Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

Πριν μερικούς μήνες απέκτησα το πρώτο μου τηλεσκόπιο, το Bresser Messier 150/750 Dobson, μαζί με τα παρελκόμενα που περιλάμβανε: τη Dobsonian βάση, τα προσοφθάλμια Kellner 25 mm & 9 mm (1.25″), τον ερευνητή red dot, το Ηλιακό φίλτρο και ένα φίλτρο Σελήνης. Παράλληλα, αγόρασα και διαβάζω σταδιακά το βιβλίο NightWatch, το οποίο με έχει βοηθήσει αρκετά στην κατανόηση των βασικών.

Στην πρώτη μου παρατήρηση δεν κατάφερα να δω κάτι (έλλειψη εμπειρίας και μέτριος ουρανός).
Στη δεύτερη, παρατήρησα τη Σελήνη και τον Ήλιο με το κατάλληλο φίλτρο.
Στην τρίτη προσπάθεια, από σκοτεινό ουρανό, είδα για πρώτη φορά:

• Τον Κρόνο (με δυσκολία, αλλά διακρινόταν ο δακτύλιος), το πιο εντυπωσιακό θέαμα μέχρι τώρα.
  • Και τον M31 (Ανδρομέδα), όμως ήταν απλώς μια αμυδρή φωτεινή θολούρα και δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα.

Επειδή είμαι ακόμη πολύ νέος στον χώρο, θα ήθελα:

1. Τη γνώμη σας για το τηλεσκόπιο μου (σε ό,τι αφορά απόδοση, περιορισμούς κτλπ).
  2. Προτάσεις για εύκολους και εντυπωσιακούς στόχους που μπορώ να παρατηρήσω αυτή την εποχή με σκοτεινό ουρανό (έχω το Stellarium για βοήθεια).
  3. Ιδέες για επόμενο εξοπλισμό που να ταιριάζει στο τηλεσκόπιό μου και την εμπειρία μου. Συγκεκριμένα:
  • Ποιο Barlow 2x θα προτείνατε (ποιότητα/τιμή);
  • Ποια ευρυγώνια προσοφθάλμια αξίζουν για να βελτιώσω το FOV;
  • Υπάρχουν φίλτρα (πλανητικά ή deep sky) που κάνουν όντως διαφορά σε τηλεσκόπιο σαν το δικό μου;
  • Οποιοδήποτε άλλο χρήσιμο εξάρτημα θα μου πρότεινε κάποιος πιο έμπειρος.

Αν μπορείτε να προτείνετε και κάποια συγκεκριμένα μοντέλα για τα παραπάνω, θα το εκτιμήσω πολύ.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά. 

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Polykron καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία! 🙂

Πολύ καλή επιλογή το BRESSER 150/750 που πήρες!

Έχει καλή οπτική απόδοση και σαφώς καλύτερη ποιότητα κατασκευής από το αντίστοιχο SW Heritage 150/750,όσον αφορά τον εστιαστή και τον σωλήνα!

Ο εστιαστής του BRESSER είναι gear rack 2" και δέχεται και φακούς 2".

Επίσης ο ενιαίος σωλήνας του δεν έχει τα προβλήματα αστάθειας των φθηνών truss και δεν χρειάζεται φωτοχιτώνιο.

Αν η dob βάση του ήρθε χωρίς προβλήματα (κατασκευαστικά ελαττώματα) και είναι σταθερή,τότε ένα σταθερό τραπεζάκι θα ολοκληρώσει την αξιοπιστία και λειτουργικότητα του τηλεσκοπίου.

Πριν από οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό να μας πεις σε τί ουρανό παρατηρείς συνήθως.

Παρατηρείς από πόλη,μεγάλη,μικρή,προάστια;

Έχεις πηγές θερμότητας δηλαδή πολλά αυτοκίνητα,εργοστάσια,άσφαλτο,μπετόν κάτω από τον ουρανό σου;

Η φωτορύπανση τί αποχρώσεις έχει;

Δηλαδή οι δρόμοι φωτίζονται από κίτρινα-πορτοκαλί φώτα ή λευκά;Ποιά χρώματα κυριαρχούν;

Η ποιότητα του ουρανού δηλαδή η φωτορύπανση,η διαύγεια και το seeing της ατμόσφαιρας,θα καθορίσουν τόσο τα αντικείμενα που θα μπορείς να βλέπεις,όσο και τις μεγεθύνσεις που θα βλέπεις καθαρά αυτά τα αντικείμενα.

Σιγά-σιγά θα μάθεις να μελετάς την ποιότητα του ουρανού,οπότε μην αγχώνεσαι αν δεν βλέπεις ακόμα καθαρά είδωλα.

Έχεις ελέγξει την ευθυγράμμιση των κατόπτρων;

Φιλικά-Κώστας 🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως το σημαντικότερο εργαλείο, ειδικά για έναν αρχάριο, είναι ο ερευνητής. Για να μπορέσεις να παρατηρήσεις θα πρέπει πρώτα να βρεις το στόχο και όσο ευκολότερα το καταφέρεις τόσο το καλύτερο. Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος ερευνητής είναι ο telrad: https://www.astroshop.eu/red-dot-projection-viewfinders/telrad-projection-finder-scope-with-base/p,5974

Επειδή όμως είναι ακριβός χωρίς λόγο υπάρχει το αντίγραφο του της Omegon που είναι ακριβώς ίδιο, απλά πιο φθηνό: https://www.astroshop.eu/red-dot-projection-viewfinders/omegon-radiant-finder-with-fastener/p,58247

Για ελαφριά μικρά τηλεσκόπια ιδανικός είναι ο Rigel, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο η τιμή του έχει φτάσει στα ύψη: https://www.astroshop.eu/red-dot-projection-viewfinders/rigel-systems-quick-finder/p,50230

Επένδυσε σε έναν καλό ερευνητή, κάνει τη διαφορά στην αστροπαρατηρηση.

Δημοσιεύτηκε

Όσο για εύκολους στόχους αυτή την εποχή, προσπάθησε το Μ13 στον Ηρακλή και το διπλό σμήνος στον Περσέα. Και στη συνέχεια τα υπόλοιπα Messier.

Ένα πολύ καλό βιβλίο με εύκολους στόχους είναι το "turn left at Orion". Ο συγγραφέας περιγράφει πώς να βρεις στόχους με ένα τριιντσο τηλεσκόπιο! Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, υπάρχουν και ελληνικά σάιτ που το πουλάνε. Εμένα με είχε βοηθήσει όταν είχα ξεκινήσει με το πενταιντσο.

Επίσης, στο cloudynights.com υπάρχει ημερολόγιο που ανεβάζει όποιος θέλει τι παρατήρησε, πολύ βοηθητικό για να παίρνεις ιδέες: https://www.cloudynights.com/topic/836584-observation-log-continued-iv/page-93

Υπάρχει το αντίστοιχο και στο beginner's forum: https://www.cloudynights.com/topic/881347-if-you-live-in-bortle-7-or-8-or-9-what-did-you-see-last-night-in-your-scope/page-322

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα Haris για την χρήση ενός ερευνητή για dob,όπως είναι ο Telrad,Rigel ή ο πιο φθηνός Omegon.

Μπορεί να προσαρμοστεί με κατάλληλο τρόπο πάνω στον ήδη υπάρχοντα ερευνητή,χωρίς να κολληθεί η βάση του και χρειαστεί να σηκωθεί με ειδικό πρόσθετο εξάρτημα.Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου πω τον τρόπο.

Μπορείς να ψάξεις τις τιμές σε Ελλάδα και εξωτερικό.Σε ελληνικό κατάστημα ίσως συμφέρει λόγω λιγότερων μεταφορικών,ή καθόλου αν το πάρεις από Αθήνα:

https://telescopium.gr/product/omegon-radiant-finder/

=> Θα χρειαστείς και έναν αξιόπιστο ευθυγραμμιστή των κατόπτρων,αν δεν έχεις ήδη,όπως είναι οι παρακάτω οικονομικοί laser collimator,που επιτρέπουν και ευθυγράμμιση της δέσμης τους,σε σχέση με τον άξονά τους με ειδικές βιδούλες,αν για κάποιο λόγο απευθυγραμμιστούν!

Είναι πολύ καλό ότι η οθόνη ανάκλασης της δέσμης laser στην επιστροφής της,έχει κλίση 45ο,που θα κάνει πιο εύκολη και άνετη την ευθυγράμμιση:

https://www.svbony.com/laser-colimator-f9123a/

https://www.svbony.com/svbony-laser-collimator-sct-reflector/

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Έχεις πάρει ενα τηλεσκοπιο των 370 ευρω. Σίγουρα τα βοηθητικά εργαλεία όπως ερευνητές, Telrad κ.λπ. είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, όμως αν θες να πάρεις κάτι ποιοτικό, το κόστος τους συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 80€.

Προσωπικά, στη θέση σου, θα επένδυα αυτά τα χρήματα (και κάτι παραπάνω) σε έναν Explore Scientific 30mm 82°, ο οοποίος κοστίζει περίπου 269€ σε μια άπαιχτη τρέχουσα προσφορά. Αργά ή γρήγορα, θα θελήσεις να πάρεις κι ένα καλό προσοφθάλμιο οπότε γιατί όχι από τώρα;

Με αυτό το προσοφθάλμιο, θα έχεις:

Πεδίο θέασης 3,28 μοίρες, ιδανικό για αναζήτηση και παρατήρηση εκτεταμένων αντικειμένων. Πρακτικά λειτουργεί σαν ερευνητής

Premium ποιότητα και κατασκευή που θα σου μείνει για μια ζωή, ακόμη κι αν στο μέλλον αποκτήσεις μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

Και αν ποτέ θελήσεις να το πουλήσεις, η ζήτηση και η αξία του παραμένουν υψηλές. 

Κατά τη γνώμη μου, θα το χαρείς πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έναν απλό ερευνητή, και θα έχεις κάνει μια πραγματική επένδυση στην παρατήρηση σου.

Καλή συνέχεια, καλές παρατηρήσεις και προσεκτικές αγορές!

Screenshot_20250801_214650_Chrome.thumb.jpg.119ff6c23d51f3c6c3dc3a54fdbb98bf.jpg

Screenshot_20250801_214029_Chrome.thumb.jpg.48dfb9d582887547b05eaf74f0d504c7.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να επενδύσεις σε ακριβά προσοφθάλμια. Αν δεν εντυπωσιαστηκες με το Μ31, δε ξέρω με τι θα εντυπωσιαστείς. 

Έχεις τη διάμετρο που είχα κι εγώ στο πρώτο μου τηλεσκόπιο, με το οποίο είχα δει παπάδες. 

Διάβασε βιβλία να καταλάβεις τι βλέπεις, δεν είναι απλές θολούρες, είναι γαλαξίες ασύλληπτα μακριά. 

Κι αν δεις ότι γουστάρεις, τότε επένδυσε σε "πάγιο" εξοπλισμό. 

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Με τα kellner των 50° μοιρών και χαμηλής ποιότητας ειναι σαν να κοιτάς απο το ματακι της πόρτας. Το εστιακό μήκος 750mm προσφέρεται για μεγάλα πεδία.

Screenshot_20250801_232129_Chrome.thumb.jpg.a1de2b1caf1babefc98d1ebc5b5009d4.jpg

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Καλός όρισες φίλε στον χώρο  ,  τα 150mm είναι ικανοποιητικά και αποδοτικά  στο να δεις αρκετά πράγματα ,  καλό θα ήταν  κατά κάποιο τρόπο  να έχεις σκοτεινό ουρανό     για να αποδώσουν τα βέλτιστα  ,    

Όπως  αναφέρθηκε και ποιο πάνω  πολύ βοηθάει  ο ερευνητής να είναι  άμεσης απεικόνισης όπως ένα red dot  , telrad ,     έτσι ώστε  να  στοχεύει το τηλεσκόπιο  στο σημείο του ουρανού      και να εντοπίζονται μετά εύκολα με ένα προσοφθάλμιο χαμηλής  μεγενθυσης  πχ 24mm  σε 1,25"  ή μεγαλυτερο ως 30-32 mm σε 2"  .

ο telrad  βοηθάει περισσότερο  κυρίως στους στόχους στο ζενίθ  όπως είναι τώρα το Μ13  ,  εγώ  χρησιμοποιώ ένα   ερευνητή  γωνιακό  τυπου raci με φωτιζόμενο προσοφθάλμιο 20mm  για ευκολία  σε στίχους στο ζενίθ και δίνει μεγάλο πεδίο έρευνας    ,  τελευταία  όμως αρκετές φορές χρησιμοποιώ  ως ερευνητή ένα  green lazer point  για προσέγγιση  στόχου  και το εντοπίσω με ερευνητικό προσοφθαλμιο μικρής μεγενθησης   συνήθως 24 mm   .. ΠΡΟΣΟΧΗ   το green laser  θέλει πολύ προσοχή στον χειρισμό για τα εναέρια μέσα  και όχι μόνο ,  δεν θα το συνιστούσα για χρήση σε αρχαριο ....

Πρόσφατα απέκτησα και εγώ ένα 150/760  meade  Schmidt newtonian  σε ισημερινή   και  με ευκολία παρατηρώ στόχους όπως   το Μ13    δείχνει δομή  ,   Μ4  όχι τόσο καθαρά αλλα καλά   , το Μ27  , Μ81,82  ως ζευγάρι  αρκετα καλά ,   τα ανοιχτά σμήνη είναι απόλαυση  όπως το διπλό του Περσέα κάτω από την Κασσιόπη ,    διδκολος στόχος το Μ57    και ιδιαίτερα το Μ51    το οποίο δεν κατάφερα να εντοπίσω  .     

Τώρα όσο αφορά  το Μ31    μέχρι και με 8" που παρατήρησα    δεν φαίνεται κάτι διαφορετικό από αυτό που περιέγραψες   ένα συννεφάκι   μιας και αυτό είναι ο κεντρικός πυρήνας .

Στο χωριό πλέον έχει αρκετή φωτορύπανση από led λάμπες  και  με δυσκολεύει   ...... 

Επένδυσε σε κάποια καλύτερα προσοφθάλμια   μιας  και το 60% τις απόδοσης στην παρατήρηση το παίρνεις από τα προσοφθάλμια    .

• Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

On 1/8/2025 at 9:54 ΜΜ, vagkaf said:

Σίγουρα τα βοηθητικά εργαλεία όπως ερευνητές, Telrad κ.λπ. είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, όμως αν θες να πάρεις κάτι ποιοτικό, το κόστος τους συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 80€.

Δεν χρειάζεται να δώσει κανείς αρκετά χρήματα για να πάρει κάτι ποιοτικό σε απλές κατασκευές,όπως ερευνητές τύπου Telrad κλπ.

Πληρώνεις ουσιαστικά το όνομα με παραπάνω χρήματα,παρά την ποιότητα...

Ακόμα και ένας ερασιτέχνης με γνώσεις ηλεκτρονικών μπορεί να κατασκευάσει τέτοιους ερευνητές και να λειτουργούν άψογα.

Όσο αφορά τα SvBONY laser collimator έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς και έχουν πολύ καλές κριτικές.Δεν έχουν σχέση με no mame collimators που κυκλοφορούσαν παλαιότερα που είχαν προβλήματα κυρίως στην ευθυγράμμιση της δέσμης τους.

Εφ'όσον μπορεί να ελεγχθεί και ευθυγραμμιστεί η δέσμη του laser από τον χρήστη με τις ειδικές βιδούλες και η κατασκευή έχει επαρκή ακρίβεια και ποιότητα,δεν χρειάζεται να δώσει κανείς πολλά χρήματα πλέον για τηλεσκόπια που δεν είναι αστρογράφοι (που έχουν f<4.5),για να κάνει μια αξιοπρεπή ευθυγράμμιση.

Επίσης οι τιμές στο εξωτερικό σε κάποια είδη μπορεί να είναι φθηνές και τα ίδια προϊόντα εδώ στην Ελλάδα να είναι αρκετά ακριβότερα:

https://telescopium.gr/product/svbony-red-laser-collimator-1-25-2/

Για άλλα προϊόντα όπως προσοφθάλμιους και κυρίως φίλτρα που έχουν υψηλή και ακριβή τεχνολογία,θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός με τις φθηνές τιμές!

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

On 1/8/2025 at 9:54 ΜΜ, vagkaf said:

Κατά τη γνώμη μου, θα το χαρείς πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έναν απλό ερευνητή, και θα έχεις κάνει μια πραγματική επένδυση στην παρατήρηση σου.

Κανένας προσοφθάλμιος όσο μεγάλο πεδίο και ποιότητα και αν έχει,δεν μπορεί να υποκαταστήσει/αντικαταστήσει έναν ερευνητή μηδενικής ή μικρής μεγέθυνσης!

Ακόμα και ένας απλός ερευνητής 9Χ50 με πεδίο T.F.O.V~4.5-5ο έχει καθοριστικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από προσοφθάλμιο που δίνει T.F.O.V=3.3ο,πράγμα που είναι ΚΡΙΣΙΜΑ χρήσιμο σε χειροκίνητη αναζήτηση και εύρεση στόχων.

Πόσο μάλλον ερευνητής μηδενικής μεγέθυνσης,όπως τύπου Telrad,Rigel,green laser pointer κλπ.που "βλέπει" ό,τι και το ανθρώπινο μάτι.

=> Είναι πολύ βασικό ειδικά για αρχάριο χρήστη χειροκίνητου dob τηλεσκοπίου,να καθοδηγεί το τηλεσκόπιο σε στόχους που βλέπει με γυμνό μάτι-έστω τους πιο φωτεινούς-και να τους χρησιμοποιεί σαν οδηγούς,για να κάνει τα αστροάλματα που θα του επιτρέψουν να φτάσει με ασφάλεια στον επιθυμητό στόχο!

Αλλιώς θα κοπιάσει περισσότερο,θα παιδευτεί και θα κουραστεί αν μείνει μόνο στο πεδίο των 3.3ο που του δείχνει ο ερευνητικός προσοφθάλμιος.

Έτσι στην απολύτως χειροκίνητη αναζήτηση-εύρεση στόχων η λογική και πρακτικά αποτελεσματική σειρά χρήσης των ερευνητικών οπτικών οργάνων είναι (με τη βοήθεια φυσικά αστροχαρτών ή αστρονομικών προγραμμάτων,ιδανικά με αστροχάρτες με τυπωμένους τους κύκλους αστροαλμάτων τύπου "Telrad" κλπ.):

1) Σάρωση με κιάλια ή μικρής εστιακής τηλεσκόπιο-κάτω από 500mm-που μπορούν να δώσουν πραγματικό οπτικό πεδίο μεγαλύτερο των 4ο,ώστε να βρεθεί προσεγγιστικά έστω η περιοχή αναζήτησης του στόχου.

Δεν είναι απολύτως απαραίτητη αυτή η διαδικασία,αλλά βοηθάει πολύ,ειδικά σε περιβάλλον φωτορύπανσης.

2) Οδήγηση του dob τηλεσκοπίου μέσω ερευνητή μηδενικής μεγέθυνσης (όπως Telrad,Rigel,Omegon,green laser pointer,μεγάλης και ευκρινούς οθόνης red dot κλπ.),ώστε μέσω φωτεινών στόχων (συνήθως άστρων) να γίνουν τα αστροάλματα,δηλαδή υπολογισμένες σε μοίρες μεταβάσεις από στόχο σε στόχο,ώστε να φτάσει ο χρήστης με ασφάλεια και εξοικονόμηση χρόνου στον μικρού οπτικού πεδίου χώρο που βρίσκεται ο επιθυμητός στόχος.

2α) Θα βοηθήσει και ένας διοπτρικός ερευνητής 8Χ50 ή 9Χ50 με την φωτοσυλλεκτικότητά του και το μεγάλο πεδίο του,διότι θα διευκολύνει περαιτέρω στην ευκολότερη εύρεση του στόχου.

3) Αναζήτηση του στόχου με το τηλεσκόπιο μέσω προσοφθάλμιου μεγάλης εστιακής-μικρής μεγέθυνσης και όσο γίνεται μεγαλύτερου οπτικού πεδίου,ώστε να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα η εύρεση του στόχου.

=> Εδώ θα παίξει τον ρόλο του ένας καλός ερευνητικός προσοφθάλμιος με εστιακή απόσταση 30-32mm με μεγάλο A.F.O.V, όπως 82ο,που θα είναι 2".

Αλλιώς κάποιος καλός plossl 1.25" που να έχει A.F.O.V=50-52ο.Μπορεί να έχει εστιακή και μεγαλύτερη π.χ 40mm,αν η κόρη εξόδου που δίνει το σύστημα τηλεσκόπιο+φακός είναι μικρότερη από exit-pupil=7mm,ανάλογα και με την ηλικία του χρήστη.

Ο καλύτερος ευρυγώνιος προσοφθάλμιος (value for money) που κυκλοφορεί σε οικονομική και άκρως ανταγωνιστική τιμή σε τέτοια εστιακή,είναι πλέον ο ES 30mm,82ο Ar (=Argon που είναι αρκετά ελαφρύτερος από τον αντίστοιχο παλαιότερο που είχε γόμωση αζώτου-Ν2).

=> Έτσι ο αρχάριος χρήστης dob θα χρειαστεί και ερευνητή μηδενικής μεγέθυνσης (καλύτερα σε συνδυασμό και με μικρής όπως ένας 9Χ50) και ερευνητικό προσοφθάλμιο μεγάλης εστιακής πάνω από 30mm,ιδανικά τον ES 30mm,82o,Ar που πρότεινε ο Βαγγέλης και όντως έχει πολύ δελεαστική τιμή αυτή την περίοδο!

• Μου αρέσει 1

Δημοσιεύτηκε

Για τον αρχάριο φίλο μας να τονίσω κάτι που αποτελεί και εμπειρία πολλών από εμάς:

=> Η απολύτως χειροκίνητη αναζήτηση και εύρεση στόχων,έστω και αν παιδεύει στην αρχή τον αρχάριο,αποτελεί εγγύηση για:

1) Καλύτερη εκμάθηση του ουρανού 

2) Σημαντικά μεγαλύτερη ΑΠΟΛΑΥΣΗ και ΧΑΡΑ που ΔΙΑΡΚΕΙ ακόμα και μέρες,όταν βρίσκουμε μόνοι μας τους στόχους και τους Παρατηρούμε με προσοχή και προσήλωση και δεν κάνουμε απλή θέαση!

Η ανταμοιβή που παίρνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι αξεπέραστη και αποτελεί το στέρεο υπόβαθρο ότι δεν θα βαρεθούμε το χόμπυ σε βάθος χρόνου...

Δημοσιεύτηκε

Κώστα καλησπέρα,

Το οτι έχουμε κάποιοι GoTo δε σημαίνει οτι δεν κάνουμε χειροκίνητη αναζήτηση. Και μόλις βρούμε το στοχο με το freedom-find, αφηνουμε το tracking για προσηλωμενη παρατήρηση και οχι απλή θέαση.

Τον 30αρη στο Dob προσωπικά τον βρίσκω σαν ενα πάρα πολύ καλό ερευνητή. Και μιλάμε για 1.64° ουτε καν 3,28° που θα δίνει στο Bresser. Δεν δυσκολεύομαι καθόλου να βρω και να ξεκινήσω απο λαμπρά άστρα μεταπηδώντας έπειτα στα επόμενα μέχρι τον τελικό στόχο.

Δημοσιεύτηκε
6 minutes ago, vagkaf said:

Κώστα καλησπέρα,

Το οτι έχουμε κάποιοι GoTo δε σημαίνει οτι δεν κάνουμε χειροκίνητη αναζήτηση. Και μόλις βρούμε το στοχο με το freedom-find, αφηνουμε το tracking για προσηλωμενη παρατήρηση και οχι απλή θέαση.

Βαγγέλη καλησπέρα.

Δεν είπα κάτι τέτοιο για όλους εκείνους που έχουν go-to...

Χαίρομαι που εσύ κάνεις χειροκίνητη αναζήτηση και εύρεση στόχων και προσεκτική παρατήρηση και όχι απλή θέαση,όπως κάνουν πολλοί! 🙂

Απευθύνομαι κυρίως σε αρχάριους που ξεκινούν με go-to και συνηθίζουν στην ευκολία.

Φυσικά ένα αξιόπιστο σύστημα auto-tracking θα κάνει πιο άνετη και αποδοτική την παρατήρηση!

Το go-to είναι το θέμα,διότι συνήθως κακομαθαίνει πολλούς αρχάριους.

• Μου αρέσει 1

1 hour ago, vagkaf said:

Τον 30αρη στο Dob προσωπικά τον βρίσκω σαν ενα πάρα πολύ καλό ερευνητή. Και μιλάμε για 1.64° ουτε καν 3,28° που θα δίνει στο Bresser. Δεν δυσκολεύομαι καθόλου να βρω και να ξεκινήσω απο λαμπρά άστρα μεταπηδώντας έπειτα στα επόμενα μέχρι τον τελικό στόχο.

Και πάλι να σου τονίσω ότι δεν απευθύνομαι σε σένα και γενικά σε έμπειρους παρατηρητές.

Απευθύνομαι σε αρχάριους παρατηρητές,που δεν γνωρίζουν καλά τον ουρανό και θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν αμυδρούς στόχους μόνο με τον προσοφθάλμιο-ερευνητή!

Όπως έγραψα πιο πάνω χρειάζεται και ο μηδενικής μεγέθυνσης και ο προσοφθάλμιος ερευνητής.

Η εμπειρία το έχει δείξει ότι ειδικά αρχάριοι με όχι καλή γνώση του ουρανού,ψάχνοντας αμυδρούς στόχους θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν αυτό που ψάχνουν,μόνο με πεδίο 3.28ο,ακόμα χειρότερα με 1.64ο...

=> Για να μάθει κανείς τον πραγματικό ουρανό,να κάνει την αναγωγή από το αστρονομικό πρόγραμμα/αστροχάρτη στον ουρανό που βλέπει με τα μάτια του,χρειάζεται αρκετά μεγάλο οπτικό πεδίο αρχικά για να αναγνωρίζει αστερισμούς κλπ.

Ειδικά αν έχει φωτορύπανση χρειάζεται ενισχυτικό της φυσικής όρασης,που θα γίνει με κιάλια ή μικρής εστιακής τηλεσκόπιο που θα δώσει συνδυασμό επαρκούς φωτοσυλλεκτικότητας και μεγάλου οπτικού πεδίου.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να οδηγήσει το dob με αστροάλματα που γίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά με ερευνητή οπτικού πεδίου ανάλογου του ματιού,δηλαδή με κάποιον ερευνητή τύπου Τelrad ή green laser κλπ.

Το να πάει κατευθείαν στο πολύ στενότερο πεδίο ενός προσοφθάλμιου,θα δυσκολέψει πολύ την εύρεση του στόχου.

Μιλάω πάντα για αρχάριους στη γενική τους αναζήτηση,αλλά και προχωρημένους που ψάχνουν δύσκολους και αμυδρούς στόχους μόνο με εντελώς χειροκίνητη οδήγηση.

Και κάτι από την προσωπική μου εμπειρία:

Όταν ξεκίνησα τις παρατηρήσεις με το 10" (254/1200),είχα τον ερευνητή 9Χ50 και κιάλια 10Χ50.

Προσπαθούσα να βρω κομήτη με mag=+7.5  σε περιβάλλον φωτορύπανσης όπου το αμυδρότερο άστρο που φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού ήταν mag=+4.0.

Ένα τέτοιο εκτεταμένο και όχι σημειακό αντικείμενο δεν φαίνεται καθόλου εύκολα σε τέτοιον ουρανό.

Καθώς δεν είχα μάθει ακόμα καλά τον ουρανό και δεν είχα το τάμπλετ τότε,δυσκολευόμουν να βρω το ακριβές πεδίο που βρισκόταν ο κομήτης.

Δεν βοηθούσαν οι περίπου 5ο του διοπτρικού ερευνητή 9Χ50,ούτε φυσικά οι 1.17ο που έδινε ο plossl 32mm με A.F.O.V=44o.

Αναρωτήθηκα τότε πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα σκοπευτικό-ερευνητής με πεδίο όσο του ματιού και απεικονισμένες κάποιες γωνίες για μετάβαση με αστροάλματα.

Ψάχνοντας είδα ότι υπήρχε τέτοιος ερευνητής που λεγόταν Telrad.

Όταν τον χρησιμοποίησα η αναζήτηση και η μετάβαση μέσω αστροαλμάτων έγινε πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική!

Με τη χρήση είτε εκτυπωμένων αστροχαρτών σε χαρτί,είτε εικόνων-στιγμιοτύπων από προγράμματα π.χ Cartes du Ciel με αποτυπωμένους εφαπτομένους κύκλουςTelrad,τα αστροάλματα γίνονται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά ειδικά αν δεν γνωρίζεις καλά την αστρική περιοχή που βρίσκεται ο στόχος που ψάχνεις.

Ιδιαίτερα αν είναι αμυδροί οι στόχοι όπως ο κομήτης που έψαχνα με τέτοιο mag σε τέτοιας φωτορύπανσης ουρανό.Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα αν δεν έχεις go-to ή έστω ισημερινή στήριξη.

Η ανταμοιβή όμως από την κοπιαστική χειροκίνητη αναζήτηση τέτοιων στόχων είναι τεράστια και διαρκεί πολύ η χαρά της εύρεσης και παρατήρησής τους!

Δημοσιεύτηκε

Μαζί με όλα αυτά που σου ανέφεραν παραπάνω εγώ θα σταθώ κυρίως σε ότι σου είπε ο alepohori, το τηλεσκόπιό σου για αρχή είναι μια χαρά, μάθε τον ουρανό, μελέτησε βιβλία και χάρτες και σιγά σιγά αν μείνεις τελικά στο χόμπι θα δείς και μόνος σου τι σε βολεύει και τι σε συμφέρει να αναβαθμίσεις πρώτο.
Ακόμα και GoTo να πάρεις, και πάλι πρέπει να ξέρεις κάποια βασικά για να καταφέρεις να το ευθυγραμίσεις και να καταλαβαίνεις αν όντως σου δείχνει αυτά που του ζητάς.
Προσωπικά για μένα, η μοναδική χρησιμότητα του Go to είναι το ότι μπορείς να χρησιμοποιείς πολύ μεγάλη μεγέθυνση χωρίς να πρέπει να ρυθμίσεις την θέση κάθε λίγο, στην ουσία δεν χρησιμοποιώ τόσο το GoTo όσο το tracking που κάνει, αλλά και πάλι πρέπει να έχεις μια γνώση για το προς τα πού να κοιτάξεις για να βρείς κάτι συγκεκριμένο, η βάση λίγα πράγματα θα καταφέρει αν δεν έχεις εσύ γνώσεις για το που βρίσκονται όλα αυτά που θέλεις να δείς.
Σαν αναβάθμιση είναι πολύ καλή ιδέα ο ES 30mm που προτείνουν τα παιδιά παραπάνω, εγώ αρχικά σκέφτηκα τον ES 24mm στις ίδιες μοίρες, αλλά και ο 30mm είναι μια χαρά!
Απλά νομίζω ότι και οι δύο χρειάζονται barlow 2" και όχι 1.25" οπότε αν θές να έχεις ποικιλία στις μεγεθύνσεις μπορείς να πάρεις έναν σχετικά "φτηνό" σαν και αυτόν 
Μην ξεχνάς ότι μπορείς να βρείς και στις αγγελίες πολύ καλό εξοπλισμό και σε καλή τιμή, και επίσης όπως προαναφέρθηκε, ότι μπορεί να είναι ακριβά τα προσοφθάλμια και barlow κτλ αλλά ακόμα και άλλο τηλεσκόπιο να πάρεις στο μέλλον, θα σου χρησιμεύσουν εκεί, γενικά τα καλά προσοφθάλμια τα έχουμε αρκετοί εδω μέσα για δεκαετίες, τα φτηνά τα τρώει κανένα πατάρι ή αποθήκη.
Όσον αφορά τον ερευνητή εγώ θα πρότεινα ένα κλασικό 7Χ50 ή 8Χ50 γιατί θα μπορείς και αστροάλματα να κάνεις, και να στοχεύσεις απευθείας σε ένα στόχο (ή πολύ κοντά σε αυτόν) ακόμα και αν δεν τον βλέπεις με το μάτι, αλλά και να έχεις το πλεονέκτημα του μηδενικού πεδίου που δίνει το red dot ή το telrad αν εξασκηθείς λίγο στην τεχνική και με τα δύο μάτια ανοικτά.
Κοινώς, με το ένα μάτι βλέπεις μέσα απο τον ερευνητή και με το άλλο όχι, και συνδιάζεις το σταυρόνημα του ερευνητή με το πεδίο ολόκληρου του ουρανού που παίρνεις απο το άλλο μάτι, το πλεονέκτημα είναι ότι αν το μάθεις και το συνηθίσεις βλέπεις το σταυρόνημα του ερευνητή απλωμένο σε ολόκληρο τον ουρανό οπότε έχεις το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχες και με το red dot, και απλά όχι μόνο μετακινείς το τηλεσκόπιο στον στόχο, αλλά βλέπωντας και την μεγενθυμένη εικόνα του ερευνητή το σημαδεύεις με ακρίβεια που κανένας ερευνητής μηδενικής μεγέθυνσης δεν μπορεί να σου δώσει. Με λίγη εξάσκηση είναι πανεύκολο, μοναδική προϋπόθεση είναι ο ερενητής να μην έχει προσοφθάλμιο με γωνία κτλ αλλά να είναι σαν αυτόν που σου έδειξα στο λινκ παραπάνω.
Η παραπάνω τεχνική πιάνει και με το red dot αν θές να την δοκιμάσεις, κοιτάς και με τα δύο μάτια ανοικτα οπότε και βλέπεις που ακριβώς στοχεύει η κουκίδα στον ουρανό και με το άλλο μάτι που δεν κοιτάζει μεσα απο το red dot, σκέψου λοιπόν το ίδιο αλλά αντί για κόκκινη κουκίδα ένα γκρί σκούρο σταυρό με το πλεονέκτημα ότι όταν εντοπίσεις το σημείο που πρέπει να πάει ο σταυρός στον ουρανό μπορείς τότε να σταφείς μόνο μέσα απο τον ερευνητή και την μεγέθυνση που σου προσφέρει και να βρείς ακριβώς τον στόχο σου.
Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει και πράσινο λέιζερ, και red dot, και telrad κτλ, αλλά τον κλασικό ερευνητή με την παραπάνω τεχνική δεν τον αντικαθιστά τίποτα σε ακρίβεια! (το πράσινο λέιζερ τον κερδίζει μόνο απο θέμα ταχύτητας) π.χ. τώρα σκέφτομαι να αλλάξω τον 8Χ50 που έχω με 10Χ70 ή 10Χ80 ή κάτι ανάλογο επειδή θα κάνω πολύ πιο εύκολα αστροάλματα ή θα βλέπω τους στόχους απευθείας μέσα στον ερευνητή και θα κερδίζω σε χρόνο και κόπο.
Εννοείται μπορείς να κρατήσεις και το red dot και τον κλασικό ερευνητή επάνω στο τηλεσκόπιο, και γιατί όχι αν θέλεις να προσθέσεις και ένα πράσινο λέιζερ των 5€, με ένα τριπλό mount σαν και αυτό και να τα χρησιμοποιείς ανάλογα την περίσταση, καθώς κανένας ερευνητής δεν κάνει για όλους τους στόχους (εκτός απο τον κλασικό, εννοείται! 😉)
Προσωπικά αν και έχω αυτό το συγκεκριμένο τριπλό mount, έχω κρατήσει επάνω στο τηλεσκόπιο μόνο το λέιζερ και τον κλασικό ερευνητή, το red dot το θεωρώ ως περιττό βάρος και μάλλον ενόχληση παρά ως κάτι χρήσιμο που προσφέρει κάτι επιπλέον που τα άλλα δύο δεν μπορούν. 
Απο φίλτρα, αν τελικά παραμείνεις στο άθλημα, θα ξεκινήσεις με UHC-S και OIII που είναι τα πιο συνηθισμένα για οπτική παρατήρηση αλλά παίζει ρόλο, όπως σου είπαν και παραπάνω, απο πού θα βλέπεις, πόσο και τι είδους φωτορύπανση έχεις, και τι είδους στόχο θέλεις να δείς γιατί το κάθε φίλτρο δεν κάνει για τα πάντα αλλά για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αν είσαι ή μπορείς να μετακινείσαι σε μέρος με πολύ σκοτεινό ουρανό ξέχνα το UHC-S και καλύτερα πήγαινε κατευθείαν σε OIII.
Τέλος, ένα απο τα πιο άχρηστα φίλτρα που έχω δοκιμάσει είναι τα φίλτρα για τη Σελήνη, μην ασχοληθείς καν με τέτοιου είδους φίλτρα, καλύτερα επένδυσε χρήματα σε προσοφθάλμια, barlow, και OIII που θα σου προσφέρουν πολλά περισσότερα απο οποιοδήποτε φίλτρο σελήνης.
Επίσης, και ισχύει για όλα τα τηλεσκόπια, αν πας σε σημείο με πραγματικά σκοτεινό ουρανό και πάρεις όλα τα μέτρα για να συνηθίσουν τα μάτια σου στο σκοτάδι, θα νομίζεις ότι βλέπεις απο άλλο τηλεσκόπιο! Με ένα τηλεσκόπιο 6" βλέπεις άνετα όλα τα αντικείμενα Messier, όλους τους πλανήτες (εκτός του Πλούτωνα, ναι ναι ξέρω δεν είναι πλανήτης κτλ... 😉) με το ηλιακό φίλτρο βλέπεις και τον Ηλιο (βάλε υπενθύμιση για 2 Αυγούστου 2027! Θα με θυμηθείς!) και γενικά χιλιάδες αντικείμενα που απλά περιμένουν να μάθεις που βρίσκονται για να καταφέρεις να τα δείς.
Μπορείς να δείς και αντικείμενα "εκτός προγράμματος" όπως π.χ. κομήτες, διαστρικά αντικείμενα, αποκρύψεις αστέρων ή πλανητών ή τις σκιές των δορυφόρων του Δία επάνω στην επιφάνειά του όταν περνάνε απο μποστά.
Να θυμάσαι ότι γαλαξίες όπως η Ανδρομέδα θέλουν την μικρότερη μεγέθυνση που μπορείς να έχεις (το 25mm στην περίπτωσή σου, ή το ES 30mm αν τελικά καταλήξεις εκεί) και πρέπει να έχεις οσο πιο σκοτεινό ουρανό μπορείς.
Οι περιορισμοί που έχεις με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι ότι απο ένα όριο και πάνω δεν θα μπορείς να δείς πολύ αμυδρά αντικείμενα, είτε με φίλτρα είτε με καινούργια πανάκριβα προσοφθάλμια, γιατί μετά ξεκινάει ο πυρετός και η ανίατη ασθένεια όπου απλά θα χρειάζεσαι περισσότερες ίντζες, αν και δεν υπάρχει όριο σε μέγεθος αλλά μια "λογική" αναβάθμιση απο τις 6" θα ήταν μάλλον 10" ή 12" όπου είναι συνήθως ένα πολύ καλό μέγεθος αφού το τηλεσκόπιο δεν θα χρειάζεται το δικό του δωμάτιο, δεν θα κοστίσει υπερβολικά πολύ, και θα μπορείς να το κρατήσεις για πάρα πολλά χρόνια και πάλι να μην καταφέρεις να δείς όλα όσα θα μπορούσες να δείς μέσα απο αυτό.
Απο στόχους ψάξε και βρές το Μ13, Μ57, Μ4, Μ22, Γενικά πειραματίσου με τον κατάλογο Messier όσο μπορείς γιατί έχει αντικείμενα φωτεινά και κατα κύριο λόγο εύκολα να τα βρείς για να μάθεις και να συνηθίσεις λίγο τους αστερισμούς και τους χάρτες και να μπορέσεις να εντοπίσεις αργότερα και τα πιο δύσκολα.
Επίσης όταν υπάρχει Σελήνη συνήθως το μόνο που βλέπουμε είναι η Σελήνη και όποιος πλανήτης τυχαίνει να είναι ορατός, όλα τα άλλα είναι μάλλον δύσκολα και αρχίζεις να θέλεις φίλτρα και πολλές προυποθέσεις για να δείς κάτι, ειδικά γαλαξίες και νεφελώματα.

Τέλος, δεν ξέρω σε ποιά περιοχή είσαι, βρές κάποιον σύλλογο ή αστρονομική ομάδα κτλ στην περιοχή σου και πήγαινε σε διάφορες εξορμήσεις/συγκεντρώσεις όπου και όταν οργανώνονται για να δείς και άλλον εξοπλισμό στην πράξη ή να δείς απο κοντά τι εικόνες παίρνεις με άλλα προσοφθάλμια και τηλεσκόπια ώστε να έχεις μια πιο καλή εικόνα για τις διαφορές μεταξύ εξοπλισμού και το τι θα σου άρεσε εσένα να αγοράσεις στο μέλλον, γιατί καλά τα λόγια και η θεωρία αλλά ειδικά στην αρχή σαν την πρακτική και την προσωπική εμπειρία δεν έχει, ειδικά όταν σκοπεύεις να δώσεις αρκετά χρήματα για κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ απο κοντά!

• Μου αρέσει 1

Ένα πολύ καλό βιβλίο αστροπαρατήρησης είναι:

https://planitario.gr/gr/to-biblio-toy-nyxterinoy-oyranoyegxeiridio-astroparatirisis.html

-Σχετικά με φίλτρα παρατήρησης νεφελωμάτων,θα βοηθήσει ένα καλό UHC σαν φίλτρο γενικής χρήσης,όπως τα παρακάτω που κάνουν για την διάμετρο του τηλεσκοπίου σου:

https://telescopium.gr/product/astronomik-filters-uhc-1-25/

https://planitario.gr/gr/filtro-uhc-l-ultra-l-booster-1-1-4.html

-Αν η φωτορύπανση του ουρανού της περιοχής που παρατηρείς έχει "θερμές" αποχρώσεις,δηλαδή κόκκινο-πορτοκαλο-κίτρινες,τότε θα βοηθήσει στη μείωση της φωτορύπανσης και αύξησης του κοντράστ το Baader Moon & Skyglow σαν φίλτρο γενικής χρήσης για εύρεση στόχων στην γκριζάδα της φωτορύπανσης,το οποίο κόβει αρκετά λιγότερο φως σε σχέση με τα φίλτρα νεφελωμάτων:

https://planitario.gr/gr/moon-skyglow-o31-8mm-1-1-4.html

Είναι πολύ καλό και στην παρατήρηση της Σελήνης σε σχετικά μεγάλες μεγεθύνσεις (που επιτυγχάνονται μόνον όταν το επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες,δηλαδή η διαύγεια και το seeing είναι πολύ καλά).

Επίσης είναι εξαιρετικό στην παρατήρηση του Άρη,καθώς κόβει την υπερβολική του λαμπρότητα και αυξάνει θεαματικά το κοντράστ με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται καλύτερα λεπτομέρειες της επιφάνειάς του!

-Υπάρχουν  και τα φίλτρα ΟΙΙΙ που όμως για το 6" τηλεσκόπιο,λόγω του ότι κόβουν πολύ φως,μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε σκοτεινό ουρανό.

Με ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο π.χ.10" τα ΟΙΙΙ δουλεύουν μια χαρά με εξαιρετικά αποτελέσματα και σε περιβάλλον αρκετής φωτορύπανσης,οπότε περίμενε για αργότερα.

Σε περίπτωση που δεν μπορούν να διατεθούν τα χρήματα για την απόκτηση του ES 30mm,82o Ar που έχει τιμή ευκαιρίας αυτή την περίοδο,υπάρχουν πολύ φθηνότερες επιλογές ποιοτικών ερευνητικών φακών plossl με μικρότερο όμως πεδίο 52o,όπως:

https://planitario.gr/gr/sp-super-plossl-32mm-o-31-8mm.html

Αν βρεθεί μεταχειρισμένος (σε τιμή κάτω των 170€) ο APM UFF 30mm,70o είναι μια πολύ καλή επιλογή επίσης:

https://telescopium.gr/product/apm-telescopes-ultra-flat-field-30mm-2-eyepiece-70/

Επίσης και ο Baader Aspherical Hyperion 31mm,72o (καλός φακός με λίγο αστιγματισμό στα άκρα του πεδίου):

https://planitario.gr/gr/hyperion-aspheric-72-modular-prosofthalmio-31mm.html

Αν βρεθεί στα μεταχειρισμένα σε καλή τιμή,αξίζει μετά τον APM UFF 30mm,70o.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης