kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 (μην τους πει οτι σε ενοχλει απλα και δεν μπορεις να δεις... μπορεις να τους πεις κανεις καποια ερευνα --οτι θες πες--) αυτο με την ερευνα το εκανα εγω το καλοκαιρι και επιασε στην περιπτωση μου. ειχα ενα γειτονα που το αναβε ενα προβολεα και φωτιζε ολοκληρη την περιοχη. ενα βραδυ που μου εσπασε τα νευρα κατα την φωτογραφιση πηγα και τους ειπα αν γινεται να σβησουν τον προβολεα γιατι κανω κατι μελετες με το τηλεσκοπιο και το φως ενοχλει. απο τοτε οσυγκεκριμενος προβολεας οχι μονο δεν ξαναναψε αλλα και πριν μερικες ημερες ειδα οτι αλλαξε και θεση Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Παιδιά ευχαριστώ για τις συμβουλές. Ξεκίνησα να εφαρμόζω πράγματα. Βασίλη συμφωνώ. Δεν θέλω να πάω για φασαρίες, σπάνια κερδίζω κάτι σε ανάλογες περιπτώσεις. Από την μία θέλει ηρεμία. Απλά ένας τσαμπουκάς μέσα μου, χρειάζεται για να με παρακινεί. Και ισχύει ιδιαίτερα εδώ, αυτό που λέει ο Γιώργος για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν ξέρεις ποιος στηρίζεται σε ποιόν ώστε να λειτουργεί αυθαίρετα. Λοιπόν 1ο βήμα: Ήρθα σε επαφή με τον υπεύθυνο. Δεν είναι ο ιδιοκτήτης. Ανήκει σε εταιρία. Ευγενικός με κάλεσε για καφέ για να τα πούμε από κοντά, πιστεύει ότι είμαι ανταγωνιστής μάλλον. Δεν είναι το άτομο που ακούει για μια ακόμη τουριστική πτυχή και δεν βλέπει κέρδος σε αυτό. Ούτε συζητά να μην φωτίζεται το κτήριο. Αντίθετα πιστεύει ότι το κέρδος θα έρθει εάν διακρίνονται από μακριά. Το υποστήριξε λέγοντας ότι έχουν δαπανήσει 30.000 για τον φωτισμό του κτηρίου. Προβληματίζομαι η αλήθεια είναι να εμφανιστώ άμεσα, λόγω του ότι είναι κλειστή κοινωνία και δεν έχω χειριστεί ανάλογες περιπτώσεις. Πρέπει να κάνω βήματα το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι θα (-και πρέπει να-) τα καταφέρω. Με βοηθά η σκέψη ότι αυτό ίσως είναι μόνο η αρχή και κάποιος άλλος αύριο αντιγράψει την ιδέα του πρώτου. Ήδη κάποιο μικρότερης έντασης φαινόμενο υπάρχει σε ξενώνα στην Μακρινίτσα. >> (υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ίδια με την ηχορύπανση) Οποιοδήποτε επιχείρημα είναι πολύτιμο. Έχει κάποιος κάτι σχετικό; Γνωρίζετε κάτι επ' αυτού; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 >> (υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ίδια με την ηχορύπανση) Οποιοδήποτε επιχείρημα είναι πολύτιμο. Έχει κάποιος κάτι σχετικό; Γνωρίζετε κάτι επ' αυτού;Υπαρχει νομοθετική ρυθμιση αλλα ενα χιλιομετρο μακριά δεν νομιζω οτι μπορεις να βρεις το δικιο σου. Η νομοθετικη ρυθμιση εχει να κανει οταν καποιος για χ-ψ λόγους σου χαλάει τις προσωπικες επιλογες και ελευθερία να κάνεις ότι θες στον προσωπικό σου χωρο. π.χ όταν ο γείτονας βάζει δυνατα μουσικη ακομα και τις ωρες που ΔΕΝ ειναι ώρες κοινής ησυχίας τοτε μπορεις να κουνηθείς νομικα γιατι αυτος ο γειτονας δεν σου επιτρέπει να εχεις την προσωπικές σου επιλογες και α ακους ή οχι ότι θες μεσα στο δικο σου σπίτι. Το ίδιο ισχύει και στο θεμα του φωτισμου, όταν ενας γείτονας σου φωτίζει το σπίτι, τον κήπο ή οτιδήποτε στου στερεί το δικαίωμα της προσωπικής σου εκφράσεις και ηρεμίας μεσα στον προσοπικό σου χωρο τότε εχεις το δικαίωμα να κινηθείς νομικα. Στην περιπτωση σου θεωρω οτι ειναι πολυ μακρια για να εφαρμόσεις αυτη την ρύθμιση του νόμου, αλλα... εαν περνάει δρόμος απο εκει κοντα... ισως να μπορέσεις κατι να κάνες αφου ο ΚΟΚ δεν επιτρέπει δυνατα φωτα κοντα σε δρόμο. ή αν εχεις κανενα γνωστο σου εκει διπλα που να τον ενοχλούν τα φωτα. ΥΣΡε παιδια δεν βγαζουμε Υπουργο κανεναν ερ. Αστρονομο να περασει κανενα νομοσχέδιο για την φωτορυπανση;;; ή κατι καλυτερο... ...Δεν φτιαχνουμε Κομμα και να κατεβουμε στις εκλογες --Αστρονομική Αναγέννηση-- ειμαι σίγουρος οτι θα τα καταφερουμε καλυτερα σε όλους τους τομής απο ολους αυτους που εχουμε τοσα χρονια. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Αντίθετα πιστεύει ότι το κέρδος θα έρθει εάν διακρίνονται από μακριά. Το υποστήριξε λέγοντας ότι έχουν δαπανήσει 30.000 για τον φωτισμό του κτηρίου.M@... σου λεει, αφου τόσο του στοιχισε όλος ο ηλεκτρολογικος εξοπλισμός (καλωδίωση, φωτιστικά σωματα, πινακες, διακοπτες κ.α) τα σωματα εξω αντε να πηγαν 1.000€. Any way...o ανθρωπος δεν εχει ιδεα πως να τραβίξει κοσμο και ανάβει φωτα μήπως τον δει κανεις... ΕΛΕΟΣ!!! Αντε να παει μείνει κανεις εκει φιλοξενούμενος και να μην μπορει να κοιμηθεί το βραδυ απο τον υπερφωτισμο του κτιριου! Εαν δεν καταφερεις τιποτα, κανε του αρνητική διαφήμιση... εδω εχουμε μετρα λιτότητας μισθοί κόβονται και αυτος τα σπαταλάει για να φωτίσει τον ουρανο. ή μπορεις να ζητήσεις απο φιλους σου να κλεισον δωματιο για 2 μερες αλλα απο την πρωτη βραδια να κανουν παράπονα για τον δυνατό φωτισμό και ηρθαν εδω για να αγναντεψουν την φυση και με αυτα τα φωτα δεν μπορουν να κανουν τιποτα, οποτε την επομενη μερα να φυγουν απο εκει να γραψουν αρνητικη κριτικη π.χ στο site ή οπου μπορουν. -Ελπιζω να μην γινομαι κακος, αλλα πραγματικα κατι τετοια ατομα τετοια θελουν!!Επισης εαν ζητήσεις απο φιλους να πανε εκει μπορουν να πανε σαν ορνιθολόγοι να παρατηρήσουν τα πτηνα της περιοχης... και μετα να κανουν Παράπονα οτι διωχνουν απο την περιοχη τα πτηνα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 ενας ενδιαφερον εξομοιωτης φωτορυπανσης http://www.britastro.org/dark-skies/simulator.html Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δυστυχώς οι εποχές δεν το επιτρέπουν να μιλάμε για φωτορύπανση (σε λίγο καιρό ίσως να μην επιτρέπουν να μιλάμε ούτε για ερασιτεχνική αστρονομία). Δεν παίρνω το μέρος του ξενοδόχου ούτε και κανενός που κάνει τέτοιες κινήσεις αλλά δυστυχώς έχουμε έρθει σε τέτοιο σημείο που η λέξη φωτορύπανση οπουδήποτε αναφερθεί τίνει να καταντήσει αυτός που την ξεστομίζει, τουλάχιστον γραφικός. Από την άλλη τώρα η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα όσο αφορά τη φωτορύπανση. Δόξα το Θεό μπορούμε σε 1-2 ώρες κατά μεσο όρο να είμαστε σε ένα ικανοποιητικό σκοτεινό μέρος. Οι Αμερικάνοι κάνουν πάααααρα πολλά χλμ για να βρεθούν σε ουρανούς που έχουμε εμείς δίπλα μας. Οι Ευρωπαίοι νιώθουν τυχεροί να πετύχουν ουρανό 5.5 mag. Καλό είναι να ευαισθητοποιηθούμε βέβαια για να μην καταντήσουμε κι εμείς έτσι αλλά θεωρώ ότι και να θέλουμε να φωτορυπάνουμε θα μας πάρει αρκετά χρόνια για να φτάσουμε πχ τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε παρατήρηση από το σπίτι στο χωριό μας, μπορούμε άνετα να πάμε λίγο πιο πέρα με το αυτοκίνητο και να στήσουμε. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 ή κατι καλυτερο... ...Δεν φτιαχνουμε Κομμα και να κατεβουμε στις εκλογες --Αστρονομική Αναγέννηση-- ειμαι σίγουρος οτι θα τα καταφερουμε καλυτερα σε όλους τους τομής απο ολους αυτους που εχουμε τοσα χρονια. Ναι ρε Βασίλη, να παίρνουμε 3.000 ψήφους στις εκλογές και να μαζεύονται και να μας πετάνε ψωμάκια σαν τον Λεβέντη. Εξάλλου, και όπως πάει το πράγμα οικονομικά, σε λίγο θα κάνουμε συσκότιση για λόγους οικονομίας και δεν θα έχουμε ζήτημα..... Δημήτρης
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Μανούσο Δημήτρη έχεις δίκιο σε ότι αφορά τις πόλεις. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι στην επαρχία μπορούμε να μιλάμε ακόμα για φωτορύπανση. Έφυγα από την Αθήνα και ένας από τους λόγους ήταν για να μπορώ να παρατηρώ από το σπίτι μου. Ακόμη και καθημερινά. Γιατί θα πρέπει να φορτώνω τώρα τον εξοπλισμό μου και να πηγαίνω πιο μακριά; Το Πήλιο έχει νυχτόβια πουλιά. Που τα ακούς την νύχτα. Και αηδόνια. Πολλά αηδόνια. Δίπλα από το σπίτι μου στα 10 μέτρα την άνοιξη το βράδυ, ακούω 4 μέσα στην ησυχία. Αυτή την άνοιξη είμαι σίγουρος ότι οι πελάτες του ξενοδοχείου και οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών δεν θα ξεκουραστούν απολαμβάνοντας το κελάηδημά τους. Γιατί γύρω από εκεί θα έχουν φύγει τα πάντα. Αν εγώ φορτώσω τον εξοπλισμό μου, τα αηδόνια γιατί θα πρέπει να κάνουν το ίδιο; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 ή κατι καλυτερο... ...Δεν φτιαχνουμε Κομμα και να κατεβουμε στις εκλογες --Αστρονομική Αναγέννηση-- ειμαι σίγουρος οτι θα τα καταφερουμε καλυτερα σε όλους τους τομής απο ολους αυτους που εχουμε τοσα χρονια. Ναι ρε Βασίλη, να παίρνουμε 3.000 ψήφους στις εκλογές και να μαζεύονται και να μας πετάνε ψωμάκια σαν τον Λεβέντη. Εξάλλου, και όπως πάει το πράγμα οικονομικά, σε λίγο θα κάνουμε συσκότιση για λόγους οικονομίας και δεν θα έχουμε ζήτημα.....Δημητρη μην τα παίρνεις τις μετρητής, Πιο πολυ επιστημονικής φαντασίας είναι παρα πραγματικότητα, το γνωρίζω οτι δεν προκειται να κανουμε τιποτα αλλα σε εναν τελειο κόσμο ισως να καναμε κατι... Μανούσο Δημήτρη έχεις δίκιο σε ότι αφορά τις πόλεις. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι στην επαρχία μπορούμε να μιλάμε ακόμα για φωτορύπανση. Έφυγα από την Αθήνα και ένας από τους λόγους ήταν για να μπορώ να παρατηρώ από το σπίτι μου. Ακόμη και καθημερινά. Γιατί θα πρέπει να φορτώνω τώρα τον εξοπλισμό μου και να πηγαίνω πιο μακριά; Το Πήλιο έχει νυχτόβια πουλιά. Που τα ακούς την νύχτα. Και αηδόνια. Πολλά αηδόνια. Δίπλα από το σπίτι μου στα 10 μέτρα την άνοιξη το βράδυ, ακούω 4 μέσα στην ησυχία. Αυτή την άνοιξη είμαι σίγουρος ότι οι πελάτες του ξενοδοχείου και οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών δεν θα ξεκουραστούν απολαμβάνοντας το κελάηδημά τους. Γιατί γύρω από εκεί θα έχουν φύγει τα πάντα. Αν εγώ φορτώσω τον εξοπλισμό μου, τα αηδόνια γιατί θα πρέπει να κάνουν το ίδιο;Ακριβως ετσι ειναι Κωνσταντινε, μπορει σε καποιον που δεν εχει συνηθίσει να ακουει την φυση να του ειναι αλλόκοτο αλλα πραγματικα ετσι ειναι.Καλα ο ξενοδοχος τι περιμενει, να πάει κοσμος στο ξενοδοχειο του για να δει το ξονοδοχειο του ή για να δει το όμορφο Πηλιο και την ομορφη φυση του;; Εκει στο Πηλιο δεν εχετε κανεναν πολιτισμικό σύλλογο ή Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος;;; Αν μπορεις κανε κοινες προσπάθειες με κάποιον σύλλογο!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Τις 2 τελευταίες ημέρες διάβασα και τις 30 σελίδες του θέματος εδώ. Διαπιστώσεις: Δεν μπορώ να πάρω πολλή βοήθεια από αυτές. Παρ’ όλο που είναι ένα θέμα 4 ετών, διάβασα πολλές καλές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Επίσης πολλές αντιπαραθέσεις, πολλά «θα κάνω αυτό ή το άλλο», ή «θα έπρεπε να γίνει κάτι», αλλά απουσιάζουν οι πρακτικές συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν τον ενοχλεί η φωτορύπανση. Ελάχιστα έγιναν ουσιαστικά στα 4 αυτά χρόνια. Έπεσαν πρακτικές προτάσεις από λίγους, αλλά τελικά η μόνη πρακτική κίνηση που κατέληγαν οι πολλοί, ήταν η εύκολη λύση της σφεντόνας. Αναρωτιέμαι, γιατί υπάρχουν τόσες πολλές απόψεις από την μια και τόσα ελάχιστα έχουν γίνει, για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Αξίζουν έπαινο οι εξαιρέσεις των λίγων που ξέφυγαν από το «θα έπρεπε, θα ήθελα» και έκαναν κάτι ουσιαστικό, είναι ελάχιστες όμως και χωράνε σε 1 σελίδα από τις 30. Μου άρεσε και το site http://www.darksky.gr Τι μου έμεινε σαν αίσθηση από όλο το διάβασμα; Υπάρχει πολλή απαισιοδοξία από όσους έχουν ενδιαφερθεί κατά καιρούς. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ακόμη στην Ελλάδα. Παντού υπάρχει διάχυτη η σκέψη - σιγά μην καταφέρουμε τίποτα. Υπάρχουν και εξαιρετικές ιδέες. Που δεν εφαρμόστηκαν. Γιατί; Ένα γνωμικό λέει: Αν δεν μπορείς να βάψεις τον κόσμο πράσινο, φόρα πράσινα γυαλιά. Μπορεί να μην δούμε τον ουρανό πάνω από τις πόλεις σκοτεινό, αλλά τα φώτα των απέναντι θα τα σβήσω. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Αναρωτιέμαι, γιατί υπάρχουν τόσες πολλές απόψεις από την μια και τόσα ελάχιστα έχουν γίνει, για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Για τον ίδιο λόγο που όλοι έχουμε να πούμε για την οικτρή οικονομική κατάσταση που έχουμε περιέλθει, αλλά όταν είναι να υψώσουμε έστω έναν ψίθυρο διαμαρτυρίας, κάνουμε τουμπεκί και καθόμαστε στ' αυγά μας. Συγγνώμη για το offtopic, αλλά αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημά σου, κατά τη γνώμη μου. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Νομίζω ότι δεν είσαι καθόλου offtopic. Μάλλον είσαι στην καρδιά του θέματος. Καλα ο ξενοδοχος τι περιμενει, να πάει κοσμος στο ξενοδοχειο του για να δει το ξονοδοχειο του ή για να δει το όμορφο Πηλιο και την ομορφη φυση του;; Εκει στο Πηλιο δεν εχετε κανεναν πολιτισμικό σύλλογο ή Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος;;; Αν μπορεις κανε κοινες προσπάθειες με κάποιον σύλλογο!! Μιλάω με διάφορους για να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει κάτι ευχάριστο για αρχή. Η Κατερίνα αναφέρει στην δεύτερη σελίδα για την ΕΕΦ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Έδρα: ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Λόφος Νυμφών, ΤΘ 20048, 11810 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-3490119Βήμα 2ο:Ήρθα σε επαφή μαζί τους. Σκοπός τους είναι η προώθηση των διεθνών προτύπων στην Ελλάδα και η εκπόνηση εθνικών προτύπων. Αποτελεί τον εθνικό μας εκπρόσωπο στην Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού (CIE). Η ΕΕΦ, αναλαμβάνει μελέτες με κάποιο κόστος, παραδίδοντας τεχνική μελέτη στον ενδιαφερόμενο σχετικά με την φωτορύπανση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμο σκοπό. Το κόστος που μου είπαν είναι 800 ευρώ συν τα έξοδα μετακίνησης (να υποθέσω άλλα 200 - 500;). Μπορούν να μετρήσουν το ποσοστό της φωτορύπανσης και αν και κατά πόσο υπερβαίνει τα πρότυπα. Ποιο είναι το ευχάριστο; Μα ότι υπάρχουν πρότυπα. Ότι είναι μετρήσιμα. Βλέπετε φωτάκι από φάρο στο βάθος ή εμένα μου φαίνεται; Από την άλλη το κόστος μελέτης για έναν ιδιώτη είναι αρκετό. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Αναρωτιέμαι, γιατί υπάρχουν τόσες πολλές απόψεις από την μια και τόσα ελάχιστα έχουν γίνει, για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Γιατί για να γίνει κάτι θα πρέπει καποιοι να σε ακούσουν και να σε πάρουν στα σοβαρά. Για πείτε μου λοιπόν, πόσοι από εσάς έχετε μιλήσει για τη φωτορύπανση σε μια παρέα που ενδεχωμένος βρίσκεστε; Ποιές ήταν οι αντιδράσεις τους; Να μερικά παραδείγματα: "Τι μας λες τώρα ρε φίλε;""Τι είναι αυτό;""Φωτορύπανση, ωραία λέξη!!""Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ κοιτάς τα αστέρια;""Βάλτου ένα σφηνάκι να ισιώσει"κλπ... Καταλάβατε πιο είναι το πρόβλημα; Είμαστε το 0,01% του πληθησμού που μας ενδιαφέρει η φωτορύπανση στην Ελλάδα και περιμένετε να μας πάρουν στα σοβαρά; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Τις 2 τελευταίες ημέρες διάβασα και τις 30 σελίδες του θέματος εδώ. Διαπιστώσεις: Δεν μπορώ να πάρω πολλή βοήθεια από αυτές. Παρ’ όλο που είναι ένα θέμα 4 ετών, διάβασα πολλές καλές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Επίσης πολλές αντιπαραθέσεις, πολλά «θα κάνω αυτό ή το άλλο», ή «θα έπρεπε να γίνει κάτι», αλλά απουσιάζουν οι πρακτικές συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν τον ενοχλεί η φωτορύπανση. Ελάχιστα έγιναν ουσιαστικά στα 4 αυτά χρόνια. Έπεσαν πρακτικές προτάσεις από λίγους, αλλά τελικά η μόνη πρακτική κίνηση που κατέληγαν οι πολλοί, ήταν η εύκολη λύση της σφεντόνας. Αναρωτιέμαι, γιατί υπάρχουν τόσες πολλές απόψεις από την μια και τόσα ελάχιστα έχουν γίνει, για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Αξίζουν έπαινο οι εξαιρέσεις των λίγων που ξέφυγαν από το «θα έπρεπε, θα ήθελα» και έκαναν κάτι ουσιαστικό, είναι ελάχιστες όμως και χωράνε σε 1 σελίδα από τις 30. Μου άρεσε και το site http://www.darksky.gr Τι μου έμεινε σαν αίσθηση από όλο το διάβασμα; Υπάρχει πολλή απαισιοδοξία από όσους έχουν ενδιαφερθεί κατά καιρούς. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ακόμη στην Ελλάδα. Παντού υπάρχει διάχυτη η σκέψη - σιγά μην καταφέρουμε τίποτα. Υπάρχουν και εξαιρετικές ιδέες. Που δεν εφαρμόστηκαν. Γιατί; Ένα γνωμικό λέει: Αν δεν μπορείς να βάψεις τον κόσμο πράσινο, φόρα πράσινα γυαλιά. Μπορεί να μην δούμε τον ουρανό πάνω από τις πόλεις σκοτεινό, αλλά τα φώτα των απέναντι θα τα σβήσω. Μα εάν γνωρίζαμε τι πρέπει να γίνει θα το κάναμε και άρα δεν θα χρειαζόντουσαν συζητήσεις 30 σελίδων. Προς το παρόν το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κρεμάσω ένα ύφασμα σαν κουρτίνα που μου κρύβει τον γείτονα. Επίσης χάρηκα που του χάλασαν οι ντοματιές και δεν ανεβαίνει στην ταράτσα να ξεχνά τον προβολέα αναμμένο (όχι, μόνες χάλασαν, δεν έκανα τίποτε, το ορκίζομαι). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
g.moralis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2010 Προσωπικά, περισσότερη φωτορρύπανση έχω από τα φώτα των δρόμων και της διπλανής πλατείας παρά από ενοχλητικούς γείτονες (εκτός από έναν που ανακατεύει σκυλάδικα,rock και metal - έλεος δηλαδή ) . Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν λύσεις, όπως η χρήση αυτόματων συστημάτων ελέγχου του φωτισμού όπου τα φώτα ανοίγουν μόνο αν υπάρχει κάτι που έχει θερμικό στίγμα και κινείται (βέβαια με τόσα αδέσποτα ζώα θα είναι σαν χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια η κατάσταση) αλλά εννοείται πως είναι στην αρμοδιότητα των δήμων (πιστεύω) για να το εφαρμόσουν καθότι έχει κάποιο κόστος, αλλά στην τελική υπάρχει γενικότερο κέρδος καθότι εκτός της φωτορρύπανσης γίνεται και εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος και άρα στις τσέπες του δήμου. Όσοι έχετε τέτοιο πρόβλημα θα ήταν καλό να το προτείνετε στους δήμους των περιοχών σας. Ξέρω, πέρασαν οι εκλογές και τώρα θα αρχίσουν να το παίζουν πολυάσχολοι δήμαρχοι, αλλά δεν χάνουμε και τίποτα αν προσπαθήσουμε να το θέσουμε ως πρόταση, ο καθένας στην περιοχή του. Skywatcher 8" DOB Pyrex
Vasilis_90 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2010 Δεν ξέρω αν έχει κάνει και κάποιος άλλος την ερώτηση, μιας και δεν έχω παρακολουθήσει όλες τις σελίδες του τόπικ. Αν κάποια στιγμή λόγω μαζικής διακοπής (δεν μας ενδιαφέρει η αιτία) σβήναν όλα τα φώτα από μια πόλη, το φαινόμενο της φωτορύπανσης θα χανόταν αμέσως ή όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, θα παρέμενε στην περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα? Ένα τηλεσκόπιο.... ....για να κοιτάς πλανήτες μακρινούς κομήτες και αστέρια και να ονειρεύεσαι κάτω από το φώς του φεγγαριού κόσμους μαγικούς και αλλιώτικους!!!
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2010 Δεν ξέρω αν έχει κάνει και κάποιος άλλος την ερώτηση, μιας και δεν έχω παρακολουθήσει όλες τις σελίδες του τόπικ. Αν κάποια στιγμή λόγω μαζικής διακοπής (δεν μας ενδιαφέρει η αιτία) σβήναν όλα τα φώτα από μια πόλη, το φαινόμενο της φωτορύπανσης θα χανόταν αμέσως ή όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, θα παρέμενε στην περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα? Ναι, θα χανόταν αμέσως σε ένα ολικό blackout...το πιστοποιεί και ο Terence Dickinson στο Nightwatch, σελίδα 49 με το παράδειγμα της πόλης του Λος Άντζελες. Μετά από σεισμό το 1994 στις 4 το πρωί, έγινε blackout. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βγήκαν έξω από τα σπίτια τους γιατί φοβήθηκαν φυσικά και για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα να δουν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ζωή τους τον Γαλαξία!! Διαβάστε το περιστατικό, είναι φοβερό το πως αντέδρασε ο κόσμος στη θέα του σκοτεινού ουρανού που αντίκριζαν για 1η φορά! Φτάσανε να τηλεφωνούν σε αστεροσκοπεία και ραδιοφωνικούς σταθμούς ρωτώντας αν αυτό το "ασημένιο νέφος" στον ουρανό προκάλεσε το σεισμό!!! Όταν τους εξηγούσαν τι ήταν αυτό που κοιτούσαν...δεν το πίστεψε κανείς! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2010 Τα ωκύποδα φωτόνια θα φύγουν στο διάστημα πριν προλάβει να φτάσει η θύμισή τους από το μάτι στο μυαλό μας.Σκεφτόμουν να κάνω ένα παράπονο εδώ ούτως ή άλλως, αφού όλην την ημέρα άκουγα τον πόνο των άλλων: βγήκα στο μπαλκόνι με την επιθυμία να επαναλάβω την χθεσινή δίωρη όμορφη παρατήρηση με τον Ενδοσκόπο, αλλά αυτό που μεσολάβησε είναι υστερικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια ακριβώς πάνω από το παρατηρητήριό μου. Τα μισώ! Οι γείτονες είναι καλοί άνθρωποι, αλλά πως να τους ενοχλήσω τέτοια ώρα.Don't want to find outJust want to cut outBlackoutI really need a blackoutBlackoutI really need a blackoutBlackoutI really need a blackoutBlackoutI really need a blackout... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
g.moralis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2010 Σκεφτόμουν να κάνω ένα παράπονο εδώ ούτως ή άλλως, αφού όλην την ημέρα άκουγα τον πόνο των άλλων: βγήκα στο μπαλκόνι με την επιθυμία να επαναλάβω την χθεσινή δίωρη όμορφη παρατήρηση με τον Ενδοσκόπο, αλλά αυτό που μεσολάβησε είναι υστερικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια ακριβώς πάνω από το παρατηρητήριό μου. Τα μισώ! Οι γείτονες είναι καλοί άνθρωποι, αλλά πως να τους ενοχλήσω τέτοια ώρα. Ένα καλό που έκανε η οικονομική κρίση είναι πως φέτος δεν έχουμε τόσα πολλά μπαλκόνια γεμάτα με φωτάκια. Είμαι κακός που το χαίρομαι;;; Skywatcher 8" DOB Pyrex
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2010 αντιθετα εισαι πολυ λογικος. τι να πω και εγω που σημερα ειδα οτι οι γειτονες αποφασισαν να στολισουν την προσοψη του σπιτιου τους με ενα τεραστιο αστερι απο λαμπακια σε σωληνα. τουλαχιστο η παρηγορια μου ειναι οτι τους τελευταιους μηνες ειμαστε με βροχες και συννεφια οποτε δεν θα μου σπασει τα νευρα η φωτορυπανση των γειτονων Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
zantespear Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Εγώ πλέον έχω αρχίσει σοβαρά να αναρωτιέμαι αν αξίζει το κόπο η παρατήρηση. Παρατηρώ από τη Ζάκυνθο οπού και έχω μεταφέρει ένα 8αρι dob. Σημειώνω πως λόγο δουλειάς/ προσωπικής ζωής δεν μπορώ, παρά μόνο στις άδειες μου να κάνω λίγες παρατηρήσεις από το εξοχικό. Λύση δεν είναι για μένα να πηγαίνω σε άλλο σημείο ποιο σκοτεινό. Διάολε στη επαρχία είμαι και σε ένα εξοχικό μακριά από το κέντρο. Και όλα αυτά για ένα λόγο: Η Ζάκυνθος έχει -κυριολεκτικά σε κάθε κολώνα της ΔΕΗ- τις πορτοκαλί πολύ δυνατές λάμπες. Ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχουν καν δρόμοι που να απαιτούν τέτοια φωταγώγηση. Υπάρχει μια φωτογραφία από τον ISS που δείχνει την Ιταλία και λίγο από Ελλάδα το βράδυ. Σε μια γωνία της φωτογραφίας ξεχωρίζει ο κάμπος της Ζακύνθου. Ο ουρανός στις 2 παρατηρήσεις που έκανα το 10ήμερο που μας πέρασε, αν και η αλήθεια είναι με πολύ χαμηλή διαπερατότητα λόγο καιρού, δεν ξεπέρναγε το mag 4,5. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο το mag όσο πως τα μάτια σου δεν συνηθίζουν ποτέ το σκοτάδι πραγματικά. Με το που θα σηκώσεις το κεφάλι από το προσοφθάλμιο κάποια λάμπα θα είναι στο οπτικό πεδίο. Σπύρος
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Ααχ ρε Σπύρο, πόσο σε νιώθω ρε φίλε μου.. Παιδιά, όλα γίνονται όλο και πιο δύσκολα και όχι μόνο από την φωτορύπανση..δείτε που έχει φτάσει η βενζίνη. Αν τα υπολογίσουμε όλα μαζί, κάθε απόπειρα για επαρκή απομάκρυνση (τουλάχιστον 100χλμ) από τα "φώτα τέρατα" της πόλεως κρίνεται πια απαγορευτική, κοστίζει απίστευτα αν σκεφτείτε ΚΑΙ την βενζίνη ΚΑΙ τα διόδια που τα ξεσκίσανε και αυτά! Που θα φτάσουμε ρε παιδιά...έλεος!! Το κάθε υπαίθριο χόμπυ θα αρχίσει να θεωρείται πολυτέλεια. Χάνουν τους σκοτεινούς ουρανούς και οι άνθρωποι της επαρχίας σιγά σιγά...που έχουμε φτάσει! Έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά τα παράπονα που κάνουμε μεταξύ μας περί φωτορύπανσης...μεταξύ μας μένουν...και όλο αυτό γιατί ποιος ΚΑΓΚΟΥΡΑΣ από όλους αυτούς τους πανηλίθιους που φωταγωγούν ότι βρουν μπροστά τους, να μας καταλάβει και να κατανοήσει γιατί χτυπιόμαστε όλοι οι ερασιτέχνες του πλανήτη για το θέμα αυτό... Παραμένει απλώς ένα θέμα...εκτός προδιαγραφών και δυνατοτήτων της αντιλήψεώς τους! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Νομίζω ότι υπερβάλετε. Παρατήρηση στην Ελλάδα μπορεί ακόμα να γίνει και μάλιστα αξιώσεων. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να μετακινηθούμε τουλάχιστον μια ώρα μακριά από τις πόλεις. Το Αλεποχώρι απέχει λιγότερο από μια ώρα από Αθήνα (1 ώρα είναι μέχρι τη παραλία, εγώ παρατηρώ από Άνω Αλεποχώρι). Ο ουρανός στο ζενίθ είναι σχεδόν 6 mag, έστω και δύσκολα. Με αυστηρή προσαρμογή στο σκοτάδι, μπορώ να φτάσω σε αρκετά απαιτητικές παρατηρήσεις. Η ανατολή μου είναι χάλια, αλλά μετά είναι όλος ο ουρανός δικός μου εκτός, από τα πολύ χαμηλά. Για τον Κιθαιρώνα δε το συζητώ: Ουρανός τουλάχιστον 6 mag, διαπιστωμένο από εμένα τον ίδιο. Και μιλάμε πάντα για Αττική, έτσι; Θεωρώ λοιπόν τους Αθηναίους τους πιο άτυχους και αδικημένους όλης της Ελλάδας στον τομέα αυτόν. Και είμαι απόλυτος. Τα έξοδα μετακίνησης έχουν αυξηθεί, αυτό δεν αρέσει σε κανέναν. Αλλά δε μπορούν να με εμποδίσουν να ταξιδέψω 60 χιλιόμετρα, όταν περιμένω να παρατηρήσω επί μήνες. ΥΓ. Τα διόδια τα έχω κόψει προ πολλού... Κακή συνήθεια.. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
themis_kart Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2011 Εμένα μου φαίνεται ότι το νέο πρόβλημα της ερασιτεχνικής αστρονομίας θα είναι η βενζίνη!!!Και ο λόγος είναι ότι όλο και ανεβαίνει η τιμής, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δίνουμε μιαπεριουσία ακόμα και για Κιθαιρώνα!!!Όσο αφορά τα διόδια τα έχω σταματήσει εδώ και καιρό!!! Περνάω πλέον έτσι και δεν πάνε να γ....!!! Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
draculas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2011 Επαναφέρω το θέμα, παρακάμπτωντας το νομικό "φως στο τούνελ" που όλοι περιμένουμε για να δούμε και κανένα αστέρι 7mag με γυμνό ματι.. και προτείνω ακόμα μια λύση (μετά το αεροβόλο, και τις παγωμένες σφαίρες paintball) Η πιο ήπια λύση λοιπόν (που απροπροσανατολίζει τους τεχνικούς της ΔΕΗ, και ζαλίζει τους γείτονες) είναι η παρακάτω πατέντα.Αποτελείται απο 3 καλάμια, πολλα zipties, και 1 τρύπια σαμπρέλα ποδηλάτου!τι κάνει? απλά ξεβιδώνει τη λάμπα και την αφήνει να κρέμεται σβηστή!εύκολααθόρυβαοικολογικάφθηναΔοκιμασμένο στην πράξη!! tips για την κατασκευή:Αν δεν εχουμε αρκετά μακριά καλάμια, ενώνουμε μερικά για προέκτασηΗ σαμπρέλα είναι απο κούρσα (700Χ23) δηλαδη η πιο μικρή σε διάμετρο που υπάρχει, όμως ακόμα κι έτσι, επειδή "εστριβε" γύρω απο το καλάμι, μπήκαν μερικά zipties κι εκει (τα κίτρινα που διακρίνονται)Τη σαμπρέλα που περισεύει, την τυλίγουμε στην θέση της χειρολαβής! Προσοχή όταν στρίβουμε τη λάμπα, μη τυχόν σπάσει και πέσουν γυαλιά στα μάτια!! (η τεχνη εδώ είναι, η άκρη που "αγκαλιάζει" τη λάμπα να μην είναι πολύ σφιχτή, αλλα και ούτε πολύ ανοιχτή ωστε να μην γυρίζει καθόλου η λάμπα, επίσης ΠΟΤΕ δεν ξεβιδώνουμε υπο γωνία, αλλα μόνο απο την νοητή ευθεία που "κοιτάει" η λάμπα) Μετά απο αυτό, και επειδή είμαστε σε ενα ανοιχτό προς τα εξω forum, αφαιρώ και τις συντεταγμένες στην υπογραφή μου!! Καλές δουλειές, και μαύρους ουρανούς!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα