gregohks Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2011 *Blinking Planetary: Πλανητικο στον Κυκνο.Ενα πολυ μικρο πλανητικο φαινομενου μεγεθους 8.8[Κατα την Wikipedia).H επιβεβαιωση της θεασης του εγινε επειτα απο την αναγνωριση του μοτιβου των αστεριων που εχει το νεφελωμα στα δεξια του ( στα αριστερα του μεσα απο τον φακο )(Ναι τα καταφερα!! )Παρατήρησες ότι με πλάγια όραση εμφανίζεται και με ευθεία όραση χάνεται; Επίσης όσο είναι καιρός, δες και το IC5117. Δοκίμασε πάλι με ευθεία και πλάγια. Στο προτείνω!!!Φιλε alepohori,σε ευχαριστω κατ'αρχας για την απαντηση σου.Οσων αφορα την ερωτηση σου.Τα περισσοτερα αντικειμενα φαινονται περισσοτερο με πλαγια αντι με ευθεια.Μερικα ισα ισα που φαινονται με ευθεια.Το συγκεκριμενο πλανητικο δεν ειχε τετοιο προβλημα.Μπορουσα εξισου καλα να το δω.Φυσικα με πλαγια ηταν πιο "αντιληπτο",αλλα και με ευθεια δεν υπηρχε προβλημα,συνεπως οχι δεν το παρατηρησα. Το IC 5117 δεν το βρισκω στο χαρτη που εχω.
gregohks Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2011 Εχετε παρατηρησει το νεφελωμα που λενε πως εντοπισαν καποιοι ερασιτεχνες στο 4 του Κυκνου?http://www.astronomyregina.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=251:4-cygni-reflection-nebulosity&catid=79:whatup (υπαρχουν κιαλλα αναλογα θεματα,αν κανετε ενα google search)
gregohks Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5, 2011 Μου εβγαλε την πιστη αλλα τα καταφερα.Μετα απο αρκετη ωρα καταφερα να εντοπισω το Little Dumbbell,γνωστο και ως M76.Φαινοταν με μεγαλη δυσκολια,με φιλτρο και πλαγια οραση.Ηταν αναμεσα σε 2 αστρα (πανω-κατω).Το HIP 8063 ηταν πιο λαμπρο,και ηταν το ενα απο τα 2 αστρα στα οποια βρισκοταν το πλανητικο.Οσοι δεν το εχετε δει,δοκιμαστε το,εστω και για την δυσκολια του.
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2011 Φαινοταν με μεγαλη δυσκολια,με φιλτρο και πλαγια οραση. Εύγε σου φίλε! Καταλαβαίνω απόλυτα το πείσμα σου. Μου θύμισες και εμένα την προσπάθεια που είχα κάνει με το πρώτο μου τηλεσκόπιο, ένα 5άρι νευτώνειο. Είναι το πιο αμυδρό Messier αυτό. Τι τηλεσκόπιο έχεις είπαμε; Αν είναι από 5 ίντσες και πάνω, σου προτείνω τον NGC891. Με 5άρι ήταν θυμάμαι πολύ δύσκολος. Μη το βάλεις κάτω. Το αστρικό υπόβαθρο είναι φτωχό, δεν έχει τίποτα να σε βοηθήσει στον εντοπισμό. Συνεχείς σαρώσεις με πλάγια θέλει. Θα σε εκπλήξει! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
gregohks Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2011 Φαινοταν με μεγαλη δυσκολια,με φιλτρο και πλαγια οραση. Εύγε σου φίλε! Καταλαβαίνω απόλυτα το πείσμα σου. Μου θύμισες και εμένα την προσπάθεια που είχα κάνει με το πρώτο μου τηλεσκόπιο, ένα 5άρι νευτώνειο. Είναι το πιο αμυδρό Messier αυτό. Τι τηλεσκόπιο έχεις είπαμε; Αν είναι από 5 ίντσες και πάνω, σου προτείνω τον NGC891. Με 5άρι ήταν θυμάμαι πολύ δύσκολος. Μη το βάλεις κάτω. Το αστρικό υπόβαθρο είναι φτωχό, δεν έχει τίποτα να σε βοηθήσει στον εντοπισμό. Συνεχείς σαρώσεις με πλάγια θέλει. Θα σε εκπλήξει!Ευχαριστω για την απαντηση σου.Παρατηρω με 8αρι απο Πειραια.Γαλαξιας το 891.Αποφευγω να ψαχνω για γαλαξιες για τον απλουστατο λογο οτι η πολη εχει τρελη φωτορυπανση,καθιστωντας αδυνατο οποιαδηποτε προσπαθεια για γαλαξιες.Το ιδιο ισχυει και για νεφελωματα εκπομπης,καθως ειναι διαχυτα σε μεγαλο μερος ,με αποτελεσμα το λιγοτερο συγκεντρωμενο φως.Προσπαθω κυριως πλανητικα γιατι δεν πληττονται τοσο απο την φωτορυπανση.Μονο 2 γαλαξιες εχω δει τοσο καιρο που παρατηρω.Την ανδρομεδα και το Μ94,οταν ειχα πρωτοξεκινησει τις παρατηρησεις (και φυσικα το ειδα κατα τυχη).Eδω δεν εχω καταφερει να δω τον Triangulum με 5 mag λιγοτερο,το 891 μαλλον λεω να μην το προσπαθησω καν.
gregohks Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2011 Ο Νοέμβριος πέρασε,και μία ουσιαστική παρατήρηση δεν έγινε.Δεν προσπάθησα πολλους στόχους,αρκέστηκα σε λίγους,μερικούς τους βρήκα,αλλους πάλι όχι. Ξεκινώντας λοιπον (παρεμπιπτόντως ο σημερινός ουρανός ήταν πολύ καλός) αντίκρισα τον αστερισμό του Ωριωνα.Και όπως ειναι φυσικό 1ος στόχος ήταν το νεφέλωμα του...Όταν εθεάθη στο φακό πραγματικά μου κόπηκε η ανάσα.Τι να πει κανείς για αυτό το νεφέλωμα?Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. *Μ42,λοιπον στον αστερισμό του ωρίωνα Λιιιίιγο πιο πάνω απο το νεφέλωμα,το σμήνος :*NGC 1981Δεν κατάφερα το IC 2118(Witch Head Nebula)Πηγαίνοντας πιο νότια του Ωρίωνα,ο αστερισμός Κυων Μεγας,με το πολυ λαμπρό άστρο,τον Σείριο.Βρισκόταν στον ορίζοντα(αρκετή φωτορύπανση) οπότε δεν υπήρχε τρόπος να δω πολλά πραγματα.Καταφερα ομως να δω το σμήνος:*Μ41 Φεύγοντας απο τον κυων Μεγα,πήγα στον αστερισμό των διδύμων.Εκεί προσπάθησα το πλανητικό 2371-2,χωρις επιτυχία.Φαίνεται πως το φαινόμενο μεγεθος της τάξεως μεγαλύτερου του 12 είναι πολυ δύσκολο για να εμφανιστεί απο πόλη.Πόσο μάλλον με 8αρι.. Τελος ο Ηνίοχος.Με αρκετή ευκολία ,εντόπισα το β',απο εκεί είδα με γυμνό μάτι και το π',και έπειτα εντόπισα και το πλανητικο :*IC 2149 Mag:11. Βέβαια έχει πολύ ψωμί ακόμα η υπόθεση,ειδικά οι αστερισμοι προς τα νοτια-ανατολικα..
gregohks Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Πολύ υγρασία χθες...Τέλος πάντων.4/12 ΝGC 2392.Πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό των Διδύμων.Γνωστό και ως Eskimo Nebula.Σε χαμηλή μεγέθυνση δεν διακρίνεται τόσο το νεφέλωμα παρά μόνο σε μεγάλυτερες (αυτό ειναι σχετικό) M44.Ενα θεαματικό ανοιχτό σμήνος στον αστερισμό του Καρκίνου. Αυτ'α κατάφερα να δω εχθές.Προσπάθησα κιάλλα χωρις επιτυχία,όπως το PK 205+14.1 (Medusa nebula),J900 κ.α.
HOMO Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Το να προσπαθείς μέσα απ' την πόλη πλανητικά αν μη τι άλλο είναι ηρωική προσπάθεια! Εγώ όταν κουράζομαι απ' τα δύσκολα αντικείμενα ψάχνω κανενα διπλό αστέρι ή αστέρι άνθρακα που είναι πιο ευκολα μιας και είναι σημειακά ! Το Eskimo Nebula είναι πράγματι πολύ ωραίο αλλά σε φωτορυπασμένο ουρανό φαίνεται πιο πολύ σαν θαμπό αστέρι.Μπράβο σου! Συνέχισε! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
gregohks Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Μας τα χάλασε χθες ο καιρός.Σε λιγότερο απο μία ώρα, ο πεντακάθαρος ουρανός γέμισε σύννεφα.Ωστόσο κατάφερα να εντοπίσω καποια (λίγα) αντικείμενα. *Μ35,πλούσιο ανοικτό σμηνος στον Δίδυμο.*Cr 69 ,ανοικτό στον Ωρίωνα.*ΝGC 1647,ανοικτό στον Ταύρο.*ΝGC 2158,ανοικτό,λιγο πιο δίπλα απο το Μ35 Έχω προσπαθήσει επανειλημμένα το NGC 2022,πλανητικό στον Ωρίωνα.Αν και πολύ κοντά στα Φ1,Φ2 του Ωριωνα δεν έχω καταφέρει να το εντοπίσω.Οπως επίσης εχω προσπαθήσει αρκετές φορές το Μ1,πολύ κοντά στο ζ του Ταύρου,χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.Τέλος αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες και για το IC 418,πλανητικό στον Λαγωό.Οσο για το τελευταίο,κρίσιμα είναι τα ν,λ καθώς το πλανητικό είναι πολύκοντα σε αυτά.Το πρόβλημα είναι οτι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι,πράγμα που καθιστά την κατασταση ακομα πιο δύσκολη.
takis63 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Μπράβο σου. Ωραίοι στόχοι. Βλέπω σου αρέσουν τα πλανητικά όπως κι εμένα. Το eskimo είναι απο τα αγαπημένα μου νεφελώματα. Θυμάμαι ότι το έβλεπα άνετα απο την Σπάρτη με το 6άρι LXD55. Σηκώνει μεγέθυνση μη το φοβηθείς. Δοκίμασε και με ΟΙΙΙ άν έχεις. Ωραίος στόχος στους Διδύμους είναι και το NGC 2371-2 Πλανητικό mag.11.3 και διαμέτρου 58". Στον Ωρίωνα δοκίμασε να δείς και τα υπόλοιπα άστρα στο Τραπέζιο. Θα χρειαστείς βέβαια ένα χάρτη για να ξέρεις που να κοιτάξεις κι αρκετή μεγέθυνση ίσως και πάνω απο 300Χ αλλά γίνεται. Ψάξε και το Μ78 την επόμενη φορά. Όμορφο νεφέλωμα. Συνέχισε έτσι και προσπάθησε να πάς σε σκοτεινό ουρανό. Εκεί θα τα δείς όλα Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
gregohks Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2012 Καλημέρα σε όλους.Είχα καιρό να ποστάρω στο θέμα αυτό,μιας και μετά τα Χριστούγεννα δεν έγινε καμία "σοβαρή" παρατήρηση.Ο μισος Γενάρης και ο μέχρι τώρα Φεβρουάριος, είχαν άσχημο καιρό.Ευτυχώς χθες μας έκανε την χάρη και καθάρισε ο ουρανός. 13/2 λοιπον.Το μενού χθες είχε κυρίως ανοικτά σμήνη και 2 (αποτυχημένες) προσπάθειες για πλανητικά. Ταύρος NGC 1746 NGC 1647 2 ανοικτά βόρεια του aldebaran.Το 1746 ήταν αρκετά πλούσιο σμήνος σε αντίθεση με το 1647 που ήταν πιο φτωχό σε άστρα. Περσέας Tr 2 Μικρό σμήνος αλλά με αρκετά άστρα.Νότια του διπλού άστρου η του περσέα.Αποτυχημένη προσπάθεια: IC 351.Πλανητικό .Κοντά στο California Nebula,και στα Ο,Ζ του περσέα.Το έχω ξαναπροσπαθήσει το συγκεκριμένο ,χωρις ιδιαίτερη επιτυχία.Τόσο αυτον όσο και το NGC 1514 που βρίσκεται και αυτός στην γύρω περιοχή. Κασσιόπη Stock 23(ή Pazmino's Cluster).¨Ενα απο τα πιο εντυπωσιακά ανοικτά σμήνη που έχω δει ποτέ μου.Σχηματίζουν ένα ορθογώνιο απο αρκετά ευδιάκριτα και σε κοντινή απόσταση άστρα.Αξίζει τον κόπο σε όσους φυσικά ενδιαφέρονται Αποτυχημένη προσπάθεια:IC 289.Πλανητικό με mag 12.3. Αρκετά δύσκολο μιας και βρισκόταν δίπλα στο Pazmino οπότε ήθελε συνεχές σαρώσεις η περιοχή με φίλτο μπας και ανταποκριθεί τίποτα.Αφού ξόδεψα γύρω στα 20 λεπτά τα παράτησα διότι μάλλον η φωτορύπανση ίσως να μην επέτρεπε την θέαση του συγκεκριμένου πλανητικού. Ηνίοχος Cr 62NGC 1857 Υπήρχε η εξής δυσκολία στον αστερισμό αυτόν.Μιας και είναι πλούσιος σε αστέρες δύσκολα ξεχώριζες πότε ξεκινούσε το ένα σμήνος και ποτε τελείωνε,πάλι καλά που υπήρχαν εκεί κοντά τα μ,λ του Ηνίοχου,οπότε τα έπαιρνες σαν σημεία αναφοράς και καθάριζες. Αυτά κάναμε χθες Ανυπομονώ να ξαναβρεθώ σε σκοτεινούς ουρανούς (η σε έστω καλύτερους απο της Αθήνας).
gregohks Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 17/3 .Πειραιάς. Πιθανών μία απο τις καλύτερες παρατηρήσεις που έχω κάνει ποτέ.Το μενού είχε κυρίως γαλαξίδια (!!) Κάποια δύσκολα, κάποια πιο ευδιάκριτα.Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Kύνες θυρευτικοί (ή αλλιώς Canes Venatici) M94 Εύκολος γαλαξίας,φαινόταν με πλάγια όραση χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κόμη της Βερινίκης Μ53 Σφαιρωτό κοντά στο α.Φαινόταν σαν ένα νέφος, με πλάγια οραση χωρίς δυσκολία.Μπορούσα κάποια άστρα στο "κέντρο" αλλά με μεγάλη δυσκολία,και σε μεγέθυνση >90χ. Μ64 Βlack eye galaxyΕδώ είμαστε.Αφού πήρα θάρρος από την επιτυχημένη θέαση του Μ94, είπα να δοκιμάσω την τύχη μου σε αυτόν τον γαλαξία.Κοιτάζω το χάρτη και βλέπω πως ο πιο εύκολος δρόμος για να πάω εκεί είναι να βρω το διπλό άστρο Σ1687 και απο εκεί να τραβήξω προς δεξιά του άστρου.Έτσι και έγινε.Ο Μ64 εθεάθη στον φακό μου σαν κάτι πολύ αμυδρό που δύσκολα ξεχωριζε απο το υπόβαθρο,και πραγματικά κατέβαλλα πολλή προσπάθεια ,με φυσικά πλάγια όραση και μόνο, για να τον ξεχωρίσω.Φαινόταν σαφώς μόνο ο πυρήνας του. Λέοντας Έχουμε και λέμε: Μ65 Ένα από το σχήμα Leo Triplet.Ο 65 ήταν ο μόνος ευδιάκριτος απο τους 3.Αν και φαινόταν με τεράστια δυσκολία-πραγματικά μου βγήκαν τα μάτια- και μόνο με πλάγια όραση,παρ'όλα αυτά η θέαση του επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές καθώς τον επισκέφτόμουν συχνά κατά την διάρκεια της παρατήρησης. Μ105 Γνώριζα πως αυτές τις μέρες ο Άρης θα βρισκόταν σε αντίθεση,και πως θα ήταν κοντά στα γαλαξίδια του Λέοντα,οπότε αναρωτήθηκα εαν ήταν δυνατό να δω τίποτα ,ή εαν οι γαλαξίες τέλειωσαν για σήμερα.Βάζω τον Άρη στο προσοφθάλμιο,κινούμαι λίγο προς τα πάνω (κίνηση τηλεσκοπίου ) και μπαμ! 2 γαλαξίες μαζί.Ο ενας βρισκόταν στο κέντρο του φακού μου και ο συνοδός θα λέγαμε βρισκόταν αριστερά και πάνω. Παραξενεμένος απο το θέαμα,έσπευσα να σχεδιάσω το αστρικό πεδίο έτσι ώστε να επαληθεύσω/βεβαιώσω τι ακριβώς είδα.Είδα τον γαλαξία Μ105 και τον συνοδό του NGC 3384!Να πω για πολλοστή φορά πως οι θεάσεις των 2 γαλαξίων ήταν μια πολύ καλή πρόκληση,καθώς έπρεπε να σαρώσω προσεκτικότατα το πεδίο και οποιαδήποτε "θαμπάδα" να ερευνόταν εξωνυχιστικά.Αν και οι θαμπάδες φάνηκαν,πολύ γρήγορα χάνοταν απο το πεδίο,και επρεπε να κινείς λίγο το τηλεσκόπιο έτσι ώστε να ξαναδείς αναλαμπές τους.Εδω να σημειώσω πως η καλύτερη ωφέλιμη μεγέθυνση ήταν γύρω στα 100Χ. Παραπάνω ή παρακάτω οι γαλαξίες...εξαφανιζόλ. Παρθένο Εδώ έχουμε το εξής πρόβλημα.Εντοπίζοντας το Π της παρθένου και ανεβαίνοντας προς τα πάνω εντόπισα έναν γαλαξία ,σε αυτό το σμήνος γαλαξιων.Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι υποψήφιοι γαλαξίες είναι κάποιοι απο τα αντικείμενα messier.Συγκεκριμένα ή το 60, ή το 59 ή το 58.Φρόντισα να σχεδιάσω το αστρικό πεδίο σε χαρτί έτσι ώστε να μπορέσω να ταυτοποίησω τον γαλαξία που είδα.Όμως δε το κατάφερα,διότι κανένας απο τους υποψηφίους δεν ταίριαζε με το πεδίο...Κρίμα ..Αποτυχημένη προσπάθεια εν τέλει. Μ104. Sombrero Galaxy. Χαλαρά ο πιο εύκολος γαλαξίας που είδα σήμερα.Έυκολη θέαση του πυρήνα και με λίιιιγη παραπάνω προσπάθεια έυκολα διακρίνει κανείς το μακρόστενο σχήμα του (έως ένα βαθμό φυσικά).Και σε αυτήν την περίπτωση κράτησα το αστρικό πεδίο έτσι ώστε να τον ταυτοποιήσω.Και προς μεγάλη μου έκπληξη το πεδίο που σχεδίασα ήταν ακριβώς έτσι : Μ.Αρκτο Είχα ξαναπροσπαθήσει στο παρελθον να παρατηρήσω τους γαλαξίες του χωρις επιτυχία,και μάλιστα η προσπαθεια είχε γίνει απο χωριό με σχεδόν μηδαμινή φωτορύπανση.Ούτε σήμερα στάθηκα τυχερός τόσο στα γαλαξίδια του (ενδεικτικές αποτυχημένες προσπάθειες:Μ109,Μ108) όσο στο πλανητικό του γνωστό και ως Owl Nebula (M97). Και η βραδιά έκλεισε με τον υπέροχο Κρόνο.Πραγματικά με έπιασε ενα δέος όταν τον απόλαυσα στα 9mm.Οι δακτύλιοι του εμφανέστατοι και ευδιάκριτοι,και αν δεν κάνω λάθος διέκρινα και ένα πράγμα σαν κηλίδα,στο κέντρο του,ένα πιο καφέ "πράγμα".Καθόμουν και τον χάζευα για αρκετή ώρα . Αυτά για σήμερα αστροφίλοι μου.Οποιαδήποτε συμβουλή/παρατήρηση καλοδεχούμενη όπως και ερωτήσεις.
Django Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Μπράβο Γρηγόρη, είσαι μάχιμος αστροπαρατηρητής και τρανή απόδειξη ότι ένας Baader Zoom αρκεί και μπορεί να χαρίσει πολλές συγκινήσεις! Συνέχισε έτσι!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Ποιόν χάρτη χρησιμοποιείς Γρηγόρη; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
HOMO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Μπράβο Γρηγόρη! Ο Λέοντας είναι απ τους πιο αγαπημένους μου αστερισμούς με πολλά γαλαξιάκια. Επειδή είναι μακριά από το γαλαξιακό κέντρο κι από τη σπείρα του γαλαξία μας κάνεις πολύ εύκολα αστροάλματα. Γενικά ο αστερισμός εκεί είναι αρκετά διαυγής και καθαρός από μεσοαστρική υλη και ετσι διακρίνονται εύκολα αρκετοί γαλαξίες. Επίσης εξαιτίας του παραπάνω τα διπλά αστέρια έχουν μια διαφορετική όψη ,πιο κρυστάλλινη . Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Γρηγόρη δύο ερωτήσεις θα με βοηθούσαν πολύ, γιατί και εγώ προσπάθησα εχτές από κάπως καλύτερο ουρανό αλλά χωρίς επιτυχία. Βέβαια δεν έχω την εμπειρία σου στη παρατήρηση και δεν ξέρω τι είναι πλάγια όραση. 17/3 .Πειραιάς. Αν και οι θαμπάδες φάνηκαν,πολύ γρήγορα χάνοταν απο το πεδίο,και επρεπε να κινείς λίγο το τηλεσκόπιο έτσι ώστε να ξαναδείς αναλαμπές τους.Εδω να σημειώσω πως η καλύτερη ωφέλιμη μεγέθυνση ήταν γύρω στα 100Χ. Παραπάνω ή παρακάτω οι γαλαξίες...εξαφανιζόλ. Χρησιμοποίησες κάποιο φίλτρο;; Είδα τον γαλαξία Μ105 και τον συνοδό του NGC 3384!Να πω για πολλοστή φορά πως οι θεάσεις των 2 γαλαξίων ήταν μια πολύ καλή πρόκληση,καθώς έπρεπε να σαρώσω προσεκτικότατα το πεδίο και οποιαδήποτε "θαμπάδα" να ερευνόταν εξωνυχιστικά. Στο πεδίο που σάρωνες έφτασες με αστροάλματα ή εξέτασες γενικά τη περιοχή πάνω από το πλανήτη. Εντύπωση μου κάνει ότι στο χάρτη που έχει ο Ανδρέας στο άλλο θέμα (για τον Άρη) τον 105 τον δείχνει αριστερά του πλανήτη και όχι επάνω. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
gregohks Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Γρηγόρη δύο ερωτήσεις θα με βοηθούσαν πολύ, γιατί και εγώ προσπάθησα εχτές από κάπως καλύτερο ουρανό αλλά χωρίς επιτυχία. Βέβαια δεν έχω την εμπειρία σου στη παρατήρηση και δεν ξέρω τι είναι πλάγια όραση. 17/3 .Πειραιάς. Αν και οι θαμπάδες φάνηκαν,πολύ γρήγορα χάνοταν απο το πεδίο,και επρεπε να κινείς λίγο το τηλεσκόπιο έτσι ώστε να ξαναδείς αναλαμπές τους.Εδω να σημειώσω πως η καλύτερη ωφέλιμη μεγέθυνση ήταν γύρω στα 100Χ. Παραπάνω ή παρακάτω οι γαλαξίες...εξαφανιζόλ. Χρησιμοποίησες κάποιο φίλτρο;; Είδα τον γαλαξία Μ105 και τον συνοδό του NGC 3384!Να πω για πολλοστή φορά πως οι θεάσεις των 2 γαλαξίων ήταν μια πολύ καλή πρόκληση,καθώς έπρεπε να σαρώσω προσεκτικότατα το πεδίο και οποιαδήποτε "θαμπάδα" να ερευνόταν εξωνυχιστικά. Στο πεδίο που σάρωνες έφτασες με αστροάλματα ή εξέτασες γενικά τη περιοχή πάνω από το πλανήτη. Εντύπωση μου κάνει ότι στο χάρτη που έχει ο Ανδρέας στο άλλο θέμα (για τον Άρη) τον 105 τον δείχνει αριστερά του πλανήτη και όχι επάνω. Αρχικά ευχαριστώ όλους όσους απάντησαν στο θέμα.@Κokkolis Χρησιμοποίησα τον Pocket Sky atlas. Πάνο καλησπέρα.Δεν χρησιμοποίησα φίλτρα καθώς το πεδίο ήταν φτωχό σε άστρα,και όσα ήταν,ήταν πολύ αμυδρα.Οπότε η παρατήρηση έγινε εξ' ολοκλήρου χωρίς φίλτρα. Οι γαλαξίες δεν θέλουν φίλτρα,τα φίλτρα δεν δουλεύουν θα λέγαμε πάνω τους. Δεν θα έπρεπε να σου κάνει εντύπωση.Έψαχνες λάθος διότι 'επρεπε να περιστρέψεις τον χάρτη.Οι γαλαξίες ήταν πάνω απο τον άρη όχι αριστερά του.Συμβουλεύσου το Stellarium ή τον pocket sky atlas. Τους γαλαξιες τους βρηκα στην τυχη,΄σαρωνα την τριγύρω περιοχή και είδα αυτούς τους 2 γαλαξιες να ξεχωρίζουν (δύσκολα) απο το υπόβαθρο.Κοίταξα έπειτα την θέση τους απο την κουκίδα,είδα ότι ήταν πάνω από τον άρη.Κοίταξα τον ποκετ σκάη άτλας.Βρίσκω εκλειπτική,βλέπω ότι έχει 2 γαλαξίες μαζί και ότι ο ένας απο αυτούς ήταν γαλαξίας μεσσιε,πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να είναι θεοσκότεινοι οι ουρανοί για να τους δει κανείς.Οπότε υποπτευόμουν τον 105 και τον συνοδό του.Αφου τελείωσα την παρατήρηση πήγα και επιβεβαίωσα.Εν ολίγοις εσύ κοίταζες τον χάρτη έτσι: Ενω έπρεπε να τους ψάξεις έτσι:Ελπίζω να σε βοήθησα.
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Γρηγόρη σε ευχαριστώ πολύ. Θα προσπαθήσω ξανά σήμερα με τη βοήθεια σου. Εκτός από τους χάρτες έκανα και λάθος στη μεγέθυνση. Χρησιμοποίησα 50χ και μετά 150χ. Στα 100χ έχω μόνο ένα Plossl με μικρό πεδίο. Αφου τελείωσα την παρατήρηση πήγα και επιβεβαίωσα. Πως; Με κάποια σκίτσα από το Internet;; ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
gregohks Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2012 Γρηγόρη σε ευχαριστώ πολύ. Θα προσπαθήσω ξανά σήμερα με τη βοήθεια σου. Εκτός από τους χάρτες έκανα και λάθος στη μεγέθυνση. Χρησιμοποίησα 50χ και μετά 150χ. Στα 100χ έχω μόνο ένα Plossl με μικρό πεδίο. Αφου τελείωσα την παρατήρηση πήγα και επιβεβαίωσα. Πως; Με κάποια σκίτσα από το Internet;;Μην παίρνεις επί της μετρητής την μεγέθυνση.Είναι στο περίπου και για το δικό μου τηλεσκόπιο,με τα δικά μου μάτια..Θα πρέπει να πειραματιστείς ώστε να καταλήξεις κάπου ο ίδιος,έχουμε και αρκετά χρόνια διαφορα.. Κυρίως απο Stellarium.Απλα ήθελα να βεβαιωθώ ότι το σκίτσο του αστρικού πεδίου που έκανα ήταν σύμφωνο με αυτό που δείχνει το st.Επίσης έψαξα για dss φωτογραφίες (http://www.ngcicproject.org/dss/dss_ngc.asp ) των στόχων ώστε να βεβαιώσω το πεδίο.
gregohks Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 δεν ξέρω τι είναι πλάγια όραση. Τώρα το είδα αυτό. Η πλάγια όραση είναι μια τεχνική για να διακρίνεις αντικείμενα τα οποία όταν τα κοιτάς ευθέως μπορει να μην φαίνονται.Αυτό οφείλεται στην φυσιολογία του ανθρώπινου ματιού (εάν δεν κάνω λάθος,ρώτα τον κ.Κοκκολη για ακριβείς λόγους).Είναι τεχνική.Δοκίμασε το.Βρες έναν στόχο,ενα νεφέλωμα πχ,του Ωρίωνα,η κάτι πιο αμυδρό,και προσπάθησε να το κοιτάς απευθείας και έπειτα να κοιτάς δίπλα απο αυτό.Θα δεις ότι οταν κοιτάς δίπλα απο το αντικείμενο,το αντικείμενο γίνεται πιο ευδιάκριτο.
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Γρηγόρη ούτε σήμερα κατάφερα τίποτα. Ούτε καν το Μ3 ή το Μ53 δεν κατάφερα να εντοπίσω. Επίσης ούτε ο Άρης αλλά ούτε και ο Κρόνος (τουλάχιστον νωρίς ) ήταν καλοί. Πάντως σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Πάνο, ο Άρης ήταν πολύ καλός χθες. Έλεγξες την ευθυγράμμιση; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Όχι αλλά το έκανα προχτές. Να χάλασε με μια μετακίνηση μέσα έξω;; Ίσως.Θα το ελέγξω το βράδυ. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Εμένα πάντοτε χαλάει λίγο όταν το κυλώ επένω από τον συρμό της πόρτας.Χθες αντιλήφθηκα πως η μία βίδα ήταν εντελώς ξεβιδωμένη και όπως κινούσα το τηλεσκόπιο η ανάκλαση του κέντρου του κατόπτρου μετακινείτο επάνω στον στόχο του Hotech (Barlowed). Ξέσφιξα και τις άλλες δύο και τις ξαναέσφιξα όλες μαζί. Το φαινόμενο αυτό δεν επαναλήφθηκε. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2012 Πολύ ωραία παρουσίαση, καιρό είχαμε να διαβάσουμε. Σε ευχαριστούμε πολύ. Πολύ μου άρεσε το σκίτσο που έκανες στον Μ104. Αλήθεια χρησιμοποίησες κάποιο λογισμικό (πχ τύπου photoshop) ή το ζωγράφισες με το χέρι; Πολύ καλή απεικόνιση. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα