Jump to content

Haris Desdenova

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    113
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    3

Όλα αναρτήθηκαν από Haris Desdenova

  1. https://www.teleskop-express.de/en/telescope-accessories-5/telescope-diy-improvement-299/telescope-making-mechanical-parts-64/roller-bearings-for-dobsonian-telescopes-from-8-to-16-aperture-1646 Τέτοιο έχει το δεκαιντσο GSO που έχω και έχει πολύ ωραία κίνηση. Σε καμμία περίπτωση δε θα ήθελα να ανεβαίνω σκάλες κουβαλώντας το σωλήνα. Νομίζω πως όσο μεγαλώνω θέλω όλο και πιο ελαφρύ εξοπλισμό κι ας κάνω εκπτώσεις στη φωτοσυλλεκτικοτητα.
  2. Εγώ θα σου πρότεινα αυτό: Ένα ζουμ προσοφθάλμιο είναι πάντα χρήσιμο, είναι αναβάθμιση σε σχέση με αυτά που έχεις και είναι σε προσιτή τιμή. Μη δώσεις πολλά λεφτά αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα μείνεις στο χόμπι. Με αυτό το τηλεσκόπιο θα πάρεις μια πρώτη γεύση από το νυχτερινό ουρανό. Στόχευσε σε φωτεινούς στόχους, φεγγάρι, Δια, Κρόνο, και προσπάθησε και βαθέος ουρανού, ξεκινά με το νεφέλωμα του Ωρίωνα.
  3. Εγώ προτιμώ τα μεταχειρισμένα από το thriftbooks. Συνήθως είναι σε άριστη κατάσταση: https://www.thriftbooks.com/w/the-backyard-astronomers-guide_terence-dickinson/326493/all-editions/
  4. Ανέβασε το και στο cloudy nights. Ίσως να μπορεί κάποιος να βοηθήσει: https://www.cloudynights.com/forum/99-space-rocks/
  5. Οι plossl έχουν έναν παραπάνω φακό στη διάταξη τους. Με ένα πρόχειρο ψάξιμο.
  6. Ίσως πριν μπεις στα μεγάλα έξοδα να ήταν καλό να προσεγγίσεις κάποιο σύλλογο αστρονομίας σε κάποια βραδιά αστροπαρατηρησης ανοιχτής στο κοινό. Πάντως γενικά μια καλή αρχή είναι το βιβλίο Nightwatch που είναι και μεταφρασμένο στα ελληνικά και ίσως και ένα φθηνό ζευγάρι κυάλια.
  7. Η βάση σε αυτό που μας δείχνεις δεν είναι η 3-2 αλλά μια παραλλαγή, ας πούμε 3-1 που δεν σηκώνει τόσο βάρος και δεν είναι η καταλληλότερη για εξαιντσο τηλεσκόπιο. Θα σε παιδεψει πολύ. Και φυσικά προτείνω Dobson: https://www.astroshop.eu/telescopes/bresser-dobson-telescope-n-150-1200-messier-dob/p,77653 Το astroshop είναι αξιόπιστο, όπως και το ts optics.
  8. https://newatlas.com/photography/winners-of-the-astronomy-photographer-of-the-year-2023/
  9. https://www.astroshop.eu/telescopes/bresser-dobson-telescope-n-130-650-messier-dob/p,58039 Με τα έξοδα αποστολής βγαίνει στα 256€. Έχει παραβολικό κάτοπτρο, άρα οπτικά είναι ανώτερο, σε σχέση με τα δύο που μας έδειξες που έχουν σφαιρικό.
  10. Δύσκολο να βρεις τόσο άμεσα. Σε ξένα σάιτ υπάρχει κόσμος που τα μεταφέρει μέσα σε παιδικά σλιπινγκ μπαγκ.
  11. Μάλλον πρέπει να απευθυνθείς εδώ: https://www.cloudynights.com/forum/99-space-rocks/
  12. Προσωπικά θα πήγαινα για το explore scientific, το οποίο σίγουρα είναι βαρύτερο από τα υπόλοιπα, αλλά προσφέρει μεγαλύτερο eye relief, η απόσταση από το φακό που μπορεί να εστιάσει το μάτι σου. Από vixen, έχω τον 30mm που είναι καλός σχετικά, οπότε φαντάζομαι αντίστοιχης ποιότητας θα είναι και ο 15mm και πολύ πιθανόν και ο meade θα είναι παραπλησιος. Για τον auriga, εκτός του ότι είναι εξαντλημένος, απευθυνσου στο κατάστημα για πληροφορίες, με προβληματίζει πώς ένας ελαφρύς φακός με λίγα στοιχεία μπορεί να πετύχει καλό αποτέλεσμα σε ευρύ πεδίο.
  13. Δεν το βλέπω κάπου παραπάνω, ίσως να μου ξέφυγε. Όταν βγάζεις έξω το τηλεσκόπιο πρέπει να το αφήνεις να έρθουν σε θερμική ισορροπία τα οπτικά μέρη, το κάτοπτρο, με το περιβάλλον, αλλιώς και αυτός είναι ένας λόγος για να μην έχεις καθαρή εικόνα.
  14. Για τα προσοφθάλμια, εξαρτάται πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Για τα συγκεκριμένα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αν και το 40mm μου φαίνεται υπερβολή. Ο barlow μου φαίνεται ακριβός, ενίοτε βγαίνει κάποια αγγελία για μεταχειρισμένο της televue που είναι προτιμότερος.
  15. Haris Desdenova

    EQ2 και Deluxe motor

    Τη διαδικασία την κάνεις σωστά; Έστω στο περίπου πολική ευθυγράμμιση;
  16. Το ξέρω πως δεν πρόκειται για αστρονομικό εξοπλισμό, αλλά... Από χθες έχει στα Lidl Κούπα με μοτίβο αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. https://www.lidl-hellas.gr/p/p162841?
      • 1
      • Μου αρέσει
  17. Θα σου πρότεινα να πάρεις σκληρή θήκη και όχι μαλακή. Η ασφάλεια που νιώθω πως όταν τα προσοφθάλμια είναι στη θήκη δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα ακόμη κι αν η θήκη πέσει από ύψος ή κάτι άλλο πέσει στη θήκη από ύψος είναι σημαντική για την ηρεμία μου. Βέβαια αυτό είναι δική μου πετριά.
  18. Haris Desdenova

    Αγορά Τηλεσκόπιου

    Έχω το πενταιντσο bresser, όχι όμως dobsonian, το έχω με μια παλιά ισημερινή 3-2. Είναι πολύ ικανό, ο ερευνητής του δε μου άρεσε καθόλου και του έβαλα τον παναλαφρο rigel quickfinder που τον είχα βρει μεταχειρισμένο. Φυσικά με ένα πενταιντσο θα δεις λιγότερες λεπτομέρειες σε σχέση με ένα τηλεσκόπιο με μεγαλύτερη διάμετρο, αλλά πίστεψέ με είναι πολύ καλό για να σου ανοίξει την όρεξη.
  19. Haris Desdenova

    Αγορά Τηλεσκόπιου

    Νομίζω πως αυτά τα δύο: https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-advanced-n-152-1200/p,50124 https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-advanced-n-203-1200/p,48730 είναι στην καλύτερη τιμή που μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή σε καινούρια. Ιδιαίτερα το οκταιντσο.
  20. https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/9099709/nasa-entyposiaki-eikona-me-ti-gi-kai-ti-selini-apo-diastimoploio
  21. Haris Desdenova

    Καλιμπράρισμα κατόπτρων

    Να ξέρεις πάντως ότι με ένα laser collimator η ευθυγράμμιση είναι πραγματικά παιχνιδάκι. Παίρνει πολύ λίγο χρόνο.
  22. Βγήκα και χθες για λίγη ώρα, με κοψοχολιασε ένα αγριογούρουνο που πέρασε από κοντά όταν περίμενα να σκοτεινιάσει, αλλά μόλις έκανα λίγη φασαρία και έβαλα το ραδιοφωνακι να παίζει εξαφανίστηκε. Οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές, είχε ένα ελαφρύ αεράκι που ήταν ιδανικό για αστροπαρατηρηση, βέβαια πλέον το νιώθεις ότι έρχεται ο χειμώνας, ήθελε χειμερινό ρουχισμό. Έκανα μια μικρή βόλτα σε καλοκαιρινά αντικείμενα. Ξεκίνησα με το Μ13 και το Μ92, στη συνέχεια στο Μ22, στο lagoon, στο swan και στο wild duck, μάλλον τα χαιρετάω για φέτος αν δεν καταφέρω να ξαναβγώ τις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια πήγα στο ring, από εκεί στην Ανδρομέδα με τους συντρόφους της, το Μ32 και το Μ110 και μετά κατέβηκα στο pinwheel που ήταν εύκολο να το βρω, αν και δεν είναι και το πιο έντονο όταν προηγουμένως έχεις δει την Ανδρομέδα. Μετά ανέβηκα στην Κασσιόπη, είδα το Μ52 και το double cluster, προσπάθησα στα χαμένα για το bubble και το heart nebula, δεν είχα κάνει καμμία προετοιμασία και δεν τα κατάφερα, αλλά δεν πτοουμαι, έχω το χειμώνα μπροστά μου. Για τελευταία είχα αφήσει Κρόνο και Δια, που είχαν ανέβει πλέον αρκετά ψηλά, ο Δίας ήταν που με συνεπήρε χωρίς να το περιμένω, φαινόταν η κηλίδα εκπληκτικά, δεν την έχω ξαναδεί τόσο έντονα. Για κλείσιμο είδα τις Πλειάδες με τα κυάλια που μόλις είχαν βγει από το βουνό και μετά τα μάζεψα και έφυγα. Στο νωρίς έκανα αρκετή παρατήρηση με γυμνό μάτι, δε θυμάμαι ακριβώς την ώρα, πρέπει να ήταν κάπου 22:00 με 23:00, που έπεσε ένα πεφταστερι που έκανε πολύ μεγάλη ουρά, νοτιοανατολικά περίπου. Γενικά ήταν πολύ καλή βραδιά με πολύ καλο ουρανό. Καλό χειμώνα να έχουμε.
  23. Για παρατήρηση λογικά δε θα υπάρχει προβλημα. Αυτό που ιριδίζει δεν καταλαβαίνω τι είναι, αλλά αφού τον έβγαλες κιόλας, δεν του ρίχνεις και ένα καθάρισμα;
  24. Κατ' αρχήν, αν βρίσκεσαι σε μεγάλη πόλη καλό είναι να έρθεις σε επαφή με κάποιο σύλλογο αστρονομίας, αν υπάρχει. Κατά δεύτερον ένα πολύ καλό βιβλίο για αρχάριους είναι το Nightwatch : https://www.planitario.gr/gr/nightwatch-enas-praktikos-odigos-gia-na-deite-to-sumpan.html Ειναι πιθανόν το καλύτερο βιβλίο για αρχάριους, θα σου λύσει πολλές απορίες. Μετά υπάρχουν διάφορα προγράμματα για υπολογιστές και για κινητά που θα σε βοηθήσουν να μάθεις τον έναστρο ουρανό, το sky safari και το stellarium είναι τα πιο γνωστά. Σε σχέση με τα τηλεσκόπια, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι η διάμετρος είναι που παίζει ρόλο. Όσο μεγαλύτερη, τόσο περισσότερο φως συλλέγει το τηλεσκόπιο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τηλεσκοπίων και βάσεων, κατοπτρικά, διοπτρικα, κ.τ.λ. Ξεκινα όμως καλύτερα από το βιβλίο και από ένα φθηνό ζευγάρι κυάλια που θα σε εισάγει στις πρώτες παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης