Με πλάγια όραση ο πυρήνας γίνεται έντονος. NGC 4448:Εύκολος στον εντοπισμό,βρίσκεται πάνω απο το Γ της βερενίκης. NGC 4251: Αμυδρός γαλαξίας,σφαιρικό στο σχήμα με ελάχιστα έντονο πυρήνα. Βοώτης NGC 5676:Μεγάλος γαλαξίας και έντονος. IC 1029:Μικρός και αμυδρός γαλαξίας (IC άλλωστε...) NGC 5689:Μικρός σε διαστάσεις,μακρόστενος,με αμυδρό πυρήνα. NGC 5660:Δύσκολος γαλαξίας. Serpen's Caput (Kεφαλή) NGC 5962:Εύκολος γαλαξίας,με αμυδρό πυρήνα. Πήγασος Επιγραμματικά απλά ποιους είδα,δεν κράτησα σημειώσεις,αλλά δεν θυμάμαι να δυσκολεύτηκα σε καποιον γαλαξία. NGC 7457 NGC 7331 (C 30) NGC 7217 NGC 7619-7626 NGC 7448 NGC 7479 Κηφεύς ΝGC 40 (C 2) : Πλανητικό.Εύκολο.Το φίλτρο μου από όσο θυμάμαι δεν βελτίωσε αισθητά την εικόνα. ΝGC 6946 ( C 12-Αrp 29):Τέραστιος γαλάξιας.Κανονικά ο γαλαξίας αυτός είναι σπειροειδής.Εγώ ωστόσο δεν διέκρινα κάτι τέτοιο.Πιο πολύ για ακανόνιστο σχήμα μου έκανε παρά για κάτι άλλο Κύκνος NGC 6826 (Blinking Planetary-C15): Θυμάμαι μια φορά που είχα αναφέρει αυτό το αντικείμενο είχα ερωτηθεί από το φίλτατο alepohori εάν παρατήρησα το φαινόμενο "blinking".Και ναι,χθες το παρατήρησα αυτό το φαινόμενο.ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!Κοίταζα το πλανητικό στο κέντρο,εβλεπα τον αστέρα, κοίταγα δεξιά (πλάγια όραση δηλαδή) τσουπ το νεφέλωμα.Κοίταζα πάλι στο κέντρο,εξαφανίζονταν το νεφέλωμα.Πλάγια όραση και να το πάλι το νεφέλωμα.Αστρονομικό υπερθέαμα! NGC 6960 (Veil Nebula): Ημουν τυχερός και κατάφερα και είδα αυτό το θεαμα!Πραγματικά απόλαυση.Όσοι το έχετε δει γνωρίζετε πως αισθάνεται κανείς που το παρατηρεί για 1η φορά.. NGC 6946:Τον ξαναβάζω τον γαλαξία,διότι ανήκει και στους 2 αστερισμούς καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα με τον Κηφευς. Yδροχόος NGC 7606:Κατακόρυφος και αμυδρός γαλαξίας. Κριός ΝGC 772:Αμυδρότατο γαλαξίδιο. Μ 74: ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ... Ηρακλής NGC 6207:Γαλαξίας.Αμυδρός,μικρός σε διαστάσεις,πολύ εύκολο στον εντοπισμό (πολύ κοντα στο θεαματικό M13) .Το σχήμα του δινόταν η εντύπωση πως ήταν μακρόστενο. Κασσιόπη ΝGC 185 NGC 278: Πολύ μικρός σε διαστάσεις γαλαξίας. Ανδρομέδα Ένα δεν θα έφτανε για να περιγράψει κανείς το Μ31 από τέτοιο ουρανό... ΝGC 404:Εξαιρετικά εύκολο στον εντοπισμό,μέσα στο πεδίο με τον Mirach.Mικρός σε διαστάσεις. Όλα παρατηρήθηκαν με 8άρι και με μόνο φακό τον Zoom της Baader.Eπίσης μαγευτικά τα Iridium Flares πάνω από τον Κρόνο!Το καταευχαριστήθηκα !
Django Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2012 Καλά. τον έχεις ξεπατώσει κανονικά τον zoom!!!
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2012 Καλά. τον έχεις ξεπατώσει κανονικά τον zoom!!! Το μόνο για το οποίο δεν είμαι ευχαριστημένος είναι για το γεγονός ότι δεν άντεξα πάνω απο 4 ώρες σερί παρατήρηση...Ειδικα την τελευταία μέρα έκανα ό,τι μπορούσα για να παρατηρήσω λίγο ακόμα αλλά είχα εξαντληθεί προ πολλού.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα