Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σε όλους. Χάρηκα που μπήκα κ εγώ στην παρέα του astrovox. Θα ήθελα να σας κάνς μια ερώτηση, είμαι καιρούργιος σε σ αυτό το θέμα (δηλ. άσχετος), διάβασα αρκετά κείμενα και συζητήσεις απο χθες και κατάλαβα ότι το DOBSONIAN 8 είναι ένα πάρα πολύ καλό κάτοτρο και σε καλή τιμή. Η τιμή μήπως δικαιολογείται λόγο της βάσης στήριξης η οποία είναι Dobson αλταζιμουθιακή??? Η ερώτηση μου είναι κατά πόσο καλή είναι και με ποιό σκεπτικό θεωρείται καλή για καινούργιους στο χόμπι? Θα μπορώ να παρακολουθώ κανονικά ή θα έχω πρόβλημα με το πεδίο παρακολούθησης???

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Δημοσιεύτηκε

Είναι φτηνό επειδή πληρώνεις διάμετρο και τίποτ' άλλο. Η βάση είναι μια απλή ξύλινη κατασκευή. Η εύρεση των στόχων γίνεται εντελώς χειροκίνητα από το χρήστη. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις παρακολούθηση. Δηλαδή στοχεύεις ένα αστέρι και μετά από λίγο έχει φύγει από το προσοφθάλμιο λόγω της κίνησης που κάνει η Γη γύρω από τον εαυτό της.

Καλή θεωρείται για τους καινούριους στο χόμπυ επειδή λόγω του ότι ΕΣΥ θα βρεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ τον στόχο, έτσι μαθαίνεις τον ουρανό και που θα βρεις κάθε ουράνιο σώμα. Αυτό πίστεψέ με είναι η μεγαλύτερη μαγεία της παρατήρησης.

Αν αργότερα θέλεις να κάνεις παρακολούθηση για οποιοδήποτε λόγο, μπορείς να αγοράσεις μια ισημερινή στήριξη και να βάλεις πάνω τον σωλήνα που έχεις. Όμορφα και νοικοκυρεμένα (διαφήμιση δεν είναι αυτό; ) ](*,)

Δημοσιεύτηκε

Πολυ σωστα αναφερει ο φιλος Planetman.

Τα Dob 8" εχουν ψυχη... :roll: σου μιλανε σε καθε τους κινηση.

Τα αγκαλιαζεις οταν ψαχνεις για τα αστρα σαν μια γυναικα και την κρατας σφικτα για να μην σου πεσει. Ειναι ρομαντικη η ολη σχεση μαζι τους.

Και το γεγονος οτι εχει τετοια βαση το κανει παιχνιδακι να το χειριστεις.

Να σκεφτεις καποια μερα παρακολουθουσα γενικα και αοριστα και πεφτει μεσα στο προσοφθαλμιο μου ενας... γηινος δορυφορος. Ε τον ακολουθουσα συνεχεια με την βαση αγκαλιασμενος χωρις να τον χανω απο το προσοφθαλμιο. Ηταν τοσο ευκολο που σκεφτομουν αν ειχα μια ισημερινη στηριξη το αποτελεσμα δεν θα ηταν αυτο και θα χανοταν το αντικειμενο (γιατι ο δορυφορος δεν πηγαινε μονο οριζοντια αλλα και προς τα πανω).

Παρτο με κλειστα τα ματια και δεν θα το μετανιωσεις. Και αμα θελεις και στηριξη αργοτερα, λεφτα να εχεις να δινεις (μονο για αστροφωτογραφηση χρειαζεται βασικα πιστευω).

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
(μονο για αστροφωτογραφηση χρειαζεται βασικα πιστευω).

Έχουμε λανθασμένα περάσει το μήνυμα ότι η ισημερινή βάση κάνει μόνο για φωτογράφηση.Αυτό είναι λάθος.Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτός ο μύθος.Το ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να στηθεί,δε σημαίνει ότι δε βολεύει στη παρατήρηση.

Πέρα από το στήσιμο, η ισημερινή βάση είναι πολύ βολικότερη από την αλταζιμουνθιακή,αρκεί να εξοικειωθεί κανείς με αυτήν και να μη βγάζει γρήγορα συμπεράσματα.Οι δύσκολοι στόχοι δεν παρακολουθούνται εύκολα με την αλταζιμουνθιακή και οι πολύ δύσκολοι,απλά δεν εντοπίζονται αν βρίσκονται κοντά στο ζενίθ. Ακόμα και αν εντοπιστούν,άντε να τους παρακολουθήσεις....

Η ισημερινή δεν κάνει μόνο για φωτογράφηση,δοκιμάστε την και μετά κρίνετε.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
(μονο για αστροφωτογραφηση χρειαζεται βασικα πιστευω).

Έχουμε λανθασμένα περάσει το μήνυμα ότι η ισημερινή βάση κάνει μόνο για φωτογράφηση.Αυτό είναι λάθος.Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτός ο μύθος.

Σωστά

Το ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να στηθεί,δε σημαίνει ότι δε βολεύει στη παρατήρηση.

Πάλι σωστά αλλά όπως κ να το κάνουμε η dob υπερέχει σε χρόνο αλλά κ απλότητα στο στήσιμο

Πέρα από το στήσιμο, η ισημερινή βάση είναι πολύ βολικότερη από την αλταζιμουνθιακή,αρκεί να εξοικειωθεί κανείς με αυτήν και να μη βγάζει γρήγορα συμπεράσματα.

Πλάκα πλάκα είναι θέμα του τι αρέσει στον καθένα.Σίγουρα θα πρέπει όσοι δεν έχουν δουλέψει ισημερινή να είναι λίγο προσεχτικοί σ αυτά που γράφουν γιατί άθελά τους δίνουν εσφαλμένες οδηγίες.

Οι δύσκολοι στόχοι δεν παρακολουθούνται εύκολα με την αλταζιμουνθιακή και οι πολύ δύσκολοι,απλά δεν εντοπίζονται αν βρίσκονται κοντά στο ζενίθ. Ακόμα και αν εντοπιστούν,άντε να τους παρακολουθήσεις....

Κ η ισημερινή πάσχει κοντά στον πολικό.Εγώ μια χαρά τα βρίσκω στο ζινίθ αλλά κ τα παρακολουθώ.Είναι μέχρι να βρεις το κόλπο.

Η ισημερινή δεν κάνει μόνο για φωτογράφηση,δοκιμάστε την και μετά κρίνετε.

Σωστά.Αλλά κοστίζει κ πολλά χρήματα.

Με λίγα λόγια για απλή παρατήρηση ο dob συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Sorry Alepohori αλλα η δικια μου εμπειρια σχετικα με την ισημερινη στηριξη επηλθε οταν ειχα αγορασει το Bresser 700/70 το καλοκαιρι που ειχε και αυτο μια ισημερινη στηριξη. Προσωπικα, χωρις να θελω να πω οτι αυτο ειναι καθολικο για ολους βρηκα την ισημερινη πολυ πιο δυσκολη (και οχι μονο για το θεμα της τοποθετησης του τηλεσκοπιου ή την ευθυγραμμιση με τον πολικο αστερα) στο θεμα της μετακινησης απο ενα αστερι σε αλλο και κυριως οτα ηθελα να στοχευσω πολυ ψηλα στον ουρανο δηλ. κατακορυφα. Ετσι περιστρεφοντας τους μοχλους οριζοντιας και κατακορυφης κινησης εμοιαζε με μεσαιωνα, αργουσα δηλ. πολυ. Θα μου πεις αυτο ειναι καλο γιατι πας με λεπρομερεια, αλλα πιστεψε για να μεταφερθω πχ απο τον Δια στον Antares μου επαιρνε καποια δευτερολεπτα παραπανω απο οτι το Dobsonian (βαση).

Και το προβλημα ηταν εντονο οταν ηθελα να στοχευσω τελειως κατακορυφα οπου λογω του βαριδιο δεν με αφηνε γιατι εβρισκε στον τριποδα...

Αυτος ειναι και ο λογος που αναφερθηκα στην ισημερινη και δεν εχει καμια σχεση με το θεμα της σημασιας της ως ποιοτικης στηριξης που ενοειται οτι ειναι.

Ειναι τελικα θεμα και γουστου οπως ειπε και ο προλαλησας.

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Ναι λέει πράγματι να αγοράσεις μια ισημερινή στήριξη αλλά είναι πολλά λεφτά... Λογικά είναι πιο χειρουργικό εργαλείο (δηλ. ακριβείας) η ισημερινή.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.. που δεν το κατάλαβα, αλταζιμουθιακή βάση πέρα από την κίνηση πάνω-κάτω, κάνει κ περιστροφή απο την βάση της?

Δημοσιεύτηκε
Αν πάρεις ισημερινή βάση κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εξοπλιστείς και με ένα σύστημα go-to αλλιώς πιστεύω οτι δεν αξίζει. Είμαι κάτοχος μιας τέτοιας βάσης και δεν κάνει για παρατήρηση. Για αστροφωτογράφηση ναι συμφωνώ οτί είναι το ιδανικό και πάλι θα πρέπει να βάλεις μοτερ. Αλλιώς αν θέλεις μόνο για παρατήρηση εξοπλίσου με βάση που να έχει και go-to. Να μην έχεις και πρόβλημα με τις μεγάλες μεγενθύσεις.
Δημοσιεύτηκε
Ετσι περιστρεφοντας τους μοχλους οριζοντιας και κατακορυφης κινησης εμοιαζε με μεσαιωνα, αργουσα δηλ. πολυ.

Μα για να βρεις κάτι με ισημερινή, λύνεις τα φρένα και γυρνάς το σωλήνα με το χέρι, οι μοχλοί είναι για μικροκινήσεις.

Και το προβλημα ηταν εντονο οταν ηθελα να στοχευσω τελειως κατακορυφα οπου λογω του βαριδιο δεν με αφηνε γιατι εβρισκε στον τριποδα.

Βασικά το μόνο πρόβλημα είναι κοντά στον πολικό. Για όλα τα άλλα, όταν βρίσκει κάπου, πάντα υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να στρέψεις το σωλήνα.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

παιδιά εγώ το μόνο πλεονέκτημα που βρίσκω (εκτός απ το αισθητικό) είναι η παρακολούθηση του στόχου.Σ όλα τ άλλα υπερτερεί η dob.Αν κάποιος δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την χειροκίνητη παρακολούθηση κ συμβιβάζεται με τα όποια ελαττώματα της ισημερινής κ έχει τα χρήματα τότε προχωράει στην αγορά της.

Επίσης μην ξεχνάμε πως υπάρχει κ πλατφόρμα για dob που για παρατήρηση κ μόνο είναι μια χαρά κ είναι απλή στο στήσιμο.Απλά εδώ μπαίνει ένα δίλημμα.Να δώσω χρήματα για πλατφόρμα ή να πάρω ισημερινή ώστε αν θέλω να φωτογραφίζω?

Δημοσιεύτηκε
παιδιά εγώ το μόνο πλεονέκτημα που βρίσκω (εκτός απ το αισθητικό) είναι η παρακολούθηση του στόχου.

Μα γι' αυτό ακριβώς δεν κατασκευάστηκαν οι ισημερινές; Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος ύπαρξης.

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχει πλατφόρμα παρακολούθησης στόχου για dob? Ποιά είναι και πόσο κοστίζει? Στο πλανητάριο δεν βρήκα τίποτα (ή δεν έψαξα καλά)
Δημοσιεύτηκε
Η ισημερινες ειναι εξαιρετες στηριξεις πιστευω,αλλα δεν αξιζει να σκασεις ενα καρο λεφτα παραπανω μονο για παρατηρηση.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Η ισημερινες ειναι εξαιρετες στηριξεις πιστευω,αλλα δεν αξιζει να σκασεις ενα καρο λεφτα παραπανω μονο για παρατηρηση.

Ανάλογα την παρατήρηση και την δυσκολία των αντικειμένων που ψάχνεις.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Αν η παρατηρηση περιλαμβανει και καταγραφη λεπτομεριων του στοχου, που απαιτει αρκετο χρονο παρακολουθησης του αντικειμενου μια ισημερινη βοηθαει πολυ..

Και για κατι τετοιο ισως και να αξιζει να δωσεις τα λεφτα...

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ κατερίνα αλλά με τα 700 ευρώ (αν είχα) θα το σκεφτόμουν προς HEQ5 SYNTREK Ισημερινή Στήριξη (745 ευρώ) και ας έβαζα αργότερα το goto αν ήθελα. Εκτός και αν το DOB 8 ζυγίζει παραπάνω από 14 κιλά!!
Δημοσιεύτηκε
παιδιά εγώ το μόνο πλεονέκτημα που βρίσκω (εκτός απ το αισθητικό) είναι η παρακολούθηση του στόχου.

Μα γι' αυτό ακριβώς δεν κατασκευάστηκαν οι ισημερινές; Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος ύπαρξης.

Μα δεν είπα για ποιο λόγο την έφτιαξαν.Είπα απλά που υπερτερεί.Σε που η παρακολούθηση έχει μία προέκταση.Την φωτογράφιση.

Δημοσιεύτηκε

Ανάλογα την παρατήρηση και την δυσκολία των αντικειμένων που ψάχνεις.

Ρε Δημήτρη με 700Χ βλέπαμε τον κεντρικό αστέρα στο ρινγκ.Δε λέω πως ήταν εύκολο αλλά η δουλειά έγινε.Κ πήγα στα 700Χ γιατί το 14'' τις σηκώνει.Πες εσύ ποια ισημερινή αντέχει τον θερμοσίφωνα που έχω?Οδήγηση στα 400Χ που ανεβαίνουν τα 8'' τις έχω για πλάκα.

Δημοσιεύτηκε
Ρε Δημήτρη με 700Χ βλέπαμε τον κεντρικό αστέρα στο ρινγκ.Δε λέω πως ήταν εύκολο αλλά η δουλειά έγινε.Κ πήγα στα 700Χ γιατί το 14'' τις σηκώνει.

Παναγιώτη,είδατε το λευκό νάνο στο Ring,γιατί ξέρατε πού να ψάξετε.Δε σαρώσατε καθόλου το πεδίο με εντελώς μικρομετρικές κινήσεις για να το εντοπίσετε.Ξέρατε από πριν πού βρισκόταν το αντικείμενο και το μόνο που απέμενε ήταν να μπορέρετε να το διακρίνετε.

Εγώ πολύ αμφιβάλλω ότι θα μπορόυσα να δω τον NGC3842 ή 1259 με Dob.Θα μου έφευγε συνέχεια και θα έψαχνα αλλού γι'αλλού,ειδικά στο μεγάλο ύψος που βρίσκονταν.Άντε κάνε σάρωση μετά...

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Οτι κ να ψάχνεις με ότι τηλεσκόπιο κ να ψάχνεις το πεδίο θα το βρεις.Δημήτρη πρέπει να έχεις δοκιμάσει με χάλια dob για να έχεις αυτή την άποψη.Οπως κ με χάλια ισημερινή δουλειά δεν γίνεται.

Κ για να μην παρεξηγηθώ.Δεν απαξιώνω τις ισημερινές.Ισα ίσα που τις συμπαθώ περισσότερο.Είναι ποιο μερακλίδικη.Αλλά όταν θέλω να κάνω την δουλεία μου σε οποιονδήποτε τομέα αφήνω τις συμπάθειες στην άκρη κ βάζω κάτω την λογική.Κ η λογική στον τομέα παρατήρηση δίνει αποτέλεσμα:

Ισημερινή 1 vs dob +άπειρο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης