kostas1710 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 γεια σας ειμαι νεος στην παρεα και ασχετος με το θεμα...επειδη εχω θεμα με το μεγεθος αυτη η λυση http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691 θα ειναι σχετικα καλη? το dob 6" ειναι πιο μικρο σε μεγεθος απο το 8" και ποσο μικροτερο? θα το ηθελα και για επιγεια παρακολουθηση... εχει Ανορθωτη ειδώλου στην συσκευασια? θα χρειαστω κτ αλλο??
Αλμπίρεο Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 γεια σας ειμαι νεος στην παρεα και ασχετος με το θεμα...επειδη εχω θεμα με το μεγεθος αυτη η λυση http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691 θα ειναι σχετικα καλη? το dob 6" ειναι πιο μικρο σε μεγεθος απο το 8" και ποσο μικροτερο? θα το ηθελα και για επιγεια παρακολουθηση... εχει Ανορθωτη ειδώλου στην συσκευασια? θα χρειαστω κτ αλλο?? Αν θέλεις και για επίγεια να πας σε άλλη βάση οποσδήποτε αλλιώς παράτα τα κατοπτρικά και πήγενε σε διοπτρικό. Βέβαια σε διοπτρικό για να πάρεις ίντζες πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στη τσέπη...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Να ρωτήσω κάτι.Εκτός dob τι μπορώ να πάρω ή και μαζί με το dob αρκετά φτηνό για να το μεταφέρω εύκολα για camping και τέτοια.Θα μπορούσε ο ερεύνητης να με εξιπηρετήσει σε αυτό;;;Ευχαριστώ. Ο ερευνητής μόνο αν είναι καλός και δέχεται κανονικούς φακούς (Baader, Stellarvue, Antares), κατά προτίμηση 60 ή 80''. Αλλά αυτοί κοστίζουν όσο ένα τηλεσκόπιο.Η μέγιστη διάμετρος σε υπερφορητό Νευτώνιο είναι 130mm http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691Αλλιώς διοπτρικό 80-102mm που κάνει και για επίγεια, ό,τι πρέπει σε μια ωραία εξοχή, αυτό ας πούμε http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2114 αλλά σε μια καλύτερη βάση, ή αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=717Αλλιώς κυάλια. Περίμενε να βγάλει το Lidl τα Bresser των 20 ευρώ, ό,τι πρέπει για να αρχίσεις (αν και νομίζω πως ήδη έχεις κυάλια). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Πότε θα βγάλει το lidl τα κιάλια;;Κάτι πιο φτηνό έτσι για "συνοδεύτικο" δεν υπάρχει αλλά διοπτρικό. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 γεια σας ειμαι νεος στην παρεα και ασχετος με το θεμα...επειδη εχω θεμα με το μεγεθος αυτη η λυση http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691 θα ειναι σχετικα καλη? το dob 6" ειναι πιο μικρο σε μεγεθος απο το 8" και ποσο μικροτερο? θα το ηθελα και για επιγεια παρακολουθηση... εχει Ανορθωτη ειδώλου στην συσκευασια? θα χρειαστω κτ αλλο?? To 5ρι είναι ένα πραγματικό mini τηλεσκόπιο με ωραίο κάτοπτρο και απλή λειτουργία. Θα χρειαστείς έναν Barlow επειδή η μικρή του εστιακή δεν βοηθά με τους πλανήτες, ίσως έναν καλό φακό 10mm (Hyperion) ο οποίος θα κάνει όλη την δουλειά και ένα τραπεζάκι σε βολικό ύψος.Το 6'' dob έχει το ίδιο μήκος με το 8'' και είναι 5 cm στενότερο. Δεν είναι σημαντικά μικρότερο δηλαδή. Το 5'' έχει το μισό μήκος σε ανάπτυξη και ακόμη μικρότερο όταν το συμπτύξεις. Το 6ρι όμως έχει καλύτερο εστιαστή που δέχεται 2'' και ωραίο εστιακό λόγο, f/8 (κάνει περισσότερο για τους πλανήτες και έχεις λιγότερη κόμη στα άστρα των ορίων του οπτικού πεδίου με φθηνούς φακούς).Τον ανορθωτή δεν θα τον χρησιμοποιήσεις ποτέ. Ξέχνα τα Νευτώνια για επίγεια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1302;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Λέτε να το πάρω μαζί με το dobακιτι προσφθαλάμια λετενα παρω \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1302;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Λέτε να το πάρω μαζί με το dobακιτι προσφθαλάμια λετενα παρωΜαζι με το Dobaki λεω να μεινεις με τον μανισιο για λιγο καιρο ,κανα 2μηνο ετσι να μαθεις να το χειριζεσαι ,επειτα προχωρας στην αγορα φακων.
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 okΌταν πάω να πάρω φακό να πάρω zoom ή απλό \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 okΌταν πάω να πάρω φακό να πάρω zoom ή απλό Zoom,να δεις ποια εστιακη σε βολευει.Και επειτα κανεις την αγορα σου σε "απλο" φακο (σταθερη εστιακη δηλαδη)
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Επίσης, αν καταλήξεις στο dobaki...να έχεις υπόψη σου αυτό το θέμα όπου μιλάμε για αυτό το τηλεσκόπιο συγκεκριμένα και έχει πολλά χρήσιμα links από τον Κώστα και τον Χάρη. Το έχουμε και οι 3 το μικρό αυτό... http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14068&highlight=heritage+130mm «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Παιδιά εκτός από το dob τι άλλο προτήνετε θαθελα να μου πείτε όλο το σέτ.Από τι είδα το dob για μετακίνηση δεν λέει.Το έδειξα στην μητέρα μου για να το παίρνουμε στις διακοπες και μου πε "που πα ρε Ναπολεων με το κανονι"Κάτι που με ρώτησε ο πατέρας μου μαγαζιά κανονικά οχι ιντερνετ στην Αθήνα που έχει.Και να μπορώ να το πάρω με άτοκες.Περίπου (για τα αρχηκα)700-800€ αλλα με δοσεις (για να βάλει και οτι μπορει ο πατερας)Ευχαριστώ. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2011 Παιδιά εκτός από το dob τι άλλο προτήνετε θαθελα να μου πείτε όλο το σέτ.Από τι είδα το dob για μετακίνηση δεν λέει.Το έδειξα στην μητέρα μου για να το παίρνουμε στις διακοπες και μου πε "που πα ρε Ναπολεων με το κανονι"Κάτι που με ρώτησε ο πατέρας μου μαγαζιά κανονικά οχι ιντερνετ στην Αθήνα που έχει.Και να μπορώ να το πάρω με άτοκες.Περίπου (για τα αρχηκα)700-800€ αλλα με δοσεις (για να βάλει και οτι μπορει ο πατερας)Ευχαριστώ. Ποιό θεωρεί κανόνι η μητέρα σου, το 8ρι; Τότε και το 6ρι θα της φαίνεται ολμοβόλο. Εδώ που τα λέμε η ραχοκοκκαλιά του σύγχρονου πυροβολικού είναι οι 6'' (155mm το ΝΑΤΟ, 152 οι Ρώσοι) και οι 8'' (203mm) θεωρούνται βαρύ πυροβολικό. Άρα η μητέρα σου είναι καλώς ενημερωμένη.Όπως είπαμε και παραπάνω μπορείς να κινηθείς στο πεδίο των Ναυτικών πυροβόλων 5''. Αυτό σημαίνει:1. Το Dobακι 5.1'' Heritage, η φθηνότερη λύση2. Νευτώνιο 130mm σε βάση με τρίποδα (το ίδιο κάτοπτρο έχουν με το Heritage)3. Maksutov 127mm 4. Schmidt Cassegrain 127mmΤα 3 και 4 είναι ακριβούτσικα, ιδίως όταν είναι GOTO όπως τα Meade ETX125 και Celestron Nexstar 5 SE. Υπάρχουν και τα NexStar 127 SLT & Skywatcher MAKSUTOV 127 ΑΖ GT που κοστίζουν 600. Τα Νευτώνια 130mm είναι φθηνότερα. Όλες οι βάσεις αυτών των τηλεσκοπίων είναι αρκετά αδύναμες πάντως.Στην κατηγορία ορεινού πυροβολικού 4'' απόφυγε τα Νευτώνια. Εκεί και κάτω από εκεί (αντιεροπορικά ας πούμε) μόνο διοπτρικό 80-102mm f/5 για χαμηλές μεγεθύνσεις ή διοπτρικό f/10 ή Maksutov 90-102mm για πλανήτες. Buy, buy Deep Sky.Ένα τέτοιο διοπτρικό 70/700 πάντως πουλά το Lidl κάθε Χριστούγεννα για 85 ευρώ μόνο.Μπορείς να τα δεις από κοντά στοΥποκ/μα Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210-3845102 fax.: 210-3842030Και ο Νομικός διαθέτει κατάστημα στον Πειραιά. Ελπίζω να διάβασες τι σημαίνει Διοπτρικό, Νευτώνιο, Maksutov Cassegrain, Schmidt Cassegrain κλπ, έτσι; Διάβασες και πόσο σημαντική είναι η διάμετρος; Έ, διάμετρος=μέγεθος. Αν πάρεις κάτι μικρό φρόντισε να έχει την μεγαλύτερη δυνατή διάμετρο. Αυτή είναι 5'' (125-130mm) και το SW Heritage την διαθέτει. Αλλά εντέλει οι 6''-8'' θεωρούνται οριακές για να ικανοποιηθείς από τον βαθύ ουρανό. Αν συνεχίσεις στο χόμπυ και αργότερα είσαι αυτάρκης θα πάρεις μάλλον και ένα τέτοιο ή ακόμη μεγαλύτερο ''κανόνι''Όταν αποφασίσεις ποιό τηλεσκόπιο θα πάρεις θα μιλήσουμε και για τα ''πυρομαχικά". Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kostas1710 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 δεν ξερω τπτ απο αυτα και θελω να ασχοληθω... επιγεια παρατηρηση θελω γιατι μενω ψηλα στο βουνο και θελω να βλεπω κατω στην θαλασσα...δηλαδη αρκετα μακρια...οχι για το απεναντι σπιτι ουτε τα πουλακια και επειδη θελω να ασχοληθω με αυτο το χομπυ να βλεπω στον ουρανο και να διακρινω πλανητες και αλλα, μη βλεπω μονο στιγματα... τελος αν μπενει πανω και η dslr επειδη εχω ακομα καλυτερα και ας μη βγαζει καλα αποτελεσματα,,,παρα το τπτ..αλλιως δεν πειραζει διαθετω ως 350 ευρω... καμια βοηθεια? εχω διαβασει τοσα και εχω μπερδευτει αν μ πει καποιος αυτο κανει αυτο που θελεις και ειναι το καλυτερο σε αυτα τα λεφτα το πηρα
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Εντάξει τελικά με το κανόνι.Η Μπουμπουλίνα πίστηκε. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 δεν ξερω τπτ απο αυτα και θελω να ασχοληθω... επιγεια παρατηρηση θελω γιατι μενω ψηλα στο βουνο και θελω να βλεπω κατω στην θαλασσα...δηλαδη αρκετα μακρια...οχι για το απεναντι σπιτι ουτε τα πουλακια και επειδη θελω να ασχοληθω με αυτο το χομπυ να βλεπω στον ουρανο και να διακρινω πλανητες και αλλα, μη βλεπω μονο στιγματα... τελος αν μπενει πανω και η dslr επειδη εχω ακομα καλυτερα και ας μη βγαζει καλα αποτελεσματα,,,παρα το τπτ..αλλιως δεν πειραζει διαθετω ως 350 ευρω... καμια βοηθεια? εχω διαβασει τοσα και εχω μπερδευτει αν μ πει καποιος αυτο κανει αυτο που θελεις και ειναι το καλυτερο σε αυτα τα λεφτα το πηρα Από βουνό προς θάλασσα ένα διοπτρικό 102/500 και 2 φακούς, ο ένας 24mm 68 μοιρών (20x, 3.3 μοίρες), ο άλλος Zoom 24-8 (έως 60x). Αλλά για ουρανό Νευτώνιο 8'' (με τους ίδιους φακούς). Και τα δύο κοστίζουν 350 έκαστο χωρίς τους extra φακούς. Δεν κάνουν για όλες τις δουλειές, πρέπει να θέσεις προτεραιότητες. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Να πάρεις ένα διοπτρικό 90 χιλιοστά f/10 (εστιακή 900mm) σε υψοαζιμουθιακή στήριξη και όχι το κοντό 102/500 που δεν είναι κατάλληλο για πλανήτες και για μεγάλες μεγεθύνσεις! Σε 125x δείχνει το Δια "ξεπλυμένο" μέσα σε μια βιολέ άλω από το χρωματικό σφάλμα.Με αυτό θα βλέπεις καλά και επιγεια εκτός από τον ουρανό. Αργότερα μπαίνει και σε όποια τυχόν ισημερινή βάση αγοράσεις.Απορώ που προτείνουν σε αρχάριους τα κοντά διοπτρικά! ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ! Το κοντό διοπτρικό είναι τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου και κατάλληλο για μικρές μεγεθύνσεις και ως εκ τούτου όχι γενικής χρήσεως! Δεν προτεινεται για πρώτο και πολυ περισσότερο για μόνο τηλεσκόπιο. Τα απλά αχρωματικά κάτω από 4" πρέπει να είναι τουλάχιστον f/10! Πάνω από 4" τουλάχιστον f/15! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kostas1710 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 δηλαδη δεν γινεται αυτο που θελω? μπορειτε να στειλετε link με συγκεκριμενα προιοντα μιας και δεν ξερω ποια ειναι αυτα που λετε..
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1614 Κάτι τέτοιο χρειάζεσαι Κώστα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
sportikus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Έχει και μεταχειρισμένο στις αγγελίεςhttp://www.astronomy.gr/main.cfm?module=magazine§ion=ads&ad_id=235&do=detail ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
kostas1710 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 με αυτο θα εχω αυτα που θελω? θα πω ΟΥΑΟΥ με κανενα πλανητη??? η dslr μπαινει? θα χρειαστω τπτ αλλο μαζι? δεν ξερω απο φακους και εξαρτηματα..να πατησω παραγγελια?
pitsosds Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Η καλύτερη επιλογή για εσένα είναι ένα dob8.Ωστόσο μην βιαστείς να προβείς στην αγορά του.Μαζί με το τηλεσκόπιο πρέπει να προμηθευτείς και ένα προσοφθάλμιο για ευθυγράμμιση καθώς και ένα barlow.Η τελική τιμή κυμαίνεται στα 500-550 ευρώ με τα έξοδα αποστολής για αυτό σκέψου το σοβαρά πρώτα.
kostas1710 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 για το dob ολα αυτα η για το SkyWatcher 90/900??
kostas1710 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 με το DOBSONIAN TRUSS 130mm δεν κανει για επιγεια παρατηρηση καθολου η δεν θα εχει καλο αποτελεσμα??
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Η επίγεια παρατήρηση γίνεται σε χαμηλές έως μέσες μεγεθύνσεις λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής στήλης και των θερμικών ρευμάτων. Σε μικρές μεγεθύνσεις επίσης έχεις μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. 20-60x αρκούν. Το τηλεσκόπιο δεν πρέπει να είναι μακρύ επίσης για να μην περιορίζεται από αντικείμενα όπως το περιστρέφεις σε οριζόντια θέση και να μεταφέρεται εύκολα στο βουνό ή την θάλασσα και παντού, με τα πόδια ή με ορεινό ποδήλατο. Γι αυτούς τους λόγους όλες οι διόπτρες και όλα τα κυάλια είναι f/5. Όταν λέω όλες εννοώ όλες. Όταν -σπανίως- χρειάζεται μεγαλύτερη μεγέθυνση χρησιμoποιείται ένα Maksutov, όπως και στις SLR. Αλλά η κόρη εξόδου μικραίνει και το είδωλο γίνεται σκοτεινό και θολό.Ο ουρανός αντέχει και συχνά απαιτεί μεγαλύτερες μεγεθύνσεις, έως 200-300x. Εκεί έχουμε μεγαλύτερα τηλεσκόπια ή μικρότερα με μεγαλύτερο εστιακό λόγο, f/10-f/15.Πρόκειται για δύο δραστηριότητες με διαφορετικές απαιτήσεις. Δεν συνδυάζονται καλά με το ίδιο τηλεσκόπιο.Το Heritage 130 είναι κοντό και ελαφρύ και με ένα ψηλό τραπεζάκι ή ένα τρίποδο μπορείς να κάνεις επίγεια. 'Ομως οι ευθείες γραμμές παραμορφώνονται από το κάτοπτρο στα άκρα του, η κεντρική παρεμπόδιση εμφανίζεται σαν σκούρος κύκλος στο κέντρο του πεδίου με φακούς μικρής εστιακής (επειδή την ημέρα οι κόρες είναι σε μύση, μην το ξεχνούμε, μόλις 2mm διάμετρο έχουν και κάθε κόρη εξόδου>2mm παράγει αυτό το φαινόμενο) και το κυριότερο, τα βλέπεις όλα ανεστραμμένα. Οι ανορθωτές ειδώλου είναι κακής ποιότητας και υποβιβάζουν την εικόνα.Βάλε προτεραιότητες όπως σου είπα. Μην πας να τα συνδυάσεις όλα με την μία.Έχω δοκιμάσει σε επίγεια ένα διοπτρικό 70/700 f/10, ένα διοπτρικό 80/400 f/5, ένα Maksutov 102/1325 f/13, το Heritage Νευτώνιο 130/650 f/5 και ένα SCT 150/1500 f/10. Το περισσότερο χρήσιμο είναι το 80/400 με φακό 20mm 70 μοιρών (20x, 3.5 μοίρες, 4mm κόρη εξόδου). Όταν θέλω μια λεπτομέρεια βάζω Barlow 2x ή Hyperion Zoom ή Hyperion 10-8mm, έως τα 60x. Αυτή είναι εμπειρία μου. Γιαυτό σου απαντώ μόνο για την επίγεια. Αν θέλεις πλανήτες ή Deep Sky ακολούθησε τις συμβουλές των υπολοίπων.Ελπίζω να έγινα σαφής Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2011 Ο φίλος λέει πως θα βλέπει από το σπίτι του μιας και μένει ψηλά στο βουνό συνεπώς δεν του χρειάζεται f/5. Τα κυάλια έχουν σκοπό να είναι φορητά γι αυτό και είναι f/5 για κανέναν άλλο λόγο.Φυσικά το f/5 μόνη ευκολία στην φορητότητα που έχει είναι το μισό περίπου μήκος από το 90/900. Για τόσο μικρά τηλεσκόπια δεν νομίζω ότι αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα. Αν μπορείς να κουβαλήσεις την βάση που είναι ίδια και στα δύο μπορείς και το σωλήνα.Η διαφορά είναι πως το 90/900 ειναι τηλεσκόπιο που κάνει για όλα τα είδη παρατηρήσεων ενώ το 102/500 όχι. Ο εστιακός λόγος 10 είναι προτιμότερος από κάθε άποψη με ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα: αποδίδουν καλά ακόμα και προσοφθάλμιουι απλής σχεδίασης που είναι χάλια στο f/5.Με έναν 32mm το 90/900 δίνει μια χαρά πεδίο σχεδόν δύο μοιρών και κόρη εξόδου 3mm περίπου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα