Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα! Η φίλη ενός συναδέλφου είναι φοιτήτρια στο τμήμα γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος, με μεγάλο ενθουσιασμό για την σχολή της. Στην αναζήτηση χριστουγεννιάτικου δώρου του πρότεινα μικροσκόπιο. Υπάρχει κάτι που να αξίζει σε λογική τιμή για μελέτη πετρωμάτων;

Ευχαριστώ 

static1.squarespace.com(1).png

www.star-surfing.com

• Απαντήσεις 115
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Για να μην βασανίζεστε, αφήστε το μικροσκόπιο στην άκρη και πάρτε μια ΚΑΛΉ λούπα 10x (δηλαδή Belomo ή Zeiss) και ένα γεωλογικό σφυρί Estwing. 

Μικροσκόπιο στο 3ο έτος, αν χρειαστεί. 

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis
  • Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, kkokkolis said:

Για να μην βασανίζεστε, αφήστε το μικροσκόπιο στην άκρη και πάρτε μια ΚΑΛΉ λούπα 10x (δηλαδή Belomo ή Zeiss) και ένα γεωλογικό σφυρί Eschenbach. 

Μικροσκόπιο στο 3ο έτος, αν χρειαστεί. 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Γεωλογικό σφυρί παρήγγειλε από Αμερική (θα του το φέρουν). Για μικροσκόπιο έβλεπε μεχρι 100 ευρω.

Όσο για την λούπα αυτή ας πούμε; https://belomostore.com/belomo-10x-triplet-loupe.html

static1.squarespace.com(1).png

www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς.

Το είχα ψάξει πολύ πριν την πάρω, είναι η καλύτερη. Φακοί με τεχνολογία της Zeiss και Σοβιετικά μέταλλα. 

Το δικό μου σφυρί είναι αυτό: https://geoshop.gr/en/product/geological-hammer-estwing

Λάθος έγραψα Eschenbach (που φτιάχνει λούπες και αυτή), η σωστή μάρκα είναι Estwing.

Full tang, μονοκόμματο και πανίσχυρο. Έχω πάρει και 3-4 σμίλες από χρωματοπωλείο.

Γεωλογικό μικροσκόπιο με 100 ευρώ δεν βρίσκεις.

Χρειάζεται ένα στερεοσκοπικό με εύκαμπτο βραχίονα και χώρια φωτισμό (δακτύλιο και δια μέσου και dark field). 

Αν έχει και μηχάνημα για λεπτές τομές (για την κρυσταλλική δομή), τότε και ένα βιολογικό. 

Ας έχει τη λούπα και τα εργαλεία στο πεδίο και τα μικροσκόπια τα έχει η Σχολή.

Και μια Γεωλογική πυξίδα είναι χρήσιμη (εγώ δεν χρησιμοποιώ, καθώς δεν καταγράφω γεωλογικές δομές, αλλά για τους ειδικούς είναι βασική).

http://www.npesketzis.gr/npesketzis/server/more.asp?recid=228&pmode=PRODUCTS&lng=GR

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Και μια που μιλάμε για το πεδίο, να δομικοί λίθοι από τα τοπικά κροκαλοπαγή πέτρώματα του Συνεβρού Αχαΐας που συνάντησα το ΣΚ. Ο ένας περιέχει απολιθωμένα κοράλλια. 

Αυτά δεν τα παίρνεις στο εργαστήριο, τα παρατηρείς in situ. IMG_20241117_102046.thumb.jpg.82a607fd108a649bf11324ca222cd054.jpgIMG_20241117_090124.thumb.jpg.ee3dc9cd85c768b4ce7fd8487b6688cb.jpg

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα έχω έναν φίλο αστροφωτογράφο, που είναι και χομπίστας "σκαφτιάς". Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες για την μακροσκοπία  έχω μπει στην πρίζα, να αγοράσω κάτι για να ασχοληθώ στο σπίτι, και πάνω στην κουβέντα ανέφερα την ερώτηση για την βοήθεια προς τον "Erisian". Και μου έστειλε αυτό το μήνυμα.

<<Η Ελλάδα είναι αρκετά πλούσια σε ορυκτά (όχι για εκμετάλλευση εμπορική, κυρίως για συλλεκτική) με τον ακριβή αριθμό να κυμαίνεται περίπου στα 1020 (τελευταία επίσημη καταμέτρηση πριν από 2 χρόνια) και 49 TL (Type Locality) τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 85% από αυτά τα ορυκτά είναι σε μέγεθος micromount το οποίο σημαίνει κρύσταλλοι από 2 χιλιοστά και κάτω και το 75% από αυτά βρίσκονται μόνο σε υπόγειες εκσκαφές (γαλαρίες ορυχείων) όπως στο Λαύριο... Από τα υπόλοιπα ένα 50% από αυτά μπορεί κανείς να τα δεί μόνο με SEM (scanning electron microscope) και μόνο σε λεπτές τομές, τα ορυκτά που μπορούν να βγουν σε μεγάλους κρυστάλλους στην Ελλάδα είναι κυρίως κάποια πυριτικά όπως οι χαλαζίες  ή κάποια άλλα όπως οι Ασβεστίτες, και τα δύο αυτά βρίσκονται με επιφανειακή έρευνα και υπάρχουν σχεδόν παντού...

Ένα γεωλογικό σφυρί είναι προφανώς μία άριστη συμβουλή για έναν νέο φοιτητή γεωλογίας και υπάρχουν πολύ καλά και φτηνά (40-80 Ευρώ) καθώς και μία Λούπα (με 40 Ευρώ υπάρχουν τέλειες στα καταστήματα κοσμηματοποιίας  για το πεδίο για να μπορεί να κάνει μία αρχική εκτίμηση των κρυστάλλων ή των ορυκτών που μπορεί να βρει στο πεδίο, από εκεί και πέρα όμως θα χρειαστεί σίγουρα ένα στερεοσκόπιο με μία μεγέθυνση από 5-60χ περίπου καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσει πολλά ορυκτά, πχ : Κυπρίτη από Σιδηροπυρίτη στο Λαύριο , ή από την άλλη Ολιβενίτη από Αγαρδίτη ή Μιξύτη (επίσης στο Λαύριο) και πάρα μα πάρα πολλά ακόμα, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν εξαιρετικά καλά και φθηνά στερεοσκόπια όπως αυτό που έχω εγώ (από την Κίνα) με 350-450 Ευρώ, είναι πολύ αξιόπιστα πλέον και θα του βγάλουν πολλά χρόνια χαράς (εγώ του έχω ρουφήξει το αίμα του συγκεκριμένου με καθημερινή χρήση και είμαι τρελά ευχαριστημένος τα τελευταία δύο χρόνια). Από εκεί και πέρα προφανώς θα πρέπει να μπουν προτεραιότητες στα έξοδα ενός φοιτητή και της οικογένειάς του καθώς σε κανέναν δεν τρέχουν από τα μπατζάκια τα λεφτά, αλλά ένα στερεοσκόπιο θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από ένα γεωλογικό σφυρί που με τα μισά λεφτά μπορείς να πάρεις μία βαριά και ένα καλέμι... Θα βοηθήσει τόσο στην μελέτη όσο και στην έναρξη μιας σωστής συλλογής systematics από τον Ελλαδικό χώρο ή και από το εξωτερικό. Τέλος ασχολούμαι πολλά χρόνια με την γεωλογία και την παλαιοντολογία σαν χόμπι και στο θέμα της συλλογής, της φωτογράφησης αλλά και της εξερεύνησης του πεδίου αλλά και της τρισδιάστατης χαρτογράφησης μπορώ να την βοηθήσω πάρα πολύ την κοπέλα, όχι μόνο αυτό αλλά μπορώ να της χαρίσω και μερικά ορυκτά από την Ελλάδα για να ξεκινήσει μία συλλογή αναφοράς, τέλος όποιον τον ενδιαφέρει μπορεί να δει και το site μου με τις φωτογραφίες της συλλογής μου όπου οι περισσότερες είναι με ένα σύστημα το οποίο έχω φτιάξει μόνος μου...>> www.worldmineralphotography.com 

Καθαρούς Ουρανούς

Ιάκωβος Στρίκης

+30 699-8470769

• Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Πολύ ωραίες φωτογραφίες και εντυπωσιακή συλλογή. 

Μήπως μπορεί ο κος Στρίκης να μας δώσει τις προδιαγραφές ενός στερεοσκοπικού για γεωλογική χρήση; Και μιας προτεινόμενης κάμερας για τα μικροδείγματα; Ή και μοντέλα που προτείνει; 

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε στο τηλέφωνο που έχει στο τέλος μου εξήγησε όποιος θέλει βοήθεια  σε οτι μπορεί με χαρά του.

Μετά τις 10 π.μ.

• Ευχαριστώ 1

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Μια που αναφέρθηκε η λούπα, να πω πάλι πως αυτά τα μικρά διαμαντάκια που είναι μικροσκοπικά και πανάλαφρα, προσφέρουν ατελείωτη ευχαρίστηση στο πεδίο. 

Το Zeiss 6x18T* έχει μεγέθυνση 8x στα 30cm (και διπλή χρήση, όπως τα Papilio, αλλά μονοσκοπικά). 

H Belomo/Zeiss δίνει 10x στα 28mm απόσταση, με πεδίο 17mm. 

Το vintage θαύμα Seibert Emoscop (οπτικός της Leica και της Minox ο Seibert), δίνει μεγεθύνσεις 5, 10, 15 και 25-30x. Και κάνει boost τα κιάλια 2.5x, αν υπάρχει τρόπος να προσαρμοστεί στον προσοφθάλμιο. Ο 10x φακός προσαρμόζεται εύκολα στην κάμερα κινητού για macro. 

Και το Docter (πρώην Carl Zeiss Jena) 8x21 που κουβαλούσα πριν το Zeiss δίνει μέχρι 20x με +10 διοπτρίες στα 11mm. 

Αυτά χρησιμοποιούνται περισσότερο από κάθε μικροσκόπιο, επειδή μπορείς να τα έχεις πρόχειρα μαζί σου. 

IMG_20241120_202450.thumb.jpg.891b786edd497eb541732a469b894b9e.jpg

IMG_20241120_203425.thumb.jpg.82744e3730b10aca42c475263714c047.jpg

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αυτό είναι 12-24-36x, για ειδικές εφαρμογές. 10x είναι το standard. 

Η Belomo είναι Zeiss. Το σχέδιο είναι της Carl Zeiss Jena των Ανατολικών χωρών. Το εργοστάσιο φτιάχτηκε από την Zeiss με τεχνογνωσία Zeiss και η συνεργασία συνεχίστηκε μέχρι το 2021. 

Στη Γερμανία την CZJ διαδέχτηκε η Docter. 

Αυτά τα προϊόντα έχουν την ποιότητα Zeiss, κυκλοφορούν και παλαιότερα μοντέλα της Zeiss, σε χαμηλότερη τιμή. 

• Ευχαριστώ 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
On 14/11/2024 at 8:23 ΠΜ, kkokkolis said:

Και να ένα από τα προβλήματα αυτών των φθηνών Bresser, Konus κλπ. 

Δεν χρησιμοποιούν τα τυποποιημένα μεγέθη και δεν είναι ούτε προσαρμόσιμα, ούτε προεκτάσιμα. 

Ο δακτύλιος της βάσης είναι μικρός για το Nikon. 

Έτσι όπως κάθεται, εστιάζει στα 7-12x μόνο. 

IMG_20241114_081954.thumb.jpg.d5f323b8d7b7af72ad25afda6f375eae.jpg

Από την άλλη, ορισμένα πράγματα προορίζονται για συναρμογή, έστω και αν χρειαστεί λίγο χτύπημα με το σφυρί του πεπρωμένου. 

Δε ξέρω αν κάνει αυτή η βάση που έχουν σε black friday.

Φαίνεται στιβαρή αλλά εξακολουθεί να είναι ακριβούτσικη και μετά την έκπτωση:

https://www.astroshop.eu/pillar-stands/motic-fbled-stand-large-stage-with-head-and-illumination/p,48174?_gl=1*2gs21*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMIr5327sjviQMVAY2DBx3iRS24EAAYASAAEgJeNvD_BwE

Μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα της βάσης, χρησιμοποιώ την κεφαλή στο χέρι, όπως τα Papilio, αλλά με κοντινότερη εστίαση τα αντικείμενα φαίνονται 5 φορές μεγαλύτερα. 

Στη βιτρίνα με τα ορυκτά, τα πράγματα είναι απλά και ξεκούραστα. Η βιτρίνα λειτουργεί ως βάση, τα parfocal rings εστιάζουν και τον φωτισμό αναλαμβάνει ένας Nitecore. 

IMG_20241124_183210.thumb.jpg.949aed295cf78a8439d4432f91392734.jpg

Έχουμε RGB και UV φωτισμό και τέλεια είδωλα. 

IMG_20241124_183336.thumb.jpg.b93665e3f2b18602855409b329c0dde0.jpg

Χρόνια διαβάζω για το Bausch & Lomb Zoomset πως χρησιμοποιείται έτσι. Επιτέλους μπορώ πλέον και εγώ. Το έκανα με το Zeiss 6x18T και το Docter 8x21, αλλά τώρα έχω στερεοσκοπική εικόνα, μεγάλο πεδίο, μεγάλο eye relief, ευέλικτες μεγεθύνσεις, δυνατότητα για webcam, τα πάντα. 

Εδώ πάει ο Μωάμεθ στο βουνό και  όχι το βουνό στον Μωάμεθ.

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Υπάρχει και αυτό το site, όπου υπάρχουν και μηχανικοί βραχίονες (οι οποίοι απαιτούν βίδωμα σε πάγκο εργασίας όμως).

Το συγκεκριμένο κοστίζει 250 ευρώ με την κεφαλή

Το πρόβλημα είναι πως δεν δηλώνεται η διάμετρος του δακτυλίου που υποδέχεται την κεφαλή.

Το ερασιτεχνικό Bresser έχει στενότερη διάμετρο.

Το επαγγελματικό Nikon έχει μια τυποποιημένη διάμετρο (δεν τη μέτρησα) και ο επαγγελματίας που μου το πούλησε άλλαζε κεφαλές και βάσεις κατά το δοκούν.

Αυτό όμως, ποια διάμετρο έχει;

Σκέπτομαι να χρησιμοποιήσω το Nikon με την βάση του Bresser (όπου στέκεται ψηλότερα από όσο πρέπει και δεν ασφαλίζει), μόνο σε χαμηλές μεγεθύνσεις, οι οποίες είναι και εκείνες που με ενδιαφέρουν.

us_SMXWJ3.5X-90XTS01V0_original_img-v4_stereo-microscope-m100-1.2.thumb.jpg.5d1f21714cbc61a8765c27c96b0d902b.jpg

https://eur.vevor.com/stereo-microscope-c_11070/3-5x-90x-zoom-trinocular-stereo-microscope-with-table-pillar-stand-p_010559904386

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης