Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Το σωληνωτό ατσάλι υπερτερεί του αλουμινίου τετράπλευρης διατομής, από πλευράς κραδασμών. Αν εξαιρέσουμε τη γεωμετρία, το αλουμίνιο πρέπει να είναι 1.5-3 φορές παχύτερο του ατσαλιού για να έχει την ίδια απόδοση. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται κράμματα αλουμινίου-χαλκού (ντουραλουμίνιο). 

Η Porta, όπως λέει και το όνομά της, εστιάζει στη φορητότητα και όχι στην ακαμψία. Εκεί προτιμώνται το αλουμίνιο, τα ανθρακονήματα και άλλες εξωτικές λύσεις. 

Είναι σχετικά ακριβή λόγω Ιαπωνικής προέλευσης. 

Εγώ χρησιμοποιώ (όταν διαπιστώνω πρόβλημα) αποσβεστήρες κραδασμών της Meade ή άλλους που έφτιαξα μόνος μου. Τους χρησιμοποιώ και στο Seestar, όταν έχω αεράκι.

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis
  • Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βαγγέλη καλησπέρα!

Αφού την πήρες 270€ δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή,είχα υπ'όψιν μου αυτή την τιμή:

https://planitario.gr/gr/stiriksi-vixen-porta-mount-ii-altaz-ki.html

Και πάλι αν έχει έχει μη στιβαρό τρίποδο,έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και όχι καλό value for money,εκτός αν αλλαχθεί το τρίποδο.

Σκεφτόμουν να πάρω μια σαν τη δικιά σου για την ευχρηστία της κεφαλής,όμως αν δεν είναι ανάλογα στιβαρό και το τρίποδο,δεν με ωφελεί ειδικά αν φορτωθεί βαρύς προσοφθάλμιος όπως ο Meade 5000,30mm 82o, σχεδόν ~1.3 kgr συν τα ~3 kgr του 102/500 και τις συνεπαγόμενς ροπές...

Η ΑΖ-3 που έχω είναι πολύ στιβαρή-σαν βράχος και στο τρίποδο,στη μισή σχεδόν τιμή της Vixen.

Έχει την δυσχρηστία του να σφίγγεις και ξεσφίγγεις την κεντρική βίδα με κλειδί υδραυλικού,καθώς αλλάζει η γωνία θέασης,αλλά και αυτό βολεύεται με αντίβαρα σε ιδιοκατασκευή και χαλάρωση μια και καλή της κεντρικής βίδας,όπως και του κοχλία μικρομετρικών κινήσεων-άχρηστο για μένα.

Ήταν πάντως ένα μικρό σοκ αυτό που μόλις έμαθα για το τρίποδο της Vixen!

Οπότε δεν αλλάζω την ΑΖ-3,ίσως αργότερα μόνο την κεφαλή της.

Ευχαριστώ Βαγγέλη για την πολύ χρήσιμη πληροφορία που έδωσες! 👍

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

2 hours ago, fotodektis said:

Έχει την δυσχρηστία του να σφίγγεις και ξεσφίγγεις την κεντρική βίδα με κλειδί υδραυλικού,καθώς αλλάζει η γωνία θέασης,αλλά και αυτό βολεύεται με αντίβαρα σε ιδιοκατασκευή και χαλάρωση μια και καλή της κεντρικής βίδας,όπως και του κοχλία μικρομετρικών κινήσεων-άχρηστο για μένα.

Λύση στο γνωστό αυτό πρόβλημα της ΑΖ3 αποτελεί η αντικατάσταση του παξιμαδιού ασφαλείας (nyloc nut) της κεντρικής βίδας. Το καινούργιο παξιμάδι θέλει σταδιακό σφίξιμο μέχρι να βρεις το ιδανικό σημείο, όπου δηλαδή το τηλεσκόπιο δεν θα ολισθαίνει από το βάρος του εξοπλισμού ακόμα και κοντά στο ζενίθ αλλά παράλληλα θα μπορείς να αλλάζεις την γωνία θέασης με σχετική άνεση. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να ξεσφίξεις το παξιμάδι, καλό είναι να το αλλάξεις και να χρησιμοποιήσεις καινούργιο γιατί χάνει την ιδιότητα του κλειδώματος. Αν το παξιμάδι τοποθετηθεί σωστά τότε και η μικρομετρική κίνηση λειτουργεί με ακρίβεια. 

image.png.6263e28fdb6cb2b5c2afd773d012557e.png

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
  • Ευχαριστώ 1

Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση του nyloc nut!

Αναρωτιέμαι όμως αν μπορεί να δουλέψει και με βαριά προσοφθάλμια,ειδικά με τα 2",30-31mm,82o (Nagler,ES,Meade 5000),ή ακόμα χειρότερα με το θηρίο ES 30mm,100o.

Έτσι βάζοντας έναν φακό με βάρος π.χ. 1-1.3 kgr το τηλεσκόπιο γέρνει προς τα πίσω τόσο,που δεν το κρατάει μια μερικώς χαλαρωμένη βίδα.

Χρειάζεται ισορρόπηση με κατάλληλα αντίβαρα που θα τοποθετηθούν στη βάση της ΑΖ-3.

Με την ισορρόπηση μπορεί να λειτουργήσει το τηλεσκόπιο άνετα σαν απλό dob,χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερα σφιξίματα σε βίδες.

Εκτός αν η λύση της nyloc nut καλύπτει επαρκώς και αυτήν την δύσκολη περίπτωση,δεν γνωρίζω.

Εδώ κάποιες λύσεις:

https://www.spacegazer.com/az-3-mount-mod

https://www.iceinspace.com.au/forum/showthread.php?t=107099

https://stargazerslounge.com/topic/222894-az3-saddle-and-counterweight-mod/

post-218761-14074268751051.jpg.a36e6b66403560adf330daf09a310089.jpg

az3-5.jpg.5f664aa61969e8a911fc55cc93799029.jpg

altaz_mod-1.thumb.jpg.7af89955d7bfae3943531ea70c5b9e1e.jpg

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης