Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί εδώ και εδώ. Όμως από τότε έχουν αλλάξει αρκετά. Η εποχή, η τεχνολογία, τα πρόσωπα, οι ορισμοί και από ότι παρατήρησα και οι αντιλήψεις. Λέω να τα μαζέψουμε σε ένα θέμα και να αναθεωρήσουμε απόψεις αν χρειαστεί. Κάποιες από τις ερωτήσεις ήθελα να τις θέσω πρόσφατα σε άλλο θέμα αλλά σταμάτησα γιατί ήμουν εκτός topic. Φυσικά μπορεί να έχετε και άλλες.

 

Ρίξτε μια ματιά στις απαντήσεις που υπήρχαν στα δύο παλαιότερα θέματα.

Τα ερωτήματά που θα ήθελα να πάρω κάποτε απαντήσεις, έστω και σε ένα από αυτά:


  • 1. Τι σημαίνει ερασιτέχνης αστρονόμος;
     
    2. Τι σημαίνει σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος;
     
    3. Τι σημαίνει αστρονόμος του καναπέ;
     
    4. Υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Ποιοι;
     
    5. Τι είναι αυτό (αν υπάρχει) που κάνει καλύτερο έναν ερασιτέχνη από κάποιον άλλον; Ή που το κάνει κακό αντίστοιχα;
     
    6. Οι φωτογράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι;
     
    7. Οι ζωγράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Μπορούν να έχουν θέση σε καθαρά αστρονομικό site; Οι ποιητές;
     
    8. Αν κάποιος παρατηρεί τον ουρανό από την πολυθρόνα του και από την οθόνη ενός κομπιούτερ συνδεμένο με τηλεσκόπιο, είναι ερασιτέχνης;
     
    9. Πιστεύετε ότι υπάρχει συγκεχυμένη αντίληψη για το πώς πρέπει να μιλά ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και γίνεται μια λανθασμένη προσπάθεια για λέξεις "επιστημονικές";

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Θα σου πω την γνωμη μου για τις ερωτησεις 1,2,7,9

 

1' Ερασιτεχνης αστρονομος για μενα λεγετε ενας ανθρωπος που εχει μεγαλη αγαπη ως προς τον νυχτερινο ουρανο, με οποιον τροπο φυσικα τον εξυπηρετει να παρατηρη, επισης οι πληροφοριες γνωσεων που μαζευει στην παροδο τον χρονων απο την γραπτη εως την παρατηρησιακη.

 

2' Ο Αστρονομος του καναπε ... μμμμ αυτη η ερωτηση σηκωνει πολυ κουβεντα θα προσπαθησω να την απλοποιησω και να την συντομευσω, αυτη την στιγμη πχ αντι να καθεσε να γραφεις δεν θα ηταν καλυτερα να εισαι καπου εκει εξω μηπως ? (δεν το λεω για σενα, μεταφορικος λογος) κατι τετοιο πιστευω το κανουμε πολλοι απο μας , καταπιανομαστε απο δευτερες και τριτες ουσιες, και αφηνουμε την παρατηρηση που την βαζω στην πιο ουσιωδες.

 

7' Σε αυτο μπορω να σου δωσω μια απαντηση με μεγαλη πειρα καθοτι επαγγελματιας ζωγραφος με πολλους πινακες στο ονομα μου που υπαρχουν σε αρκετα gallery στην Αθηνα πλεον. Οι μονοι πινακες που δεν εχω πουλησει ειναι ενας καμβας 1.00χ160 ο γαλαξιας της Ανδρομεδας και ο δευτερος 120χ80 το νεφελωμα του οριωνα. Και αυτο σημαινει κατι .. η μεγαλη μου αγαπη του νυχτερινου ουρανου..

 

9' Οσο καλυτερη η ορολογια, οροι,πληροφορηση κτλ τοτε μεγαλυτερο επιπεδο και ποιοτητα, οχι για τους αλλους αλλα για σενα , και για τον φιλο αστρονομο που θελετε να συνομιλησετε πιο σωστα.

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε
Ισως ειπες την πιο γενικη και σωστη κουβεντα που δινει απαντηση σε ολες τις ερωτησεις του παραπανω φιλου μας . Οτι ξερεις /δεν ξερεις , η οποια παραξενη παρατηρηση και αν κανεις ειτε απο τον καναπε ειτε εξω, αν σου δινει αληθινη και πραγματικη παρατηρηση ολα τα αλλ ειναι απλα περιτα.
82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Δεν θέλω καν να ορίσω τι σημαίνει ερασιτέχνης αστρονόμος. Μου αρκεί που εγώ δεν αισθάνομαι πως είμαι, καθώς δεν με γοητεύει ιδαιτέρως η μαθηματική πλευρά της μελέτης των τροχιών ή των μεγεθών των ουρανίων σωμάτων και δεν ασχολούμαι ιδιαιτέρως με αυτή. Αν όμως κάποιος αισθάνεται πως είναι, ή θέλει να είναι ή να γίνει ερασιτέχνης αστρονόμος δεν θα απαιτήσω να εφαρμόσει τα δικά μου κριτήρια στον εαυτό του. Πως θα μπορούσα να το κάνω αυτό;

Νομίζω πως το θέμα μιας ονομασίας είναι αυστηρά προσωπικό. Πέραν του θεσπισμένου δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, σκεφτείτε πως ο γονιός επιλέγει την ονομασία που θα δώσει στο ''δικό'' του το παιδί και το ίδιο παιδί, όταν μεγαλώσει θα επιλέξει το λογότυπό του ή το ψευδώνυμό σε ένα οποιοδήποτε forum. Σκεφτείτε την ονοματική αντίσταση των Νεοελλήνων που επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και όχι Γιουνάν, Ρωμιοί ή Γραικοί, αλλά και των αθίγγανων που δεν υιοθετούν τις ονομασίες ''γύφτος'' ή ''κατσίβελος''. Την αντίδραση του Ψυχιάτρου όταν τον αποκαλούν Ψυχολόγο, του Νοσηλευτή όταν τον φωνάζουν Νοσοκόμο ή του Αστρονόμου όταν τον συγχέουν με τον Αστρολόγο. Σκεφτείτε γιατί ονομάζει κάποιος το τηλεσκόπιό του Κατερίνα και κάποιος άλλος το παρατηρητήριό του Mauna Keratea. Θα μπορούσε κάποιος να ''βαπτίσει'' το τηλεσκόπιό μου ερήμην μου και παρά την θέλησή μου, ή να με εμποδίσει να το ονομάσω όπως επιθυμώ;

Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι η εφαρμογή μιας συμβατικής Αριστοτέλειας κατηγοριοποίησης τάξης/ είδους από κάποιον επιστήμονα για λόγους καθορισμού ενιαίας ορολογίας που διευκολύνει την βιβλιογραφική επικοινωνία και την μελέτη, καθώς φυσικά και ισχύει το ''αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις''.

Αυτό νομίζω απαντά σε όλες τις ερωτήσεις αλλά θα σχολιάσω ορισμένες λίγο περισσότερο.

Σημασία για εμένα δεν έχει ποιός αποκαλείται αστρονόμος του καναπέ ή της ντιβανοκασέλας, αλλά το γιατί αποκαλείται έτσι. Πρόκειται για κάποια Λινναία ταξινόμηση ενός συγκεκριμμένου είδους; Πρόκειται για ορισμό εργασίας κοινής αποδοχής; Πρόκειται για χλευασμό; Για ό,τι και να πρόκειται, η έκφραση, όπως και κάθε έκφραση, μου δίνει μια πληροφορία όχι για αυτόν στον οποίο απευθύνεται, αλλά για αυτόν που την εκφέρει. ''Ό,τι λέγεται, λέγεται από κάποιον'', βασικό αξίωμα για έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν κάποιος μου πει Κωνσταντίνε πως είσαι εξωγήινος, καμμία ουσιαστική πληροφορία δεν μου δίνει για εσένα, αντιθέτως μου δίνει μια πολυτιμότατη πληροφορία για τον εαυτό του, είτε το αντιλαμβάνεται, είτε όχι. Το ίδιο και αν πει πως είσαι, ή δεν είσαι, ερασιτέχνης αστρονόμος, καλός ή κακός, ίσιος ή στραβός, μαύρος ή άσπρος κλπ. Δεδομένου πως είσαι ένα πρόσωπο και όμως το ποιόν σου μπορεί να τροφοδοτήσει χιλιάδες γνώμες, δεν μπορώ να συμπεράνω τίποτε για το τι πραγματικά είσαι, μπορώ όμως να αποκομίσω χρήσιμα συμπεράσματα, ή έστω να υποψιαστώ, γιατί άραγε να σε βλέπει και ονομάζει ο ένας έτσι και ο άλλος αλλιώς.

Σχετικά με το πέμπτο ερώτημα προβληματίζομαι, κατ' αναλογίαν με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για το αν ο ανταγωνισμός είναι ή όχι αντιφατικός ως προς την έννοια του ερασιτεχνισμού. Δεν έχω απάντηση. Στο σκάκι μου αρέσει να κερδίζω, αλλά αυτό δεν μου λέει τίποτε καθώς ούτε ερασιτέχνης σκακιστής αισθάνομαι πως είμαι.

Αναφορικά με τα 6 και 7, είναι λίγο να είναι κάποιος φωτογράφος, ζωγράφος ή ποιητής ώστε να θέλει να αποκαλείται και ερασιτέχνης αστρονόμος;

Τέλος, την θέση σου στο αστρονομικό site, όπως και στην ζωή αλλά και παντού, νομίζω πως δεν στην χαρίζουν αλλά την κερδίζεις. Και αν ζηλεύεις να λέγεσαι Homo Universalis, οφείλεις να διεκδικείς την θέση σου παντού.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα φίλε.

 

Τεράστιο το θέμα που (ξανά) άνοιξες.

 

Μερικές απαντήσεις και από εμένα μετά από αρκετή σκέψη, αλλά και τεράστιες συζητήσεις με φίλους από Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Για αρχή 1,2: Ερασιτέχνης αστρονόμος στην Ελλάδα γενικά ορίζετε όποιος αγαπάει τον ουρανό και ασχολείται με αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο (εκτός από το να λέει τα ζώδια).

Ερασιτέχνης Αστρονόμος στο εξωτερικό ορίζεται αυτός ο οποίος παρατηρεί συστηματικά τα ουράνια φαινόμενα και υποβάλει τις παρατηρήσεις του σε οργανισμούς όπως η A.L.P.O. - B.A.A. - I.M.O. κτλπ για περαιτέρω μελέτη, ταξινόμηση των δεδομένων του

Αυτός όμως χωρίζετε σε δύο κατηγορίες

Α) Αυτός ο οποίος κάνει μόνο παρατήρηση και ονομάζετε "Παρατηρητής"

Β) Αυτός ο οποίος κάνει παρατήρηση και ανάλυση παρατηρήσεων (σε οπουδήποτε επίπεδο προχωρημένο ή όχι) και ονομάζετε "Παρατηρητής - Αναλυτής"

και λίγο ποιο σπάνια αυτός ο οποίος κάνει μόνο ανάλυση και ονομάζετε αναλυτής.

 

Έτσι λοιπών βλέπεις ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει ο Σοβαρός και ο μη Σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος, αλλά υπάρχει ο προχωρημένος (Β και το σπάνιο Γ) και ο μη (Α).

 

Για το 4 τώρα : Για το εξωτερικό : Όσοι δεν είναι στις παραπάνω κατηγορίες (εδώ να πω ότι στο εξωτερικό αυτοί οι οποίοι κάνουν παρατηρήσεις αλλά δεν τς υποβάλουν πουθενά επίσης δεν θεωρούνται ερασιτέχνες αστρονόμοι).

Για την Ελλάδα : Συνήθως προσωπικά κριτήρια και εκφράσεις του στιλ "Εσύ δεν έπρεπε να λέγεστε ερασιτέχνης αστρονόμος" είναι τα ποιο συνηθισμένα.

 

 

Για το 5: Τίποτα απολύτως (και στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό). Απλά υπάρχουν οι "έγκυροι παρατηρητές" και οι "μη - έγκυροι παρατηρητές", όπου μη έγκυρος ορίζετε αυτός ο οποίος κάνει συνέχεια λάθος στον τρόπο με τον οποίο καταγράφει τις παρατηρήσεις του με αποτέλεσμα να είναι άχρηστες σε οποιωνδήποτε θα ήθελε να τις μελετήσει.

 

 

Για το 6: Για την Ελλάδα πρώτα : ΝΑΙ οι Φωτογράφοι του Ουρανού πρέπει να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Για το Εξωτερικό : Όχι εκτός εάν οι εικόνες τους υποβάλλονται στους αντίστοιχους οργανισμούς (βλέπε ποιο πάνω) για περαιτέρω μελέτη (βέβαια το ένα δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να κάνεις και το άλλο). Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι "ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι" (γιατί στο εξωτερικό έχουν και τους επαγγελματίες στα μεγάλα αστεροσκοπεία οι οποίοι πληρώνονται για αυτό).

 

Για το 7 : Για την Ελλάδα : Ναι μπορούν να θεωρούνται και έχουν θέση σε αυτά τα sait.

Στο Εξωτερικό και ναι και όχι, εξαρτάτε από πάρα πολλούς παράγοντες το εάν θα ονομάζονται ερασιτέχνες αστρονόμοι, αλλά έχουν πάντα μία ιδιαίτερη θέση στα αστρονομικά sait.

 

 

Το 8: Απαντήθηκε ποιο πάνω είναι το ίδιο με το 1

 

Όσο τώρα για το 9 δύσκολα τα πράγματα. Εδώ στην Ελλάδα πολλές φορές κατηγορούμε τους "προχωρημένους" ερασιτέχνες ότι γίνονται γελοίοι όταν αρχίζουν να μιλούν με επιστημονικούς όρους που συνήθως οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν και μάλιστα η συνηθισμένη ατάκα είναι η εξής : "Ρε φίλε τι θέλεις εσύ και ασχολείσαι με αυτά αφού εμείς είμαστε ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες". Βέβαια σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς τους Έλληνες κάνει μία ανακάλυψη (υπερκαινοφανή - μεταβλητό αστέρα κτλπ) τότε όλοι σπεύδουν να πουν το εξής: "Συγχαρητήρια ρε φίλε, εγώ πάντα το έλεγα ότι μία μέρα θα πας μπροστά".

Στο εξωτερικό τώρα, όταν κάποιος αρχίζει και παρουσιάζει γραφήματα με μετρήσεις του (από τις δικές του παρατηρήσεις αλλά και από άλλων ακόμα) με τους ρυθμούς μείωσης της πολικής επικάλυψης του νοτίου ημισφαιρίου του Άρη, η πρώτη τους ατάκα είναι αυτή "Μπράβο ρε φίλε για το κουράγιο σου να κάτσεις να κάνεις όλη αυτήν την δουλειά" και η επόμενη ατάκα τους είναι η εξής: "Πολύ ωραίο το διάγραμμα αυτό αλλά σε εκείνο το σημείο είσαι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο η καμπύλη σου τέμνει τον άξονα του χρόνου σε L.S. 130degrees ??", και έτσι ξεκινάει μία δημιουργικότατη συζήτηση με επαγγελματίες και ερασιτέχνες στο ίδιο τραπέζι που όλοι μαζί κοιτάνε ένα κοινό θέμα χωρίς ο ένας να θέλει να φάει τα μάτια του άλλου (το έχω ζήσει σε συνέδριο στο εξωτερικό αυτό το πράγμα, αλλά και σε πολλές τηλεδιασκέψεις με αντίστοιχους ανθρώπους στο εξωτερικό και σε υπερβολικά σπάνιες περιπτώσεις και στο εσωτερικό).

 

Επίσης στην Ελλάδα, θεωρούμε σοβαρούς και προχωρημένους ερασιτέχνες αστρονόμους, αυτούς οι οποίοι είναι δίπλα από έναν καθηγητή ή διευθυντή ιδρύματος ή τέλος πάντων οποιονδήποτε έχει κολλητό έναν άνθρωπο με κάποια θέση (το λέω με την καλή έννοια προς αποφυγή παρεξηγήσεων καθώς μέσα σε αυτούς που έχουν τέτοιους κολλητούς είμαι και εγώ), αλλά όχι αυτούς οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους ή που απλά κάνουν παρέα με ανθρώπους από το εξωτερικό (και σε αυτούς είμαι επίσης).

 

Τώρα εγώ προσωπικά σε αρκετά από τα παραπάνω ασπάζομαι τις ιδέες των ανθρώπων στο εξωτερικό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβομαι τις ιδέες των Ελλήνων συναδέλφων), αλλά ακόμα και όλα τα προηγούμενα και τα επόμενα που θα πούμε εδώ είναι τελείως υποκειμενικά τελικά και δεν παίζουν κανένα ρόλο (συνήθως) στην καθημερινή μας ζωή.

 

Ελπίζω να μην στεναχώρησα κανέναν συνάδελφο εδώ, αλλά και εάν το έκανα ζητάω ταπεινά συγνώμη καθώς έκανα απλά μία παράθεση ιδεών και επηρειών.

 

Καθαρούς Ουρανούς

Σε Όλους

Ι.Δ.Στρίκης

www.photogreece.weebly.com

www.elobs.weebly.com

www.hellas-astro.gr

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά με ενδιαφέρει ελάχιστα έως καθόλου αν κάποιος θα με αποκαλέσει ερασιτέχνη αστρονόμο ή Stargazer ή όπως αλλιώς του κάνει κέφι.

Αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι ότι θεωρώ τον εαυτό μου λάτρη της αστρονομίας και της παρατήρησης-φωτογράφισης

των ουράνιων σωμάτων. Τι εννοώ.. η ενασχόληση μου με την αστρονομία τόσο σε επίπεδο μελέτης, γνώσεων κι ενημέρωσης,

όσο και σε επίπεδο παρατήρησης-φωτογράφισης των ουράνιων σωμάτων (αν και με την αστροφωτογράφιση έχω ασχοληθεί ελάχιστα)

είναι κάτι το οποίο νιώθω να με διαπερνά, να με συμπληρώνει σαν οντότητα και να με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Είναι κάτι το οποίο

θα ήθελα να ακολουθήσω για όλη την υπόλοιπη ζωή μου, μέχρι τα βαθιά μου γεράματα, μέχρι που θα με εγκαταλείψουν οι δυνάμεις μου

και δεν θα μπορώ να το ακολουθώ πλέον. Την ενασχόληση μου με την αστρονομία, την έχω ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα χόμπι μου

και την έχω τοποθετήσει στην κορυφή της κατάταξης εδώ κι αρκετά χρόνια. Δεν ξέρω αν όλα αυτά με κάνουν ερασιτέχνη αστρονόμο

ή όχι κι επαναλαμβάνω πως δεν με ενδιαφέρει ο τίτλος. Σημασία έχει το πώς νιώθω εγώ με αυτό που κάνω.

 

Πιστεύω πάντως πως ερασιτέχνης αστρονόμος δεν είναι απαραίτητα μόνο αυτός που συλλέγει στοιχεία και τα προσφέρει αφιλοκερδώς

στην επιστημονική κοινότητα. Εξάλλου, με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης της Αστρονομίας, θεωρώ πως

η χρησιμότητα των στοιχείων των οποίων δίνουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι στην επιστημονική κοινότητα, δεν έχουν την αξία

την οποία είχαν στο παρελθόν. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι μιλάμε καθαρά για ένα χόμπι. Πιστεύω πως αν κρατήσουμε

όλοι μας την ουσία των πραγμάτων και αφήσουμε τους τίτλους στην άκρη, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι τόσο απέναντι

στην κοινωνία αλλά και στα οικεία μας πρόσωπα, όσο και απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς. Αυτά τα ολίγα φίλοι μου… :cheesy:

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, ήθελα να απαντήσω κι εγώ, αλλά -νά'σαι καλά- έγραψες και για μένα. Δεν θα είχα γράψει τίποτα περισσότερο η λιγότερο. +1 σε όλα.

Να υπενθυμίσω μόνο ότι στην περίπτωσή μας κάθε αποτέλεσμα είναι καλό, αρκεί και μόνο να δίνει χαρά σ'εκείνον που το επιτυγχάνει. Αυτό ας το απολαύσουμε. Οι επαγγελματίες δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια :mrgreen:

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Ο ορισμός μιας ασαφούς έννοιας δεν είναι εύκολος... Ωστόσο κατά την γνώμη μου το βασικό και κύριο είναι η ενασχόληση με την αστρονομική παρατήρηση η οποία γίνεται χωρίς κάποια αμοιβή. Το ίδιο με το ψάρεμα πχ ερασιτέχνης ψαράς δεν πουλάει τα ψάρια για βιοπορισμό και φυσικά ψαρεύει. Ο αστρονόμος του "καναπέ" που δεν παρατηρεί ποτέ δεν είναι σε καμμία περίπτωση ερασιτέχνης αστρονόμος καθότι δεν παρατηρεί (όπως δεν είναι ερασιτέχνης ψαράς αυτός που διαβάζει για ψάρια και που τα καταναλώνει στην ταβέρνα!).

Η αστροφωτογραφία δεν είναι απαραίτητο ούτε να εμπεριέχει την ερασιτεχνική αστρονομία ούτε να αποτελεί φυσική εξέλιξη της ενασχόλησης με την αστρονομική παρατήρηση.

Το να κάνει κανείς συστηματικές παρατηρήσεις και να τις υποβάλλει κάπου δεν θεωρώ πως τον κάνει ερασιτέχνη αστρονόμο ενώ κάποιος που παρατηρεί χωρίς τέτοιο σκοπό δεν είναι.

Δηλαδή αν κάποια μέρα όσο προοδεύει η αστρονομία δεν χρειάζεται δεδομένα απο ερασιτέχνες θα πάψουν να υπάρχουν ερασιτέχνες αστρονόμοι;

Το καλύτερος και χειρότερος δεν έχει νόημα δεν κάνουμε διαγωνισμό.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι αυτός που ασχολείται συστηματικά, με αγάπη και μεράκι με την παρατήρηση με μόνο περιορισμό οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει τον ουρανό ακατάλληλο γι' αυτήν. Επίσης ερασιτέχνες αστρονόμους θεωρώ και τους αστροφωτογράφους.

 

Σαφώς και οι ζωγραφοποιητοκουλτουριάρηδες δε θεωρούνται ερασιτέχνες αστρονόμοι, με την ίδια λογική που οι ζωγράφοι πιατών με σαλάτες ή ορεινών και εξοχικών τοπίων, δε θεωρούνται μάγειρες ή ορειβάτες αντίστοιχα. Θέση έχουν σε ποιητικά ή ορειβατικά sites.

 

Αστρονόμοι του καναπέ είναι εκείνοι που "παρατηρούν" όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν (φυσικά από το μπαλκόνι τους).

 

Δε νοείται ορισμός καλού και κακού ερασιτέχνη, η αγάπη δεν έχει μέτρο.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Σαφώς και οι ζωγραφοποιητοκουλτουριάρηδες δε θεωρούνται ερασιτέχνες αστρονόμοι, με την ίδια λογική που οι ζωγράφοι πιατών με σαλάτες ή ορεινών και εξοχικών τοπίων, δε θεωρούνται μάγειρες ή ορειβάτες αντίστοιχα. Θέση έχουν σε ποιητικά ή ορειβατικά sites.

 

=D> =D> =D>

 

+1 και από μένα!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ερασιτεχνης=Εραστης τις τεχνης. Αγαπαμε την τεχνη να παρατηρουμε τα ουρανια σωματα,αφιλοκερδος . Αγγληστι ενα "χομπι" που μας "γεμιζει" . Εχεις εξοπλισμο και παρακολουθεις η αποτυπωνης τα ουρανια σωματα, η τα σκιτσογραφεις.

Ο Ερασιτεχνης καθε "χομπι" εχει εξοπλισμο και ασχοληται χωρις αυτον δεν μπορει, δηλαδη ο κυνηγος χωρις οπλο τι θα κυνηγαει? ο ψαρας χωρις πετονιες τι θα ψαρευει? ο αστρονομος χωρις τηλεσκοπιο τι θα βλεπει? Ο Ψαρας του καναπε, ο κυνηγος του καναπε, ο αστρονομος του καναπε, εννοια μη αποδεκτη και κενη.

Καλυτερο σε οτι αφορα την ενασχολιση μας με τον ουρανο μας κανει οταν ειμαστε "ανοιχτοι" σε ολα τα ζητηματα που μας αφορουν σαν χομπι , παιρνουμε και δινουμε γνωσεις ανταλαζουμε αποψεις , ιδεες, τεχνικες , συναισθηματα, γεννιουνται φιλιες ........ δεν μας κανουν καλυτερους ανθρωπους? Τοτε εχουμε προβλημα.(Εδω επεμβαινη ο γιατρος του forum, kkokollis).

Το να μιλαμε με επιστημονικους ορους ειναι μεσα στο "παιχνιδι" γιατι σαν ασχολια οπως και να το κανουμε υπαρχουν και θα πρεπει να τους γνωριζουμε. Δεν μπορω να κανω καταδυση με το ζευγαρι μου στα 40 μετρα χωρις να συννενοουμε θα πνιγουμε, δεν μπορω να κυνηγαω χωρις ορους θα σκοτωθουμε .

Σε ολα τα χομπι υπαρχουν κανονες και οροι για να καταλαβενομασται.

Οσο αφορα τον Ελληνα ερασιτεχνη αστρονομο με τον ξενο που αναφερθηκε συμφωνω με τον γραφοντα ομως δεν πρεπει να αμελουμε οτι ειναι απο χωρες οπου παραγουν αυτα που εχουμε για εξοπλισμο, εχουν δυνατοτητα να μαθαινουν στα σχολεια τους απο νηπιακη ηλικια εχουν αλλο βιοτικο επιπεδο, και δεν δουλευουν 60 ωρες την βδομαδα. Σαν σκεψη στα ερωτηματα σου αυτα ειχα. Ευχαριστω.

Δημοσιεύτηκε

1. Τι σημαίνει ερασιτέχνης αστρονόμος;

2. Τι σημαίνει σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος;

3. Τι σημαίνει αστρονόμος του καναπέ;

4. Υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Ποιοι;

5. Τι είναι αυτό (αν υπάρχει) που κάνει καλύτερο έναν ερασιτέχνη από κάποιον άλλον; Ή που το κάνει κακό αντίστοιχα;

6. Οι φωτογράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι;

7. Οι ζωγράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Μπορούν να έχουν θέση σε καθαρά αστρονομικό site; Οι ποιητές;

8. Αν κάποιος παρατηρεί τον ουρανό από την πολυθρόνα του και από την οθόνη ενός κομπιούτερ συνδεμένο με τηλεσκόπιο, είναι ερασιτέχνης;

9. Πιστεύετε ότι υπάρχει συγκεχυμένη αντίληψη για το πώς πρέπει να μιλά ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και γίνεται μια λανθασμένη προσπάθεια για λέξεις "επιστημονικές";

 

1)Κατά την γνώμη μου ερασιτέχνης αστρονόμος είναι αυτός που ασχολείται περιστασιακά με τον έναστρο ουρανό σε όχι επαγγελματικό επίπεδο.

2)Ο σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος είναι αυτός που εκτός από την δουλειά του δεν έχει με

τίποτα άλλο να ασχοληθεί παρά μόνο με την αστρονομία.Πάρτε παράδειγμα εμένα.

3)Ο αστρονόμος του "καναπέ" είναι αυτός που κάποτε του άρεσε η αστρονομία και τώρα όχι.

4)Μερικοί άνθρωποι που έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αστρονομία.Παράδειγμα ο Ευγένιος

Αντωνιάδης δεν συγκαταλέγεται στους ερασιτέχνες αστρονόμους διότι παρόλο που ξεκίνησε ως

ερασιτέχνης αστρονόμος,το έκανε επάγγελμα.

5)Αυτό που κάνει καλύτερο έναν ερασιτέχνη αστρονόμο είναι κατά την γνώμη μου η θέληση και

το ενδιαφέρον του που δείχνει στο συγκεκριμένο hobby.Αυτό που τον κάνει κακό είναι η βαρεμάρα

που δείχνει πάνω σε αυτό.

Οι φωτογράφοι του ουρανού ΔΕΝ λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι ΑΛΛΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ.

7)Ούτε οι ζωγράφοι λέγονται ερασιτέχνες.Ούτε οι ποιητές.

8)Αυτοί που παρατηρούν τον ουρανό μέσο ενός κομπιούτερ συνδεδεμένο με έναν υπολογιστή δεν

λέγονται ερασιτέχνης έπειδή Η ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΝΑ

ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ.Το σωστό είναι να έχεις τα κότσια να βρίσκεις το αντικείμενο μόνο σου και όχι

να στο βρίσκει το ίδιο το τηελσκόπιο.

9)Εδώ δεν μπορώ να απαντήσω.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Εφόσον αστρονόμος λέγεται κάποιος που παρατηρεί τα ουράνια σώματα και προσπαθεί να ερμηνεύσει φαινόμενα που συμβαίνουν στον ουρανό, ερασιτέχνης αστρονόμος θα έπρεπε να λέγεται κάποιος που κάνει ακριβώς το ίδιο χωρίς όμως να αμοίβεται από αυτό. Δηλαδή ερασιτέχνης αστρονόμος θα έπρεπε να λέγεται κάποιος που κάνει συστηματικές παρατηρήσεις και έχει θεωρητικές γνώσεις για τα αντικείμενα που παρατηρεί. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία αν δίνει περισσότερο βάρος στην παρατήρηση με το μάτι ή στην φωτογράφιση.

Σχετικά με την ερώτηση 7, κάποιος που προσεγγίζει την αστρονομία μόνο από <<ποιητική>> σκοπιά δεν νομιζω ότι μπορεί να λέγεται ερασιτέχνης αστρονόμος γιατί του λείπει η θεωρητική γνώση και η προσπάθεια ερμηνείας με επιστημονικό τρόπο των όσων παρατηρεί.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

δεν θα προσθέσω κάτι σημαντικό, συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα giorgogr, και με τον alepohori με συμπλήρωμα τα όσα έγραψε ο george2 παραπάνω.

 

Καταλαβαίνω και πιστέυω Δημήτρη ότι με το αστροφωτογράφοι εννοείς αυτούς που γνωρίζουν πέντε πράγματα και ανεβαίνουν στο βουνό και φωτογραφίζουν όλο το βράδυ τυλιγμένοι σε κουβέρτες. Για να είμαστε απόλυτα σαφείς μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε από τους ζωγράφους και τους ποιητές όχι επειδή ανεβαίνουν στο βουνό ούτε επειδή επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους με τις ώρες (γιατί αυτό μπορούν να το κάνουν και άλλοι καλλιτέχνες) αλλά επειδή έχουν γνώσεις γύρω από τον εξοπλισμό, την παρατήρηση (μάλλον οι περισσότεροι ξεκίνησαν σαν απλοί παρατηρητές), ..., τεχνικές, θέσεις ουράνιων σωμάτων και φαινόμενα. Αν κάποιος για παράδειγμα βγάζει φωτογραφίες το φεγγάρι με ένα τρίποδο γιατί του αρέσει η φωτογραφία και απλά επεξεργάζεται φωτογραφίες αλλονών μάλλον συμπεριλαμβάνεται στους καλλιτέχνες. Αντίθετα οι περισσότεροι από τους αστροφωτογράφους που έχουμε στο φόρουμ συγκαταλέγονται και στους ερασιτέχνες αστρονόμους και στους καλλιτέχνες, το πρώτο λόγω της ενασχόλησης με το παρατηρησιακό και το θεωρητικό κομμάτι και το δεύτερο λόγω της επεξεργασίας, του γούστου (εδώ προσθέστε δικά σας). Απλά αυτό ήθελα να προσθέσω .

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα φίλε.

 

Τεράστιο το θέμα που (ξανά) άνοιξες.

 

Μερικές απαντήσεις και από εμένα μετά από αρκετή σκέψη, αλλά και τεράστιες συζητήσεις με φίλους από Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Για αρχή 1,2: Ερασιτέχνης αστρονόμος στην Ελλάδα γενικά ορίζετε όποιος αγαπάει τον ουρανό και ασχολείται με αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο (εκτός από το να λέει τα ζώδια).

Ερασιτέχνης Αστρονόμος στο εξωτερικό ορίζεται αυτός ο οποίος παρατηρεί συστηματικά τα ουράνια φαινόμενα και υποβάλει τις παρατηρήσεις του σε οργανισμούς όπως η A.L.P.O. - B.A.A. - I.M.O. κτλπ για περαιτέρω μελέτη, ταξινόμηση των δεδομένων του

Αυτός όμως χωρίζετε σε δύο κατηγορίες

Α) Αυτός ο οποίος κάνει μόνο παρατήρηση και ονομάζετε "Παρατηρητής"

Β) Αυτός ο οποίος κάνει παρατήρηση και ανάλυση παρατηρήσεων (σε οπουδήποτε επίπεδο προχωρημένο ή όχι) και ονομάζετε "Παρατηρητής - Αναλυτής"

και λίγο ποιο σπάνια αυτός ο οποίος κάνει μόνο ανάλυση και ονομάζετε αναλυτής.

 

Έτσι λοιπών βλέπεις ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει ο Σοβαρός και ο μη Σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος, αλλά υπάρχει ο προχωρημένος (Β και το σπάνιο Γ) και ο μη (Α).

 

Για το 4 τώρα : Για το εξωτερικό : Όσοι δεν είναι στις παραπάνω κατηγορίες (εδώ να πω ότι στο εξωτερικό αυτοί οι οποίοι κάνουν παρατηρήσεις αλλά δεν τς υποβάλουν πουθενά επίσης δεν θεωρούνται ερασιτέχνες αστρονόμοι).

Για την Ελλάδα : Συνήθως προσωπικά κριτήρια και εκφράσεις του στιλ "Εσύ δεν έπρεπε να λέγεστε ερασιτέχνης αστρονόμος" είναι τα ποιο συνηθισμένα.

 

 

Για το 5: Τίποτα απολύτως (και στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό). Απλά υπάρχουν οι "έγκυροι παρατηρητές" και οι "μη - έγκυροι παρατηρητές", όπου μη έγκυρος ορίζετε αυτός ο οποίος κάνει συνέχεια λάθος στον τρόπο με τον οποίο καταγράφει τις παρατηρήσεις του με αποτέλεσμα να είναι άχρηστες σε οποιωνδήποτε θα ήθελε να τις μελετήσει.

 

 

Για το 6: Για την Ελλάδα πρώτα : ΝΑΙ οι Φωτογράφοι του Ουρανού πρέπει να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Για το Εξωτερικό : Όχι εκτός εάν οι εικόνες τους υποβάλλονται στους αντίστοιχους οργανισμούς (βλέπε ποιο πάνω) για περαιτέρω μελέτη (βέβαια το ένα δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να κάνεις και το άλλο). Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι "ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι" (γιατί στο εξωτερικό έχουν και τους επαγγελματίες στα μεγάλα αστεροσκοπεία οι οποίοι πληρώνονται για αυτό).

 

Για το 7 : Για την Ελλάδα : Ναι μπορούν να θεωρούνται και έχουν θέση σε αυτά τα sait.

Στο Εξωτερικό και ναι και όχι, εξαρτάτε από πάρα πολλούς παράγοντες το εάν θα ονομάζονται ερασιτέχνες αστρονόμοι, αλλά έχουν πάντα μία ιδιαίτερη θέση στα αστρονομικά sait.

 

 

Το 8: Απαντήθηκε ποιο πάνω είναι το ίδιο με το 1

 

Όσο τώρα για το 9 δύσκολα τα πράγματα. Εδώ στην Ελλάδα πολλές φορές κατηγορούμε τους "προχωρημένους" ερασιτέχνες ότι γίνονται γελοίοι όταν αρχίζουν να μιλούν με επιστημονικούς όρους που συνήθως οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν και μάλιστα η συνηθισμένη ατάκα είναι η εξής : "Ρε φίλε τι θέλεις εσύ και ασχολείσαι με αυτά αφού εμείς είμαστε ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες". Βέβαια σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς τους Έλληνες κάνει μία ανακάλυψη (υπερκαινοφανή - μεταβλητό αστέρα κτλπ) τότε όλοι σπεύδουν να πουν το εξής: "Συγχαρητήρια ρε φίλε, εγώ πάντα το έλεγα ότι μία μέρα θα πας μπροστά".

Στο εξωτερικό τώρα, όταν κάποιος αρχίζει και παρουσιάζει γραφήματα με μετρήσεις του (από τις δικές του παρατηρήσεις αλλά και από άλλων ακόμα) με τους ρυθμούς μείωσης της πολικής επικάλυψης του νοτίου ημισφαιρίου του Άρη, η πρώτη τους ατάκα είναι αυτή "Μπράβο ρε φίλε για το κουράγιο σου να κάτσεις να κάνεις όλη αυτήν την δουλειά" και η επόμενη ατάκα τους είναι η εξής: "Πολύ ωραίο το διάγραμμα αυτό αλλά σε εκείνο το σημείο είσαι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο η καμπύλη σου τέμνει τον άξονα του χρόνου σε L.S. 130degrees ??", και έτσι ξεκινάει μία δημιουργικότατη συζήτηση με επαγγελματίες και ερασιτέχνες στο ίδιο τραπέζι που όλοι μαζί κοιτάνε ένα κοινό θέμα χωρίς ο ένας να θέλει να φάει τα μάτια του άλλου (το έχω ζήσει σε συνέδριο στο εξωτερικό αυτό το πράγμα, αλλά και σε πολλές τηλεδιασκέψεις με αντίστοιχους ανθρώπους στο εξωτερικό και σε υπερβολικά σπάνιες περιπτώσεις και στο εσωτερικό).

 

Επίσης στην Ελλάδα, θεωρούμε σοβαρούς και προχωρημένους ερασιτέχνες αστρονόμους, αυτούς οι οποίοι είναι δίπλα από έναν καθηγητή ή διευθυντή ιδρύματος ή τέλος πάντων οποιονδήποτε έχει κολλητό έναν άνθρωπο με κάποια θέση (το λέω με την καλή έννοια προς αποφυγή παρεξηγήσεων καθώς μέσα σε αυτούς που έχουν τέτοιους κολλητούς είμαι και εγώ), αλλά όχι αυτούς οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους ή που απλά κάνουν παρέα με ανθρώπους από το εξωτερικό (και σε αυτούς είμαι επίσης).

 

Τώρα εγώ προσωπικά σε αρκετά από τα παραπάνω ασπάζομαι τις ιδέες των ανθρώπων στο εξωτερικό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβομαι τις ιδέες των Ελλήνων συναδέλφων), αλλά ακόμα και όλα τα προηγούμενα και τα επόμενα που θα πούμε εδώ είναι τελείως υποκειμενικά τελικά και δεν παίζουν κανένα ρόλο (συνήθως) στην καθημερινή μας ζωή.

 

Ελπίζω να μην στεναχώρησα κανέναν συνάδελφο εδώ, αλλά και εάν το έκανα ζητάω ταπεινά συγνώμη καθώς έκανα απλά μία παράθεση ιδεών και επηρειών.

 

Καθαρούς Ουρανούς

Σε Όλους

Ι.Δ.Στρίκης

www.photogreece.weebly.com

www.elobs.weebly.com

www.hellas-astro.gr

Συμφωνώ εν μέρη με τον Ιάκωβο, αλλά νομίζω ότι εδω σε αυτά που έγραψε ο Ιακωβος ξεχωρίζει ποιος κάνει απλά ένα Χόμπι και ποιος κάτι παραπάνω από Χόμπι.

Τωρα σχετικά με το αν κάποιος συνεισφέρει ή όχι στην Παγκόσμια κοινότητα δεν νομίζω ότι είναι αυτό που θα ορίσει αν κάποιος είναι Ερ.Αστρονόμος ή Όχι. Φυσικά αυτός που Συνεισφέρει έχει μια προσφορά στην κοινότητα και γίνεται αναγνωρίσιμος ενώ ο άλλος όχι.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

1. Ερασιτέχνης αστρονόμος για μένα είναι αυτός που ασχολείται με τον ουρανό και τα φαινόμενά του, χωρίς να αμοίβεται για αυτό. Που σημαίνει ότι αυτό που κάνει το κάνει στον ελεύθερό του χρόνο περιστασιακά.

 

2. Σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος είναι ο ερασιτέχνης αστρονόμος που έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα που με τις παρατηρήσεις που κάνει βοηθάει τους επαγγελματίες σε ένα βαθμό. Πχ κάποιος που μελετάει μεταβλητούς και εισάγει τις αναφορές του στην AAVSO.

 

3. Αστρονόμος του καναπέ είναι ίσως μια παρεξηγημένη έννοια και δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Έτσι όπως το λαμβάνω εγώ είναι ο ερασιτέχνης ή επαγγελματίας αστρονόμος ο οποίος μέσα από το γραφείο του ή τον καναπέ του ασχολείται με την αστρονομία, χωρίς να ξενυχτάει πχ στο βουνό ή στο αστεροσκοπείο αντίστοιχα.

 

4. Ερασιτέχνες αστρονόμοι σίγουρα δεν πρέπει να λέγονται αυτοί που ασχολούνται με ζώδια.

 

5. Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια τέτοια σύγκριση θα έλεγα ότι ένα σοβαρός ερασιτέχνης είναι καλύτερος από έναν απλό ερασιτέχνη με την έννοια ότι αυτό που κάνει έχει μια κάποια επιστημονική αξία.

 

6. Ναι οι αστροφωτογράφοι είναι κι αυτοί ερασιτέχνες αστρονόμοι γιατί ασχολούνται κι εκείνοι με τον ουρανό και τα φαινόμενά του χωρίς να αμοίβονται γι'αυτό με τη διαφορά ότι οι αστροφωτογράφοι αποτυπώνουν με εικόνες αυτό που παρατηρούν.

 

7. Οι ζωγράφοι του ουρανού και οι ποιητές δεν είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι γιατί δεν χρειάζεται να γνωρίζουν αστρονομικά δεδομένα ή φαινόμενα. Απλά κοιτάζουν και εμπνέονται από τον ουρανό.

 

8. Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση είναι η ίδια με την 3η.

 

9. Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση.

Δημοσιεύτηκε

Επειδή και εμένα, όπως είπε και ο Δημήτρης (Dimitris M.), δεν μου αρέσουν οι τίτλοι στους ανθρώπους, δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με το ποιος τίτλος μας κάνει καλύτερους ή χειρότερους έναντι άλλων ερασιτεχνών, όπως αρέσκονται και τρελογουστάρουν κάποιοι εδώ μέσα να κάνουν.

 

Αυτό που με εκφράζει περισσότερο από όλα αυτά που έχω διαβάσει για το θέμα και με το οποίο συμφωνώ 1000%, είναι η παρακάτω απάντηση από τον Αντώνη Παντελίδη (ngc1974), την οποία είχε δώσει σε αντίστοιχο thread, παραμονή Χριστουγέννων του 2003.

Παραθέτω και την απάντηση, την οποία ενστερνίζομαι απόλυτα, και το link της συζήτησης.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=1530#1530

 

Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι αυτός που αγαπάει τα άστρα…που όλο του το είναι σκιρτάει όταν θωρεί έναν σκοτεινό, αμόλυντο ουρανό…που βλέπει ψηλά καθώς πέφτει το σκοτάδι…που παρατηρεί τα σύννεφα την ημέρα κάνοντας την ευχή να μην υπάρχουν την νύχτα…που έχει υπομονή μεγάλη…που κάνει παρατήρηση με μείον βαθμούς…που έχει στο λεξιλόγιο του τη λέξη φωτορύπανση… που εύχεται οι καλοκαιρινές μικρές νύχτες να ήταν οι χειμωνιάτικες ατελείωτες νύχτες…που ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις για να βρει έναν καλύτερο ουρανό…που ονειρεύεται ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο…που δεν μπορεί να εκφράσει τη συγκίνησή του στη θέαση του γαλαξία μας το καλοκαίρι…που συγκινείται το ίδιο με τον γαλαξία μας το χειμώνα…που εύχεται να δει τον Μπετελγκέζ υπερκαινοφανή…που μπορεί να παρατηρεί τον Κρόνο όλο το βράδυ…που ατενίζοντας τον αστερισμό του Ωρίωνα κάνει σκέψεις πέραν του γαλαξία μας…που αναφωνεί από ενθουσιασμό όταν βλέπει μία βολίδα να αφήνει ίχνος … που περιμένει ανυπόμονα την καινούργια έκδοση του Sky & Telescope…που γράφει ποίηση για τα άστρα που του έχουν γεμίσει τη ζωή…

 

Είναι αυτός που έχει αίσθημα για τον νυχτερινό ουρανό και το εκφράζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

 

Νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν ύστερα από μια τόσο πλήρη απάντηση..δεν θα μπορούσα να το περιγράψω καλύτερα, είναι ότι πιστεύω ακριβώς.

Τώρα από εκεί και πέρα, τίτλοι όπως "Αστρονόμοι του καναπέ" κλπ. τους οποίους βρίσκω τουλάχιστον κακεντρεχείς και κακόγουστους, που μόνο κομπλεξισμό αποπνέουνε από αυτούς που τους χρησιμοποιούνε, δεν υπάρχουν για μένα ΚΑΝ!

Ακόμη και αν πίστευα ότι κάποιος δεν είναι τόσο ένθερμος ή φανατικός του χόμπυ μας, η ιδιοσυγκρασία μου δεν με αφήνει να τον χαρακτηρίσω κάπως, ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα (οικονομικά, οικογενειακές υποχρεώσεις, ανωτέρα βία) που μπορεί να μην τον αφήνουν να δοθεί στην ενασχόληση όσο θα επιθυμούσε. Ναι, μπορεί να βγει και από το μπαλκόνι του κάποιες φορές, ΔΕΝ είναι το ιδανικό! Εκείνη τη στιγμή όμως αυτό μπορεί, από το τίποτα. Όταν θα λασκάρει λίγο από τα προβλήματα, θα πάρει τα βουνά εννοείται, στην επόμενη Νέα Σελήνη! Αυτό ισχύει και για τους αγαπητούς αστροφωτογράφους μας. Δηλαδή ο φίλος μου αστροφωτογράφος, ο Παναγιώτης ο Καζασίδης που τραβάει μέσα από το κέντρο της Αθήνας (Ακρόπολη), γιατί κάποιες φορές δεν μπορεί να πάει στο βουνό, δεν είναι τρανό παράδειγμα φανατικού ερασιτέχνη; Δεν πτοείται μάλιστα και από την μεγαλύτερη φωτορύπανση της χώρας! Μάλιστα έχει βγάλει φοβερές φωτογραφίες από αυτό το περίφημο μπαλκόνι-ταράτσα του.

Εκεί τι θα πούμε δηλαδή; Αυτό δείχνει άτομο "καμμένο" με το χόμπυ :mrgreen:, ούτε η πόλη, ούτε η τραγική φωτορύπανση τον πτοεί!

 

Φίλοι μου, κάποιοι μπορούν πιο πολλά (άνθρωποι μόνοι τους, χωρίς υποχρεώσεις, παιδιά-σκυλιά-γατιά, σχέσεις κλπ.), κάποιοι πιο λίγα (με όλες τις υποχρεώσεις/δεσμεύσεις να τους κυνηγάνε)

Δεν θα έβγαζα τίτλο όμως ΠΟΤΕ για αυτούς τους τελευταίους, που ενίοτε ΔΕΝ μπορούν, είναι τουλάχιστον άδικο και...δείχνει και την ποιότητα που κουβαλάμε σαν άνθρωποι στην τελική... :-note

 

Μάκη... :D

 

Λες αυτό εδώ..."Το σωστό είναι να έχεις τα κότσια να βρίσκεις το αντικείμενο μόνος σου και όχι

να στο βρίσκει το ίδιο το τηλεσκόπιο", αλλά στον Κιθαιρώνα την περασμένη φορά, ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΕΣ ΤΟ GOTO του cptfurz!!! Δεν μπορούσες να ξεκολλήσεις και την είχες καταβρεί, μπαγάσα!!!

:lol: :lol: :lol:

Άστα, σε πιάσαμε εδώ... :D :D :P :P :oops: :oops: :oops: :cheesy: :cheesy:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι αυτός που αγαπάει τα άστρα…που όλο του το είναι σκιρτάει όταν θωρεί έναν σκοτεινό, αμόλυντο ουρανό…που βλέπει ψηλά καθώς πέφτει το σκοτάδι…που παρατηρεί τα σύννεφα την ημέρα κάνοντας την ευχή να μην υπάρχουν την νύχτα…που έχει υπομονή μεγάλη…που κάνει παρατήρηση με μείον βαθμούς…που έχει στο λεξιλόγιο του τη λέξη φωτορύπανση… που εύχεται οι καλοκαιρινές μικρές νύχτες να ήταν οι χειμωνιάτικες ατελείωτες νύχτες…που ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις για να βρει έναν καλύτερο ουρανό…που ονειρεύεται ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο…που δεν μπορεί να εκφράσει τη συγκίνησή του στη θέαση του γαλαξία μας το καλοκαίρι…που συγκινείται το ίδιο με τον γαλαξία μας το χειμώνα…που εύχεται να δει τον Μπετελγκέζ υπερκαινοφανή…που μπορεί να παρατηρεί τον Κρόνο όλο το βράδυ…που ατενίζοντας τον αστερισμό του Ωρίωνα κάνει σκέψεις πέραν του γαλαξία μας…που αναφωνεί από ενθουσιασμό όταν βλέπει μία βολίδα να αφήνει ίχνος … που περιμένει ανυπόμονα την καινούργια έκδοση του Sky & Telescope…που γράφει ποίηση για τα άστρα που του έχουν γεμίσει τη ζωή…

 

Είναι αυτός που έχει αίσθημα για τον νυχτερινό ουρανό και το εκφράζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

 

Ειλικρινα δεν θα μπορουσες να το περιγραψεις καλυτερα...

Αψογος!!!

Ακομα και καποιος να μην μπορει/προλαβαινει/δυναται/θελει να κανει παρατηρηση με τηλεσκοπιο,υπαρχουν 100 τουλαχιστον πραγματα που μπορει να κανει για να ασχοληθει με το χομπυ του χωρις τηλεσκοπιο και παλι να λεγεται ερασιτεχνης αστρονομος...

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Δημοσιεύτηκε
Γιώργο απλά να σημειώσω πάλι, πως το έγραψε ο Αντώνης Παντελίδης σε ένα παλαιότερο thread, όχι εγώ, όμως συμφωνώ 100% και αν καθόμουν να γράψω κάτι, θα ήταν ακριβώς αυτό! :)
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

:wink: Δεν το ειχα δει οτι ηταν αλλουνου αλλα δεν εχει σημασια εννοειται :wink:

Το χομπυ μας εχει πολλους τροπους εκφρασης.Στο κατω κατω αν καποιος ικανοποιηται με αυτο που κανει ειτε λεγεται παρατηρηση,ειτε αστροφωτογραφια,ειτε διαβασμα,ειτε virtual περιηγηση σε καποιο προγραμμα υπολογιστη,σιγουρα ασχολειται με την αστρονομια, αρα... 8) 8)

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Δημοσιεύτηκε

Τάσο,

 

Όταν εννοώ με το είναι καλύτερο να ψάχνεις τα αντικείμενα μόνος σου παρά να στα βρίσκει το

ίδιο το τηλεσκόπιο απευθύνομαι σε αυτούς που ΕΧΟΥΝ GO-TO.Εγώ απλώς δοκίμασα με σκοπό να δω πως είναι ένα go-to αλλά δεν σημαίνει οτι μου αρέσει.Δεν θα παραλείψω να πω ενα το go-to απλώς δεν μ'αρέσει.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι αυτός που αγαπάει τα άστρα…που όλο του το είναι σκιρτάει όταν θωρεί έναν σκοτεινό, αμόλυντο ουρανό…που βλέπει ψηλά καθώς πέφτει το σκοτάδι…που παρατηρεί τα σύννεφα την ημέρα κάνοντας την ευχή να μην υπάρχουν την νύχτα…που έχει υπομονή μεγάλη…που κάνει παρατήρηση με μείον βαθμούς…που έχει στο λεξιλόγιο του τη λέξη φωτορύπανση… που εύχεται οι καλοκαιρινές μικρές νύχτες να ήταν οι χειμωνιάτικες ατελείωτες νύχτες…που ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις για να βρει έναν καλύτερο ουρανό…που ονειρεύεται ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο…που δεν μπορεί να εκφράσει τη συγκίνησή του στη θέαση του γαλαξία μας το καλοκαίρι…που συγκινείται το ίδιο με τον γαλαξία μας το χειμώνα…που εύχεται να δει τον Μπετελγκέζ υπερκαινοφανή…που μπορεί να παρατηρεί τον Κρόνο όλο το βράδυ…που ατενίζοντας τον αστερισμό του Ωρίωνα κάνει σκέψεις πέραν του γαλαξία μας…που αναφωνεί από ενθουσιασμό όταν βλέπει μία βολίδα να αφήνει ίχνος … που περιμένει ανυπόμονα την καινούργια έκδοση του Sky & Telescope…που γράφει ποίηση για τα άστρα που του έχουν γεμίσει τη ζωή…

 

Είναι αυτός που έχει αίσθημα για τον νυχτερινό ουρανό και το εκφράζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

..είπε ο Αντώνης Παντελίδης!

Και μετά από τέτοια απάντηση, νομίζω "Κρείττον το σιγάν"...

Δημοσιεύτηκε

Με έχει καλύψει ο Δημήτρης_Μ στην πρώτη σελίδα και ο Τάσος στην δεύτερη, όπως και ο Δ. Παντελίδης.

 

Πάραυτα, Δημήτρη (Καπετανάκη-alepohori) η τελευταία πρόταση της απάντησής σου δεν συνάδει με την πρώτη. Και εξηγούμε, Δημήτρη: Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεις κάποιον ερασιτέχνη ατρονόμο μόνο αν κάνει συστηματική και συχνή παρατήρηση, ενώ από την άλλη η αγάπη για αυτό το χόμπυ/ενασχόληση δεν μετριέται; Νομίζω είναι αντίθετα μεταξύ τους αυτά που γράφεις... Αλληλοανερούνται. Δηλαδή αν κάποιος έχει ακόρεστη αγάπη και πάθος αλλά λόγω οικογενειακών επαγγελματικών και λοιπών υποχρεώσεων (παιδιά ανήλικα....) δεν μπορεί να κάνει συστηματική, αλλά περιστασιακή και χωρίς πρόγραμμα, είναι λιγότερο ερασιτέχνης αστρονόμος; Αν κάνω λάθος και εννοούσες κάτι άλλο, γράψε λάθος.

 

Επίσης, ο αστροφωτογράφος μπορεί και να είναι ερασιτέχνης αστρονόμος (με την έννοια, όπως περιγράφηκε παραπάνω) μπορεί και όχι. Πάντως αστροφωτογράφος είναι. Ακόμα και αυτός που φωτογραφίζει απλά τον ουρανό. Ακόμα και αυτός που κάνει afocal από το dob του. Ακόμα και αυτός που έχει δαπανήσει ένα σκασμό λεφτά. Είναι αστροφωτογράφοι.

 

Κατά άλλα, θα συμφωνήσω κυρίως με την περιτή χρήση τίτλων και βέβαια το ελεύθερο του αυτοπροσδιορισμού.

 

Καλό Σαββατο-Κύριακο :wink:

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε
Ερασιτεχνης=Εραστης τις τεχνης. Αγαπαμε την τεχνη να παρατηρουμε τα ουρανια σωματα,αφιλοκερδος . Αγγληστι ενα "χομπι" που μας "γεμιζει" . Εχεις εξοπλισμο και παρακολουθεις η αποτυπωνης τα ουρανια σωματα, η τα σκιτσογραφεις.

Ο Ερασιτεχνης καθε "χομπι" εχει εξοπλισμο και ασχοληται χωρις αυτον δεν μπορει, δηλαδη ο κυνηγος χωρις οπλο τι θα κυνηγαει? ο ψαρας χωρις πετονιες τι θα ψαρευει? ο αστρονομος χωρις τηλεσκοπιο τι θα βλεπει? Ο Ψαρας του καναπε, ο κυνηγος του καναπε, ο αστρονομος του καναπε, εννοια μη αποδεκτη και κενη.

Καλυτερο σε οτι αφορα την ενασχολιση μας με τον ουρανο μας κανει οταν ειμαστε "ανοιχτοι" σε ολα τα ζητηματα που μας αφορουν σαν χομπι , παιρνουμε και δινουμε γνωσεις ανταλαζουμε αποψεις , ιδεες, τεχνικες , συναισθηματα, γεννιουνται φιλιες ........ δεν μας κανουν καλυτερους ανθρωπους? Τοτε εχουμε προβλημα.(Εδω επεμβαινη ο γιατρος του forum, kkokollis).

 

Δεν χρειάζεται η παρέμβασή μου, τα είπες εξαιρετικά.

 

Σκέφτηκα πάντως, μια που εγώ δεν έδωσα ορισμό, να ανατρέξω στην Wikipedia η οποία εκφράζει συνήθως την τρέχουσα επικρατούσα άποψη:

''Amateur astronomy, also called backyard astronomy and stargazing, is a hobby whose participants enjoy watching the night sky (and the day sky too, for sunspots, eclipses, etc.), and the plethora of objects found in it, mainly with portable telescopes and binoculars. Even though scientific research is not their main goal, many amateur astronomers make a contribution to astronomy by monitoring variable stars, tracking asteroids and discovering transient objects, such as comets.''

 

Αρκετά ευρύς ο ορισμός. Για όσους δεν ικανοποιούνται με την χαλαρή απόδοση του τίτλου "ερασιτέχνης αστρονόμος", υπάρχουν οι εναλλακτικές ονομασίες ''αστρονόμος της αυλής'' (της ταράτσας ή του μπαλκονιού στην Ελληνική αστική πραγματικότητα) και ''αστροπαρατηρητής''. Και gaze σημαίνει ''βλέμμα'', όχι συστηματική παρατήρηση.

Βρίσκω τον τελευταίο όρο ακόμη πιο χαλαρό αλλά και ακριβολόγο. Ένας φανατικός αστροπαρατηρητής με αμέτρητες ολονυκτίες και που τα έχει δει όλα δικαιούται λιγότερο τον τίτλο του αστρονόμου από τον "armchair astronomer" (του καναπέ στην περίπτωσή μας) ο οποίος έχει καταβροχθίσει αμέτρητα βιβλία αστρονομίας και αστροφυσικής και μελετά προσομοιώσεις τροχιών στον υπολογιστή του. Στην περίπτωση του πρώτου ερεθίζεται καθ' υπεροχή το δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο, στην περίπτωση του δεύτερου το αριστερό. Το τι σημαίνει αυτό θα σας το εξηγήσω σε άλλο νήμα που ήδη έχει ανοίξει, μόλις μου το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης