Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Είδα στο πρόγραμμα της ΕΑΕ πως θα πάτε στον Πάρνωνα για την απόκρυψη. Θα είστε πολλοί; Σκεφτόμαστε να έρθουμε. Θέλουμε να έρθουμε φέτος Πάρνωνα, να έρθουμε τώρα ή κατα Αύγουστο μεριά; Πότε θα είστε περισσότεροι; :lol:

πάντως 7-8 Ιουνίου μάλλον θα είμαι και εγω Πάρνωνα, θα δω απόκρυψη την Παρασκευή, και το Σάββατο θα ανέβω.

Παιδιά, δεν είναι έτσι. Η ΕΑΕ δεν πάει στον Πάρνωνα για την απόκρυψη.

Η απόκρυψη είναι 93% πιθανή από Αθήνα και μόνο 16% πιθανή από Πάρνωνα, αν δείτε καλά την απεικόνιση http://www.astrosurf.com/eaon/Cartes/June%202008/5_Astraea.htm και το χάρτη του μονοπατιού για το Google Earth που έχω ανεβάσει στην προηγούμενη σελίδα του τόπικ: http://www.astrovox.gr/forum/download.php?id=6147

Ακόμα και αν φανεί απόκρυψη από τον Πάρνωνα, η διάρκειά της θα είναι σίγουρα σημαντικά μικρότερη.

Θα προτιμούσα η απόκρυψη αυτή να μην συνέπιπτε με εξόρμηση της ΕΑΕ στον Πάρνωνα, για να μπορώ να την καταγράψω από την Αθήνα, αλλά δυστυχώς μάλλον θα τη χάσω.

Σκεφτείτε το λοιπόν πιο ψύχραιμα και μείνετε Αθήνα, ή στα πέριξ. Το 93% είναι ακαταμάχητο.

Εφόσον πρόκεται για πολύ σπουδαίο γεγονός, και εφόσον θα συμμετέχουν πολλοί παρατηρητές από την Ελλάδα, η διεθνής πρακτική είναι οι παρατηρητές να είναι διεσπαρμένοι σε διάφορα σημεία σε μια γραμμή κατά πλάτος (εγκάρσια) του μονοπατιού. Αυτό άλλωστε θα γίνει και σε Δανία, Τσεχία, Γερμανία, κλπ με την Αστραία.

Όλη η Αττικοβοιωτία, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Εύβοια, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η ανατολική Κρήτη, είναι για τα καλά μέσα στο μονοπάτι με σούπερ πιθανότητες.

Η δυτική Κρήτη, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Αχαία, η Μεσσηνία, η Λακωνία και ο Πάρνωνας είναι ΕΚΤΟΣ (μικρές πιθανότητες).

Ο Κιθαιρώνας είναι ιδανικό σημείο, έχει 96%, είναι σχεδόν κέντρο.

Μείνετε Αθήνα και Κιθαιρώνα, όχι Πάρνωνας!

:!:

Συμβουλή: μην το χαζέψετε απλώς, αλλά κάντε το 1ο βήμα:

Χρονομετρείστε τη διάρκεια και σημειώστε συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης.

:!:

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Οπότε μάλλον κι εμείς θα μείνουμε Κρήτη για την ώρα και θα έρθουμε κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο-Αύγουστο στον Πάρνωνα.
Δημοσιεύτηκε

Αν θεωρήσουμε πως το 141 (πλέον 14844) παρέχει αρκετή ακρίβεια, μπορούμε να κάνουμε το εξής αν διαθέτουμε ένα μαγνητοφωνάκι (ακόμα και τα περισσότερα MP3 players υποστηρίζουν ηχογράφηση): Δυο-τρία λεπτά πριν το αναμενόμενο (ή και περισσότερο) καλούμε το 14844, βάζουμε το κινητό στην ανοιχτή ακρόαση και ηχογραφούμε το μήνυμα. Έτσι όταν απομαγνητοφωνήσουμε, μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια μετά από πόσα δευτερόλεπτα ακούστηκε η κραυγή μας μόλις έγινε η απόκρυψη.

Για να δούμε...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Παίδες θάφτηκε το θέμα!!...

Τελικά θα κάνουμε τίποτα την Παρασκευή το βράδυ;;; Για μαζευτείτε..!!! :)

Παιδιά, εγώ έχω πει ότι θα είμαι Αλεποχώρι. Ελάτε όσοι θέλετε.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Τελικά η απόκρυψη γίνεται το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ή Παρασκευής προς Σάββατο; (Κάτι μου λέει πως είναι το πρώτο και αν είναι έτσι δεν μπορώ να το δω γιατί την Παρασκευή δίνω εξετάσεις. :twisted: :evil: ](*,) :cry: :frown: )

Χωρίς τηλεσκόπιο είναι δυνατή η παρατήρησή του από Αθήνα ή όχι ;(Το τηλεσκόπιο το αφήνω στην Χίο)...

cjferoussis
Δημοσιεύτηκε
Οπότε μάλλον κι εμείς θα μείνουμε Κρήτη για την ώρα και θα έρθουμε κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο-Αύγουστο στον Πάρνωνα.
Αγαπητοί φίλοι κρητικοί

Μου ήρθε μια ιδέα, σχετικά με το φαινόμενο που θα παρατηρήσουμε. Έχω ένα προσοφθάλμιο μικρομετρικό, δηλαδή έχει χαραγμένη την κλίμακα που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Την στιγμή που θα συμβεί η απόκρυψη από την Κρήτη, θα με πάρετε τηλέφωνο! Τότε εγώ θα μετρήσω την γωνιακή απόσταση του αστεροειδούς με το αστέρι, με την βοήθεια του προσοφθαλμίου αυτού και έτσι θα υπολογίσουμε την απόστασή του από την Γη, με την μέθοδο της παράλλαξης!

Τι λέτε;

ΥΓ. Νομίζω πως θα φαίνονται και τα δύο αντικείμενα από το προσοφθάλμιο.

ΥΓ2. Σύμφωνα με τον χάρτη του φαινομένου, η απόκρυψη στο κέντρο της Κρήτης αναμένεται στις 7/6/2008 και ώρα 00:05' . Στο Αλεποχώρι αναμένεται στις 00:04':20". Επειδή λοιπόν το χρονικό διάστημα μεταξύ Αλεποχωρίου και Κρήτης είναι πολύ σύντομο, θα πρέπει το..... τηλεφώνημα να παρθεί τάχιστα!!

877878392_DSCN1530.thumb.JPG.e6939d820ba0788e685f9ffd653482f8.JPG

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Την στιγμή που θα συμβεί η απόκρυψη από την Κρήτη, θα με πάρετε τηλέφωνο!

θα πρέπει το..... τηλεφώνημα να παρθεί τάχιστα!![/u]

Μια πρόταση για τεχνική βελτίωση σε αυτή τη super μέθοδο, και παγκοσμίως πρωτότυπη τα μάλα:

Γιατί η τηλεφωνική σύνδεση που καλείτε να μην έχει γίνει μερικά λεπτά πριν, ώστε να είστε σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία την ώρα της απόκρυψης;

Θα πρέπει να έχεις το μάτι στο προσοφθάλμιο και το τηλέφωνο στο αυτί συνεχώς.

Βλέπεις τη δική σου απόκρυψη, μένεις στο ακουστικό, και όταν ακούσεις ζητοκραυγές στην άλλη άκρη της γραμμείς, προβαίνεις οσονούπω σε μικρομετρικές μετρήσεις. Πάμε για Guiness [-o<

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο Βαγγέλη! Το εγχείρημα αυτό απαιτεί εκγρήγορση και ψυχραιμία! Θα είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τους Κρητικούς, αλλά θα πρέπει να κρατάω και το χρονόμετρο. Επομένως με βλέπω με hands-free!

Ας συνοψίσουμε.

1)Θα τηλεφωνήσω στα παιδιά λίγο πριν αρχίσει η απόκρυψη από Αλεποχώρι.

2)Με την έναρξή της, ξεκινώ την χρονομέτρηση και ταυτόχρονα τους ενημερώνω.

3)Μένουμε στην τηλεφωνική γραμμή καθόλη την διάρκεια του φαινομένου και ενημερώνω όταν αυτό λήξει από Αλεποχώρι.

4)Αμέσως μετά την λήξη, αλλάζω προσοφθάλμιο και βάζω τον μικρομετρικό.

5)Αναμένω επιβεβαίωση έναρξης της απόκρυψης από την Κρήτη,ενώ ταυτόχρονα εστιάζω με τον νέο προσοφθάλμιο.

6)Με την επιβεβαίωση έναρξης του φαινομένου στην Κρήτη, μετράω γωνιακή απόσταση.

Υπάρχουν πολλά απρόοπτα που μπορούν να συμβούν. Με ψυχραιμία όμως, πιστεύω ότι θα πετύχει, καιρού επιτρέποντος!

Επίσης πρέπει να ξέρουμε τις ακριβείς συντεταγμένες των 2 τόπων, προκειμένου να μετρηθεί η μεταξύ τους απόσταση από το Google Earth.

Καμία άλλη πρόταση για βελτίωση του σχεδιασμού;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι Δημήτρη. Το μόνο πρόβλημα σε αυτά που είπες παραπάνω είναι ότι μετά τη λήξη του φαινομένου εκεί και μέχρι να ξεκινήσει εδώ θα προλάβεις να βάλεις τον μικρομετρικό; Αν είναι σωστά αυτά που είπες περί χρόνων κτλ έχεις γύρω στα 20 δευτερόλεπτα. Τέλοσπάντων, ας το δοκιμάσουμε, λέμε να πάμε Ανατολική Κρήτη στο οροπέδιο Λασιθίου που είναι στο κέντρο του μονοπατιού. Σου στέλνω το τηλέφωνό μου με πμ...
Δημοσιεύτηκε

Προλαβαίνω, Μάνο. Εκείνο που με ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η έναρξη στην Κρήτη, αλλά η λήξη .

Ένα άλλο θέμα είναι αν το προσοφθάλμιο έχει την δυνατότητα μέτρησης τόσο μικρών γωνιακών αποστάσεων, αλλά το πολύ πολύ να βάλω και barlow.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Εγώ αυτό που δεν ξέρω για το εν λόγω εγχείρημα, είναι αν στα 30-40 δευτερόλεπτα που θα έχει διαφορά το φαινόμενο από Αθήνα και Κρήτη, αν θα έχει προλάβει ο αστεροειδής να σχηματίσει μετρήσιμη γωνία από το αστέρι... Φαντάζομαι ότι θα είναι ακόμα πάρα πολύ κοντά.

Ελπίζω να με διαψεύσετε!!

EDIT:Δημήτρη με πρόλαβες για το μέγεθος της γωνίας...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Προλαβαίνω, Μάνο. Εκείνο που με ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η έναρξη στην Κρήτη, αλλά η λήξη .

Λάθος έκανα. Η έναρξη της Κρήτης με ενδιαφέρει. Δίκιο έχεις, Μάνο. #-o #-o Αλλά και πάλι, πιστεύω ότι προλαβαίνω να αλλάξω.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Πιστεύω ότι και να μην καταφέρουμε τίποτα θα είναι μια πολύ καλή προσπάθεια. Ανυπομονώ για το γεγονός. :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Αν το επιτρέψει ο καιρός, θα πετύχει. Είμαι βέβαιος. Για να μην αλλάζω προσοφθάλμια, θα παρακολουθήσω την απόκρυψη κατευθείαν με το μικρομετρικό. Απλώς πρέπει να δοκιμάσω από πριν, αν μπορώ να εστιάσω με τον barlow.

Μάνο, επειδή θα το δω πρώτος, θα σου λέω τι βλέπω (πχ πλήρης απόκρυψη του αστέρα, ή ότι αστεροειδής και αστέρας μοιάζουν με διπλό σύστημα), ώστε να περιμένετε τι θα δείτε.

Καμία άλλη ιδέα; Τα καλύψαμε όλα;;; :roll: :-k

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Εγώ λέω να βιντεοσκοπήσω το γεγονός.Αν μπορέσω φυσικά.

Εγώ λέω να δώ το βίντεο :mrgreen:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
Γειά μας, δεν κατάφερα να δω την απόκρυψη, το πεδίο το είχα βρει αρκετή ώρα πριν και ήταν σχετικά εύκολο. Κατά τις 23.53-23.54 που έβαζα το εν λόγω αστεράκι στο κέντρο του πεδίου είδα κάτι να περνάει πολύ πολύ γρήγορα από μπροστά. Υποψιάζομαι δορυφόρο. Το είδε κανείς άλλος?

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης