vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2024 (επεξεργάστηκε) 8 minutes ago, fotodektis said: Καλημέρα Βαγγέλη! Από την φωτογραφία σου βλέπω αρκετό χώρο μεταξύ φακών και κινητού. Ίσως να με ξεγελάει και η προοπτική βέβαια.Έχεις μετρήσει πόση είναι η μέγιστη απόσταση μεταξύ φακών και τράπεζας? Μπορεί να μετακινηθεί η τράπεζα προς τα κάτω για να αφήσει πιο πολύ χώρο? Νόμιζα ότι μόνο λεπτά δείγματα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τους αντικειμενικούς φακούς. Εννοείται και κατεβαίνει η τράπεζα. Εξάλλου με αυτή την κατακόρυφη κίνηση της επιτυγχάνεται η εστίαση. Δε το έχω μετρήσει αλλά θα δω και θα σου πω. Μπορείς να βάλεις ''μεγαλύτερα'' δείγματα, αλλά αν δεν είναι επίπεδα πάνω πάνω όπως το κινητό θα εστιάζεις κάθε φορά σε άλλο σημείο του τρισδιάστατου αντικειμένου. Αυτό συμβαίνει ακόμη π.χ. και στο κεφάλι μιας μύγας. Γενικά χρειάζεται λεπτότατες τομές. Αν επιθυμείς να παρατηρείς ολόκληρα έντομα πας σε στερεοσκοπικό όπως του @kkokkolis απλά εκεί θα έχεις μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση κάπου 45 με 60x. Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 23, 2024 ο vagkaf 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2024 Σωστά,έχει να κάνει με το βάθος πεδίου που είναι πολύ μικρό. Για αυτό πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο επίπεδο το δείγμα,για να εστιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνεια. Όπως στη φωτογραφία πας από την close-up στην macro,αυξάνοντας τη μεγέθυνση με διαφορετικό εξοπλισμό,έτσι και εδώ στη μικροσκοπία πας με διαφορετικό εξοπλισμό σε διαφορετικού τύπου και μεγέθους μεγέθυνση. Και τα στερεοσκόπια πάντως είναι πολύ χρήσιμα και σου αποκαλύπτουν έναν 3D μικρόκοσμο στις χαμηλές μεγεθύνσεις. Ξεκινάς από λούπες,προχωράς στα μικρά φορητά μικροσκόπια χειρός,στη συνέχεια στα στερεοσκόπια και καταλήγεις ως ερασιτέχνης στα βιολογικά διοφθάλμια ή μονόφθαλμια. Μετά έχουν σειρά τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια που είναι για ειδική χρήση κυρίως ερευνητική. Και ιδιαίτερα πρακτική συμπληρωματική χρήση έχουν τα μικρά και πανάλαφρα ψηφιακά μικροσκόπια,που είναι και τα πιο φορητά.Και δεν έχουν και τον περιορισμό των διαστάσεων των δειγμάτων. Αν δεν έχω κάνει λάθος,αυτός είναι χοντρικά ο κόσμος των μικροσκοπίων. 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2024 On 23/12/2024 at 7:56 ΠΜ, fotodektis said: Καλημέρα Βαγγέλη! Από την φωτογραφία σου βλέπω αρκετό χώρο μεταξύ φακών και κινητού. Ίσως να με ξεγελάει και η προοπτική βέβαια.Έχεις μετρήσει πόση είναι η μέγιστη απόσταση μεταξύ φακών και τράπεζας? Μπορεί να μετακινηθεί η τράπεζα προς τα κάτω για να αφήσει πιο πολύ χώρο? Νόμιζα ότι μόνο λεπτά δείγματα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τους αντικειμενικούς φακούς. Καλημέρα και χρόνια πολλά! Περίπου 3,5 εκατοστά χώρος μεταξύ τράπεζας και του 4αρι φακού (του πιο κοντου σε μήκος) 1
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2024 Όσο μεγαλύτερη η μεγέθυνση, τόσο μικρότερη ή απόσταση εστίασης, αλλά και τόσο επιμηκέστερος ο φακός. Τα στερεοσκόπια έχουν μεγάλες αποστάσεις, ώστε να εργάζεται κάποιος με το δείγμα (ηλεκτροσυγκόληση, ανατομή, επισκευή ηλεκτρονικών, μετακίνηση δειγμάτων κλπ). 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Νερά της βροχής. Τροχοφόρο πρωτόζωο στα 400x και 600x. Κάπου στα 15μm μήκος έχει έτσι χονδρικά με βάση το Field of View. Δηλαδή αν διαιρέσεις ένα χιλιοστό σε 1000 ίσα κομμάτια, θα πιάνει τα 15 σε μήκος 🤯 Και έχει και όργανα κανονικά. 20241226_133240.mp4 20241226_133626.mp4 2
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Επίσης αυτό τι μπορεί να είναι? Είχε μέσα του και κάτι πράσινα μπιλάκια. Δεν με βοήθησε το google lens. Είναι στα 400x 2
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Αν είναι χλωροπλάστες τα πράσινα οργανίδια, πρόκειται μάλλον για άλγη. Τέτοιο σχήμα έχει η Sphacelaria reticulata, επί παραδείγματι. Και το πρωτόζωο είναι τριχοφόρο. Αλλιώς, αν είναι τροχοφόρο, πρέπει να μας πεις και τη μάρκα! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 (επεξεργάστηκε) 1 hour ago, kkokkolis said: Αν είναι χλωροπλάστες τα πράσινα οργανίδια, πρόκειται μάλλον για άλγη. Τέτοιο σχήμα έχει η Sphacelaria reticulata, επί παραδείγματι. Και το πρωτόζωο είναι τριχοφόρο. Αλλιώς, αν είναι τροχοφόρο, πρέπει να μας πεις και τη μάρκα! Κι όμως ναι μεν είναι βλεφαρίδες, αλλά έτσι λέγονται λόγω του ότι μοιάζουν με τροχό όπως τις κινεί. Rotifers also known as wheel animals. Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 26, 2024 ο vagkaf 1 2
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2024 Ε, αυτό δεν το γνώριζα. Συνέχισε να μας δείχνεις, έχει ενδιαφέρον. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2024 (επεξεργάστηκε) Εδώ εικάζω πως βρήκα ευγλήνη δίπλα σε ένα πρωτόζωο (400x). Οι χλωροπλάστες κινούνταν! Πρέπει να βρω υδρόβιο φυτό Βαλλισνερία από ενυδρείο. Διάβασα ότι είναι το καταλληλότερο για παρατήρηση χλωροπλαστών. Έχει στα pet shops. Ήταν σε σταγόνα από βρύα μετά τη βροχή. Μέγεθος κάθε χλωροπλάστη-σφαιριδίου: 4-6 μm Πηγή ενέργειας χλωροπλαστών, Ήλιος Διάμετρος 1.500.000 km η αλλιώς 1.500.000.000.000.000.000 μm 😂 (Φώτο afocal από ED80 + Pentax XW 10mm, κάπου τον Αύγουστο) Τα συγκεκριμένα πρωτόζωα σαν αυτό δίπλα στην ευγλήνη μοιάζουν με pacman και ακομη προσπαθώ να καταλάβω ποιο είδος είναι. Κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα σε τυχαίες τροχιές. Παραθέτω ένα πανοραμικό βίντεο στα 100x που φαίνεται η κίνηση τους. Λεπτομέρειες φαινόταν στα 400x, πάνω σε λεπτό στρώμα υγρού αλλιώς μια ήταν εστιασμένα μια αφεστιασμενα λόγω του ότι κολυμπούσαν και κατακόρυφα. 20241226_125622.mp4 Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 27, 2024 ο vagkaf 1
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2024 Το πράσινο έχει μεταμέρεια και δεν έχει μαστίγιο όπως η Euglena. Αποτελείται από 4 κύτταρα. Μάλλον είναι φύκος, ίσως Hyalotheca. Το πρωτόζωο έχει πολύ γενικό σχήμα. Τρέχα- γύρευε. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2024 (επεξεργάστηκε) 30 minutes ago, kkokkolis said: Το πράσινο έχει μεταμέρεια και δεν έχει μαστίγιο όπως η Euglena. Αποτελείται από 4 κύτταρα. Μάλλον είναι φύκος, ίσως Hyalotheca. Το πρωτόζωο έχει πολύ γενικό σχήμα. Τρέχα- γύρευε. Ισχύει τώρα που το είδα μάλλον δεν είναι ευγλήνη. Παρακάτω το αντίστοιχο βίντεο που έβγαλα τη φώτο. 20241226_123253.mp4 Και ακομη ένα βίντεο με αμέτρητα βακτήρια να κινούνται. Είναι οι μικρές κουκίδες. Κάποια ήδη είχαν αρχίσει να σχηματίζουν αλυσίδες. Είναι μικρές κουκίδες στα 600x οπότε αντιλαμβανεστε για τι μέγεθος μιλάμε. Μονοψήφια μικρόμετρα. Στο βίντεο φαίνονται σαν τελίτσες αν δε ζουμάρετε. Εδώ και αν είναι τρέχα γύρευε.. Πρέπει να δοκιμάσω το dark field patch stop filter. Ειναι αντίστοιχο με το φαινόμενο που φαίνονται τα σωματίδια σκόνης να αιωρούνται σε σκοτεινό δωμάτιο με αχτίδα φωτός να περνά από το παράθυρο. Μαύρο φόντο δηλαδή με φωτεινά τα βακτήρια. 20241226_125331.mp4 Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 27, 2024 ο vagkaf 2
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2024 (επεξεργάστηκε) Φτερό από μυγάκι στα 400x Πήρα νυστεράκι για μικροτόμηση. Κύτταρα φλούδας μπανάνας στα 400x και 600x Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 29, 2024 ο vagkaf 2
fotodektis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2024 Βαγγέλη καλημέρα! Τον μικροτόμο τον δοκίμασες; Έχει πολύ μεγάλη διαφορά τιμής από τους επώνυμους. Με ενδιαφέρει αν αξίζει τελικά η ποιότητά του να πάρω 2 (ο ένας πάει για δώρο). Αλλιώς νυστέρι-έχω ήδη μια κασετίνα με διάφορα λεπτά και κοφτερά νυστέρια,σαν αυτό που έχεις στη φωτογραφία. 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2024 20 hours ago, fotodektis said: Βαγγέλη καλημέρα! Τον μικροτόμο τον δοκίμασες; Έχει πολύ μεγάλη διαφορά τιμής από τους επώνυμους. Με ενδιαφέρει αν αξίζει τελικά η ποιότητά του να πάρω 2 (ο ένας πάει για δώρο). Αλλιώς νυστέρι-έχω ήδη μια κασετίνα με διάφορα λεπτά και κοφτερά νυστέρια,σαν αυτό που έχεις στη φωτογραφία. Κώστα καλησπέρα, Δεν τον έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά δεν είναι και τέλειας ποιότητας. Φαίνεται όμως οκ για 10 ευρώ. Γραμμή μπλε στύλο σε post-it, στα 100x. Δεν είναι και τόσο ομαλή όσο φαίνεται με γυμνό μάτι. Το μελάνι από τη μπίλια προσκολλάται ανάλογα με τη φορά που έχουν οι ίνες στο χαρτάκι. 2
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2024 (επεξεργάστηκε) Κώστα σε συνέχεια του παραπάνω, τον μικροτόμο δεν τον έχω χρησιμοποιήσει, διότι το νυστέρι κάνει πολύ καλή δουλειά ειδικά σε φρούτα που έχω δοκιμάσει εως τώρα. Σήμερα έμαθα πριν καν το αναζητήσω, απλά με την παρατήρηση, ότι ακόμη και οι φλούδες των καρπών έχουν στόματα. Φλούδα από ρόδι στα 400x και 600x Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 29, 2024 ο vagkaf 2
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2024 (επεξεργάστηκε) Ε λοιπόν ειναι απίστευτο το τι μπορείς να δεις με ένα όργανο των 290 ευρώ εν έτη 2024. Όταν δαπανώνται πολύ μεγαλύτερα ποσά για ένα κινητό τηλέφωνο (με προγραμματισμένη επίτηδες ημερομηνία λήξης για απαξίωση και αγορά ξανά- φαύλος κύκλος οικονομικής ποδηγέτησης). Ενώ τα οπτικά έχουν ασυναγώνιστο lifespan με τη σωστή συντήρηση. Παντού λένε για το μπλέ του μεθυλενίου το οποίο ακόμη δεν έχω πάρει. Έχω όμως ένα μικρό βαζάκι μπλέ μελάνι πένας Pelican και είπα γιατί όχι να μη δοκιμάσω με αυτό. Έξυσα με μια οδοντογλυφίδα το εσωτερικό από το μάγουλο μου και λίγο τη γλώσσα. Έπειτα χτύπησα την οδοντογλυφιδα πάνω στην πλάκα 3-4 φορές. Έσταξα μια σταγόνα μελάνι και μια νερό και κάλυψα με καλυπτρίδα. Με ένα χαρτάκι υγείας και τη μύτη του, απορρόφησα το περίσσιο υγρό ώστε να μην επιπλέει η καλυπτρίδα και κινείται και τόσο ώστε να πατήσει καλά. Και ορίστε, διάλεξα το καλύτερο και πιο ατσαλάκωτο επιθηλιακό κύτταρο στα 400x και 600x. Απίστευτες λεπτομέρειες με εμφανή πυρήνα. Το μελάνι 400x 600x Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 29, 2024 ο vagkaf 2
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 Ιστός από στήθος κοτόπουλο (οριζόντια τομή) πριν μπει στο φούρνο στα 100x 1
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 (επεξεργάστηκε) Μυϊκές ίνες δηλαδή, άλυσσοι ακτίνης και μυοσίνης. Τα μικροσκόπιά μας παρατηρούν διαφορετικές γωνιές του είναι και του γίγνεσθαι. Το επεξεργάστηκε Δεκέμβριος 30, 2024 ο kkokkolis Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 6 hours ago, kkokkolis said: Μυϊκές ίνες δηλαδή, άλυσσοι ακτίνης και μυοσίνης. Τα μικροσκόπιά μας παρατηρούν διαφορετικές γωνιές του είναι και του γίγνεσθαι. Κέρμα είναι?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2024 "Κέρμα" Kinder Έκπληξη, ο Καίσαρ του Αστερίx. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 (επεξεργάστηκε) On 16/12/2024 at 11:33 ΜΜ, kkokkolis said: Τόσα χρόνια με τις εύκαιρες και εύχρηστες κάμερες των κινητών (στο Zoom και με τούνελ ή βινιετάρισμα), έχω ξεχάσει τη συμπεριφορά των compact στο προσοφθάλμιο του μικροσκοπίου. Η Sony Τ700 που ήταν η αγαπημένη μου επί χρόνια, δεν θυμάμαι να δίνει αποτέλεσμα. Αλλά έχω δύο ωραία παλιά κομμάτια (2014) να δοκιμάσω. Οι Sony QX30 και QX100. Η πρώτη με τεράστιο Zoom 30x δεν έχει καλή νυκτερινή λειτουργία, αλλά μου έλυσε το πρόβλημα επίγειας αποτύπωσης σε μεγάλη απόσταση. Η δεύτερη, με φακό Zeiss, που έχει και καλό macro, θα μπορούσε. Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή άραγε που ξέθαψα μπορεί να μπει σε αντάπτορα κινητού? Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 6 ο vagkaf
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Και εγώ έχω την Τ700. Έχουν σχήμα κινητού, οπότε μπαίνουν στους αντάπτορες, αλλά έχουν κατώτερες κάμερες από των σημερινών κινητών. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 1 hour ago, kkokkolis said: Και εγώ έχω την Τ700. Έχουν σχήμα κινητού, οπότε μπαίνουν στους αντάπτορες, αλλά έχουν κατώτερες κάμερες από των σημερινών κινητών. Αθροιστικά των καμερών του κινητού? Γιατί έχουν πλέον 3+ κάμερες τα κινητά.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Μόνο η κύρια μπορεί να πάρει μέσα από προσοφθάλμιο και μάλιστα με Zoom. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα